Историци в Скопие: "Победата" в спора няма да превърне македонците в българи

Историци в Скопие: "Победата" в спора няма да превърне македонците в българи

© Николай ДойчиновВ България може би си мислят, че ще постигнат "победа" в спора с македонците, но това със сигурност няма да превърне македонците в българи, пишат за "Дойче веле" двамата историци Драги Георгиев и Петър Тодоров.


"Дойче веле" представя със съкращения общата статия на двамата македонски историци и членове на смесената българо-македонската комисия, която трябваше да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави.


Историята и по-точно нейното възприемане несъмнено оказват голямо влияние върху живота на хората в македонското и в българското общество. Всичко, което се отнася до различното тълкуване на миналото, предизвиква емоционални реакции както сред политическите елити, така и сред обществеността. От близо 70 години реториката е една и съща. Българите казват: "Македонците фалшифицират историята" или "Македонците не признават, че крадат българската история" или пък "Македонците са българи." На което македонците отговарят: "Българите крадат македонската история" или "Българите са фашисти" или пък "Нямаме нищо общо с този татарски народ".
"Седем десетилетия не успяваме да изградим съвременно свързване на инфраструктурите и да увеличим сътрудничеството в културата и студентския обмен, но пък имаме предостатъчно сили да доказваме неща, случили се преди 100, 200 или хиляда години и да си присвояваме това минало - без да разбираме, че то е споделено и не принадлежи само на една или друга нация. Всъщност няма минало на този свят, което да не е споделено. Този абсурден проблем още веднъж показва, че нашият наглед към историята има предвид най-вече настоящето, а не толкова миналото."


Независимо от пандемията от коронавирус историческите теми и работата на двустранната историческа комисия си остават актуални, пишат авторите. След като се спират на политически изявления и реакции по повод старта на преговорите със Северна Македония за приемане в ЕС, двамата членове на комисията констатират, че такова политизиране пречи на работата на този двустранен орган. И припомнят, че в предизборния период в Северна Македония те самите са се въздържали от изявления поради опасението, че с тях може да се злоупотреби.


Обвинения от българска страна


"Също така смятаме, че подобни изявления крият риска от прехвърляне на дебата в медиите. А един непрофесионален дебат със сигурност няма да помогне за изграждане на доверие и за надмогване на историческо-политическия спор. () Още от декември 2019 г. някои членове на комисията от българска страна, българското правителство и някои български политици с откровено ревизионистична нагласа към историята ни обвиняват, че македонците едностранно са прекратили дейността на комисията и са политизирали работата ѝ. Нещо повече: тези обвинения и неистини са представени и в Брюксел в контекста на старта на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС."


Авторите пишат, че се отправят колективни обвинения от типа на "Македонците фалшифицират историята" и смятат, че целта на тези обвинения е българската страна да излезе като "победител" в спора.


Има ли всъщност "обща история"?


"Победа - това означава да се наложи тезата, че географският регион Македония исторически е български, а македонците са българи, които са станали македонци заради действията на "лошите" комунисти през 1944.


Историческата ирония става още по-голяма, като имаме предвид, че нагледът към Македония, който днес се налага в европейска България, всъщност е силно повлиян тъкмо от комунистите начело с Тодор Живков и неговите наследници. Това избирателно и политизирано разбиране за македонците и Македония обяснява българското настояване да се приеме "общата история", която започва през 9-и век и продължава до 1944. Терминът "обща история" се основава на убеждението, че това е единна и в същото време застинала история само на един народ - българския, от който македонците са неразделна част. Такова твърдение трудно ще намерите в която и да е съвременна теория за етническата или национална идентичност."


По-нататък в статията си авторите възразяват срещу твърдението, че Скопие едностранно е прекратило работата на комисията. Според тях членовете на комисията от страна на Северна Македония са предложили тя да не се събира до провеждането на изборите в тяхната страна, но да продължи дейността си с размяна на становища. Идеята била да се избегнат формалните заседания на комисията, които привличат голямо обществено внимание и могат да станат обект на злоупотреба с предизборни цели. Те изказват съжалението си, че българската страна отхвърлила тази идея, която можела да помогне на комисията да продължи работата си дори в сегашните условия на пандемия.


Време е да спрат взаимните обвинения


"Следователно, за да се постигне общата цел и да се преодолее спорът, е необходимо да се промени подходът и да спрат обвиненията към другата страна. Нито един подобен спор в Европа и по света не е бил преодолян чрез триумфа на едната страна над другата. () Българските историци и политици може да си мислят, че ще постигнат "победа" в спора с македонците, но това със сигурност няма да превърне македонците в българи. Напротив, ще доведе още по-голямо разделение и недоверие между двата народа. 30 години след падането на социализма македонската и българската историческа наука все още са силно идеологизирани и политизирани. При това тълкуването на миналото е доста селективно, а историците си подбират онези източници и онези периоди от миналото, които служат на политическите цели, а не на науката. () От наша страна не би било честно да премълчим, че определени събития и личности в македонската историография са силно политизирани и се разглеждат едностранчиво. Но същото трябва да се каже и за българската историография."


Авторите припомнят, че съвместната историческа комисия е била създадена тъкмо за да се преодолее тази инерция. Те припомнят, че според политиците двустранният договор с България е подписан в името на европейското бъдеще на региона.


"В такъв случай нека наистина да покажем, че го правим в името на европейското бъдеще и по европейски начин. Но дори да го нямаше европейският контекст, спорът пак трябва да бъде решен. Защото нерешаването му ще бъде огромна загуба за двете страни и за двата народа", пишат двамата автори към края на статията си за "Дойче веле".


*Историкът Драги Георгиев е съпредседател на Комисията по историческите и образователни въпроси между Република Северна Македония и България. Историкът Петър Тодоров е член на същата комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Грабнах, значи, пушката си и — друм! Хванах балкана, станах комитаджия. Веднаж, около здрач, се промъкнах в едно българско село и се скрих в един обор, в самата къща на един български поп, свиреп кръвопиец комитаджия. Хвърляше нощем расото, обличаше се в овчарски дрехи, вземаше си оръжието и потегляше към гръцките села; връщаше се сутринта, на разсъмване, измиваше се от калищата и кървищата, и отиваше на литургия. През ония дни беше убил един учител грък в леглото му, както си спял. Вмъкнах се, значи, в обора на попа и зачаках. Изтегнах се по гръб върху тора, зад двата вола, и зачаках. По едно време, по мръкнало, ето ти го влиза и попът да нахрани животните си; нахвърлих се върху него и го заклах като агне. Отрязах му и ушите и ги взех със себе си; правех си, видиш ли, колекция от български уши; и тъй, взех ушите на попа и си отидох.
  След няколко дни влязох отново в същото село посред бял ден — представих се, уж де, за пътуващ търговец, бях оставил оръжието си на планината и слязох в селото, за да закупя хляб,сол и цървули за момчетата. По едно време, пред една къща, гледам пет облечени в черно боси деца — заловили се за ръце и просят. Три момиченца и две момченца; най-голямото имаше около десетина години; най-малкото беше още бебе и кака му го държеше на ръце и го целуваше и галеше, за да не плаче. Не знам и аз какво ми скимна, божие просветление, та се приближих до тях:
  — Чии сте вие бре, деца? — питам ги аз на български.
  По-голямото момченце вдигна главичката си:
  — На попа — отвърна то, — дето го заклаха завчера в обора.
  Очите ми се наляха със сълзи; земята се завъртя около менкато воденичен камък; опрях се на стената, земята спря.
  — Приближете се бре, деца! — рекох аз. — Елате при мен!
  Измъкнах от силяха кесията си, пълна с турски лири и меджидиета, коленичих и ги изсипах на земята.
  — На, вземете! — извиках аз. — Вземете! Вземете!
  Децата се хвърлиха на земята и започнаха да събират с ръчичките си меджидиетата и лирите.
  — Ваши са, ваши са! — извиках аз. — Вземете ги!
  Оставих им и кошницата със стоката.
  — Всичко е ваше, вземете го! И веднага си плюх на петите; излязох от селото, разкопчах ризата си, измъкнах „Света София“, дето си я бях избродирал сам; скъсах я, захвърлих я и почнах да тичам… Тичах… тичах…
  И все още тичам!
  Зорбас се облегна на стената, извърна глава и ме погледна:
  — Така се отървах — каза той.
  — Отървал си се от родината ли?
  — Да, от родината — отвърна Зорбас със спокоен, твърд глас.
  И след малко додаде:
  — Отървах се от родината, отървах се от поповете, отървах се от парите, отсявам. И все повече отсявам, олеква ми. Как да ти го кажа? Освобождавам се, ставам човек.
  Очите на Зорбас светеха, широката му уста се смееше доволно. След като помълча малко, той пак се разпали; сърцето му преливаше, не можеше да го удържи.
  — Едно време си казвах: този е турчин, този е българин, а този е грък. Извършил съм такива неща за родината, началство, че ще ти настръхнат косите; крал съм, грабил съм, изгорил съм села, обезчестил съм жени, изтребил съм цели семейства… Защо? Защото, казва, били българи, турци. „Уу, да се не видиш макар, мръснико — казвам си често аз на себе си и се чумосвам. — Уу, да се не видиш макар, серсемино!“ Нали ми дойде вече акълът, гледам сега хората и си казвам: „Този е добър човек, онзи е лош.“ Какъвто ще да е — българин или грък! Все едно е, добър ли е, лош ли е, това само питам сега. И колкото по остарявам, на, кълна ти се в хляба, който ям, струва ми се, че ще почна и това да не питам. Море, какъвто ще да е — добър или лош! За всички ми е жал, сърцето ми се къса, когато видя някой човек, па макар и да се преструвам, че пет пари не давам. На, казвам си аз, и този фукара тук яде, пие, люби, страхува се, има си и той своя бог и своя дявол, ще хвърли и той петалата и ще се изпъне като дърво в пръстта, ще го изядат червеите…Ех, горкият! Братя сме всички… Храна за червеите!
  И ако пък е жена, ее, тогава вече ми иде, на, кълна ти се, да се разплача. Задяваш ме час по час твоя милост, че обичам жените; ами че как, бре, да не ги обичам, като са такива слаби същества, дето не знаят какво искат и дето само като ги хванеш за ненките, веднага разтварят всички врати и се предават?
  Влязох веднъж пак в едно българско село. Един мръсник грък, старейшина, ме издаде и ме обградиха в къщата, където бях отседнал. Изскочих аз горе, запълзях от покрив на покрив, имаше луна, заскачах от тераса на тераса, за да се измъкна. Ала забелязаха сянката ми, качиха се по покривите, откриха огън по мен. Гледам, какво да направя? Рипам в един двор; и току изведнаж изскача една българка — тя спяла на двора — по нощница и като ме вижда, отваря уста да извика, ала аз протягам ръка, прошепвам й: „Аман! Аман! Мълчи!“ и я хващам за гърдите. Жената побледня, премаля. „Влез вътре — казва ми тя тихо, — влез да не ни видят…“ Влязох вътре, стисна ме за ръката: „Грък ли си?“ — казва ми тя. „Да, грък. Не ме издавай.“ Прихванах я през кръста, не продума нищо. Спах с нея и сърцето ми тръпнеше от нежност. „На — казвах си аз, — на бре, Зорбас, това ще рече жена, това ще рече човек! Ама българка ли е? Ама гъркиня ли? Ама арапкиня ли? Все същото е, бре! Човек е, човек. Не те ли е срам да убиваш? Пфу на теб!“
  Това си казвах, докато бях при нея, в топлите й прегръдки; ала къде ти да ме остави родината, кучката й недна бясна! Измъкнах се сутринта, преоблечен в български дрехи, които ми беше дала българката, вдовицата; извади от сандъка и ми даде дрехите на покойния си мъж, и ми целуваше коленете, и ме молеше да се върна пак.
  Да, да, върнах се аз на следващата нощ — патриот, видиш ли, див звяр — върнах се с една тенекия газ и подпалих селото. Изгоряла е навярно и тя горката. Казваше се Людмила…
  Зорбас въздъхна; запали цигара, засмука два пъти, захвърли я.
  — Родината, ми казваш… Слушаш бабините деветини, които книгите ти казват… Мене слушай; докато има родина, човекът ще си остава звяр, див звяр… Но, слава богу, аз се отървах, отървах се, свършено! Ами твоя милост?

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Че то никой не иска да ги превръща в българи (макар, че голяма част са си и са станали македонци точно колкото и трансджендъра си мисли, че като си отреже атрибута става жена ама .. айде не е това темата) - та никой не иска да ги превръща в нищо. Въпросът е, че те иска да си присвоят история, която нямат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Няма нужда да ги превръща. Те са българи.

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Двамата сръбчеещи се шиптари, от статията, може и да не превърне. Обаче милионите наши сънародници, които официалната власт зорлем изкарва "макета" ще могат свободно да заявят националната си принадлежност.

 5. 5 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Аз пък не искам да имам общо с македонците, още по-малко да ги наричат българи. И не ми трябва да признават, че езикът им бил диалект на българския. Някой твърдял ли е, че словашкия е диалект на чешкия, хърватския - диалект на сръбския или украинския - диалект на руския. За всички това са различни езици, макар че са много по-близки помежду си отколкото българския и македонския.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 6. 6 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Никакво пускане в ЕС на тези идиоти. Тия си мислят, че могат да ни разиграват:) нещо са объркали квартала.

 7. 7 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Северномакедонците.....или гражданите на Северна Македония - ако ще се позовават на "европейското бъдеще и европейския начин" да ползват термините, с които са легализирани в ЕС. Иначе, честно, писна ми от македонците на запад от Петрич.

  FILII MARIS SUMUS
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Любопитно

  Вие първо спрете да фалшифицирате историята и фактите, а другото го оставете на хората ! Мнозинството от тях са си българи, но ако искат да бъдат нещо друго - тяхна си работа ! Мен това малко ме засяга, но това не значи, че може да фалшифицирате Преспанските камбани на Димитър Талев, да забравяме истината за Гоце Делчев такава, каквато той многократно вече я е заявявал в различни документи, да виждаме във Василий 2 Българоубец всъщност Македоноубиец, нали ?

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  " Че то никой не иска да ги превръща в българи (макар, че голяма част са си и са станали македонци точно колкото и трансджендъра си мисли, че като си отреже атрибута става жена ама .. айде не е това темата) - та никой не иска да ги превръща в нищо. Въпросът е, че те иска да си присвоят история, която нямат."

  И аз това написах току що - сбърканата и болна идентичност не ти дава право да бъдеш плагиат на чуждата история ! Да се имат иначе за каквото си искат, на мен ми е пределно ясно, че тези хора нямат общо с историчекста истина !

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Победата в спора не превърна македонците в гърци, но оставиха на мира Александър Велики/Македонски.
  Историята, като е споделена, трябва да се знае докога сме я споделяли и откога си я правим отделно.
  Иначе, ние сме си българи, а те са северномакедонци.

  А що се отнася до пост 1, никой никого не смята да коли и пали.
  Предполагам, че тези поуки бяха предназначени за нас, българите, иначе щеше да е качено в македонски форум.
  Освен това аз към половин македонец.
  Ама от онези, за които македонец е като балканджия или шоп.

  Еретик
 11. 11 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Няма нужда да ги превръща. Те са българи.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Взе ми думите от устата.

  Аз пък не искам да имам общо с македонците, още по-малко да ги наричат българи. И не ми трябва да признават, че езикът им бил диалект на българския. Някой твърдял ли е, че словашкия е диалект на чешкия, хърватския - диалект на сръбския или украинския - диалект на руския. За всички това са различни езици, макар че са много по-близки помежду си отколкото българския и македонския.
  —цитат от коментар 5 на Емо


  Абсолютно невярно. Сърбо-хърватския е един език и хърватски диалект в него няма. Сръбски му викат само в сърбия на този език. Македонският си е диалект на българския.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Приритали сме точно Кутмичевските цигани да се смятат за българи.
  1150 години България само троши ресурси и губи от тази област.
  Даже като четем житието на Климент той не иска да отиде пак бе Кутмичевица при Симеон. Иска да си е в Плиска.
  Стига сме се занимавали със "скотоподобните" жители на областта както ги нарича Теофилакт.
  Абе ние милиони българи бизнес Молдова, Украйна и Русия не общуваме достатъчно с тия папуняци непрекъснато се занимаваме.

 13. 13 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Там е работата че не го оставят.....и там като тук всичко е в ръцете на агенти на комунистическите служби и техните сърбомански еничари, които продължават като в Югославия да преследват всеки който обяви,че е българин....факт е че на преброяване може да се пишеш какъвто искаш.....турчин, албанец, сърбин,влах...но не и българин!

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Брех...! Комшиите в Македония, пардон Северна Македония искали да споделят историята?! Пита се обаче, в името на какво някой трябва да им разрешава или допуска такова споделяне? Да не говорим, че от споделяне преминава в откровено преиначаване и изфабрикувани коминтерновски лъжи! Като не ни харесват комшиите, това си е тяхно право. Като сме татари и врагове - никаква подкрепа за тях. Като им омекнат главите - да заповядат. Ние не бързаме...! ;)

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  В цялата пледоария на макетата има само политически лозунги и намеци за времето на бай Тодор.
  Забравете какво са правили едно време БКП/ДС под въздействие на КПСС/КГБ братя. Сега не можете да се опрете на измислиците и провокациите от Масква.
  Никой не желае да ви прави българи.
  Но не посягайте с лъжливи уста и мръсни ръце към българската история, не подменяйте и не манипулирайте факти и дати.
  Ако толкова държите да си отстоявате македонството, правете го на базата на истината.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#5] от "Емо":


  Аз пък не искам да имам общо с македонците, още по-малко да ги наричат българи. И не ми трябва да признават, че езикът им бил диалект на българския. Някой твърдял ли е, че словашкия е диалект на чешкия, хърватския - диалект на сръбския или украинския - диалект на руския. За всички това са различни езици, макар че са много по-близки помежду си отколкото българския и македонския.
  —цитат от коментар 5 на Емо


  А някой твърдял ли е, че има австрийски език или швейцарски? :-) Всичко това НЕ са различни еизици, а точно диалект на един и същ език. С поляци, чехи, словаци, словенци, сърби, хървати, румънци /преди да си направят езиковата реформа/ сме говорели на един и същ език и тези езици СА диалект на този един език!
  Та, македноски език няма. Това е диалкт на българския, точно както няма австрийски език, те говорт диалект на немския!

 17. 17 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Сърбите никога няма да станат българи. Но македонците трябва да признаят българските си корени. Пък да се пишат македонци. Да си говорят на македонски, но да знаят, че основният им език преди 45 -та е български диалект. Пък сега ако искат да си говорят и на албански, сръбски, хърватски, словенски и т.н, и та си го пишат македонски.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stargate":

  Най-интересното е, че българският ИЛИ славянският език е източносанскритски език даже според руските учени вече безспорно. От Памир. Е естествено, че руснаците са го измислили то много ясно.
  Та тия нещастници хем твърдят, че не да българи и са посебни, хем говорят език от Памир.

 19. 19 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Приритали сме точно Кутмичевските цигани да се смятат за българи.1150 години България само троши ресурси и губи от тази област.Даже като четем житието на Климент той не иска да отиде пак бе Кутмичевица при Симеон. Иска да си е в Плиска.Стига сме се занимавали със "скотоподобните" жители на областта както ги нарича Теофилакт.Абе ние милиони българи бизнес Молдова, Украйна и Русия не общуваме достатъчно с тия папуняци непрекъснато се занимаваме.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  Точно това и аз исках да напиша!!!Имаме повече от 500 000 българи във Украйна и Молдова,а сме седнали да се занимаваме със тия антички мизерници!!!

 20. 20 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1191 Весело

  Тези защо си мислят, че това е спор?
  Все едно плоскоземец да участва в спор за формата на Земята.
  Спор няма, има факти и празни приказки, с които някои се опитват да замажат фактите.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 21. 21 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Няма нужда от "победи", само от исторически факти.
  Тези комплексари наистина много лазят по нервите...

 22. 22 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#5] от "Емо":

  Личи си невежеството ти. Пример, руският и украинският са толкова близки колкото полският и руският. Експертизата ти блика от ушите. Кажи го това на някой украинец и ще ти посини лицето.

 23. 23 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Нашите съседи са почти изцяло загубени за т.н. българска кауза. Бившата СФРЮ и Гърция са со свършили много добре работата. Темата е действително идеологизирана до крайност и да се очаква, че някой ще излезе победител от този спор е безмислено. Отношенията следва изцяло да бъдат поставени на прагматична основа. Който напредва в социално-икономически план той ще бъде във всяко отношение привлекателната страна за живот. Знам го от моите родители, знам го от контактите си със съседите от 90-те на м.в., че разликата между двата народа е пренебрежимо малка но шансът отдавна е изпуснат. Затова сериозен принос има и бившия голям брат. Сега трябва да се научим да живеем в условията на обединена Европа и да си помагаме като добри съседи. А историческата наука не трябва да налива масло в огъня!

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#19] от "vincenzo76":

  Имаме милиони българи в Украйна би Русия и то дунавски българи. Само в Украйна според тях да милион и половина. Но да речем, че са не 500 000, 300 000 да са пак трябва да си общуваме. Слагаме и гагаузите. В Унгария имаме заминали една камара преди век и нещо градинари.
  Въобще според организацията на българите дето всяка година се събират твърдят, че има 22 милиона дунавски българи по света. А колко сме де да знам.

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Гневно

  "Дойче веле" рупор на Интернационала по въпросите на ''македонскиот народ '' !!!11111111

  [email protected]
 26. 26 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 587 Весело

  "В България може би си мислят, че ще постигнат "победа" в спора с македонците, но това със сигурност няма да превърне македонците в българи."

  Изобщо не! Няма как. По "Закон за българското гражданство" , чл. 12:
  5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 02.08.2013 г.) владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката, и
  6. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство.

  Македонците, както знаем, са съкратили на места българската азбука, и ще трябва да доучват.

  Пцилютно няма как от раз да станат българи, историчарите са прави. Е, освен ако не намерят някой дядо/баба българин, ма им изгубиха документите. Или ги продадоха, за кило ориз и 0,500 грама свинско.

  К'во да правиш, всеки сключва кофти сделки в живота...

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  "Дойче веле" трябва добре да знаят, че когато изписват думите македонски "историци", историци трябва да е задължително в кавички.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Победата в спора няма да направи и от българския език македонски! Що за простотия е това?!

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  "В такъв случай нека наистина да покажем, че го правим в името на европейското бъдеще

  Заради ВАШЕТО европейско бъдеще няма да се правим, че не знаем какви сте.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  "Победа - това означава да се наложи тезата, че географският регион Македония исторически е български, а македонците са българи, които са станали македонци заради действията на "лошите" комунисти през 1944."

  А, не е ли така!? Не е ли това самата истина? Защо толкова много бягате от нея!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Разстроено

  До коментар [#14] от "Petleshev":

  За 150 години от Северна България сътвориха Румъния - за 150 години от Западна ще направят и Македония ...!

  [email protected]
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stargate":

  Настоящият македонски език, даже не е вече и диалект. Някаква странна смесица от сръбски, изпъстрена с архаични български думи и изписвани на кирилица всякакви заети от английския език думи. Много се чудих преди години в Македония, какво означавало вициня... Оказа се, че означава тоалетна на македонски. От английското WC, та македонизираното вициня. И всякакви подобни примери. Създават си език и история хората и крадат каквото и колкото могат.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  хърватския - диалект на сръбския или украинския - диалект на руския.
  —цитат от коментар 5 на Емо


  Нито единия има общо с другия, нито вторие с третия. Как ви идват на ум такива гениални тъпизми?!

 34. 34 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Никой и не иска, скъпи братя. Това, което искаме е да не превръщате българите в някакви други.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  До коментар [#3] от "Роси":

  Аз бих казал бивши българи. Всеки народ има право на самоопределение, това е основно човешко право. Щом сега мнозинството от тях се чувстват северно македонци нека бъдат такива. Но да не крадат нашата история. Това искат нашето правителство, това иска и в мнозинството си и нашият български народ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  То "македонци" се водят 10-20% бивши сърби окопали се във властта.

  Като "македонците" вземат български паспорти ще почне един рев как албанците са станали мнозинство.

 37. 37 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun":

  ами че дойче веле си е говорител на новият коминтерн

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Каква е разликата между бесарабски българин и македонец. Единия на руски ти обяснява, че е българин, а другия на български че не е. :)

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  До коментар [#32] от "Petleshev":

  Точно така, езика им е някаква смесица от български, сръбски и много чуждици от разни западно европейски езици.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Любопитно

  До коментар [#32] от "Petleshev":

  Мен па ме накефиха такива думи, които са еднакви на ''македонски'' и на ''румънски'' , като възглавница - перина / щото е от перушина !/ :)

  [email protected]
 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Кви македонци кви лиева...езикот им е развален самоковаски....Не ги сакаме за булгари, нека си се яуват со шиптарете, но да не ни крадаат историята и да си признаят произхода който е български.

  Нито екзархия са имали (първо груцка , после българска), нито писменост, нито език, нито царство. Изкуствена нация създадена от коминтерновски мекерета, някои извършили предатество спрямо България.

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#31] от "karabastun":

  Хм-м-м-м-м...! Мисля, че малко е пресилено да се говори така. Дунав винаги е бил северна граница за България. На север от Дунав и дълго време са ползвали кирилицата, но даките и после власите са си отделно. Нормално е от всяка страна на границите да има смесено население.

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#3] от "Роси":Аз бих казал бивши българи. Всеки народ има право на самоопределение, това е основно човешко право. Щом сега мнозинството от тях се чувстват северно македонци нека бъдат такива. Но да не крадат нашата история. Това искат нашето правителство, това иска и в мнозинството си и нашият български народ.
  —цитат от коментар 35 на Иво


  Е от къде да си намерят тяхна? Само нас могат да окрадат, гърците им биха шута.

  А, все пак, за да си държава, си има някои условия. Иначе какво точно ще приемат в ЕС?

  П.П. Подкрепям Вашето мнение на 100%.

 45. 45 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Отдавна няма милиони българи....нито в Украйна,нито в Русия, нито в Гърция,Сърбия и Румъния....има милиони потомци на българи които обаче не се смятат за такива! За жалост изгубените или предадени територии на съседите "обезбългариха" около половината от етническата ни територия от Поморавието до Одринска Тракия и от Егейска Македония до Северна Добруджа! За жалост нашите управници особено след 1944 г. имат също голяма вина за това!

 46. 46 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Всеки може да се нарича както иска , ние просто трябва да искаме да пише в историята и нашата и тяхната че бабите и дядовците им са били българи ,бащите и майките им от страх и сръбски издевателства и убийства са започнали да се наричат "македонци" , а сегашните ако искат да се наричат и марсианци.

 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Любопитно

  До коментар [#43] от "Petleshev":

  Затова ли на Велико Търново постоянно гъмжи от румънци, които посещават старата си столица, градът на влашките владетели Асеневци !?

  [email protected]
 48. 48 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Неутрално

  На македонските историчари ще им се наложи да клекнат.
  Иначе ЕС само през крив макарон...

 49. 49 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 765 Неутрално

  България е държава на над 1300 години. Северна Македония е държава от 70 г. Как точно хилядолетната държава краде историята на новосъздадената? Не историческа, елементарна човешка логика няма в това.

  И втори, още по-интересен въпрос: Ако северномакедонците са стар народ и са наследници на Александър Македонски, по тези земи после е имало елини, траки, Римска империя, Византия, Османска империя... Защо нямат претенции към гърци, албанци, сърби, турци и т.н.? Защо само с нас имат обща история? И защо ги няма никакви в историческите извори до 20-ти век?

  Колкото до последните 70, че и 100 години, някакво голямо разминаване в историята няма. Има скриване на факти, неглижирането на други и различно интерпретиране на трети.

  Ние проблем с исторята нямаме. Хубава или лоша, отдавна сме по тези земи и е ясно какво се е случвало с нас и народа ни. Вече, ако някой новосъздаден очаква да се откажем от миналото и наследството си, за да се легитимира той, ами няма как да стане.

  И въобще, преговори наистина са безпредметни. Ще си пазим и историята, и паметта за рода и държавата ни, а всякакви претенции са актове на агресия и трябва да им се отговаря сурово.

 50. 50 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#31] от "karabastun":Хм-м-м-м-м...! Мисля, че малко е пресилено да се говори така. Дунав винаги е бил северна граница за България. На север от Дунав и дълго време са ползвали кирилицата, но даките и после власите са си отделно. Нормално е от всяка страна на границите да има смесено население.
  —цитат от коментар 43 на Petleshev


  Това не е така. Не само защото има точни карти на българското царство и записки по темата.
  Нещо повече:
  Факт е, че " До средата на 18 век дедите на днешните румънци използват като официален език старобългарския и среднобългарския, а кирилицата – до средата на 19 век," Уикипедия.

  Защо ли?

  България не свършва с Дунава, нито в исторически, нито в етносен аспект. Виж, договорите, дето са подписали нейните политици, са друга бира.

 51. 51 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Любопитно

  "Дунав винаги е бил северна граница за България."

  А къде са били границите на Стара и Велика България.
  И защо в Именника на българските владетели пише:
  "Авитохолъ житъ лѣт. ҃т. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилѡмъ твирем. Ирникъ. житъ лѣт. ҃ри. рѡд ему Дуло. а лѣт ему дилом тверимь. Гостунъ наместникь сьï два лѣта. рѡд ему. Ерми. а лѣт ему дохсъ. втиремь. Курт: ҃ѯ лѣт дръжа. рѡд ему Дуло. а лѣт ему шегоръ вечемь. Безмеръ ҃г. лѣт. а рѡд сему Дуло. а лѣт ему шегоръ вемь. сii ҃е кнѧз. дръжаше кнѧженïе обону страну Дунаѧ. лѣтъ. ҃ф.҃еі. остриженами главами. И потѡм пріиде на страну Дунаѧ. Исперих кнѧз тожде и доселѣ. Есперих кнѧз..."

  Ерго, прадедите на Исперих векове преди него владеели земите отвъд Дунав...

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината": От Памир. Е естествено, че руснаците са го измислили то много ясно.
  Ти руските тълкувания по езиковите въпроси ги заеби ! Много се пазят да не признаят българския произход на своя език. Църковнославянският на който са се покръстили е старобългарски, но не го признават. Все им се иска Византия да ги е покръстила, но нямат една книга на гръцки. Имат един, седми падеж, но срамежливо го пропускат защото указва на български произход - звателния падеж. Има го само в нашия език, макар че езика, който слушаме , също не го признава. Забравихме обръщението :"Иване", забравихме женския род. Няма "колежка". На Юксел Кадриев му прощавам, но другите пишман журналисти изполват банкянски диалект !

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stargate":Най-интересното е, че българският ИЛИ славянският език е източносанскритски език даже според руските учени вече безспорно. От Памир. Е естествено, че руснаците са го измислили то много ясно.Та тия нещастници хем твърдят, че не да българи и са посебни, хем говорят език от Памир.
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Според последните проучвания българите са най-вече траки!
  Ха докажи, че траките са дошли от Памир бе умнико!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 279 Неутрално

  От близо 70 години реториката е една и съща.

  Това изречение казва почти всичко. Защо от 70 години този спор, защо преди това не е имало такава реторика и не е имало спор!?
  А Дойче Веле наистина е някаква инкарнация на комунистическия интернационализъм или поне българската секция. Със сигурност българската им секция ще излязат скоро със серия статии на тема либерален подход към историята и гъвкава национална идентичност.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  До коментар [#44] от "lilithi":

  Да, тяхното силно желание да имат своя древна и велика история ги довежда до тези конфликти с техните съседи в Гърция и нас в България. А, в действителност тяхната история започва едва през 1991 г. когато създават своята първа държава на име БЮРМ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Весело

  Приритали сме точно Кутмичевските цигани да се смятат за българи....
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината

  Вие руснаците съвсем сигурно не сте ПРИРИТАЛИ за това!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Любопитно

  До коментар [#50] от "lilithi":

  Румъния е създадена след Кримската война, върху български земи и български народ, от Франция, като франкофонски аванпост срещу Русия !!!

  [email protected]
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  До коментар [#49] от "famousandco":

  Не е точно така, в частта, че нямат претенции и исторически спорове с гърците. Освен с нас имат такива и с гърците. И то от много години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 661 Неутрално

  СЕГА ЯСНА ЛИ ВИ Е ПОЗИЦИЯТА

  на Дойче веле. Със сигурност няма да публикуват подобна статия от български историци.
  А дали разбрахте тезата на македонските историчари:
  И едните и другите грешахме, време е да приемем, че македонски народ е съществувал още от 1 000 г насам...и фактите немат значение.
  Чисто и просто българските историци и най-вече българските политици допуснаха да бъдат елементарно подведени: вместо да се обсъждат ДОКАЗАНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ*, беше допуснато да се прави исторически пазарлък - ние това на вас, вие онова - на нас...
  Да не забравяме, че северомакедонските политици/историчари** са рожби на сръбската политическа система - система с повече от 200-годишен опит, на които противостои жалката българска политическа класа, за 140 години поменяна 3 пъти!!! Сегашната е на 30 години , продажна и невежа, която сега се учи. Историците са разделени на два лагера, единият от които е проруски...
  какво искате повече?
  __________________________________
  * Самуил цар на българите - факт неоспорим; братя Миладинови издаван "Песни на македонските българи", а в Република Македония я издават като "Песни на македонските българи" - факт неоспорим; всички западни пътешественици едногласто обявяват че в географска Македония преобладават българите - факт неоспорим; по-голямата част он християнското население в географска Македония се присъединява къв Българската Екзархия - факт неоспорим; в геогпафска Македония има до 1913 хиляди бъргарски училища и 5 гимназии, всички унищожени, заедно с църковните български общности от сръбските и гръцки власти - факт неоспорим; нима не е известно, че първосъздател та македонизма е сърбинът Новакович - факт неоспорим...
  ** те дължат всичко на югославския сърбомакедонизъм и ще се борят за него със зъби и нокти, защото ако македонизмън загуби позиции, те също са загубени и стават ненужни, затова диалог не нрябва да се води само с тях но и с други слоеве от обществото, включително и с тези, запазили своето българско самосъзнание

 60. 60 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#51] от "palav_nik":

  Според Именника възникването на България трябва да се отнесе към 165 г. н.е. а не към Велика България която е много по-късно!Което автоматически изключва ТЮРКСКИЯТ произход на българите!
  А иначе възникването на Влахия спокойно може да се съотнесе както възникването на Австрия от Германия, политическа еманципация водеща до появата на отделен народ, е в случая на Румъния голяма роля играе изкуствената промяна а езика от български на някакъв латински "есперанто" наречен румънски език!

 61. 62 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 587 Весело

  ..вместо да се обсъждат ДОКАЗАНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ*...
  —цитат от коментар 59 на ogp03622986


  И как да обсъждаш исторически факт с някой, че който твърди, че половината ти история не съществува и/или е негова, че Манасиевата летопис на цар Иван Александър (1331 – 1371 г.) е написана не на старобългарски, а на старомакедонски?
  Как да проведеш изобщо дискусия с човек, който вярва в това, че лично апостол Павел е покръстил македонския народ, че Александър Велики е негов цар, нищо, че е говорил гръцки. То т'ва е било само защото " елинската цивилизация е повлиявала всички народи", не е от нещо друго.
  И който, най-вероятно, би твърдял, е първия човек е македонец, Даме от Арачиново. И това се доказва с правописната норма на санскрит, която поставя първата буква от родното място пред името на човека.
  И така се получава Адаме. Обаче пустите евреии с техните книжовни норми са го превърнали в Адам впоследствие. Обаче че е Даме от Арачиново си личи, като погледнеш как го зове Господ се доказва , а именно: Адаме,...

  Как да говориш с такива хора?

 62. 63 Профил на shaman
  shaman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Petleshev":
  Търговище е главния град на Валахия. Разбой на румънски е война, разбойник е войник, войник означава смел... и това е сега. А в църквата си викат “бог да прости” .... мога да продължа. Дунав става граница едва след обединениети на Валахия и Молдова.

 63. 64 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 461 Неутрално

  С тези хора логиката не е опция. Просто вето и това е.

 64. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#51] от "palav_nik":

  Българите са били народ живеещ в степите на изток от Алтай. Общо взето номади, които в столетията се придвижват на изток. Сменяли са различни места и територии, без установени граници. Към 6-ти или 7-ми век се установяват около границите на Източната римска империя. После вземат парче от баницата, разбирай територия и започват установяване по примера на Византия. Омесват се на място със скити и траки, живеещи в границите на тогавашната империя, като асимилират и приобщават съществуващите племена под общото име българи.

  Бивш tww09306483.
 65. 66 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#57] от "karabastun":

  МНОГО СИ СЕ ОБЪРКАЛ

  Чети повечко.
  Двете княжества съществуват от 15 век.. Стават турски васали за 4 века.Повечето князе са от български произход. Балгарската средновековна литература продължава да се развива във влашките и молдовски земи. До 17 век офиц. език и писменост са български. След това турците започват да назначават за князе фанариоти, които си поставят за цел да изгонят бълг език и да го заместят с гръцкия.Успяват само в първото и в резултат се засилва влашко-молдовския елемент По това време се създава литературния влашки език на базата набългарския, като се използва кирилица - т.нар. "влашка кирилица". Библията се превежда на влашки от българин. Оттогава започва изтласкването и обезличаването на българския елеминт.
  През 1870 двете княжества се обединяват с разрешението на Турция и Великите сили в едно княжество - Молдовлахия.
  Няколко години след това някои измисля името "Романия" и държавата се преименува. Писмеността си остава кирилица и е променен с латиница по-късно.*
  Четете книжки!
  ___________________________________
  * когато Плевен пада, румънският крал Карол Първи изпраща телеграма до Военното министирство с текст:
  "Плевна се пад.
  Сулеман се предат
  Гуера се свршит

  (п)Карол ънтий"
  Телеграмата съдържа една влашка дума и една фретска, останалите имат бълг корени...-
  30% от съвременните румънски думи са от български произход

 66. 67 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ние трябва да развиваме добри отношения с албанците! Македония да бъде съдена за геноцид над българите! След като до 1944 в Македония са живеели само българи, а сега няма българи, то значи са дошли главорези, избили са българите и са окупирали българска територия! Да си ходят от където са дошли и да ни върнат територията!

 67. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Опитват се да компенсират липсата на идентичност и собствената си нищожност със спорове и кавги. Нямат никакъв интерес да се правят на велики и трябва да им го докажем. Както гърците им доказаха, че трябва да се съобразяват с техните претенции. В случая у нас е и ножът и хлябът, така че македонският им инат няма да им бъде от полза.

 68. 69 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#62] от "lilithi":

  ТОВА Е НЕСЕРИОЗНО

  Тия симплизми са за вътрешта употреба. На нас ни трябват официални изявления и документи, които да излязан от тази комисия, независимо дали са приети от всички членове.
  Трябва да ни е съвършено ясно, че този въпрос ще стане общоевропейски, а там такива простотии нямат никакво значение. Това, разбира се, в случай, че не капитулираме предварително...
  Не се изказвайте неподготвени

 69. 70 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 327 Весело

  До коментар [#3] от "Роси":

  Няма нужда да ги превръща. Те са българи.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Май трябва само да се изкъпят. За да влезнат в Европейския съюз. 70. 71 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#65] от "Petleshev":

  ПЪЛЕН СИМПЛИЗЪМ

  плод на невежество и ниска обща култура. Почти нема верно твърдение...

  Докъде води нечетенето на книжки - вижте

 71. 72 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#21] от "PisnaMi":

  ТАКА
  е!

 72. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2131 Любопитно

  Уважаеми Георгиев и Тодоров, никой не би ви помислил за българи с тези англо-саксонски фамилии, ние не сме побългарявали чужденци в нашата история, но за жалост към българите не бяха така толерантни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 74 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 305 Весело

  До коментар [#25] от "karabastun":

  по-точно,,гаварит Масква,, и Коминтерна1

 74. 75 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#59] от "ogp03622986":

  на мен прабаба ми е преселнична от македония.
  баба ми е казвала, че преди 9ти всички са си казвали, че
  са българи или македонски българи.
  аз нямам проблем с това, ако ще и космонафти да се изкарат македонците,
  за да се чувстват ок. ходя на почивка в македония след Струмица
  и е супер. хората са супер, по-спокойни са от нас и си почивам
  истински. това е.

 75. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#71] от "ogp03622986":

  Хе-хе-хе-е-е-е-е...! Някой пишещ откровено неграмотно и със селско-шопски нюанси в говора, да ми обяснява за симплизъм?! Това сериозно ли е...?!?
  Казвал съм го и друг път... Защо пропускате историята по нашите земи в древността? Тези земи са населявани от хилядолетия. Историята тук не започва от 7-ми век, разберете го. Трябва да се четат книжки, правилно. Ами четете ги, кой ви спира?

  Бивш tww09306483.
 76. 77 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Любопитно

  До коментар [#66] от "ogp03622986":

  Двете княжества съществуват от 15 век.. ...
  --------------
  а като васали на Велико Търново и от 14-ти век са Мирчо Стари и т.н.
  Аз к'во писах - Двете княжества или РУМЪНИЯ !?
  Румъния е изкуствено създадена държава върху български, а след ПСВ и унгарски територии !!!

  [email protected]
 77. 78 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#64] от "ivpetr":

  Съвсем правилно. Логиката може да се използва, ако македонците не знаеха каква е истината. Те много добре си я знаят, но предпочитат да настояват, че не са продукт на сръбско изнасилване.

 78. 79 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Етническото и националното самосъзнание не е константа. То се променя през вековете. Поради една или друга причина една голяма част от населението на Македония си се счита за отделен народ. И това не е само заради сръбските репресии и промиване. Просто поколения наред са живяли откъснати от България. А дори и в исторически план-македонското освободително движение- е имало сепаратистки тенденции.
  Та мисълта ми е, че няма как да заставиш македонците да приемат, че са българи. Може само да настояваме за изчистване на лъжите от историята, нормализиране на публичното говорене на югозапад и свободна изява на македонците с българско самосъзнание. Нещото, на което можем да се надяваме(но няма да стане) е Македония да се превърне в нещо като Кипър за Гърция. Отделна държава със собствено национално самосъзнание, но осъзнаваща историческата си и етническа връзка с България.

 79. 80 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Защо за отричане на холокоста има наказания, а за отричане на холокоста на българите в Македония няма. Не само, че няма но и се тръшкат в Европа, че ако казваме истината за произхода на македонската нация. - българка изнасилена от сръбски комунист.

 80. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  До коментар [#31] от "karabastun":Хм-м-м-м-м...! Мисля, че малко е пресилено да се говори така. Дунав винаги е бил северна граница за България. На север от Дунав и дълго време са ползвали кирилицата, но даките и после власите са си отделно. Нормално е от всяка страна на границите да има смесено население.
  —цитат от коментар 43 на Petleshev


  Май не е съвсем така. някъде 1990г. "Отворено общество" издаде един много интерес атлас със стари карти на България с френски, немски или австрийски произход с много интересни коментари на съответните езици. Ние сме свикнали да говорим за България на 3 морета при Симеон и Йоан Асен 2, но май Българското царство е било най-обширно при Борис 1 (освен Македония и част от Сърбия включвало почти цяла съвременна Румъния и Украйна). Вярно е и друго, че през 9-ти и 10-ти век държавните образувания в Европа не са били много, и все пак. Вероятно в един момент Дунав се оформя като голяма естествена граница, и малко по малко Влашко и Молдова се еманципират от Българското царство, но дълго време са подържали някакви контакти, включ. и след падането на Търново през 1393г ( в нашите читанки 1393г. е края на Търновското царство( но не и за европейските картографи.

  Между другото не е случайно, че нашите поборници са се чувствали много комфортно в Джурджу (Гюргево) и в Букурещ. Като у дома си.

 81. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#63] от "shaman":

  Дунав си е граница още от римско време. На юг от Дунав провинция Мизия и Скития, на север провинция Дакия. През 1-век Траян с кого води двете Дакийски войни? След втората Дакийска война буквално попилява местните племена. Избесва ги по пътищата към Рим и храни лъвовете в гладиаторските борби по Колизеумите в продължение на много месеци. После мести десетки римски гарнизони в новата провинция за да им смени езика. Затова днешният румънски има доста общо с италианският. Каква Влахия...? Това е късно средновековие вече. Всичко си има много ранна предистория.

  Бивш tww09306483.
 82. 83 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 444 Весело

  Де бре, не ги ща тия сегашните нордомакета за българи! Да си стоят каквото си там се самоусещат. Ама да кажат ясно, че каквото и да са станали сега, то коренът им е български и доскоро са говорили на български диалект и съответно да позволяват тия от тях, които се чувстват българи по произход спокойно да се определят като такива.

 83. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  Да не обвиняваме само македонците и някакви си коминтерновци, но да припомня че до 1998г. мавзолеят на баш коминтерновеца и българомразеца Георги Димитров бе насред София, в сърцето на града.

 84. 85 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#81] от "historama":

  Нашите поборници са се чувствали най-добре в Браила и Галац. Тоест в район със смесено население. Поне преди е било така. След размяната на население покрай Крайовската спогодба, нещата доста се променят. Как започва "Немили - недраги" на Вазов?
  "... Нощта беше влажна и мрачна и браилските улици пустееха. Студената декемврийска мъгла, която обикновено пада покрай бреговете на Дунава...".

  Бивш tww09306483.
 85. 86 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1761 Весело

  ДВ както винаги е на страната на Коминтерна и публикува откровените глупости на макетата. Понеже всичко е толкова "ясно" на тяхна страна - затова фалшифицират извори и трият надписи, където се говори за "българи". Никакъв ЕС за тия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 86. 87 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#82] от "Petleshev":

  НЕ Е ТАКА

  Власи ш молдовци са потомци на романизирани местни племена.
  В 3 век римските власти евакуират местното романизирано население от пров Дакия на юг от Дунав. Така, че съвр румънски език има ощо с латинския, а не с италианския, защото последния също води началото си от простонародния латински .
  Идобщо "власи" са наричали също и всички романизирани етноси на Балканския полуостров - от гръцките планини до Хемус..
  На Балканите власите представляват отломки от местното романизирано населени, което се е спасило он варварите по високите планини. Затова власите са преди всичко скотовъдци.
  Като копате от чичо Гугъл, поне внимавайте и гледайте нещо да вденете, а и се пазете да не попаднете на некой симплизъм

 87. 88 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Прави впечатление с каква лекота и без драми се отказаха от античния генезис. Май ще махат поетапно античните паметници от центъра на Скопие. Двамата историчари бъркат фундаментално. Никой не иска да прави гражданите на Северна Македония българи. България приема, че там населението е придобило съзнание за отделна нация. Разбира се, има и непокорни българи, които не се отказват от произхода си. Приема се, че са някакво малцинство. Но то пък не се признава от северномакедонските власти. Няма такова според преброяванията.Дойче веле защо не се поинтересува за съдбата на тези хора? Историчарите увъртат и лукавят за причината комисията да блокира. Те са причината.Евродепутатът Ковачев открито ги обвини в интервю за скопска медия. Защо го правят? Търсят конфликт и скандал Според тях, за разлика от гърците, сме мека цел. И още нещо. Правят се наистина на ударени. И не поставят искрено проблема. А той е: Не да се кръщават българи. А да се откажат от териториалните претенции към България. Да спрат да жонглират с неколцината функционери на ОМО Илинден, промотирайки ги в Европа и либералните медии. Дойче веле няма ли още интервю с тях? Закъснява.

 88. 89 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 705 Весело

  Как да им вземеш историята като станаха държава оня ден?Пък и тия типични "македонски"фамилии-Тодоров и Георгиев...

 89. 90 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Време е да се събудим и да си зададем плашещия въпрос "Защо българските македонци не искат да са българи? "Отговорът се дели на две : Първо , България за тях не е привлекателна. Македонците емигрират трайно навсякъде по света и се претопяват напсякъде , но не и тук... Така на нас ни остана един единствен изход - да направим България привелекателна , но тук иде най трудното за всички нас, вкл. "патриотичните " ни партии, защото за него иска стратегия, много работа, дълго време , а пък и въобще не носи избирателни гласове... И още , в годините на т.нар. социалистическото строителство, София да прекрати всякакви връзки със Скопие, /за да не проникват антикомунистически идеи/ и границата вместо да бъде отворена за обмен на всичко, бе затворена от наша/!/ страна - спря човешкия обмен , забравиха се роднинските връзки , отекоха се и спомените за българските дядовци... И освободихме място за легенди които създадоха нация- нация , пред нашите очи , за наша сметка , заради собствената ни глупост...И вината си е само и единствено НА-ША... В същото това време една Сърбия хвърляше и хвърля милиони за пропоганда там...И създаде дори сръбско малцинство... Дано някой от биещите се по косматите гърди , нашенски патриоти , прочете това...

 90. 91 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#77] от "karabastun":

  А БРЕ

  тогава не се викало Велико Търново.
  А пък тези таритории преди 14 в. са били територии на бълг държави или васални територии. Като княжества се оформят от края на 14 ВЕК.
  НЕ КОПАЙТЕ ОТ ЧИЧО ГУГЪЛ БЕЗКРИТИЧНО И БЕЗ РАЗБИРАНЕ

 91. 92 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#1] от "ecb21545211":

  Прав е Зорба /Казандзакис - докато нямаше "родина" гърци и българи и тези които не знаеха какви са, но се определяха като гърци или българи по това какъв език говорят или към коя църква са нямаше проблеми. Политическите доктрини унищожиха корените и паметта на големи групи хора и региони.

 92. 93 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2545 Весело

  Макета са люти и корави !
  Внимавайте да не ви македонизират !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 93. 94 Профил на Neto
  Neto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не вярвам македонците да придобият българско самосъзнание след тези политически спорове на исторически теми.
  Ако се стигне до приемане на Северна Македония в ЕС,това ще е политическо решение на най-големите държави в ЕС, а не наше решение.
  Борисов лесно ще го натиснат и убедят,че трябва да отстъпи заради общия интерес.

 94. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Характерно е малките народи да искат да имат "велика" история. Честно казано не виждам причини за дълбок междудържавен конфликт, от спора нито България ще загуби нещо съществено, нито Северна Македония ще спечели. За съжаление, не проявихме дипломатическите умения на Гърция която без много шум наложи своето.

 95. 96 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 372 Весело

  До коментар [#76] от "Petleshev":

  Ама разбира се, де що е написал ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ, го е прочел. Какво повече искаш - другото не му се вписва....

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 96. 97 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Макета са люти и корави !Внимавайте да не ви македонизират !!!
  —цитат от коментар 93 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Има стара шега, че едно македонско възстание взима жертви колкото една чирпанска сватба. А иначе на закани, песни и хвалби, равни нямат.

  Горното е колкото шега, толкова и истина, но със сигурност българи с други българи няма как да плашиш ;)

 97. 98 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Бе аз дали не мога да ида при Делян Пеевски и да си споделим фирмите. Половината от моите са негови - половината от неговите - мои. Така по братски и със РСМ си делим историята.

 98. 99 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Няма нужда да ги превръща. Те са българи.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Не, те не са българи. Те са македонци, потомци на някогашните българи, живяли по тия места.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 99. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#95] от "daskal1":

  Малки народи няма, Даскале.....
  Има жалко мислещи диаспори....преките виновници за сегашната ситуация....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK