Израел спря проследяването от полицията на заразени през мобилните им телефони

Израел спря проследяването от полицията на заразени през мобилните им телефони

© ReutersПарламентарна комисия забрани използването на данни от личните телефони на хората в Израел за прилагане на карантината срещу коронавируса. На практика това стана в края на едномесечния срок за тази практика, започнала с нареждане на премиера Бенямин Нетаняху. Депутатите от комисията по външна политика и отбрана решиха да не се позволява на правителството да продължи действието на механизма.


Намесата в личния живот на хората от проследяването на телефоните им е по-голяма от ползата от тази процедура, а полицията може вместо това да проверява домовете на поставените под карантина, каза депутатът Айелет Шакед, цитиран от "Ройтерс".


Израелска държавна компания предложи на България преди седмици подобна технология, преди да е приета и одобрена от здравното министерство на собствената й страна.
Нетаняху позволи на полицията да събира в рамките на месец данни за разположението на поставените под карантина. Подновяването на заповедта ще стане след съгласие и от парламента, каза тогава правителството.


От парламентарната комисия сега казват, че са правени по около 500 случайни проверки на това къде се намира смартфонът на конкретен човек от списък с 13 500 души, предоставен от здравното министерство. Причината е, че има подозрения, че 15% от тях не си стоят у дома.


Полицията съобщава за арестувани 203 нарушители и твърди, че за откриването им често са използвани данни за мобилните им телефони, достъп до които се получавал със съдебно решение. В страната има 14 326 заразени и 187 починали, ограничено е излизането, забранени са масови събирания за празници.


Продължава използването на технология на контраразузнаването Шин Бет да установяване къде са ходили носители на COVID-19 и с кого може да са се срещали. Тя е секретна, но се смята, че също е основана на проследяване на смартфони, казва "Ройтерс". Разработена е за борба с тероризма и правозащитни организации оспорват пред Върховния съд прилагането ѝ за борба с епидемия.


Правителствен служител споделя за агенцията, че резултатите били "изненадващо добри". "Повече от половината с диагноза - без да смятаме членовете на семейството им - бяха открити с помощ от Шин Бет."


Междуведомствена комисия, наблюдаваща участието на контраразузнаването в тази дейност, е препоръчала да продължи използването на технологията, "за да очертае къде се пресичат пътищата на хората" в епидемията. Данните се изтриват след седмица, твърди официалният източник. Според него няма проблем с прекалено навлизане в личното пространство, защото "хората не носят телефона си, ако правят нещо много лично".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK