"Коронавирусът да се бои от нас!" - само в Русия почетоха Ленин днес

"Коронавирусът да се бои от нас!" - само в Русия почетоха Ленин днес

© Associated PressИзбори 2022

Русия почти не отбелязва 150-годишнината от рождението на Владимир Илич Улянов, станал известен като Ленин, днес.


На датата, която само допреди месец се очертаваше да бъде изместена от гласуване за конституционни промени и "зануляване" на мандатите на президента Владимир Путин, навън излязоха комунистите. Червеният площад още не е затворен, но в Москва действа сериозен режим на самоизолация, с пропуски за ползване на личен и обществен транспорт и със забрана да се напускат домовете, ако не е спешно.


Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), позиционираща се като правоприемник на Комунистическата партия на Съветския съюз, положи цветя на мавзолея на Червения площад, предаде "Новая газета".
Според депутата от КПРФ Андрей Рашкин демонстрацията е съгласувана с кметството в Москва и с администрацията в Кремъл, освен това не са участвали повече от 50 души (колкото е позволено в момента заради коронавируса). Федералната служба за охрана потвърди, че комунистите са спазили дистанция.


"Не се боим от коронавируса и не смятаме да се боим. Да се бои той от нас", каза депутатът от Държавната дума Валерий Рашкин.


Защо Путин не обича Ленин


И без COVID-19 Русия нямаше да обърне особено внимание на Ленин и това силно контрастира със стогодишнината му, отбелязана по време на Студената война, пише "Свободна Европа". Тогава марки, монети, медали и цяло крило в музей в града, където е роден - а и паметник, който може да се види от космоса - припомниха, че от раждането на тази фигура е минал век.


Разликата между фанфарите тогава и тишината сега е огромна. Проблемът е, че паметта на Ленин в Русия по времето на Путин е в капан между две основни идеологически течения - почитащото смятания за "твърде груб" от Ленин Йосиф Сталин и носталгията по царисткото минало, продължава изданието.


"Тези, които симпатизират на съветската власт, продължават да почитат или поне да повтарят алгоритмите на Сталин", казва историкът и професор Константин Морозов. "Тази част от елита подкрепя всичко, което е съветско, включително, разбира се, Ленин, който наднича иззад гърба на Сталин. Другата част от елита опитва да се свърже с царистката имперска Русия."


За Сталин самият Путин е казвал, че е "ефикасен мениджър", а за Ленин - че "залага атомна бомба под сградата, наречена Русия, и после я взривява". Според няколко историци, с които разговаря медията, проблемът на Путин е, че Ленин е революционер и интернационалист - далеч от възгледите на съвременна Русия.


Историкът Никита Соколов, председател на Свободното историческо общество, съзира още нещо - Путин стои настрана от Ленин, защото последният е опортюнист, който не поддържа постоянна поитическа визия и единствената непроменяща се позиция е вярата в "насилието като решение на който и да било проблем".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK