Тръмп спря зелените карти, но не и временните визи

Тръмп спря зелените карти, но не и временните визи

© ReutersПрезидентът на САЩ подписа заповед, с която забранява издаването за 60 дни на разрешения за постоянно пребиваване на чужденци в страната (известни също като зелени карти), но остави доста изключения в обещанието си от началото на седмицата, че напълно ще спре имиграцията, за да защити работните места на американците.


Режимът ще действа 60 дни, след което Доналд Тръмп може да го удължи. Но не е съвсем ясно как ще бъде прилаган той, след като и в момента заради изолирането на визовия и консулски персонал тези служби не работят. Освен това е много вероятно решението на президента да бъде обжалвано пред съда.


По данни на вашингтонския Migration Policy Institute заповедта блокира издаването на над 20 хиляди зелени карти месечно

  • Няма да се позволява постоянно пребиваване на базата на работа и семейни връзки, но това не важи за работници с временни визи, каквито са идващите от чужбина за работа в земеделието или квалифицираните служители с виза H-1B, използвана особено често в ИТ сектора.

  • Лекари, медицински сестри и специалисти от здравеопазването също са изключени от забраната. Тя няма да действа и за професионалисти от "съществени" сектори, които идват в страната за борба с коронавируса.

  • Изключение има и за имигрантите, кандидатстващи за виза EB-5, която е за инвеститори в американски проекти, създаващи или запазващи работни места в САЩ.

  • Няма да може да се кандидатства на основание семейни връзки с гражданин на САЩ, ако този гражданин в момента е извън страната. Тук изключението е за съпрузи/съпруги на американци и за деца под 21 години, които не са сключили брак.

"За да защитя нашите велики американски работници, току-що подписах президентска заповед за временно супсендиране на имиграцията в САЩ", заяви президентът на пресконференция тази нощ. "Това ще гарантира, че безработните американци ще са първи на опашката за работа, когато икономиката ни отново заработи", допълни той. По думите му заповедта е такава, че "да защити нашите здравни ресурси в името на американските пациенти", пострадали от коронавируса. Поне 821 000 американци са заразени и над 46 000 от тях починаха, сочат изчисления на "Ройтерс".
Критици на президентската заповед казват, че тя е по-скоро предизборен ход, насочен към запазване на подкрепата за Тръмп от симпатизантите му и поддържащите неговия призив "Америка на първо място". Други като Майкъл Клеменс от Центъра за глобално развитие във Вашингтон посочват, че ще бъдат засегнати важни посред пандемията и карантината сектори, наемащи доста имигранти или техни роднини. Той изброява преработката на храни, складовата дейност, транспорта, грижите за възрастни и деца, комуникации и технологии.


Решението на Тръмп има сериозно основание предвид експлозията на безработица, заличила за броени седмици най-продължителния ръст на заетостта и всички работни места, създадени след кризата от 2009 г.


За последните 5 седмици за помощи за безработни са кандидатствали рекордните 26 милиона американци. "Американската икономика губи работници с темпо и в мащаби, които са невиждани. Все едно че природно бедствие е връхлетяло цялата страна", коментира Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West в Сан Франциско.


Днес трябва да бъдат публикувани новите данни и прогнозите са, че още 4.2 милиона души (макар да има очаквания и за 5.5 млн.) са станали безработни в седмицата, приключила миналата събота, 18 април. Ако се потвърди, това ще е намаляване на темпото спрямо 5.245 млн. безработни американци от предходната седмица, но все пак са данни, абсолютно немислими преди по-малко от 2 месеца.


От средата на март насам без работа са останали 16% от американците в трудоспособна възраст. Ръстът на заетостта, започнал през септември 2010 г., създаде 22 млн. работни места, но от февруари 26.2 млн. души са декларирали, че са без работа. Трайно не намират работа рекордните 16.5 млн. души (данните са към 11 април), а има подозрение, че част от забавянето на темпото е заради историческите 2.3 трилиона долара федерална помощ под формата на кредити за дребния бизнес. Това ще се промени, когато бизнесът поднови работа, но не всеки ще си върне предишното място.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Държава построена и населена от имигранти, спира имигрантите... парадокси на 21 век.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 433 Весело

  Новината е на два часа, а плювачите още ги няма. Грънчо, Весо, пайпи, къде сте, другари?

 3. 3 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":

  Това е доста кухо клише, което може да се каже за абсолютно всяка страна, имайки предвид, че хората се местят откакто съществуват.

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":Това е доста кухо клише, което може да се каже за абсолютно всяка страна, имайки предвид, че хората се местят откакто съществуват.
  —цитат от коментар 3 на Black Hawk


  Ако беше "клише" никой нямаше да нарича Индианците коренни жители на континента и те щяха да имат Американски/Канадски паспорти например. Те са единственото население на континента които се считат граждани на целия континент а не на определена държава....Защо ли? Защо например в закона е упоменато че ако сключиш брак с потомствен Индианец/Индианка получаваш гражданство незабавно а ако сключиш брак с Американка/Американец трябва да чакаш години за същото?
  Това дали не показва достатъчно кои са истинското население и кои са имигрантите?
  Само няколко въпроси за размисъл....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2801 Весело

  До коментар [#2] от "Black Hawk":

  Добро утро, не си станал и ни споменваш, липсвахме ли ти?
  Та какво има да обсъждаме - още когато стана известна новината, коментирах, че Тръмп, обезпокоен от падащия си рейтинг и неблагоприятните за него проучвания, решил да хвърли малко червено месо на привържениците си.
  Ти по-добре коментирай злополучното лекарство-пенкилер препоръчвано от твоя вожд, което се оказа неефективно след първия по сериозен трайъл. И Тръмп вече дума не обелва за него, нито доктор Ханити, Инграм и останалите специалисти по Фокс.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 6. 6 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  При толкова увеличена безработица, това е очакван ход.
  Друг е въпроса, за демографията на тази безработица.
  Както видяхме примери в Западна Европа.

  Това, че има безработни сервитьорки, не означава, че ще попълнят липсващи кадри в софтуерната индустрия и като лекарки.

  Разбира се, точно временните визи ще се справят с това профилиране.
  Докато зелените карти не могат толкова.

 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Надявам се (не е споменато вообще!) остава правилото родителите да получат зелени карти безусловно. Айде, сестри, братя, племенници и вообще други близки, разбирам. Но не можеш да отнемеш правото за грижата към майка и баща!!! Ще го атайуват в съда веднага.

 8. 8 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Надявам се (не е споменато вообще!) остава правилото родителите да получат зелени карти безусловно. Айде, сестри, братя, племенници и вообще други близки, разбирам. Но не можеш да отнемеш правото за грижата към майка и баща!!! Ще го атайуват в съда веднага.
  —цитат от коментар 7 на charlesdegaulle


  Грижата за майка и баща не е право.

  Всички руснаци с американски паспорти си прибраха родителите в Америка и те висят на здравната система едно, получават социална пенсия, второ, без цял живот да са направили и една вноска в системата.

  Аз съм категорично против всякакви роднини, с изключение на непълнолетни деца и сърпузи да имат каквото и да е право на имиграционен бенефит. Имиграцията в Америка не е насилствена, а е доброволна. Който иска да емигрира в Америка да прецени как ще може да се грижи за родителите си. Никой не спира родителите да идват на гости в Америка и да получават грижи. Но тези грижи трябва да си ги финансира стопанина, а не данъкоплатеца. Аз нямам никакво намерение да плащам за здравното обслужване и социалната пенсия на стотици хиляди пенсионирани руснаци.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 9. 9 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2801 Весело

  До коментар [#8] от "FourOhFive":

  То да бяха само руснаци... Ами индийци и всякакви други общности? Дори Мелания си прибра техните.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#8] от "FourOhFive":

  Интересни мисли, Първо, броя им е незначителен. Второ, социалната пенсия е около $250, което е нищо. Нищо, в сравнение на парите които САЩ наливат в Афганистан, например. Ако тези пари се гледат на глава от населението - $480 месечно, разликата е очевидна. Сега умножи тази сума по годините на окупацията и ще разбереш за какво иде реч. При това, социална пенсия се отпуша само на гражданите на САЩ. затова родителите трябва да са там поне 5 години. Сега пресметни колко струва която и да е медицинска осигуровка за възрастен човек. Която децата им плащат. И то поне 5 години.
  Моите мисли са също имтересни, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK