В Тунис изкуствен интелект и роботи срещу пандемията

В Тунис изкуствен интелект и роботи срещу пандемията

© Associated PressРобот, способен да разпределя пациентите, анализ на радиография от изкуствен интелект, декодиране на вирусния геном, търсене на ваксина: пандемията от коронавируса даде тласък в Тунис на иновации в подкрепа на уязвимите служби за обществено здравеопазване.


В училището за инженери в Сус, Южен Тунис, традиционният проект за края на учебната година стана ясен: изобретяването по искане на правителството на машина за кислородна терапия, която да е местно производство. В действителност болниците не разполагат с достатъчно оборудване в условията на покачване на цената му и на удължаване на сроковете за доставка.


"Ученици, преподаватели и практикуващи лекари създадоха прототип, който работи. Това е първият път, когато произвеждаме тази машина в Тунис. Това доказва, че тук има потенциал: това, което липсва, са доверието и средствата, които ни бяха предоставени по време на кризата", казва Ареф Медеб, директор на училището. Други тунизийски изследователи разработиха прототип на опростен респиратор, съставен от принтирани с 3D технология елементи и елементи, лесни за купуване. С предоставянето на свободен достъп, африканските страни, част от които разполагат с малко количество такова оборудване, ще могат сами да ги произвеждат.
"Всички сме в състояние на тревога, защото искаме да спасим живот", казва Халил Алуш - студент инженер, който участва в друг проект за респиратор местно производство. "Използваме всичко, което можем да намерим като "свободен източник" (изобретения, върху които няма патентни права) и компетентността на тунизийския инженер, специализиран в респираторите за реанимация. "Свободен източник" и сам да се оправя!", казва с ирония той. "Кризата ни показва, че може да сме по-независими."


"Компетентност"


Макар лабораториите да изнемогват под тежестта на тестовете, Тунис бе една от първите страни в региона, които декодираха циркулиращия локално вирусен геном, което е необходима стъпка от процеса по създаването на ваксина.


Институтът "Пастьор" в Тунис е една от малкото институции в Африка, които правят проучвания за ваксина.
"Други страни са на по-напреднал етап, но това не ни гарантира, че ще получим бърз достъп до тези ваксини", изтъква Хешми Лузир, директор на института. "Имаме шанса да разполагаме с хора с нужната компетентност. Ако успеем, ще бъде невероятно", допълва той.


От диагностична гледна точка в процес на валидиране е проектиран в инженерно училище уред с изкуствен интелект, който ще измерва на момента вероятността даден човек да е заразен, като се базира на радиография на белите му дробове. Това може да е от помощ за маргинализираните региони, където няма медицинска инфраструктура, необходима за правенето на тестове. "Кризата изкара всичко наяве", заяви премиерът на Тунис Елиес Фахфах по телевизията, но тя "разкри и сериозните ни възможности" в сферата на информационните и комуникационните технологии и изкуствения интелект. "След коронавируса, ще базираме възстановяването на тази основа", изтъкна той на фона на икономическите затруднения, провокирани от ограничителните мерки.
Правителството откри виртуално изложение, където са представени различни иновации и медицински технологии, разработени за борба с COVID-19.


Дори най-противопоставящите се на цифровизацията сегменти от администрацията са склонни някои дейности да преминат онлайн. Например министерството на вътрешните работи издава шофьорски книжки чрез интернет платформа.


Министерството на здравеопазването използва приложение, разработено наскоро от студенти и техни преподаватели, за да преброи наличните легла. Приложението също така може да извършва организационна дейност при трансфери на пациенти или разполагането на допълнителни подвижни легла. Дистанционно управляван от полицията робот, който патрулира по улиците, за да гарантира спазването на карантината, вече доби популярност.


Неговият изобретател, тунизийската компания "Енова", обаче няма да се задоволи с това: един от автономните й роботи пазачи, който е в процес на адаптиране, ще направи възможна комуникацията на болните в тежко състояние с техните близки. Разработва се и друг, който да му помага посредством изкуствен интелект да разпределя пристигащите в съответната болница пациенти. "Все още не сме победени. Трябва обаче да проучим всички възможности" за излизане от кризата, подчертава доктор Джалила Бен Хелил, заместник-ръководител на основната реанимационна служба за борба с COVID-19 в Тунис. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK