Пандемията мобилизира ядосаните демократи да гласуват срещу Тръмп

Пандемията мобилизира ядосаните демократи да гласуват срещу Тръмп

© ReutersСлед 3 години на Доналд Тръмп в Белия дом и около половин година преди президентските избори в САЩ избирателите на демократите са все по-мотивирани през ноември да отидат да гласуват и да не му дават втори мандат, показва проучване на Reuters/Ipsos.


Според данните 70% от демократите казват, че "със сигурност" ще гласуват, което е с 9 процентни пункта повече от същия период на изборната 2016 г. Сред симпатизантите на Републиканската партия ръстът на мотивацията е по-слаб (3 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2016 г.), а като цяло делът им 71%.


Увеличение (в процентни пунктове) на мотивацията сред демократи (в синьо) и републиканци според различните категории: град с по-малко от 1 млн. жители, 1-5 мн. жители, над 5 млн жители, извънградски зони и общо за страната.

© Reuters

Увеличение (в процентни пунктове) на мотивацията сред демократи (в синьо) и републиканци според различните категории: град с по-малко от 1 млн. жители, 1-5 мн. жители, над 5 млн жители, извънградски зони и общо за страната.
Системата на избиране на американски президент не е пряка, а става през Избирателна колегия. Преди четири години Тръмп изгуби от Хилъри Клинтън с милиони гласове в общия брой участвали, но събра много повече свои поддръжници в колегията.


Този път по-важно за него е това, че расте решителността на избирателите демократи в оспорвани щати като Уисконсин, които донесоха на Тръмп победата - на места само с няколко хиляди гласа преднина.


Проучването на Reuters/Ipsos е проведено онлайн сред 66 000 пълнолетни американци, участвали в същото допитване преди 4 години.

    • "Ройтерс" разказва за 47-годишната Джесика Ягловски от Уисконсин, която надянала защитна маска и отишла да гласува, напук на републиканците, които наложиха щатски избори посред пандемията. Според нея по-добрият начин да се защити е да изхвърли републиканците от власт, отколкото да си седи вкъщи. Твърдо съм решена да го повторя и през ноември, ако ще коронавирусът да продължи да върлува в общността ни, допълва тя.
    • "Тръмп е половината от причините да сме сега в цялата тази бъркотия", обяснява Ягловски и критиква подценяването от президента на ситуацията преди заразата да връхлети страната. "Ако трябва, ще чакам на опашка 12 часа в буря, не ми пука. Ще гласувам за всеки, който може да изхвърли Тръмп от Белия дом."
Президентът видя колко бързо здравната криза и експлодиралата безработица заличиха двата му основни аргумента за преизбиране - растящата икономика и рекордно високата заетост. Все по-мотивираната опозиция се превръща за него в трети проблем.


И преди идването на COVID-19 президентът имаше проблеми със спечелването на умерените и партийно независимите американци. Сега проучванията показват, че Джо Байдън го изпреварва с няколко пункта по популярност в национален мащаб, но също така и във важни и оспорвани щати като Аризона и Мичиган.


Пандемията мобилизира ядосаните демократи да гласуват срещу Тръмп

© Reuters


За пръв път от 2012 г. насам еднакъв брой демократи - иначе по-малко склонни към политическа активност - и републиканци казват, че са решили през ноември да гласуват. За Тръмп това е проблем, защото от години демократите са повече като част от избирателите.

  • Допитването на Reuters/Ipsos прогнозира разгорещени битки още във Флорида, Пенсилвания, Северна Каролина и Колорадо. В споменатите 7 щата ръстът на мотивираните демократи е 11 процентни пункта срещу 3 пункта сред републиканците.

Но в оставащите 7 месеца може доста неща да се променят. Пандемията удря особено тежко градските общности, в които демократите са популярни. Не е ясно и дали ще има втора вълна на коронавируса, която да се отрази на избирателната активност през ноември. През март перспективата за гласуване посред зараза отказа по около 8% от избирателите и на двете партии да се явят наесен пред урните.


Разумните доводи и допитванията показват, че Тръмп е има голям проблем. Но същите изследвания показваха, че той е в лоша позиция и преди изборите от 2016 г.


Мария Крупенкин,

асистент по политически науки в Boston College


Мария Крупенкин припомня, че навремето броени седмици преди вота Хилъри Клинтън изглеждаше, че води стабилно.


Че демократите са ядосани и мотивирани се видя още на предварителните щатски избори за техен кандидат за президент. В Мичиган, Вирджиния и Южна Каролина активността им надмина рекорда от 2008 г., когато се състезаваше за пръв път Барак Обама. В щат след щат екзит пол допитване на Edison Research показваше едно и също - около 60% заявяваха, че са "гневни" на администрацията на Тръмп, а 30% казваха, че са "разочаровани". Повечето обясняваха, че са гласували за кандидат, който вярват, че е способен да победи Тръмп.


Стивън Уебстър от Washington University в Сейнт Луис предупреждава, че т.нар. "негативна партизанщина" расте от половин век насам и задълбочава разделението на американците в два лагера. Но това също така дава възможност и на Тръмп за няколко месеца да заличи преднината на демократите като раздуха негативни емоции сред симпатизантите си.


Избирателите на прездента Тръмп ще минат през тухлена стена, за да гласуват пак за него


Тим Мъртоу,

говорител на кампанията за преизбиране на президента


Според Тим Мъртоу е впечатляваща избирателната активност на гласуването на първичния вот на републиканците, макар Тръмп да няма конкурент.


Но Байдън има откъде да събира подкрепа - хора, гласували за Бърни Сандърс, казват, че ще пуснат бюлетината си за него през ноември. Сандърс го подкрепи преди дни, т.е. доста рано във финалната фаза на кампанията, за да му остави време да се подготви директно за ноември, а не за партийния конгрес през лятото, който освен това е неясен като дати сред цялата бъркотия около коронавируса. След това Джо Байдън бе подкрепен от Барак Обама и Елизабет Уорън.


Пандемията мобилизира ядосаните демократи да гласуват срещу Тръмп

© Reuters


Това не прави задачата на демократите много по-лесна.


В началото на април одобряващите Тръмп американци се увеличиха с 5 пункта, а Байдън е по-популярен - но с малко - сред регистрираните избиратели.

  • Проучване на Reuters/Ipsos, разпространено във вторник, показа, че седмица по-рано следящите изявите на кандитатите са се интересували какво казват те за епидемията, отколкото от позициите им за икономиката, здравеопазването или имиграцията.

Като цяло 45% (+5 пункта за една седмица) от пълнолетните американци одобряват как управлява Тръмп, а 48% (+6 пункта) - как реагира на COVID-19.


Но сред регистрираните избиратели (т.е. доказано мотивирани да гласуват) 45% казват, че на 3 ноември ще подкрепят Байдън, а 40% - Тръмп, и преднината на демократа е трайна през последния месец.


Темата за руската намеса в изборите, разследването и подлагането на импийчмънт на президента напрактика изчезна от дневния ред.

© Reuters

Темата за руската намеса в изборите, разследването и подлагането на импийчмънт на президента напрактика изчезна от дневния ред.


Запитани коя тема е най-важна за предпочитанията им за ноемврийските избори, 32% посочват плановете на кандидатите за измъкване на страната от епидемията. Всеки пети (21%) казва, че това е икономиката, 13% - здравеопазването, а 5% - имиграцията.


Според 52% от американците Байдън е по-добре подготвен да се справи с коронавируса срещу 48% за Тръмп. За 57% Байдън е човекът за оправяне на здравеопазването (срещу 43% за президента).


Но Байдън има доста да догонва, когато стане дума за икономиката - Тръмп е с одобрение от 53%, а демократът - с 47%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK