Кризата заради коронавируса може да взриви бедните квартали

Естела Роса на 19 години и в 8 месец бременна живее още петима във фавелата Сидаде дъ Деуш край Рио де Жанейро.

© Reuters

Естела Роса на 19 години и в 8 месец бременна живее още петима във фавелата Сидаде дъ Деуш край Рио де Жанейро.Нови вълни от обществено недоволство може да избухнат в някои страни, ако правителствените мерки за овладяване на пандемията от коронавируса се окажат недостатъчни или хората сметнат, че са взети в полза на богато малцинство, предупреди в сряда Международният валутен фонд.


В края на март същото преупреждение отправи Федерацията на Международния Червен кръст и Червения полумесец - че в квартали на градовете на Запад, където живеят бедни и маргинализирани хора, може да има бунтове, ако те останат без доходи. "Имаме много хора, които живеят, изтласкани много встрани в т.нар. черна дупка на обществото. Опасяваме се, че в най-проблемните квартали на големите градове в следващите седмици ще имаме социални проблем", каза Франческо Рока, който ръководи тази най-голяма международна хуманитарна организация.


Кризата заради коронавируса може да взриви бедните квартали

© Reuters
"Това е обществена бомба, която може да избухне всеки момент, защото те нямат никакъв начин да си осигурят приходи", добави той на брифинг. Базираната в Женева Федерация вече изпрати свои доброволци в особено зле ударените от пандемията части на Испания и Франция.


Някои хора със семейства, които преживяват от случайна работа срещу 20-25 евро, обикновено не са обхванати от програмите за социални помощи. "Помислене за ромските лагери, например, каза Рока, който е и президент на Италианския Червен кръст.


На 26 март Федерацията с 14 милиона доброволци в 192 държави призова за събиране на 800 млн. швейцарски франка (830 млн. щатски долара) за особено засегнатите общности по света.


За ефекта от много повече пари - почти 8 трилиона долара - говори и МВФ в доклада си "Фискален монитор", публикуван на всеки 6 месеца. В последното му издание авторите казват, че ще са нужни още средства в кризата, когато бум в разходите увеличи фискалните дефицити, а публичният дълг се увеличи с 13% и достигне 96% от глобалния БВП за 2020 г.


Бунтовете няма да се появят, докато действа карантината, но могат да избухнат, точно когато изглежда, че кризата с коронавируса е под контрол, каза за "Ройтерс" Витор Гаспар, директор на департамента на МВФ по фискалните въпроси. Властите трябва за разговарят с бедните общности и домакинства, със собствениците на малки фирми, за да не изгубят подкрепата им за мерките рещу COVID-19, допълва той.


В тесни жилища на бедните квартали са натъпкани по няколко поколения.

© Reuters

В тесни жилища на бедните квартали са натъпкани по няколко поколения.


По места като Индия вече има протести, след като за броени дни безработицата почти се удвои до 14.5%. Там милиони хора преживяват от ден на ден с изкараните средства и когато всичко бе блокирано, тръгнаха да бягат от градовете, защото не могат да си позволят наеми и по-скъпата храна, напомни и Световната банка.


Гита Гопинат, главен икономист на МВФ, каза, че в предишни кризи и бедствия е имало много прояви на солидарност, но този път реакцията може да е съвсем друга. "Ако кризата е лошо управлявана или хората сметнат, че мерките са недостатъчни за подобряване на тяхното положение, може да свършите с бунтове", коментира тя.


Парижкото предградие Клиши-су-Боа е един такъв район - комбинация от претъпкани с хора квартали, живеещи в икономически стрес и обвиняващи полицията в раздухване на напреженито, разказва "Ню Йорк таймс". Това е и едно от четирите места във Франция с особено висок процент на смъртни случаи от коронавируса.


Тук живеят предимно млади мъже, имигранти без документи и в невъзможност да отидат другаде. Малките апартаменти са претъпкани с народ, работа няма и мнозина се оплакват, че вече се усещат като в затвор.


Кризата заради коронавируса може да взриви бедните квартали

© Reuters


Същите проблеми има отвъд Атлантика - в бедните квартали на американските градове.


Там икономическите последици удрят домакинствата малко след като те усетиха подобрение заради промени като въвеждане на минимална работна заплата и повишаване на почасовото заплащане. В продължение на 100 месеца икономиката добавяше нови и нови работни места и безработицата достигна рекордно ниски равнища, особено сред общностите на чернокожите и латиносите.


Пандемията заплашва да помете с един удар всичко това - прогнози дори на Белия дом предупреждават за безработица от 20% в следващите месеци. Иначе казано за нула време може да се премине от най-ниската безработица от 50-те години насам към най-високата от 30-те години на миналия век.


Анализатори на "Джей Пи Морган" казват, че през второто тримесечие БВП на САЩ може да се свие с 14%. Ако са прави, икономиката ще премине от най-продължителния период на растеж към най-лошото рухване за тримесечие, откакто се води статистика.


В "Рокетес", работнически квартал на Барселона, опасността от заразата е в пъти по-голяма от районите, които познават туристите. Интерактивна карта показва, че тук има 533 болни на 100 000 души, докато само на 6 км встрани в луксозен район те са 77 на 100 000. Същото е и в "Ел Прат де Лобрегат" и "Сант Кирсе дел Валес" - 604 и 701 на 100 000.


Марк Нювенхюъзен от Института по глобално здраве в града казва, че социално-икономическият статут е най-важният фактор, определящ дали някой в Барселона ще се разболее от вируса. По места като "Ну Барис" рискът е най-голям, защото там хората са с по-ниско образование, не ги разбират много тези неща, а трябва да пътуват повече до работа или в търсене на поредната поръчка и не могат да си позволят надомна работа.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  " Това е и едно от четирите места във Франция с особено висок процент на смъртни случаи от коронавируса.
  Тук живеят предимно млади мъже, имигранти без документи и в невъзможност да отидат другаде. Малките апартаменти са претъпкани с народ, работа няма и мнозина се оплакват, че вече се усещат като в затвор."
  ============
  Това удря поне по две мантри.
  Първата, че умират само старците.
  Втората, за полезните и добри момчета отвън.Няма документи, няма работа.... има проблем. Франция не смяташе ли да докарва българи за аспержите? Как няма работа?

  Еретик
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Весело

  Нищо не споменават за нашьте квартали !?

  Ама тука само от имената звучи , че са изучени и наядени - факултето , шекер маала ...

  А в краен случай винаги могат да разпрегнат каруците и изплюскат крантите !!!

 3. 3 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Ок.
  Лошо е да си беден и болен.
  Но тези млади мъже от гетата не могат ли да работят на нивите и градините?
  Нали всички реват че заради карантината, източноевропейците
  не могат да идат да им работят по полето?

  Common sense !
 4. 4 Профил на tox45647687
  tox45647687
  Рейтинг: 8 Неутрално

  „през второто тримесечие БВП на САЩ може да се свие с 14%.“
  ======================
  Ако държавите намалят вземането на кредити от американски банки,
  то БВП на САЩ ще се свие много повече от 14%

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Не бедността, простотията подхранва вируса. Има и изключения, но Обикновенно бедните са прости, и простите са бедни.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж":

  А задачата на богатите (просветлените) е за да си запазват богатството, да юазпространяват светлината и към простите —> чрез държавата или фондации да образоват, подобряват инфраструктурата и да създават работа. Богатсвото задължава към обществото. За да може човек да се наслади на богатството си, трябва в обществото също да има определена степен на благоденствие.😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  "Взривяване"!? "Добро" начало на деня....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  През 1996 в САЩ Нют Гингрич, тогава републиканският спийкър, реши да прокара реформа в която да ограничи мигрантите с идеята, че при съществуващата безработица сред афроамериканците в гетата на градовете те ще имат работа в полето и по овощните градини. Гръмкият отговор на градските безработни от тази диаспора беше: "Никога повече в полето!". Така безславно привърши този експеримент.
  Аналогията е доста подобна, тези квартали са една дълбока кална дупка от която не се излиза лесно, престъпленията са в голяма степен вътре в тях и по перифериите, доходите от трудова дейност са минимални, те са предимно от криминални дейносто, проституция и социални помощи.

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Любопитно

  До коментар [#3] от "stalker":

  Проблема с работата го създават самите закони на отделните държави. Докато тече процедура по установяване на статут, човека няма право да работи и е длъженбда кеси на помощ и да се мота по цял ден. Пълен правен абсурд. Спомням си на времето случаи с български семейства, когато ефин от семейството работи легално в Западна Европа, другият е дошъл при него заради събиране на семейство, но няма право на работна виза .... Пълен правен абсурд...😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако този болен нарцис Тръмп остане президент то щетите за Америка и света ще са огромни . Тръмп е изключително вреден ненормалник

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Друго не съм очакавал, но да внесеш още от тези, дето няма да работят, също не е много умно.
  На този фон не разбирам кресливото малцинство, дето презира червеновратите, но естетизира жителите на гетата.

  Еретик
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  А и те са здрави и имат вид на готови да станат сезонни работници! 😁😁😁

  agent
 14. 14 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Три са основните характеристики, които отличават subhuman от хората, а именно отношението им към децата, знанието и трудът.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Ако този болен нарцис Тръмп остане президент то щетите за Америка и света ще са огромни . Тръмп е изключително вреден ненормалник
  —цитат от коментар 10 на fjp58603113


  И Салвини , и Орбан ..
  Та те са ксенофоби и врагове на соросоидната Тутраканска селищна система!

  Всички срещу фашизма - да се попържа по форуми и да се веят червени знамена!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Това е истински проблем.
  Едно е да си говорим за колко сме стресирани от това, че трябва да стоим в къщи. но не сме гладни и жадни, имаме си ТВ и интернет, децата къде учат, къде се забляват в мрежата и ни притеснва генерала с цифрите и мантрите.
  А съвсем друго е тези гета - има ги и в развитите и големи страни, има ги у нас, не трябва да си затваряме очите.
  В тези гета хората могат да стигнат до бунтове, но и момента те няма как да не бъдат огнища на зараза по очевидни причини.
  Как ще прелетим сега е излишен въпрос, най-вероятно с повече или по-малко жертви и финансови загуби, ще се оправим, но в някакво бъдеще тази ситуация трбва да бъде повод за преразглеждане на емигрантскатат политика и за намиране на решение с интегрирането и цивилизоването на тези, които са местни или вече са институциализирани и няма как и къде да ги изгоним, така че още от сега трябва да се помисли по въпроса, а веднага с края на кризата трябва и да се действа.
  Всичко друго ще бъде заравяне главата в пясъка или да повярваме на "спасители" тип шкембе войвода, Сидеров и прочее използвачи.

 19. 19 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 642 Гневно

  Да, светът е пълен със социално неравенство, но в повечето примери тук ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ИЗПЪКВА ЛОГИКАТА - "бедните и потиснати" в голяма степен САМИ ДОПРИНАСЯТ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО СИ! Ето:
  Пример 1. ПАРИЖ. Предградие Тур дьо Кур... "Тук живеят предимно млади мъже, имигранти без документи и в невъзможност да отидат другаде. Малките апартаменти са претъпкани с народ, работа няма и мнозина се оплакват, че вече се усещат като в затвор."
  ОТГОВОР: Ами като няма работа и е "като затвор", па и на всичкото отгоре си незаконен, ЗАЩО кибичиш в Париж, един скъп за живот град? Върни се в Алжир, Либия или Мароко, откъдето си се довлякъл - пустинята широка, и на душата ти ще е й е широко... Или, в най-лошия случай, отиди в Прованс - работа на полето има! Ама не, ще кютам в Париж и ще недоволствам...
  Пример 2. РИО ДЕ ЖАНЕЙРО. 19-годишната Естела Роса дош Мангаляеш видимо има вече ЧЕТИРИ деца и ПАК Е БРЕМЕННА. Кога успя, бе, жена?! На 14 г. ли почна? Е, какво трябва да работи мъжът ти (плодовит, безспорно), за да изхрани толкова чавета и евентуално да измъкне родата от ФАВЕЛАТА? Ракетен инженер? Софтуерен гений? Неврохирург?

  Да виждате случайно паралели с един етнос, който имаме и в България и който е ВИНАГИ НЕДОВОЛЕН, ВИНАГИ ИМА ПРОБЛЕМИ и... НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ КАЗВА: "НИЕ СМЕ ВИНОВНИ"? За каквото и да е...

 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Бъдещето принадлежи на мангалите. В световен мащаб. Опитайте се, да си го представите...

 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "stalker":

  "Но тези млади мъже от гетата не могат ли да работят на нивите и градините?"

  Те не са дошли в Европа за да работят.

 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#19] от "Milko Stoyanov":

  Въпрос на ценностна система.
  Когато още от раждането си, определени индивиди са считани от родителите си основно като източник на социални помощи, а после в процеса на израстването основната ценност е да крадеш и да мързелуваш, то тогава резултатите са точно такива, каквито са се получили.
  Според мен единствения начин за справяне със ситуацията от страна на държавата е да им осигури работа, ама много работа, учене, поне до степен да могат да четат и пишат и разбира се сурово прилагане на закона.
  Няма никакъв друг начин.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#4] от "tox45647687":

  Да вземат кредити не от американски банки , а от руски , ирански и севернокорейски ! Кой им пречи !?

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  "В продължение на 100 месеца икономиката добавяше нови и нови работни места и безработицата достигна рекордно ниски равнища, особено сред общностите на чернокожите и латиносите."
  *
  Хм, отвреме навреме в "Дневник" пускат по някое необмислено изречение, от което става ясно, че управлението на Тръмп до пандемията не е пълен провал, както непрекъснато ни убеждават.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  "трябва да стоим в къщи. но не сме гладни и жадни, имаме си ТВ и интернет, децата къде учат, къде се забляват в мрежата и ни притеснва генерала с цифрите и мантрите.
  А съвсем друго е тези гета - има ги и в развитите и големи страни, има ги у нас, не трябва да си затваряме очите."
  ===============
  И защо Цветко, там са гладни и жадни? Нали са хора като нас, с две ръце?
  Благосъстоянието се постига или с умствен, или физически труд. Тогава?
  Ако българин се оплаква от бедност, обясняват му, че или е прост, или е мързелив. Защо да важи само за българите?

  Еретик
 26. 26 Профил на wpk2-psk
  wpk2-psk
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре де, защо във всички гета по света модата е.

  Яко шляпане и правене на деца.
  Пиене, друсане и други екстри.
  Работа не се търси.
  Основен поминък проституция и криминални деяния.

  И после бам по новините милите , давайте тези дето се бъхтим цял живот, да имаме сносен живот, да ги спасяваме.

 27. 27 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#26] от "wpk2-psk":

  Това всъщност ги определя като гета, а не нормални квартали. Опасване с бетонна стена + електрическа ограда, а който учи и/или работи и иска да живее нормално се изнася - това е решението. Тия не са хора, те са животни. Да направят някое и друго възстание, че поне да има повод да редуцираме световната сган.

 28. 28 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Цитат:
  че в квартали на градовете на Запад, където живеят бедни и маргинализирани хора
  -------

  Тцъ, тцъ, тцъ…
  Човек всеки ден научава по нещо ново...

  Подведен от пропагандата бях останал с впечатление, че в колективният капиталистически бял и десен Запад, като построил пост-комунистическото общество, бедни нЕма…

  Според досегашната пропагандна мантра всички на Запад бяха трилионери в зелено...

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "На 26 март Федерацията с 14 милиона доброволци в 192 държави призова за събиране на 800 млн. швейцарски франка (830 млн. щатски долара) за особено засегнатите общности по света."

  'баси и това ако не е статистика на стероиди?!
  Червеният Кръст и Червения полумесец ще се превърнат в бутафория, подобно СЗО!

  I Want To Believe
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Хубаво е да си богат и здрав, а не беден и болен. Трябва и за тези хора някой да се погрижи, но и те трябва да се погрижат за себе си.

 32. 32 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Глобалистите разбутаха трудовия пазар, изкривиха финансовите пазари, докараха мигранти и прецакаха средната класа. И сега бедните се бунтували... Кой би си помислил!

 33. 33 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И като имат 10 000 свободни интензивни легла дай да ги напълним . Аз например напуснах работа изтеглих 8000 евро и сам готов да стоя в къщи още 16 месеца .

 34. 34 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "simChо":

  Лондон ще стане най голямата гробница от ковид 19 . Това благодарение на Джонсън . Същите идиоти които докараха и мизерията Брексит за британците

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#16] от "simChо":Лондон ще стане най голямата гробница от ковид 19 . Това благодарение на Джонсън . Същите идиоти които докараха и мизерията Брексит за британците
  —цитат от коментар 34 на fjp58603113


  Абсолютно..
  Из цял Лондон ще се стрелкат военни лондонски камиони, пълни до горе с трупове - на път за моргата..

  Отделно Кубрат Пулев, насред "Тотнъм Хотспърс Арена" ще пребие Джошуа!
  Да видят, хубаво ли е да се излиза от ЕС ..

  Идиоти!

  Хем да е и за урок - колчем някой посмее да излиза от ЕС - отива Кобрата и бой, бой, бой ..

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 304 Неутрално

  И като имат 10 000 свободни интензивни легла дай да ги напълним .
  Аз например напуснах работа изтеглих 8000 евро и сам готов да стоя в къщи още 16 месеца .
  —цитат от коментар 33 на fjp58603113

  Седи дома, чети "Шок"!
  Карантина!

  Така се прави - в една стая, завит презглава..
  Не ходиш и до тоалетна!
  За сране - в гърненце!

  А Свети Иван Рилски е бил 15 години в социална изолация..
  Значи е възможно !

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 304 Неутрално

  . Аз например напуснах работа изтеглих 8000 евро и сам готов да стоя в къщи още 16 месеца .
  —цитат от коментар 33 на fjp58603113


  Седи дома, чети "Шок"..
  Седи, грей се, като те е..ат - смей се!

  https://www.youtube.com/watch?v=y4nSn-OjPGw

 38. 38 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Редно е вече в световен мащаб да се вземат мерки за борба с безконтролната раждаемост и увеличение на населението извън всякаква логика , както има въглеродни емисии за енергетиката , така да има и за населението ,ограничения и ,ако не се съобразяваш с тях , лишават те от правото на второ ,трето дете и т н ,китайски опит ,защото климата издиша , а с това и нови инфекции и катаклизми ,водещи до там , цялото човечество да се самоунищожи ,заради маргиналите във всички страни .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK