Отворени църкви и затворени улици - какво решиха Скопие и Белград за Великден

Скопие

© Associated Press

СкопиеВ България продължава спорът как да се празнува Великден заради очакваното струпване на хора пред църквите и рисковете от разпространението на коронавируса. Премиерът Бойко Борисов настоява, че българите, от една страна, са много вярващи и не може да вземе тежко решение по въпроса, а от друга, "не може владиката да каже да не се ходи на църква".


През това време на запад от границата две държави с предимно православно население избраха път, който не оставя място за дебати. Посланието, което опитаха да отправят, е: "Животът преди всичко."


Всъщност решението, което намериха Сърбия и Северна Македония, не изисква от властите им да противоречат на духовенството - и жителите, и църквите просто са оставени без избор.


"Ще сме само свещеници и журналисти"
На теория църквите в Северна Македония остават отворени, а синодът на неканоничната Македонска православна църква издаде препоръки за "периода на предстоящите великденски празници". Сред тях е решението всички богослужения да са само за петима души, за да не се нарушава забраната за събиране; на възрастни, деца и хора със здравословни проблеми се препоръчва да не идват в църквите ("а ако имат потребност... да бъдат причастени в домашни условия"); медийно присъствие в църквите по празниците. МПЦ поздрави тези, които имат "куража" да се самоизолират или да издържат принудителната изолация, и подчерта, че който нарушава мерките на кабинета, трябва да понесе отговорност.


Главата на църквата, архиепископ Стефан, призова вярващите да се молят в домовете си и да се въздържат от ходене на църква. Този подход и решението храмовете да не останат затворени в неделя предизвика недоумение у някои анализатори. Същевременно стигането до църквата би трябвало да е незаконно, защото включва излизане навън.


Македонският митрополит Стефан

© Associated Press

Македонският митрополит Стефан


"И да искаш да отидеш на църква, не можеш", обясни за "Дневник" журналистът Мариан Николовски от телевизия "Сител", който е и редактор на сайта religija.mk. "Сега минава първият уикенд полицейски час, така или иначе всеки ден започва от 16 ч., мисля, че така ще остане до края (на кризата)." Малко след разговора с него властите в Скопие утвърдиха за всеки случай нова забрана за излизане в почивните дни. Този път тя обхваща и Светли понеделник, за да е сигурно, че няма да има събирания на празника. Македонците ще могат да излязат отново едва във вторник - ще останат под блокада 85 часа.


"Така на Великден в църквите ще сме само свещеници и журналисти", каза Николовски. Нима обаче македонците посрещат това по-спокойно от сърбите? "Има гняв, но няма отпор", смята той. "Имаше изследване, според което 80% (от македонците) приемат коронавируса реално като проблем."


Това не значи, че няма инциденти. "Преди всеки полицейски час е хаос", каза Николовски, попитан колко чести са опашките и струпванията пред магазините. Няма панически ситуации, "но в по-евтините магазини може да се изкупят продукти". Все пак улиците са пусти, а нарушенията - малко - от първия полицейски час в страната на 18 март са регистрирани около 2000 въпреки присъствието на полицията по улиците.


"Кой ще ме спре да изляза за обяд на Великден?"


Полицейският час за почивните дни се спазва и в Сърбия, обясни за "Дневник" Наталия Йованович от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN). "От моя прозорец гледам към оживена улица - почти нямаше хора (миналия уикенд). Можете да видите хора, разхождащи кучета, доставчици на храни, но нямаше големи групи нарушители. Когато говорят по социалните мрежи, хората са критични, но повечето слушат правителството, опитват да се придържат към часовете, в които е позволено." Не че изборът е голям. През делниците магазините работят до 15 ч. и човек трябва да прекъсне работа, за да отиде, а час след това започва и забраната за излизане.


Докато Сърбия, насърчена от китайски експерти, прилага строг режим на ограничения, не минава и без проблеми. Докато част от хората се дистанцират от новините, други наблюдават изказванията на властите с тревога. "Имаше линия за хора, които имат психологически проблеми заради коронавируса, и докладваха, че е имало увеличен брой на обажданията след пресконференция на сръбския президент Александър Вучич. Той веднъж дори каза: "Гробищата ни няма да са достатъчни за всички, ако не останете у дома."


Друго изказване - заплахата за 24-часова забрана за излизане - за кратко доведе до струпвания пред магазините.


Голямата тревога в страната обаче е друга - Великден. "Всеки е под голям стрес и на ръба на силите си, обясни Йованович. Хората си казват: добре, мога да изляза за един обяд за Великден, кой ще ме спре?"


Вучич има отговор на този въпрос.


Три дни преди Великден бе въведена 84-часова забрана за излизане. Сърбите трябва да останат в домовете си от петък следобед като македонците. Тази идея се сблъска със съпротивата на сръбския патриарх Ириней, който призова да се разреши на вярващите да отидат на църква поне на Великден. Снощи президентът каза, че ще помоли патриарха да промени позицията си, но даде да се разбере: "Каквото и да кажа, ще ме разпънат на кръст."


Сръбският патриарх Ириней с президента Александър Вучич

© Associated Press

Сръбският патриарх Ириней с президента Александър Вучич


Призивът на Ириней по-рано разочарова епидемиолога Предраг Кон от сръбския антикризисен щаб. В интервю за "Блиц" кой заяви, че е изненадан, че СПЦ не разбира, че се води битка за всеки живот, и добави, че именно това неразбиране го е накарало да се замисли за оставка.


Последната (засега) дума обаче бе на Вучич: за вярващите няма да се прави изключение, забраната за придвижване остава в сила, а Ириней е помолен службата в неделя да е затворена за гражданите.


Разликите със София обаче свършват тук. Както и в Скопие, в Белград видимо внимават какво и как говорят на православната църква. Вучич е премерен в коментарите си. Премерена е и църквата, която според в. "Данас" не се отказва от позицията си, но разбира, че трябва да спазва мерките на светската власт и ще го прави.
.

"Не мисля, че правителството ще даде изрично указание на църквата да остане затворена или не, защото това решение няма да се ползва с популярност. Интересно е - имате специфична мярка за това кога можете да си разходите кучето, но не и за това кога работи църквата в неделя."


Наталия Йованович,

журналист


Подходът и на двете страни има проблеми


Във всички европейски държави - и това включва и развити, и недотам развити демокрации - призивът за национално единство върви в пакет с мерките срещу коронавируса. Изданията, които искат да критикуват подхода на властта, обикновено не поставят под въпрос нуждата от действия срещу вируса. Те обаче търсят пропуски, въпреки че усилията им често биват заклеймявани или пренебрегвани от правителствата.


Сърбия и Северна Македония не са изключение. В Белград журналисти се притесняват, че не се казва цялата истина. Кабинетът опита да централизира контрола върху информацията, която се подава за COVID-19, след като местни болници започнаха да дават данни на медиите. Заради общественото недоволство обаче се отказа. По същото време бе задържан журналист заради отразяването на качеството на услугите и оборудването в болница в Нови Сад, където персоналът няма защитни маски и костюми.


Отворени църкви и затворени улици - какво решиха Скопие и Белград за Великден

© Associated Press


Независимите медии могат да говорят открито за качеството на сръбското здравеопазване (макар че, както казва Йованович, "всеки, който е бил поне веднъж (в болница тук), знае в какво състояние са, не очакваме нещо голямо").


Проблемът обаче, смята Йованович, е друг. "Липсва прозрачност, не се казва какви са ресурсите ни и какво можем да заделим. Освен това хората имат нужда да знаят какви са процедурите. Например - ако съм заразен, всички мои контакти ли са тествани, всички контакти със симптоми ли са тествани; само онези, които се свържат с властите, ще бъдат тествани." Процедурата с тестовете действително е хаотична: може да се поставят под карантина върналите се от чужбина, но не се вземат мерки за лекари, ако колеги, с които са в контакт, са се заразили.


Много журналисти се ядосаха, когато една от пресконференциите стана без присъствие на медиите. В Северна Македония обаче това е всекидневие - там контактът става само с видеовръзка. "Поставяш въпрос, а той (здравният министър Венко Филипче - бел. ред.) ти отговаря и нямаш възможност да продължиш разговора", казва Николовски. А ако се зададе остър въпрос? "Отговарят, но много засукано."


За македонския журналист има още един проблем, но за него носят отговорност и власт, и опозиция. "При нас е малко странно, няма никакъв дебат за коронавируса и реакцията освен за икономическите мерки. Страшно е, че опозицията и властта имат идентична позиция за мерките."


Работата ни е сведено до това да броим всеки ден жертви и да слушаме пресконференцията и препоръките инструкциите да се спазват.


Мариян Николовски,

журналист


Единството може и да не вреди в трудни времена. Учудването от него в държави, където политическите разделения обикновено са тежки, отново напомня, че COVID-19 изправи всички пред ситуация, за която дори Балканите, с богатата си на превратности най-нова история, не бяха подготвени.


Много мерки, малко резултати?


По-трудният въпрос е защо страни с мерки, строги като тези на Сърбия и Северна Македония, отчитат все повече случаи, докато в съседна България броят им не се променя рязко - вчера властите в Скопие обявиха 66 нови (и заболелите вече са 974), а тези в Белград - 408 (случаите скоро ще са 5000).


В македонския случай може да е заради скрити заразени още през януари - такава хипотеза се появи, след като бяха открити телата на майка и син от Велес, а майката даде положителна проба. Здравното министерство обаче твърди, че смъртта е настъпила само преди седмица и твърденията в медиите са неточни. А според експерти в страната може би така се развива болестта до наближаващия пик, казва Николовски; все пак Скопие засече първия си случай две седмици преди София.


В съседна Сърбия е трудно да се каже дали мерките работят - заради въпросната липса на прозрачност. Експерти виждат връзка между броя нови случаи и забраната за излизане в почивните дни. Липсата на разбивки по години, здравен статус и други обаче пречи на новите изследвания. "Имаме много малко данни и много големи думи на политиците", казва Наталия Йованович.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 390 Неутрално

  О пак за западната съседка статия.

 2. 2 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В България продължава спорът как да се празнува Великден ..."

  Няма никакъв спор,ще се празнува като всяка година!

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  Давайте в оригинал текстовете така, както са си на македонски език. Нали е един народ, два езика 😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Всъщност решението, което намериха Сърбия и Северна Македония, не изисква от властите им да противоречат на духовенството - и жителите, и църквите просто са оставени без избор..."

  Всъщност поставиха вярващите без избор дали да отидат на на Богослужение или не.
  Проблемът на властите ,че нещо не са доизчислили добре забраната и тя ще свърши в 0500часа в Светли вторник!
  Празникът Възкресение Христово Пасха е три дни и във вторник пак вярващите ще отидат на църква!

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  "В България продължава спорът как да се празнува Великден ..."Няма никакъв спор,ще се празнува като всяка година!
  —цитат от коментар 2 на Neto


  Колкото и да ги е яд другарите соросоиди!
  Не успяха тоз път .. май ще минат отново към взривяване на църкви.

 6. 6 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А това е направо култово и ще остане в историята:

  "Интересно е - имате специфична мярка за това кога можете да си разходите кучето, но не и за това кога работи църквата в неделя."

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Ами...много приказки...хилаво дете !

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Забраната за разходки в ПАРКА, където дистанцията между хората е десетки метри, на фона на разрешеното ходене на ЦЪРКВА, където социалното дистанциране е невъзможно, е колосално ЛИЦЕМЕРИЕ, което обезсмисля всички останали взети до момента мерки за ограничаване на епидемията, и ще застраши на първо място възрастни, наивни и социално уязвими хора.

  Единствено Решетников е доволен, че се оказахме по-“православни” от съветските мракобеси.
  https://www.plovdiv24.bg/sport/956453.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  “"Премиерът на България силно защитава Синода и Българската православна църква и отказва да разпореди да бъдат затворени храмовете. Някои депутати и политици публично говорят, че не трябва хората да бъдат принуждавани да носят маски. И това се случва въпреки огромния натиск на Запада и местните либерално-глобални мизерници. О, да българи, о, браво. Между другото, приятели в София питат: Какво се случва в Русия, не разбираме защо затварят църквите и въвеждат някакви забрани?”
  - ген. Леонид Решетников, април 2020 г.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Много другари късат каскетите от яд, че у нас положението е по-добро от Сърбия и Македония. И като брой заболели и защото тук мерките не са така строги.

 12. 12 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Останете си вкъщи , по-богоугодно е да запазите здравето на другите , отколкото да палите свещи и да целувате икони.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 13. 13 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Останете си вкъщи , по-богоугодно е да запазите здравето на другите , отколкото да палите свещи и да целувате икони.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 14. 14 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#2] от "Neto":

  Като всяка година, но с благодатния огън от миналата година...:(

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#12] от "Tru Soulja":

  “...по-богоугодно е да запазите здравето на другите , отколкото да палите свещи...”

  Да де, ама от стоене в къщи не капят левчета в касите на БПЦ ООД за свещи от МОНОПОЛНАТА СВЕЩОЛИВНИЦА!

  Ако Христос е изгонил търговците от Храма, нашите брадати търгаши още не са чули новината...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  То е казано.

  Повдигни камъка и ще ме намериш, разцепи дървото и дори там ще ме откриеш.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  Северно македонците въобще ли не могат да излизат през идващите почивни празнични дни!? Поне на пазар за храна и лекарства не могат ли да излизат?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Каква ирония, македонската глава се казва Стефан - в превод от гръцки " 'ο στεφανοσ" - венец

  Йоан 19 :

  2 И войните изплетоха венец от тръне, възложиха го на главата му, и облекоха му багрена дреха

  5 Тогава излезе Исус вън, и носеше трънения венец и багрената дреха.

  only illogics can find hidden flaws in a straight logic line only erratics can recognize errors in patterns of a perfect design
 19. 19 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  нашите "вярващи" управляващи отново се изложиха.Даже гърците,дето са много вярващи си затвориха църквите.Нашите хем това в онова хем душата в рая.Една година няма да ходим на черква и няма да се свърши света,а много хора ще останат живи.Не можеда вземеш причастие от една лъжичка -била тя и сребърна.Не може да целуваш ръката на дедо поп и иконата-биле те и дазинфекцирани.Как виждате-целувка,дезинфекция,целувка -дезинфекция.Ясно е че няма да стане.Докато не се прочисти това гнездо на КГБ наречено синодални старци,няма нормален човек да влезе в църквата.Толкова са нагли,че телефоните им звънят с мелодията на союз нерушимьй.Те си знаят-с нас властта не се сборва каквото и да направим.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  До коментар [#17] от "Иво":

  Ето малко информация на македонски. Ако не разбираш ползвай гугъл преводач
  https://opserver.mk/makedonija/veligden-vo-uslovi-na-kovid-19-i-vlastite-i-crkvata-apeliraat-da-se-pochituvaat-preventivnite-merki/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=veligden-vo-uslovi-na-kovid-19-i-vlastite-i-crkvata-apeliraat-da-se-pochituvaat-preventivnite-merki
  За повече информация от повече източници напиши в търсачката
  ”одлуки ковид велигден”
  😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Безумно дълъг материал, от който се разбира, че и там търсят някаква средна линия, хем да не забранят ходенето на църква и въобще службата, хем хората да не могат да отидат.
  Веднага бързам да кажа, че трябваше и трябват по-смели действия от страна на държавата - т.е. затваряне на църквите, ама нашите началници са малко страхливи.
  Иначе това е великото православие, все едно в коя от държавите, не може да заеме ясна позиция, за разлика от католиците.

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Забраната за разходки в ПАРКА, където дистанцията между хората е десетки метри, на фона на разрешеното ходене на ЦЪРКВА, където социалното дистанциране е невъзможно, е колосално ЛИЦЕМЕРИЕ, което обезсмисля всички останали взети до момента мерки за ограничаване на епидемията, и ще застраши на първо място възрастни, наивни и социално уязвими хора.Единствено Решетников е доволен, че се оказахме по-“православни” от съветските мракобеси.https://www.plovdiv24.bg/sport/956453.html
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Православни сме, тебе яд ли те е ..
  Без да взривявате църкви и да пращате монаси в Белене няма да стане вашата ..

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#19] от "dolna4erti4ka":

  “Докато не се прочисти това гнездо на КГБ наречено синодални старци,няма нормален човек да влезе в църквата. Толкова са нагли,че телефоните им звънят с мелодията на союз нерушимьй.”

  Огнян Минчев го рече най-добре:

  Българите обикновено са недоволни от акъла на тези, които ги управляват. И най-често - с право. Но такова падение досега май не е било - опряхме дотам, България да бъде управляване на интелектуалното ниво на Гавриил Ловешки. Гърция, Полша, Испания - страни с несравнимо мощна християнска изповедна култура, с която не можем и да мислим да се сравняваме, затвориха храмовете си в условията на пандемията. Иран и Саудитска Арабия - символи на фанатизъм - си затвориха джамиите... Гавриил ще ни причастява от една лъжичка... Човек се чуди дали повече да го е страх, или повече да го е срам...! Лошото е, че ако докарат ново избухване на зараза и страдание на много хора, ще предизвикат вълна на омраза и към църквата, и към вярващите. Разбира се, отговорността за това няма да поеме Гавриил Ловешки - ще трябва да я поеме Бойко Борисов. Който досега се справя с епидемията наистина отлично. Защо му беше на баир лозе с този Великден...?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на tox45647687
  tox45647687
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Браво, много добър коментар

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#20] от "DDR":

  Мерси за линка, но честно казано без преводач разбирам едно 30 % от написаното. :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#19] от "dolna4erti4ka":

  Нашите не са вярващи ,а суеверни . Аз съм сигурна ,чè всичките генерали , барабар с ,, инспрумента" на "Господ не знаят 10 -те Божи заповеди. Да не говорим за греховете и блаженствата . Невежи суеверни страхливци.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Защото е суеверен и страхлив

 30. 30 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Католиците, мусулманите, православни по целия свят взеха адекватните решения...само московската църква и идиотите, като нея, не смеят да кажат каквото трябва!!!
  Но, тъй като истински вярващи в русия са малко, то и там църквите ще останат празни, така мисля.
  Вярващи в България сега е вашия шанс да сте на първо място...не е важно по какво!!!

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#29] от "hodounski":

  “Защото е суеверен и страхлив...”

  Като студент в СУ имах едно гадже, което събираше материал за дипломна работа по етнология. Докато обикаляла из шопските села, й направило впечатление, че местните бабички, след като си запалели свещите в църквата, излизали отвън и палели по една-две и отзад, зад сакристията.

  Когато ги попитала защо е тази практика, бабите отвърнали:

  - Свещите вътре ги палим на Дедо Боже, да ни дава здраве и живот, и леб да ручаме. Ама отзаде палим и една на Дяволо, оти се не знае...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Навременната карантина в България позволи да се приложи мека карантина, с работещ градски транспорт и работещи множество магазини. Неадекватните подигравки със смешния вирус наложиха твърда карантина, дори и полицейски час. Разумът е на наша страна.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2847 Любопитно

  Червените питомци винаги са срещу народа си...Готови са на всякъкви диверсии само и само да саботират ограниченията.....Даже по-вярващи от патриарха станаха....Чувам че има протест затова че не може да се пътува до Масква...зер поклонението на красная плошад е задължително....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  И Барба Ганьос така . Носи червен конец против уроки , а по небръснатата брада може да рззбереш кога има ретрограден Меркурий

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2813 Разстроено

  До коментар [#20] от "DDR":Мерси за линка, но честно казано без преводач разбирам едно 30 % от написаното. :-/
  —цитат от коментар 27 на Иво


  Това е извънредно жалко, защото чехи и словаци се разбират на 95% без да претендират че са един народ и един език ... И нищо не се превежда от двата езика -> дори и при междудържавни посещения ...
  Явно мантрата -> "един народ - две държави" и "македонците са българи" и "няма македонски език" трябва да се преосмислят в България. Жалко, но е факт ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Няма да е лошо нашите попове да вземат пример от зороастрийските свещенници, които (по принцип) носят маски при всяко богослужение. Не е страшно/срамно.

  https://media.npr.org/assets/img/2012/09/05/parsi_01_custom-8c99ce6422c5e52070c79019f9aad0dfcda0cb05-s800-c85.jpg

 37. 37 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Сега вече ми стана ясно защо толкова много мразиш Тръмп и го наричаш Дръмб!

  Таваришч Решетникав,дабро пажалавать!
  Пабеда будет за нами!

 38. 38 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Православието е Съборно,а не се управлява от един обикновен човек папа,който си въобразява,че е наместник на Господ на земята, а е само грешник и еретик.Затова римокатолиците веднага затвориха и показаха ,че нямат нищо общо с Христовата Православна Църква,която продължава Богослуженията при различни условия и всякакви ограничения и натиск.

 39. 39 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Tru Soulja":

  Кой определя кое е по-богоугодно,ти обикновения човек ,нямащ никакви знания за вярата или Самият Господ Бог?
  Може ли човек да си мисли ,че ходенето на църква и Богослужението и цялата вяра се свежда само до палене на свещи и целуване на икони!?Тези традиции са благочестиви,но те даже не са задължителни за разлика от участието в Богослуженията и Тайнствата на Църквата!
  Прочети Символа на вярата,така поне за в бъдеще ще знаеш в какво вярват православните християни.
  А ето какво казва Господ Иисус Христос :
  28. Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя;
  29. вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си;
  30. защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко.Матей,гл.11

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Червените питомци винаги са срещу народа си......
  —цитат от коментар 33 на Willy Messerschmitt


  И са антихристи!
  Ето - най ги боде Православието!

  Не е от вчера!
  Сърбят ги ръцете и в момента, да взривяват църкви.

  А вярващите и свещениците - в Белене - на прасетата!

 42. 42 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Оливия":

  Ама те РПЦ Московска патриаршия затвориха църквите!
  Това достатъчно адекватни решения ли са?

  Да не са размислили и да са отворили пак?
  Ние тука си мислехме ,че сме първи от Православните църкви,които решиха да не затварят и да продължават Богослуженията!

 43. 43 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  Те затова шоплуко го завладяха умни хора от провинцията,които са верни на Бог и шопите им слугуват сега...

 44. 44 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Решетников,ти не се ли радваш ,че синодалите са от КГБ?
  Преди малко викаше браво,защо обърна палачинката пак бързо-бързо?

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Само в България оставиха църквата да прави, каквото реши. А никъде не е казано, че тя не трябва да се подчинява на правилата, когато се отнасят до всички.

 46. 46 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Христос е изгонил търговците от храма,които са а не е изгонил старозаветните свещеници ,независимо ,че са ГО преследвали и са крояли планове да ГО убият!

  Елементарен текст от Библията, а не можете да го разберете...

  45. И като влезе в храма, почна да пъди ония, които продаваха и купуваха в него,
  46. и им казваше: писано е: "домът Ми е дом за молитва", а вие го направихте разбойнишки вертеп.
  47. И поучаваше всеки ден в храма. А първосвещениците и книжниците и народните стареи търсеха да Го убият,
  48. и не намираха, какво да Му сторят, защото целият народ Му беше привързан и Го слушаше. Лука,гл.19

 47. 47 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Neto":

  *които са там

 48. 48 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":

  Църквата се подчинява на правилата,както всички други.
  Църквата това са вярващите ,а те изпълняват абсолютно всички държавни разпореждания и са най-дисциплинираните хора ,които сега можете да видите в България,защото са зъдлжени от Бог да дават добър пример и не могат в тези тревожни времена да си позволят да пропуснат нещо,защото при тези постоянни атаки срещу тях това веднага ще бъде използвано!

 49. 49 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "dolna4erti4ka":

  Явно гърците не са по-вярващи от българите ,защото затвориха църквите за миряните!
  Вече примера ,който се дава в Гърция е "Вярващ като българин"!
  Владиците бил такива-онакива ,но отстояха храмовете да останат отворени,а това е подвиг в сегашното време!
  КГБ отдавна не съществува,а РПЦ затвори храмовете си също заради заплахат аот корона вируса,което показва за пореден път,че БПЦ няма нищо общо с решенията на Московската патриаршия.
  Дали може да се дезинфекцира постоянно в храмовете?
  Може и се прави постоянно ,но това го знаят само хората ,които участват в службите.Другите ,които не участват могат само да предполагат или да обсъждат ,но не могат да го знаят ,защото не са там ,за да го видят.
  Бъдете спокойни , изпълняват се всички противоепидемични мерки,които държавата въведе.

 50. 50 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Само в Църквата се спазва задължителната физическа дистанция от 2 метра и никъде другаде.
  Нито в магазини,нито в аптеки,да не говорим за градския транспорт.Проверки от полицаи,никаква дистанция,гета ,тумби без маски,играещи кючек.,карти,купони,паркове,кучкари...

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":

  “...никъде не е казано, че тя не трябва да се подчинява на правилата, когато се отнасят до всички.”

  Във всеки случай няма право умишлено и с користни подбуди да застрашава националната сигурност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Църквата отрича сребролюбието и проповядва подчинение на гражданските власти.БПЦ получава и субсидия от държавния бюджет.
  Тезата ти издиша!

 53. 53 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Ако/като стигнем хала на сърбите и македонците нашите мерки могат да станат и по-строги

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":“...никъде не е казано, че тя не трябва да се подчинява на правилата, когато се отнасят до всички.”Във всеки случай няма право умишлено и с користни подбуди да застрашава националната сигурност.
  —цитат от коментар 51 на Norman Granz


  Все църквата ви застрашава сигурността, антихристи червендалести!

  Освен това християните запалват Рим , нали това твърдяхте ..
  Направо като Диоклециан - хвърляй на лъвовете, та да ги разкъсват и да се кефите ..

 55. 55 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  До коментар [#12] от "Tru Soulja":“...по-богоугодно е да запазите здравето на другите , отколкото да палите свещи...”Да де, ама от стоене в къщи не капят левчета в касите на БПЦ ООД за свещи от МОНОПОЛНАТА СВЕЩОЛИВНИЦА!Ако Христос е изгонил търговците от Храма, нашите брадати търгаши още не са чули новината...
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  А се и сещам, защо точно ДНЕСКА СТЕ СЕ РАЗБЕСНЯЛИ..
  Имате годишнина..

  Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на 16 април 1925 година, Велики четвъртък, от група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП), които взривяват покрива на църквата „Света Неделя“ в София.

  И днеска сме 16 ти април.
  Честито ви ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK