Русия премести на 3 септември Деня на края на Втората световна война

На 2 септември 1945 г. имперска Япония подписва на бойния кораб "Мисури" безусловната си капитулация

© Associated Press

На 2 септември 1945 г. имперска Япония подписва на бойния кораб "Мисури" безусловната си капитулацияПрезидентът на Русия Владимир Путин подписа одобрена от парламента поправка в закон от 1995 г., с която датата, на която се отбелязва Денят на край на Втората световна война, се променя от 2 на 3 септември.


Досега Русия отбелязваше този ден заедно с останалия свят - на 2 септември, датата, на която имперска Япония подписва на бойния кораб "Мисури" безусловната си капитулация през 1945 г. Това е различно от Деня на края на Великата отечествена война, която в страната отчитат от 22 юни 1941 г. до нощта на 8 срещу 9 май 1945 г.


Сега руснаците се позовават на указ на Върховния съвет на СССР от 2 септември 1945 г., с който следващият ден е обявен за Ден на победата над Япония.
В списъка с паметните дати в закона от 1995 г. на 3 септември се отбелязва Деня за солидарност в борбата с тероризма. Той е въведен през 2005 г. в памет на трагедията в Беслан, където през 2004 г. в терористично нападение, продължило от 1 до 3 септември и приключило след атаката на силите за сигурност с гибелта на 334 души, от които 186 деца. Поради тази причина имаше критики от организацията "Майките на Беслан", правозащитни организации и журналисти за предизвикано с новата промяна съвпадение на траурни и възпоменателни събитие с празнуване победата от 1945 г.


Депутатите в Москва отвърнаха, че това нямало да бъде празнуване, а почит към отдалите живота и здравето си воини за приключване на войната и в Азия. В мотивите към закона е записано, че денят "символизира преход от състояние на война към мир, търсене на път към помирение и сътрудничество".


И 9 май, и 2 септември не са формален край на войната - мирни договори в Европа се подписват години по-късно, а до днес между СССР/Русия има само състояние на прекратяване на огъня с Япония, но не и мирен договор. Причината са разногласията за статута на част от Курилските острови, които според Токио са окупирани от Червената армия и незаконно се контролират от руснаците вече 75 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK