Великобритания плаща цената на десетилетие строги икономии в здравния сектор

Великобритания плаща цената на десетилетие строги икономии в здравния сектор

© ReutersБританската здравна система е зле подготвена за вълната на коронавируса заради продължили едно десетилетие строги икономически мерки, заяви бившият лидер на лейбъристите Джереми Корбин. Това са "години на бюджетни съкращения", за които плащаме днес, заявява Асоциацията на директорите в общественото здравеопазване.


От самото начало на кризата с COVID-19, който е взел близо 14 000 жертви във Великобритания, се появиха критики за хроничния недостиг във финансирането на Националната здравна служба (НЗС) - любимата на поданиците на Нейно величество система за универсално и безплатно лечение.


Премиерът Борис Джонсън, който е един от оцелелите от пандемията и който вече беше обещал милиарди по време на кампанията на последните парламентарни избори, вече уверява, че ще даде "всичко необходимо" на НЗС.
Подобно е положението в редица други страни, по-специално във Франция, където здравните работници от години демонстрират, за да предупредят, че службите за спешна медицинска помощ са на ръба на силите си. В момент, когато болниците са претъпкани с пациенти, а починалите са хиляди, на медицинския свят се обещава широкомащабен план за болничния сектор от президента Еманюел Макрон.


"НЗС страда от хроничен недостиг на финансиране, който е установен от 2010 г." и "възпрепятства отговора й на коронавируса", смята Елиас Мосиалос, преподавател по здравна политика в Лондонското училище по икономика и политически науки.


Подготвеността за здравна криза с мащабите на тази на COVID-19 беше "очевидно недостатъчна в повечето индустриализирани държави, включително във Великобритания", каза Франко Саси, преподавател по международна здравна политика в Имперския колеж на Лондон.


Бюджетът на НЗС "възлиза на 7.6 процента от БВП, или горе-долу колкото през 2012 г., въпреки че населението и стойността на леченията са се увеличили", посочи Мосиалос. В исторически план, уточни той, този бюджет нарастваше с по около 4 процента годишно, но след финансовата криза от 2008-2009 г., която доведе до драстични бюджетни съкращения в обществените услуги, той се увеличаваше само с по около 1.5 процента в продължение на години. В крайна сметка бюджетът на здравеопазването се увеличи след голям санитарен скандал, аферата "Мид Стаф", когато смъртта на стотици души беше приписана на лошо лечение в болница на НЗС.


Тази хронична липса на финанси води до недостатъчен брой болнични легла: 2.5 на 1000 души във Великобритания при 6 на 1000 във Франция и 8 на 1000 в Германия по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Разликата е още по-голяма при леглата в интензивните отделения, където се води борба за живота на най-тежко засегнатите от коронавируса болни: във Великобритания те са наполовина по-малко, отколкото във Франция и пет пъти по-малко, отколкото в Германия според Мосиалос.


Непоносими условия


Друго последствие от тези години на бюджетни съкращения е тежкият недостиг на персонал. "В момента в НЗС остават незаети около 100 000 щатни длъжности, или около една от 12", главно при медицинските сестри и лекарите и най-вече в интензивните отделения, които днес са претоварени, отбеляза Мосиалос.


Великобритания, която структурно вече наброяваше по-малко санитари и медицински сестри от Франция или Германия, е една от малкото страни в ОИСР, където броят им е спаднал през последните години, каза Франко Саси.


Една от причините за това положение са трудностите за назначаване поради все по-напрегнати или дори непоносими условия на работа и ниски заплати. Много здравни работници напускат или отиват в частния сектор.


Великобритания реагира на кризата с COVID-19 като повика обратно на работа пенсионираните лекари и медицински сестри, но тъй като тези хора са в напреднала възраст, самите те са уязвими и възможностите им за действие са ограничени.


"Не сме завършили анализите си, но има ясни признаци, че където има по-добър капацитет за прием в интензивни отделения, смъртността е по-ниска", изтъква Франко Саси.


Фиона Джонсън от специализирания в здравеопазването аналитичен център "Нюфилд тръст" също посочва, че с пандемията "бяха отложени много операции", които не са свързани с COVID-19, което може да коства много на общественото здравеопазване на по-късен етап. Освен това "ще имаме изтощени здравни работници и това ще е отделен проблем. Засега сме насред бойното поле", добави тя. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Това не са икономии а умишлено недофинансиране на сектора за сметка на общественото здраве.
  А как го наричат политкоректно няма никакво значение - резултатите са красноречиви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "Великобритания плаща цената..."

  мне, още не е дошла сметката

 3. 3 Профил на id
  id
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Вие не разбирате от тия работи, тяхната здравна система използва модели. Правилните модели работят и всичко става според модела. Доказано е от науката.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  "......любимата на поданиците на Нейно величество система за универсално и безплатно лечение."
  .................
  Те такова животно нема.

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Няма обществена система която да е разчетена за 100% натоварване и никога няма да има.
  Дори армйите който са били и са най важни за защита на държавата.
  Как си птрдставяте да има резерв от 100 000 лекари който само чакат нещп да стане.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  Подготвеността за здравна криза с мащабите на тази на COVID-19 беше "очевидно недостатъчна в повечето индустриализирани държави, включително във Великобритания",
  ==========
  .....включително и САЩ...!
  Така наречените "западни модерни и развити държави".....
  С две думи.....клекнаха на един микро организъм.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Пак социалистиèски бълнувания. На тия никога няма да им уврат тиквите.

 8. 8 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 714 Гневно

  България ще плаща за „реформата“ в здравеопазването направена
  от правителството на Иван Костов и за приватизиранията на легловата база
  (напр. почивните станции към държавните предприятия)

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4835 Любопитно

  Интересното е че в статията се правят съпоставки за 3 държави, но типично в "Дневник стил" заглавието е за Великобритания. Този Френски автор защо ли не споменава нищо за стотиците нови критични легла и хилядите нови машини за обдишване които се произведоха в страната за рекордно кратки срокове, за факте че се оборудваха нови спешни центрове с хиляди легла. Но не, по лесно е да се плюва и да се дава за пример изказване на Корбин, същият този Корбин който е доказан расист и ксенофоб, същият той който съкрушително загуби изборите защото с политическите си виждания и желания за "преустройство" изгони и обърна против себе си дори собствените си партийни членове. Това всичко е без значение, важното е да се генерират кликове за Дневник.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4835 Весело

  Подготвеността за здравна криза с мащабите на тази на COVID-19 беше "очевидно недостатъчна в повечето индустриализирани държави, включително във Великобритания",==========.....включително и САЩ...!Така наречените "западни модерни и развити държави".....С две думи.....клекнаха на един микро организъм.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Е то понеже Турция се справя чудесно Ети, ти не се тревожи за запада, нали Султана е добре :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Абе аз мислех в Европа е най-добра системата, обществена, а то какво било.

  В САЩ дори и в Ню ЙОРК не остана никой в претъпкана болница (даже според губернатора са празни) без легло в интензивното или без респиратор. И то при положение, че вчерашният тест за представителен антитела върху 3000 човека, клиенти на супер маркети, дава 20% полужиъелни проби. Което за 20 млн щат би било 4 млн преболедували. И системата им не я усети.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Долу Боку! Оставка!

  Ама британския Боко, не нашия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 944 Неутрално  Гледам франсетата от Франс Прес са се за грижили за проблемите на Британското здравеопазване . А защо не ни осветят какви са причините за колапса на Френското здравеопазване , което се представи по - зле и от Британското . А причините са ясни . 40 години бесен либерализъм не прощават . 14. 14 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Така наречените "западни модерни и развити държави".....С две думи.....клекнаха на един микро организъм.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Що, вие само се наведохте ли? Споко има време и да клекнете.

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4835 Весело

  Гледам франсетата от Франс Прес са се за грижили за проблемите на Британското здравеопазване . А защо не ни осветят какви са причините за колапса на Френското здравеопазване , което се представи по - зле и от Британското . А причините са ясни . 40 години бесен либерализъм не прощават .
  —цитат от коментар 13 на bxr35608444


  Хайде сега и ти, това не е партийната политика на Дневник, не може да се говорят такива неща за "проспериращата" Франция, не е разрешено :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Икономии, ама друг път! NHS продължава да плаща за хомеопатично "лечение" в Англия и Шотландия. И то при условие че публично обявяват че хомеопатията е нанаучна и неефективна. Хомеопатки, милорд!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 967 Неутрално

  На Джереми Корбин (чието изказване е основен довод в статията на французина по отношение на Великобритания) би трябвало да му е ясно, че основна причина за икономиите в ЕнЕйчЕс бяха индиректен резултат от дълговата криза, следствие на проваленото управление на лейбъристите на Гордън Браун, което (като всяко едно ляво управление) започна по напълно популистки начин да трупа дългове и да харчи бясно - абсолютно неадекватно преди световната финансова кризи... След това на консерваторите им трябваха 10 години да върнат нещата в правилния коловоз и икономиката отново да отговаря на логиката, дългът да намалее и растежът да бъде значително по-голям.

  Основният акцент на консерваторите при изборната им победа беше именно да бъдат направени нужните инвестиции в британското здравеопазване, което до този момент се справя напълно адекватно на кризата - не е имало отказан случай на лечение, хора не са се търкаляли и лежали в коридорите (като в други страни от ЕС), и т.н.

 20. 20 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Великобритатния тепърва ще започва да плаща за колониалното ис господство и кражби. Това ще стане като изчезне белият британец, както изчезнаха белите доктори в болниците им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Подготвеността за здравна криза с мащабите на тази на COVID-19 беше "очевидно недостатъчна в повечето индустриализирани държави, включително във Великобритания",==========.....включително и САЩ...!Така наречените "западни модерни и развити държави".....С две думи.....клекнаха на един микро организъм.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter

  Включително Турция,която фактически няма икономика и здравеопазване много преди пандемията от китайския коронавирус.Кристалинка Георгиева ехидно ви се смее и ви очаква като първите клиенти на МВФ...Ислямис..т..

  shlshlshlshl
 22. 22 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Турчето БоДжо значи отново се провали с гръм и трясък.Той и неговата партия превърнаха Великобритания и Малабритания...

  shlshlshlshl
 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 448 Неутрално

  "Тази хронична липса на финанси води до недостатъчен брой болнични легла: 2.5 на 1000 души във Великобритания....""

  2.5 легла на 1000 души?
  При наличие на такъв мощен генератор на средства като Лондонското сити?
  Браво тори, браво лейбъристи. Бледа сянка на предшестващите ви политици сте.
  Къде едни мухи могат да заведат британците. Къде мухите обичат най-много да кацат?

 24. 24 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Великобритатния тепърва ще започва да плаща за колониалното ис господство и кражби. Това ще стане като изчезне белият британец, както изчезнаха белите доктори в болниците им.
  —цитат от коментар 20 на 1908


  Те вече я плащат,но ще плащат още много време.Оня турчин БоДжо е абсолютен некадърник и превърна Великобритания в Малабритания...

  shlshlshlshl
 25. 25 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  [quote#14:"Червен дисибар"][/quote]

  Те (Турция) отдавна клекнха и нямат никаква икономика.Пак на запада ще разчитат да ги хрантутят,но Тръмп им отряза порциите...

  shlshlshlshl
 26. 26 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 289 Неутрално

  H

  Икономии, ама друг път! NHS продължава да плаща за хомеопатично "лечение" в Англия и Шотландия. И то при условие че публично обявяват че хомеопатията е нанаучна и неефективна. Хомеопатки, милорд!
  —цитат от коментар 16 на john_3volta


  Не по високо от обувките , плийз. NHS плаща 55 000 паунда на година за хомеопатия при положение че бюджета им е 140 милиарда паунда на година, така че хайде да си правим заключения без да сме чели цифрите.

 27. 27 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Гледаме сламката в чуждото око, а гредата в своето....

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  До коментар [#16] от "john_3volta":

  Доколкото ми е известно плащат и за стомашни байпаси за намаляване на тегло, а също и някои козметични операции на отстраняване на увисналата кожа след отслабване.
  Проблемът с всички здравни системи в Европа е, че поради високата продължителност на живота разходите за здравеопазване се увеличават. Освен това всеки иска като се разболее да получи най-доброто лечение.
  Във Великобритания здравни осигуровки няма, а лечението се плаща от данъците. Може би трябва да ги въведат.

 29. 29 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Ние сме същите образи, но по-лесно е да се критикува. Основният проблем е съвместното съществуване на солидарна и частна система на финансиране. При нас е видно от частните и държавните болници. Реално в частната може да правиш или селективно лечение, тоест само скъпи пътеки, или ако имаш връзки със здравната каса да надписваш сериозно. По този начин изкривяваш заплащането и едните са коренно различни от другите. В Англия е подобно, но там богатите имат допълнителни застраховки и се лекуват в елитни болници. Дори принцесата не ражда в болница издържана от Националната здравна система, а в частна. Обаче като е пандемия, нямаш вариант да селектираш пациентите и пробойните лъсват като сфетофар. Единствено Швейцария някак се измъкна след първоначалния стрес, но как го направиха не разбрах. Може би всеки си плаща там или изсипаха милиарди за отрицателно време.

 30. 30 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kosta Delev":

  "...не е имало отказан случай на лечение, ...."

  На Cv-19 или други заболявания?
  При така общо казано от теб - лъжеш.

 31. 31 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  За сведение на нашите критикари на докторите в България.
  Във великобритания общественото здравеопазване е много зле - основно ги лекуват джипита с индийски, арабски ипакистански произход - най често с парацетамол.. За специалисти се чака с месеци, за скъпи образни изследвания също. Не като тука - искам сега, на минутата.
  Но има и друго здравеопазване - ако си плащаш адекватно ! По принцип доброто здравеопазване е много пари.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 32. 32 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Гледам че куцо и сакато се е изредило да коментира здравна система от която и понятие си няма. NHS e eдна свръхбюрократизирана комунистичска система , подобна на нашата от преди 89 година в която се наливат огромни пари с един доста посредствен резултат . Асоциацията на директорите в общественото здравеопазване е всъщност номенклатурата на NHS, банда посредствени хора с тапия за мениджър, често бивши сестри или провалени в други сфери мениджъри. Общото между всички тях е че трябва да познаваш подходящия човек за да влезеш в тази привилегирована категория. Парите разбира се не достигат защото се харчат неефективно, а едиственото което въпросната каста прави е да реве периодично за повече пари на правителството. Да ви е позната картинката от някъде ?

 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4835 Неутрално

  До коментар [#16] от "john_3volta":Доколкото ми е известно плащат и за стомашни байпаси за намаляване на тегло, а също и някои козметични операции на отстраняване на увисналата кожа след отслабване. Проблемът с всички здравни системи в Европа е, че поради високата продължителност на живота разходите за здравеопазване се увеличават. Освен това всеки иска като се разболее да получи най-доброто лечение. Във Великобритания здравни осигуровки няма, а лечението се плаща от данъците. Може би трябва да ги въведат.
  —цитат от коментар 28 на pamela


  И кой Ви е казал че здравни осигуровки няма? Има така наречената национална застраховка която всеки работещ плаща с всяка заплата. Това отчисление отива за пенсия и здравеопазване. Освен това ако искаш ДОПЪЛНИТЕЛНА застраховка има доста частни Медицински болници и застрахователи които дават още по голям избор. Аз преди много години работех за Фармацевтична компания и ние имахме допълнителна здравна застраховка към Бупа.
  https://www.bupa.co.uk/health/health-insurance

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Цитат:
  От самото начало на кризата с COVID-19, който е взел близо 14 000 жертви във Великобритания, се появиха критики за хроничния недостиг във финансирането на Националната здравна служба (НЗС) - любимата на поданиците на Нейно величество система за универсално и безплатно лечение.

  -----------
  Тцъ, тцъ, тцъ...
  Строшен е поредният отровен зъб на нашите невменяеми фанатични отродители - пазарници, влюбени до безпаметство в Сорос...

  Като стане дума за соца у нас крещят как БЕЗПЛАТНО БИЛО НЯМАЛО, защото така и така...
  Обаче в продължение на десетилетия същите тези невменяеми фанатични отродители - пазарници крещят как в на НВ Британия на НВ здравеопазването било безплатно, но не крещят как БЕЗПЛАТНО БИЛО НЯМАЛО, защото тъй и тъй...

  Абсолютно едно и също нещо го обясняват по коренно различни начини - в България при соца здравеопазването било безплатно, но не било безплатно, а в Британия безплатното здравеопазване било безплатно, защото било безплатно...

  Има ли нещо по-примитивно от нелепата пропаганда на нашите невменяеми фанатични отродители - пазарници? Няма!

  Затова - никога, за нищо, при никакви обстоятелства не бива да се вярва на нашите невменяеми фанатични отродители - пазарници - независимо дали се казва от платени форумни писари или в т.нар. СМИ.

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Навсякъде по света усилено се строят нови пандемни болници. Явно никой не очаква пандемията да бъде победено скоро.

 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2125 Весело

  Единствено Ердоган тържествено обяви, че пандемия е сварила Турция напълно подготвена.

 37. 37 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Те имат най-голям бюджет в Европа - какво недофинансиране? Просто са безумно соц и парите се пилеят неефективно

 38. 38 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#16] от "john_3volta":Доколкото ми е известно плащат и за стомашни байпаси за намаляване на тегло, а също и някои козметични операции на отстраняване на увисналата кожа след отслабване. Проблемът с всички здравни системи в Европа е, че поради високата продължителност на живота разходите за здравеопазване се увеличават. Освен това всеки иска като се разболее да получи най-доброто лечение. Във Великобритания здравни осигуровки няма, а лечението се плаща от данъците. Може би трябва да ги въведат.
  —цитат от коментар 28 на pamela


  Плаща се но не за операции по естетични критерии, а по медицински. Демек ако си 200 кила и имаш неконтролируем диабет. Всъщност това е и ценово ефективно , щото иначе въпросния индивид ще изпие лекарства за повече пари и пак няма да се оправи. Не знам дали сте виждала сте виждала кожната "престилка " , която се получава при отслабването след байпаса, eто как изглежда

  https://www.dailymail.co.uk/health/article-2281078/Chef-weight-plummeted-gastric-bypass-furious-NHS-refuses-op-remove-FOUR-STONE-excess-skin.html

  и всъщност не се заплаща навсякъде, а трябва защото просто не могат да си оставят хората в подобно положение.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  ... Във великобритания общественото здравеопазване е много зле - основно ги лекуват джипита с индийски, арабски ипакистански произход ...
  —цитат от коментар 31 на haq30626233

  Как влияе произхода върху квалификацията на лекаря?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Няма значение коя е държавата, като разбира се има разлики в отделните страни, но за съжаление, основната причина е краденето.
  Фармацевтиката може би е водеща, но освен там, маса пари отиват в покупката и особено в поддръжката на медицинска апаратура, не на последно мсто са и разходите за перонала и особено за лекарския - на практика в света няма зле платени лекари, ако не са съвсем млади и неизвестни или доказани калпазани.
  Отделно цялата система свързана с поддръжката не една болница, дори да я разглеждаме като хотел - сграден фонд, легла и санитарни възли, бельо и храна, плюс ръководство (шефове, кабинети, секретарки, телефони и т.н.
  Вероятно 50% отиват ей така.

 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Малко прости сметки. Бюджета на НЗС 7.6% от БВП при N+х население е повече кано чиста сума, от бюджет 7.6% от БВП при N брой население, защото при N+х население БВП, също е +х.
  https://www.statista.com/statistics/281744/gdp-of-the-united-kingdom-uk-since-2000/

  БВП 2010 е било 1.58 трилиона паунда
  БВП 2019г е било 2.21 трилиона паунда
  Всеки сам може да си сметне дали сумата за здравеопазване намалява. Ако не можете да се справите с елементарни сметки:
  "NHS net expenditure (resource plus capital, minus depreciation) has increased from £78.881 billion in 2006/071 to £120.512 billion in 2016/17.2 Planned expenditure for 2017/18 is £123.817bn and for 2018/19 is £126.269bn.3"
  Малко старо е инфото, някой ако му се занимава, може да намери по-пресни данни. Но се вижда че сумата нараства, за разлика от инсинуацията в статията горе.

  мурзилка
 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  ПС. Цитатът за сумите за безплатно здравеопазване в Англия, са от тук:
  https://www.nhsconfed.org/resources/key-statistics-on-the-nhs

  мурзилка
 43. 43 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Абе аз мислех в Европа е най-добра системата, обществена, а то какво било.В САЩ дори и в Ню ЙОРК не остана никой в претъпкана болница (даже според губернатора са празни) без легло в интензивното или без респиратор. И то при положение, че вчерашният тест за представителен антитела върху 3000 човека, клиенти на супер маркети, дава 20% полужиъелни проби. Което за 20 млн щат би било 4 млн преболедували. И системата им не я усети.
  —цитат от коментар 11 на Николай С


  В САЩ всеки цент отива по предназначение и се прави всяка година рехабилитация на болници и здравни учреждения,това в Европа го няма,да не говорим за изостанали държави като Турция...

  shlshlshlshl
 44. 44 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#33:"padrino"][/quote]

  Това не е вярно. Здравеопазването в Англия се финансира през данъците които плащаш , а пенсионната осигуровка си е пенсионна осигуровка и няма нищо общо със разходите за здравеопазване.

 45. 45 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  Ами другаря Корбин си ги представя!

 46. 46 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1039 Неутрално
 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Откъде и защо парите не стигат в Англия(и не само в Англия) за здравеопазване. Свидетели сме, че има спекула на лекарите в цената на която предлагат своят труд, защото имат тази възможност. Спекула има и то огромна и с цените на медицинската апаратура, защото се произвежда от ограничен брой фирми и машини с нищожни параметри се продават на огромни цени нямащи нищо общо с производствените разходи. Надценките са невероятни.

  мурзилка
 48. 48 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 967 Любопитно

  До коментар [#19] от "Kosta Delev":"...не е имало отказан случай на лечение, ...."На Cv-19 или други заболявания?При така общо казано от теб - лъжеш.
  —цитат от коментар 30 на gmbh


  Наистина ли ти е трудно да се сетиш кое от двете съм имал предвид!?

  Или ще ми дадеш пример за страна в света, която не е нарушила изобщо ритъма в здравеопазването си (планови прегледи, консултации, операции) и в момента здравната й система работи както преди няколко месеца!?

 49. 49 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 8 Весело

  Борката много овапца положението. Британците от няколко дена са на второ място по брой жертви на ден. След другия оранжев ахмак, който фърчи тримендъс с 3000 на ден. Фани единия, удари другия.

 50. 50 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Долу Боку! Оставка!Ама британския Боко, не нашия!
  —цитат от коментар 12 на lz2


  Скоро БоДжо от болницата направо ще го изритат от правителството....За смях станаха британците с такива некадърни управници....Маргарет Тачър се обръща в гроба.....

  shlshlshlshl
 51. 51 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Първи от най-пъвите в света обявих, че класацията по корона мяза на класация по брутен продукт на калпак или друга престижна класация, с две очевидни изключения - присъствието в челото на Иран (особено в началото) и отсъствието от челото на Япония.

  Има горе-доле най-малко две предположения в тази насока.

  Че короната е дибидюс и белите, десни и пр. държави надписват като за Вселенско, за да се използва това надписване в следващите фази на активното мероприятие.

  Че короната е сериозна, а т.нар. бели и десни са аква нуда по отношение на здравеопазването, защото далеч уж "изостанали" държави ги бият по ефективност и по всички показатели в борбата и лечението на короната.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Любопитно

  " В момента в НЗС остават незаети около 100 000 щатни длъжности, или около една от 12", главно при медицинските сестри и лекарите и най-вече в интензивните отделения, които днес са претоварени, отбеляза Мосиалос."

  Липсата на здравен персонал е най - сериозния проблем на всяка здравна система, особенно в моменти като този ! Не може да пестиш от най - важното - грижата за здравето и живота на хората ! Точно това най - малко го очаквах от британците !

 53. 53 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 967 Весело

  Как влияе произхода върху квалификацията на лекаря?
  —цитат от коментар 39 на DDR


  На форумните расисти влияе - могат да умрат от ужас, че за тях не се грижат бели арийци ;)

 54. 54 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Викаш вирусът бил "микро организъм" а? И само разните неразвити държави се справяли с проблема? Ашколсун. Да ти имам образованието и разбиранията. Нищо чудно че сте на тоя хал щом такава ви е интелигенцията.

 55. 55 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Липсата на здравен персонал е най - сериозния проблем на всяка здравна система, особенно в моменти като този ! Не може да пестиш от най - важното - грижата за здравето и живота на хората ! Точно това най - малко го очаквах от британците !
  —цитат от коментар 52 на samoedin


  Все пак една от най-важните характеристики на т.нар. капитализъм е пудрата...
  Тук пудрата в няколко смисъла:
  1) като пудра за лице - да се крият недостатъците и оголените зъби;
  2) като пудра захар - да се подслади горчивото;
  3) като пудра за дупе - ясно защо.

  При Британия, която е довела лицемерието до професионален инстинкт, едва ли има нещо, което да не е свързано с грабене на чужди суровини и използване на робски труд от колониите и не само.

  Всъщност основният конфликт днес е, че една малка част от държавите продължават да поддържат т.нар. си благосъстояние единствено и само с финансовите магии, чрез които успяват да се сдобиват със суровини на безумно ниска цена и да експлоатират робите по света.

  Ако едното от двете престане - или суровините да са на нормална цена или трудът на на робите да се заплаща нормало, т.нар. благополучие ще изчезне. Ако пък и двете станат - то не ми се мисли.

 56. 56 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Вие не разбирате от тия работи, тяхната здравна система използва модели. Правилните модели работят и всичко става според модела. Доказано е от науката.
  —цитат от коментар 3 на id


  Не се съмнявам -- на британците всичките модели им се въртят около парите, този със сигурност не е целял да максимизира здравето на хората, а да минимизира разходите.

 57. 57 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#48] от "Kosta Delev":

  "Или ще ми дадеш пример за страна в света, която не е нарушила изобщо ритъма в здравеопазването си (планови прегледи, консултации, операции) и в момента здравната й система работи както преди няколко месеца!?"

  А, виж как знаеш, че и във Великобритания има нарушен ритъм в здравеопазването, както е в много други страни.
  Смешно и нелепо е оправдателното ти бодрячество при такава пандемия заляла цяла Европа.
  Ако смяташ, че Великобритания, смело и уверено се справя, с CV си е твое виждане и нама защо да го пробутваш под формата на коментарии. Фактите са други и няма как да бъдат заобиколени.

 58. 58 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 967 Любопитно

  До коментар [#24] от "dfjftriktrcdt":

  "...Оня турчин БоДжо е абсолютен некадърник ..."

  Чудя се съвсем сериозно - да не би в детството си да си бил изнасилен групово от някакви турци, че все те са ти в акъла!?

 59. 59 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  В България има повече легла за интензивна грижа отколкото в Германия на 100 000 хиляди души и сме на първо място в Европа със 616. Прекомерните мерки, насаждания страх, обществено разделение не могат да се обяснят с липса на база. Става въпрос или за тотален управленски дефицит, или за планирано задкулисно ограбване на обществото, или за двете.

 60. 60 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Гледам франсетата от Франс Прес са се за грижили за проблемите на Британското здравеопазване . А защо не ни осветят какви са причините за колапса на Френското здравеопазване , което се представи по - зле и от Британското
  —цитат от коментар 13 на bxr35608444


  По същите причини, по които и ние сме силно загрижени за проблемите на британското здравеопазване.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 61. 61 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Не се съмнявам -- на британците всичките модели им се въртят около парите, този със сигурност не е целял да максимизира здравето на хората, а да минимизира разходите.
  —цитат от коментар 56 на Elan Morin


  Никога не съм чул български лекар, сестра, санитарка да говорят за пари. Исках да кажа, за модели.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  На Джереми Корбин . . .
  —цитат от коментар 19 на Kosta Delev


  Британските лейбъристи още не са изтрезнели от радост, че най-после се отърваха от него.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на дани_ди
  дани_ди
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#59] от "petrapetra":

  Какво разбирате вие под легла за интензивно грижа?

  дани_ди
 64. 64 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 21 Разстроено

  Да живее ултралибералният модел на Тачър и Рейган, идоли на нашите десни, а и на "лявата" Нинова. Които с политиката си на орязване на здравните и социални придобивки на трудовите хора и рязкото намаляване на на данъците на най-богатата 1% прослойка изпълниха поставените от кукловодите им от дълбоката държава задачи. И напълниха джобовете им с трилиони за сметка на живота, здравето и благосъстоянието на голяма част от обществото. Но бумерангът се връща, при тази болест огромните пари не осигуряват спасение...

 65. 65 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 790 Весело

  НЕма а се притеснявате, като почнат да влизат обещаните 350,000 лири на седмица, че цъфнете и че връжете.

  И да не забравите, че по Нова година, Испания спира а ви дундурка пенсиите из Шпанско. Къде милион и половина парчета.
  Спешно търсете решение!

 66. 66 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Всъщност бившата островна империя не плаща нищо! За тях короната(китайската) е добре дошла за да се отърват от възрастни и с обременено здраве поданици на короната(кралската). Жълтия палячо им го каза преди месец и половина, когато китайския "дар" потропа на вратите им-"пригответе се да умрете" бяха думите му! Това е страната с най-палеативно здравно обслужване в западния свят! Най-яркия пример за това дават числата, пред които и най-пропадналите еничерчета могат само да мигат и мълчат! Леглата за Интензивно лечение(т,н, високотехнологично оборудвани легла) на 100К жители са 6.6 за ! за Испания 9.7, Франция 11.6 , Италия 12.5, Германия 29.2, САЩ 36... За да разберат българите за какъв абсурд говорим, за каква подигравка с хората става въпрос ще спомена че за среща с личен доктор там чакат между 7 до 14 дни! А за среща със специалист(т.н. направления в Бг) 8 (ОСЕМ МЕСЕЦА)! Казвам ви, палячовци! :))))))))

 67. 67 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 765 Весело

  H
  —цитат от коментар 26 на Rex


  Прекрасно е че четете статиите в "Телеграф", но обърнахте ли внимании че там става дума за плащания към лекари в Англия? А какво ще кажете за финансирането на лечения в хомеопатични клиники в Шотландия?

 68. 68 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 331 Неутрално

  то само здравеопазването да е,ами сиурността-полиция,армия-умишлено умаломощена и пълна със желаещи за смяна на пола.Не бе в руските и българските болници няма топла вода,тръгнали да критикуват колониална британия

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  А ние на десетилетия липса на реформи в здравеопазването.

 70. 70 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Ето и нещо английско:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=152&v=HuVdwEWrNkw&feature=emb_logo

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 71. 71 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Продължавайте с "реформите" и "модернизацията" за "по-голяма ефективност", "оптимизация" и приватизация на здравната система, господа.

 72. 72 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Икономия от здраве.
  Жалко е, но това не е само проблем на Острова. От лакомия загубихме прости човешки добродетели, като състрадание и солидарност. Оскотяхме.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 73. 73 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kosta Delev":


  ..., което до този момент се справя напълно адекватно на кризата - не е имало отказан случай на лечение, хора не са се търкаляли и лежали в коридорите (като в други страни от ЕС), и т.н.
  —цитат от коментар 19 на Kosta Delev

  Ама толкова си далеч от истината, толкова сид алеч, че чак не знаеш какви ги плещиш. Няма отказани случаи- дръжки! Първоначално тестове се правеха на тежкоболните, тези които са хоспитализирани. Дори на медицинските лица бе забраено да си правят тестове! Арогантността на БоДжо стигна дотам, че болният медицински състав дори не се включва в официалната статистика за заболели. Всички със симптоми са оставяни по домовете си и никой не се грижеше, до скоро, за тях. Ако положението им станеше критично, тогава идваха и преценяха има ли смисъл да бъде лекуван, защото не стигаха легла, аспиратори, персонал... На всичкото отгоре, малоумното правителство на орнажевият идиот разпръсна болните по всички болници в Лондо. Стаден имунитет- к*ра ми! Жалко, че БоДжо не пукна, много се надявах, ама не стана! Сетиха се да правят болница за заболелите месец след като светът вече пищеше на умряло. Тази болница сега е на 2 мили от мен, мога да ти кажа, че вчера за 100м. по улицата имаше 3 погребения! Едно не бях виждал досега, за цялото време, през което живея тук, в Лондон! 3 погребения за 100м.! Дебилнот правителство, в момента се мъчи да увеличи ресурса, но късно се усети, пак няма достатъчно материали, екипировка, леглова база. В момента гледам, че са пуснали обяви за гледачи на заболели от Корона, по домовете им. От 2 седмици. Само че не това е опция за хора, които са не тежко болни, без яркоиразени симптоми. Имам приятел, който 5 дена примираше в тях и никой не го погледна!!! оправи се, но другият колега е в болница успя някак си да се вреди и да го вземат. Няма какво да ти говоря какво е по болниците, пълен хаос! та твойте дитирамби си ги дръж за себе си!
  Няма лежащи по пода, защото не ги вземат, а не защото правителството на БоДжо се справя!

 74. 74 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#24] от "dfjftriktrcdt":"...Оня турчин БоДжо е абсолютен некадърник ..."Чудя се съвсем сериозно - да не би в детството си да си бил изнасилен групово от някакви турци, че все те са ти в акъла!?
  —цитат от коментар 58 на Kosta Delev


  Още много ще се чудиш и маеш и пак няма да осъзнаеш истината...

  shlshlshlshl
 75. 75 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  България пък ще плати цената но деситилетия кражби от здравната система и некадърно управление на партийни назначения.Забравихти ли Симеон Дянков как прибра 1милиад и 800милиона от НЗОК ???После ни убеждаваха, че парите са тук, ей тук ...ама ги няма,а матреала забрави да ги иска. Почти няма голяма частна болница ,която да не е собственост на бивш министър или зам.министър на МЗ.Един дето се спомина пък имаше пералня и докато другите перяха на 50ст, той на 2 лв. Още ли возят прането на Св Ана до Пазарджик? А чистачките говорят ли вече английски свободно? Не е бедата, че са търговски дружества, бедата е в липсата на контрол .Помните ли защо напусна последния шеф на здравната каса? Ами припомнете си.

 76. 76 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Във Великобритания вчера започнаха клинични тестове за ваксина срещу ков19.

  дневник, спите

  Here for the LOLS
 77. 77 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#16] от "john_3volta":

  NHS otdavna ne pla6ta za homeopati4no le4enie. Mejdu drugoto, takovata e na moda v BG i se predpisva ot mnojestvo lekari, li4ni i drugi, i se pokriva ot klini4ni pyteki tam.

 78. 78 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#32] от "Rex":

  NHS polu4ava okolo 20% po-malko ot finasisaraneto na obe6testvenoto zdraveopzavane (ot dyrjavniq bjudjet) v Germaniq (i dori po-malko ot sy6toto takova vyv Franciq). Za razlika ot tezi, oba4e, NHS kato efektivnost na zdraveopazvaneto e No 1 v sveta - t.e. za 'lev' investiciq e naj-produktivnata, i nai-uspe6nata (kato pokazateli) sistema na zdraveopazvane.

  Tyj 4e, laicite sledva da ne plqmpata po vyprosi, ot koito si nqmate kakvoto i da bilo ponqtie.

 79. 79 Профил на asbroad
  asbroad
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#41] от "Маршалов":

  Ne i na glava ot naselenieto, 6toto absoljutnata suma moje da raste, ama raste i populaciqta, 4ieto zdraveopazvane sledva da se pokriva s tazi suma. Hajde polzvaite si dorzzalniq pridatyk na nervnata vi sistema de.

 80. 80 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#32] от "Rex":NHS polu4ava okolo 20% po-malko ot finasisaraneto na obe6testvenoto zdraveopzavane (ot dyrjavniq bjudjet) v Germaniq (i dori po-malko ot sy6toto takova vyv Franciq). Za razlika ot tezi, oba4e, NHS kato efektivnost na zdraveopazvaneto e No 1 v sveta - t.e. za 'lev' investiciq e naj-produktivnata, i nai-uspe6nata (kato pokazateli) sistema na zdraveopazvane. Tyj 4e, laicite sledva da ne plqmpata po vyprosi, ot koito si nqmate kakvoto i da bilo ponqtie.
  —цитат от коментар 78 на asbroad


  Обущарю, не по високо от обувките. Тва дето си го написал са някакви приказки от шипковия храст.

 81. 81 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Английската здравна система е сгрешена . А ние в БГ взехме тяхната система с джипита . Трябваше да вземем германската

 82. 82 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "asbroad":

  Помиярското тресавище УК изобщо не ми го хвали . За това от 140000 заразени имат 20 000 починали . 500 % УК са по зле от Германия

 83. 83 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Английската здравна система е сгрешена . А ние в БГ взехме тяхната система с джипита . Трябваше да вземем германската
  —цитат от коментар 81 на fjp58603113


  Не сме взели английската. Семерджиев искаше да въдеде комбинация от германската и австралийската, само че го катурнаха преждевременно. Тези след него пък само искаха да изкарат няколко месеца на поста че да понакрадат каквото могат.

 84. 84 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Плоблемът не е в броя легла. Ако болница има лекари и 10 сестри при 200 легла, то добавянето на още 200 легла как ще помогне? Ще увеличи само броя пациенти на лекар и ще влоши качеството на здравната грижа. А ако персоналът се зарази и трябва да бъде в карантина(като във Видин)?
  Знаеш ли как се работи с респиратор? Колко човека може да обслужи един анестезиолог? После защо 70-80% от включените на новите респиратори умирали. Ами, то е като на мен да ми дадат да карам автобус с хора при задръствания по пътищата без никога да съм карал друго освен лек автомобил.
  Неглижирането на персонала доведе до ситуацията да няма кой да лекува болните. Дни преди извънредното положение сваляхме сестри от прозорците и плюехме как са алчни да искат пари. Никой не говори, че нови завършващи за тази професия няма, защото е станала унизителна с 0 признание и доходи спрямо труда. Медици се изграждат с години учене и опит. Не става просто да сложиш още 1000 легла по болниците.
  В Белоградчик примерно болницата е ремонтирана, има техника и условия далеч пред видинската. И е фалирала с останало преди кризата само спешно, от което извозват до Видин с линейка. Легла има, болница няма, защото няма медицински персонал.
  Та така... Проблемите не се решават ей така с едни пари за респиратори. За това говори статията.

 85. 85 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#47] от "Маршалов":

  Точно в Англия и повечето от ЕС спекула в цените на труда на лекарите няма. Затова и всъщност лекари и сестри не достигат. Заплата 2000 евро бруто при 20г стаж като сестра в Германия дали ще блазни младеж, дето помощите са нето 1000 евро плюс безплатно жилище и т.н.?
  А в западна Европа не брой да е като тук. У нас има мегдан за частни практики. В ЕС здравеопазването е почти изцяло поето от държавата и плащане от джоба на пациента почти няма. Така всички работят на ниски цени определени от държавата на килограм и с малко мислене за качес. Пациентите масово си искат безплатните неща. Така за преглед се чака и с месеци. Каква спекула? Ниските доходи на медиците просто водят да няма персонал.
  Позната е сестра в Германия с над 20г там и куп квалификации. Взима към 2200 бруто с всички добавки. Нетото при техните данъци си го представям да е 1500 примерно. Болницата им организирала курсове за сестри и обещавала 5000 бруто начална заплата на завършилите курса, ама не мислят за вдигане на заплата на старите сестри. Познай реакцията. На това отгоре за курсовете почти нямало интерес, което също е странно, но не съвсем при положение, че престижът на професията е газен яко с години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK