САЩ отпускат $500 хил. помощ на България за борба с коронавируса

Аз и семейството му сме изключително щастливи да сме във вашата страна, тя е нашият дом, каза посланик Мустафа.

Аз и семейството му сме изключително щастливи да сме във вашата страна, тя е нашият дом, каза посланик Мустафа.САЩ отпускат на България половин милион долара помощ за справяне с кризата с коронавируса, съобщи посланик Херо Мустафа преди официалното съобщение на държавния секретар Майк Помпео тази вечер.


Средствата идват от Американската агенция за международно развитие (USAID) и ще се разпределят в сътрудничество с българското Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб според нуждите и приоритетите в страната. Ние не решаваме сами за какво да са тези средства, това става според нуждите, които ни се посочат, каза посланикът.


Засега няма подробности дали става дума само за финансова помощ или част от нея ще бъде под формата на продукти, медикаменти и оборудване.
Това е пряка помощ от администрацията на президента Доналд Тръмп, а в България посолството, Американската търговска камара в България (AmCham), представялваща американският бизнес в страната, Българският дарителски форум и Фондация "Америка за България", събраха над 896 хиляди лева в специален фонд. Досега са получени около 600 предложения за подпомагане и скоро фондът ще направи селекция. По линия на военното сътрудничество са пристигнали първите от 6500 теста за коронавируса.


Мустафа разговаря за пръв път онлайн с български журналисти в деня, когато се навършват 6 месеца от началото на мандата ѝ в София. За тази кръгла маса с журналисти Мустафа избра темата как САЩ и България си сътрудничат в борбата с коронавируса.


САЩ отпускат 0 хил. помощ на България за борба с коронавируса


Тя обясни трите начина, по които Съединените щати помагат:


- пряка финансова помощ


- с партньори в помощ на различни общности


- директни дествия на американски компании с бизнес в България.


Времената са безпрецедентни за всички по света и съм щастлива да видя, че правителствата на САЩ и България работят заедно, подчерта Мустафа. "Българските власти подхождат изключително отговорно с желание действията им да са ефективни. Български лекари, аптекари и много други служители работят в тези времена, за да се чувстват нормално българите и ние, които сме гости във вашата страна".


Посланикът каза, че посолството поддържа редовно връзки с ген. Венцислав Мутафчийски и НОЩ, често обменят информация, а от въвеждането на извънредно положение всяка седмица мислят в посолството как и с какво да помогнет и обявяват нови инициативи за облекчаване на ситуацията.


Инициативите са от всякакъв характер и мащаб. Standing Together, например е за 50 хил лева и включва от споделяне на готварски рецепти в малки общности и раздаване на защитни средства до подпомагане на доброволци и грижа за деца със специални нужди.


Американската търговска камара в България, Българският дарителски форум, Фондация "Америка за България", и посолството на САЩ застанаха зад "Обединени срещу COVID-19" и първият кръг от събиране на проекти прикючи днес. Инициативата е на четиримата равнопоставени участници и над 800 000 лева бяха събрани основно от AmCham и БДФ за по-малко от 3 седмици, а "Америка за България" обеща да удвои първоначалната вноска от 100 000 лв.Американските компании помагат и с непарични дарения - 140 000 безплатни напитки за медиците в 26 болници от "Кока Кола" и апарти за обдишване и храна от "Макдоналдс" за медици и нуждаещите се, автомобили от Ford и Moto-Pfohe за нуждите на Софийска община, за да се правят доставки до домакинства в нужда.


Споменатите компании направиха и парични дарения - "Макдоналдс" общо четвърт милион лева, а "КонтурГлобал" Марица изток 3, "Амген" и "Пфайзер" по 100 хиляди лева. ИТ и много други компании дариха още десетки хиляди лева, софтуер, маски и оборудване.


САЩ отпускат 0 хил. помощ на България за борба с коронавируса


"Ето затова става дума в истинското партньорство - не еднократна акция, а всеки ден от годината в добри и критични времена", добави Мустафа. "Ние сме заедно в това - американци и българи. Заедно можем да ограничим разпространението на COVID-19. Заедно можем да подкрепим тези, които се нуждаят от помощ", щаза тя на български.


Тя обясни, че началото на програмата Work & Travel, популярна сред български мадежи и студенти, е замразена до 11 май, но не е отменяна за 2020 г. "Опитваме се максимално да съхраним тази програма, ще уведомим обществеността, веднага щом има решение да продъжим."


"Дневник" попита посланик Муста дали кризата с коронавируса е променила или преподредила трите приоритета, които тя посочи през ноември като водещи за мандата ѝ в България. Сред тях е и борбата с корупцията, сътрудничество с неправителствения сектор и защита свободата на словото.


"Вярвам, че отношенията ни никога не са били по-силни. Стратегическото ни партньорство не е ограничено до едно нещо, работим всеки ден в годината. Продължавам по трите приоритета, разговарям с минстрите на енергетиката, на съобщенията, на отбраната... за да развиваме това партньорство. Но е факт, че имаме криза и трябва да изясним как да работим в нея и с коронавируса."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK