България рискува да дискриминира ромите, предупреди "Амнести"

България рискува да дискриминира ромите, предупреди "Амнести"

© Юлия ЛазароваБългария рискува да дискриминира ромите с мерките си срещу коронавируса, предупреди неправителствената организация "Амнести интернешънъл". От "Амнести" обръщат специално внимание на България и Словакия като държави, поставили цели ромски квартали под задължителна карантина.


"Всякакви мерки, които са насочени към цели общности, без доказателства, че тези общности застрашават общественото здраве по време на пандемията, вероятно са произволни и непропорционални и може да бъдат дискриминативни", пише организацията.


Тя посочва още, че според нейните данни българските власти не са снабдили ромските семейства в засегнатите квартали със средства за защита и не са им осигурили достъп до вода, храна, хигиенни продукти и здравеопазване. Мерките се прилагат в цялата страна, но българската ромска общност е непропорционално засегната, твърдят от "Амнести" и дават за пример отцепването на квартали и селища в Нова Загора, Казанлък и Сливен.


Споменават се и мерките в Бургас, където местните власти използват дронове с термални сензори, за да измерват от дистанция температурата на жителите в ромските квартали. "Макар че други европейски държави са използвали такива технологии да мерят температурата на групи хора, в България те се прилагат само към ромското население. Въпреки това не е ясно какви мерки ще се вземат, ако някой ром бъде идентифициран като заразен с COVID-19, нито се знае как правителството ще гарантира, че засегнатите от карантината хора ще могат да посрещнат нуждите си и че останалата част от общността ще бъде защитена от разпространението на вируса."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK