Франция замрази продажбите на никотинови заместители заради COVID-19

Франция замрази продажбите на никотинови заместители заради COVID-19


Заради изследване, твърдящо, че никотинът може да осигури известна защита срещу заразяването с новия коронавирус, властите във Франция забраниха днес онлайн търговията и силно ограничиха аптечните продажби на никотинови заместители.


Заповедта на здравното министерство цели избягване на дефицит от продукти за борба със зависимост от никотин като лепенки за пациентите, както и да не се допусне злоупотреба или свръхдозиране.


До 11 май на аптеките е забранено да продават повече от месечната доза. Онлайн търговията с тези продукти е напълно забранена. След тази дата се предполага, че ще започне постепенно облекчаване на строгия режим в страната.
"Френски изследователи написаха интересна научна статия, в която се твърди, че сред употребяващите никотин, т.е. и сред пушачите, има по-малко пациенти, отколкото сред останалото население", каза в сряда в парламента министърът на здравеопазването Оливие Веран.


"Но внимавайте, това не означава, че тютюнът защитава. Тютюнът убива", напомни министърът и добави, че от заболявания, свързани с тютюнопушенето всяка година в страната умират над 70 хиляди души.


Забележката е по повод изследователи от парижката болница Pitié-Salpêtrière, които също така твърдят, че изглежда никотинът пречи на коронавируса да навлезе в клетките. Но авторите на публикацията също предупреждават, че заразените пушачи развиват по-остра форма на заболяването COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK