Русия иска правна уредба за статута на мемориалите на своята армия в България

Снимката е от посещението на Сергей Лавров в България през 2014 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е от посещението на Сергей Лавров в България през 2014 г.В разговор външните министри на България и Русия Екатерина Захариева и Сергей Лавров са се разбрали да продължат да работят по договорно-правната уредба на статута на военните гробници и мемориали. Това съобщава руската държавна агенция ТАСС за съдържанието на телефонен разговор между двамата, проведен днес. Според руската страна темата е особено актуална в контекста на 75-тата годишнина от победата във Втората световна война, отбелязвана тази година.


Друг акцент от разговора, откроен от руската агенция, е ангажиментът, поет от Захариева, газопроводът Балкански поток да бъде готов до края на годината.


Българското външно министерство също разпространи съобщение за разговора между двамата, проведен във връзка с отмяната на посещението на Лавров в България, насрочено за днес, но неосъществено заради пандемията с коронавируса. Двамата са обсъдили възможността визитата да се състои до края на годината.
"Ситуацията в света е нова. Страните са на различен етап, някои още не са стигнали до пика на кризата, но за нейното решаване трябва да има координиран подход. Сега мултилатерализмът е нужен повече от всякога, защото за вируса няма граници и етноси. Всички страни по света трябва да работим в по-близко сътрудничество", е казала Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK