По-леко в сравняването на коронавируса и Втората световна война

По-леко в сравняването на коронавируса и Втората световна война


Последствията от пандемията пометоха световната икономика като валяк, а отраженията ще продължат с години. Но сравненията с периода на Втората световна война не са най-уместните, предупреждава "Дойче веле".


Покрай кризата с коронавируса употребата на израза "за първи път след Втората световна война" зачести рязко. Политици, коментатори и анализатори се връщат редовно назад към войната като отправна точка за сравнения със сегашната драматична ситуация.


Преди самият той да бъде покосен от COVID-19, британският премиер Борис Джонсън няколко пъти спомена как неговото правителство предприемало "безпрецедентни от Втората световна война насам" стъпки в борбата срещу пандемията. Същото чухме и от германската канцлерка Ангела Меркел. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сме изправени пред "най-тежката криза след Втората световна война".
Това не е просто реторика - изразът се използва в различни икономически корелации. Неотдавна американското промишлено производство регистрира най-големия спад след Втората световна война, докато данните за икономиките на Франция и Германия през първото тримесечие на 2020 година накараха различни експерти да прогнозират рецесия, дори депресия, "ненадмината след края на най-смъртоносния конфликт в света от преди 75 години". А прогнозата на Дойче банк за БВП през първата половина от тази година е за значителен спад, какъвто "не е бил регистриран поне от края на Втората световна война насам".


Новините не са само лоши


Но тези сравнения не са толкова елементарни. Все още не знаем колко тежки ще се окажат икономически щети, нанесени от COVID-19. Кризата продължава и никое правителство не може да каже със сигурност кога ще приключи. Можем да изчисляваме само нанесените дотук щети и те безспорно са огромни. На този етап обаче това не изглежда сравнимо със състоянието, в което се намира Европа след края на Втората световна война.
Според известния историк Тони Джъд най-сериозният икономически проблем в Европа след 1945 година е липсата на жилища, разрушени по време на войната. В Германия тази липса е била 40 процента, във Великобритания - 30, във Франция - 20 на сто. Това е бил наистина огромен проблем за следвоенна Европа.


Освен това почти напълно е била унищожена транспортната инфраструктура: пътища и железопътни линии, мостове и канали. Да не говорим за нарушените доставки на стоки от първа необходимост като въглища и храни.


Но все пак оттогава има и добри новини. Седемте военни години дават тласък на машиностроенето, особено в страните - основни участнички във войната. Връщането към мирновременното производство се осъществява лесно, още повече че изненадващо много фабрики и суровини са пощадени.


Бързото възстановяване е невъзможно


В годините от 1945 до 1947 материалните щети в цяла Европа се отстраняват със забележителна скорост, особено в Германия. Ако в края на април 1945, когато Хитлер се самоубива, само 10 процента от железопътните линии в страната са годни за движение, през юни 1946 са възстановени цели 93 процента от железопътната мрежа, а повече от 800 моста са построени отново.


През 1947 година става ясно, че надеждите за бързо следвоенно възстановяване на Европа няма да се изпълнят. И на мястото на оптимизма се настанява мрачният реализъм. Дефицитът, особено на храни, е огромен проблем - много хора гладуват. Ситуацията в следвоенна Европа допълнително се усложнява от незапомнено студената зима на 1946-1947 година, която довежда европейските икономики до застой.


Но има и други проблеми - след войната европейските страни имат да изплащат огромни дългове и до голяма степен разчитат на вноса от Америка. Тогава те почти нямат какво да продават на света, т.е. нямат откъде да си набавят необходимите за вноса долари. По онова време Германия дори няма действаща валута.


Когато нищо не достига


Постепенно песимизмът се превръща във фатализъм. През април 1947 френският министър на икономиката Андре Филип декларира: "Заплашени сме от тотална икономическа и финансова катастрофа." А влиятелният в онези години американски журналист Хамилтън Фиш обобщава положението в Европа така: "Липсите са повсеместни - не достигат влакове и трамваи, автобуси и автомобили, за да могат хората да отидат на работа, да не говорим за почивка. Не достига брашното за хляба, а без хляб хората не могат да си набавят необходимата енергия за тежкия физически труд. Няма достатъчно жилища, нито стъкла за прозорците. Няма кожа за направата на обувки, вълна за пуловери, газ за готвене, памук за пелени, захар за конфитюри, мляко за бебетата, липсват олио и дори сапун."


През 1948 година САЩ пускат в действие плана "Маршал" и инжектират 128 милиарда долара днешни пари за икономическото възстановяване на Европа. Една от основните му цели е да помогне на Германия да си върне ролята на двигател на европейската икономика - особено в преработвателната индустрия и промишлеността.


В очакване на чудото


50-те, а донякъде и 60-те години на миналия век ще се запомнят като златни икономически десетилетия в Западна Европа, САЩ, Източна Азия и тогавашния Съветски съюз. В редица страни като Западна Германия, Франция, Япония, Австрия, Южна Корея, Италия, Гърция и други това са години на икономически възход, наречени по-късно икономическо чудо. Но е важно да не се забравя, че за да се почувства истински следвоенният бум, са необходими повече от пет години. Но пък той се оказа една от най-успешните епохи на икономическа експанзия в цялата световна история.


Основният извод от този бегъл поглед назад към икономическата катастрофа в следвоенна Европа е, че настоящата криза, колкото и сериозна да е тя, не е сравнима с тази, пред която са изправени Европа и светът, когато през лятото на 1945 година всичко е в развалини - в буквалния и в преносния смисъл на думата. Тогава хората са имали нужда от много повече, отколкото само от малко надежда.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  Не само че ЕС се провали в ефективната медицинска помощ за коронавриусната криза, но и съумя да се провали в уж най-силната си част, а именно финансовият въпрос.

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Това е безпрецедентното от края на Втората световна война...

  [email protected]
 3. 3 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ами да, неуместни са сравненията с втората световна война. След нея се възстановявала предимно Европа, аз след вируса ще се възстановява цял свят.

 4. 4 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Е, рядко вече мога да прочета нещо и да кажа напълно чистосърдечно: Браво!
  Кратък, изчерпателен и поучителен текст...
  ...от авторът на Дневник и DW Артър Съливан.:)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  британският премиер бил "покосен" от вируса значи, а :-)

  то и вие карайте по-леко с епитети, дет' се вика :-)

  статията ми напомни на А.А.А.А.А.

  Америкън Асосиейшън Агейнст Акроним Абюуз

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Една печално известна конгресменка в Америка неодавна разправяше как борбата с климатичните промени била като ВСВ и затова не било уместно да се пита откъде щели да дойдат всичките пари...

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 529 Гневно

  Баси отвратителната статия! Как може така да се пише за демократичните Западна Германия и Франция през 1947? Било имало глад там! Това е гнусна комунистическа пропаганда!
  Всеки демократично ориентиран гражданин знае, че всичките тези написани неща са се случили в съветската сфера на влияние! Там където е стъпил руския ботуш!
  Докато на Запад са мажели филийките с краве масълце и сладко от боровинки, останало неразграбено от каскетите-мародери!

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не само че ЕС се провали в ефективната медицинска помощ за коронавриусната криза, но и съумя да се провали в уж най-силната си част, а именно финансовият въпрос.
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Така е, бастуне. Затова всички русофилистици е най-добре да напуснете проваления ЕС и да емигрирате в благоденстващата Русия.

 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2013 Весело

  А.А.А.А.А. Америкън Асосиейшън Агейнст Акроним Абюуз
  —цитат от коментар 5 на хм


  Аз кандидатствах за ПЧНААААА*, ама нещо НО**.

  *Почетен член и т.н.
  ** Няма отговор.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  “През 1948 година САЩ пускат в действие плана "Маршал" и инжектират 128 милиарда долара днешни пари“
  То, сега са напечатани над шест трилиона долара (2.2 + 0.5 от САЩ; 2.33 евро от ЕС, по около един от Япония и Китай). Сиреч, “утрешни” пари от 128 трилиона долара и, ако подходим като “механичния умник”- автор на опровержението, то сегашната криза е 1000 пъти по-дълбока от ВСВ.

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6117 Неутрално

  Истината е, че сме се разглезили ужасно и влагаме усилия, само когато мрънкаме за щяло и нещяло.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  До коментар [#7] от "Günther":

  Тези държави са били сринати и все пак за пет години са се възстановили. А ние, дето не сме били сринати, още не може да се възстановим, благодарение на СССР. Ограбили са всичко, което са могли, избиха интелигентните и можещите, и десетилетия берем горчивите плодове.

 13. 13 Профил на beo41655221
  beo41655221
  Рейтинг: Неутрално

  По-леко в сравненията, защото може и да надмине Втората световна.

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Изказват се обикновено от страни КЪДЕТО НЯМА РАЗВАЛИНИ . Нещата може и да са по ЛОШИ. След ВСВ ... се наложиха два икономически модела. Един на САЩ и втори на СССР, а след 1991 имаме само един ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ . Моделът иска ПОТРЕБЛЕНИЕ и пазари, моделът успешно работеше чрез ДЪЛГОВЕ КЪМ БАНКИ ,и масираната реклама да си ЖИВЕЕШ СЕГА. Сега сме в ситуация където дълговете на населението КЪМ БАНКИТЕ СА КОЛОСАЛНИ. САЩ се изхитриха с идеята ДЪЛГОВЕТЕ ДА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ НА ДЕЦАТА. Системата няма идея за ПОТРЕБЛЕНИЕТО . На всеки става ЯСНО ,че долар , петрол в СА, петрол в РУСИЯ, Петрол в САЩ, глобален потребител КИТАЙ са четири различни НЕЩА.

 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Има много общо между двата периода. Това е, че са причинени от човешка глупост и лакомия. Епидемията - в буквален смисъл. Общото е и че ВСВ и епидемията засягат целия свят. Няма страна незасегната от ВСВ - тя затова е световна.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#13] от "beo41655221":

  мда, това на снимкята е нищо, срявнено със задължителните маски и ограничени разходки в парка

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#12] от "Роси":

  “Тези държави са били сринати ”

  Франция е победителка като САЩ. Югославия, Гърция и Турция също са победителки.
  А инфраструктурата в Турция, Швеция, Швейцария, Испания, Португалия, Норвегия и “победените” Румъния, Австрия, Чехия, та дори Италия и Финландия не е била срината.

 18. 18 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  Турция е неутрална, но и преди войната не са били цвете. Гърците също.
  Кажи нещо за Германия :) Само не цитирай кухо план Маршал - други са получили повече от Германия, а Германия плаща репрации свен че половината е била като на снимката

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на rdj39650196
  rdj39650196
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е,вече и дойче веле са настраната на победителите от ВСВ.

 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  По-леко в сравняването на коронавируса и Втората световна война
  .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Сравнението е абсурдно! ВСВ е продължила 5-6 години! Докато пандемията е на няколко месеца! Да се сравняват жертвите - също е абсурдно.

  Преиграването с темата Корона вирус се прави най вече от властите, за да си припишат огромна важност и тежест в борбата срещу пандемията! Това е добре дошло за тях при едни близки следващи избори!
  Популистите като борисов са най-отвратителни!
  Те ще ви напомнят ежедневно, че дължите живота си само и единствено на тях!
  Мисирките, които обслужват мутренската власт ще припяват същата песен...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Германия не е плащала репарации. Планът Маршал е бил тоягата на САЩ срещу Франция и Холандия, който са искали репарации. На САЩ е било ясно, че репарациите водят до нова война. И затова са казали на франсета - ако искате репарации, няма за вас план Маршал. В замяна демилитаризираме Германия, демократизираме я и тя почва да произвежда невоенни машини.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#14] от "dejmos":

  “След ВСВ ... се наложиха два икономически модела. Един на САЩ и втори на СССР, а след 1991 имаме само един ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ”

  И този един единствен либерален модел с основна цел печалбата е затънал до гуша в дългове. Сиреч, има отрицателна производителност. Другите атрибути, “отрицателна лихва”, “отрицателна доходност”, “отрицателни цени” (американски суров петрол), “бюджетен дефицит”, отдавна са въведени.
  А “здравата логика”, доколкото не може да има “отрицателен живот”, натиска поне за тяхното “нулиране”, било на ценности (атлантически - Антлантида отдавна е потънала), било на “стойности”.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на rdj39650196
  rdj39650196
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Царство България загубило Втората световна война като съюзник на нацистка Германия е било аграрна страна.
  През 1989 Народна Република България е промишлена страна с развита тежка промишленост,авиация,енергетика и една от малкото държави с АЕЦ,ЖП инфраструктура и много други.
  30 години по-късно все още политиците от различни цветове на дъгата,управляващи държавата ни, разчитат на инфраструктурата построена при социализЪма и с помоща на СССР ...
  Даже и след 100 години няма да могат да разрушат това ,което българския народ е построил за периода 1944-1989 въпреки,че много се стараят...

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4724 Любопитно

  Хубава статия. Действително трябва да не се преувеличава с настоящата криза в ЕС, която не може да се сравнява с трудностите и проблемите в Европа в първите години след края на ВСВ (описани в статията).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Ако Коронавирусът може да се сравнява с нещо, това е само неутронната бомба!
  Поразява човека, но запазва инфраструктурата!
  Някой да е видял мост разрушен от Коронавируса?

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 529 Весело

  Обаче забележете! Тогава, през 1945 - 1950, на Запад е било разруха, а у нас под мъдрото ръководство на Георги Димитров, Васил Коларов и Вълко Червенков кипеше строителство!
  Например язовир Искър, от който сега столичните жълтопаветници пият вода, кой им го направи? КОМУНИСТИТЕ! Ако не бяха те, сега жълтопаветното гражданско общество щяха да понамирисват като перничани :)

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Да, по-леко!
  Защото допустим в СССР. повече от половината жертви, това е вината на комунистите от власт, които с неграмотната си команди, изпратиха войниците си на сигурна смърт🤬

  "Чуждестранен агент"
 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 529 Весело

  Ей сега чакам да се появи някой буден демократичен гражданин, за да говори за гораните и други такива престъпници, които са обирали слънчогледа от ТКЗС-тата. С друго не са запомнени :)

  Бог да благослови Америка за България!
 30. 30 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Günther":Тези държави са били сринати и все пак за пет години са се възстановили. А ние, дето не сме били сринати, още не може да се възстановим, благодарение на СССР. Ограбили са всичко, което са могли, избиха интелигентните и можещите, и десетилетия берем горчивите плодове.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Малко факти може ли ?

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#18] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  “Кажи нещо за Германия :)”

  Германия, и ФРГ, ГДР, е било голяма трагедия. Ужас! Над шест милиона немци са били заставени да работят робски за да може окупантите да им изнесат технологиите.
  Но не са сменяли ИКОНОМИЧЕСКИЯ МОДЕЛ във ФРГ и технологиите са си били техни (не е имало нужда от “преводачи” каквато нужда са изпитвали “краварите” и “мужиците”, нито дълго време да копират чужда технология дорде стане “японска”).
  И целта е била ясна - да възстановят “немското чудо”.
  Сега нещата не стоят по този начин ... във времето на четвъртата индустриална революция.

 32. 32 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#30] от "gwe49620445":

  Искаш факти от Роси? Ти се майтапиш :))))

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 33 Профил на rdj39650196
  rdj39650196
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Коронавируса убива предимно възрастни хора.

 34. 34 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сатана Ликующий":

  германските заводи са разграбени и машините изнесени, няколко милиона германци работят като роби в СССР, Франция и Германия - това също са репарации

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#26] от "Tzar Vova Josei-ki":Коронавируса убива предимно възрастни хора.
  —цитат от коментар 33 на rdj39650196


  Така е! А кои са възрастните хора? Това са КОМУНИСТИТЕ! Тези, които гласуват за Корнелия и за Кирчо Добрев.... Е, и тук таме има някоя друга синя бабичка-реститутка, но тя не се брои :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 36. 36 Профил на rdj39650196
  rdj39650196
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "putinxujlo":

  Тебе как са те пропуснали?

 37. 37 Профил на rdj39650196
  rdj39650196
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#35] от "Günther":

  В България има много малко случаи,електората на Нинова се държи мъжки и не намалява...

 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Споко бе, тоя път не сте вие швабите виновни. Китайците са.

 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#34] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Ти не знаеш какво са репарации. В момента ФРГ все още плаща лихвите по заемите взети за погасяване на репарациите по Версайския мирен договор. Въвеждането на Дойче марк от Ерхард би било невъзможно, ако имаше парични репарации.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#33] от "rdj39650196":

  “Коронавируса убива предимно възрастни хора.”

  Да, ама страхът да ти бъде затворена банка, болница, бизнес поради болни служители/работници е голям. Усилван неумоверно от непоносимо дългово бреме.

 41. 41 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сатана Ликующий":германските заводи са разграбени и машините изнесени, няколко милиона германци работят като роби в СССР, Франция и Германия - това също са репарации
  —цитат от коментар 34 на GMO VACCINES CHEMICALS


  А по време на войната колко хора от окупираните държави работеха в Германия ? А военнопленници ? Разграбени машини и заводи ?! А германците не грабиха ли преди това ?

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  "По-леко в сравняването на коронавируса и Втората световна война"

  Борис Джонсън няколко пъти спомена как неговото правителство предприемало "безпрецедентни от Втората световна война насам" стъпки в борбата срещу пандемията. Същото чухме и от германската канцлерка Ангела Меркел. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сме изправени пред "най-тежката криза след Втората световна война".

  Очевидно на автора на статията му е трудно да разбере тези две неща. Или пишат заглавието като за малоумни идиоти, а то и само такива май четат. Та и аз се чудя що чета още. :)


  Едно е да ги сравняваш, друго е да кажеш, че това е най-сериозната криза в Европа след ВСВ. Има гоуема разлика. :)

 43. 43 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Общото между двете събития е икономическият спад, нищо друго. Войната си е война, тя е жестока и опустошителна. Днес ние сме разглезени и ревем по повод и без повод, придаваме прекомернен трагизъм на събитията,правим се на най-големите жертви.На днешния човек му липсва адреналин и той си го набавя по изкуствен път.Животът ни е прекалено подреден и слънчев, трябват ни облаци.

 44. 44 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#18] от "GMO VACCINES CHEMICALS":“Кажи нещо за Германия :)”Германия, и ФРГ, ГДР, е било голяма трагедия. Ужас! Над шест милиона немци са били заставени да работят робски за да може окупантите да им изнесат
  —цитат от коментар 31 на wanderer


  Хайде да не плачем за германците които са били заставени да работят като роби. Прочети малко за зверствата които са вършили по време а войната и може би ще ти мине.

 45. 45 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#30] от "gwe49620445":

  До коментар [#7] от "Günther":Тези държави са били сринати и все пак за пет години са се възстановили. А ние, дето не сме били сринати, още не може да се възстановим, благодарение на СССР. Ограбили са всичко, което са могли, избиха интелигентните и можещите, и десетилетия берем горчивите плодове.
  —цитат от коментар 12 на Роси

  Малко факти може ли ?
  ===========$====

  Факти, може разбира се:) Ето какво пише в руска Уикипедия за загубите на България.
  Ако имате още въпроси - питайте:)

  По официальным данным правительства Болгарии, прямые военные расходы Болгарии за период ведения военных действий на стороне стран антигитлеровской коалиции составили 95 млрд левов[77].

  "Чуждестранен агент"
 46. 46 Профил на rdj39650196
  rdj39650196
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Да не са започвали войната...

 47. 47 Профил на rdj39650196
  rdj39650196
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  Бизнес моделите ще се променят ,но не и бизнесите...

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Любопитно

  До коментар [#47] от "rdj39650196":

  “Бизнес моделите ще се променят ,но не и бизнесите...”

  Сиреч, от картофите ще се правят, не само чипс, но и торти, но бизнесът с мотиката по тяхното вадене ще си остане?

 49. 49 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#36] от "rdj39650196":

  ?

  "Чуждестранен агент"
 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#46] от "rdj39650196":

  “Да не са започвали войната...”

  След два “спасителни” САЩисани плана, “кражба” на 132 млрд. германски златни марки (сегашни 442 млрд. долара или, минавайки през златото, 1.6 трилиона долара) и на немската интелектуална собственост (100 хил. патента), анексиране на ключови провинции, са закъсняли да започнат войната ... “за нов ред”.
  Всъщност, японците са ги изпреварили с цели две години.

 51. 51 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Не може да се прави аналогия със сегашната обстановка и ВСВ.
  1. Короната напъпли бързо целия свят. Войната по принцип се разпростря предимно в Европа. Силни финансови и промишлени единици останаха незасегнати-пр., Швейцария и Америка.
  2. При короната останаха да работят важни отрасли, които снабдяват населението със стоки от първа необходимост, преди всичко храни. На хората нищо не им липсва за оцеляване.
  3.При войната има атаки по суша и въздух, както и политически и етнически тормоз на завоевателите. Сега няма такова нещо.
  Единствено нещо, на което мисля, че всички се надяваме, е по-бързо да се разкара от главите ни и веднага да се започне разследване кой го причини, дали изобщо го имаше или е инсценировка и виновникът да го отнесе. Най-хубавият сезон е в разгара си, а ние го пропускаме. Бог да ни помага. Амин.

 52. 52 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#34] от "GMO VACCINES CHEMICALS":Ти не знаеш какво са репарации. В момента ФРГ все още плаща лихвите по заемите взети за погасяване на репарациите по Версайския мирен договор. Въвеждането на Дойче марк от Ерхард би било невъзможно, ако имаше парични репарации.
  —цитат от коментар 39 на Сатана Ликующий


  Май ти не знаеш кое какво е.
  Всичко, което победената страна дава на победителя са репарации. Въобще не е задължително да са в пари - вече ги изброиха по-нагоре: машини, заводи, патенти, а освен тях отнемане на територии и полагане на труд за Съюзниците.
  Но Германия все пак плаща и пари на жертвите от Холокоста. Не само държавата, а и големите фирми, които са ползвали робски труд.

  България също има наложени репарации в полза на Сърбия и Гърция, изплащани в стоки, и в мирния договор точно така са наречени - репарации.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4724 Любопитно

  До коментар [#51] от "man_un":

  По точка 1 не си прав. Войната не се разпростя само в Европа. В цяла Източна Азия се разпростря също... от Северен Китай чак до Индонезия и Австралия.

  Както и в Северна Африка - от Мароко до Египет.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сатана Ликующий":

  "Има много общо между двата периода. Това е, че са причинени от човешка глупост и лакомия."
  Истината е, че общото между двата периода е в това, че и тогавашната катастрофа и сегашната са причинени от наглостта и безумието на диктаторски режими - нацистки и комунистически за ВСВ и комунистически Китай сега.

 55. 55 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#33] от "rdj39650196":

  Умната, че тоя вирус удрял в главата, пък "предимно младите"!

 56. 56 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Обаче забележете! Тогава, през 1945 - 1950, на Запад е било разруха, а у нас под мъдрото ръководство на Георги Димитров, Васил Коларов и Вълко Червенков кипеше строителство!Например язовир Искър, от който сега столичните жълтопаветници пият вода, кой им го направи? КОМУНИСТИТЕ! Ако не бяха те, сега жълтопаветното гражданско общество щяха да понамирисват като перничани :)
  —цитат от коментар 27 на Günther


  Или реалността ти бяга или лъжеш умишлено. Залагам на второто.

 57. 57 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сатана Ликующий":"Има много общо между двата периода. Това е, че са причинени от човешка глупост и лакомия." Истината е, че общото между двата периода е в това, че и тогавашната катастрофа и сегашната са причинени от наглостта и безумието на диктаторски режими - нацистки и комунистически за ВСВ и комунистически Китай сега.
  —цитат от коментар 54 на bek


  А демократичните режими като Англия и Франция нямат нищо общо с ВСВ ?
  Я пак ! Нещо, Мюнхен 1938 г. говори ли ти ? Щото има едни снимки на едни демократични политици, дето се здрависват с диктатори. Или това е част от живота ?!

 58. 58 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Дойчланд си е Дойчланд.
  Можете да ѝ ядете ушите, меко и любезно казано.
  Не се занимавайте с нея и не си губете времето да ѝ копаете гроба.
  Можете да завиждате и да се учите от тази държава. Дай Боже всички да имаме такива икономики, на които Обама например преди няколко години се помоли в прав текст да си ограничат експорта, защото пречи на щатската икономика и машиностроене да се възстановят по-бързо от финансовата криза.
  Колкото и цинично да звучи и съм сигурен, че не съм едиственият тук, който мисли така - ако трябваше да избирам между двете империи на злото - Немската или Съветската - с две ръце бих избрал немската.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 59. 59 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#53] от "Иво":

  Правилно, затова написах "предимно".

 60. 60 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 157 Любопитно

  До коментар [#24] от "rdj39650196":

  Започна се!

  Как точно ги доказвате тия твърдения, че да се научим и ние?

 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#7] от "Günther":Тези държави са били сринати и все пак за пет години са се възстановили. А ние, дето не сме били сринати, още не може да се възстановим, благодарение на СССР. Ограбили са всичко, което са могли, избиха интелигентните и можещите, и десетилетия берем горчивите плодове.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Роси, леко бъркаш с опяването. БГ сега е по-добре икономически отколкото когато и да е в своята история. Въпреки, комунизма.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK