На живо

Коронавирусът по света: Въздушният трафик ще се нормализира след поне две-три години (хронология)Дневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
СЗО: Пандемията не е преминала

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди днес, че пандемията от новия коронавирус далеч не е преминала и каза, че е "дълбоко загрижен" за отражението от прекъсването на нормалните здравни услуги, особено върху децата, предаде Ройтерс.


"Пандемията далеч не е преминала", каза Тедрос, като добави, че СЗО е загрижена за темповете на нарастване на случаите на зараза в Африка, Източна Европа, Латинска Америка и в някои страни от Азия. "Имаме да изминем дълъг път и да свършим още много работа", допълни той.


Ръководителят на СЗО добави, че има съобщения за недостиг на ваксини за други заболявания в 21 страни, в резултат на ограниченията по границите, свързани с пандемията.


Гебрейесус подчерта, че светът е трябвало да слуша внимателно СЗО, защото организацията още на 30 януари е обявила състояние на извънредна здравна ситуация заради коронавируса, допълва "Франс прес". По това време извън Китай е имало 82 случая на зараза и нито един смъртен случай.


От своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че повече от 1.5 милиарда деца по света заради пандемията от новия коронавирус не посещават училище и прекарват много време в интернет, което увеличава риска те да бъдат вербувани от екстремистки групировки, предаде ТАСС. Той обърна внимание, че "младежта се е сблъсквала с огромни трудности" и преди пандемията, но сега ситуацията значително се е влошила.

Световният въздушен трафик няма да си възвърне равнището от преди пандемията от коронавирус до няколко години, заяви президентът и главен изпълнителен директор на "Боинг" Дейвид Калхун, цитиран от агенция "Франс прес".


На годишната среща на самолетостроителя той посочи, че това ще отнеме две до три години.


Калхун заяви също, че 3 до 5 години ще бъдат необходими на Боинг преди да бъдат възстановени дивидентите. Американският самолетостроител понася с пълна сила икономическото отражение от кризата с COVID-19, а тези трудности се прибавят към неприятностите му с неговия модел 737 МАКС (737 MAX).

Половината чуждестранни работници в Сингапур са заразени

Над 21 000 чуждестранни работници в Сингапур са били тестирани за новия коноравирус от началото на епидемията, съобщи здравният министър на държавата-град Ган Ким Йон, цитиран от ДПА.


При 11 419 от тях резултатът е положителен, което показва около половината от намиращите в страната 320 000 работници, които спят в общежития с по 10-20 души в общи спални вероятно са заразени.


Само за последното денонощие според данни на министъра са открити нови 799 нови случая на COVID-19, като повечето от тях са сред работници мигранти, живеещи в общежитията. Така общият брой на заразените сред 5,8 милионното население на Сингапур достигна 14 423 души до днес следобед, като около 80 на сто от тях са чуждестранни работници.


В началото на април в Сингапур имаше само 1000 потвърдени случая на заразата, но властите наложиха карантина на 7 април, за да "прекъснат на веригите на зараза", след като броят на потвърдените случаи в общежитията за чуждестранни работници започна рязко да расте.


Около 200 000 от трудовите мигранти - главно млади мъже от страните от южна и югоизточна Азия, работещи в такива икономически сектори, като строителството - живеят в 43 големи общежития. Други 120 000 са настанени в по-малки центрове за настаняване, които са били в миналото фабрични халета.


Според здравния министър повечето от онези, които са дали положителни тестове в общежитията, не са показали някакви симптоми на заболяване. В съобщението се отбелязва, че "в повечето страни асимптоматични хора изобщо не се тестват".

Италия поиска помощ от фонд "Солидарност"

Първото предварително заявление за финансова подкрепа от фонд "Солидарност" на ЕС за борбата с епидемията от коронавируса и нейните последици, което получи Европейската комисия, е от Италия. Очаква се през идните седмици Италия да представи допълнителни подробности. От 1 април 2020 г., след предложението на Комисията относно Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, държавите — членки на ЕС, могат да кандидатстват за подкрепа от фонд "Солидарност" на ЕС за спешни действия от здравен характер.


Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: "Италия в момента е държавата членка, която е най-тежко засегната от кризата с коронавируса, и тя е първата страна, която в този контекст подава заявление за подкрепа от фонд "Солидарност" на ЕС. Благодарение на разширения си обхват, който вече включва и извънредни ситуации в областта на общественото здраве, фондът е част от инструментите, въведени бързо от Комисията с цел облекчаване на тежестта върху бюджетите на държавите членки — като конкретна проява на европейска солидарност в тези трудни времена."


До 24 юни 2020 г. Европейската комисия ще събере всички заявления, свързани с кризата с коронавируса, и после ще направи оценка на тях в пакет, за да се гарантира справедливо третиране на всички случаи. След това ще внесе предложение за финансова помощ пред Европейския парламент и Съвета.


Комисията ще разглежда всички заявления в един общ пакет, не по реда на получаване на заявленията. Така се гарантира, че наличните ресурси се разпределят по справедлив и обективен начин сред всички държави членки, които са най-тежко засегнати от тази извънредна здравна ситуация.

Андора ще тества цялото си население

Правителството на Андора започна кампания за масово изследване за новия коронавирус, което ще започне в сряда с цел да бъдат тестувани всичките 77 000 жители на страната, предаде агенция "Франс прес".


Към днешна дата близо 50 000 души са изявили желание доброволно да бъдат тестувани, каза здравният министър Жоан Мартинес Беназет, който призова цялото население на Андора да се изследва.


Правителството твърди, че може да се правят по около 7000 теста на ден на 11 различни места в страната, както и от около 10 мобилни екипа, които да обслужват граждани с двигателни затруднения.


Към днешна дата в Андора са регистрирани 740 заразени с коронавируса и 40 починали от заразата.


Изследваните, които дадат положителни проби на първите тестове, ще се подлагат на втори PCR тест. Ако и той се окаже положителен заболяването ще бъде потвърдено.


Първата кампания за тестуване ще трае 10 дни и ще бъде последвана от втора 15 дни по-късно, отбелязва АФП.

Психологически консултации за шефовете на бизнеса във Франция

Шефовете на компании във Франция, които са в трудно положение в този период на икономическа и здравна криза, могат да потърсят помощ в звеното за оказване на психологическа помощ. Това оповести днес министерство на икономиката и финансите, цитирано от агенция "Франс прес".


Изключителните икономически трудности, с които компаниите се сблъскват по време на кризата с COVID-19 в действителност са трудно изпитание за шефовете на компании и някои от тях могат да потънат в крайно тежка ситуация, с която не могат да се справят сами, сочи комюникето.


Спиране на производствената дейност, значително понижение на поръчките, много малко налични финанси: изолацията и ограниченията за работа, наложени, за да се спре разпространението на коронавируса, поставят в тежко положение много компании.

С нови 68 случая нараснаха заразените от коронавируса в Израел, сочат публикуваните днес статистически данни на здравното министерство на страната, цитирани от ТАСС. За последното денонощие са оздравели 194 души от коронавируса.


За първи път от началото на април на територията на еврейската държава са регистрирани по-малко от 100 новозаразени за денонощие. Продължава и тенденцията, започнала без прекъсване от 17 април, броят на оздравелите за деня да надвишава броя на новозаразените.


От констатираните общо 15 466 случая на COVID-19 досега, до тази сутрин 6796 от тях са оздравели, а починалите са 202-ма - само 3-ма за последното денонощие.


На 22 април правителството на Израел затегна карантинните мерки за периода на празниците около Деня на независимостта и 72-та годишнина от създаването на еврейската държава (28-29 април), за да предотврати разпространението на заразата. От 17 ч. утре до 20 ч. на 29 април гражданите могат да излизат от домовете си само за купуване на лекарства и стоки от първа необходимост. Пазаруване на хранителни продукти в навечерието и по време на празника не се разрешава.

След месец и половина изолация жителите на Париж започват отново да изпълват улиците на френската столица, предаде агенция "Франс прес". Понеже няма конкретни данни, засега това е само затвърждаващо се впечатление, но то кара властите да се плашат, че ограниченията не се спазват, отбелязва агенцията.


Кратка сбирка възпламени през уикенда социалните мрежи. Няколко десетки души танцуваха на площад в кв. "Монмартър" на дискохита на Далида "Оставете ме да танцувам", който звучеше от един прозорец. Обстановката напомняше бал за 14 юли до идването на два полицейски автомобила. Според полицията хората сами се разотишли, без да им съставят актове.


Причините парижани да заобикалят правилата са много - тесните жилища, липсата на светлина, завръщането на хубавото време и слабото автомобилно движение, което засилва притегателната сила на широките булеварди и криволичещите улички.


Властите обаче се опасяват, че хората ще се поддадат на изкушението и епидемията от коронавируса, засегнала Ил дьо Франс повече, отколкото други френски области, ще пламне с нова сила.


Живеещите в Париж около два милиона души спазват установените правила. Само че не бива да се връщаме към навика да сядаме близо един до друг по пейките и да доближаваме твърде много до другите, когато отиваме да си купим храна, каза заместник-кметът по сигурността Колон Борсел. Като цяло парижани са отговорни граждани, но ако искаме да избегнем нова зараза, трябва да спазваме изискванията, подчерта депутатът и градски съветник Пиер-Ив Бурназел.

Португалия планира да разхлаби мерките срещу коронавируса, но ще бъде особено важно да се ползва защитно облекло и да се внимава ситуацията да не се влоши, предупреди премиерът Антониу Коща. Той коментира още, че ще бъде задължително да се носят маски на места като училищата и обществения транспорт. "Нормалността ще се върне, само когато има ваксина - след година или година и половина", каза той.

Чехия отслабва рестриктивните мерки

Чешката република навлезе в нова фаза на постепенно отслабване на рестриктивните мерки, наложени за ограничаване на пандемията от коронавируса, с отварянето на магазините с площ до 2500 кв. м, предаде "Асошиейтед прес".


Отворени са също зоопаркът и ботаническите градини, фитнес центровете и автошколите. Позволени са публичните събирания, но най-много до 10 души, вместо досегашните двама. Физическото дистанциране и задължителните маски остават в сила, постанови правителството.


В стимул за икономиката, трите чешки завода на "Шкода Ауто" (Skoda Auto), собственост на германския автомобилопроизводител "Фолксваген" (Volkswagen), днес подновиха прозиводството. компанията осигурява около 34 хил. работни места.


Един човек е починал от COVID-19 вчера, с което смъртните случаи стават общо 221; в интензивни отделения са хоспитализирани 73-ма пациенти - най-ниският брой от 1 април, посочва АП.

Израелските служби спират да следят телефоните

Върховният съд на Израел нареди на службата за сигурност "Шин Бет" да спре да използва технологията за проследяване на мобилни телефони в борбата с новия коронавирус, докато парламентът не изготви законодателни насоки за спорната практика, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс", цитирани от БТА.


В решението, оповестено късно в неделя, съдът посочи, че парламентът трябва да започне законодателния процес до четвъртък, 30 април, и да го завърши за няколко седмици, ако властите искат да продължат да следят телефоните на хората.


Технологията, която обикновено се използва в борбата с тероризма, позволява на министерството на здравеопазването да локализира и алармира лица, изложени на коронавирус, като проследява движението на вече заразени хора. Лицата, които са били в близък контакт със заразени, след това бяха поставяни под домашна карантина.


Властите защитиха практиката като животоспасяваща мярка, но правозащитни групи я атакуваха в съда като нарушение на личните права. Като се позова на свободата на печата, съдът посочи още, че следенето на телефоните на заразени журналисти, може да се извършва само с тяхно знание. Журналистите имат право да откажат, позовавайки се на съдебно предписание, за да защитят своите източници.


В Израел, който има население от около девет милиона, има над 15 хил. заразени с новия коронавирус и 201 жертви на болестта. Около 100 пациенти са поставени на изкуствено дишане, а 2000 болнични легла са в готовност. Правителството вече започна да разхлабва ограничителните мерки, посочва "Ройтерс".


Междувременно министърът на здравеопазването Яков Лицман обяви, че ще се оттегли от поста, след като бе подложен на критики за действията му срещу разпространението на коронавируса. Самият Лицман и съпругата му се заразиха с коронавирус в началото на месеца и той прекара болестта без усложнения, в условията на домашна карантина. В новото правителство Лицман ще поеме министерството на строителството и жилищната политика, информира АП.

Спад на жертвите в Иран

Иран отбеляза 96 нови смъртни случая за денонощие - няколко дни поред починалите са под 100. Общият брой е 5806. Заразените до момента са 91 472.


Ислямската република бе сред първите страни, тежко засегнати от коронавируса. Експерти обаче предупредиха още в началото, че на данните ѝ трябва да се гледа с подозрение заради опити да се прикрият мащабите на епидемията, засегнала тежко някои провинции.

Над 100 хил. оздравели в Испания

Испанското здравно министерство обяви, че официалните данни за оздравелите от коронавируса в страната включват поне 100 хил. души.


Има леко повишение на починалите за ден - 311 души спрямо обявените вчера 288 жертви - но това е далеч от пиковите стойности (за кратко над 900 души) отпреди седмици.


Жертвите са общо 23 521 души, потвърдените случаи - 209 465, с под 2000 заразени за 24 часа (1831 положителни проби.


"Потвърдени случаи" е сборът на болните (активните случаи) в момента, починалите и оздравелите. Това означава, че активните случаи към днешна дата са 85 069 души.

16% безработица

"Исторически" шок е възможен в САЩ заради коронавируса, с безработица от 16% или повече още този месец, каза пред телевизия Ей Би Си съветникът на американския президент по икономически въпроси Кевин Хасет.


Подобни стойности са съпоставими с Голямата депресия, смята Хасет, след като само през март 26.5 млн. американци са поискали помощи за безработни. Според някои оценки 16% ще е безработицата едва в третото тримесечие, но дори догодина няма да слезе под 10 на сто, а спадът на БВП през приключващото през юни тримесечие ще е "голям".


"Мисля, че следващите няколко месеца ще изглеждат ужасно. Ще видите числа, по-лоши от всичко, което сме виждали," каза Хасет.

Правото на дистанционна работа

Германският министър на труда Хубертус Хайл работи по законодателство, което би дало на служителите правото да работят от домовете си дори когато кризата приключи, предаде "Ройтерс".


По думите му пред "Билс ам зонтаг", цитирани от агенцията, "който иска и чието работно място позволява, трябва да може" да го прави. "Ройтерс" уточнява, че към момента 25% от германците работят дистанционно при 12% преди началото на пандемията.


Социалдемократът Хайл казма, че законодателството в тази област ще бъде представено тази година. Тя се подкрепя от колегата му, финансовия министър Олаф Шолц (също социалдемократ), но не и от германски работодателски асоциации, според които последното, от което има нужда икономиката сега, са нови правила.


Според Зелените пък идеята е добра, но само ако правителството може да гарантира високоскоростен интернет за всички.

Туристическият сезон в Гърция ще е различен

Гърция готви нови правила за туризма и обяви, че се надява Европейският съюз да договори единни мерки, с които да се регулират пътуванията това лято заради коронавируса. Темата ще е на дневен ред днес в разговорите на министри на туризма в ЕС.

Русия изпревари Китай по заразени

Русия задмина Китай по брой потвърдени случаи на COVID-19 с общо 87 147 заразени от началото на кризата, съобщи оперативният щаб на страната.


Числата сочат, че новите случаи са намалели за ден със 163, но все още останат много - 6198 за 24 часа. Починалите в Русия са 794 души (с 50 смъртни случая вчера), оздравелите - 7346.


Китай, откъдето тръгна заразата, до момента е отчел общо 83 912 случая и с днешната новина става десети по брой заразени.

Рекорден спад на новите жертви в Ню Йорк

Броят на жертвите на коронавируса в Ню Йорк достигна 367, което е най-ниското им равнище този месец, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА.


Губернаторът на щата Андрю Куомо заяви, че съобщената цифра е "ужасяваща", но подчерта, че тя е близо два пъти по-малка от осемстотинте жертви за един ден, до които се стигна по време на пика на пандемията.
Това е първият случай през април, когато починалите за един ден са по-малко от 400, отбелязва АП. Вчера Куомо съобщи за 437 жертви на епидемията.


Щатите Колорадо, Мисисипи, Минесота, Монтана, Тенеси се готвят да се присъединят към другите щати, които започват експеримент за повторно отваряне на икономиката си, въпреки предупрежденията на много здравни експерти за опасност от втора вълна на коронавируса, отбелязва "Ройтерс". Джорджия, Оклахома, Аляска и Южна Каролина вече предприеха мерки за рестартиране на икономиката след един месец на мерки за изолация, довели до рязко нарастване на безработицата. Икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет заяви пред медиите, че безработицата може да достигне 16 на сто през април.

Победа в Нова Зеландия

Разпространението на вируса е елиминирано в Нова Зеландия, съобщи премиерът Джасинда Ардърн, но предупреди жителите да внимават - социалните ограничения няма да приключат засега.


Какво означава тази обявена победа над вируса - една от първите извън Китай, четете тук.

1018 нови случая в Германия

Броят на потвърдените случаи на коронавируса в Германия се е увеличил с 1018 до общо 155193, показаха данни от института за инфекциозни болести "Роберт Кох" днес.


Смъртните случаи са се увеличили със 110 до 5750, предаде "Ройтерс".

Заразените в Бразилия са над 60 хил.

Броят на заразените с новия коронавирус в Бразилия се увеличи за денонощие с над 3000 души, достигайки общо до 61 888 инфектирани, предаде агенция ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването на Бразилия, предаде БТА.


Броят на смъртните случаи от COVID-19 нарасна на 4205, като през последното денонощие са починали още 189 души. Същевременно има 1322 смъртни случая, които може да са свързани с инфекцията, но причините за леталния изход все още не са изяснени.


Същевременно от COVID-19 са се възстановили 30 152 бразилци, а 27 531 остават под наблюдение. Епицентър на болестта е щатът Сао Пауло и едноименната му столица, където живеят над 21 милиона души. В региона са регистрирани около 21 000 заразени с новия коронавирус и 1700 жертви на болестта. След Сао Пауло се нарежда Рио де Жанейро, където има над 7000 заразени и 546 починали.


Първият случай на заразяване с новия коронавирус в Бразилия бе регистриран в Сао Пауло на 26 февруари. Министерството на здравеопазването прогнозира, че ситуацията в страната ще се стабилизира през юли, а през август ще започне постепенно забавяне на динамиката на заболеваемост. Спад се очаква през септември.

Европа се готви за премахване на част от мерките

Италианското правителство вече обяви плана си за разхлабване на карантината, наложена заради коронавируса, очаква е тази седмица да го направят и Испания и Франция, такъв сценарий според британския в. "Телеграф" допуска и британският премиер Борис Джонсън, който днес ще се върне на работа.


Европа търси изход от продължилите над месец блокади, поразили не само обществения живот, а и икономиките, които ще се сблъскат с най-големия си спад от десетилетия според повечето прогнози. Въпросът пред всички е как да се справят с евентуално завръщане на вируса, пише "Файненшъл таймс".


Подходите в това са различни - например приложения за проследяване на заразата, масово тестване и набавяне на милиони маски.


Испания обяви критериите си за завръщане към нормалния живот и те са свързани с в голяма степен с укрепване на капацитета на здравната система, подробен план за времето на отваряне се очаква тази седмица. Френският премиер Едуар Филип потвърди, че ще представи утре стратегията на страната си за излизане от кризата. И в тези две страни, както и в Италия, се наблюдава забавяне на заразата.


Коронавирусът по света: Въздушният трафик ще се нормализира след поне две-три години (хронология)

© Associated Press


В Италия и Испания смъртните случаи в почивните дни бяха няколкостотин за ден, а а заразените - няколко хиляди, три пъти по-малко, отколкото в моментите на пик в двете държави преди месец.


Същевременно във Франция научният съвет към правителството предупреди, че не бива мерките да се разхлабват твърде бързо. Той отхвърли идеята на властите да отворят училищата другия месец (това според него трябва да стане през септември), не бива и да се пътува в чужбина "в месеците" след блокадата. Италианският премиер Джузепе Конте обясни за в. "Ла република", че също споделя тези притеснения, но "не може да продължаваме така" заради риска за "социално-икономическата тъкан" на обществото. В Италия починалите вчера са едва 260 - най-ниския брой от 14 март насам.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 353 Неутрално

  чува се че в Минск вече по улиците е пълно с военни камиони - загадъчно бризентови ...
  .. минават по улиците и събират труповете .. и от там -> към моргите по стадиони и ледени пързалки ....

  страшно било !

 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Поредната жертва , отнесена безжалостно от КОВИД 19, само на 95 години !
  Този път КОВИД 19 удари е в Белгия !

  ББС надлежно ни информира за иснтинския мащаб на трагедията:


  Coronavirus: Auschwitz survivor Henri Kichka dies of Covid-19
  https://www.bbc.com/news/world-europe-52433656

  One of Belgium's last Holocaust survivors, Henri Kichka, has died of Covid 19.
  He passed away on Saturday in a Brussels care home at the age of 94.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Стига идиотщини. Белорусия, като не особено туристическа и доста бедна страна не е сред най-заразените, но и да беше, тяхната стъкмистика нямаше нищо да отчете. Такива са указанията на диктатора-текезасар.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 299 Неутрално

  чува се че в Минск вече по улиците е пълно с военни камиони - загадъчно бризентови ... .. минават по улиците и събират труповете .. и от там -> към моргите по стадиони и ледени пързалки ....страшно било !
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Не ми било Минск, най ми било МАСКВА!

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Мичиган се надига срещу локдоун-а , излезли са с оръжие, ще почнат да стрелят на месо след още няколко дена :

  Armed protesters demand an end to Michigan's coronavirus lockdown orders
  https://www.youtube.com/watch?v=4b6GvszlkR0

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  Е , след овладяване на броят заразени е нормално да се помисли за икономиката....колкото до резултатите , то както се знае , пилците се броят на есен....

 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Накрая ще излезе, че рецептата е следната: много тестове (хиляди на ден), дистанция спрямо възрастните и уязвими, миене на ръце и да не си бъркаме по носовете. Не е много сложно.

 8. 8 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 786 Любопитно

  След като прочетох коментар 5 си помислих -а какво би станало сега ако в Русия населението имаше същото право да притежава оръжие като в Щатите... Може би дори нямаше да се стигне до това положение с този мафиозо начело .
  Животът в немскоговоряща Европа се нормализира , хората са със съхранена психика прдвид колко тежко изпитание бе това , естествено финансовите загуби са факт и скоро не могат да бъдат изчислени дори но най-ценния актив на едно общество са хората! И затова за техното спасяане се прави всичко. Поне така е в държавата в тази Европа . Разбира се- разни общества -разни идеали и разбирания , другаде спасяват само елита

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Какво излиза, Бразилия е започнала да тества месец по-рано от нас?

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  чува се че в Минск вече по улиците е пълно с военни камиони - загадъчно бризентови ... .. минават по улиците и събират труповете .. и от там -> към моргите по стадиони и ледени пързалки ....страшно било !
  —цитат от коментар 1 на WWW


  А как се измъкват от уебкамерите? Вече 6 прегледах, никакви камиони не се виждат. Само една катастрофа, за която явно чакат полицията.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7672 Любопитно

  Евробюрократите ще се накъсат да измислят нови правила!

  [email protected]
 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Мичиган се надига срещу локдоун-а , излезли са с оръжие, ще почнат да стрелят на месо след още няколко дена :Armed protesters demand an end to Michigan's coronavirus lockdown ordershttps://www.youtube.com/watch?v=4b6GvszlkR0
  —цитат от коментар 5 на WWW


  За стреляне, няма да се стрелят. Това е бяла страна, не Афганистан. Но сами са си виновни, че са избрали напълно неадекватна губернаторка, която праща полиция за да разгонва хората, слушащи проповед в колите си, паркирани пред църквата. При това, паркирани на прилично разстояние една от друга.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3247 Любопитно

  От тук нататък ще е все така: разхлабваш, но заразените се увеличават, затягаш мерките, но всичко стагнира ! Съжителство с ковида значи всъщност да се приеме факта, че мнозинството ще го преболедува, а който издържи - издържи ! Защото при липса на ефективна ваксина, обществото може да контролира само мащабите на пандемията - да не бъдат опустошителни за здравната му система ! Другото е на принципа : грижата за давещия се.......Та всяка държава си решава какво ще прави от тук насетне ! Общовалиден отговор няма !

 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1846 Весело

  Какво излиза, Бразилия е започнала да тества месец по-рано от нас?
  —цитат от коментар 9 на ivanpopov


  Да не излиза !

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#8] от "magelan":

  Ами това е отличителна черта на диктатурите - изземването на гражданското оръжие. Хитлер, Сталин, Мао, Пол Пот, Ким... Япония също тръгва по този път, преди втората световна, като даже мечовете на самураите забраняват. За съжаление, в ЕС също се намери кой да го пробута - полския еврокомисир Елижбета Биеновска, която прокара евродирективата за забраната на полуавтоматичното гражданско оръжие.

 16. 16 Профил на toh27651078
  toh27651078
  Рейтинг: 5 Неутрално

  коментарът ми от вчера с думата американороб е изтрит

  не съдържаше нищо обидно и беше в отговор на коментар с думата русороб който си стои

  а след днешния ми коментар че Фочи го има на снимка заедно с Рокфелер, Сорос и Гейтс старши вече нямам право и да коментаирам

  дневник да го духате, тая снимка не съм я правил аз

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Най-трудно е в големи семейства с деца, майка и баща, баба и дядо. При нас в градовете доста семейство живеят в такива жилища.
  За големите семейства добро решение би било държавата да осигури жилища на баби и дядовци за да ги отдели и да позволи на младите да продължат сами.

  подпис
 18. 18 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  1.088.910 приключени случая
  881.887 оздравели (81%)
  207.023 починали (19%)

 19. 19 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нищо не се пише за това, че бунтовете слещу локдауна започват. И Евронюз и СНН и РТ дават как плажовете на САЩ са пълни с народ, а в Берлин и Париж вече има сериозни сблъсаци между полиция и протестиращи. Факт е, че не зависимо от блокадите рисковите групи си умират, както винаги е било при всякакви епидемии, а заради локдауна икономиките се рушат по ефекта на доминото. Това само доказва колко неефективни и слаби са лидерите по света. Имитираха Китай, който локдауна Хубей, но Китай никога не го направи на територията на цялата си държава. Освен това в Ухан мерките бяха драконовски, което е неприложимо за Запада. Тук веднага група много гласни ще зареват за демокрация и граждански права. Според мен икономическите бунтове тепърва предстоят. Държавите управлявани от диктатури и полу-диктатури имайки по-силови мерки на разположение ще овладеят по-бързо положението, за другите ще е много по-трудно.

 20. 20 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Не оттук натам ами отначало така трябваше и така направиха шведи и донякъде холандци. Нормалното е уязвимите да се пазят.

 21. 21 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Имаш ли идея колко души годишно умират от демократично притежавано оръжие ?! Много от които деца и невинни?

 22. 22 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Доколко работи положението в Швеция, където почти няма ограничения и заведенията работят, се вижда от сравнението с Австрия, където ограниченията са като в България.

  Регистрирани новозаразени за последните дни в Швеция:

  12.04 - 463
  13.04 - 436
  14.04 - 480
  15.04 - 604
  16.04 - 623
  17.04 - 688
  18.04 - 531
  19.04 - 389
  20.04 - 462
  21.04 - 709
  22.04 - 722
  23.04 - 750
  24.04 - 769
  25.04 - 475

  Регистрирани новозаразени за последните дни в Австрия:

  12.04 - 139
  13.04 - 96
  14.04 - 185
  15.04 - 124
  16.04 - 126
  17.04 - 119
  18.04 - 76
  19.04 - 78
  20.04 - 46
  21.04 - 78
  22.04 - 52
  23.04 - 77
  24.04 - 69
  25.04 - 77


  Общо починали от коронавирус в Швеция - 2194
  Общо починали от коронавирус в Австрия - 542

  Швеция население: 10 мил.
  Австрия население: 9 мил.

  Гъстота на населението в Швеция - 23 души/км2
  Гъстота на населението в Австрия - 106 души/км2

  https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/austria/

 23. 23 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Засега единствената страна показваща признаци на ваксинирано население с ваксина срещу ковид 19 май че е само раша. Много заразени и то смо в москва и ниска смъртност - като при ваксинирани

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Европа се готви, ма тука генералът не дава.

 25. 25 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Положението в Испания към момента:

  https://covid19.isciii.es

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  140.917 приключени случая
  117.727 оздравели (84%)
  23.190 починали (16%)

  2870 нови регистрирани заразени за последния ден.

  В Испания са в локдаун от 14 март. Има две възможности за толкова много новозаразени - или инкубационният период е не 14, а повече от 30 дни, или не спазват локдауна.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Весело

  До коментар [#5] от "WWW":

  Другарю комунде, тези преди да почнат да стрелят на месо, според твоят гениален анализ, преди това ще бъдат отстреляни...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#22] от "koz":

  Почакай с тия сметки. Малко е рано. Доста по-важна е втората- есенната вълна. Може да се окаже че за разлика от Австрия в Швеция просто няма да я има.

 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 939 Весело

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Е ти по тая логика изкара цял свят диктатури

  гошо
 29. 29 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 354 Гневно

  До коментар [#22] от "koz":


  До коментар [#18] от "xkoleva":

  Аре бе!! Докага ше ви чакам ?
  Статия е пусната в 9:22, а вие един час се мотате?
  Много несериозно от ваша страна.

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Добри новини от Испания

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  За 2 месеца епидемия най-вероятно повече от 50 % от европейското население вече е изболедувало коронавируса. Един здрав човек без други сериозни болести може да го изкара като обикновена настинка. Силната имунна система, добре поддържаното здраве и витаминозната храна поддържат организма здрав и силен срещу подобни вируси. Допълнителното приемане на природни дарове като билков чай помагат също.

  Спомнете си думите на Рузвелт, че един единственият страх е самият страх.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 32. 32 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Доста позитивни новини. И се отварят някои страни бавно

 33. 33 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#29] от "nehaen": Аре бе!! Докага ше ви чакам? Статия е пусната в 9:22, а вие един час се мотате? Много несериозно от ваша страна.

  Жена ти ме задържа. Няма такава ламя.

 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  След като направиха глупостта да ваксинират посред зима в грипния сезон 34000 души срещу менингит ударно в Бергамо и Бреша май ще им се разминат кинтите.

  https://www.bsnews.it/2020/01/18/meningite-vaccinate-34mila-persone-tra-brescia-e-bergamo/?refresh_ce

  Че се и хвалят на всичкото отгоре в края на януари.
  Галфони!

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#25] от "xkoleva":
  Или броят грешно.

 36. 36 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Засега единствената страна показваща признаци на ваксинирано население с ваксина срещу ковид 19 май че е само раша. Много заразени и то смо в москва и ниска смъртност - като при ваксинирани
  —цитат от коментар 23 на rexdog2004


  в раша смъртността е ниска, защото средната продължителност на живота е под минимума на рисковата група.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 37. 37 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1169 Весело

  След като направиха глупостта да ваксинират посред зима в грипния сезон 34000 души срещу менингит ударно в Бергамо и Бреша май ще им се разминат кинтите. https://www.bsnews.it/2020/01/18/meningite-vaccinate-34mila-persone-tra-brescia-e-bergamo/?refresh_ce Че се и хвалят на всичкото отгоре в края на януари.Галфони!
  —цитат от коментар 34 на k_


  този сайт много правилно се е кръстил BSnews.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 38. 38 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#37] от "FourOhFive":
  Колкото искаш можеш да четеш стари новини от мрежата за кампанията по менингит в Бергамо в началото на годината и мерките по спешната ваксинация.
  Баш от Бергамо пост от 6ти януари за паниката
  https://primabergamo.it/cronaca/quinto-caso-meningite-gravissimo-ragazzo-del-sebino/

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Коронавирусът по света: Въздушният трафик ще се нормализира след поне две-три години (хронология)

  Не и за България . Просто нямаме въздушен превозвач .

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 776 Неутрално

  СЗО е загрижена за темповете на нарастване на случаите на зараза в Африка, Източна Европа, Латинска Америка и в някои страни от Азия. "

  България не беше ли в източна Европа ? Дано мисирките попитат Щаба .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK