Починалите във Великобритания за седмица са два пъти над обичайното

Починалите във Великобритания за седмица са два пъти над обичайното

© Associated PressНарастващият брой на смъртните случаи, свързани с коронавируса, в доовете във Великобритания, е допринесъл за рекордна смъртност в Обединеното кралство за седмица.


Това предаде Би Би Си, като цитира данни на статистическата служба за Англия и Уелс.


За седем дни до петък, 17 април, са починали 2000 души в домовете, два пъти повече, отколкото предишната седмица. Общият брой смъртни случаи за седмицата е над 22 хил. души - най-високият, откакто започна да се води статистика през 1993 г. и 108% над очакваното по това време на годината.
Необичайно високата смъртност се утвърждава от експерти в последно време като относително добър показател колко всъщност са починалите пациенти с COVID-19.


Това става, докато много държави обявяват, че пикът на заразяванията вероятно е преминал, но методологията на пребряване сочи, че много случаи не са документирани.


Данните не предполагат, че всички "допълнителни" случаи (над средното за последните години) са свързани с коронавируса. Възможно е обаче част от тях да са. В други държави хипотезата е, че част от тези случаи не са потърсили или получили лекарска помощ заради претоварването на здравните системи.

Общият брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19 към 17 април - починалите, при които коронавирусната инфекция е записана в смъртния акт - е 21 284 души. Това е далеч над обявените починали в болниците до тази дата според правителството - те са едва 13 917 души.


Данните, които имат потенциала да превърнат Великобритания във втората най-тежко засегната страна в Европа (ако се съди по броя починали, само Италия има повече жертви към тази дата), показват и друго. Броят на починалите в домове за възрасти в Англия и Уелс е нараснал три пъти за няколко седмици. Към въпросната седмица той е достигал 7316 души.


Починалите в болници намаляват, а пикът е бил на 8 април. До 10 април регистрираните смъртни случаи в домовете пък бяха едва 1000, но оттогава статистическата служба непрекъснато преразглежда тези числа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK