5G и COVID-19 - взривоопасната смес, която развълнува звездите и ботовете

5G и COVID-19 - взривоопасната смес, която развълнува звездите и ботовете

© ReutersНе."


Малко са въпросите за коронавируса, известен като COVID-19, които могат да получат толкова кратък и прост отговор, в още по-малко случаи той е отрицателен и носи облекчение. "Има ли връзка между мобилните мрежи от пето поколение и разпространението на коронавируса" е един от тях.


Конспиративните теории за 5G мрежите изобщо не са нови - поне от 2016 г. те съжителстват онлайн с антиваксърите, вярващите в кемтрейлс, теориите за заместване на населението и много други, а медии като RT и InfoWars помагат да се разпространяват. Досега в социални мрежи - включително в България - са се появявали твърдения, че те причиняват рак и други проблеми.
В много страни тези теории - разпространявани и от руски, но и от американски източници и достигащи до всички континенти - намериха привърженици. В други, като в България, един от първите опити за общонароден протест миналата година приключи почти без нито един участник.


Коронавирусът обаче промени нещата. Както и лавината от дезинформация, в която не само обичайните заподозрени, но неназовани, "държавни актьори" носят отговорност.


Не било кула, а лампа


Първата версия на теорията тръгна от белгийски лекар, виждащ връзка между двете през януари - когато някои в Европа още не бяха чували за коронавируса. "5G застрашава живота и никой не го знае," заяви Крис ван Керкховен, общопрактикуващ лекар от градче край Антверпен. Оттогава в. "Хет лаатсте нюс" изтри онлайн версията на публикацията, достъпна в хартиеното издание.


Лекарят просто стъпи на старата теория, че телекомуникациите вредят на здравето. "Съжаляваме, че историята беше няколко часа онлайн," казва за сп. Wired редакторът от белгийското издание Димитри Антонисен. "За съжаление, докато теории на конспирацията изникват на различи места, това не спира разпространението на дадена история."


В случая с белгийския прецедент няколко часа бяха достатъчни - появиха се варианти в "Ютюб", в профилите на американски звезди или на старите привърженици на идеята за връзка между телекомуникациите и мозъчните тумори. С времето "Фейсбук" и други социални мрежи помогнаха да се раздели теорията на две - едната е, че мрежите потискат имунитета, а другата - че направо го предават.


Според Райън Фокс от компанията за изкуствен интелект Yonder (и според разследване на "Ню Йорк таймс")
руски издания, писали за връзката между 5G и здравословни проблеми, са подготвили почвата за това, допринасяйки за разпросптранението на тази конспиративна теория извън континента, най-вече в САЩ, още преди COVID-19 да е известен на широката публика. Американски звезди и инфлуенсъри обаче също се "ангажираха" с темата - актьор пусна видеоклип, според който китайци свалят 5G кула. Вместо това във видеото протестиращи в Хонконг премахват улична лампа.


Последва лавина от споделяния във "Фейсбук", "Инстаграм" и другаде, а в Европа - и атаки срещу кули, каквито уж са нападани в Китай. Не помогнаха нито уверенията на Европейската комисия, нито тези на федералната комисия за телекомуникациите в САЩ (FEMA), че връзка не съществува.


Тъкмо кулите - ядрото на теорията за "коронавируса и мрежите" - са най-големият ѝ проблем.


Основният аргумент бе, че китайският град Ухан, от който тръгна SARS-CoV-2 (вече дори това не е сигурно), бе сред градовете, в които започна разгръщането на китайската 5G мрежа. Нищо, че дори не бе най-важният ѝ център.


Проблемът с теорията може да се открие дори само в начина, по който се разпръсква сигналът им. 5G кулите не са като тези за (все още много по-широко) използваните 3G и 4G, чийто сигнал се разпространява на километри разстояние. За новото поколение мрежи се изисква огромен брой кули, тъй като обхватът, на който предават клетките (някои дори с размери на кутии за пица), е едва няколко километра. Огнищата на COVID-19 биха били в цели жилищни блокове, захранващи мрежите, а в света не се описват подобни случаи.


Впрочем, освен с ниска честота, вълните се характеризират с нейонизираща радиация, а международната комисия, работеща в тази сфера, ICNIRP изключва връзка между 5G и здраве. Най-просто казано сигналът е твърде слаб, за да причини дори загряването, което по принцип може да причини нейонизиращата радиация. Освен това препоръчваните честоти за тези мрежи вече са използвани за човешка дейност - например от метеоролози. Повече четете тук.

Нещо повече, 5G мрежи работят вече в малко държави, при това само частично. А коронавирусът достигна до най-малко 184 (това са само държавите с потвърдени случаи), сред тях Индия, Иран и Русия, където преходът към петото поколение мобилни комуникации (или в индийския случай покритието на цялата страна) е въпрос на години. Обратно, Южна Корея - сред "първенците" в 5G - успешно овладява заразата Япония редува успехи с препятствия в борбата с COVID-19; нейната мрежа обаче заработи, при това ограничено, едва преди седмици, когато вече имаше много случаи.


Той достигна и до отдалечени общности, които не разполагат и с предишни поколения технологии. В Съединените щати например има места, където разгръщане на 5G дори не е на дневен ред - особено в общности с ниски доходи, в каквито всъщност има много заразени с COVID-19.


Дори тези обяснения би трябвало да са излишни - нито един от водещите лекари в западни държави, натоварени с реакцията при кризата на COVID-19, не е и загатвал, че вирусът се разпространява с електромагнитни вълни. Обясненията за заразяването при потвърдените случаи не оставят място за съмнение.


И това не попречи на атаките срещу кулите.


Кампания, но на коя държава?


От холандски бизнес паркове и провинциални райони във Великобритания и Франция - палежите на същите кули, които разпространяват сигнала, зачестиха в последно време. Властите и телекомите се притесниха. Само в Обединеното кралство са запалени 50 кули и други инфраструктури обекти, свързани с мобилните комуникации.


"Бесен съм, че хората биха могли да действат срещу самата инфраструктура, която ни трябва, за да отговорим на тази здравна криза."


Стивън Пауис, ,

медицински директор на Национална здравна служба на Великобритания


Великобритания е епицентърът на тези атаки (а инженери от телеком индустрията съобщават случаи на десетки случаи на тормоз на работа), но ги е имало и другаде - Нидерландия, Кипър, Ирландия, Белгия. Появяват се заплахи от насилие срещу обекти, свързани с тази инфраструктура. В Обединеното кралсто се наложи телекомите публично - и заедно - да се обърнат към обществото с ясно послание: "Нека това спре."


Тази ескалация - за момента най-грубата агресия срещу 5G инфраструктура от началото на "съпротивителното движение" STOP5G - обаче не се отприщи сама


Структурата на Европейския съюз за справяне с дезинформацията предупреждава, че "държавни и подкрепяни от държави актьори се опитват да се възползват от кризата в общественото здраве, за да прокарват геополитически интереси."


Според изследователя от университета "Хамад бин Халифа" в Катар Марк Оуен Джоунс голяма част от 22 хил. взаимодействия в "Туитър" в период до началото на април, в които се споменават и 5G, и corona, голяма част показват "неавтентична дейност" и напомнят "държавно подпомагана" кампания. По думите му са сериозни индикациите, че става дума за "дезинформационна операция" в част от случаите.Той вижда стратегия, подобна на тази на руската Агенция за интернет изследвания (известната като "Фабриката за тролове", опитала да повлияе на изборите в САЩ).


Нюйоркската компания "Блекбърд", която наблюдава онлайн дезинформационните кампании, говори за над 50 хил. публикации хо темата в "Туитър" и "Редит" за 24 часа на 7 април. Използваната система за анализ на "неавтентични" публикации използва езика, моделите на комуникация, обема постове и дейността на ботове. Други потърсени от "Блумбърг" компании обясняват, че фалшивите профили, част от организираната компания, са се смесили с множество истински, които така или иначе твърдят, че между двете има връзка.


Глобалният индекс за дезинформация също не може да установи кой е отговорен, въпреки изследванията си от миналата година, които не оставиха съмнение: опорните точки срещу 5G са започнали да се разпространят като вирус в средата на миналата пролет, преди почти точно година.


5G и COVID-19 - взривоопасната смес, която развълнува звездите и ботовете

© Reuters


Някога RT излъчваше материали, според които 5G мрежите може да са "глобална катастрофа". Сега не е имало точно такива - руски издания споменаваха връзка между болестта и мрежата наравно със западноевропейски и американски.


Всички обаче внимават този път с коментарите за "руска връзка", може би защото противниците на мрежите от пето поколение са много не само в тази държава, която впрочем също планира да приеме технологията (макар спор с военните да забави отпускането на нужните честоти, а коронавирусът само да усложни ситуацията). Лондонската Astroscreen, която наблюдава подобни процеси в социалните мрежи, обръща внимание, че част от истинските профили, повлечени от дезинформационната вълна, също са повлияли на мнозина, помагайки да се разпространи информацията.


5G и COVID-19 - взривоопасната смес, която развълнува звездите и ботовете

Изглежда, ботове и други профили са повлияли на звездите, които пък, следвани от десетки по света, са помогнали да се предаде "посланието". Британски и американски актьори и музиканти като Джон Кюсак, Уди Харълсън, Хери Хилсън, Теди Райли, Уиз Халифа, рапъра M.I.A. могат да се окажат толкова опасни или дори по-опасни от всякакви организирани активисти или привърженици на теории.


Етични въпроси повдига и начинът, по който сайтове, разпространяващи подобна информация, се издържат, според Global Disinformation Index - със средства от реклами на гиганти като "Самсунг", "Дойче банк", "Амазон" и "Спотифай".


Конспирациите само отклоняват вниманието от двата истински проблема, свързани с 5G - как ще се гарантира, че сигналът няма да попречи на други услуги (може да се окаже кошмар за метеорологията и GPS) и как ще изглежда революцията, която ще отприщи. Мрежите от пето поколение ще създадат пропасти между икономики, впоследствие - и в самите общества, каквито коронавирусът отваря и в момента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Тая война срещу 5Ж станциите е пълна хибридна глупост, която се захранва от пълното невежество на мат'ряла!
  Клетките имат мощност от 50-100 пъти по-малка от микровълновите печки, ама ги нарочита, нищо, че отстоят на десетки и стотици метри по-далеч от фурните! Търговия! Интереси! Келепир има в тая работа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1570 Весело

  Какво беше казал Айнщайн за човешката простотия?...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на localhost
  localhost
  Рейтинг: 470 Весело

  С малко радиация и малко 5G, може да увеличим корона вируса до размер на хлебарка, после ще го трепем с чехъла.

 4. 4 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 336 Весело

  Какво беше казал Айнщайн за човешката простотия?...
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Питай дружката си Гузамбо.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Дневник, не падайте толкова ниско!

  Машини прости, народ неук.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2250 Весело

  Тази вечер гледах Лепа Брена по телевизора при Цикатридина и тя ме убеди, че и 5Г и коронавируса са световна конспирация.

  Като прибавим и пророчествата на баба Ванга, характерните потрепвания на опашката на магическата катерица Беатрикс и водните вибрации в легена пред строгия поглед на Кашпировски, за мен вече е сигурно, че зад всичко това стои Костов.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Абсурдно е да се говори за връзка между 5G и COVID-19. Но липсата на достатъчни проучвания за влиянието на сигнала от 5 поколение е факт. Водещи експерти казват, че не знаем как ще се отрази на здравето масовото използване на мрежата. Именно затова трябва да говорим повече за проблемите и възможностите, които носи със себе си 5G мрежата.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Руски и китайски тролове - стандартно. Отдавна изгубихме контрол над мрежата. За това е важно да има печатни медии.

 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  както каза етката, само шапка от алумин ще ви предпази

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Докато има прости, необразовани хора, така ще е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2297 Весело

  Както съветват капацитетите във Фейсбук Групата по Вещерство и Магии:

  "Напоете един комбайнерски потник с прясна урина рано сутрин и го носете под дрехите си през целия ден."

  Урината била антиоксидант и изграждала защита срещу всякакви вредни лъчения и вируси. :Д

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#10] от "yzd34490484":
  Подкрепям. Както винаги, идеята е нещата да се изследват в крачка, а това е неоправдано, когато става въпрос за въздействие върху човешкото здраве. Вместо да се отрича въздействието на база общи предположения, да се направи едно по-мащабно проучване и да се публикува в престижен научен журнал. Това досега не е направено,пък после виновни били тези, които протестират.

 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#10] от "yzd34490484":
  Подкрепям. Както винаги, идеята е нещата да се изследват в крачка, а това е неоправдано, когато става въпрос за въздействие върху човешкото здраве. Вместо да се отрича въздействието на база общи предположения, да се направи едно по-мащабно проучване и да се публикува в престижен научен журнал. Това досега не е направено,пък после виновни били тези, които протестират.

 24. 24 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Но липсата на достатъчни проучвания за влиянието на сигнала от 5 поколение е факт.
  —цитат от коментар 10 на yzd34490484


  Липсата на НУЖДА от такива проучвания също е факт.

  Сигналът на 5G е реално с по-нисък интензитет от 3G и 4G, тоест дори и без никакви проучвания е очевидно, че е безопасен за човешкото здраве.

 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#14] от "Светозар Христов":

  DEVOPS: NOT EVEN ONCE.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 26. 26 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Това досега не е направено,пък после виновни били тези, които протестират.
  —цитат от коментар 23 на Хелиана


  Не е правено, защото няма нужда да бъде правено.

  Защо да се хвърлят пари на вятъра, когато очевидно 5G е напълно безопасно?

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vorknkx":

  Прекалено дълго се занимавах с наука, за да приема изказвания от рода "не се изследва, защото няма какво да се изследва" за сериозни. Точно това е чиста проба шарлатанщина.

 28. 28 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Народ който се страхува от 5G не могат норвежци да му вземат децата

  No Pain No Gain
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2667 Весело

  Абе не знам, ама земята е плоска.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  Я да се появи един СВЧ специалист и да обясни кои СВЧ диапазони и каква мощност на излъчвател са опасни. Конкретно за 900 Мхц/2G/, 1800 Мхз/3G-4G/, 2.4 Гхц. /5G/.
  И дали е безопасна мощността от 10 миливолта .....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 32. 32 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#31] от "mitko11":

  10 миливата, извинявам се...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 33. 33 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Не е правено, защото няма нужда да бъде правено.
  Защо да се хвърлят пари на вятъра, когато очевидно 5G е напълно безопасно?
  —цитат от коментар 26 на Vorknkx


  Някакви доказателства за твърдението си имаш ли? Кое е очевидното, за нещо, което досега не е съществувало?

 34. 34 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 173 Неутрално

  Противниците на 5G, напоихте ли си потниците с първа сутрешна урина? Ще ви спаси от кемтрейлс също.

 35. 35 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Липсата на НУЖДА от такива проучвания също е факт.
  Сигналът на 5G е реално с по-нисък интензитет от 3G и 4G, тоест дори и без никакви проучвания е очевидно, че е безопасен за човешкото здраве.
  —цитат от коментар 24 на Vorknkx


  Първото ти твърдение показва, че имаш проблем с понятието 'факт'.
  Второто е просто невярно. Вземи се образовай малко в нета и ще разбереш, че 5Г лъчението се поглъща много повече от въздуха отколкото 3Г и 4Г, поради което мощностите трябва да са значително по-големи, за да стигне вълната до залепения до главата ти гсм.

 36. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  До коментар [#33] от "galapagas":

  Микровълновите излъчвания ли не са съществували? Смяташ, че никой досега не се е сещал да излъчва радиовълни с честота 26 ГХз (примерно) и затова ефектът на нейонизиращата микровълнова радиация върху човека не е проучван?

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 37. 37 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Всъщност не мога да разбера масата от противници и привърженици на 5G. Поне 99,9% и от едните и от другите нямат познанията и разбирането от материята, за да защитават яростно едната или другата теза. Това, което е сигурно, че наред с огромните ползи има е един потенциален недостатък за обикновените хора, а именно, че огромния трансфер информация, който позволява, дава възможност за по-ефективен контрол на масите от тези контролиращи съответната 5G мрежи (проследяване, манипулиране на данни …).

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440565/

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Факт: Честотният диапазон на 5Г мрежите съдържа ротационните резонанси на почти всички молекули, изграждащи човешкото тяло. Който отрича това, е просто профан. Какъв ефект ще има това, че молекулите ни ще са постоянно възбудени от проникващото навсякъде лъчение, е много трудно да се предвиди. Без сериозни научни изследвания на този ефект 5г мрежите не трябва да се пускат.

  Факт: 5Г лъчението работи с честоти, които се ползват в микровълновата печка. На тези, които твърдят, че мощността на 5Г лъчението е много по-малка, ще напомня, че съгласно училищната физика, енергията е равна на мощността по времето. Печката я включваме за 1-2 минути, а 5Г лъчението ще ни облъчва 24/7. Това означава, че енергията, която ще поемем от него за 24 часа, е колкото тази, която ще получим, ако си заврем главата в микровълновата печка за 15 минути.

 41. 41 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 168 Неутрално

  5G не работи точно на "ниска честота". Работният диапазон е от 700Mhz до okolo 300Ghz. Тестовете, които някои чуждестранни оператори показаха бяха направени с "урудки" които мерят до 6Ghz при пуснати мрежи на около 3Ghz за неясен период (като продължителност излъчване) време ... малко като радиацията с Чернобил. Има оператори, които вече са закупили честоти в диапазоните 24-25Ghz, в щатите има и около 60Ghz ... само за справка при такива честоти военните ползват технологията за разпръскване на тълпи, а при 60Ghz ще си прочетете сами в интернет ...

  А понятието "конспиративна теория" се явява разработка на ЦРУ през средата на миналия век за да неглижира неудобни концепции (често се обвързва с мъртвородени такива, за да може съвсем да неглижира основното послание).

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#33] от "galapagas":Микровълновите излъчвания ли не са съществували? Смяташ, че никой досега не се е сещал да излъчва радиовълни с честота 26 ГХз (примерно) и затова ефектът на нейонизиращата микровълнова радиация върху човека не е проучван?
  —цитат от коментар 36 на Darulio


  Проучван е. Във военни лаборатории. За разпръскване на тълпи например. Работи много успешно.

 43. 43 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Противниците на 5G, напоихте ли си потниците с първа сутрешна урина? Ще ви спаси от кемтрейлс също.
  —цитат от коментар 34 на Mushichka


  Дай някакви аргументи, а не профанщини.

 44. 44 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#42] от "galapagas":

  ОМГ, НАИСТИНА ЛИ!?
  НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА ПУСНАТ ТОВА ПЕТЖЕ НАЙ-НАКРАЯ, ТА ДА ВИ РАЗПРЪСНАТ И ДА СЕ КРОТНЕТЕ

  Веднага да се даде на Каракачанов достъп до копчето за петжето! И веднага да се изтегли целият станиол от магазините!

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 45. 45 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Единственото решение е да да кажат, да 5г вреди, затова го спираме и пускаме 6г което е безопасно и да продължат да си слагат кулите и антените.

 46. 46 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Слагането на 5G до малоумщината "кемтейлс" и свърването на 5G с коронавируса е манипулация, целяща да омаловажи и прикрие потенциалните вреди от 5G

 47. 47 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Ако се добавят и тези, които вЕрват в плоската земя и антиваксърите ще стане е...ло си м...та Джозев.

  Свят голям шашкъни много.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 367 Весело

  Цялата истерия започна от руската тролоферма. 5G не е приоритет за руската псевдо икономика и е добър повод за поредна атака срещу запада. И само не ми пишете, че 5G не е вредно, че е смешно. 4G е вредно, дори Wifi e вредно, това означава, че и 5G е вредно също. Работата е там, че чак сега троловете се загрижиха за здравето на хората по политически причини.

 50. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 726 Весело

  Публикацията е платена от Китайската комунистическа партия.

 51. 51 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#49] от "yde40619288":

  5Г е китайски приоритет, в Америка май ще се откажат от него.

 52. 52 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  При мобилна връзка мощноста попадаща върху човешкото тяло от телефона е 1000 пъти по-голяма от мещността на базовата станция (кулата). Мощността попадаща върху тялото може да бъде намалена с отдалечаване на телефона чрез използването на хендсфрее. Допълнителен фактор за мощноста на телефона е близоста на базовата станция, близка станция-ниска мощност на телефона (затова батерията извън града пада по-бързо).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 53. 53 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Я да се появи един СВЧ специалист и да обясни кои СВЧ диапазони и каква мощност на излъчвател са опасни. Конкретно за 900 Мхц/2G/, 1800 Мхз/3G-4G/, 2.4 Гхц. /5G/.И дали е безопасна мощността от 10 миливолта .....
  —цитат от коментар 31 на mitko11


  5G честотата на рутера ти в къщи (2.4Гхц) не е мобилната 5G милиметрова честота, която почва от 24гхц нагоре.

 54. 54 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 748 Любопитно

  Цялата истерия започна от руската тролоферма. 5G не е приоритет за руската псевдо икономика и е добър повод за поредна атака срещу запада. И само не ми пишете, че 5G не е вредно, че е смешно. 4G е вредно, дори Wifi e вредно, това означава, че и 5G е вредно също. Работата е там, че чак сега троловете се загрижиха за здравето на хората по политически причини.
  —цитат от коментар 49 на yde40619288


  И какъв приоритет може да бъде 5G за която и да е икономика? Какви ще са например преките ползи за българската икономика?

  Изключвам разбира се тези икономики, които произвеждат оборудавнето и се опитват агресивно да го налагат? За тях ползите са безспорни.

  http://rodenivbg.com
 55. 55 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5679 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  Zwei Dinge sind unendlich - das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher.

  Две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, но за Вселената все още не съм напълно сигурен.

  Gunter glieben glauchen globen
 56. 56 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5679 Неутрално

  С малко радиация и малко 5G, може да увеличим корона вируса до размер на хлебарка, после ще го трепем с чехъла.
  —цитат от коментар 3 на localhost


  ++++++
  Приятел, смял съм се на глас! Оправи ми деня!

  Gunter glieben glauchen globen
 57. 57 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#54:"Royal Ranger"][/quote]

  Ползата е огромна за икономика базирана на "Интернет на нещата", каквито са западните икономики. Хората там използват масово икомерс и стрийминг услуги. Това ще подпомогне и развитието на облачните услуги още повече. Това са бизнеси за трилиони долари и имат огромно лоби. Досега интернет покритието беше слабо, а мобилният интернет скъпо струващо и с лимитиран трафик удоволствие. 5G решава този проблем, но естествено създава други, като повече източници на облъчване в гигахерцовия обхват навсякъде около нас, което вреди на здравето.

 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5679 Любопитно

  До коментар [#35] от "galapagas":

  Това не се ли решава с повече клетки, на по-къси разстояния?

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  5G честотата на рутера ти в къщи (2.4Гхц) не е мобилната 5G милиметрова честота, която почва от 24гхц нагоре.
  —цитат от коментар 53 на lino_santino


  5G може да работи на всички мобилни бандове и честоти 24ГХц нагоре са само евентуална възможност. На 24ГХц ще бъде възможно осъществяване на връзка само с нищожен процент абонати и използването на този банд ще бъде ограничено до фиксирани абонати - камери, датчици и хотспотове. Никой оператор няма да излъчва мощности, без да може да обслужва абонати.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 60. 60 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#54] от "Royal Ranger":

  Ами ако единственото ти свързано със света устройство е мобилният телефон и така получаваш цялата нужна ти информация, няма да ти се отрази по никакъв начин. За гледане на порно и 4G е достатъчно.
  Иначе 5G ще позволи включването на много повече устройства с много по-ниска латентност и примерно ще позволи, докато пътуваш за работа, да играеш на същия тоя недъгав телефон игри, които се рендват на домашния ти компютър или на сървър на енвидиа например. Ще позволи на автомобилите да се свързват един с друг в реално време и да обменят информация като състояние на пътя, данни за трафика. Ще позволи автономни доставки на малки пратки с дронове. Ще позволи реално навлизане на добавена реалност в ежедневието - дали през същия този телефон или през специални очила - и още много. Докато технологията не навлезе сериозно, можем само да предполагаме за евентуалните ѝ приложения.

  Общо-взето вместо да крачим смело напред в бъдещето, група от изплашени, че изостават технологично, хора се борят със зъби и нокти да запази статуквото. Преди 2 века на тия хора са им викали лудити. Не знам дали е нужно да се измисля ново наименование или е окей да продължим да ползваме това, но е факт, че човечеството през цялата си история е трябвало да се бори с назадничави свои представители, които всячески опитват да спрат прогреса. Нищо ново не се случва сега. Следващия епизод ще е трошенето на роботите в макдоналдс, помни ми думите.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 61. 61 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#58] от "Alarmstufe: Rot":

  Ами не се. Вие сериозно ли мислите, че намалявайки излъчването, може да предавате повече информация? Ако е така, то сме открили информационното перпетуум мобиле. За съжаление, не сме. Просто в 5Г се използват допълнителни честоти. И въздействието на новия коктейл не е проучвано. Какви алуминиеви каски, какви потници? Вие грамотни хора ли сте?

 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4532 Неутрално

  Мамка му.....китайци и руснаци са замислили нещо , щом Щатите са против ….кофти ! Иначе , сериозно , развитието на технологиите е необходимо пред бъдещите предизвикателства пред човечеството и няма нищо лошо , кои ще са първи и кои не , в края на краищата либералният модел го измислиха американците , само където не разбраха ролята на културата по места.....Ние да му мислим , защото поне засега пропиляхме над 30 години !

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лекарят стъпи... но Wired e Wired.
  Sorry и не отстъпва.
  Nowhere to run ;)

  Естествено е да има теории за конспирации.
  Само за всичкознайковци няма.

  И за словоблудни.
  Долу в цитата, теории и история е едно и също.

  "Лекарят просто стъпи на старата теория,
  че телекомуникациите вредят на здравето.

  "Съжаляваме, че историята беше няколко часа онлайн,"
  казва за сп. Wired редакторът от белгийското издание Димитри Антонисен.

  "За съжаление, докато теории на конспирацията изникват на различи места, това не спира разпространението на дадена история.""

 64. 64 Профил на ern16512825
  ern16512825
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Всичко идва от плоскоземските сайтове на руската пропаганда.

  Цялото опростачване на народа, заливане със жълти фалшиви новини, клонспирации и недоверие.

  Като цяло пропагандата им цели хората да не вярват на никакви официлани източници и на дъравата. За да може пък да вярват на сайтовете с фалшиви новини като алтернатива. Всяко събитие в държавата се прекарва през каналите на руската пропаганда и така имаш население което за всичко мрази и плюе държавата си / демек плюе себе си.

  Сега със конспирациите за корона вируса хибридната война на путин започва да убива и да отнема реални животи като истинска война : вместо да се пазиш от вируса ти с промития мозък мислиш за конспирации. Вместо да си миеш ръцете споделяш тъпотии за 5Г.... И така става по=вероятно да се разболееш и да убиеш роднините си.

  ХИБРИДНА ВОЙНА

 65. 65 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Дори в този форум има хора, които вярват в подобни теории и не малко готови да ги защитават ако това е в ущърб на управляващите 😄!

  agent
 66. 66 Профил на ern16512825
  ern16512825
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Руската пропаганда убива мозъците на матриала, а държавата пък и скапания Фейсбук не взимат никакви мерки срещу тази зараза

 67. 67 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Абе не знам, ама земята е плоска.
  —цитат от коментар 30 на Николай Колев


  Не - кръгла е и вътре в нея има една друга, която е 5 пъти по-голяма от външната.

 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4495 Весело

  Сега беше момента да поръчаме няколко милиона костюмчета и шапки от "алумин" в Китай - щяхме да избием рибата, като гледам има доста потенциални клиенти...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 69. 69 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 748 Любопитно

  [quote#54:"Royal Ranger"]
  —цитат от коментар 57 на yde40619288
  Ползата е огромна за икономика базирана на "Интернет на нещата", каквито са западните икономики. Хората там използват масово икомерс и стрийминг услуги. Това ще подпомогне и развитието на облачните услуги още повече. Това са бизнеси за трилиони долари и имат огромно лоби. Досега интернет покритието беше слабо, а мобилният интернет скъпо струващо и с лимитиран трафик удоволствие. 5G решава този проблем, но естествено създава други, като повече източници на облъчване в гигахерцовия обхват навсякъде около нас, което вреди на здравето. [/quote]

  Ако за вас гръбнакът на една икономика е да се добавят виртуални реалности към компютърните игри, да ми се налага да разговарям с ботове или да ми сложат контролер в кафемашината, за да ми зареди капсула, вместо да си сваря прясно смелено кафе - не, мерси!

  http://rodenivbg.com
 70. 70 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  Това означава, че енергията, която ще поемем от него за 24 часа, е колкото тази, която ще получим, ако си заврем главата в микровълновата печка за 15 минути.
  —цитат от коментар 40 на galapagas


  Част от попадналата върху кожата ни енергия се отразява, част се поглъща, но в много тънък слой от кожата - дълбочина на проникване около 0.1 мм (скин ефект), на практика в епидермиса, създаден от еволюцията за защита от външни въздействия. В сравнение със енергията от слънчевите лъчи се равнява на минутно излагане на слъчева светлина.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 71. 71 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5679 Любопитно

  До коментар [#61] от "Хелиана":

  Къде съм писал за потници или алуминиеви шапки? Нещо обърка ли се или просто си тролиш?

  Gunter glieben glauchen globen
 72. 72 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Написано от мнооого заинтересовани мисирки. Търси статистики, но не от бюрократи. Гледай и мисли и ще видиш зависимости. Но не се уповавай на официози и заинтересовани лица. Тогава действителността ще се види по друга. В момента в районите с мрежа има и най-много смъртни случаи с вируса. Отслабена имунна система. Живота е вибрация и най-малкото нарушение на вибрацията и честотата има последствия.

 73. 73 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 2391 Любопитно

  Дайте рецепти за агне на 5Г?

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8816 Неутрално

  Колкото по непросветени, толкова по контролируеми. Властта обича това.

 75. 75 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 748 Разстроено

  ... Иначе 5G ще позволи включването на много повече устройства с много по-ниска латентност и примерно ще позволи, докато пътуваш за работа, да играеш на същия тоя недъгав телефон игри, които се рендват на домашния ти компютър или на сървър на енвидиа например. Ще позволи на автомобилите да се свързват един с друг в реално време и да обменят информация като състояние на пътя, данни за трафика. Ще позволи автономни доставки на малки пратки с дронове. Ще позволи реално навлизане на добавена реалност в ежедневието - дали през същия този телефон или през специални очила - и още много...
  —цитат от коментар 60 на Darulio


  Ако това са представите ви за напридничавост и прогрес, то сам си слагам етикета "назадничав". Защото нито едно от изброените от вас неща няма да доведе например до намаляване на продължителността на работния ден. Нито ще направи обществата по социални/хуманни. Нито ще подобри здравния ни статус.

  Предпочитам да прекарам 2 часа на игрището, в парка или просто в разговор на живо с приятел, вместо с добавена реалност и хиляди ненужни приложения. И нямам абсолютно нищо против, ако доставката на поръчката ми не дойде на момента с дрон, а трябва да изчакам няколко дни или седмица.

  В свободното си време работя с деца към едно скаутско сдружение. Понякога имаме походи или лагери, които продължават 3-4 дни. Не може да си представите как само след 1 сред природата децата на между 9 и 12 г. забравят за стрийминг и виртуални реалности. В свободното си време между отделните задачи или преходи са единици тези, които ще извадят телефон/таблет/игра. Огромната част се занимават и забавляват с изключително прости неща, които околната среда им предлага. Не така стоят нещата обаче при 14-16 годишните. Те вече са погълнати от "напредъка".

  http://rodenivbg.com
 76. 76 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Има ли изследвания как влияят върху пчелите например? Или върху ориентацията на птиците?

 77. 77 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Вчера статия за 5Г, днес статия за 5Г. Явно НПО центъра спускащ "новините" на нашите "независими" медии има нов спонсор от китайски произход.

 78. 78 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#75] от "Royal Ranger":

  Няма как да обясня ползата от дигиталните технологии на явно аналогов човек.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 79. 79 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Дневник - не разбрахте ли че дойче веле е една жълта медия която бълва статии на килограм.Не знам какви са ви взаимоотношенията,но това на нищо не прилича.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 80. 80 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Микровълновите са на 2.5 GHz. Честота, което вече се ползва. Доколкото е вредна, вече сме увредени. Дали 5G е опасна нямам идея, казват, че не е. Но това, което е трудно да се игнорира е, че в България нямаме нужда от нея. Всичките и хубавинки няма да се случат, защото няма да има нужното покритие. Единствено на места ще се забърза мобилния интернет. Но тъй като тубата и фейса ще увеличат резолюцията, полза реално няма да има. Та това са излишни разходи, които ще помем ние със сметките си към операторите! И който твърди обратното е профан. Аз лично, след като няма да имам полза от 5G, не искам и да плащам сметката и съм против мрежата. 5G са поредното чифте пищови на гол тумбак!

 81. 81 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Колкото и да се опитват да промиват мозъци хората няма да допуснат 5г. Вижда се че са отворили куфарите с парите и ще ни облъчват колко безвредно е. Не става въпрос че разпространявало корона, по скоро отслабва имунната система на хората. И кой и как гарантира на какви честоти работи.

 82. 82 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Няма как да обясня ползата от дигиталните технологии на явно аналогов човек.
  —цитат от коментар 78 на Darulio


  Не е необходимо да го правите, защото срещу вас стои един технократ. Целият ми трудов стаж (изключвам този от студентските години) е преминал и все още тече във фирми, занимаващи се с електронни технологии, компютърни технологии и автоматизация. Искам или не е необходимо да поддържам и актуализирам познанията си, поне за да се задържа на нивото, което съм достигнал. Така че не си правете труда да ми обяснявате неща, които или вече са ми известни, или мога да намеря и сам.

  Не забравяйте обаче, че има голяма разлика между знаещия и мъдрия. И моите децата ми се правят на знаещи, след 3 клика в нета или 2 клипа в ютуб. Само че е необходимо доста време и житейски опит, тези знания да бъдат мачкани и месени, докато те се превърнат в мъдро и отговорно поведение.

  http://rodenivbg.com
 83. 83 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#60] от "Darulio":

  5G няма да ти позволи нищо, защото няма да го изградят скоро с покритиети, което ще ти позволи да имаш нещо. И вчера писах: вижте покритието на 4G днес и си направете сметка какво ще 5G и след колко години. Едно е на теория, друго на практика. 5G ще ни позволи само да плащаме нови и нови безполезни екстри на операторите, които в крайна сметка не получаваме. И това писах: скоростта на 4G към момента хич не е ниска, но колко от вас могат да я ползват? Е толкова ще могат да ползват и 5G. Едно е какво ти обещава оператора, друго е какво ще получиш. Щото ако не получиш, нали знаеш къде се подава рекламацията? При арменския поп. Та чайакйте да се случи нещо яко с 5G. Има да чакате. Но сметката ще ви дойде веднага!

 84. 84 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#83] от "Толерантофил Еманципатков":

  Ох, боже. Поредният, който ми обяснява как 4г му е перфектно за порното и повече не му трябва.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 85. 85 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#83] от "Толерантофил Еманципатков":Ох, боже. Поредният, който ми обяснява как 4г му е перфектно за порното и повече не му трябва.
  —цитат от коментар 84 на Darulio


  Поредния трол, който не приема никаква друга аргументация, щото вече са му платили в брой аргументацията! 5G ще я прокарат, те вече са почнали. Ще ти видя посраната физиономия как ти сеца яката игричка, дето си мислиш, че ще я играеш, и как ИоТ катафалката ти ще губи покритие на всеки 5 мин. Ама заради тролове като теб, пак ще ни вдигнат и без това високите сметки за телефония. Пубери!

 86. 86 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#85] от "Толерантофил Еманципатков":

  Ми ще минеш на ваучер, драги. Или си отвори Патреон и проси пари за телефон.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 87. 87 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#85] от "Толерантофил Еманципатков":Ми ще минеш на ваучер, драги. Или си отвори Патреон и проси пари за телефон.
  —цитат от коментар 86 на Darulio


  Ами аз точно няма да мина, не ме мисли, но една голяма маса са с ниски доходи и ще им се наложи минат. Бай Ганьо вече направи 3G и 4G, та сега точи лиги по 5G.

 88. 88 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#82] от "Royal Ranger":

  Darulio е същото тролче от вчера. Пише същите научнофантастични глупости, явно не познава достатъчно технологията и няма опит с изграждане на инфраструктура и се държи по същия арогантен начин.

 89. 89 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#39] от "mitko11":

  Статията, която цитирате, четохте ли я ?
  Тя е теоретична. Т.е. целенасочено са облъчвали мишки с определени фреквенции. Резултатът е някакъв - вакуолизиране на митохондриите и намаляване на кристите им, с което се намалява ефективността им като енергийни източници за клетките.
  Всичко това е добре, но не показва нищо за поведението на митохондриите в човешките неврони. Мозъците ни са в много отношения различни.

  Доказателства за последното твърдение имаме не от 5Г мрежите, а от реакциите на човешкия мозък на някои лекарства и дроги, в сравнение с мозъците на гризачи. Обикновено сме по-устойчиви от тях. Проблемът е, че нямам как да се правят експерименти на хора пряко, защото е неморално и неетично (чичко Адолф беше пробвал, но не получи международно признание).

  За сметка на това, има наблюдения на хора починали от мозъчни тумори. Имаше теза, че въвеждането на мобилните устройства увеличило появата на мозъчни тумори - дори го слушахме по конгреси (онколог съм) - не излезе статистически вярно. Пък и при мозъчните тумори се касае не за израждане на невроните, а за израждане на глията - специализирана тъкан, която обслужва и брани самите неврони.

  Та, мисля си, както с масовото въвеждане на мобилни устройства след 1995, така и с новата 5Г мрежа, не ни остава друго, освен да видим, дали ще може статистически да се докаже ефект върху хората. Иначе, страхове са възбуждали още радиовълните. Дори знам за едно куриозно мнение на специалисти от средата на ХIХ век, които не препоръчали да се позволява движението на влакове, защото скорост над 30 км/час е опасна за мозъка и със сигурност ще предизвика световъртеж и главоболие. Ако все пак се разреши построяването на железница, трябвало да се скрие зад високи стени, та да не причинява световъртеж на околните, които могли да я гледат.

  E PLVRIBVS VNVM
 90. 90 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#87] от "Толерантофил Еманципатков":
  До коментар [#88] от "Толерантофил Еманципатков":

  Да ти кажа, технически неграмотните хора със сал един телефон в джоба отдалече си личите. Най-малкото воят по прекрасното 4G, което ви стигало за всичко, ви издава. Признавам, обаче, че за пръв път срещам човек, който казва, че не иска да плаща за техническия прогрес и затова си му е добре да си седи изостанал. Макар че може и да сте повече, кой знае?
  А приказките, че не познавам технологиите и как се изгражда инфраструктура, са точно като обясненията на кемтрейлс хаарпърите, че не познаваме техологиите и нямае опит с разпръскване на аерозоли от самолети; на антиваксърските приказки, че не познаваме ваксините и на плоскоземните приказки, че не сме запознати с технологиите, които НАСА ползват да ни лъжат за формата на Земята.
  Един вид тоя разговор вече съм го водил с колегите ти от диспансера. Многократно.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 91. 91 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Darulio е същото тролче от вчера. Пише същите научнофантастични глупости, явно не познава достатъчно технологията и няма опит с изграждане на инфраструктура и се държи по същия арогантен начин.
  —цитат от коментар 88 на Толерантофил Еманципатков


  Тъпото е, че каквото и да напишеш срещу 5G, непременно ти се лепка етикет - Плоскоземец, Конспиратор, Назадничав. Сякаш не може да има мнения по средата!

  Този човек Darulio може и да познава отчасти технологията, но какво е тя например без инфраструктура, поддръжка, обслужване, профилактика, сервиз? И като дойде накрая сметката, работата излиза кон за кокошка.

  Малко встрани от темата - на едни такива напредничви преди година обяснявах, че дори и да им подаряват електромобилите, без да има инфраструктура за зареждането им пред дома им, ще си стоят заковани на паркинга. А няма как подобна мощност да се поеме от сегашната енергопреносна мрежа, особено на места с жилищни блокове. Изграждането на нова инфраструктура ще отнеме години. И точно така се получава, при това в Германия. Ама те иначе все едни такива напредничави се пишат.

  http://rodenivbg.com
 92. 92 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Ама вярно напоследък има кампания по лъскане на имиджа на тази мрежа...

 93. 93 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#91] от "Royal Ranger":

  Абсолютно! И observador вчера описваше доста логично, тършпеливо и подробно (за разлика от мен :), но явно се прокарват нечий интереси и вървят някакви атаки по медиите. Без значение, дали е вреден или не, 5G без пълно покритие се обезсмисля. Трола вчера сам се изпусна и си го написа :)

 94. 94 Профил на zvi38654395
  zvi38654395
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Вместо безкраен брой настървени платени публикации колко е безвредно 5G защо не искат и не неправиха ЕДНО качествено изследване за ефекта върху биологичните организми?

  Този въпрос може да си го зададе и технически грамотен човек.

 95. 95 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#94] от "zvi38654395":

  Едно нещо, което трола вчера също сам си каза: Ще сложат 5G, ама 3 и 4G няма да махат! Което е логично. Ок, ама едната безвредна, другата безвредна ... а като станат найсе на найсе честоти? Тук няколко вата, там още няколко и ето ти едни 500-1000 вата ... а все някаква безопасна граница има! И ако ще го отнесе някой, ще са деца и бременни!

 96. 96 Профил на zvi38654395
  zvi38654395
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Дневник, много сте долни този който позира на снимката е по къс ръкав, а в действителност са със защитно облекло.

  Един познат техник като отшъл до антените за 4G и припаднал въпреки защитната жилетка. Човека също активно спортува. Колегите му казали свиквай.

 97. 97 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#69] от "Royal Ranger":

  Абсолютно. Всеки път като някой се напъне да обясни невероятните ползи от 5Г се ражда някоя такава. Не прочетох някакво конкретно приложение от примерите, което да оправдае инвестицията в Г5 преди 1) ЕС да изгради по-солидна форма на регулиране на ИоТ и личните данни 2) да се появят местни български или европейски фирми, които могат да го инсталират. В момента избираме между Huawei и Huawei (много по-голям проблем от нелепите твърдения за вредите от вълните на 5Г).

 98. 98 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Опитват да представят 5Г като противопоставяне между Русия и Запада, както и срещу революцията. Това се харчи тук и са решили, че понеже недолюбваме Русия, 5Г е цялата облечена в бяло. Пропуска се разбира се, че Русия е по-скоро стреляла фалшиви новини наслука. 5Г е противопоставяне между Китай и Запада. САЩ, Франция и Великобритания почти всяка седмица сменят предписанията си за 5Г, водени от обясними притеснения, че давайки 5Г в ръцете на ККП (Хуавей), може да последват проблеми. Това не е конспирация, а е във всички сериозни медии.

  Проблемът с 5Г е политически, а не технически. Русия е неважен актьор в него. 5Г е китайски приоритет. България трябва да изчака Европа да събере опит и да се появи поне втори играч освен Хуавей.

  Бързат да инсталират в евтини и бедни страни китайците. За нас изобщо не е нужно да сме първи.

 99. 99 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#75] от "Royal Ranger":

  Разбира се, това е криворазбрана цивилизация. За мен примерите, които се дават за приложението на 5Г в икономиката по-скоро ми напомнят за Оруел, отколкото за напредък. Още е топла злоупотребата на Фейсбук и други с личните ни данни, след като наивно света гледаше на социалните мрежи като на само полезен напредък. Този път, понеже 5Г засега е в ръцете на ККП (Хуавей), ефектите могат да бъдат още по-сериозни и няма кой на този (западен) свят да ни помогне после.

  Скъпа и опасна играчка.
  Неслучайно много европейски страни поставиха на изчакване изпълнението на договоирите с Хуавей за 5Г. Всички са наострили сетивата си спрямо политиката на ККП. Китай са изнервени, понеже бяха на крачка да инсталират 5Г в много страни и усещат, че може да им се изплъзнем в последния момент.

  Вече започнаха в някои африкански страни, явно пробват и в България. Дано не сме африканска страна, въпреки ниския стандарт на журналистиката, която дори не споменава, че темата се отнася до националната сигурност и тази на другите страни от ЕС. После да не се чудим на 111-то място...

 100. 100 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#98] от "observador":

  Значи ти подкрепяш 5G по принцип, но не и китайците да изграждат мрежата? Супер, и аз така. Браво!

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK