Блокадите невинаги помагат и Африка е пример

Опашка за разпределяне на храна за засегнатите от блокадата в бедняшкото предградие Кибера в Найроби, Кения.

© Associated Press

Опашка за разпределяне на храна за засегнатите от блокадата в бедняшкото предградие Кибера в Найроби, Кения.След опита на африканските държави с епидемии като ХИВ и ебола е важно решенията на континента да са в ръцете на местните общности - универсалният подход на блокадите може и да не свърши работа.


Това смятат изследователите Алек де Ваал и и Пол Ричардс, изследвали заболявания като СПИН и ебола и последиците им за Африка.


Коментарът им се появи малко преди Световната здравна организация да предупреди, че Африка може да е следващият епицентър на пандемията, макар да не е късно да се вземат мерки.
В различните общности заразните болести се разпространяват по различен начин, а социалните условия са твърде разнообразни и ги познават само местните.


Блокадите често се налагат без съгласието на засегнатите и (макар същото да се случва в цял свят), може да е от полза да се разглежда COVID-19 не като една единствена глобална пандемия, а като едновременно разпространение на безкрайни местни епидемии, като всички леко се различават помежду си.


Богат опит с болести


Гъсто населените градчета показват различен ход на заболяването от предградията за средната класа или селата, съвсем различна е ситуацията и в бежанските лагери и между номадските общности.


Във всички тези случаи ключовите фактори са социалното поведение, поздравяването, взаимодействието между поколенията, миенето на ръцете и физическата дистанция и само отделните общности познават измеренията им в конкретните обстоятелства, продължават изследователите.


Либерия опита блокада в част от столицата с Монровия през 2014 г. заради ебола, но се изправи срещу бурен обществен отпор, без това да спре заразата. Страната бързо промени стратегията и потърси помощ от лидерите на отделните общности.


Проблемът на Африка е, че вече има тежък опит с други заболявания и има защо да се смята, че COVID-19 ще е особено опасен за десетки милиони хора, болни от туберкулоза или с поразени от ХИВ имунни системи. Все още не е известно какво означава заразяването за хора с малария или страдащи от недохранване.


От друга страна населението на Африка е младо. В Италия една от причините за високата смъртност бе големият дял на възрастното население - 23% от хората са на възраст над 65 г., а те са изложени на най-голям риск. В Африка на над 65-годишна възраст са едва 2% от хората. Дори само заради тази причина смъртността на континента може да се окаже по-различна.


Напрежението расте в Кибера, докато хиляди имат нужда от спешна помощ, за да не умрат от глад.

© Associated Press

Напрежението расте в Кибера, докато хиляди имат нужда от спешна помощ, за да не умрат от глад.


"Ако блокадата прекъсне връзките"


Африканските правителства освен това може да не разполагат с нужните инструменти за централизиран отговор - те не разполагат с данните и моделите за точни експертни прогнози как ще се развие COVID-19. Там обаче диалогът с общностите може да свърши по-добра работа.


Властите в редица африкански държави избраха блокадите, както направиха Китай, Европа и Северна Америка. Страните с капацитет да осъществят централизирана стратегия за блокада обаче се броят на пръсти - такива са Руанда и Южна Африка, продължават изследователите.


Бедността - нуждата жителите (впрочем подобно на Индия) да оцеляват ден за ден - също е фактор. В няколко дни блокада може да е разликата между бедност и глад. Друга част от тях вече са се сблъскали със суша, безработица, глад и скакалци. В тази ситуация социалната помощ идва от близките. "Ако блокадата прекъсне тези социални връзки, трудностите се превръщат в крайна бедност", казват Де Ваал и Ричардс.


Блокадата може да прекъсне и други връзки - снабдителните вериги за лекарствата за туберкулоза, ХИВ и други. За да работят такива ограничения, те ще трябва да се съпроводят със специални мерки, за каквито африканските правителства често нямат достатъчно пари.


"Общностите могат да мислят като епидемиолози"


Ако Европа и Америка могат да предоставят средства на жителите, опитите на Гана за безплатно електричество и водоснабдяване и безплатната храна в Уганда и Руанда трудно могат да се осъществят без международна помощ.


Това се отнася и за африканските здравни системи - те вече изнемогват - но тук може би е ролята на правителствата. Те могат да спечелят от координирани усилия да си осигурят медицински продукти, за каквито западните страни се надпреварват (а африканските ще останат на опашката заради липса на ресурси), и за изграждане на полеви болници.


Друг проблем за правителствата ще е как да се избегне изпадането на повече хора в крайна бедност, смятат изследователите. Блокадите обаче имат потенциала за сериозни социални кризи. Обратно, опитът с проблеми като ХИВ и ебола сочи, че обикновените хора не са проблемът, а по-скоро решението. Добрата новина е, че общностите бързо могат да се учат да мислят като епидемиолози и епидемиолозите са готови да мислят като общностите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Весело

  Намерихте кого да дадете за пример😀😀😀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Ако Европа и Америка могат да предоставят средства на жителите, опитите на Гана за безплатно електричество и водоснабдяване и безплатната храна
  ___________
  Изглежда справедливо! Африканците са дали много робски труд за демократична Америка, като добавим и природните и човешки ресурси....

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  От снимките личи колко е възможно "социалното дистанциране".
  Не става ясно обаче какво могат да предложат "общностите".

  Еретик
 4. 4 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Пак празни приказки. Какво ще направят "общностите" като явно нивото е като на група шимпанзета. Отделно не мога да разбера защо трябва да съм загрижен, че в Африка имало глад. Като не могат да се хранят да не се размножават. В природата е така, всеки вид се размножава ако има достатъчно храна и намалява ако няма достатъчно храна. Не съм видял досега сърните да са се загрижили, че вълците били гладни. Или ако говорим за един вид, едни сърни да се загрижат, че други сърни много се били размножили и нямало достатъчно трева при тях.

 5. 5 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Квинтесенция е " мръсни бивши колонизатори, давайте мангизите". Иначе ще изпукаме. Саво дето звучи доста егоистично и цинично, при условие, че засега морът е точно при тези, от които се искат парите.

 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  Пропагандата, която ни надроби тая попара с тоя дибидюс, вече започва да ни фокусира другаде - т.е. наближават дните, когато пропагандата ще протръби временен отбой за белите, десни и пр. държави и ще се насочи към т.нар. трети свят.

  В т.нар. трети свят, както е видно от статистиките и които съм цитирал хиляди пъти, ДНЕВНО почиват от глад 16,000 деца, да не говорим за десетките и стотиците хиляди, които ДНЕВНО почиват от липса на на вода, храна, елементарна липса на елементарни лекарства и пр.

  Горе-долу в т.нар. Трети свят ДНЕВНО от банален глад и жажда почиват толкова (че и повече!), колкото почиват в т.нар. бели и десни държави за 3-4 месеца върлуваща корона...

 7. 7 Профил на bsj01655282
  bsj01655282
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срещнеш ли думата "общности" повече от 5-6 пъти в една статия, 100% е писана от гранто-либерази, тя е от любимите им.

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#4] от "Червен дисибар":

  Казва се естествен отбор , естествения отбор ще ни разреши всички проблеми ,независимо дали са в Африка ,Европа или в Бъкингамския дворец или в пустинята.

 9. 9 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  П...пропагандата ще протръби временен отбой за белите, десни и пр. държави...
  —цитат от коментар 6 на Аскет

  Истерията с короната, предполагам и както вече ви уведомих, има две основни вероятни направления за развитие, след поддържане на леко и дори пренебрежимо пропагандно напрежение през лятото,

  1) при победа на Тръмп - истерията ще се раздуха отново, понеже при упрвление на чудовище всичко е гадно и чузовищно,
  и
  2) при победа на здравите сороски сили и Байдън - би следвало тя полека-лека да затихне, т.к. не може при соросоугоден режим да има лоши работи...

  Президентските избори в САЩ е една от съпътстващите цели на данданията.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Заразите тръгнали от Африка не обхванаха светът въпреки, че в Африка парите и лекарите не достигат.
  Защо е така? Защо заразата от Китай обхвана света?
  Китай има претенции, че може да продаде лекарства, опит и машини на целия свят а Африка няма такива претенции.
  Къде е важната разлика.
  Според мен Африка не може да лъже така организирано е усърдно както Китай.
  Дали става с блокада или с лекарства или с машини е важно, но най-важно е държавите да не организират лъжи.
  Няма по-лесен отговор от истината. Няма и по-лесно решение от истината.

  подпис
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Ми то за каква блокада се говори, като пуснаха софиянчетата да разнасят заразата из цяла България? И в същото време не пускат хората да си излизат от къщите. А за африканците хич даже не се притеснявайте. те там хората и вирусите са роднини. Вирусът да не е луд да напада своите. Той си търси елитни противници.

 12. 12 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Потресаващо некачествена и безсмислена "статия" пълна с празни приказки и скрито лозунги. :-) Поне статиите, как Байдън щял да спечели изборите щото умнокрасивите многи искали да ходят да гласуват или че щатите щели да имат жена за вице са забавно хумористични, а това е силно гнусно.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Е те в Африка преди 30 години не можаха да разберат концепцията на презерватива за превенцията срещу СПИН.

  Сега нашите умно-красиви не могат да разберат концепцията на маската против разпространението на корона вируса. :)

 14. 14 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Ако Европа и Америка могат да предоставят средства на жителите, опитите на Гана за безплатно електричество и водоснабдяване и безплатната храна___________Изглежда справедливо! Африканците са дали много робски труд за демократична Америка, като добавим и природните и човешки ресурси....
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Въпросът е!
  Кое е за предпочитане,
  негър, в щата Алабама;
  или комунде из тундрата.

  И кои колонизатори носят по-голям грях!?

 15. 15 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Те и без болести местните организации не могат да организират по едно парче хляб и сексуална култура на размножаване, за тези нещастници,
  щели били да организират справяне с Ковид Криза.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Африка разбира се е по-интересна за България ... от Априлското въстаное

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  Когато има много наймуни на клона , той се чупи ...

 18. 18 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Ами те и без блокада имат проблем с придвижването на разстояния над 100-ина километра (оптимистично). За година през африка минават толкова хора колкото през Китай за един ден (Северно африканското крайбрежие и ЩАР не ги броя, защото населението , манталитета и властите са съвсвем разли1ни от останалта част на Африка

 19. 19 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Когато има много наймуни на клона , той се чупи ...
  —цитат от коментар 17 на SS


  Много маймуна, малко организация.

 20. 20 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Прекалено бурно и несъразмерно се размножават, оттам идва гладът. Незбежно е.
  Някой трябва да го обясни убедително на тези хора. Ако не го разбират по човешки, гладът ще ги научи по стадно-говеждия начин.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 21. 21 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Ъъъъ, какво означава понятието "общност"? Не знам защо, но го свързам с липса на държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK