Църквата на Божи гроб отвори врати заради Благодатния огън

Църквата на Божи гроб отвори врати заради Благодатния огън

© ReutersЦърквата на Божи гроб в Ерусалим отвори врати за службата, в която според православните християни по чудодеен начин всяка година на Великден се спуска Благодатния огън. Този път храмът е достъпен единствено за малка група свещеници, а полицията на Израел наблюдаваше на малкия площад дали се спазват строите ограничения за събиране на хора, наложени в страната заради пандемията от коронавируса.


Разнасяне на Благодатния огън, включително със самолети, няма да има. На 9 април в България бе решено да се използва съхраненият миналогодишен Благодатен огън за службите в събота срещу неделя.


В петък улиците на Стария град останаха зловещо пусти за разлика от традиционното събиране на хиляди вярващи в Страстната седмица и специално за повтаряне пътя на страданията на Иисус Христос по Via Dolorosa.


На Разпети петък в на Божи гроб имаше литургия, но отново само за неколцина свещеници, както бе през цялата Страстна седмица.

Коментари (207)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Можеха тая година да не ходят да палят и да хабят фосфор.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1012 Весело

  Чудно ми е ако абсолютно никой не се навърта наоколо, дали благодатният огън ще се появи сам😀🙊🙈🙉

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  В книгата "Аз видях Благодатния огън" на схиархимандрит Сава Ахилеос, издадена в Атина през 2002 г. за това разказва о. Митрофан Папаиоанну, изпълнявал послушание на пазител на Гроба Господен в продължение на 57 години.
  В 9 часа сутринта той вземал 5 кг чист восък, над който в продължение на 40 дни се извършвала света Литургия. С този восък по време на последованието на Благодатния огън се запечатва входът на Кувуклията, както на гръцки се нарича параклисът над Гроба Господен. В 10 часа в храма влиза гръцкият Патриарх, съпровождан от епископи и други духовници. Патриархът влиза в олтара и сяда на патриаршеския трон, а след това представителите на други църкви заемат определените за тях места

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Весело

  До коментар [#2] от "venci4":

  За последните 1200 години, сигурно си първият , който е задал такъв умен въпрос :)

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Любопитно

  Тук са пратениците от цял свят, градските власти, дипломати, поклонници.
  Между 10 и 11 часа упълномощени лица влизат в Кувуклията, над която във вид на златна завеса

  горят 43 златни кандила

  – по 13 са на православните, католиците и арменците и 4 – на коптите. Те влизат вътре, за да угасят в последната минута всички кандила и да се уверят, че вътре не е останало запалено нито едно кандило и не се е скрил някой човек. Проверките са три. И точно в 11 часа входът се запечатва с восъка, като се слага официалния печат на Патриаршията, а вратите се покриват в две огромни бели ленти, поставени на кръст. В 11 часа започва литийно шествие, което три пъти обикаля около храма. В 12 часа лентите се разрязват, махат се печатите и се свалят одеждите на Патриарха, така че той влиза вътре само с епитрахил и архиерейски омофор.

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Любопитно

  Предварително на мраморната плоча на Гроба Господен е поставено кандило върху златна поставка, свещената книга, от която Патриархът чете специална дълга молитва преди запалването на Благодатния огън, а страницата, на която се намира тази молитва е отбелязана с дебела свещ. Това се приготвя от монаха, който е пазител на Гроба Господен, разказва о. Митрофан. Според други свидетелства в Кувуклията има две кандила.
  Подобно молитвено последование за измолване на святата Светлина чете и представител на Арменската Апостолическа Църква. Това е епископ или архимандрит, специално определен да участва в церемонията от арменския Патриарх. Той се присъединява към гръцкия патриарх след третата обиколка на литийното шествие и носи молитвите със себе си.

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Любопитно

  В Арменската Църква, която е една от най-древните християнски църкви (още през 301 г. Армения първа приема християнството за официална държавна религия), не се твърди и не се говори, че Благодатният огън "слиза" от Небето и се пали по чудодеен начин. За това свидетелстват духовници от тази църква и обясняват, че има различни тълкувания. И при тях

  вярващите носят в домовете си запалени в храма свещички

  с пламък, взет от Божия престол в олтара на всеки храм, какъвто обичай има и у нас. Тази традиция била въведена при тях още от св. Григорий Просветител († 335 г.). Разбира се, арменците не отричат, че е имало случаи когато Благодатният огън се е запалвал по чудодеен начин. За това има много свидетелства и предания. Те обаче не твърдят, че това става всяка година.

  Копирано от standartnews.com

  [email protected]
 8. 8 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Няма начин в такава новина, да не се изцепи някой нагъл мюсюлманин или активист на НПО.

 9. 9 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  https://www.youtube.com/watch?v=pd-o8ineMuE

  гр. Φῶς - светлина

  Ἃγιον Φῶς - свещена светлина

  Φῶς-φόρος (фосфор, "носещ светлината"

  А как се превежда "носещ светлината" на латински?

  Да помагам ли...започва с Луц....

  ;)

  ;)

  only illogics can find hidden flaws in a straight logic line only erratics can recognize errors in patterns of a perfect design
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Любопитно

  " Разнасяне на Благодатния огън, включително със самолети, няма да има. На 9 април в България бе решено да се използва съхраненият миналогодишен Благодатен огън за службите в събота срещу неделя."

  Вместо " благодатен огън" от тази година следва " благодатна изолация" ! Тая година вярващите във въпросния огън щат не щат ще прибягнат до миналогодишната му версия, за разлика от Христовите последователи по цял свят, които винаги носят " благодатния огън" на вярата в сърцата си и винаги е разпален от преживяванията им, които са актуални всеки ден и всеки час, а не с годишна давност !

 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  През 2007 г. бях в църквата на Великден. Не съм ултра вярващ, но преживяването е невероятно и запомнящо се за цял живот.
  Старият град, иначе достъпен от 8 порти беше затворен. Туристите от вътрешните хотели се извеждаха навън групово. Само църковните общности имаха право да организират групи и да ги преведат през многобройните израелски постове. Около 9,30 ч. църквата на Божи гроб беше пълна с над 4, 5 хил. поклонници и над 500 израелски полицаи и войници. Всяка общност - гръцка, арменска, арабска, коптска..., проведе шествие в църквата, около вътрешния храм. Беше пълно с млади хора, пеещи групови псалми.
  Около 12 часа през малко прозорче на вътрешния храм, откъм страната на арменската част, се видя благодатния огън. Хиляди запалалиха предварително подготвени снопове от свещи. Не зная дали не парел, но имаше жени, които го прекарваха през косите си. След около 10 мин. любуване на огъня, израелците изкомандваха да се гаси, извадиха мини противогази и загасиха остатъците от огъня.

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Единственият случай, за който се твърди, че Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  Тази лъжа е развенчавана през вековете многократно!

  Турците специално проверявали всеки път Православния йерусалимски патриарх като го събличали и го оставяли само по подрасник .Те като мюсюлмани не вярвали в чудото ,но трябвало да се примирят с това ,че се случва всяка година...

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Ми благодатният огън да изгори вирусите.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Любопитно

  До коментар [#1] от "BG Territory":https://www.youtube.com/watch?v=pd-o8ineMuE гр. Φῶς - светлинаἋγιον Φῶς - свещена светлинаΦῶς-φόρος (фосфор, "носещ светлината"А как се превежда "носещ светлината" на латински?Да помагам ли...започва с Луц....;);)
  —цитат от коментар 9 на xAlan Blackmore


  Никак не е завидна съдбата на същи този Луц...според пророческото писание ! От " син на зората" до " смачкан труп" ......:


  11 Великолепието ти и шумът на твоите псалтири се снишиха до преизподнята; Червеят се протяга под теб, и червеи те покриват.
  12 Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята, ти, който поваляше народите;
  13 А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, Ще възвиша престола си над Божиите звезди, И ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север,
  14 Ще възляза над висотата на облаците, Ще бъда подобен на Всевишния.
  15 Обаче ти ще се снишиш до преизподнята, До най-долните дълбочини на рова.
  16 Ония, които те видят ще се взрат в тебе, Ще те разгледат, и ще рекат: Тоя ли е човекът, който правеше да трепери земята, Който разклащаше царствата,
  17 Който запустяваше света, И съсипваше градовете му, Който не пускаше в домовете им затворниците си?
  18 Всичките царе на народите - те всички - Спят в слава, всеки в дома си;
  19 А ти си отхвърлен от гроба си като презряно клонче, Като дреха на убити, на прободени с нож, на слизащи между камъните на рова, - Като потъпкан под нозе труп.

  Пророк Исая !

 16. 16 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  Как си обясняваш,че по време на слизането на Благодатния огън на много присъстващи в храма на Божи Гроб и даже на някои извън него им се запалват свещите от само себе си?

 17. 17 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  После по улиците на Стария град започва шествие на скаутите от арменската общност. Организираните групи са по възрасти, с традиционни униформи, с оркестри с десетки гайди, барабани, тъпани. Страхотна атракция по тесните каменни улици.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Ето какво пишат възрожденските българи за този огън:
  "Смехотна и святокрадна измама на священия огън в Ерусалим. За да развратят по-добре здравият разум на народът и за да по-добре изкоренят из сърцето му поднанието на истиннаго бога, ветхите гърци намислюваха един пространен състав от баснословия… Гръцкото духовенство ся ползува от събранието на толкова свят, за да предлага измислени и мечтателни чудеса. … Свидетел на тия смешни измами, ако нещо ми се видя чудно, то бе неразумеемата нечувственост на ония, които чакаха и бяха играчки на това."

  Това е писано 1859. Век и половина по-късно неразумеемата нечувственост е превзела държавното управление и то хвърля грешни пари за самолет за гръцките измишльотини.

 22. 22 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#16] от "Neto":

  Що не гледаш клипчето и ще разбереш?

  only illogics can find hidden flaws in a straight logic line only erratics can recognize errors in patterns of a perfect design
 23. 23 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "antoni":

  Господ Иисус Христос е пребивавал в гроба три дни!
  Разпънат е в петък и е възкръснал в неделя!
  Затова и се нарича Божи гроб,независимо ,че е използван само толкова малко време.

 24. 24 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Бла бла... още в гръцките митове се разказва за Прометей, който дал огъня на хората...https://www.youtube.com/watch?v=NIkS13WXE6Y

  only illogics can find hidden flaws in a straight logic line only erratics can recognize errors in patterns of a perfect design
 25. 25 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":

  Защо толкова много заможни българи са пътували до там с волски каруци по времената на Османската империя , за да станат хаджии?

  Имаш ли някакво логично обяснение?

 26. 26 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Започна прякото предаване по БНТ1 от Божи Гроб!

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#25] от "Neto":

  Мислех, че отговорът е очевиден, но явно за вярващите в гръцките извишльотини не е. Това са свети места на три религии. Българските поклонници са ходели някои от суета, други от искрено желание да съпреживеят нещо от живота на Христос. И едните, и другите, не са вярвали на гръцките измами. Ако прочетете спомените на Михаил Маджаров за поклонничеството му през 1856, пък и други подобни, ще видите с какво отвращение пишат за гръцкото търгашество на всеки милиметър от поклонничеството. И какво пишат за маймунджулуците на арабите християни по време на "слизането" на огъня. (С това не искам да кажа нищо лошо за арабите християни като цяло, защото те са хранили нашите заточеници в Акра. Тези, които са крещели и издевателствали над арменците и другите християни, просто са били оръдия на гръцката църква.) Така че възрожденските българи напълно са отделяли едното от другото - вярата в Христос от гръцкото търгашество и измами.

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#23] от "Neto":

  За разлика от теб аз съм бил там. Бил съм и в Назарет и на Галилеевото езеро и във Витлеем и в река Йордан съм влизал. Аз съм Пилигрим. Аз съм свят човек.
  А ти си комунистическо мекере. Помня ви как през 1990 всички комунисти влязохте в църквите. Много набожни станахте.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#16] от "Neto":Ти си за лудницата бе, кретен.
  —цитат от коментар 18 на EU defender


  Ахахахаха😀😀😀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 30. 30 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#16] от "Neto":Ти си за лудницата бе, кретен.
  —цитат от коментар 18 на EU defender


  Недейте така, пак с фосфор ще го обяснят.
  "Чистият елемент е реактивен, толкова много, така че бялата форма ще се запали спонтанно във въздуха."

  https://www.greelane.com/bg/наука-технологии-математика/наука/interesting-phosphorus-element-facts-3862735/

 31. 31 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":Как си обясняваш,че по време на слизането на Благодатния огън на много присъстващи в храма на Божи Гроб и даже на някои извън него им се запалват свещите от само себе си?
  —цитат от коментар 16 на Neto


  Упс, това мнение исках да цитирам, извинявам се.

 32. 32 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 502 Любопитно

  До коментар [#27] от "spiegel":

  Вие католик ли сте или атеист?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 33. 33 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 712 Гневно

  До коментар [#30] от "lilithi":

  Ми то е очевадно, че така става и няма нужда от никакви обяснения, можеш и сам да пробваш.

  Много сме лоши, езичници, неверници...разбиваме най-голямата и гнусна лъжа в историята на човечеството.

  only illogics can find hidden flaws in a straight logic line only erratics can recognize errors in patterns of a perfect design
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#13] от "Neto":

  Ъхъ. В това не случайно вярват само православните. Иначе лъжата е била разкрита още преди турците. Ма понеже ментели само християни арабите се съгласили бизнеса да продължи. Срещу съответното възнаграждение. Нет има. Образовайте се.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "EU defender":

  Ходил съм на Божи гроб три пъти и съм три пъти хаджия!

  Но по важното не е дали си ходил там и си обикалял като турист,а дали си вярващ!

  Ако наистина си бил стам кажи ми какво стана като докосна плочата на Божи Гроб, където е лежал Господ Иисус Христос три дни след погребението и преди да Възкръсне?

 36. 36 Профил на brusarski
  brusarski
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Сигурно сте чували за Благодатния огън. Огън, който всяка година по Великден се самозапалва в църквата в Ерусалим, в която е било положено тялото на Исус. Православните християни вярват, че огънят се запалва сам по свръхестествен начин и не причинява изгаряне при допир. Това се смята от тях за чудо. В разговори с вярващите ще чуете да го споменават като доказателство за това, че Бог съществува и е Исус Христос.

  Разбира се огънят няма свръхестествен произход и измамата с него е разобличена доста отдавна. Още през 13-ти век. Разобличаването ѝ е предизвикало дебати за морала на Православната църква и някои от монасите са били против поддържането на измамата, но в последствие решили да запазят традицията понеже била изключително доходоносна. Десетки хиляди миряни се стичат всяка година да станат свидетели на "чудото" и много представители на Православната църква в други държави пренасят този огън до собствените си държави, където продължават да разпространяват мита за него.

  Използва се фосфор, който се самозапалва при контакт с въздуха. За да се забави този процес, фосфорът се разтваря в подходящ органичен разтвор. Разтворът се изпарява за около час, като времето за изпаряване може да се контролира с изключителна прецизност. И ето така се пали Благодатният огън.

  Колкото до митът,че огънят не те изгаря при допир - миризмата на опърлени коси и изгорени якета по време на празника, сама говори за себе си.

  Въпреки че информация за начинът, по който измамата бива извършена е леснодостъпна, християните по света вече стотици години избират да се придържат към вярата си (и в този конкретен случай), чрез отрицание на очевидното и отказ от познание, което протеворечи на вярванията им. Което от своя страна е типичното поведение на всяка една религя, необходимо за съществуването ѝ.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Цецо":

  Вярват всички ,които са запознати с това какво става на Божи гроб!
  Това не ги прави православни християни,което е жалко.
  Нито турците ,нито мюсюлманите араби нямат никаква полза от това Божие Чудо ,което утвърждава православните и засрамва невярващите.
  Каквите и власти да са държали Божи Гроб и Йерусалим те не са подпомагали православните ,а само са търпели чудото,защото няма как да забранят на Бог да прави чудеса!

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 989 Неутрално

  На вратата на първата снимка има нещо https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/11/25/3990570_interesen_nadpis_na_vratata_na_curkvata_na_boji_grob/

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на wcr46649495
  wcr46649495
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "spiegel":

  православните гърци са узурпирали истинското, първично СЛАВОСЛОВНО християнство с реки от кръв

 41. 41 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Корки":

  На снимката се вижда много добре от ляво на вратата средната колона е сцепената от която е излезнал Благодатния оън!

  Единственият случай, за който се твърди, че Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.
  —цитат от коментар 12 на Корки
 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#25] от "Neto":

  Хаджия се става независимо кога си посетил божи гроб.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#35] от "Neto":

  За сведение всичките свети реликви са събрани 3 века по-късно. От майката на главния жрец на Рим. Който ги обявява за свещенни. За несъгласните предвиждал скъсяване с една глава. По особено мъчителен начин. Все пак войник е бил от немски произход.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Не е истина че няма да има разнасяне със самолети. Очаква се всеки момент да кацнат такива от десет държави като Гърция, Румъния, Полша и др. Процедурата доколкото разбрах е екипажите да не слизат а до тях ще директно ще дойде процесията ескортирана от полиция.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 45. 45 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Всеки човек трябва да носи огъня вътре в себе си.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 46. 46 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "brusarski":

  Как се запалват свещите на вярващите ,които са вън от самия параклиса на Божи Гроб ?

  Как и защо се самозапалват свещите на някои стоящи извън църквата на Божи Гроб?

  Как по стените на църквата на Божи гроб се виждат светлинки ,които са извън самия параклис на Божи гроб?

  Лъжата с фосфор или каквото и да е човешко средство за запалване на огън е развенчана и не може да обясни нищо...

  Чудото става!
  Гледай по БНТ1 ,сега го предават директно...

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#38] от "Neto":

  Ба нямало как. Даже са го и правили. Ама за кратко. Щото Бог направил най-голямото чудо - парите. А намаляването им върши истински чудеса и без да се намесва всевишния.
  Питаш ли го какво му е сега на финансовия министър на евреите? Кръв му тече от сърцето от тези забрани.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#30] от "lilithi":Ми то е очевадно, че така става и няма нужда от никакви обяснения, можеш и сам да пробваш.Много сме лоши, езичници, неверници...разбиваме най-голямата и гнусна лъжа в историята на човечеството.
  —цитат от коментар 33 на xAlan Blackmore


  Това имах предвид и аз.
  За съжаление все още бръсначът на Окъм реже свирепо.
  Мисълта ми беше, че спорът е безмислен- очевидно е, че говорим за фосфор.
  Което не изключва факта, че който иска може да вярва в свръхестественото.
  Макар на православните това да им е запретено, плюс врачките, баячките, магиите и някои други неща.

 49. 49 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слезна Благодатния Огън!

  Слава Тебе ,Боже!

 50. 50 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "lilithi":

  Слезна Благодатния огън,слезна!

  Радвай се!

 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1542 Весело

  До коментар [#23] от "Neto":За разлика от теб аз съм бил там. Бил съм и в Назарет и на Галилеевото езеро и във Витлеем и в река Йордан съм влизал. Аз съм Пилигрим. Аз съм свят човек.А ти си комунистическо мекере. Помня ви как през 1990 всички комунисти влязохте в църквите. Много набожни станахте.
  —цитат от коментар 28 на EU defender


  Виж, малко попрекаляваш с това "аз съм свят човек"😀 Най много да си "дипломиран християнски хаджия", и то ако си платил едни $2-30 на някоя отпатриршиите за издаване на "дАкИмента"😀

  Щото и аз съм бил по няколко пъти на гореизброените места, а в реката Йордан съм се къпал поне 40++ пъти (бил съм два пъти запас там, веднъж до Мъртвото Море, и веднъж до Кинерет/Галилеевото езеро. Е, не съм се баптисвал, ама това не ме прави свят човек, само "хаджия" за християните. А, и в джамията Ал Акса съм бил 2 пъти, и "камъка" съм докосвал, през 69 г', преди да ограничат входа на туристите там. Имах и снимка до"камъка", и бачкерите -палестинци ми викаха "хадж", от уважение, без значение на вярата😀

  Ама не се наричам "свят човек"😀

  За протокола😀

  П.С. Този "Neto" едва ли е толкоз дърт та да е бил партиен секретар преди прехода-това съдейки по негова ХИПЕР активност тук, с този ник пише от 14/4, преди е писал с друг ник. Но си прав за това че най шумливите и отявлени комундяри преди прехода за месец и кусур станаха най шумливите и отявлени ПЦЕВДО'РИСТИЯНИ!!! Да уточня-вероятно в България има нрмални вярващи християни. В този форум...1-2, не повече! Останалите ХИПЕР'АКТИВНИ в подобни теми тролчета са платени от позитано/синода, или са просто скучаещи комплексирани мижитурки жадни някой да им обърне внимание😀
  До коментар [#28] от "EU defender":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 52. 52 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#48] от "lilithi":Слезна Благодатния огън,слезна!Радвай се!
  —цитат от коментар 50 на Neto


  Радвам се.
  Явно Господ и тази година не е забравил чедата си.
  Използвам възможността да Ви честите този специален за всеки православен християнин момент.

  П.П. И все пак може да е фосфор.
  П.П.С Използвам също така да напомня, че ние, православните, хора не сме горили, така че не приготвяйте съчки, които да ви опростят греховете, за да ги метнете на моята клада. :)

 53. 53 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1542 Весело

  До коментар [#36] от "brusarski":


  ....Използва се фосфор, който се самозапалва при контакт с въздуха. За да се забави този процес, фосфорът се разтваря в подходящ органичен разтвор. Разтворът се изпарява за около час, като времето за изпаряване може да се контролира с изключителна прецизност. И ето така се пали Благодатният огън....
  —цитат от коментар 36 на brusarski


  ЕЕеее, истинското чудо е че си получил до сега само два минуса😀 За този ти абзац от иначе подробния ти коментар. С който съм съгласен, за протокола😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 54. 54 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "lilithi":

  Радвай се и вярвай!

  Не слушай лукавия ,който ти вкарва помисли,че това не е чудо!
  Не го слушай,а се моли и той ще те остави като види ,че му се опълчваш...

  Господи Иисусе Христе ,Сине Божий,помилуй ме грешния!

 55. 55 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Нали еврейските полицаи пазят!?

 56. 56 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#52] от "lilithi":Радвай се и вярвай!Не слушай лукавия ,който ти вкарва помисли,че това не е чудо!Не го слушай,а се моли и той ще те остави като види ,че му се опълчваш...Господи Иисусе Христе ,Сине Божий,помилуй ме грешния!
  —цитат от коментар 54 на Neto


  Лукавия, уверявам Ви, изобщо не иска да се занимава с мен. Не можа да ме надприказва в един спор и ми е леко сърдит. Цупльо се оказа, с много крехко его.

  При толкова ревностна вяра няма начин Господ да не Ви е отделил специално място в съзнанието си.
  Апелирам само към това да сме внимателни и да не досаждаме на всички, които имат по-умерени убеждения и други гледни точки.

  Напомням, че Спасителя нито физически огън е палил, нито се е прекръствал, нито икони е целувал също така.

 57. 57 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  То е ясно че, драматизирам. За да дразня трола.

  The best way to predict the future is to invent it.
 58. 58 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Норман е бил партиен секретар преди прехода,ама вече не е ХИПЕР актив...

  Не вярвам Светия Синод да наема,праща и плаща на тролове!
  Ако имаш достоврна информация я публикувай,иначе си остава само конспиративна теория ,а ти разпространяващ непроверени слухове...

  А обвинението срещу позитано също не ми се връзва,комунисти материалисти и атеистите там няма как да плащат за защита на Християнството ,което гониха...

 59. 59 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "EU defender":

  Всъщност не дразниш,а само ставаш за смях!
  Но трябва и да има такива ,за да минава леко времето във форума...

 60. 60 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "lilithi":

  Господ Иисус Христос запалил огъня на вярата:

  "49. Огън дойдох да туря на земята, и колко бих желал да беше вече пламнал!"
  Лука,гл.12

  Иконите са образи и са рисувани за да си спомняме образите на Господ Иисус Христос,Пресвета Богородица и Божии Светци ,които са му угодили.

  Господ Иисус Христос не е имал нужда да се прекръства,защото ТОЙ като БОГ няма нужда от това.
  Нужда имаме ние и затова се кръстим , за да покажем вярата си с кръстния символ и за да се предпазим с кръста от лукавия!

 61. 61 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1542 Весело

  До коментар [#53] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Нали еврейските полицаи пазят!?
  —цитат от коментар 55 на Neto


  ИЗРАЕЛСКИТЕ полицаи (има такива и евреи, и араби християни+мюсюлмани, и друзи) пазят за да не се кютечат отчетата и в тази свещенна за вярващите черква. А те се кютечат през няколко години, отчетата от 'сичките деноминации-и православни, и католици, и копти и кой ли не още.

  Виж статиите в линка-не е било веднъж дваж а бая редовно.

  https://bit.ly/3cuCXqQ

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 62. 62 Профил на wcr46649495
  wcr46649495
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Neto":

  Исаа е човек като всички останали
  когато на събора го обявихте за бог отнехте правото на всички които са осъзнати да могат да правят като него

 63. 63 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Хаджия наБожи гроб можеш да станеш само ако си кръстен православен християнин!
  Ако не си кръстен си оставаш само турист.
  Както ако влезеш да разгледаш катедралата "Свети Александър Невски" не ставаш православен християнин.

 64. 64 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "wcr46649495":

  Господ Иисус Христос е Съвършен БОГ и Съвършен Човек!

 65. 65 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#56] от "lilithi":Господ Иисус Христос запалил огъня на вярата:"49. Огън дойдох да туря на земята, и колко бих желал да беше вече пламнал!"Лука,гл.12Иконите са образи и са рисувани за да си спомняме образите на Господ Иисус Христос,Пресвета Богородица и Божии Светци ,които са му угодили.Господ Иисус Христос не е имал нужда да се прекръства,защото ТОЙ като БОГ няма нужда от това.Нужда имаме ние и затова се кръстим , за да покажем вярата си с кръстния символ и за да се предпазим с кръста от лукавия!
  —цитат от коментар 60 на Neto


  Очевидно не съм обяснила позицията си достатъчно добре.

  Господ е запалил огъня на вярата, не физичекия огън. Ако ще ми говорите за къпината предупреждавам, че не е релевантен за случая пример.
  Иконите не са създадени за да си спомни народа за някой, а за да му се обясни в картинки нещо, понеже народът тогава не е можел да чете. Ако желаете мога да приведа примери.
  Относно прекръстването- напомням, че първият символ на християнството е била рибата. Кръстът се е появил по-късно. И самият акт на прекръстването е част от ритуал, не повеля директно дошла от Спасителя.
  Той е казал само, че човек трябва да вярва. Нищо повече.

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3613 Весело

  До коментар [#54] от "Neto":

  Аз се моля трижди дневно но.Лукавия продължава да ми шепне разни работи, какво да направя?!

  klimentm
 67. 67 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Нали пазят полицаите да не се внасят запалителни материали?

  А Чудото става и пред техните очи,независимо те от каква религия са...

 68. 68 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#54] от "Neto":Аз се моля трижди дневно но.Лукавия продължава да ми шепне разни работи, какво да направя?!
  —цитат от коментар 66 на klimentm


  Това беше подло!
  🤣 🤣 🤣

 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3613 Неутрално

  До коментар [#56] от "lilithi":

  Блазе ти че си победила Лукавия!

  klimentm
 70. 70 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#61] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Нали пазят полицаите да не се внасят запалителни материали?А Чудото става и пред техните очи,независимо те от каква религия са...
  —цитат от коментар 67 на Neto


  Моля опитайте се да си представите как се опазва напоен с фосфор незапален памучен фитил на свещ. И как се проверява.
  Като си отговорите на този въпрос ще Ви стане ясно.

 71. 71 Профил на wcr46649495
  wcr46649495
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "wcr46649495":Господ Иисус Христос е Съвършен БОГ и Съвършен Човек!
  —цитат от коментар 64 на Neto


  Премахнахте прераждането,

  Премахнате женския принцип -
  и бог-дете стана бог-син
  и Богинята-Майка стана светия дух

  жена няма право на да ходи при олтара и още по-малко да участва РАВНОПРАВНО в ритуалите.

  Това противоречи на основополагащ вселенски принцип и води до тотален дисбаланс на енергията.
  после що се навъдили хомота

 72. 72 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 77 Неутрално

  За Хари Потър нищо не казвате, ама щото литературна измислица. Пък вашият герой-истински отвсякъде. 😀. Шегувам се, нали казаха да борим инфекцията с хумор. Не ми се сърдете, но, да попитам-Граала намерИхте ли го бе? Те сега е моменто, щото ракията явно не го бори вирОсот. А върха на онова гадно копие? А коя от всички плащеници е истинската? И, последно-къде у целата демагогия, вписАхте Великденски заек и боядисаните яйца, а?

 73. 73 Профил на wcr46649495
  wcr46649495
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "klimentm":

  погледни го безизразно в очите

 74. 74 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 77 Неутрално

  За козунаците нищо не казвам, оти и они, като зайците, са ного характерни за Йерусалим, Витлеем и сичкото свещен огън, заради които, че отнесете вирОсо.

 75. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Весело

  До коментар [#64] от "Neto":

  Господ е бащата, Христос е сина. А щом има съвършен бог има ли и не толкова съвършенни? Или все пак бог е един?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 76. 76 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#67] от "Neto":

  Полицаите пазят да няма безредици. Тази година и да няма бизнес за тяхно голямо съжаление. Никой владетел на Йерусалим не е прекратявал бизнеса с някакви светини. Важното е да е имало отчисления към него.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 77. 77 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 82 Весело

  Честито на всички!
  Благодаттния огън слезе от небесата!

 78. 78 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#64] от "Neto":Господ е бащата, Христос е сина. А щом има съвършен бог има ли и не толкова съвършенни? Или все пак бог е един?
  —цитат от коментар 75 на Цецо


  Ейййййййййй....
  Сега Ви започнаха...
  Съчувствия!

  Вихте ли ми драснал ЛС като стигнете до филоквето, че винаги ми е било любопитна тема?

  Шегувам се. 😀

 79. 79 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Това с падането на Благодатният Огън не е дошло от нищото. Традицията е от Вехтият Завет. Там има случай когато с молитва пада огън върху жертвеника. В Християнството понеже няма жертва, защото Сам Бог се Жертвал за всички, за целият свят, то огъня пада на Божи гроб. Просто след като юдеите отстъпват от Бога и Бог отстъпва от тях (Бог ги изоставя) и огънат започва да пада при християните.
  Това е от обща култура без да цитирам сега специално някакви източници.

 80. 80 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "Цецо":

  Християните ходят на Божи гроб през цялата година,не само за Великден.

  Какви отчисления?Имаш ли някакви факти или само предполагаш?

 81. 81 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  За антитеистите въобще е неразбираема Православната Вяра. И това обаче е казано в Евангелието "а ние проповядваме Христа разпнатия, Който за иудеи е съблазън, а за елини безумство" (1 Кор. 1:23). Като под "елини" се имат предвид езичниците. И до днес тези Евангелски думи са верни.

 82. 82 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "Цецо":

  БОГ е ЕДИН,ЕДНА БОЖЕСТВЕНА ПРИРОДА!

  Но ТРОИЧЕН ,ТРИ ЛИЦА(ИПОСТАСИ,ЛИЧНОСТИ,ПЕРСОНИ).

  БОГ ОТЕЦ,БОГ СИН,БОГ ДУХ СВЯТИЙ!

  ТРОИЦА В ЕДИНИЦА!

 83. 83 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  В България комунизмът беше особено пагубен от верова гледна точка, защото мнозина станаха антитеисти. Това не е следствие на "техният разум" както те считат, а на антитеистичното им образование.

 84. 84 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "klimentm":

  Апостола е казал:
  17. Непрестанно се молете.

  тук
  1Солуняни ,гл.5
  14. Молим ви също, братя, вразумявайте безчинните, утешавайте малодушните, подкрепяйте немощните и бъдете дълготърпеливи към всички.
  15. Гледайте, никой никому да не отвръща зло за зло; а винаги желайте доброто и един другиму, и на всички.
  16. Винаги се радвайте.
  17. Непрестанно се молете.
  18. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса.
  19. Духа не угасяйте.
  20. Пророчествата не унижавайте.
  21. Всичко изпитвайте, о доброто се дръжте.
  22. Въздържайте се от всякакво зло.
  23. А Сам Бог на мира да ви освети напълно, и целият ваш дух и душата и тялото да се запази без порок при пришествието на Господа нашего Иисуса Христа.
  24. Верен е Оня, Който ви призовава, Който и ще стори това.
  25. Братя, молете се за нас.
  26. Поздравете всички братя със свето целуване.
  27. Заклевам ви в Господа да прочетете това послание на всички свети братя.
  28. Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа да бъде с вас. Амин.

 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3613 Весело

  " Кажи сега — от теб не крият нищо

  небесата,

  ни адската дълбока паст — кажи какво подтикна

  предците ни сред тяхното честито битие

  под небесата благосклонни от Твореца свой

  да се откажат, волята му висша да престъпят

  зарад един запрет — на всичко друго

  господари?

  Кой пръв ги подло прелъсти за този гнусен бунт?"

  Джон Милтън
  "Изгубеният рай"

  klimentm
 86. 86 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "klimentm":

  Един светец е казал ,че не можеш да спреш лукавия да ти праща помисли,както не можеш да спреш вятъра да духа върху теб ,когато си на открито място !

  Едиствения начин е да не му обръщаш внимание на помислите ,които ти праща и да не ги изпълняваш,за да не му станеш роб.

  Ясно е ,че не се православен,защото не знаеш нищо, а опитите за присмех по темата показват,че сатаната си прави каквото иска с твоя ум...

 87. 87 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "anonim440":

  Пак ли почваш?
  Знаем ги тези твои теории наизуст!

 88. 88 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "wcr46649495":

  Няма прераждане!

  27. И както на човеците е отредено да умрат един път, а след това - съд,
  28. тъй и Христос, веднъж като принесе Себе Си в жертва, за да отнеме греховете на мнозина, втори път, без да става жертва за грях, ще се яви на ония, които Го очакват за спасение.Евреи,гл.9

 89. 89 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 481 Неутрално

  " Кажи сега — от теб не крият нищо небесата,ни адската дълбока паст — кажи какво подтикнапредците ни сред тяхното честито битиепод небесата благосклонни от Твореца свойда се откажат, волята му висша да престъпятзарад един запрет — на всичко друго господари?Кой пръв ги подло прелъсти за този гнусен бунт?"Джон Милтън"Изгубеният рай"
  —цитат от коментар 85 на klimentm


  А, не така!
  Вие още малко до Уилям блейк ще го докарате, с неговото:

  The Tyger
  BY WILLIAM BLAKE

  Tyger Tyger, burning bright,
  In the forests of the night;
  What immortal hand or eye,
  Could frame thy fearful symmetry?

  И после ще настанат едни полемики..... :):):)

 90. 90 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "wcr46649495":

  1. В начало Бог сътвори небето и земята. Битие,гл.1

  Началото е Божествено,
  няма женско начало!

 91. 91 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#87] от "Neto":

  Нищо не почвам. Неверието на българите е резултат от политиката на БКП.
  Ако вас не ви устройва да се казва истината, това не е мой проблем.

 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#80] от "Neto":

  Това за данъка от средновековието е документирано. А в днешно време там е страхотен бизнес. А той плаща и данъци и осигуровки. Не случайно Израел е може би най-скъпата страна в света. И най-силния сезон да отече в канала заради карантина. Направо реве с кървави сълзи министъра им. И го разбирам. А покрай него още десетки хиляди. Тях пък съвсем ги разбирам.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#91] от "anonim440":

  Аз съм съгласен ,че БКП го е правила,но от тогава минаха много години и никой няма оправдание.
  Не може ли политическата тема да не се вкарва под темата
  Църквата на Божи гроб отвори врати заради Благодатния огън?

  Все пак току-що слезе Благодатния огън, а ни предстои и Възкресение Христово...
  Може да водим беседа на духовни теми!

 94. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#82] от "Neto":

  Кажи сега за но толкова съвършенните богове. Че почнах да се обърквам.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 95. 95 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "Цецо":

  Това е търговия и туризъм, а не данък.

  Има много по-доходни дестинации по света...

 96. 96 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#93] от "Neto":

  Пиша за духовни теми, от къде идва съвременната бездуховност (неверие) на българина, това е духовна тема. Да се кажат причините е нещо хубаво.

 97. 97 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "Цецо":
  За Светата Троица
  И така, вярваме в един Бог, едно начало, безначално, несъздадено, неродено, нетленно, а освен това
  и безсмъртно, вечно, безкрайно, неописуемо, безпределно, всемогъщо, просто, несложно, безтелесно,
  непреходно, безстрастно, неизменяемо и непроменящо се невидимо, извор на добротата и правдата,
  умствена и непристъпна светлина, с нищо непреодолима и измервана само със собствената Си воля
  сила - защото може да върши всичко, което поиска; по могъщество - Създател на всички видими и
  невидими създания, съдържащо и съхраняващо всичко, промислящо за всичко, властващо, началстващо
  и царуващо над всичко с безкрайно и безсмъртно царство, нямащо никакъв съперник, изпълващо всичко,
  необхващано от нищо, но всеобхващащо, съдържащо и превъзхождащо всичко, проникващо, без да се
  оскверни, във всички същности, съществуващо далеч от всичко и отдалечено от всяко същество като
  надсъществуващо и съществуващо над всичко, пребожествено, преблаго, превъзхождащо пълнотата,
  избиращо всички началства и чинове, намиращо се над всяко началство и чин, над същността и живота, и
  словото, и мисълта; в могъщество, което е самата светлина, самата благост, самият живот, самата същност,
  тъй като то не от някого другиго има своето битие или каквото и да е от онова, което има, а само е източник
  на битие за онова, което съществува: източник на живот - за всичко живеещо, на разум - за всичко разумно,
  причина за всички блага за всички същества; с могъщество, знаещо всичко преди раждането му; с една
  същност, едно Божество, една сила, една воля, едно действие, едно начало, една власт, едно господство,
  едно царство, в три съвършени Ипостаси и познаваемо, и приветствано с един поклон, и представляващо
  обект както на вяра, така и на поклонение от страна на всяко разумно създание; в Ипостаси, неслитно
  съединени и неразделно различавани, което е и непостижимо - в Отец и Син, и Свети Дух, в името на Който
  се и кръстихме 1
  , защото Господ заповяда на апостолите да кръщават така: като ги кръщавате в името
  на Отца и Сина и Светаго Духа (Мат. 28:19) 2
  .
  Вярваме в един Отец, начало и причина на всичко, нероден от никого другиго, Който единствен няма причина
  и не е роден, Творец на всичко, но Отец по естество само на Единородния Си Син и наш Господ Бог и
  Спасител Иисус Христос, и Изводител 3
  на Всесветия Дух. И в един Единороден Син Божий, нашия Господ
  Иисус Христос, роден от Отца преди всички векове, Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен,
  роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало. Като казваме за Него: преди всички
  векове, показваме, че раждането Му е извън времето и е безначално; защото Синът Божий, сиянието на
  славата и образът на Ипостаста на Отца (срв. Евр. 1:3), живата премъдрост и сила (1 Кор. 1:24), ипостасното
  Слово, същностният и съвършен, жив образ на невидимия Бог (Кол. 1:15), не е приведен в битие от
  несъществуващото, а винаги е бил с Отца и в Отца 4
  . От Когото се родил вечно и безначално. Защото Отец
  никога не е съществувал, без да има и Син, но заедно с Отца е Синът, роден от Него. Защото Отец без Син
  не би се наричал Отец, ако би съществувал някога без Син, не би бил Отец, и ако по-късно би почнал да
  има Син, също по-късно би станал Отец, без преди това да е бил Отец, и би се подложил на изменение в
  това, че, след като не е бил Отец, е станал Такъв, а такава мисъл е по-страшна от всяко богохулство, тъй
  1Отците са използвали този аргумент, като най-силен от всички, в борбата против ариани, македониани и савелиани (Св. Атанасий
  Велики. Първо и второ послание до Евномий; Св. Василий Велики. Против Евномий, и за Светия Дух, гл. 10 и 12, и особено Св. Григорий
  Богослов, слово 34).
  2Св. Григорий Богослов. Слово 22, 42, 6 31 и 40.
  3Отец е Изводител Προβολεύς на Светия Дух. Ранните отци са избягвали употребата на думата προβολή (преведена от Тертулиан и св.
  Иларий: prolatio, а от други: emissio), употребявана в случаи, когато става въпрос за божествени изхождания. Св. Григорий Богослов,
  разяснявайки изхождането на Светия Дух от Отца, нарича Отца γεννήτωρ καί προβολεύς, а Духа πρόβλημα, което е едно и също с προβολή
  (виж Слово 13 и 35).
  4
  24. Арианите се съгласявали, че Синът се намира в Отца, само че според тях Той се намира там по същия начин, по който се намират
  в Бога всички сътворени неща. Аномеите пък твърдели, че Синът Божий по нищо не е подобен άνόμοις на Отца. Свети Иоан Дамаскин,
  противно на едните и другите учи, че Синът е едно с Отца, винаги е бил с Него и в Него; съединен е вътрешно с Него, вечно и безначално
  се ражда от Него... В изложението, имайки предвид посочените еретици, свети Иоан Дамаскин използва мисли на различни отци,

 98. 98 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "Цецо":

  като не може да се каже за Бога, че Той няма естествена сила да ражда, а силата да раждаш се състои в
  способността да родиш от себе си, тоест от собствената си същност, същество, подобно на теб по природа 5
  .
  И така, би било нечестиво да се твърди, че раждането на Сина е станало във времето и че битието на Сина
  е започнало след Отца. Защото ние изповядваме раждане на Сина от Отца, тоест от Неговото естество.
  И ако не допуснем, че Синът изначално е съществувал заедно с Отца, от Когото е роден, ще възведем
  изменение на Ипостаста на Отца в това, че Отец, след като първоначално не е бил Отец, по-късно е станал
  Отец. Наистина, творението възникнало по-късно, но не от Божието същество; а било приведено от небитие
  в битие по Божия воля от Божията сила и затова в Божието естество не настъпило никакво изменение.
  Защото раждането се състои в това, че от същността на раждащия се появява на бял свят родено, подобно
  по същност; а сътворяването и създаването се състоят в това, че сътворяваното и създаваното произлизат
  извън, а не от същността на творящия и създаващия, и е напълно неподобно по естество 6
  .
  Затова в Бога, Който единствен е безстрастен, неизменяем, неизменен и винаги еднакъв, са безстрастни
  както раждането, така и сътворяването. Защото - бидейки по естество безстрастен и чужд на изтичане,
  понеже е прост и несложен - Той не може да подлежи нито на страдание, нито на изтичане нито при
  раждането, нито при сътворяването, и не се нуждае от ничие съдействие. Но раждането (в Него) е
  безначално и вечно, тъй като е действие на Неговото естество и произлиза от Неговото същество, в противен
  случай Раждащият би претърпял изменение и би имало Бог първи и Бог по-късен, и Той би нараствал. А
  сътворяването в Бога, бидейки дело на волята, не е съвечно на Бога. Защото привежданото от небитие
  в битие не може да бъде съвечно на Безначалния и винаги Съществуващия. Бог и човек не творят по
  еднакъв начин. Човекът не дава битие на нищо от несъществуващото, а каквото създава, го създава от
  вече съществуваща материя не само като пожелае, а и след като предварително обмисли и си представи
  в ума си онова, което иска да направи, после вече действа с ръце, полага усилия, уморява се, а често и не
  постига целта, когато усърдният труд не се получава така, както му се иска. Бог пък, само щом пожелал, извел
  всичко от несъществуване в битие. По същия начин Бог и човек и не раждат по еднакъв начин. Бог, бидейки
  предвечен, безначален, безстрастен, свободен от изтичане, безтелесен, само един и безкраен, и ражда
  предвечно, безначално, безстрастно, без изтичане, без съчетаване 7
  и непостижимото Му раждане няма
  нито начало, нито край. Той ражда безначално, защото е неизменяем; без изтичане - понеже е безстрастен и
  безтелесен; без съчетаване - отново понеже е безтелесен и понеже е само един Бог, нямащ нужда от никого
  другиго; а безкрайно и непрестанно - понеже е и предвечен (извънвременен), и безвременен, и безкраен,
  и винаги еднакъв. Защото безначалното е и безкрайно, а безкрайното по благодат в никакъв случай не е
  безначално, каквито са например ангелите 8
  .
  И така, вечносъществуващият Бог ражда съвършеното Си Слово безначално и безкрайно, за да не би Бог,
  имащ превъзхождащи времето и естество, и битие, да ражда във времето. Човекът пък очевидно ражда по
  противоположен начин, защото подлежи и на раждане, и на изгниване, и на изтичане, и на размножаване, и
  е облечен с тяло, и в човешката природа има мъжки и женски пол, и мъжът се нуждае от помощта на жената.
  Но да бъде милостив Онзи, Който е над всичко и Който превъзхожда всяка мисъл и разум 9
  .
  И така, светата съборна и апостолска Църква учи едновременно и за Отца, и за Единородния му Син, роден
  от Него предвечно, без изтичане, безстрастно и непостижимо, така, както само Бог на всичко знае. Както
  огънят и произлизащата от него светлина съществуват заедно, а не е така: първо - огънят, и вече след това
  5Св. Григорий Богослов. Слово 29, 30. Св. Кирил Александрийски. Съкровище, 4-5).
  6Свети Атанасий Велики (“Против ересите”, сл. 2 и 3), свети Василий Велики (“Против Евномий”, кн. 4), свети Григорий Богослов (Слова
  20, 29 и 35), свети Кирил Александрийски (Thes assert. 3) и други, правят следната разлика между раждане и сътворение: раждането
  се обуславя от самото естество, което, ако нищо не възспира способността му да ражда плодове, произвежда съвечен на себе си плод,
  както слънцето, щом било сътворено, по силата на законите на своята природа, изляло от себе си светлина. И ако раждането все пак
  става с участието на волята, то тази воля в дадения случай е σύνδρομος - съпровождаща, а не изпреварваща. Желанието да твориш,
  обратно, предшества сътворението.
  7Отец ражда Сина без изтичане и без съчетаване. Св. Иоан Дамаскин често повтаря това както против гностиците, които казвали, че
  Словото се появило по подобие на изтичане и че се родило в резултат на съчетаване между мъжки и женски еон, така и против арианите,
  които изопачавали православната вяра относно раждането на Словото по посока на Валентиновите и гностическите схващания (вж.
  св. Атанасий, в De synodis; св. Епифаний, haer, 69; св. Иларий, за Светата Троица, кн. III и V; св. Григорий Богослов, Слово 35).
  8Св. Григорий Богослов. Слово 20, 29. Св. Кирил Александрийски. Съкровище, 5, 6, 7, 16, 18.
  9Св. Григорий Богослов. Послание до Евагрий.
  Глава 8

 99. 99 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "Цецо":

  - светлината, а са заедно, и както светлината, винаги раждаща се от огъня, винаги е в огъня и никога не се
  отделя от него, така и Синът се ражда от Отца, без ни най-малко да се отделя от Него, а винаги пребивавайки
  в Него. Но светлината, неотделимо раждаща се от огъня и винаги пребиваваща в него, няма собствена,
  различна от светлината на огъня, ипостас, понеже е природно свойство на огъня. А Единородният Божи
  Син, роден от Отца неразделно и неразлъчно и винаги пребиваващ в Него, има Своя собствена Ипостас,
  различна от Ипостаста на Отца 10
  .
  И така, Синът се нарича Слово и сияние, защото е роден от Отца без никакво съчетаване, безстрастно,
  предвечно, без изтичане и неразлъчно; а се нарича Син и образ на Ипостаста на Отца, понеже е съвършен,
  ипостасен и е подобен на Отца във всичко, освен в неродеността (αγεννησία); нарича се Единороден, понеже
  Той единствен е роден от единия Отец по единствен начин, защото никакво друго раждане не е подобно
  на раждането на Сина Божий, и няма друг Син Божий. И Светият Дух изхожда от Отца, но не по начин на
  раждане, а по начин на изхождане. Това е друг начин на съществуване, също така непостижим и непонятен,
  каквото е и раждането на Сина (Божий). Затова всичко, което Отец има, го има и Синът, с изключение на
  неродеността, която означава не различие в същността или в достойнството, а начин на съществуване -
  както Адам, който не е роден, понеже е Божие творение, и Син, който е роден, понеже е син на Адам, и Ева,
  която произлязла от Адамовото ребро, понеже не била родена, се различават помежду си не по природа,
  понеже са хора, а по начин на съществуване 11
  .
  Трябва да се знае, че думата τό άγένητον, която се пише с едно ν, означава нещо несътворено, тоест
  непроизлязло; а τό αγέννητον, която се пише с две “νν”, означава неродено (μη γεννηθεν) 12 . И според първото
  значение същност се различава от същност; защото едно е несътворена същност, означавана с едно “ν”, и
  друго - произведена (γενητή) или сътворена същност. А според второто значение същност не се различава от
  същност, защото първият представител от всеки животински вид е нероден (αγέννητον), но не е несътворен
  (αγένητον); защото всички те са сътворени от Създателя и са получили битие от Словото, но не са се родили,
  тъй като преди това не е съществувало друго еднородно същество, от което те да биха могли да се родят.
  И така, що се отнася до първото значение, думата άγένητος, приляга на трите пребожествени ипостаси на
  Светото Божество, понеже са единосъщни и несъздадени; а второто значение - αγέννητος - по никакъв начин
  (не приляга и на трите ипостаси). Защото само Отец е нероден, понеже Той има битие не от някоя друга
  ипостас; и само Синът е роден, понеже се е родил безначално и предвечно от същността на Отца; и само
  Светият Дух е изхождащ, понеже не се ражда от същността на Отца, а изхожда от нея. Така учи Божественото
  Писание, макар начинът на раждане и изхождане да е непостижим за нас 13
  .
  Трябва да се знае и това, че понятията отечество, синовство и изхождане не са пренесени от нас върху
  блаженото Божество, а обратно, предадени са на нас оттам, както казва божественият Апостол: Затова
  прекланям коленете си пред Отца, от Когото е всяко отечество на небето и на земята (Еф. 3:14, 15
  - слав.) 14
  .
  10Св. Григорий Нисийски. Против Евномий, кн. 1. Св. Кирил Александрийски. Съкровище, 5.
  11Св. Григорий Богослов. Слово 25, 29, 30, 31, 39. Св. Атанасий Александрийски. Изложение на вярата. PG 25, coll. 200-208.
  12Отец е нероден (αγέννητος). Думата αγέννητον при езическите философи означавало и това, което не е родено, и това, което не е
  сътворено. Евномианите се възползвали от тази двусмисленост на думата. Твърдейки, че познават до съвършенство Божията същност,
  те учели, че тя се състои в това, че Бог е нероден (αγέννητος) и че (както казва за тях св. Василий Велики в “Против Евномий”, кн. 2)
  неродеността (αγεννησία) изразява някакво достойнство (αξίωμα) на Отца, което липсва в Сина, Който, понеже е роден - казвали те -
  не е такъв Бог, Какъвто е Отец. В раннохристиянския период християните избягвали думата αγέννητος, понеже тя липсва в Свещеното
  Писание и освен това с нея се изразява отрицателна представа, а не се говори положително за това, какво е Бог. Но трябва да се знае,
  че отрицателното значение на думата αγέννητον - това, което не е родено (а без отрицание: γεννητόν - това, което е родено) говори не
  за различни природи и достойнства, а само за свойствата на Лицата, което виждаме и от съчиненията на св. Атанасий Александрийски
  (“Против арианите”, слово 2), св. Василий Велики (“Против Евномий”, кн. IV; ср. кн. III), св. Григорий Богослов (Слово 35 и 23). А ако под
  αγεννησία разбираме несътвореност, то по отношение на Бога това ще означава, че Той по Своята природа е άγέννητος (несътворен),
  което в еднаква степен принадлежи и на трите Лица на Светата Троица (св. Григорий Богослов, Слово 23), а άγέννητος в смисъл на
  нероден се отнася само за Отца, докато γεννητός в смисъл на роден се отнася за Сина (виж втория от Dialog. adv. Arian., приписвани
  на св. Атанасий). Св. Епифаний (haeres. 64) отбелязва, че понятието роден обикновено се изразява - с думата γεννητός (от γεννάω -
  раждам), а понятието сътворен - с думата γενητός (от γίνομαι или γίγνομαι - ставам, произхождам).
  13Св. Григорий Богослов. Слово 25, 29, 30, 31, 39.
  14Св. Кирил Александрийски. Съкровище, 1. Св. Григорий Богослов. Слово 29.
  Г

 100. 100 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "Цецо":

  Когато казваме, че Отец е начало на Сина и е по-голям от Него (вж. Иоан. 14:28), с това не показваме, че Той
  е пръв спрямо Сина по време или по природа; защото чрез Него Отец сътвори и вековете (Евр. 1:2). Не е
  пръв спрямо Него и в никакво друго отношение освен по отношение на причината, тоест, че Синът е роден
  от Отца, а не Отец от Сина, и че Отец е причина за Сина по природа, както не казваме, че огънят произлиза
  от светлината, а, обратно, казваме, че светлината произлиза от огъня. И така, когато чуем, че Отец е начало
  на Сина и е по-голям от Него, трябва да разбираме Отца като причина. И както не казваме, че огънят има
  една същност, а светлината - друга, така не бива да казваме, че Отец има една същност, а Синът - друга, но
  и двамата имат една и съща същност. И както казваме, че огънят свети чрез излизащата от него светлина,
  и не считаме, че произлизащата от огъня светлина е негов служебен орган, а напротив, считаме, че тя е
  естествена негова сила, така казваме и за Отца, че всичко, което Отец върши, го върши чрез Единородния
  Си Син не като чрез служебен инструмент, а като чрез естествена и ипостасна Сила; и както казваме, че
  огънят свети, а казваме също и че светлината на огъня свети, така всичко, което твори Отец, това твори
  също и Синът (Иоан. 5:19). Но светлината няма отделна ипостас от огъня; а Синът е съвършена Ипостас,
  неотлъчна от Ипостаста на Отца, както посочихме по-горе. Невъзможно е сред тварите да бъде намерен
  образ, който във всичко по сходен начин да показва в себе си свойствата на Светата Троица. Защото как би
  могло сътвореното и сложното, бързопреходното и изменчивото, описуемото и имащо образ и тленното да
  обясни съвсем точно чуждата на всичко това надсъщностна Божествена същност? А е известно, че всяка
  твар е подвластна на повечето от тези свойства и по самото си естество подлежи на гибел 15
  .
  По подобен начин вярваме и в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда и
  в Сина почива, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е единосъщен и
  съвечен с Тях; Дух от Бога, Дух прав, властващ, извор на мъдрост, живот и освещение; Бог, съществуващ
  и споменаван заедно с Отца и Сина, несъздаден, Пълнота, Творец, Вседържител, извършващ всичко,
  всесилен, безкрайно могъщ, владеещ цялото творение и неподчинен на ничия власт; Дух боготворящ и
  небоготворим; изпълващ, а не изпълван; предаващ, но нищо не заимстващ; освещаващ и неосвещаван,
  Утешител, като приемащ моленията на всички; подобен във всичко на Отца и Сина; от Отца изхождащ,
  чрез Сина подаван и възприеман от цялата твар; чрез Самия себе Си вършещ и осъществяващ всичко без
  изключение, освещаващ и съхраняващ; ипостасен, съществуващ в собствената Си Ипостас, неотлъчен и
  неотделим от Отца и Сина; имащ всичко, което Отец и Син имат, с изключение на нероденост и роденост;
  защото Отец е необусловен от външна причина и е нероден, тъй като не от някого, а Сам от Себе Си има
  битие и в това, което има, няма нищо от другиго; напротив, Той Сам е начало за всичко и е причина за начина,
  по който то съществува в природата. Синът е от Отца - по раждане; а Светият Дух също е от Отца, но не
  по раждане, а по изхождане. Разбрахме, че има разлика между раждане и изхождане; но каква точно е тази
  разлика, това по никакъв начин не можем да схванем 16 . Знаем само, че раждането на Сина и изхождането
  на Светия Дух се извършват едновременно 17
  .
  И така, всичко, което Синът и Духът имат, дори и самото битие, го имат от Отца. И ако нещо не е Отец, то
  не е и Син, не е и Дух; и ако Отец няма нещо, то и Синът, и Духът го нямат. Но чрез Отца, тоест поради
  това, че съществува Отец, съществуват Синът и Духът; и чрез Отца Синът има, а също и Духът има всичко,
  което има, поради това, че Отец има всичко това - освен нероденост, роденост и изхождане. Защото трите
  свети Ипостаси, неразделно различавани не по същност, а по отличително свойство на всяка Ипостас, се
  различават помежду си само по ипостасните си свойства 18
  .
  Казваме, че всяко от тези три Лица има съвършена Ипостас, за да не би да приемем съвършената природа
  за една, съставена от три несъвършени, а да я приемем за една проста същност в три съвършени Ипостаси,
  която е над и пред съвършенството. Защото всичко, което е съставено от несъвършени елементи, неминуемо
  е сложно, но от съвършени Ипостаси е невъзможно да произлезе сложност, поради което не казваме: “от
  15Св. Григорий Богослов. Слово 22, 37 и 31.
  16Св. Иоан Дамаскин многократно цитира тази теза на светите отци, предизвикван от еретиците, някои от които учели, че Синът и
  Светият Дух са се появили вследствие на изливане или разширяване на божествената същност, а други - че Те са произведени само
  от волята на Отца, подобно на другите сътворени неща. Аномеите пък се гордеели с това, че уж познават до съвършенство начините
  на раждане на Словото и на изхождането на Светия Дух (Виж св. Атанасий Александрийски. “Против арианите”, слово 3; св. Григорий
  Богослов. Слово 35; бл. Августин.. “Против Максим”, кн. 3).
  17Св. Григорий Богослов. Слово 31, 20.
  18Св. Григорий Богослов. Слово 25, “Послание до Евагрий”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK