Книга на Иван Кръстев спечели престижна международна награда

Книга на Иван Кръстев спечели престижна международна награда


Книгата The Light that Failed на Иван Кръстев и Стивън Холмс е победителят в тазгодишното издание на престижната канадска награда Lionel Gelber. С нея се отличават англоезични книги за международната политика, целящи "задълбочен дебат в обществото по значими международни проблеми".


The Light that Failed още не е публикувана на български, но от месеци предизвиква интерес в Европа заради обяснението в нея защо в Централна и Източна Европа либерализмът е в отстъпление - а на места и се провали - и са във възход популисти като Виктор Орбан. Водещата теза на Кръстев и Холмс е, че демократизирането на бившия комунистически блок е станало чрез имитиране на Запада и поради това не е хванало солидни корени и аргументация на национална основа.


Конкуренцията за наградата е сред сериозни имена - тази година например бяха подбрани Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън, Питър Гатрел и книга на сър Иън Кършоу. Интересът на инициаторите на наградата към Източна Европа и бившия СССР е траен и това си личи от победителите през 2015 г. (Серхий Плохи, "Последната империя: Финалните дни на на СССР") и 2018 г. (Ан Апълбаум, "Червеният глад").
Наградата, носеща името на канадски дипломат, който я основава през 1989 г., се връчва от The Lionel Gelber Foundation в партньорство със сп. "Форин афеърс" и Munk School of Global Affairs and Public Policy към University of Toronto.


"Тази книга, пълна с ярки наблюдения и задълбочен анализ, обяснява защо либералната демокрация не успя да стане универсална идеология, въпреки че победи комунизма", пише при представянето на тазгодишния победител. "Авторите показват как триумфиращият Запад през 90-те години не взе предвид исторически и културни особености на страните, опитващи се да имитират и внедрят демокрацията. Макар народите на бившите комунистически страни да влязоха в ЕС и НАТО и да се ангажираха с либерални ценности и върховенство на закона, те бяха отчуждени от тях благодарение на корупцията и неравенството, които последваха. (...) Това описание как либерализмът изгуби посоката е откровено, но не и песимистично. (...) Това е една оригинална и важна книга на нашето време."


Напредъкът в Източна Европа беше бавен, непълен и не покриваше стандартите на западния оригинал, обяснява Иван Кръстев в разговор за канадското радио Си Би Ес. Някои от родените след комунизма в тези страни израснаха, уморени от това да ги смятат за "втора категория граждани", някои от тях просто емигрираха в страните на оригиналната демокрация. В родните им страни ползите от промяната отидоха при хора, които не са млади или образовани.


"Част от популисткия бунт е срещу следването на Запада, срещу собствените либерални елити, на които се гледа като на предатели на националната идентичност. Това е езикът на Виктор Орбан и Ярослав Качински. Това е анклав на неравно развитие, създаващ много напрежение в обществото", казва Стивън Холмс.


Жителите на Братислава понякога се чувстват по-близки с гражданите от Западна Европа, отколкото със селските общности в собствената си страна, обяснява още Кръстев. И тази тенденция не е ограничена само в Централна и Източна Европа, а се развива и на Запад. "Голямото разделение, когато хората гласуват в подкрепа на популисти, не е между Източна и Западна Европа. То е между градските центрове и провинцията, която се чувства пренебрегната. Това, което виждаме в Полша, не е много по-различно от наблюдаваното в САЩ."

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 424 Неутрално

  честито на г-н Кръстев

 2. 2 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Браво! Интелигентен автор с интересно разбиране за протичащите процеси.

 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Е за в България поне въобще книгата не е вярна.
  Тук все още се освобождаваме от комунизма.
  В другите държави се Освободиха от червеният ботуш и си тръгнаха по свои пътища, като не знам защо Западът е очаквал да тръгнат точно да копират техният път. Точно затова, че не копират сляпо, а имат своя национална политика (и то само в някаква степен, тъй като са част от ЕС и се съобразяват с ЕС) сега биват обвинявани в какво ли не. Западът ще се окаже много тесногръд и еднотипен, а не многообразен.

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Е хубава работа: да платиш книга, да я издадеш и да не я наградиш -- бива ли?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Който слуша приоритетно клубна музика вероятно ще хареса и тази книга "удостоена" с клубна награда...ако ме разбирате....реалността е съвсем друга....Борис Джонсън, Тръмп, Болсонаро....да продължавам ли да изброявам....

 6. 6 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Който слуша приоритетно клубна музика вероятно ще хареса и тази книга "удостоена" с клубна награда...ако ме разбирате....реалността е съвсем друга....Борис Джонсън, Тръмп, Болсонаро....да продължавам ли да изброявам....

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Тук все още се освобождаваме от комунизма.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  По-скоро го усъвършенстваме, опростяваме, освобождаваме от архаични, идеологически и наднационални елементи и приспособяваме към нашите неповторими бит и душевност. Вътрешна политика: аз съм прост и вие сте прости, та се разбираме. Външна политика: преклонената главица остра сабя не сече. Абе разбираме го ние живота.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Либерални мисли, изолирани от Реалността.

  niki
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Да го кажа още по-просто: в комунизма имаше разни неща от Маркс, от Енгелс, сиреч от Европа, и докато почнеш да цицаш и крадеш като хората, трябваше да зубриш диалектически и исторически материализъм и всякакви други дивотии, които мозелското вино нашепва на подходящия човек. А сега се качваш на жипката, пускаш чалгата и караш напред.

  А Орбан и Качински имат други приоритети и филантропите не ги понасят, но това е друга тема.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Смилов няма ли и той да напише книга като Гуруто си?

  niki
 11. 11 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Спорно е дали либералната демокрация или дясноконсервативаната /Рейгън, Тачър/ са победили комунизма.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Спечели. Либерастите си се самограждават.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Ако всички бехме чели само Винету, днеска щеше да е "ех какъв живот". Проблемата е, че некои са наблегнали и наблягат на КГБ-наръчниците, а будалкат останалите.

  Иначе не сме чули Ив. Кръстев да направи литературно четене пред обикновения плебс. Щото той ще излезе да стачкува и да променя...

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Ако всички бехме чели само Винету, днеска щеше да е "ех какъв живот". Проблемата е, че некои са наблегнали и наблягат на КГБ-наръчниците, а будалкат останалите.Иначе не сме чули Ив. Кръстев да направи литературно четене пред обикновения плебс. Щото той ще излезе да стачкува и да променя...
  —цитат от коментар 13 на Хи-хи


  Бе не знам, ама като чета какви ги пишат умните и красивите си мисля, че и Винету не са чели!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 305 Разстроено

  Умен човек, разбрал, че никой не е пророк в собствената си страна. Намерил нишата да се реализира и да твори, стоящ далеч от "родината", която е способна да го убие на светофар при абсолютно спазване на правилата от негова страна.

  O sancta simplicita!
 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1208 Весело

  Тъкмо се надъхах за хиляда коментара, пък то излезе, че бил Кръстев, не Костов. Трябва да спра да чета заглавията отгоре-отгоре.

  Поздравления за Иван Кръстев!

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Не ми се занимава с културно-масовото оживление у посърналите либералисти, прогресисти, неомарксисти и всякакви подобия на ГМОбамизма.

  Само подчертавам, че върховенството на закона не е либерална ценност. Използват я за дъвка. И точно тези многознайковци се правеха на ощипани 50 години за зверствата на СССР в източна Европа.
  Халелуя ЛСД! Халелуя борци за мир. Халелуя СЗО.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Съгласен . Страни неща са ЛИБЕРАЛИТЕ. Никога не работят частен бизнес (производство) , винаги чакат държавни поръчки ....и вият на умирало ако друг вземе поръчката, винаги нещо комунизма пречи ( едипов комплекс) Никога не искат да инвестират в родната си страна, а предпочитат екзотични острови. Накарая ще направят капания за ПОЗИТИВНО МИСЛЕНЕ, или ще се опитат да аналзират ПСИХОЛОГИЯТА на Българина. Естествено за тях сме ГЛУПАВИ, друго е ЦИВИЛИЛИЗАЦИЯТА :)

 19. 19 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Честито!
  Много ерудиран човек, винаги с удоволствие гледам и чета негови интервюта.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  Да му е честита наградата!

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Честито!Много ерудиран човек, винаги с удоволствие гледам и чета негови интервюта.
  —цитат от коментар 19 на inatlivka


  Аз като стар човек обичам и интервютата на баща му в "Ново време", особено онова по случая Тамбуев. Някои неща са непреходни, особено като гледам как се е засилила прокуратурата в днешно време.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK