На живо

Коронавирусът по света: Австрия отваря ресторантите от 15 май (хронология)

Коронавирусът по света: Австрия отваря ресторантите от 15 май (хронология)

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
Най-големите проблеми на фирмите в Сърбия по време на епидемията и извънредното положение са отлагането или отмяната на поръчки, невъзможността да се покриват основни разходи, свързани с работата, ограничаването на работното време, невъзможността да бъдат получени дължимите суми, неликвидността и затрудненията в логистиката и дистрибуцията, предаде агенция "Бета".


Директорът на Сектора за стратегически анализи към Стопанската камара на Сърбия (СКС) Михайло Весович каза това в интервю за "Магазин бизнес", цитирано от агенцията. Анкета на СКС е показала, че до края на март всяко трето предприятие в Сърбия е оценило загубите на приходите си на над 80 процента, а всяко второ - над 50 процента, каза Весович.


"Първо под удара попаднаха туризмът, ресторантьорството и пътническият транспорт, които сега на практика не функционират. С времето кризата преля и в преработвателната промишленост и значителен брой компании прекратиха или намалиха производството", подчерта той.


Весович добави, че фирмите с икономически по-малък потенциал са най-застрашени и сега е трудно да се прецени какви са загубите им, но за много компании те са тотални, защото просто не могат да работят, но "все пак икономическите мерки на държавата би трябвало да им помогнат в значителна степен да им помогнат да запазят заетостта и ликвидността, докато продължават извънредните обстоятелства".


"Дори големите компании на глобално ниво не правят проекции на загубите си, защото ситуацията бързо се променя и не може да се каже точно до кога ще продължи кризата в здравен смисъл", каза Весович.

Смъртността в Англия и Уелс е най-висока в последните 20 години

Нивата на смъртност в Англия и Уелс нараснаха на фона на разпространението на коронавируса почти два пъти и достигнаха най-високи показатели от 20 години насам, според данни на националната статистическа служба, съобщи Би Би Си.


Така от 3 до 10 април са регистрирани 18 500 починали, което е с близо 8000 повече от обичайното по това време на годината. Над 6200 смъртни случая са свързани с коронавируса, при това 15 процента от тях са починали извън болниците. Експертите на статистическата служба отбелязват също нарастване на показателите на смъртността заради свързани с епидемията фактори, което може да покаже косвеното въздействие на карантинните мерки върху човешкото здраве.


Според данни, обнародвани от британското здравно министерство на 20 април, към момента в страната са направени тестове за COVID-19 на повече от 500 000 души, като са регистрирани 125 000 случая на заразата. Броят на починалите надхвърли 16 500.


Според представители на министерството още близо 1500-2000 смъртни случая извън болниците може да не са отчетени от официалната статистика на ведомството.

Италианското правителство ще приеме нов пакет мерки за стимулиране на икономиката на фона на пандемията от коронавирус на стойност поне 50 млрд. евро, съобщи премиерът Джузепе Конте, цитиран от ДПА. Новите мерки, които се очаква да бъдат обявени преди края на месеца, ще бъдат за не по-малко от 50 млрд. евро и ще допълнят плана за 25 млрд. евро, одобрен през март, посочи Конте в изказване пред Сената на италианския парламент.


Премиерът увери също така, че правителството му работи по постепенното, но регулирано смекчаване на ограничителните мерки в страната. Това ще позволи да се възстановят голяма част от производствените дейности, както и да се възобнови работата на търговците на дребно, като същесвременно се държи под контрол епидемиологичната крив, подчерта Конте.

Естония вече може да гони от страната работници от държави извън ЕС, ако загубят работата си. Парламентът одобри закона днес с 54 на 40 гласа. В трипартийната управляваща коалиция е Консервативната народна партия, която удвои подкрепата си на изборите миналата година с яростните си антиимигрантски послания.


В страната има най-много чуждестранни работници от Украйна, Русия, Беларус, САЩ и Индия.

Групата експерти, които консултират правителството на Нидерландия, препоръча през май да започне отварянето на детски градини и начални училища. Рискът за общественото здраве от това е управляем, но ако и класовете са по-малобройни, се казва в официциален документ на екипа. Училищата са затворени от 14 март и може да заработят отново с половин капацитет след майските празници, които в страната приключват на 11 май.


Ако от това не последва повишаване на случаите на коронавирус, през юни ще отворят и гимназии и университети.

За първи път от началото на пандемията Италия има повече респиратори за изкуствено дишане, отколкото са заразените с коронавируса пациенти в интензивните отделения, заяви Доменико Аркури, комисар за извънредната ситуация в здравеопазването, цитиран от агенция "Асошиейтед прес".

Памплона отмени гонитбата с бикове

Испанският град Памплона обяви днес, че заради епидемията от коронавирус отменя прочутия фестивал Сан Фермин през юли, когато пуснати да бягат по улиците бикове обичайно привличат туристи от цял свят, предаде "Франс прес".


"Общинският съвет прие това решение с консенсус, като взе предвид, че борбата срещу COVID-19 стана глобален приоритет и че няма друг възможен вариант за такава масова международна проява", заяви кметството в съобщение.


Фестивалът Сан Фермин привлича всяка година стотици хиляди туристи от цял свят. От 6 до 14 юли всяка година Памплона живее в ритъма на опасното пускане на бойни бикове, по време на което стотици хора, облечени в червено и бяло, бягат пред тях по калдаръмените улички на северния испански град.


Коронавирусът по света: Австрия отваря ресторантите от 15 май (хронология)

© Associated Press


В традиционното бягане има множество ранени, а понякога и загинали, след намушкване от бикове. Пандемията от коронавируса вече наложи отмяната на големи празнични и културни събития, предвидени в целия свят: джазовият фестивал в швейцарски град Монтрьо, ежегодното лятно събиране на създатели и любители на комикси Комик-кон в американския град Сан Диего - най-големият фестивал в света, посветен на поп културата, най-известното театрално събитие в света - във френския град Авиньон, както и фестивалът в Единбург, Шотландия - най-голямото световно събитие за сценични изкуства.

Австрия отваря ресторантите от 15 май

Ресторантите в Австрия ще могат да отварят на 15 май, ще продължат и богослуженията, съобщи канцлерът Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".


Австрия обяви, че първата фаза на битката с коронавируса е приключила, още преди десетина дни. Сега тя работи по поетапно разхлабване на наложените ограничения, тъй като смята, че заразата е овладяна.


Училищата трябва да отворят в началото на май. Вече го направиха и някои малки магазини, а по-големите - в средата на следващата седмица.

Среща за туризма

Европейският еврокомисар по въпросите за вътрешния пазар Тиери Бретон предложи днес през септември-октомври да бъде организирана среща на високо равнище за туризма, който бе ударен силно от последиците от борбата с пандемията от коронавируса, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Този сектор, чийто принос за брутния вътрешен продукт на ЕС е от 10 до 11 на сто и осигурява 12 на сто от заетостта, е силно подкопан от карантинните мерки и ограничения за придвижванията.


Миналата седмица Международният валутен фонд би тревога за рисковете пред икономиките от южната част на континента - Испания, Италия, Португалия и Гърция, които са силно зависими от туризма.


Бретон предложи през септември или октомври да бъде организирана, ако условията го позволяват, срещата на високо равнище, посветена на туризма. /БТА

Турският туристически сезон започва от май

Турция ще предприеме кампания за популяризиране през новия сезон на турския туризъм, който замря поради епидемията от коронавируса. "Предвиждаме да стартираме кампанията за новия туристически сезон в средата на май", информира турският министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой, предаде БТА.


По думите му кампанията ще бъде много по-наситена и с много повече активности в сравнение с предишните. Целта е да бъдат възстановени загубите от туризма, който е сред най-постърпевшите сектори от кризата с коронавируса. "Открихме кредитна линия за професионалните екскурзоводи, с лимит до 10 хил. турски лири и разсрочено изплащане до 36 месеца при шестмесечен гратисен период. Разполагаме с около 8 хил. професионални екскурзоводи и всички те ще може да се възползват от тази възможност", обясни министърът.
Ерсой отбелязва, че ще бъдат предприети мерки и за покриване на загубите заради преустановяване на дейността на музеите през март в рамките на предприетите ограничителни мерки заради COVID-19.


"Ще удължим срока на картите за посещения в музеите, като ще бъде добавено времето, през времето те са били затворени. Важното е да привлечем туристите в музеите. В кампанията за популяризиране на турския туризъм ще включим всички туристически области на страната, летищата, страните, с които имаме най-голям туристически обмен", каза министър Ерсой. Той напомни, че "Търкиш еърлайнс" планира да възобнови международните полети от 20 май.


Заети в туристическия бранш твърдят, че въпреки загубите в туризма, има шанс да се навакса поне частично, поради това, че сезонът започва през май и продължава до октомври, ноември. В същото време в туристическите комплекси, на плажовете и в заведенията, се предвижда да бъдат въведени мерки за социална дистанция, което по всяка вероятност ще се отрази на цените, смятат специалисти.

Все повече оздравели в Испания

За денонощие Испания е регистрирала 430 нови смъртни случая на коронавируса за 24 часа - слабо увеличение в сравнение с предходните 24 часа, съобщи здравното министерство на страната. Тогава бяха регистрирани 399 починали.


При новите заразени увеличението е с под 4000 за денонощие - общо 204 178 при 200 210 по данни от вчера. Тенденцията е за спад, но не е постоянна (има дни с рязко увеличение на случаите) в последните седмици; все пак е далеч под 9000 преди няколко седмици. Общият брой жертви пък достига 21 282-ма души.


Оздравалите са вече 82 514. Това означава, че болните към момента (разликата между всички потвърдени случаи, починалите и оздравелите) е под 100 хил. души.

Италия смекчава карантината от 4 май

Италия ще обяви преди края на тази седмица плановете си за постепенно смекчаване на карантинните мерки, наложени заради борбата срещу новия коронавирус. Прилагането на облекченията ще започне от 4 май, заяви днес премиерът Джузепе Конте, цитиран от "Ройтерс" и БТА.


"Бих искал да кажа: хайде да отворим всичко. Веднага. Започваме от утре сутринта . . . Такова решение обаче би било безотговорно. То ще изстреля кривата на заразата нагоре по безконтролен начин и ще нулира всичките ни усилия досега", написа италианският премиер във "Фейсбук". Той призова да се действа на базата на национален план за "отваряне, който обаче отчита и местните особености".


На фона на критиките от индустриалните лобита срещу затегнатите преди месец карантинни мерки и прогнозите за 8-процентов икономически спад в Италия тази година, Конте каза, че разхлабването на ограниченията ще стане на основата на внимателно проучване и научни данни , а не "за да удовлетворим част от общественото мнение, исканията на някои производствени сектори, на отделни компании или на конкретни региони".


Снимката е от Рим

© Associated Press

Снимката е от Рим


Италианският премиер обърна внимание, че осъществяването на този план крие рискове, които "ние трябва да сме готови да ограничим до минимални равнища". Той изисква компаниите да спазват необходимите мерки за безопасност на работните места, но да се отчита и потокът от работници, който "отварянето" ще генерира, и ефекта му върху обществения транспорт, особено в пикови часове", допълни Конте.


Броят на новозаразените с коронавируса в Италия спадна до 2256 вчера - най-ниското дневно равнище от над 1 месец, съобщи Гражданска защита. До момента вирусът е причинил смъртта на 24 114 в страната.

Дания - ограничения поне до есента

В Дания забранаха за събирания на над 500 души ще остане в сила поне до септември, съобщи здравното министерство, цитирано от "Ройтерс".


Това става въпреки публикации в медиите, че големи събирания ще бъдат разрешени от 10 май, след като Копенхаген започна да разхлабва ограниченията.


До 10 май ще е в сила забрана за събиране на над 10 души.

Беше очаквано, но сега е и официално - фестивалът "Октоберфест" в Мюнхен няма да се състои тази година. Подробности четете тук.

Над 50 хил. заразени в Русия

Броят на заразените с коронавируса в Русия вече надхвърли 50 хил. души с данните за последните случаи.


За 24 часа според оперативния щаб в страната са потвърдени 5642 случая на COVID-19 в 78 региона (в повечето административни единици на Русия). Абсолютният рекорд за денонощие бе поставен миналата седмица с над 6000 души.


Повечето от общо 52 763 случая са регистрирани в Москва, чиято здравна система е изравена пред пълен срив.


При това в Русия днес са регистрирани 51 жертви, рекорд от началото на пандемията, и общият брой е 456 души.

Еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон обяви, че очаква шенгенското пространство да остане затворено и през лятото заради коронавируса, предаде "Ройтерс".


Шенгенското споразумение отбеляза преди месец 25-годишнината от подписването си в момент, когато всички сухопътни граници на страните от Шенген бяха или затворени, или със засилени мерки за сигурност заради вируса.

Календарът на Ватиката се променя

Папа Франциск отложи две големи събития за Католическата църква с година заради пандемията, съобщи пресслужбата на Ватикана.


Досега се отлагаха предимно събития като пътувания, планирани за тази годиа, но дългосрочното планиране на църквата на бе засягано от коронавируса. Сега Световната среща на семействата (в Рим през 2021 г.) се отлага за 2022-ра. Световният младежки ден, насрочен за 2022 г. в Лисабон, се отлага за 2023-а.


Това са събития, в които се очаква да се включат много хора и да се наложи да пътуват дотам.

Рязко увеличение на случаите в Сингапур

За три дни Сингапур, който бе овладял ръста на случаите на COVID-19, регистрира 3000 нови заразени, от тях 1426 са в понеделник (там в момента е 15 ч.).


Повечето нови случаи са сред чужди работници. Това е увеличение с близо 60% на случаите - до 8014. От тях също около 60 на сто са сред чужди работници, които захранват нископлатени сектори на икономиката.


Над 200 хил. души от Бангладеш, Индия и други бедни азиатски страни живеят в претъпкани помещения, където се появиха огнища на заразата. На места с над 20 души в стая и обща кухня, тоалетна и други социалното дистанциране е трудно. Властите обаче смятат, че повечето случаи са леки, защото работниците са предимно млади.

Руснаци срещу изолацията

Масови протести имаше вчера в Русия - повече във вид на онлайн митинги и флашмобове в Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород и други градове, но и със струпване на над 1500 души и във Владикавказ.


Участниците настояваха Кремъл да обяви извънредно положение, директно да подпомага дребния бизнес и останалите без работа, както и "да пусне да работят" държаните в изолация.


В руското законодателство няма конкретни основания да се блокират подобни онлайн прояви, но тези апели "теоретично може да се приемат за екстремизъм или призиви към сваляне на действащата власт", коментира експертът Ирина Левова. Правозащитникът Алексей Глухов уточнява, че за обиди към властта или заплахи срещу авторите може да се образуват наказателни дела.


Във Владикавказ, столицата на Северна Осетия, се състоя и съвсем реален протест - 1500 души излязоха на площада с искане за вдигане на карантината и връщане на работа. Президентът на руската република Вячеслав Битаров разговаря с участниците, но митингът приключи с намеса на спецполицаи и 55 души бяха задържани, добавя "Комерсант". "Четири хиляди жители на Владикавказ провалиха режима на самоизолация (...) Хората са убедени, че заболяването не е опасно, а властите нарочно са ги прогонили да си стоят домовете, за да не им пречат да управляват", пише "Московский комсомолец". "Владикавказ може да запали общоруска протестна вълна, ако властта не вземе някакви своевременни мерки", предупреждава обаче аналитикът Борис Кагарлицки, цитиран в "Московский комсомолец".


Руският президент Владимир Путин остави губернаторите в страната да решават до каква степен да задълбочат изолацията заради коронавируса и какви мерки да приемат, за да се избегне икономически срив, и засега изключва извънредно положение, въпреки че новите заразени в Русия са хиляди всеки ден.

СЗО отново предупреди да не се прибързва с либерализиране на ограничителните мерки срещу коронавируса

Световната здравна организация предупреди днес, че всякакви мерки за облекчаване на карантината, обявена заради коронавируса, трябва да се предприемат постепенно и посочи, че ако ограниченията бъдат премахвани прекалено бързо, отново ще има увеличаване на заразените, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.


Карантинните мерки доказаха, че са ефикасни и хората трябва да са готови за нов начин на живот, за да може обществото да продължи да функционира, но в същото време коронивирусът да бъде държан под контрол, каза Такеши Касаи, директор на СЗО за региона на Западния Тихи океан. Докато не бъде намерена ваксина, процесът на адаптиране към епидемията ще се превърне в "новото нормално", каза той на онлайн пресконференция.

Истанбул и още 30 града на Турция ще бъдат отново под карантина с тотална забрана за излизане навън заради епидемията на коронавируса. Забраната ще започне на 22 април в полунощ и ще продължи до полунощ на 26 април, предаде БТА.


Мярката бе обявена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в в обръщение към нацията, което той направи след днешното съвещание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Президентът подчерта, че ограниченията се взимат по препоръка на Научния съвет.


Освен Истанбул карантината, която ще се приложи за трети път през този месец, обхваща населението на още 30 града на Турция или общо около 63 милиона души, хиляди фирми, учреждения, работници, служители в различни сфери.


От карантинните мерки ще бъдат освободени хлебопекарните, куриерските служби, доставчиците на вода и природен газ в бутилки, аптеките (всички в събота, а в неделя само дежурните), здравните служители, ветеринарните лечебници и лекарите, а също екипи на енергетиката, водоснабдяването, както и бензиностанциите и магазините към тях, които ще бъдат отворени. А също и определен брой транспортни служители. Превозите по море от Истанбул към Принцовите острови ще бъдат прекратени. Предвижда се част от обществения транспорт да се движи главно сутрин и във вечерните часове, но на големи интервали.


Датата 23 април е национален празник в Турция, посветен на независимостта и на детето, който в предишни години се отбелязваше с масови прояви. Но тази година милиони турци ще си останат в домовете и няма да излизат навън. Предвижда се празникът да се отбележи с виртуални и онлайн програми.


Вечерта на 23 април започва Рамазан, оручът, който включва въздържане от храна и вода през деня. Характерни за рамазана са вечерите, ифтарите, на които по традиция се събират повече хора. Но заради разпространението на коронавируса няма да се излиза навън и всеки ще си отбелязва традицията в къщи.
Отменят се и традиционните посещения в джамиите, т.н. теравих намазъ , които се изнасят след ифтара.
Директорът по вероизповеданията Ербаш обяви, че всеки ще си изнася намаза в къщи,като подчерта, че това не е грях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Той сина на имама откога искаше за Истанбул, ама дебелата глава не и не. Късно е вече.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2906 Любопитно

  Какво точно ще постигне 4-дневна карантина при това продължително боледуване?

  Еретик
 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Нямаше опции блокадата на Стамбул. Не го направиха и сега ще има военно положение.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Гонят стоте хиляди заразени съседите, седми в света.
  Нямат друг избор.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Любопитно

  4 дена карантина, наистина сериозна, е нищо ! Султанът трябва да наложи такава по е за месец, макар и в малко по - разхлабен вариант......

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Весело

  До коментар [#1] от "Doge":

  А, баш сега е времето мераклиите за Турция у нас да отидат да и се насладят ! Един ковида ли ще разколебае верския им плам ?

 7. 7 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Вай, Алла, тая работа не върви да я пришиеш на Гюлен! А и нови санкции ги грозят, ако не спрат "пиратството в Средиземноморието", както се е изразил говорител на ЕК. Тема, пропусната от сайта тук, въпреки че всяка новина за региона следва да се отразява приоритетно у нас.
  https://voiceofeurope.com/2020/04/eu-threatens-turkish-regime-with-more-sanctions-for-illegal-drilling-in-cypriot-waters/

 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Късно е чадо, мандалото хлопна !!!

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#8] от "valtoro":

  Тогава си сложи каска......
  От вчера, Турция почна да приема 25 хиляди свои сънародници от 59 държави.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Само че наистина за кавказците то не е опасно - не им влияе особено, справка Грузия.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Има празници....плюс края на седмицата.....
  С две секунди мислене можеше и сам да си отговориш...

  Bukalemun
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#10] от "Славейко":

  справка Грузия.
  ======
  Грузия е първата държава в света, положила доброволно населението си на вирус тест.
  Стана при управлението на Буш.....

  Bukalemun
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3535 Весело

  До коментар [#14] от "aij17656223":

  Имамоглу-светският кмет
  ======
  Ха ха.....закривай.....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Репчеше се на Щатите, сега се моли за пари султанът: On April 10 Reuters reported that Turkish officials had held talks with the U.S. Federal Reserve on securing a swap line from the bank. The Turkish currency recently plummeted to a near-historic low of 6.95 lira to the U.S. dollar and is currently trading at 6.88 to the dollar.
  .... on April 9, Aykan Erdemir and John A. Lechner warned that Erdogan and his son-in-law, who is the finance minister, will need to adopt a new approach for Turkey’s economy to survive. https://foreignpolicy.com/2020/04/20/turkeys-coronavirus-crisis-grows-as-infections-exceed-chinas/

 17. 17 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Отдавна няма султан.
  Е не чак толкова отдавна, от преврата насам. Ама хитро го измислиха, заставиха го да обяви по телевизията, че ги е отблъснал, за да не му отрежат главата. А може и да е двойник? Все тая. А и това пиле...повече на (пади)шах прилича?

  Да беше папагал, както се разказва в една приказка, лесна работа :)

  Голяма част от модерната "история" е на тоя принцип. Цялата политическа сцена е пълна с марионетки, като местната дори не заслужава да и се присмиваш. Кукловодите и техните господари не се снимат в медиите.

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 18. 18 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 618 Неутрално
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  До коментар [#16] от "voodoo_child":

  Репчеше се на Щатите, сега се моли за пари султанът
  ======
  Щатите се молят на Турция......
  Искат сто хиляди тулуми за моргите.....

  Bukalemun
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Весолрчо циганина
  Весолрчо циганина
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "voodoo_child":Репчеше се на Щатите, сега се моли за пари султанът======Щатите се молят на Турция...... Искат сто хиляди тулуми за моргите.....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  А вие искате всичко от щатитъе от "Пейтриът до пелени" + зелени гущерчета за банкрутиралата ви икономика.Кристалина Георгиева ви каза в прав текст,че ще станете клиенти на МВФ!А там дават кредити в щатски долари,а не в хартийки наречени турски лири,които не стават за нищо...

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 933 Неутрално

  4-дневна карантина? То 4 седмици не стигат за овладяването, та какво да говорим за 4 дена!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на Весолрчо циганина
  Весолрчо циганина
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "aij17656223":Имамоглу-светският кмет======Ха ха.....закривай.....
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Закривай проваленото ислямско управление,а Имамоглу е новият лидер на Турция със светско самосъзнание и западно мислене..Свиквай..Хихи..

 25. 25 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  823.262 приключени случая
  652.761 оздравели (79%)
  170.501 починали (21%)

 26. 26 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  За последните 13 дни в Турция има по над 4000 регистрирани новозаразени на ден.

  https://covid19.saglik.gov.tr

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/turkey/

 27. 27 Профил на dimitarkasev Kasev
  dimitarkasev Kasev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#12] от "aij17656223":

  Многоима за въжето, но Ердоган не трябва да се пропуска.Следващите са италианските мафиоти начело с руската мутра Салвини.Барселонските изроди също.

 28. 28 Профил на Весолрчо циганина
  Весолрчо циганина
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Светки настроеният и бъдещ президент на Турция отдавна искаше карантина,но оня пишман ислямиста от незнание и некомпетентност си правеше оглушки.Сега Турция е най-заразената ,като глава от населението държава.Късно е вечебза карантина.Турция е без икономика на практика и е вепе клиент на МВФ.САЩ преминаха пика,и сега могат да си позволят разхлабване на мерките.Браво на Тръмп и за решението му да затвири границите за мигранти.На първо място са американските граждани..Топка.. Оня в Анкара пака гилотината..Хихи..

 29. 29 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Положението в САЩ към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  114.907 приключени случая
  72.389 оздравели (63%)
  42.518 починали (37%)

  28.123 нови регистрирани заразени за последния ден.

 30. 30 Профил на dimitarkasev Kasev
  dimitarkasev Kasev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  И военно положение няма да го спаси.Краката вече му висят.Има и черна качулка.

 31. 31 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#25] от "xkoleva":

  повече за оздравелите се притеснявам...

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  "От вчера, Турция почна да приема 25 хиляди свои сънародници от 59 държави....."
  ==============
  Пишмантарикатите се прибират.
  И нашите така.

  Еретик
 33. 33 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Кон с капаци...

  https://www.favtool.com
 34. 34 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Положението в Италия към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  72.991 приключени случая
  48.877 оздравели (67%)
  24.114 починали (33%)

  2256 нови регистрирани заразени за последния ден.

  В Италия са в локдаун вече повече от месец. Има две възможности за увеличаване на новозаразени - или инкубационният период е не 14, а повече от 30 дни, или не спазват локдауна.

 35. 35 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Положението в Испания към момента:

  https://covid19.isciii.es

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  101.439 приключени случая
  80.587 оздравели (79%)
  20.852 починали (21%)

  1536 нови регистрирани заразени за последния ден. Огромен спад в сравнение с 4258 от оня ден.


 36. 36 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Положението в Германия към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  100.062 приключени случая
  95.200 оздравели (95%)
  4.862 починали (5%)

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  4-дневна карантина? То 4 седмици не стигат за овладяването, та какво да говорим за 4 дена!
  —цитат от коментар 23 на today


  Путин първо даде една седмица ваканция. Тя беше за да издирят опасните и да ги изолират. Като идея беше добре, като изпълнение - нула. Руснаците още не се бяха уплашили. Сега вече ползват братския китайски опит. Дано даде резултат. А в Турция не стана по трудния начин, сега трябва да стане по адски трудния. Или ще последват челния атлантически опит. Те това е Ети!

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Любопитно

  До коментар [#33] от "Jindo":

  Човекът си е верен на властта и нейната пропаганда, какво друго очакваш ?

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ТУКА Е НА МАХ НЕМА ПРОБЛЕМ ЧЕ Я ДЪРЖИМЕ И ЗА ТЕХ

 40. 40 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Доколко работи положението в Швеция, където почти няма ограничения и заведенията работят, се вижда от сравнението със съседна Дания, където има ограничения като в останалите европейски държави.

  Регистрирани новозаразени за последните дни в Швеция:

  8.04 - 656
  9.04 - 644
  10.04 - 455
  11.04 - 394
  12.04 - 463
  13.04 - 436
  14.04 - 480
  15.04 - 604
  16.04 - 623
  17.04 - 688
  18.04 - 530
  19.04 - 389


  Регистрирани новозаразени за последните дни в Дания:

  8.04 - 299
  9.04 - 140
  10.04 - 142
  11.04 - 140
  12.04 - 157
  13.04 - 156
  14.04 - 257
  15.04 - 197
  16.04 - 175
  17.04 - 163
  18.04 - 104
  19.04 - 76


  Гъстота на населението в Швеция - 23 души/км2
  Гъстота на населението в Дания - 136 души/км2

  https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

  https://www.sst.dk/da/corona/tal-og-overvaagning

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Каква полза има от такава карантина в Турция. Първо два дена, после пак два дена, после 4 дена. Това е по-лошо от никаква карантина.

 42. 42 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Интересно каква част от заразените са в страни членки на НАТО

 43. 43 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#31] от "xAlan Blackmore":

  В ранните дни на епидемията по китайската CGTN направиха включване с един оздравял. Беше професор от китайски университет. За мой ужас устата му беше застанала вертикално. Показаха и снимки от преди, където си е била хоризонтално.

  Дълги години ще донаучаваме какво точно означава да оздравял

 44. 44 Профил на aetius
  aetius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "koz":

  Швеция се оказаха най умните:

  В грешка си , броят на случаите за 1 Милион население:
  Дания - 1,329
  Швеция-1,517

  разлика от 200 на милион е де-факто статистическа нула.

  И кво стана, шведите без никаква карантина същия брой случай като датчаните с тежка карантина !Преебани са тези с карантината !

 45. 45 Профил на aetius
  aetius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "koz":

  Швеция се оказаха най умните:

  В грешка си , броят на случаите за 1 Милион население:
  Дания - 1,329
  Швеция-1,517

  разлика от 200 на милион е де-факто статистическа нула.

  И кво стана, шведите без никаква карантина същия брой случай като датчаните с тежка карантина !Преебани са тези с карантината !

 46. 46 Профил на aetius
  aetius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "koz":

  Швеция се оказаха най умните:

  В грешка си , броят на случаите за 1 Милион население:
  Дания - 1,329
  Швеция-1,517

  разлика от 200 на милион е де-факто статистическа нула.

  И кво стана, шведите без никаква карантина същия брой случай като датчаните с тежка карантина !Преебани са тези с карантината !

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#46] от "aetius":

  Що гледаш заразените, гледай умрелите. А там са цели 3 пъти повече на глава от населението. :)

  И има един лаф особено актуален за ситуацията - "Пилците се броят на есен". Докато не свърши купона ще е трудно да се правят заключения. 48. 48 Профил на aetius
  aetius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "realguru":

  Немаш проблеми, нека гледаме "умрелите".
  Както обясни и Андрес Тегнел, шведит броят умрелите в старческите домове, до момента са ги броили 400 човека над 90 години, и 718 над 80, още повече че това не са доказано умрели от ковид-19 , а такива които са дали положителен тест след смърта,както показаха данните от патолога на Хамбург, това не е коректен метод за отчитане на смъртноста.
  Както и да е , до момента в швеция под 50 са починани 27 човека, което е напълно съезмеримо с един по сериозен грип, тия с карантината се прецакахте, сори

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#29] от "xkoleva":
  Душко, готви се за тежки времена за вас хипохондриците.
  При тази вече добре развита лабораторна технология и пазар, тепърва почват да тестват където им попадне, не само хора.
  Домашни любимци, води (вече го откриха в Сена през Париж), почви, въздух, храни.
  Вирус като всички други от коите сме заобиколени и живеем на практика в облаци от вируси и бактерии.
  Т.н. "наука" към момента има само бегла представа как организма успава да съществува потопен в тоя коктейл от "гадости" от които можем със съвременните технологии да опознаем (установи, измерим и съответно вземем допълнителни мерки) много под 1% от цялото. Ако не вярваш на мен питай който и да е професионалист, ама не шарлатани като Кунчев, бай Шиле или ген. Годжи.
  Та, прегответе се за труден живот от сега нататък до края на животеца си.
  "Ковида" ще бъде намиран навсякъде около вас.
  Ще се ваксинирате, ама ще се появи нова разновидност (щам) още по страшна. И всичко за вас почва отначало. Ще трябва да преживеете целия този ужас.
  Да, ще има избори - ще се броим кой колко и който наделелее ще трябва да отговори на очакванията на електората си.
  Ние сме ок.
  Ако сте вие - ще ви търпим и подиграваме. Вие спазвате правилата на тия дето са ви взели страха.
  Ако сме ние - олабваме положението както ни харесва на нас Вие се спуквате от страх и продължавате да бецалите за ваксини, маски, дезинфектанти и пр. Пак сте в кофти положение.
  И така до края на животеца ви, който най-вероятно ще свърши от кофти болест причинена от страх.

 50. 50 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Австрия отваря... ама не точно.......

 51. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Оплесканата в корупция и лобизъм и обслужваща Китай - СЗО най-добре да спре да дава мъдрите си съвети за карантината. След като мълча като пън за ставащото в Китай и не призова за изолирането му, а даже го оправда, се втурна да обявява пандемия ,за да иска налагането на карантина из целия свят. Неслучайно над един милион подписа е събрала петицията да оставката на директора и.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK