"Всичко е в ръцете ви" - Борисов не каза ще спре ли македонците по пътя към ЕС

"Всичко е в ръцете ви" - Борисов не каза ще спре ли македонците по пътя към ЕС

© Youtube.comВсичко е в ръцете на македонците" преди срещата на 6 май, на която с видеоконферентна връзка ще се съберат лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов за предстоящите разговори за формалното начало на диалога на Скопие и Тирана за присъединяване към ЕС.


За него лидерите дадоха дългоочаквана зелена светлина на среща преди няколко седмици, но без конкретни дати. В интервю за македонската телевизия "Сител" обаче Борисов коментира възможността позицията на България сега да бъде обвързана с напредъка на историческата комисия с представители на двете държави и с условията, поставени на Скопие миналата година.


На последния съвет е говорено за максимална подкрепа на Скопие и Тирана, но "всичко е в ръцете на македонците", каза премиерът. След тези думи журналистът Мариян Николовски го пита дали ще блокира даването на дата на Северна Македония. "Ние сме държавата, която първа започна и направи възможно да се говори за присъединяване към ЕС на нашите мили братя и сестри. И второ, направихме всичко възможно да ги подпомагаме, вследствие на което тръгна и процесът с Гърция," е отговорът на Борисов.
Той добави, че България е защитавала Северна Македония и когато никой не е искал да я включва. "Всичко е в ръцете ви... историческата комисия да намери приемлив текст, който да не ни спъва, а да ни обединява."


Николовски взима повод от публикуваното от Борисов видео с песента "Корона чао" (вдъхновена от италианската партизанска "Бела чао"). Статусът във "Фейсбук" с който Борисов казва, че България поддържа Северна Македония, не съответства на декларацията, според която България планира да блокира началото на преговорите със Северна Македония на новата среща на върха на ЕС.


"Поддръжката за Северна Македония е била през цялото време... Това, което трябва да направим сега, е историческите комисии да си приключат спорните теми," обяснява българският министър-председател. По-късно в интервюто той изложи и мнението си как трябва да се разглеждат спорните исторически личности:


"Това са герои, които са си дали живота да сме заедно сега. Поне моят прочит на историята е такъв. Те са ходили и са се били да сме добре. Те не са се били, за да ни разделят. От това трябва да тръгнат историците според мен."


Бойко Борисов,

министър-председател на България


Защо се стигна до такъв разговор


Работата на смесената комисия за исторически и образователни въпроси се проточи и миналата есен тя не успя да изпълни поставени от двете правителства срокове, за да изглади различията.


Това доведе до правителствена позиция за преговорите на Скопие с ЕС, подкрепена и с декларация от парламента, в която се поставяха редица условия за евроинтеграцията на югозападната съседка. Сред тях бяха отказът от претенция за "македонско малцинство" в България и (по-спорната точка) изрично настояване македонският език, официално непризнат от България, да се нарича "Официален език на Република Северна Македония" в документи.


Темата се оказа отново на дневен ред в македонското общество в последните дни. Изданието МКД съобщи този месец за български документ, с който "ексклузивно" разполага, според който Северна Македоня трябва да "забрави" за малцинството и езика, ако иска да продължи преговорите. Тези позиции, макар и с по-остър тон, повтарят заложените в документите от миналата година схващания. В последвал разговор с МКД външният министър Никола Димитров заяви, че Северна Македония "никога няма да приеме вменяване на антиевропейски двустранни условия, които посягат на македонския идентитет в преговорната рамка за пристъпване към европейското семейство".


Преди среща на лидерите на консервативната ВМРО-ДПМНЕ и социалдемократите СДСМ първите призоваха за обща позиция по темата и обвиниха служебното правителство - в което основни постове са в ръцете на партията на бившия премиер Зоран Заев - че "релативизира" проблема с българската позиция и че Скопие може да изгуби шанс да съхрани идентичността си, да защити езика и народа. "Заев не трябва да продава македонския език и идентичност," се казва в позиция на ВМРО-ДПМНЕ, препечатана от някои македонски медии днес.


"Езикът не е история"


Помолен да коментира идеята за отказ от термина "македонски език", премиерът реагира: "Ние на какъв език говорим сега с тебе? Кой е преводач при тебе и при мене кой е преводач? Това е нещо, което много спъва Балканите. Имаме толкова много история, че тя ни е в повече буквално", казва Борисов. Отговорът на Николовски:


"Г-н Борисов, езикът не е история. Казвате: Официален език на Република Северна Македония. На практика признавате различен от българския език." Обяснението на Борисов е, че "признаваме както е по вашата конституция." "Австрия и Германия спорят ли за езика?", пита Борисов. "Не спорят и Сърбия и Хърватия, но Вие спорите с македонския език", казва Николовски. "Ама и ние не спорим с вас, говорим си на един и същи език и искате от това да правим тема", отвръща Борисов".


По думите на премиера в България има много хора, които считат, че това е продаване на история. "Така че и вие трябва да разбирате мен и нашата политика. Моят най-приятелски съвет... Нека историците да ни дадат текст, който да можем да подкрепим, да е приемлив за двете страни. Няма как иначе да стане." Двамата влязоха и в спор дали македонците биха се разбирали с жителите на градове като Пловдив . "Не ви пречим да си говорите на какъвто си искате език," каза още Борисов. "Ние си имаме български език, вие на каквото искате си говорете, ваша работа."


"Ние сме десни, но социалните ни политики са много силни"


"То беше интересно, щото аз от сутринта тая песен си я слушах и много ми хареса, защото в това много тежко време на починали, на заразявания, на огромни усилия, на медицинските хора, на полицаите, на учителите, които учат дистанционно нещата, вдъхва, така, един оптимизъм, една свежест... балкански ритъм на една хубава бесен, "Бела чао". И понеже я разбираме, беше хубава."


След като отбелязва, че "Бела чао" е левичарска песен, "а вие сте десен", Борисов отбелязва: "Е, ние сме десни, но социалните ни политики са много силни." Цитира "безвъзмездните грантове на хората, в селското стопанство, мярката 60 на 40... така че това са леви мерки." "От десни партии," добавя Николовски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ако комуниста Борисов искаше да блокира Македония,щеше да го направи отдавна заедно с Гърция. И блокадата щеше да успее...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Отдавна трябва да се спре антибългарската пропаганда в Македония !

  [email protected]
 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  ОК дата, но без исторически компромиси от наша страна.
  Стигат ни продажниците от времето на Георги Димитров насам, когато преследваха българи, които се наричаха македонци.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Гневно

  И никакъв път за никакъв ЕС на държава, в която официално по улици и площади се изнасят лекции на тема, какви злини са причинили българите на ''македонскиот народ '' !

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Гневно

  Бил съм свидетел на такива приказки и ако не искаме , това да се разнася по цял ЕС - НИКАКЪВ ЕС !!!

  [email protected]
 6. 6 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ББ който с договора официално призна македонския език за такъв , и който говори открито за дружба между двата народа - е продажник на българските интереси и съратник на комунистическия режим от 50-те !

 7. 7 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Крайно време е да се втвърди политиката срещу сърбоманите, стига сме се мазни и на либералите в Европа няма никаква полза.

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ех, ако премиера беше малко по-образован. има страхотен политически нюх, включително как да натиска копчетата на българина, който е затрупан от всякакви икономически и социални проблеми, но сега ще се юрне да подкрепя правителствената позиция, ' да им покажем на македонците кой командва'. това по никакъв начин няма да му реши проблемите, но пък правителството ще трупа червени точки. като не може с вътрешна политка, барем с комплексарска външна.

 9. 9 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 281 Весело

  Най-лесния начин Северна Македония да влезе в ЕС е да проведе плебисцит и да се влее в България - до края на годината ще са готови.

 10. 10 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 281 Весело

  Най-лесния начин Северна Македония да влезе в ЕС е да проведе плебисцит и да се влее в България - до края на годината ще са готови.

 11. 11 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 281 Весело

  Най-лесния начин Северна Македония да влезе в ЕС е да проведе плебисцит и да се влее в България - до края на годината ще са готови.

 12. 12 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 281 Весело

  Най-лесния начин Северна Македония да влезе в ЕС е да проведе плебисцит и да се влее в България - до края на годината ще са готови.

 13. 13 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 281 Весело

  Най-лесния начин Северна Македония да влезе в ЕС е да проведе плебисцит и да се влее в България - до края на годината ще са готови.

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Незабавна промяна на Конституцията на България. Чл.1: България е парламентарна република, състояща се от областите Мизия, Тракия и Македония...

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#7] от "СашкоСашев":

  В случая даже не се мазним на либералите в Европа, а на немските вериги - хипермаркети, че да си отворят пазар в Македония, от което ние пък ХЕПТЕН нямаме никаква полза.

  [email protected]
 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Хах, получи му се на "македонецът" с въпросът за дясната партия с партизанската песен.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Любопитно

  Сърбоманите в тая държава продължават да я спъват по пътя и към ЕС, това ез което виждам в момента !

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Отдавна трябва да се спре антибългарската пропаганда в Македония !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  И не само пропагандата, а и кражбата на история!
  Сърбизирането не е проста работа.
  Десетилетия институти работят за резултата, на който се "възхищаваме" сега!
  Как да кажат – това до тук беше, сега се връщаме към истината!
  Борисов, заклещи ги, за да се освестят!

 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Но пък и Борисов добре му отговори че двамата говорят на "един и същ език".

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Първият външен министър на независима Македония: Били сме някога един народ!
  Отмина времето, когато защитени от югославската федерация, можеше безнаказано там, където пише „български“, да се задрасква и да се пише „македонски“
  ...
  Осъзнавайки този факт, депутатът от ГЕРБ в Европейския парламент (Андрей Ковачев) още в самото начало на потенциалния спор в институциите на ЕС релативизира искането на своята страна с изявлението, че днес съществуват македонска нация и език...."

  - Нищо повече или по-малко няма в интервюто на ББ.
  - Тълкуванията в статиите са просто част от агитпропа.

  Цитата е от https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-parviyat-vanshen-ministar-na-nezavisima-makedoniya-bili-sme-nyakoga-edin-narod

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Незабавна промяна на Конституцията на България. Чл.1: България е парламентарна република, състояща се от областите Мизия, Тракия и Македония...
  —цитат от коментар 14 на lz73


  😁😁😁
  което си е истина, но младите макета не го знаят!
  Това може да се случи само във фантастичен филм!
  За съжаление!

 22. 22 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  А ти какво предлагаш Да изиграем гръцкия танц и да се дърляме с македонците следващите 20 години или да спрем да се правим на страшни и да оставим те сами да решат какви са? Или просто хейтиш?

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alexander97":

  Освен Борисов, трябва да ги ''заклещят'' и българските медии, щото освен ''Планета'' в цяла Македония не се транслира друга българска телевизия, и българските фирми, и българските търговци и българските учебници, да не говоря, че Външно изобщо не трябваше да им раздава български лични карти !!!

  [email protected]
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Пропуснах и Северна Добруджа – до делтата на Дунав, дет синей!

 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  В Македония над 60 % са българи. България можеше през тези 30 години чрез различни инициативи, вестници и НПО-та да се опита да промени нагаласите им насадени от сърбите. За съжаление, ние нищо не сме направили по въпроса. Или поне не си личи да сме направили. Трябваше да има партия на българите, трябваше да има вестник на българите и т. н. Изтървахме влака.

 26. 26 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 565 Весело

  Българинът го е страх да не настине, да не се мине и да не му откраднат историята.

 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Незабавна промяна на Конституцията на България. Чл.1: България е парламентарна република, състояща се от областите Мизия, Тракия и Македония...
  —цитат от коментар 14 на lz73


  Ама тя Македония е до Одрин и Солун. Та викам да не се лишаваме от целостта и.

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alexander97":Освен Борисов, трябва да ги ''заклещят'' и българските медии, щото освен ''Планета'' в цяла Македония не се транслира друга българска телевизия, и българските фирми, и българските търговци и българските учебници, да не говоря, че Външно изобщо не трябваше да им раздава български лични карти !!!
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  За година, две контакувах с охридчанин и детенцето му! Таткото говореше ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, а малкият през цялото време:
  -Тато, он що ради ?
  И те така!
  По майчина линия съм половин маке, но баба и дЕдо никога не са казали – ние сме мАкедонци. Винаги са били горди българи!
  Доста от жълтиците на дядо отидоха в истинското ВМРО, не съжалявам за момент!
  Каракачанов е карикатура!

 29. 29 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 349 Неутрално

  То всичко това много хубаво, но както смятаме, че можем успешно да накараме макетата да клекнат, така и нас може да ни сюрпризират от Брюкс...пардон, Берлин. В мига, в който ЕС види финансова изгода с нисък политически риск от членството на макетата, могат да ни принудят за ден направо да си признаем, че всъщност ние сме македонци.

  На западняците не им дреме македонец ли си, българин ли си, румънец ли си, албанец ли си. Те разлика и да искат, не могат да направят. Всичките в общи линии попадаме в графата роми по душа и социална позиция за тях. Та темата македонски/български език и култура е единствено за вътрешна консумация и е хубаво да не се преекоспинират нещата, защото може накрая ние да го изядем, колкото и да сме прави в ситуацията.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  В Македония над 60 % са българи. България можеше през тези 30 години чрез различни инициативи, вестници и НПО-та да се опита да промени нагаласите им насадени от сърбите. За съжаление, ние нищо не сме направили по въпроса. Или поне не си личи да сме направили. Трябваше да има партия на българите, трябваше да има вестник на българите и т. н. Изтървахме влака.
  —цитат от коментар 25 на Stargate  До коментар [#25] от "Stargate":

  Може ли някакви данни потвърждаващи,че 60% от македонците били българи?

 31. 31 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  То всичко това много хубаво, но както смятаме, че можем успешно да накараме макетата да клекнат, така и нас може да ни сюрпризират от Брюкс...пардон, Берлин. В мига, в който ЕС види финансова изгода с нисък политически риск от членството на макетата, могат да ни принудят за ден направо да си признаем, че всъщност ние сме македонци. На западняците не им дреме македонец ли си, българин ли си, румънец ли си, албанец ли си. Те разлика и да искат, не могат да направят. Всичките в общи линии попадаме в графата роми по душа и социална позиция за тях. Та темата македонски/български език и култура е единствено за вътрешна консумация и е хубаво да не се преекоспинират нещата, защото може накрая ние да го изядем, колкото и да сме прави в ситуацията.
  —цитат от коментар 29 на goofy


  И при арабите е така.За нас всички араби са еднакви от около 10-те държави в Мала Азия и Северна Африка.Те обаче си се делят освен по диалекти по куп още неща ,вкл. и физиономии. Но на кой му дреме за това някъде,когато ти сложат печат -балканец или арабин.

 32. 32 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Македонистките позиции са застинали в 1945г.Какво промениха от тогава? Подписването и изпълнението на договора са 2 различни неща. С.Македония не се е отказала от отричането на българското наследство в географска Македония,а иначе говори за европейски ценности,което са две противоположни неща.Запазването на югомакедонизма бива представен като модерно възприятие от 21 век.Сега разчитат на грешките в българската политика и представянето им като жертва на българския национализъм.България играеше с открити карти и вече не маже да отстъпва по никоя цена.Това се получи от наивната българска политика на отстъпки и незаинтерсованост и непознаване на същността на проблемите.В политиката няма приятели,а има интереси и Б.Б. трябва да го разбере най-накрая.

 33. 33 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#28:"Alexander97"][/quote]

  В интерес на истината българските села в Гърция не говорят този бг език ,който е в България.Говорят съвсем меко и диалектно по-близо до македонския.

 34. 34 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Незабавна промяна на Конституцията на България. Чл.1: България е парламентарна република, състояща се от областите Мизия, Тракия и Македония...
  —цитат от коментар 14 на lz73


  България, Тракия и Македония!!!

  I shave with Occam's razor
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Любопитно

  До коментар [#18] от "Alexander97":

  Е, в случая премиера действа адекватно и отговорно ! Не може лъжите, плагиатството и демагогията да се оставят без отговор, още повече сега, когато С Македония очаква започване на преговори с ЕС !

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Любопитно

  До коментар [#25] от "Stargate":

  Нищо не сме изтървали, насила хубост не става ! Тепърва ще имаме много възможности да бъдем отново заедно и да променим насилственото ни разделение от. нар. Велики сили тези вече близо век и половина ! В ЕС ще бъдем заедно и има много мостове, които тепърва ще се изграждат !

 37. 37 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Много ми е важно да разбера мнението на изтъкнатите форумни анализатори - какво трябва да направим в този случай? Да клекнем на античните и да си продадем историята и да плюем върху гробовете на десетки и стотици хиляди души загинали за българската кауза през годините? Или да отстояваме твърдо позициите ни по отношение на езика и претенциите им за малцинство в България? В първия случай ще се проявим като добри европейци и ще ни потупат по главата, а във втория ще излезе, че изпълняваме пъкления план на Путин да попречи на интеграцията на продажните съседи.

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  От времето, когато нямаше нито македонска нация, нито македонски “jазик”.
  Честване на деня на будителите в Скопие, вероятно 01.11.1942.
  Royal Bulgaria in Colour / Царство България въ цвѣтъ:

  https://www.facebook.com/photo?fbid=2875099916078343&set=a.2325533427701664

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  В случая е напълно прав - техен избор е, дали да се правят на кретени, с промити от сърбите кратуни или искат да преговарят за ЕС.

 40. 40 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Има данни ,че помаците в Албания били баш българи.И нашите подписаха с Тирана статута им за българи плюс право на бг гражданство.

 41. 41 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Сега очаквам Дичовци и Дечевци да излязат със статии в стил-оставете ги да правят каквото си искат,щото така се печелят приятели и от сорта.Да ,ама те искат прекалено много.Искат си собствена интерпретирана история и език,който винаги е бил различен от българския,искат българите родени там да бъдат етнически македонци,а тези които не им отговарят на профила да бъдат бугараши и предавници,а не българи. Искат Г.Делчев да е етнически македонец,борил се против българите,а това че се е определил като българин бива обяснявано с тогавашната конюктура и не отговаря на истината.Даже прокарват лъжата, че е бил от влашки произход,за да омаловажат термина българско и българин.Същото правят със Самуил,който изкарват от арменски произход.И така продължават с Климент Охридски и нататък до настоящето.

 42. 42 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Много ми е важно да разбера мнението на изтъкнатите форумни анализатори - какво трябва да направим в този случай? Да клекнем на античните и да си продадем историята и да плюем върху гробовете на десетки и стотици хиляди души загинали за българската кауза през годините? Или да отстояваме твърдо позициите ни по отношение на езика и претенциите им за малцинство в България? В първия случай ще се проявим като добри европейци и ще ни потупат по главата, а във втория ще излезе, че изпълняваме пъкления план на Путин да попречи на интеграцията на продажните съседи.
  —цитат от коментар 37 на Големи яйца:)


  И от двете страни стоят путинофили (визирам най-вече нашето и тяхното ВМРО), а резултатът е единствено нови крамоли и разломи. Бойковото не е позиция, нито политика, а полуистини, казани с половин уста... Криско с 3 песни допринесе повече от агент Иван за 30те си години войводстване

  I shave with Occam's razor
 43. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Ако искаме искаме от македонците да се признаят за българи това нема как да стане.
  Трябва да сме реалисти по този въпрос...

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сахаров":

  Нещо не схванах! Нима Тракия или Македония не са част от България?

 45. 45 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Сега очаквам Дичовци и Дечевци да излязат със статии в стил-оставете ги да правят каквото си искат,щото така се печелят приятели и от сорта.Да ,ама те искат прекалено много.Искат си собствена интерпретирана история и език,който винаги е бил различен от българския,искат българите родени там да бъдат етнически македонци,а тези които не им отговарят на профила да бъдат бугараши и предавници,а не българи. Искат Г.Делчев да е етнически македонец,борил се против българите,а това че се е определил като българин бива обяснявано с тогавашната конюктура и не отговаря на истината.Даже прокарват лъжата, че е бил от влашки произход,за да омаловажат термина българско и българин.Същото правят със Самуил,който изкарват от арменски произход.И така продължават с Климент Охридски и нататък до настоящето.
  —цитат от коментар 41 на lii07621540


  Ами искат си тяхното. Защо нямат претенции за Христо Ботев,Левски и т.н. И за Априлско въстание. За тях нито 3 март има значение,нито 6 септември. Даже не са и чували за подобните бг светини или дати.Защото тези хора и събития не са направили нищо за МК или за жувущите там.

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#37] от "Големи яйца:)":

  Ама като почнете с измислени дилеми...!!! Ако България е против просташката кражба на нейната история от страна на Македония,това не означава че налива вода в мелницата на Путин. НЯМА никаква вероятност Македония да стане съюзник на Путин и да загърби ЕС и НАТО. НИКАКВА!

  Македонски език съществува,но от 1945г. Както и самата Македония съществува оттогава. И точно това и единствено това България иска и трябва да иска от Македония да признае.

 47. 47 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "Ние на какъв език говорим сега с тебе? Кой е преводач при тебе и при мене кой е преводач? Това е нещо, което много спъва Балканите. Имаме толкова много история, че тя ни е в повече буквално"

  Ами, много точно го е затапил Баце.
  Говорим си без преводач, обаче езиците са различни. Айде моля ви се.
  И за историята е прав. Само дето при макетата не е история, а художествена измислица.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 48. 48 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#41] от "lii07621540":

  Абе искат да биде както го е рекъл един голям българин от Ресен (това е в днешна Северна Македония), со кротце со благо и со малко кютек...

 49. 49 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Да ги спре, тамън малко ще се кротнат, хем сърбите и те ще получат парене в интимната област, че и те чакат на нас....

 50. 50 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#41] от "lii07621540":Абе искат да биде както го е рекъл един голям българин от Ресен (това е в днешна Северна Македония), со кротце со благо и со малко кютек...
  —цитат от коментар 48 на lz73


  Е,та малко ли кютек изядоха,когато бг войската трепеше в МК като маша на Хитлер там.

 51. 51 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Щом макетата така ревниво си го бранят "идентитетот", значи са наясно, че това е нещо крехко и изкуствено, без реална основа, което ще се стопи, като сняг на слънце, ако се махне югославския белградски похлупак, който го пази.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 52. 52 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 439 Неутрално

  България, Тракия и Македония!!!
  —цитат от коментар 34 на Сахаров


  Историческото име на областта заключена между Дунав и Стара планина е БЪЛГАРИЯ! Мизия е римска провинция, която замества/изтрива БЪЛГАРИЯ в българската историография след ПСВ. Преди това никъде няма да срещнете подобно съчетание
  "...това туку кажи повечето места от България и Тракия са готови на първо повикване, пък за от Македония, наредено е да се свърши и там" Писмо на Левски до влашките българи...
  Ами вие инача си бранете историята от македонските посегателства

  I shave with Occam's razor
 53. 53 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "Говорим си без преводач, обаче езиците са различни."

  Езиковедите казват, че най-важна за един език е граматиката.
  Граматиката е като съд, който никога се променя за разлика от лексиката.
  За сегашните ученици от 21 век е трудно понятна българската лексика от 19 век.
  А за тази през 18 и 17 век да не говорим.
  След 1945 г. лексиката на македонското наречие се променя административно, но граматическите закони остават същите като в българския...

 54. 54 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Тези еничари не трябва да бъдат пускани с отровната им идеология в ЕС.

 55. 55 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#52:"Сахаров"][/quote]

  Никакъв Левски не може да мине за герой при македонците пред един Гоце Делчев. Единия е убит в схватка като революционер от турците и то в гръцка Македония. А другия го осъдили и обесили като криминален убиец на дете. Забрави.

 56. 56 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Всичко е в ръцете ви ? Вече можете да си платите '' легално '' за ЕС

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 57. 57 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#50] от "log_on":


  Е,та малко ли кютек изядоха,когато бг войската трепеше в МК като маша на Хитлер там.
  —цитат от коментар 50 на log_on


  Нещо май не си чел историята...През онова време Царство България харчи 1/3 от бюджета си за инвестиции в Македония. А българската армия не е там като окупационна сила...учи се бе!

 58. 58 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#52] от "Сахаров":

  Добре, съгласих се. Вие сте прав!

 59. 59 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#50] от "log_on":
  Е,та малко ли кютек изядоха,когато бг войската трепеше в МК като маша на Хитлер там.

  Ти беше ли там или четеш от наръчник на агитатора, Партиздат - 63 година?

 60. 60 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Мисля че не трябва да им пречим да влязат в чакалнята за преговори към ЕС. Само това чакат ония хиени сърбомани от ВМРО-ДПМНЕ. Пускаме ги, но с някои условия за бъдещо договаряне. Така после никой няма да може да ни обвини във контра продуктивност и измисляне на условия.

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#33] от "log_on":

  Естествено,нали не учат книжовен български!Иначе,да не мислите че в Сандански в къщи си говорят на книжовен български?!Че в Смолян или Враца,ако щете?!

 62. 62 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Весело

  До коментар [#45] от "log_on":

  Нищо от това ,което си написал не е истина.При македонистите въпросът се използва като довод.Не е вярно,че искат тяхното.Искат българското да представят като етнически македонско нямащо нищо общо с българите.Не знаят за Хр.Ботев и Васил Левски и Априлското въстание,защото не са учили за тях,за разлика отГоце Делчев,на който са били кумири.Даже БМОРК е създадена по примера на БРЦК.Учат интерпретирана и нагласена според македонистките схващания история.Представят мракобесното време в Пиринска Македония след 1945г. като демокрация,защото има насилствена македонизация и преброяване на населението и отказването от нея по времето на Живков като насилствена асимилация.Даже и за 3 Март не вярно,че няма никакво значение,защото тази дата се възприема от македонистите като претенции за Санстефанска България,в която е влизал и голам дял от Географска Македония.

 63. 63 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Дилемата хич не е измислена. Просто явно не следиш споровете по тая тема. Така беше и при споразумението за името. Тогава коментирах, че не трябва да се правят компромиси защото като им подадеш пръста на тези продажници, после ще ти отхапят и ръката. И така се получи. Само тогава тези които застъпвахме тезата за това да не се правят компромиси бяхме заклеймени като путинофили понеже сме били против евроинтеграцията на античните. Сега да видим същите философи какво ще кажат по отношение на езика ни и измисленото "македонско" малцинство в България.

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#43] от "palav_nik":

  Ние не искаме това,искаме да признаят,че имат булгарски произход.Но,това е голям проблем за местния елит,защото един обикновен македонец като разбере,че Гоце е българин ще пита"добре,ами аз какъв съм?!" И от там идва шизофренията там!

 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#45] от "log_on":

  Кое е то ,тяхното?!Гоце или Сандански не са осовобождавали македонци?!

 66. 66 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  Братята се показват доста по-умни преследвайки своя " идентичност " , поради тази причина не е особено трудно да се разбере , защо са потърсили помощ за членството си в ЕС през възможностите на Симеон Втори.....интересно се развиват нещата !

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#57] от "lz73":

  Нещо повече-бълтската армия там се състои предимно от местни хора.,след 1944-та точно от нея се обособява и македонска армия,която е обезглавена от сърбите при Кървавата Коледа на 7.01 1945-та.

 68. 68 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Твърдата позиция на Бг е задължителна. Отстъпките трябва да направи страната кандидат. Само да си припомним как ни извиваха на нас ръцете, когато ни принудиха да затворим реактори в Кодлодуй

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 69. 69 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#43] от "palav_nik":Ние не искаме това,искаме да признаят,че имат булгарски произход.Но,това е голям проблем за местния елит,защото един обикновен македонец като разбере,че Гоце е българин ще пита"добре,ами аз какъв съм?!" И от там идва шизофренията там!
  —цитат от коментар 64 на yanne


  Че той Стево Пендаровски веке си призна, че Гоце е българин, който се борил за свободата на Македония...

 70. 70 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#52:"Сахаров"]
  —цитат от коментар 55 на log_on
  Никакъв Левски не може да мине за герой при македонците пред един Гоце Делчев. Единия е убит в схватка като революционер от турците и то в гръцка Македония. А другия го осъдили и обесили като криминален убиец на дете. Забрави.[/quote]

  И Левски и Гоце се декларират като българи, не някъде другаде, а в личната си кореспонденция. И Левски и Гоце са учители в български училища. Правиш си свободни интерпретации за какво е осъден Левски на база на нещо прочетено в интернет. Препоръчвам ти да прочетеш дневниците на Мисирков (друг голям герой в Северна Македония). Дневниците на Мисирков ги има издадени не само от БАН но и от МАНУ (на съвременен македонски) и показват Мисирков като отявлен български националист и шовинист. В дневниците му има доста лични мисли по отношение на Сърбия и сърбите, които от днешна гледна точка са си краен български шовинизъм.

 71. 71 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Мисля че не трябва да им пречим да влязат в чакалнята за преговори към ЕС. Само това чакат ония хиени сърбомани от ВМРО-ДПМНЕ. Пускаме ги, но с някои условия за бъдещо договаряне. Така после никой няма да може да ни обвини във контра продуктивност и измисляне на условия.
  —цитат от коментар 60 на dorn


  Ако ги пуснем без предварителна договорка- ще загубим.
  И ще признаем, че:
  - македонската българска книжовна норма е писмено-регионална норма
  на някакъв друг език;
  -Няма такова нещо като 1 и 2 българска държава, има окупатори на земите на македонците, които, милинките, почти 2600 години са все под някакво робство- елински, римско, византийски, българско, византийско, българско, турско ,сръбско, българско, югославско и така до обявяване на независимост от Югославия на 8 септември 1991г.
  - че няма такова нещо като старобългарски език, че кирилицата всъщност е македоница;
  -че няма БПЦ или че БПЦ е клон на МПЦ, която и се пада църква майка.

  Ако сега ги изпуснем- зарежи.

  Гледайте гърците братя българи. Те си свършиха работата навреме. Нека, поне тоя път, не допуснем гавра с това, което имаме. И е подкрепено с факти.

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Сега Борисов благодарности ли чака?

 73. 73 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Сега е момента, утре ще е много късно. Езика е първото нещо, идентичността идва след това.

 74. 74 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":
  ,,До коментар [#25] от "Stargate":

  Може ли някакви данни потвърждаващи,че 60% от македонците били българи?''

  =Колко точно процента са българите в С.Македония е трудно да се каже, докатао там няма сигурно преброяване по самоопределение без политико-идеологически натиск. И все пак- българи в С.Македония са всички, които не са албанци, турци, гърци или др. подобни. Друг факт е, че наоколо територията на С.Македония в Албания, Гърция, Сърбия, Косово има българи. В Албания и Сърбия официално признати на държавно ниво, в Гърция прикрито зад термина ,,славяногласни гърци'', с който ги наричат. Родът ми е от Костурско, имам роднини там и надолу чак до Лариса и ние никога не сме се считали за други освен за българи. А прадядо ми там е бил поп ,,пеещ'' на български, дядо ми е преслдван от гърците, като български учител и се преселва в София, а бяща ми когато бяга от Гърция идва в България, а не в Югославия.
  Демек, както България граничи териториално с бивши свои земи, така сега и етнически българите от БГ граничат със себе си отвъд границите. Но жалки са и някои от българските политици, които непрекъснато почти считат, че тази тема е кауза пердута и правят компромиси с фактите и историческата истина. В политиката може да има компромиси, но не за сметка на съвеста на стотиците хиляди българи от Вардарска и Егейска Макединия или от от Беломорска и Одринска Тракия и пр..Това е конщунство с паметта на дедите ни.

 75. 75 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Защо за отричане на холокоста има наказания, а за отричане на холокоста на българите в Македония няма. Не само, че няма но и се тръшкат в Европа, че ако казваме истината за произхода на македонската нация. - българка изнасилена от сръбски комунист.

 76. 76 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Да се влиза в преговори за българската история с македонизма преди да има реабилитация (политическа и правна) на неговите жертви означава фактическо узаконяване на неговите престъпления и легализиране на идеологията му, която пък почива на антибългаризма.

 77. 77 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#71] от "lilithi":

  Там искат едно - признаване на съвременния македонски език и съвременната македонска нация. Имат право. Всичко останало е наше право. Но като знам колко сме добри в дипломацията се съмнявам дали можем да бъдем реалисти и си запазим това което всички признават за наше. Май винаги постъпваме като отчаян комарджия - всичко или нищо. Споровете тука наподобяват политическата атмосфера преди войните 1912-1918 г.

 78. 78 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#71] от "lilithi":Там искат едно - признаване на съвременния македонски език и съвременната македонска нация. Имат право. Всичко останало е наше право. Но като знам колко сме добри в дипломацията се съмнявам дали можем да бъдем реалисти и си запазим това което всички признават за наше. Май винаги постъпваме като отчаян комарджия - всичко или нищо. Споровете тука наподобяват политическата атмосфера преди войните 1912-1918 г.
  —цитат от коментар 77 на dorn


  Е, надявам се все да е останал някой дипломат. Винаги сме имали един-двама поне на поколение, с впечатляващи умения.

  А иначе- ми ще ги признаем бе.
  Държавата я признахме вече, малко след 8 септември 1991 беше това. И от тая дата.
  А за езика- ма разбира се! Всичко, което са си измислили и си ползват от 2 август 1944 нататък си е чист...македонски, който, айде и аз да се направя на дипломат, е диалект на ...тука вече езиковедите мислят , че е българския, ма може и от китайския, ако искат македонците да е от там.

  И съм убедена, че ако не го приемат това наше признаване, все ще намерим поне един български дипломат, който по стара дипломатска традиция да ги прати по дяволите така, че да нямат търпение да започна пътуването.
  😊

 79. 79 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#78] от "lilithi":

  Това че първи признахме независима Македония беше блестящ ход - дължим го на президент Желю Желев. Само като си спомня въпроса в техния референдум за независимост и ми става смешно. Хем искали да бъдат независими, хем ако работите се оправели можели и да се върнат. Само че на другия ден мандалото хлопна -край признати сте пичове. Вече сте независима държава.

 80. 80 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Хем искали да бъдат независими, хем ако работите се оправели можели и да се върнат.
  —цитат от коментар 79 на dorn


  Хъх, разбихте ми романтичните представи... Аз винаги съм асоциирала македонците с планинци, а планинците в Европа са известни с войнственост, буен нрав, смелост и себеотрицание, освен с другите си положителни качества... И сега- тоя удар... Тц, тц. Карай, ще си излекувам някак разбитото сърце!
  😊

  Сега значи остава да се измисли езикът... Можем да пробваме историята на Романските езици, за да измислим и история на новия език - романтична е!
  С малка промяна в правописа, фонетиката, лексикологията, словообразуването, морфологията и синтаксиса, както и като измислим неоспоримо доказателство за връзката между книжовния език, публичната реч, официалния език, литературния език, диалектите и социолектите на македонския диалект на българския език и тибето-китайски езици, лесно ще направим македонски език.
  Който няма да произхожда или да е свързан по никакъв начин с омразния български.
  Е ще трябва да барнем малко и азбуката, ма всяко нещо си иска жертвите, а и целта оправдава средствата.

  Да помогнем на братята македонци! Да ги оттървем от българското иго!

  (на заден фон гърми черешово топче и завесата пада)

 81. 81 Профил на Dimitar Gavrailov
  Dimitar Gavrailov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Един народ, с един език, вариращ с районни диалекти (говори), в две държави, и с обща история (борби за национално освобождение, личности, идеали)!

 82. 82 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alexander97":

  “Он ща ради” е литературен сръбски език
  “Он що праи” - скопски диалек от македибския език
  “Той шо чини” охридски

  Толко знаете а сте страшно неуки. Тези хора който си чул са били сърби никой не ползва “ради” глагола в Македония да си питаш баба ти и дядо ти ако още се сещат как звучи истински македонски от където са дошли.

  Обаче оставям на вас специалистите по всичко да продължавате да ме смеете.

 83. 83 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#33] от "log_on":


  Точно така особено тези села в гръцката префектура западна Маледония (около Костур, Воден..)

 84. 84 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#45] от "log_on":


  Това е абсолютно така. Даже нямат ни представа че тези празници съществуват. И по-добре защото тези празници нямат общо с македонците.

 85. 85 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#47] от "The Shadow":

  Сръби, хървати, черногорци и босненци говорят на 4 езика.
  Чехи и словаци на 2 езика.
  Индонезийци и малезийци на 2 езика (има още примери..)

  Всичките тези езици са по-близки и по-разбираеми един с друг от македонския език и българския език.
  Това е факт който никой неможе да го спори освен неук човек понесен от български национализам и иредентизам.

  Затова образовайте се повече по въпроса македонски език преди да пишете просташки неща освен ако сте наистина простак тогава образование не помага!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK