На живо

Коронавирусът по света: Половината от жертвите в Европа са в домове за възрастни (хронология)

Коронавирусът по света: Половината от жертвите в Европа са в домове за възрастни (хронология)

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
Смъртните случаи в Италия отново се увеличиха с 464 днес в сравнение с 437 вчера, но броят на новите заразени е 2646 в сравнение с 3370 вчера, показват последните данни на Агенцията за гражданска защита. Общият брой починали от COVID-19 е 25 549.

Макрон обяви стратегия за облекчаване на мерките

Излизането от изолацията, наложена във Франция заради епидемията от коронавируса, няма да става регион по регион, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от агенциите "Ройтерс" и "Франс прес".


В същото време Макрон, който говори пред кметове, уточни, че съответните стратегии ще бъдат адаптирани за съответните територии. Излизането от изолацията ще трябва да бъде подготвено заедно с местните власти, отбеляза той.


Френският президент каза още по време на видеоконферентната си среща с кметове, че носенето на непрофесионални маски на публични места ще бъде препоръчано, но не и задължително. Що се касае до обществения транспорт, носенето на маска там вероятно ще бъде задължително.


Макрон също така насърчи кметовете на населените места да купуват масово маски за широката общественост. Френският президент каза още, че връщането на учениците в училищата ще бъде на доброволна основа от 11 май, като родителите са тези, които ще решат дали да пускат децата си в учебните заведения. Завръщането на децата в училищата ще стане постепенно, съгласувано с местните властите и адаптирано към съответните реалности. То освен това няма да е задължително.


От 11 май също така френските власти ще облекчат ограничителните мерки, които бяха наложени на 17 март в страната, за да се намали разпространението на вируса.


Президентът ще представи плана си за излизане от изолацията идната седмица, около вторник, отбелязва "Ройтерс". "Франс прес" посочва, че повече подробности ще бъдат дадени в началото на май.

Трети ден спад на броя заразени в Русия

Русия е регистрирала 4774 нови случая на коронавирус през последните 24 часа - спад за трети пореден ден, а общият брой на заразените достигна 62 773, предаде агенция "Ройтерс", като цитира оперативния щаб за борба срещу разпространението на новия коронавирус.


През последното денонощие са починали 42-ма пациенти с коронавируса, с което общият брой на смъртните случаи в страната достигна 555.


Столицата Москва, която засега понася основната тежест от епидемията в Русия и четвърта седмица живее в условията на социална изолация, отчита 1959 нови случая - най-малкия брой от 17 април. Властите обаче заявиха, че расте броят на хоспитализираните болни.


Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че ако темпът на заразяване в града остане същият, до три-четири седмици капацитетът на болниците може да бъде запълнен. Миналата седмица властите в столицата побързаха да увеличат броя на болничните легла поради опасения, че свободните може да са на привършване.


Жителите на града имат право да излизат само за да си купят храна или лекарства в района, да получат медицинско лечение, да разходят кучето си или да изхвърлят боклука. Миналата седмица властите въведоха система с дигитални разрешителни за всеки, който иска да ползва транспорт, за да се придвижи.


Снощи руското министерство на комуникациите съобщи, че има планове подобна система да бъде въведена в 21 региона. Тя ще изисква работодателите да предоставят списъци с работниците си, ако съответните фирми са получили разрешение да продължат да работят въпреки мерките за социална изолация.


На тези хора ще бъдат издавани дигитални разрешителни на държавен уебсайт. Министерството допълни, че хората ще могат да кандидатстват индивидуално за разрешително и на други основания. "Всички мерки, които могат да бъдат ефективни, трябва да бъдат взети. Обстановката остава доста напрегната", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Жертвите в Швеция надминаха 2000

Шведските здравни власти обявиха днес, че още 84 души са починали в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19, предаде агенция "Франс прес". С това общият брой на смъртните случаи в Швеция достигна 2021. Заразените са 16 755.


Швеция възприе по-меки мерки срещу разпространението на епидемията, но смъртността в страната е по-голяма в сравнение с останалите северни държави. Шведските здравни власти освен това коригираха оценките си за пика на епидемията в района на столицата Стокхолм. Те бяха казали, че той е бил достигнат на 15 април, но сега уточниха, че това е станало на 8 април.


Според коригираните данни на Държавната агенция по здравеопазването 70 500 жители на столицата и на околния окръг от общо 2.3 милиона души там са били потенциално носители на вируса на 8 април. По оценки на здравните власти една четвърт от населението в Стокхолм и региона може да бъде заразено с коронавируса към 1 май.


В Швеция единствените ограничения заради коронавируса са забраната за събиране на повече от 50 души и спирането на посещенията в старческите домове. Правителството обаче призова хората да проявят чувство за отговорност и да следват здравните препоръки

Рязък спад на заразените в Сърбия

За денонощие Сърбия регистрира само 162 нови случая на коронавируса, предаде телевизия N1. Преди по-малко от седмица имаше няколко дни с по 400 и един с над 500 нови заразени. След това започна спад, при който броят на новите потвърдени случаи спадна до около 300 дневно.


Заразените от началото на пандемията са общо 7276 души, от тях са починали 139, а са оздравели 1063. Хоспитализирани са 3477 души.


Все пак сръбският президент Александър Вучич обмисля и този път - както в предишните седмици - да има пълна забрана за излизане, започваща от петък след обяд. Тя най-вероятно ще е от 18, а не от 17 ч., както досега, но още не е сигурно дали ще е последната. Около Великден сърбите нямаха възможност да напускат домовете си в продължение на 84 часа.


Епидемиологът Предраг Кон, който ръководи сръбския щаб за борба с коронавируса, каза, че в момента се обмисля кой е най-подходящият момент за премахване на извънредното положение, обявено в средата на март, но няма окончателно решение.

Унгария ще обяви разпускане на мерките в началото на май

Унгарското правителство ще решава следващата седмица бъдещето на карантинните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса в момент, когато страната се подготвя за рестарт на икономиката. Това заяви днес ръководителят на канцеларията на премиера Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от агенция "Ройтерс".


Сегашните карантинни мерки са в сила до 3 май, а ще бъде необходим нов набор от мерки след тази дата, за да се позволи на икономиката да се върне към нормалното си състояние, каза той. Новият набор от ограничения след 3 май ще гарантира, че най-застрашените от коронавируса са защитени, като едновременно се рестартира икономическата активност, допълни Гуяш.


Служителят каза, че правителството ще разгледа примера на други страни и "аспектите, които дават силна подкрепа за неизбежната нужда от рестартиране на икономиката". Гуяш заяви на пресконференция, че рестартирането на икономиката може да бъде направено единствено "постепенно и съгласно стриктен график".


Орбан заяви, че възнамерява да представи план на 3 или 4 май за постепенно връщане към нормалното състояние. Той каза, че дотогава Унгария ще е готова да се справи с всякакво нарастване на броя на заразените.


Правителството планира също да позволи на десетки хиляди ученици в средните училища да положат писмено изпитите си за дипломиране от 4 май нататък, което предизвика протести от страна на учители и родители, които смятат това за преждевременно.


В Унгария са регистрирани 2284 случая на коронавируса и повече от 200 починали от болестта.

"Райънер" няма да лети, ако трябва да оставя празни седалки

Шефът на "Райънер" (Ryanair) Майкъл О'Лиъри предупреди, че ирландската нискотарифна компания няма да поднови полетите си ако се наложи да остави средните седалки в редовете празни, за да поддържа безопасна дистанция заради коронавируса, предаде агенция "Франс прес"


В интервю за в. "Файненшъл таймс" О'Лиъри, който е известен с откровеността си каза, че е предупредил ирландското правителство, че ако възнамерява да въведе такива правила, то или ще плаща за средната седалка или авиопревозвачът няма да лети, тъй като не може да е на печалба със заетост от 66 процента.


Според него оставянето на средните седалки празни не гарантира достатъчна дистанция, тоест е е глупава идея, която така или иначе не води до нищо.


Нискотарифната компания, която спря от летене 99 процента от самолетите си поради почти цялостното спиране на въздушния трафик заради COVID-19, предупреди в началото на април, че печалбата й ще бъде на най-ниското равнище на очакванията за финансовата година, която приключва в края на март.


"Райънъер" обяви обаче, че е в добро финансово положение , без дългове и с достатъчна ликвидност.
Пандемията от коронавируса би могла да намали с 1,2 милиарда броя на пътниците на самолети до септември спрямо година без съществени сътресения, обяви вчера Международната организация за въздушен транспорт (IATA)

Румъния обяви позиция за днешния Европейски съвет

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ще поиска от лидерите на Европейския съюз създаването на фонд за икономическо възстановяване, до който да имат достъп всички страни членки, съобщава телевизия Digi24.


Той говори преди насроченото за днес видеконферентно заседание на Европейския съвет, посветено на темата за управлението на пандемията от COVID-19.


Йоханис заяви, че на днешното заседание на Европейския съвет ще бъдат обсъдени принципите, които ще стоят в основата на бъдещ план за икономическо възстановяване.


"Една от целите е осигуряването на голяма инвестиционна програма, насочена към важните индустрии и към възстановяването на силно засегнатите услуги. Необходимо е съществено финансиране. По тази причина ще подкрепя създаването на фонд за икономическо възстановяване, от който да може да се възползват всички страни членки (...). Този инструмент трябва да бъде допълнение към финансирането от бъдещия бюджет на ЕС", посочи президентът.


Той добави, че ще продължи да настоява кохезионната и аграрната политика да останат основни политики в бъдещия бюджет на ЕС, предназначени за намаляване на разликите между страните членки.

"ПЕС призовава Европейския съвет да даде ясен мандат на Европейската комисия за изготвянето на амбициозен възстановителен фонд на стойност 1.5 трилиона евро. От Съвета трябва да прозвучи категорично "да" за солидарността и недвусмислено "не" на всякакви опити за ново затягане на коланите!"


Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на координационната видеоконферентна среща между премиери, комисари и партийни лидери от семейството на социалистите преди днешния Европейски съвет. Той беше домакин на разговора, в който се включиха Педро Санчез, Еди Рама, Зоран Заев, Давид Сасоли, Франс Тимерманс, Жозеп Борел, Марош Шефчович и Паоло Джентилони.


Европейските социалисти обсъдиха също предложения от ПЕС План за възстановяване и приветстваха някои важни стъпки, предприети благодарение на усилията на левите комисари, Групата на социалистите и демократите в ЕП, както и на правителствата и партиите-членки на ПЕС. Сред тях са договореният пакет от мерки на финансовите министри от Еврозоната за справяне с икономическите и социалните последици от разпространението на вируса. Той е на обща стойност 540 млрд. евро и включва инициативата на социалистите за фонд от 100 млрд. евро за борба с причинената от пандемията безработица (схемата SURE).


"Опасявам се, че тези мерки няма да бъдат достатъчни. Днес Съветът ще обсъжда Европейски фонд за възстановяване. Оцеляването на нашите икономики, устойчивостта на социалния модел, както и бъдещето на европейската кохезия зависят от него. Крайната десница и евроскептиците спекулират с внушенията за недостатъчната подкрепа от ЕС към държавите-членки. Затова е важно нашето семейство категорично да отстоява приемането на амбициозно и адекватно финансиране.", подчерта Станишев.

Ердоган обмисля разхлабване след Рамазан

Турция смята поетапно да премахне ограничения, въведени заради коронавируса, след свещения месец Рамазан, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде "Хюриет дейли нюз".


Засега планът е първо да се разхлабят мерките в земеделието, текстилната индустрия и туризма. Промяната трябва да стане на четири етапа и вероятно ще продължи дълго и може да се забави до края на годината, ако тази есен не бъде разработена ваксина. Може да има ограничено отваряне на ресторанти и кафенета, но само при спазване на социалното дистанциране, след като минат 14 дни без нови случаи, отбелязва вестникът.


Преди това обаче е възможно да има нов, тридневен полицейски час в петък, събота и неделя заради Рамазан (какъвто действа от днес до понеделник).


Според здравния министър Фахретин Коджа "последните данни сочат, че сме овладели" заразата, той се позова и на броя заразени, и на смъртността, значително по-ниска, отколкото в Западна Европа и САЩ. Сред някои експерти обаче се чува мнението, че данни се премълчават от турските власти. Разследване на "Ню Йорк таймс" показа, че смъртните случаи в Истанбул в продължение на няколко седмици през март и април са били доста над обичайния брой.

Половината жертви в Европа са в домове за възрастни

Близо половината от смъртните случаи при пациенти с коронавирус в Европа може да са в домове за възрастни, предупреждава Световната здравна организация, предаде Би Би Си.


Хората в домовете имат нужда от още защита, каза директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге на пресконференция. По думите му е нужно възрастните хора в тези институции да получават не само нужните медикаменти и средства за облекчаване на симптомите, но и възможност за контакт с близките си.


Последната тема е деликатна за властите в много държави, които ограничиха посещенията на домовете и хоспитализациите на заразени в тях, след като бяха регистрирани хиляди случаи (в някои държави те още дори не са преброени).


Нужно е да се гарантира, че служителите ще имат защитни средства, за да предпазят себе си и хората, за които се грижат, каза Клуге в момент, когато маски, ръкавици и други са дефицитна стока на континента и другаде по света.

Емирство Абу Даби обяви днес, че от 25 април възобновява работата на обществения транспорт и отваря търговските центрове, информира телевизия "Ал Арабия", цитирана от БТА.


Общественият транспорт в столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще започне да се движи нормално от събота сутринта, а моловете и търговските центрове ще работят при пропускателна способност от 30 процента и спазване на всички необходими превантивни мерки срещу новия коронавирус.


По данни на информационната агенция на ОАЕ от тази сутрин за период от 48 часа ще бъде направена пълна дезинфекция на автобусите, които ще бъдат пуснати в 6 ч. в събота.


В повечето страни от Близкия изток започва месецът Рамазан и властите са принудени да вземат предвид промените в начина на живот на правоверните мюсюлмани и да направят определени корекции. Междувременно джамиите, които също бяха затворени заради коронавируса в повечето арабски страни, няма да бъдат отворени за Рамазан, отбелязва ТАСС.

Борсата в Ню Йорк възобновява работа

Нюйоркската фондова борса, която от март провежда търговете само в електронен режим заради мерките за овладяване на разпространението на новия коронавирус, ще възобнови предишния си режим на работа след 15 май. Това съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на двама информирани източници, пише БТА.


Според тях участниците в търговете ще могат да бъдат допускани в офисите на борсата в Ню Йорк от средата на май. Броят на хората, които се намират в едно помещение едновременно, ще бъде ограничени и те ще трябва да спазват безопасна дистанция.

Гърция удължава ограниченията

Ограниченията в Гърция ще продължат до 4 май, съобщи правителството, цитирано от "Ройтерс".


Това е удължаване със седмица на редица забрани в публичния живот - излизането е възможно само с одобрено от властите разрешително. "Целта на мерките за изолация не е да останем под похлупак, заклещени в домовете си. Целта е да си върнем живота и да си спечелим живота, който ни беше отнет от този коварен и невидим враг," каза правителственият говорител Стелиос Пецас.


Гърция овладява засега успешно заразата, чиито първи случаи в страната бяха преди българските. Потвърдените до момента са 2408, 121 са смъртни.

Над 89 хил. оздравели в Испания

Слабо увеличение на заразените за денонощие в Испания показаха днешните данни на здравното министерство. За последните 24 часа потвърдените случаи са се увеличили с малко над 4600 до 213 024.


Починалите са с 440 повече от вчера и към момента са най-малко 22 157.


На фона на относително стабилния брой заразени и починали на ден - който не расте, но и не намалява в последните седмици - добрата новина е, че броят на оздравелите продължава да се увеличава с с над 2000, а понякога 3000, души на ден и към момента е почти 89 хил.


Испански лекари и медицински работници пазят минута мълчание за колега.

© Associated Press

Испански лекари и медицински работници пазят минута мълчание за колега.

Заразените в Румъния надхвърлиха 10 хил.

Над 10 хил. са вече потвърдените случаи на коронавируса в Румъния, предаде "Ройтерс", като цитира данни на правителството.


Общо 386 нови случая са регистрирани за 24 часа и така заразените от началото на кризата (това включва болни в момента, починали и оздравели) са 10 096 души.


Починалите са 527, оздравелите - 2478. Румъния е в извънредно положение от 16 март и то е удължено до 15 май.

Над 60 хил. заразени в Русия

Общо 4774 нови случая са регистрирани в Русия за денонощие според оперативния щаб, ръководещ борбата с коронавируса в страната.


Повечето случаи са в Москва (1959 души), но има и в 80 други региона. Общо заразените са 62 273 от началото на кризата.


Починалите пациенти с коронавирус са 42-ма за ден и така смъртните случаи достигат 555 души. Оздравелите са 4891 - с 471 повече от вчера.

COVID-19 сред палестинските бежанци в Ливан

Първи случай на COVID-19 е потвърден в палестински бежански лагер в Ливан и това засилва страховете, че една от най-уязвимите групи ще бъде засегната, пише "Ню Йорк таймс".


Бежанският лагер в Ливан в момента е под карантина. В него живеят близо 2000 души според официални данни от 2017 г., но ООН смята, че населението е значително по-многобройно.


Най-малко 174 хил. палестинци живеят в Ливан, много от тях като бежанци (според някои данни - половин милион), и 1.5 млн. сирийци, смятани за част от най-изложените на риск от коронавируса групи.

Франция не очаква безредиците в крайни квартали на Париж да заприличат на тези от 2005 г., които обхванаха цялата страна. Това съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от "Ройтерс".


Няколко вечери напрежението в райони, населени предимно от хора с ниски доходи, се разраства и се стига до сблъсъци във френската столица на фона на ограниченията за придвжване, удължени от френския президент Еманюел Макрон. "Не сме в такъв сценарий," казва Кастанер пред BFM TV.

ЕЦБ ще приема облигации "боклук"

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи късно снощи, че ще позволи на банките да предоставят като кредитни гаранции книжа, чийто рейтинг е бил понижен до категория "боклук", за да се предотврати недостиг на кредитиране в еврозоната на фона на епидемията от коронавирус, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Италия и редица компании са в риск дълговите им книжа да загубят инвестиционния си рейтинг предвид затрудненията, предизвикани от разпространението на COVID-19 и ограничителните мерки. Това би означавало, че банките няма да могат да използват тези активи, за да си осигурят самите те финансиране от ЕЦБ и би повишило цената на кредитирането за съответните емитенти.


ЕЦБ обаче заяви, че ще прилага за всеки актив кредитния му рейтинг към 17 април. По този начин банките ще могат да продължат да използват книжата при кредитни операции, доколкото облигациите остават в горния край на скалата от няколкото рейтинга, определящи даден актив като неподходящ за инвестиции. ЕЦБ заема пари кеш на банките при лихва от минус 0.75 процента и им прави отстъпки, ако те предоставят средствата на компании.


Банките, които вземат свръхевтини кредити, трябва да внесат гаранции. Смекчаването на правилата има за цел да гарантира, че банките ще разполагат с достатъчно активи, които да използват като гаранции, и ще поддържат кредитния поток към бизнеса.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 2352 до общо 148 046, показаха днес данните от Института за инфекциозни болести "Роберт Кох".


Това е трети пореден ден на ускоряване на новите инфекции, предаде "Ройтерс". Броят на регистрираните смъртни случаи е нараснал с 215 до общо 5094.

Гърция ще допусне албанските работници

Сезонните работници от Албания ще могат да се върнат в Гърция през май, заяви премиерът Еди Рама, цитиран от "Ройтерс".


Работниците, заети основно в селското стопанство, са важна част от усилията за икономическо възстановяване след кризата с коронавируса. Гръцките фермери се нуждаят от 50 хил. души, които да берат плодове и зеленчуци през май, и голяма част от тях са от Албания, има и от България и Румъния.

Северна Македония разхлабва ограниченията

Северна Македония обяви известно разхлабване на мерките срещу коронавируса, предаде електронното издание МКД.


Полицейският час от днес е от 19, а не от 16 ч., както беше в последните седмици. Има известни възрастови ограничения - хората над 67 години ще излизат от 5 до 12, а непълнолетните - от 13 до 19, за да не се смесват с по-уязвимите възрастни и да ги излагат на по-голям риск.


Отпадна и пълната забрана за излизане в почивните дни, която започваше от петък след обяд. Сега тя ще влиза в сила от 15 ч. в събота и ще продължава до 5 в понеделник сутринта.


Въвежда се и задължително носене на маски на закрито, в магазини, институции, и други. На улицата те не са необходими, но все пак трябва да се спазва разстояние от най-малко два метра от останалите.

САЩ отчитат 1738 нови жертви

САЩ са отчели 1738 нови смъртни случая от Ковид-19 през изминалото денонощие, което е понижение спрямо предходното денонощие, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от "Франс прес", и БТА.


По този начин общият брой на починалите от коронавируса американци достига 46 583 от избухването на епидемията в страната. САЩ са държавата, дала най-много жертви в глобалната пандемия, допълва АФП.


Междувременно представители на здравните власти предупредиха, че през есента и зимата може да има втора вълна на епидемията, отбелязва ДПА.

Литва постепенно отслабва мерките срещукоронавируса

Правителството на Литва съобщи, че ресторантите и музеите скоро ще отворят врати в рамките на постепенното премахване на ограниченията, наложени заради коронавирусната епидемия, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Литва вече разреши миналата седмица да отворят магазините, които имат отделен вход от улицата, а от утре отварят и всички останали магазини. Фризьорските салони, музеите и ресторантите на открито ще могат да работят от 27 април.


Премиерът Саулюс Сквернелис подчерта, че броят на клиентите в заведенията ще остане ограничен, а маските остават задължителни на обществени места. "Искам постепенно да се върнем към нормалния живот, но трябва да спазваме социална дистанция и предпазните мерки", заяви той пред медиите.


Детските градини, училищата и университетите остават затворени, а публичните събития все още са забранени.
Страната с население 2,8 милиона души въведе ограничителни мерки още на 16 март.


Към днешна дата са регистрирани 1370 случая на заразяване, включително 28 смъртни случая. Съседните Латвия и Естония също се подготвят за поетапна отмяна на ограниченията. Талин планира да отвори училищата на 15 май, макар че планът за премахване на карантинните мерки все още не е одобрен от парламента.

Испания удължава извънредното положение

Испанският премиер Педро Санчес убеди парламента в нуждата от ново удължаване на извънредното положение, но и този път това стана с по-малко гласове в негова подкрепа и с повече напрежение в диалога с депутатите.


Дебатът в парламента продължи 11 часа, но все пак даде резултат - извънредното положение ще е в сила до 9 май. То първоначално бе въведено в средата на март за едва две седмици и досега бе удължавано два пъти.


Във втората страна с най-много смъртни случаи в Европа здравното министерство бе потвърдило до вчера на обяд 21 717 починали пациенти с коронавирус.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Любопитно

  Испания като най-засегната в Европа го прави на хапки, на хапки, нашите ербапи - бааам! наведнъж по месец. Да чакаме ли скоро и до 13.6?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на fcl45655275
  fcl45655275
  Рейтинг: Неутрално

  Защо в Китай (извън Ухан), Хонконг, Тайван и Сингапур - всичките населени преобладаващо с етнически китайци, жертвите на коронавируса са под 1 човек на 1 млн. души? Въпреки ранното разпространение на вируса, въпреки големата им гъстота и мобилност.
  След това се нареждат другите азиатци със смъртност около 2-3 човека на 1 млн - отново с ранно разпространение на вируса и силни връзки с Китай.
  А в Европа и Америка мрат като мухи. Очевидно вирусът е създаден от китайците за биологична и икономическа война срещу Запада и засяга много слабо собствения им етнос и раса.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Защо бе , джанъм ???Нали положението беше овладяно ??? За пореден път апелирам - не като ГЕРБЕРАСТ , а като лекар , който е на ТИ с инфекции и ваксини - да се смирим , да слушаме какво ни казват от Щаба , а не от "Евроком " , Свободната ТВна БКП , БТВ , Студио Хъ на ТВ 7 8/ на Славиту , Позитано , пРезидентство....... Не ни"съветват " добронамерено и не зная какво целят с това ????? Икономика ще има , Ролсове - ще има , пари - ще има, за който се труди , учение има и ще има ...... Само ХОРАТА - бащи , майки , баби , дядовци - нашата опора - НЯМА ДА ГИ ИМА !

 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Разстроено

  Разхлабвайте, разхлабвайте... и след това ще броим труповете...

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Те и в Италия го разхлабиха, и в САЩ и УК бяха тръгнали да го ,,разхлабват”...
  Бройте колко са жертвите само в тези държави.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Гневно

  Има една определена група умници, които мрънкат по всеки повод !

  [email protected]
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Хабите се напразно...споменатите от вас имат задача...да правят диверсии ,да трупат дивиденти,да правят пиар......И за добро и лошо да обвиняват другите които по стечение ..са на пангара(на власт)!!!Достатъчно е забележите с каква наслада и тъпота купените журналя дразнят сутрин щаба за борба са вируса....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Щабът е политически и притурка на ГЕРБ и Боко. Правя това което ми казва разума, а не някакви гербави шапкари.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  А на 9 ти май ще има парад на победата. Да видят какво са изпуснали като руснаците не можаха да ги поосвободят от фашизъма и капитализъма.

 10. 10 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Пандемията и положението няма да минат за месец-два, гответе са за дълго извънредно положение, като нищо ще откараме до есента, а може и много повече.

 11. 11 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Пандемията и положението няма да минат за месец-два, гответе са за дълго извънредно положение, като нищо ще откараме до есента, а може и много повече.
  —цитат от коментар 10 на grigoo


  Вие се запасявайте с тоалетна хартия и консерви, завивайте се през глава у вас и "откарвайте" ако искате и две години.

 12. 12 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#8] от "Големи яйца:)":

  добре праиш
  така ша редуцираш количеството дебили

 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Да слушам и информирам само и единствено какво ми се снася от Щаба, който в последно време ми звучи като ... говорит советское информбюро!?! Какво ми съобщиха и днес... брой заразени, брой хоспитализирани, брой починали. Изпълнявам стриктно всички предписания на този Щаб, като единственото ограничение с което не мога да се съглася, това е забраната за използване на парковете под предтекста, че там масово се пие. Колко глобени или задържани за тази дейност имаше ... аз поне не знам за такъв случай. Полицията можеше още в началото да вземе по- твърди мерки да разкара тези далече не толкова многобройни фенове на фиркането по пейките из парка, и сигурен съм никой нямаше да ги обвини в полицейско насилие. Това решение според мен бе на политиците а не на полицаите, които и сега си обикалят с колите из опустелите паркове и те не знаейки какво вършат.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Пандемията и положението няма да минат за месец-два, гответе са за дълго извънредно положение, като нищо ще откараме до есента, а може и много повече.
  —цитат от коментар 10 на grigoo


  Не случайно Швеция се опитва да мине през това в разумно кратък срок, без да излезе извън възможностите на здравната си система, но и без да преувеличава и "да го влачи" с години, съсипвайки кажи речи всичко.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  " САЩ отчитат 1738 нови жертви"

  Там Тръмп ( пред ) последно не се ли беше засилил да сваля мерките и ограниченията ? Какво правим след близо 2 000 заразени за денонощие ?

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":
  За Вуте няма авторитети в положителен смисъл, т.е. да следва нечии разумни съвети.
  Вуте слуша вечните критикари, защото девизът му е: "Я не знам кък е, ма и така не е!"

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Да. Нали виждаш, че генерал-майор професора рисува пик, чрез масово тестване на цигани. Ще ти направят каква си искат статистика и ще си го удължат до кога си искат (а именно докато не се усвоят милиардите дълг и еврофондове за справяне с вируса)

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#2] от "fcl45655275":

  Защото Китай крие информация и това е доказано

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  С какво сте на ТИ вие лекарите? На ТИ сте с подкупите и комисионните от фармацевтични компании, на ТИ сте с голямото самочувствие без покритие, на ТИ сте с това, днес да говорите авторитетно едно, а утре да го отречете и да говорите обратното, с това сте на ТИ повечето

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Може и да не ги броиш

 21. 21 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално


  Положението в Испания към момента:

  https://covid19.isciii.es

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  107.632 приключени случая
  85.915 оздравели (80%)
  21.717 починали (20%)

  4211 нови регистрирани заразени за последния ден.

  В Испания са в локдаун вече повече от месец. Има две възможности за увеличаване на новозаразени - или инкубационният период е не 14, а повече от 30 дни, или не спазват локдауна.

 22. 22 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  907.522 приключени случая
  723.196 оздравели (80%)
  184.326 починали (20%)

 23. 23 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Положението в Италия към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  79.628 приключени случая
  54.543 оздравели (68%)
  25.085 починали (32%)

  3370 нови регистрирани заразени за последния ден.

  В Италия са в локдаун вече повече от месец. Има две възможности за увеличаване на новозаразени - или инкубационният период е не 14, а повече от 30 дни, или не спазват локдауна.

 24. 24 Профил на fcl45655275
  fcl45655275
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#18] от "uq":

  Ако Китай крие информация, то каква власт има Китай над Тайван и Сингапур например? Ами над Япония, Корея, Виетнам, Тайланд и пр.? И те ли крият информация?

 25. 25 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Положението в Германия към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/germany/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  108.615 приключени случая
  103.300 оздравели (95%)
  5.315 починали (5%)

 26. 26 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Положението в САЩ към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  131.731 приключени случая
  84.050 оздравели (64%)
  47.681 починали (36%)

  29.973 нови регистрирани заразени за последния ден.

 27. 27 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 73 Весело

  Не бе, лъжат ви! Вдигат мерките там!

 28. 28 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 73 Весело

  До коментар [#14] от "bobix":

  Шведите са страхотни... Велики са!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  Няма ли кой да попита великия генерал защо в България има толкова малко оздравели? Това е много обезпокояващо, защото е характерно за самото начало на епидемията.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 31. 31 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#26] от "xkoleva":


  Бихте ли коментирали данните за България, Швеция и Испания в сравнителен анализ? Това са три страни с три много различни карантини.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 32. 32 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#26] от "xkoleva":Бихте ли коментирали данните за България, Швеция и Испания в сравнителен анализ? Това са три страни с три много различни карантини.
  —цитат от коментар 31 на Мария

  Не съм квалифицирана за да мога да анализирам тези данни. Само изнасям факти.

 33. 33 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#32] от "xkoleva":

  Но по-горе правите изводи дали карантината в Испания и Италия се спазва.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 34. 34 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Ясно...диктатура и в Кралство Испания!

 35. 35 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#14] от "bobix":

  Не ви ли писна да пишете за тази Швеция?

 36. 36 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#19] от "uq":

  На ТИ сме със знанията си и затова можем да ви лекуваме,
  А вие с какво сте на ТИ? С глупостите бъб форума,,,

 37. 37 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Дори и не ми ще да коментирам. Надявам се, че вече всички са разбрали колко опасен е този вирус и в каква беда е човечеството. Остава ни само да се надяваме, че успешно ще бъде открита ефикасна ваксина, защото щетите от тази пандемия са огромни и ще нарастват.

 38. 38 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес ударно налазихме форума, че и всички лекари се пишат :D Казват стойте си вкъщи, но нито дума докога и после какво? Хубаво си седим вкъщи, но той вирусът от само себе си няма да изчезне, без колективен имунитет. Такъв има ако го мине достатъчно голям брой хора или от ваксина. Ваксина обаче в близките година/две няма да има(може и повече), както и лекарство. Междувременно в така "любимата" на всички Швеция:

  https://www.cnbc.com/2020/04/22/no-lockdown-in-sweden-but-stockholm-could-see-herd-immunity-in-weeks.html

 39. 39 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Доколко работи положението в Швеция, където почти няма ограничения и заведенията работят, се вижда от сравнението със съседна Дания,

  където има ограничения като в останалите европейски държави.

  Регистрирани новозаразени за последните дни в Швеция:

  8.04 - 656
  9.04 - 644
  10.04 - 455
  11.04 - 394
  12.04 - 463
  13.04 - 436
  14.04 - 480
  15.04 - 604
  16.04 - 623
  17.04 - 688
  18.04 - 531
  19.04 - 389
  20.04 - 462
  21.04 - 677

  Регистрирани новозаразени за последните дни в Дания:

  8.04 - 299
  9.04 - 140
  10.04 - 142
  11.04 - 140
  12.04 - 157
  13.04 - 156
  14.04 - 257
  15.04 - 198
  16.04 - 177
  17.04 - 166
  18.04 - 106
  19.04 - 114
  20.04 - 207
  21.04 - 180

  Гъстота на населението в Швеция - 23 души/км2
  Гъстота на населението в Дания - 136 души/км2

  https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

  https://www.sst.dk/da/corona/tal-og-overvaagning

 40. 40 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мария":

  И с три различни начина на живот. В Швеция повече от половината семейства са от един човек. Освен това щамовете на коронавируса са различни. В Европа и САЩ е многократно по смъртоносен от Азия

 41. 41 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "koz":

  Хайде сега умножи бройките на Дания по две, защото шведите са два пъти повече и опресни статистиката. Много ме радва като смятате избирателно. Гъстотата на населението в Скандинавия няма значение, при положение, че масата хора са скупчени на юг. Територия голяма, ама на север почти никой. А доколко работи стратегията си пише в статията. Хората чакат колективен имунитет до седмици, а ние чакаме бог знае какво.

 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#22] от "xkoleva":

  Колева, починалите в целия свят с вируса, са равни на починалите за ден в целия свят, вземи виж и други източници най-после!

 43. 43 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 382 Разстроено

  До коментар [#39] от "koz":


  До коментар [#26] от "xkoleva":

  Не знам дали ще има ваксина за COVID 19 , но за вашата тъпота със сигурност няма да има лек

 44. 44 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Току що съда в Чехия обяви мерките срещу коронавируса които ограничават правото на свободно придвижване в Чехия, затварянето на магазини и т. н. за незаконни и отменя мерките от понеделник, 27 Април.

  https://news.expats.cz/weekly-czech-news/breaking-prague-court-cancels-czech-anti-coronavirus-measures-on-free-movement-retail-sales/

 45. 45 Профил на hfj29650426
  hfj29650426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "uq":

  Информацията струва пари...

 46. 46 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#38] от "dxd41539708":

  Седенето вкъщи не спасява от заболяване, а само помага на здравната система да се подготви и пациентите да постъпват в количество, което тя може да обслужи. Но, ако се седи вкъщи достатъчно дълго време се предполага, че вирусът ще се изтощи сам по себе си - като няма среда за съществуване, и така, като хората излязат, по-малък процент биха заболяли, а освен това те вече ще имат навици да се държат на дистанция един от друг, както и да поддържат хигиенните изисквания.

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Няма кой да те чуе тук вече...Останаха само тролове.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Любопитно

  До коментар [#8] от "Големи яйца:)":

  Кой ти казвал?

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Любопитно

  Брех!Вече "румънцкия модел " не се рекламира в Газетата!

 50. 50 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Любопитно

  Освен , ако природата не се меси да реши демографската криза в ЕС.....

 51. 51 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  Гербав, не се прави на много духовит.

 52. 52 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  До коментар [#40] от "rexdog2004":

  Там е работата, че основните огнища е Швеция са гъстонаселените панелки в гетата, както и старческите домове.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 53. 53 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "waterfall":

  "Но, ако се седи вкъщи достатъчно дълго време се предполага, че вирусът ще се изтощи сам по себе си - като няма среда за съществуване, и така, като хората излязат, по-малък процент биха заболяли"

  Това сериозно ли го твърдиш? :D Вирусът щял да се изтощи да чака и като излезем по-малко щели да се разболеят :D Оправи ми деня с тази смешка :)

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Това е добро :)

  "Germany is the only western European country that had a ‘socialist’ half – and it’s that socialist half which has helped bring its per-capita death rate down."

  Германия е единствената Западна Европейска страна, която има "социалистическа" половина. И тази социалистическа половина им намалява смъртността на глава от населението. :)

 55. 55 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Гърбавите в главата препоръчвали седяне вкъщи. Та като се заседи възрастен човек, за който няма кой да се погрижи, става като със старческите домове в Бергамо. Хората умират от липсата на грижи и здравна помощ. В Бергамо всичките са ги писали на короната, за да могат близките да получат застраховката. Пък и средна възраст на умрелите над 80 години как ви се вижда?

 56. 56 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Болниците и лекарите допринасят най- много за разпостранението на всички видове грип. Просто защото това са заведенията където ходят болните хора. Парковете и планината не разпространяват вируси, само доказват глупоста на Щаба.

 57. 57 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Оказва се че, и с локдаун и без локдаун, се тая за вируса. Но, гладът идва. Да се готвят за перида на глад овчедушните, дето продължават да вярват че НОЩ знае какво прави.

  Ваксиниран съм, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 58. 58 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#2] от "fcl45655275":

  Вируса в европа и сащ е много по опасен, не е като китайския. Китайски е в западен сащ и азия който е много по малко смъртоносен

 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#2] от "fcl45655275":Вируса в европа и сащ е много по опасен, не е като китайския. Китайски е в западен сащ и азия който е много по малко смъртоносен
  —цитат от коментар 58 на rexdog2004


  Сещаш ли се какво си написал? Като се има предвид, че вирусът със своето разпространение мутира в посока отслабване на поразяващата му сила, значи по-силният вирус в Западните Щати е произлязъл някъде наблизо. Впоследствие се е предал в Европа. И най-накрая в Китай. Така излиза. Ама първо трябва да се приспадне влиянието на непомерно раздутата медийна истерия в целия свят. А защо я раздуват, това е съвсем отделен въпрос. Без членоразделен отговор.

 60. 60 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Стига с тия трупове, ковчези и морги. Животът не може да спре заради вирус. Безсмъртни няма.

 61. 61 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Това звучи като нещо средно между проповед и реч на партиен секретар.

 62. 62 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#39] от "koz":
  Населението на Швеция е двойно по-голямо от това на Дания.

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#21] от "xkoleva":
  Нито ден без копипействани и преведени от някого с Гугъл едни и същи информации.

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ако си нямаш друга работа можеш да броиш.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#10] от "grigoo":

  Такъв филм няма. Не е гръмнал АЕЦ Козлодуй.

 66. 66 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Сенсей Тръмпи току-що препоръча инжектиране на дезинфектанти като лечение и превенция на коронавируса. Очаквам всички от българското тръмпи общество чинно да последват примера. Хахаха, дебили.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Никой няма да се похвали, колко средства от бюджета са спестени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK