Оцелелите от холокоста си спомнят какво е да живееш скрит и уплашен

Оцелелите от холокоста си спомнят какво е да живееш скрит и уплашен

© Associated PressЗастаряващият контингент на оцелелите от холокоста в Израел отбелязва Деня на паметта в ситуация, доста сходна с тази от времето на Втората световна война - в самота и страх от неизвестността.


Някои от оцелелите казват, че сегашната изолация и усещането за опасност събуждат лоши спомени, свързани с изпитаното от тях по време на войната. Други настръхват при всяко сравнение с трагедията по време на Втората световна война, когато нацистите систематично избиват 6 милиона евреи.


"Едното няма нищо общо с другото. Това не може никога да се сравнява с петте години, които преживях по времето на холокоста", каза 92-годишният Дов Ландау, оцелял от Аушвиц и още няколко лагера на смъртта, но изгубил цялото си семейство. "Това е временна болест, която ще отмине", отбеляза той.
Възпоменателният ден за жертвите на холокоста е една от най-свещените дати в израелския календар. Оцелелите като правило присъстват на възпоменателните церемонии, споделят спомените си с младежи и участват в мемориални походи към бивши концлагери в Европа.


Този път обаче, в разгара на кризата заради вируса, оцелелите днес в огромното си мнозинство си останаха у дома или в старческите домове.


Главната церемония, която обикновено събира хиляди хора в националния мемориал за холокоста "Яд Вашем" наред с главните израелски лидери, беше записана предварително без публика. Тъй като и намиращият се в съседство музей е затворен заради ограниченията за публични събирания, всички възпоменателни мероприятия се прехвърлиха онлайн.


Воят на сирените в 10 ч. в памет на жертвите на холокоста, както винаги, накара живота в Израел да замре за две минути. Пешеходците застинаха на място, автобусите спряха по оживените улици, колите отбиха настрани по главните магистрали, а водачите им излязоха навън и застанаха с наведена глава.


Но тази година улиците и без това вече бяха пусти. Кафенетата и ресторантите, които обичайно не отварят в Деня на паметта, вече са затворени. Израел е под почти пълна карантина от повече от месец, опитвайки се да спре разпространението на вируса, който вече уби над 180 души, а една четвърт от страната не работи.


В Израел са останали около 180 000 оцелели от холокоста плюс още толкова другаде по света. Първият починал от коронавируса в страната бе мъж, спасил се от нацистите през Втората световна война, а най-малко половината от 14-те починали обитатели на старчески дом, пострадал особено тежко от COVID -19, в южния град Беер Шева бяха оцелели от холокоста.


Ерусалим преди и сега: Празник в душите, но не и на улиците >


Авива Блум-Вахс, на 87 години, оцеляла при нацисткото нашествие в родната й Варшава, каза, че най-тежкият момент за нея при сегашната пандемия е бил изолирането й от нейните деца, внуци и правнуци. Тя обаче добави, че не може да се прави сравнение с травмиращите й военновременни преживявания.


"Ние бяхме затворени в гетото. Нямахме храна, нямахме телефон. Бяхме в ужас от това, което става навън, разказа тя спомени от своя дом в Ерусалим. А сега няма от какво да се страхуваме. Просто трябва да си стоим вкъщи. Това е съвсем различно."


"Яд Вашем" покани хората да участват в ежегодната церемония по изчитане на имената на жертвите чрез записване на видео у дома и споделянето му на социалните платформи онлайн. "Макар че обстоятелствата тази година са различни, посланието си остава същото: ние никога няма да забравим техните имена", каза директорът на комплекса Авнер Шалев.


За пръв път ежегодният "Поход на живите", който събира младежи от цял свят в лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау в Южна Полша, също беше отменен, а вместо това бе организирано виртуално възпоменание.


"Физически може да не сме там, но виртуално нашият поход върви", каза Шмуел Розенман, световен председател на "Похода на живите". "Ние ще продължим да просвещаваме следващото поколение." За немощните вече оцелели от самия геноцид през тези дни вниманието все пак е фокусирано върху оцеляването от коронавируса.


"Коронавирусът не ни пречи да помним", каза 92-годишният Зохар Арнон, изгубил своите родители и двете си сестри в холокоста. "Всички, които доживяхме дотук след 1945 г., носим своя багаж. Всеки има своите причини да не може да спи спокойно нощем." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Преди 1989 година беше същото като сега.Не можеш да пътуваш зад граница,магазините затворени,навсякъде полиция и страх.

 2. 2 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Оцелелите след комунизма също помним сплашванията, проверките, привикванията, доносничествата и другите извращения.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4516 Неутрално

  Сигурно не е лесно, все пак на над 90 се живее повече със спомените. Интересно ми е обаче, няма ли останали живи и не-евреи от Аушвиц/Освиенцим които да си спомнят?

 4. 4 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мечтата на нацикамарадите.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2428 Весело  Преди 1989 година беше същото като сега.Не можеш да пътуваш зад граница,магазините затворени,навсякъде полиция и страх.
  —цитат от коментар 1 на Сд


  Аз днес говорих с хора всички са заобиколили бутафорните барикади с фейсконтрол на щаба с вируса, я по заобиколни пътища или по черните пътища!
  Нито през 2СВ нито през соца преминаването на граници е било така лесно!
  И като гледам сутринта в София много окаляни джипове имаше!

  На израелтяните от холокоста не им бери грижа те са малко като партизаните "активни борци" които постоянно се увеличаваха след 9.IX.1944

  Иначе ще е коректно да се споменават колко са оцелелите цигани ,свидетели на Яхова и всякакви и други хора измъчвани заедно с изстрадалите евреи в концентрационните лагери!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Сигурно не е лесно, все пак на над 90 се живее повече със спомените. Интересно ми е обаче, няма ли останали живи и не-евреи от Аушвиц/Освиенцим които да си спомнят?
  —цитат от коментар 3 на daskal1


  Има сигурно, ама си нямат Яд Вашем.

  Между другото, бяха направили чудесен курс по темата тук:

  https://www.futurelearn.com/courses/antisemitism

  ANTISEMITISM: FROM ITS ORIGINS TO THE PRESENT

  Yad Vashem - The World Holocaust Remembrance Center

  Смея да го препоръчам на всички, които искат да научат тяхната гледна точка. Информацията е великолепно поднесена.

 7. 7 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Оцелелите от Белене и подобни затвори, ще ми е далеч по интересно, как виждат сега нещата. Странно , не съм попадал на подобни статии.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 8. 8 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Много даже се забавиха да обвинят евреите и Сорос за тази напаст.Но съм сигурен че при първа възможност само малко да олекне и ще стане.Понеже Китай не е нито либерастки нито толерастки и дъртите комунета леко изчакват..

 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":


  До коментар [#7] от "schwimmwagen":

  За тези които много се вълнуват,да
  напомним че не е необходимо да си евреин,нито комунист,нито фашист за да попаднеш в концлагер.Може просто да си разказал виц или да свириш на цигулка.Обаче вие не се притеснявайте,накрая пак ще е Сорос и американците които не са кацали на луната.
  Впрочем има не малко оцелели от Освиенцим които после комунистите ги довършиха в техните си лагери за
  по - сигурно.

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#6:"lilithi"][/quote]

  Тяхната гледна точка е ясна.Всеки,който изрази обаче друга гледна точка и бива заклеймяване,дори осъждан.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4516 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":

  За комунистическите лагери имам само спомен само от малкото думи, казани от дядо ми за "стажа му в Белене"; той почина отдавна.
  Става въпрос например за поляци, за/с които съм работил в миналото, младежи от съпротивата арестувани от нацистите и прекарали години в Аушвиц, Дахау и Майданек. В Полша те не бяха преследвани или острацирани.
  Такива бивши концлагеристи има в цяла Европа.

 12. 12 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#9] от "lynyrds":

  Нямам нищо против евреите и не отричам масовото им избиване. Но както те не се интересуват от нас , така и аз не се вълнувам от тях. Съвсем естествено.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4516 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  В интерес на истината, позициите на американските и израелските евреи по въпроса са доста различни. Първите са вторачени в Холокоста, израелците са заети с основната идея как да оживеят днес, при тях Холокостът е ужасен спомен в историята и толкоз.

 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Да не дава Господ някога изобщо да се повтори.
  Лошото е, че сме непоучителни.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":В интерес на истината, позициите на американските и израелските евреи по въпроса са доста различни. Първите са вторачени в Холокоста, израелците са заети с основната идея как да оживеят днес, при тях Холокостът е ужасен спомен в историята и толкоз.
  —цитат от коментар 13 на daskal1


  А дали истината е такава,каквато се представя?Никой изобщо и не поставя под въпрос броят на загиналите евреи -казано е 6 милиона и все едно е питагоровата теорема-никой не я поставя под съмнение.
  Освен това в нацистките концлагери загиват между 2 и 3 милиона съветски военнопленници.За тях никой не казва,че са убивани с газ.Нито пък че нарочно са избивани.Което пък води до извода,че е имало висока смъртност в тези лагери, особено в края на войната,когато немците са имали затруднения при снабдяването.
  А и точно прагматичните немци не биха се лишили от работна ръка.
  За Бабий яр също няма никакви доказателства, че е имало масово избиване на евреи там.Обаче и досега във всички исторически канали има филми на тази тема.

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":
  За Бабий яр не си прав.. То верно, че по съветско време мълчаха .Може би защото украинските националисти никога не били съществували? Ето тук има някои снимки и свидетелства:
  https://foto-history.livejournal.com/9907874.html

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Преди 1989 година беше същото като сега.Не можеш да пътуваш зад граница,магазините затворени,навсякъде полиция и страх.
  —цитат от коментар 1 на Сд


  Взе ми думите ! И оцелелите от комунизма също помнят !

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мусаши":За Бабий яр не си прав.. То верно, че по съветско време мълчаха .Може би защото украинските националисти никога не били съществували? Ето тук има някои снимки и свидетелства: https://foto-history.livejournal.com/9907874.html
  —цитат от коментар 16 на тулса


  Интересно в Катин намериха труповете на избитите полски офицери и немците направиха пропаганда от това,пък в Бабий яр така и не се намериха десетките хиляди трупа.Имаш ли си представа колко са 35 хиляди трупа?Защо не са изровени?

 19. 19 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Да не дава Господ някога изобщо да се повтори.
  —цитат от коментар 14 на PavelCZ


  Амин!

 20. 20 Профил на block
  block
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#6:"lilithi"]
  —цитат от коментар 10 на Мусаши
  Тяхната гледна точка е ясна.Всеки,който изрази обаче друга гледна точка и бива заклеймяване,дори осъждан.[/quote]

  в смисъл, че избиването на милиони хора е гледна точка?

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#20:"block"][/quote]

  В смисъл,че има истина и лъжа.Всеки си има глава на раменете и сам избира в какво да вярва.

 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Според мен се предоверяваш на разни, които отричат Холокоста. Ето ти за БЯ:
  https://www.hdot.org/debunking-denial/by3-exhumation/

  Преди време си спомням, че отричаше броя на жертвите на Холокоста по принцип, бил завишен, но не помня с какви аргументи - било невъзможно толкова трупове да бъдат изгорени или нещо подобно.
  А това с главата на раменете е любимото оправдание на отричащите кацането на Луната, или пък сънуващи някаква гигантска конспирация за 9/11. Тома Неверници много, то затова има и продавачи на лъжи като цитирания по-горе италианец.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":Според мен се предоверяваш на разни, които отричат Холокоста. Ето ти за БЯ:https://www.hdot.org/debunking-denial/by3-exhumation/ Преди време си спомням, че отричаше броя на жертвите на Холокоста по принцип, бил завишен, но не помня с какви аргументи - било невъзможно толкова трупове да бъдат изгорени или нещо подобно. А това с главата на раменете е любимото оправдание на отричащите кацането на Луната, или пък сънуващи някаква гигантска конспирация за 9/11. Тома Неверници много, то затова има и продавачи на лъжи като цитирания по-горе италианец.
  —цитат от коментар 22 на vesolr


  Виждал ли си изгорял труп?Щото аз съм виждал поне 20.Някои бяха горяли с часове и нито един не беше станал на пепел.Само в крематориум след няколко часа може да изгори напълно тяло.Та тия приказки за импровизираните клади край Бабий яр са приказки от шипковият храст.Става въпрос за 35 хиляди трупа и никакви намерени останки. А и няма как да ги изровят всичките 35 хиляди трупа-все щяха да останат неизровени,щото количеството е огромно.
  И това ви е любим похват-като се изрази съмнение в нещо и се подхвърля някакво абсурдно твърдение, все едно и съмнението е също толкова абсурдно.Когато прочетеш,че отричам кацането на Луната или атентатите от 11.09.2001г,тогава може и да отговарям за това.

 24. 24 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#18:"Мусаши"][/quote]

  Ето защо !!
  "След войната съветското ръководство, поддържайки политика на антисемитизъм, пренебрегва чествания на етническа основа. По тази причина няколко опита за издигане на мемориал в Бабин Яр остават без резултат. Самият пролом е преграден с бент и наводнен с кална вода от тухлените каменоломни през 1950 г., за да се получи кална утайка до самото дъно "

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#18:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 24 на doroteus
  Ето защо !! "След войната съветското ръководство, поддържайки политика на антисемитизъм, пренебрегва чествания на етническа основа. По тази причина няколко опита за издигане на мемориал в Бабин Яр остават без резултат. Самият пролом е преграден с бент и наводнен с кална вода от тухлените каменоломни през 1950 г., за да се получи кална утайка до самото дъно "[/quote]

  След войната има Нюрбергски процес.И в него като обвинители има представители на СССР.Защо тогава не са представени доказателства от Бабий яр?Още повече немците разкриват екзекуциите в Катин пред цял свят. Удобен повод за руснаците да отвърнат.Ама нищо такова няма.

 26. 26 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Vika6, ti 6toto ima6 (uj) glava (a ne tikva) na ramenete si, moje da si 'izbere6' da vqrva6 v tva, 4e planetata e ploska, naprimer, v protivore4ie na faktite - 6toto za takiva s tikvi, ops, glavi kato tvoiqta ima alternativni fakti.

 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Също толкова абсурдно е, защото ти не си бил да разследваш там, но се смяташ за експерт и на бърза ръка рече и отсече. Това с кладите пък е документирано и в концлагерите - не всички са заминали през крематориума, много са били горени на клади. Това не пречи на италианчето-конспиратор да оспорва жертвите на Холокоста с аргумента на шопа - "те такова животно нема".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":

  Бе няма, какво по трупове да се ровим. СССР , Вермахта , като се задава , местните са трепали евреите на общо основание. Германците, при пристигането си сса намирали еврейската общност строена на мегдана , пазена с мотики и брадви . Ненавистта към евреите по тия земи е от столетия прибави фактът че болшевишките структури са поне 50 проц евреи и си представи, каквА омраза ебила.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Евреите са оък болшевики, щото виждат в това спасение от периодичните погроми по царско. Класическа трагедия, където жертви са предимно невинните. Обикновено, тоя дето прави гадости, има едно на ум и вазира овреме.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":Също толкова абсурдно е, защото ти не си бил да разследваш там, но се смяташ за експерт и на бърза ръка рече и отсече. Това с кладите пък е документирано и в концлагерите - не всички са заминали през крематориума, много са били горени на клади. Това не пречи на италианчето-конспиратор да оспорва жертвите на Холокоста с аргумента на шопа - "те такова животно нема".
  —цитат от коментар 27 на vesolr


  Няма нито едно доказателство,че има 6 милиона жертви евреи.Та то изобщо не е имало толкова в териториите,контролирани от Германия и съюзниците й.
  Нито пък има доказателства,че са избивани нарочно в концлагерите.В Аушвиц е имало много немски заводи-немците са пращали всеки годен мъж на фронта и в тези заводи са работели лагерници.Червеният кръст редовно е правил инспекции в тези лагери и не е намерил нито едно доказателство за целенасочено избиване,камо ли пък масово.
  Естествено има загинали евреи в тези лагери.Ама те загиват в края на войната,когато съюзниците с бомбандировки прекъсват снабдяването на лагерите с храна и продоволствия.Тогава загиват и 3,5 милиона съветски военнопленници.В САЩ също са били интернирани в лагери японците,живущи в САЩ.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":Бе няма, какво по трупове да се ровим. СССР , Вермахта , като се задава , местните са трепали евреите на общо основание. Германците, при пристигането си сса намирали еврейската общност строена на мегдана , пазена с мотики и брадви . Ненавистта към евреите по тия земи е от столетия прибави фактът че болшевишките структури са поне 50 проц евреи и си представи, каквА омраза ебила.
  —цитат от коментар 28 на schwimmwagen


  С това съм съгласен. Така е било.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4516 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  Явно имаш съставено мнение което ще отстояваш твърдо. В Аушвиц не е имало фабрики, имало е например печатница по фалшифициране на матрици и печатане на валута на страните-противници, основно Англия и САЩ.
  И, труповете от транспортите след като са задушавани в "баните" с циклон Б са горени на клади, труповете веднъж запалени са поддържали огъня на кладата. Като практични индивиди, нацистите са използвали крематориумите за умрелите концлагеристи, не за унищожаваните от транспорта. Това по разказите на двама бивши концлагеристи, независимо един от друг, единият прекарал 3 години, другият 4 и малко в Аушвиц.
  А дали са 6 милиона, или 4.89 милиона - има ли разлика?
  И, един от американските войници, освобождавали Дахау (човекът почина на 92 години преди няколко месеца, има френски кръст на Кавалер), разказваше че са заварили една влакова композиция със запечатани вагони пълни с трупове на измрели в концлагеристки униформи, вероятно транспортирани от друг лагер, просто в бъркотията са ги оставили да измрат. След това, по негови думи, американските войници са побеснели и не са взимали никой от предаващите се от немската охрана в плен.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Хайде пак да ревем за евреите, когато трябва да ревем за собствените си проблеми. Не са улучили момента.

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":Явно имаш съставено мнение което ще отстояваш твърдо. В Аушвиц не е имало фабрики, имало е например печатница по фалшифициране на матрици и печатане на валута на страните-противници, основно Англия и САЩ.И, труповете от транспортите след като са задушавани в "баните" с циклон Б са горени на клади, труповете веднъж запалени са поддържали огъня на кладата. Като практични индивиди, нацистите са използвали крематориумите за умрелите концлагеристи, не за унищожаваните от транспорта. Това по разказите на двама бивши концлагеристи, независимо един от друг, единият прекарал 3 години, другият 4 и малко в Аушвиц.А дали са 6 милиона, или 4.89 милиона - има ли разлика? И, един от американските войници, освобождавали Дахау (човекът почина на 92 години преди няколко месеца, има френски кръст на Кавалер), разказваше че са заварили една влакова композиция със запечатани вагони пълни с трупове на измрели в концлагеристки униформи, вероятно транспортирани от друг лагер, просто в бъркотията са ги оставили да измрат. След това, по негови думи, американските войници са побеснели и не са взимали никой от предаващите се от немската охрана в плен.
  —цитат от коментар 32 на daskal1


  В края на войната наистина е имало много жертви от глад ,изтощение и болести.Основно ,заради липсата на снабдяване с храна.А не са ги снабдявали заради бомбардировките на съюзниците.Тия кадри на хиляди мършави концлагеристи са от края на войната. А човек като не се храни бързо губи килограми.Аз прилагам понякога гладуване с лечебна цел и губя по 1,5 кгм на ден и тъй като съм слаб за една седмица ставам много хилав.Така че лесно се измършавява ако човек не се храни.Спомни си и блокадата на Ленинград.
  Не знам кой е казал за тия клади, но досега съм чувал да говорят ,че избиваните с газ били изгаряния в крематориумите.Ами аз съм ходил в Аушвиц и да ти кажа видях само един крематориум с 4 отделения .Едно тяло изгаря напълно за поне 6 часа.В Биркенау ,който е наблизо крематориумите са 4 или 5.Но няма как да са изгорени над 1,1 милиони души в тях.Това е абсурд.
  А и общо загиналите евреи са не повече от няколкостотин хиляди.Основно във въстанието във Варшавскотко гето, а и в лагерите в края на войната от глад,изтощение и болести.За сравнение загиналите съветски военнопленници са 3,5 милиона.
  Общо жертвите на ВСВ са 50 милиона.Стотици хиляди цивилни загиват от двете атомни бомби. Стотици хиляди при бомбардировките над немските градове.Ама се плаче само за 1 процент от жертвите.И то голяма част от този 1 процент са загинали пак заради съюзнически бомбардировки,които са прекъснали снабдяването с храна на лагерите.

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Оцелелите от Холокоста 6 милиона. На толкова са изплащани обезщетения като пострадали и оцелели от Холокоста.

 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1757 Гневно

  Хайде пак да ревем за евреите, когато трябва да ревем за собствените си проблеми. Не са улучили момента.
  —цитат от коментар 33 на proza


  Вчера беше Дена в Памет назагиналите в Холокоста. Дневник избрал да публикува статия по случая. Не знам кого имаш изнадподвпредвид като пишеш "не са улучили момента".
  До коментар [#33] от "proza":

  ------------
  ...Ами аз съм ходил в Аушвиц и да ти кажа видях само един крематориум с 4 отделения .Едно тяло изгаря напълно за поне 6 часа.В Биркенау ,който е наблизо крематориумите са 4 или 5.Но няма как да са изгорени над 1,1 милиони души в тях.Това е абсурд.
  А и общо загиналите евреи са не повече от няколкостотин хиляди....
  —цитат от коментар 34 на Мусаши


  Който е бил в Аушвиц (години след ВСВ) трябва да не е наред в главата/с тотално промит мозък, за да напише цитираната в края на цитата глупост.

  В началото на ВСВ в Европа е имало към 9.5 млн евреи (3 млн. от тях в СССР без балтийските републики) . В Израел е имало 450,000 евреи. През 1950 в Европа е имало със зор 200,000 евреи. В Израел те са към 1.5 млн (1 млн от тях са новодошлите европейски евреи, ориенталските пристигат няколко години след това).

  В САЩ са емигрирали след ВСВ някъде около 250-300,000 по това време-долните данни са броя на евреите в САЩ.

  1930 4,228,000
  1940 4,771,000
  1950 5,000,000

  КЪДЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРЕИ ОТ ПРЕДВОЕННА ЕВРОПА БЕ...."УМНИК"?!? КЪДЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ПОЧТИ 3.5 МЛН ПОЛСКИ ЕВРЕИ?!? И ТЕЗИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ БЕ..."умниче"?!?

  Таблицата в началото на статията от линка_
  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_during_World_War_II

  Понякога се чудя как някой който претендира да е що годе нормален може да напише подобна помия като твоя коментар...ГИДИ %€§*§€§*()(*§€§*()(*§€§*()(**(!!!!!!!!!!!


  До коментар [#34] от "Мусаши":


  До коментар [#32] от "daskal1":


  До коментар [#6] от "lilithi":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":

  Не е абсурд, защото освен в крематориуми са ги горели и на общи клади. А в самите крематориуми немците са "рационализирали" процеса и са горели по няколко тела, има документи по въпроса. Ама ти вярвай на италианчето което отрича позовавайки се на данни от граждански крематориум, където по очевидни причини се гори 1 тяло.
  Ама отричащите Холокоста едно си знаете "те такова животно нема" позовавайки се на данни, които не са съпоставими изобщо.
  https://www.hdot.org/debunking-denial/ab4-civilian-ovens-comparison/

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Гневно

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  И аз се чудя, но има лековерни хора, които поради предразсъдъци или глупост вярват в басните на отричащите Холокоста. Даже един се беше ентусиазирал и обнадеждил, че Тръмп заповядал да ревизират данните за жертвите. Ама тулса го съжалява и защитава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#36:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Хахаха.Толкоз по въпроса за свободата на словото-идва простакът и започва да обижда.Когато започнеш да се държиш цивилизовано,тогава може и да вляза в дискусия с теб.

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":И аз се чудя, но има лековерни хора, които поради предразсъдъци или глупост вярват в басните на отричащите Холокоста. Даже един се беше ентусиазирал и обнадеждил, че Тръмп заповядал да ревизират данните за жертвите. Ама тулса го съжалява и защитава.
  —цитат от коментар 38 на vesolr


  Кое са басни-няма нито едно доказателство, което да подкрепя тезата,че е имало масово избиване на евреи в лагерите. Жертвите основно са в края на войната заради глад,болести и изтощение.По същата причина са загинали и 3,5 милиона съветски военнопленници.Ама никой не говори за Холокост над тях.

 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1757 Гневно

  До коментар [#40] от "Мусаши":

  Дали съм простак или не НЕ СИ ТИ КОЙТО МОЖЕШ ДА ОПРЕДЕЛИШ ТОВА!

  Иначе си късметлия че живееш в България. В някои други държави (бая по напред от 111 тото място на България по индекса "свобода на словото") биха те осъдили като стой та гле'й тикнали в пандиза за няколко месеца за твойте твърдения-само няколкостотин евреЙ били умряли през ВСВ!

  КЪДЕ СА 3.5 МЛН ПОЛСКИ ЕВРЕИ СЛЕД КРАЯ НА ВСВ БЕ, "НЕПРОСТАК"?!? КЪДЕ СА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ ЕВРЕИ ОТ РУМЪНИЯ, УНГАРИЯ И УКРАЙНА?!?

  Да сме наясно-едно е да твърдиш че земята е плоска, САЩ не са кацвали на луната, ХАРП и т.п. глупости. КОРЕННО РАЗЛИЧНИ СА ТВЪРДЕНИЯТА ТИ ЧЕ ХОЛОКОСТ Е НЯМАЛО, ЗАГИНАЛИ САМО НЯКОЛКОСТОТИН ХИЛЯДИ, ПОВЕЧЕТО ВЪВ ВАРШАВСКОТО ВЪССТАНИЕ И САМО НАКРАЯ ОТ ГЛАД ПО ЛАГЕРИТЕ ЩОТО СЪЮЗНИЦИТЕ БОМБЕЛИ ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ.

  ОТВРАЩАВАШ МЕ!
  До коментар [#38] от "vesolr":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мусаши":Дали съм простак или не НЕ СИ ТИ КОЙТО МОЖЕШ ДА ОПРЕДЕЛИШ ТОВА!Иначе си късметлия че живееш в България. В някои други държави (бая по напред от 111 тото място на България по индекса "свобода на словото") биха те осъдили като стой та гле'й тикнали в пандиза за няколко месеца за твойте твърдения-само няколкостотин евреЙ били умряли през ВСВ! КЪДЕ СА 3.5 МЛН ПОЛСКИ ЕВРЕИ СЛЕД КРАЯ НА ВСВ БЕ, "НЕПРОСТАК"?!? КЪДЕ СА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ ЕВРЕИ ОТ РУМЪНИЯ, УНГАРИЯ И УКРАЙНА?!? Да сме наясно-едно е да твърдиш че земята е плоска, САЩ не са кацвали на луната, ХАРП и т.п. глупости. КОРЕННО РАЗЛИЧНИ СА ТВЪРДЕНИЯТА ТИ ЧЕ ХОЛОКОСТ Е НЯМАЛО, ЗАГИНАЛИ САМО НЯКОЛКОСТОТИН ХИЛЯДИ, ПОВЕЧЕТО ВЪВ ВАРШАВСКОТО ВЪССТАНИЕ И САМО НАКРАЯ ОТ ГЛАД ПО ЛАГЕРИТЕ ЩОТО СЪЮЗНИЦИТЕ БОМБЕЛИ ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ.ОТВРАЩАВАШ МЕ!До коментар [#38] от "vesolr":
  —цитат от коментар 41 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Взаимно е отвращението.Ти никога не си провел дискусия с уважителен ток,винаги обиждаш.И това е от години.
  Явно използваш форума за избиване на комплекси.Твой си проблем-нямам намерение да дискутирам каквато и да е тема с теб.

 43. 43 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Така че лесно се измършавява ако човек не се храни.Спомни си и блокадата на Ленинград.
  Не знам кой е казал за тия клади, но досега съм чувал да говорят ,че избиваните с газ били изгаряния в крематориумите.
  —цитат от коментар 34 на Мусаши


  Не мога да се въздържа да не коментирам това.
  Кратко предисловие, за да не ме помислите за пристрастна.
  Моето мнение е формирано като от курса, който посочих в пост 6, така и от книги, като:
  "Кучката от Бухенвалд", "Моята борба", "Протоколите на ционските мъдреци", "Лъжата, която отказва да умре"; " Зеленият крал"
  Мнения, като тези на Католическата църква и древните мислители за евреите, на антисемити и на ционисти;
  Посещение на музеи по темата, като този във Варшава например.

  Смятам, че дори и само един човек да е изгубил живота си в лагер, поради своите убеждения, поради етнически или религиозни причини- това е чудовищно.

  Вие сте прав, че войната е повод за зверства, но не смятам че сте прав, че това са неизбежни жертви, и че това, което се вижда по лагерите в края на ВСВ са просто изпостаели от липсата на доставки хора.

  Било е геноцид, огромен по своите размери. И да, срамно петно си е върху историята на човечеството. И дано никога не се повтори.

 44. 44 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1757 Гневно

  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Комплекси НЯМАМ! Отвращават ме такива като теб отричащи Холокоста!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#43:"lilithi"][/quote]

  Естествено, че не е оправдана нито една жертва във войната.И хвърлянето на хора в лагери е зверство.Дори и ограничаването на правата им в България пак е било неправилно.Въпросът е,че по време на тази война загиват 50 милиона души. Включително стотици хиляди от бомбандировките в Япония и Германия. Дори и в България загиват невинни хора.
  Само дето се героизират едните жертви, а за другите нищо не се споменава. И е редно да се каже истината за тези исторически събития, а не да се създават митове. Отнасям се с уважение към паметта на загиналите евреи през ВСВ,но се отнасям с уважение и към историческата истина.

 46. 46 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Любопитно

  [quote#43:"lilithi"]
  —цитат от коментар 45 на Мусаши
  Само дето се героизират едните жертви, а за другите нищо не се споменава.[/quote]

  Не е точно така. По темата има изписани хиляди томове, стотици ленти са заснети, както и има както интервюта, така и съдебни решения. Аз лично съм запозната с доста материали по темата.

  Не намирам за героизиране факта, че се изтъква, че хора са загубили живота си по ужасяващ начин не в бойни действия, а само защото са с определен произход.
  Смятам, че това, което им е причинено, трябва да бъде припомняно на слабопаметното човечество. То има слконност да забравя какъв звяр е човекът понякога.
  За да не се повтори никога този ужас.

  Още повече че никой не е обявил ционизма за единствено правилна идеология и не разстрелват за несъгласие с нея.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#46:"lilithi"][/quote]

  Ами аз пък не намирам за правилно да няма нито един филм за жертвите на бомбардировките в Хамбург,Дрезден,Лайпциг и други немски градове. Невинни деца,жени и старци.Та да не се повтаря никога този ужас.Както и ужасът от хвърлените ядрени бомби над Хирошима и Нагасаки.
  По темата за лагерите и евреите-международният червен кръст редовно е правил инспекции в тези лагери и не е открил никакви нарушения. Още по-малко пък масови убийства. По същото време в лагери са били затваряни и японците в САЩ.Само дето снабдяването им с провизии не е било бомбардирано. Още по-абсурдно е твърдението за 6 милиона жертви.Дори еврейски проповедници признават,че не е имало толкова евреи в контролираните от Райха и съюзниците му територии.

 48. 48 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мусаши":

  Продължавай да повтаряш “те такова животно нема”.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 49. 49 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Весело

  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Еее, посмали малко де. Няма човек, който да е псувал повече и по-грозно от теб. Нема нужда да сме съгласни по всичко, но псувните са излишни.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 50. 50 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  ....Дори еврейски проповедници признават,че не е имало толкова евреи в контролираните от Райха и съюзниците му територии.
  —цитат от коментар 47 на Мусаши


  ЛЪЖЕШ!!! ЕВРЕЙСКИ ПРОПОВЕДНИЦИ НЯМА!!!! Има обаче меоспорими данни колко евреи е имало в окупираните на нацистка германия държави/нейни съюзници.

  Виж какво пише в полски сайт:

  Przed II wojną światową mieszkało w Polsce około trzech milionów Żydów.

  Цитат от статията в линка

  https://www.polin.pl/pl/system/files/attachments/wstep_kontekst_historyczny_0.pdf

  ---------
  Виж релевантните данни в друг сайт:

  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_during_World_War_II

  Колко е несъвпадението-между 3.4 млн и "около 3 млн" което поляците споменават.

  Та само няколкостотин хиляди евреЙ загинали във ВСВ, останалите милиони...."безчезно иследнали"?!?

  Да поФторя: Имаш късмет че пишеш тези "умнотии" в България. В някой други държави би сдял в пандиза, гиди %€((*)$%€§*§€%€§*(*§!!!!!!!!!  До коментар [#48] от "vesolr":


  До коментар [#47] от "Мусаши":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 51. 51 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Любопитно

  [quote#46:"lilithi"]
  —цитат от коментар 47 на Мусаши
  Ами аз пък не намирам за правилно да няма нито един филм за жертвите на бомбардировките .....[/quote]

  Аз съм в шок. Имам чувството, че разговарям с човек, с който живеем в паралелни вселени.

  Добре, приемаме, че няма никаква информация за Хамбург... и т.н.
  Ми вземете да изнесете фактите на белия свят. Никой не е забранил историческите проучвания. Ако смятате, че има пропуски- поправете това.

  И да оставим на страна какво бил проверявал Червеният кръст, става ли?
  Иначе ще влезем в тъпия спор, че Червения кръст, като организация, регистрирана в Швейцария, се е старал също като страната да остане безпристрастен по време на ВСВ.

  Дори да е концентрираме само върху факта, че България се е вдигнала ( само по слухове, според вас,) за да защити своите евреи, за мен това е достатъчно доказателсво. Предците ми не са били идиоти паникьори, с ограничен светоглед, дето са действали по слухове. Сигурно са поназнайвали нещо.

  Поне на тях нека да не срамим паметта, ние че сме жив зян е ясно.

 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#49] от "vesolr":

  Само дето аз никога не съм обиждал първи опонента в спор.И ето идва Мойшето и почва с обидите. Ти досега в коментарите ми по темата да прочете обиди от моя страна срещу хора с различно мнение.
  Е аз пък не съм длъжен да търпя обиди.Има два варианта-да отвърна с обиди и аз,втори вариант игнорирам обиждащият не само по темата, но и завинаги.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [/quote]

  Госпожице-не изпадайте в евтини трикове да ми приписвате неща,които не съм написал.Не знам кой и как се е вдигнал да защитава евреите в България, но знам,че е имало Закон за защита на държавата,който е
  [quote#51:"lilithi"]
  —цитат от коментар 51 на lilithi


  Не знам какво са поназнайвали дедите ви,но в България е бил приет Закон за защита на нацията,който е бил изключително репресивен спрямо евреите.Като част от евреите са били пращани в лагери.Освен това 11 хиляди евреи от Македония и Беломорска Тракия са били депортирани в Полша.
  Освен това според поддръжниците на Холокоста това се е извършвало в пълна секретност.Затова и нямало документи,които да регулират този процес.Не са знаели дори висшите немски командири.Е как тогава обикновените българи ще знаят това?Което не са знаели британското и американското разузнаване.А те не са знаели,защото САЩ и Великобритания веднага биха разкрили този факт по време на войната.

 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мусаши":Продължавай да повтаряш “те такова животно нема”.
  —цитат от коментар 48 на vesolr


  Разбира се,че няма.Правени са експертизи на "газовите камери"в Освиенциум.И по стените изобщо не са открити следи от цианид.Освен това е доказано, че в тези помещения не е могло да се пуска отровен газ(по конкретно Циклон Б)без това да доведе до отравяне и на хората извън тези помещения.Освен това математически е доказано, че съществуващите крематориуми в комплекса Аушвиц Биркенау не са могли да изгорят повече от 150 хиляди трупа и то при работа 24 часа в продължение на месеци,което на практика е невъзможно.Защото и крематориумите си имат капацитет заради високите температури.
  И най-важните няма открит нито един документ,който да свидетелства за тези масови екзекуции.И то от педантичните немци,които са маниаци на тема документи.

 55. 55 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Закон за защита на нацията,който е бил изключително репресивен спрямо евреите.Като част от евреите са били пращани в лагери.Освен това 11 хиляди евреи от Македония и Беломорска Тракия са били депортирани в Полша.
  —цитат от коментар 53 на Мусаши


  Да, такива закони е имало и в ред други страни. Мога да ви дам примери от последните 3000 години. Законът, между другото, е касаел и комунистическите дейци. За тях няма ли да поплачем?

  Евреите от Македония и Беломорска Тракия, както знаете, са били изпратени в един особен момент. Държите ли да го обсъдим?

  Относно предците ми- ще спомена само това, че през 1939г. евреите България са 49 000, през 1945г. са били 60 500 души. Явно е, че не са ги избили поне, ако не нещо друго.
  Поредния факт, който ме кара да се гордея с тях.

  И да, смятам, че еврейският народ има право да оплаква всички свои погубени чеда. Дори и неродените поради това, което се е случило тогава.
  И ако искат бройката и 1 000 000 000 жертви да я направят- пак ще ги подкрепя.

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#55:"lilithi"][/quote]

  Ама лично предците ви ли са спасили евреите?Или лично са подкрепили Закона за защита на нацията?И естествено, че ще има репресивни мерки срещу комунистите, които са организирали терористични актове в България. Ама какво лошо са направили евреите,та е имало такива репресивни мерки срещу тях?
  Цялата работа се е състояла в това че след Сталинград е било ясно,че Германия губи войната. И хитрата лисица Борис е търсил начин да смени страните.И е мислел да използва евреите от България, за да постигне по-благоприятни условия. А не че му е пукали кой какво е казал.Даже много вероятно е тези акции срещу депортирането да ги е организирал самият Борис.За да се оправдае пред Хитлер.Българите и понятие са си нямали по този специфичен въпрос.

 57. 57 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  Има и документи, и свидетели, обаче ти продължаваш да твърдиш, че "такова животно нема". "Математически модел", ама друг път. Имаме брътвежите на един италианец, отричащ Холокоста и манипулиращ наивници като теб - за 1 труп трябва 6 часа в 1 камера. И отделно удобно игнорира другите методи за унищожаване на загиналите.
  А следи от цианид са открити от полски учени, които са изследвали, ти цитираш някакво псевдонаучно изследване, което е нагласено, за да подкрепи един друг който отрича Холокоста.
  А черешката на тортата е че вярваш на нацистката пропаганда, която организира и контроли Червения кръст по време на цялата им "визита". Със същата наивност може да се вържеш, че в Северна Корея е много хубаво, ако се оставиш на любезните домакини да ти организират екскурзия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 58. 58 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#50] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не се ядосвай, за съжаление винаги има такива Тома Неверници. Те не са виновни, че вярват на пропагандата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 59. 59 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Любопитно

  [quote#55:"lilithi"]
  —цитат от коментар 56 на Мусаши
  Ама лично предците ви ли са спасили евреите?Или лично са подкрепили Закона за защита на нацията?И естествено, че ще има репресивни мерки срещу комунистите, които са организирали терористични актове в България. Ама какво лошо са направили евреите,та е имало такива репресивни мерки срещу тях?Цялата работа се е състояла в това че след Сталинград е било ясно,че Германия губи войната. И хитрата лисица Борис е търсил начин да смени страните.И е мислел да използва евреите от България, за да постигне по-благоприятни условия. А не че му е пукали кой какво е казал.Даже много вероятно е тези акции срещу депортирането да ги е организирал самият Борис.За да се оправдае пред Хитлер.Българите и понятие са си нямали по този специфичен въпрос.[/quote]

  Разбира се. Аз съм българка.

  Ако смятате, че народа е подкрепил ЗЗН държа да Ви припомня, че правителството на Богдан Филов е назначено с указ на Борис III по време на личния му режим. Да обсъдим ли това особено положение?

  Фактите са, че от територията на България ( старите и граници) депортирани няма.
  Двамата ми дядовци са били на фронта по това време, бабите ми са гледали бебета, та не знам как са стояли въпросите със заставането на релсите. Но съм убедена, че са щели да се включат при нужда някак.

  "Ама какво лошо са направили евреите,та е имало такива репресивни мерки срещу тях."
  Нищо. И точно там е проблема.

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":Има и документи, и свидетели, обаче ти продължаваш да твърдиш, че "такова животно нема". "Математически модел", ама друг път. Имаме брътвежите на един италианец, отричащ Холокоста и манипулиращ наивници като теб - за 1 труп трябва 6 часа в 1 камера. И отделно удобно игнорира другите методи за унищожаване на загиналите. А следи от цианид са открити от полски учени, които са изследвали, ти цитираш някакво псевдонаучно изследване, което е нагласено, за да подкрепи един друг който отрича Холокоста. А черешката на тортата е че вярваш на нацистката пропаганда, която организира и контроли Червения кръст по време на цялата им "визита". Със същата наивност може да се вържеш, че в Северна Корея е много хубаво, ако се оставиш на любезните домакини да ти организират екскурзия.
  —цитат от коментар 57 на vesolr


  Правени са няколко експертизи,не една.И то по искане на един човек,който е съден за това,че отрича че е имало масово избиване в газови камери.И всички експертизи са доказали,че няма цианид по стените на така наречените газови камери.Имало е само открити в едно помещение в Биркенау,за което е документирано,че е използван Циклон Б за дезинформация,защото в лагерът е имало тиф.И заради тази епидемия са загинали много лагерници.И телата им наистина са горени в крематориумите.Само че са починали от болест,а не от отравяне с газ. Дори и служители в лагерите са умрели от тиф и изгорени в крематориумите труповете им.Не е открит нито един документ свързан с отравяне с газ,въпреки че иззети 90 хиляди документа от лагера.

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#59:"lilithi"][/quote]

  Добре де- когато не са депортирани евреите това били сторили предците ви.А когато е приет Законът за защита на нацията това било дело на Богдан Филов .Що ли ми се струва,че от предците ви нищо не е зависело, както и от моите.А и двете решения са дело на управляващите и царя.

 62. 62 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#59:"lilithi"]
  —цитат от коментар 61 на Мусаши
  Добре де- когато не са депортирани евреите това били сторили предците ви.А когато е приет Законът за защита на нацията това било дело на Богдан Филов .Що ли ми се струва,че от предците ви нищо не е зависело, както и от моите.А и двете решения са дело на управляващите и царя.[/quote]

  Ние в различни държави ли живеем?

  Последно. Ако е вярно , че " Стара България са спасени след активната намеса основно от страна на Светия синод на Българската православна църква, както и след писмо на под-председателя на Народното събрание Димитър Пешев и намесата на видни интелектуалци, опозиционери и др.", то нека да приемем, че те, точно както и преките мои предци, са българи, съставляващи българския народ, и аз, като родена в България, считаща себе си за българка, с българско самосъзнание, не само с такъв произход, имам право да се наричам техен наследник. Историята на България не започва с мен. Ако имаме базово неразбиране по тия въпроси няма как да изложа моята гледна точка.
  Режъмът на пълномощията налага особен ред в държавата. Специално цитирания от Вас закон противоречи на Конституцията. Която е повелявала някакви неща, ма кой да ги чете, а след 19 май 1934 г. дълги години държавата се управлява с наредби-закони при фактически суспендирана конституция.
  Ако до тук имаме чуваемост напомням, че:
  България е била във война. Което леко усложнява ситуацията с подскачане по митинги примерно.
  Според мен народът български няма някаква вина за закона и е защитил евреите си.
  Ако смятате че това не е така- ок.
  Но мен не можете да ме убедите във вашата гледна точка.

 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":

  Правени са псевдоескпертизи, затова не са открили нищо. "Математическият модел" ми е бедна фантазията да си представя каква глупост е.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  [quote#62:"lilithi"][/quote]

  Интересно-от една страна пишете,че Конституцията е суспендирана и царят управлявал еднолично и затова не може да се вмени вина на българите за Закона за защита на нацията,от друга,че заради българският народ евреите не били депортирани.Е няма как в единият случай да лепнем вината на царя,а в другия да възвеличаваме народа,който се бил вдигнал да защитава евреите.Ако толкова ги обичаше защо не се вдигна,когато е създаван законът?Освен това в Гърция българските войници са избили доста мирно население.И с това ли се гордеете?А дори и клането в Батак е извършено от българи срещу българи.
  Всеки е в правото си да вярва на каквито иска митове и легенди.Решението да не се пращат евреите в Полша е взето еднолично от цар Борис. И то не,защото ги е обичал,а защото се е надявал по този начин съюзниците да гледат по-благосклонно към България.
  Що се отнася до така нареченият"Холокост",който е еврейска дума и означава изгаряне на хора,с нищо не се доказва,че е имало масово избиване в газови камери, и с нищо не се доказва,че жертвите са 6 милиона.Да загинали са около 500 хиляди души ,но основно от болести(в Аушвиц е върлувал тиф,който е причина за смъртта на по-голямата част от жертвите).Естествено имало е и убити от нацистите при военни действия като потушаването на въстанието във гетото на Варшава.
  Но през Втората световна война загиват около 55 милиона души.Включително и десетки хиляди българи.И смъртта на един процент няма как да е по-важна от тази на останалите 99 процента.

 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":Правени са псевдоескпертизи, затова не са открили нищо. "Математическият модел" ми е бедна фантазията да си представя каква глупост е.
  —цитат от коментар 63 на vesolr


  Хахаха.Само дето се знаят колко са били крематориумите в Аушвич-Биркенау.Знае се за колко време изгаря човешкото тяло.Да не говорим, че и всеки крематориум е можел да изгори не повече от 3000 тела преди стените му да сринат от високите температури. Така че не е толкова сложно да се направи оценка колко максимум теоретично трупове са можели да бъдат изгорени-около 150 хиляди.А само за Аушвиц се казва,че имало 1,1 милиона убити евреи.Та сметките хич не излизат.
  А и интересно като другите лагери са много по-малки от Аушвиц как така там са избили 5 милиона души?Хайде да кажем,че 1 милион са избити извън лагерите.И пак остава 4 милиона да са избити в малките лагери.Това е абсурдно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK