COVID-19 може да попадне в главния мозък, твърдят в Русия

Костта (в розово), през която коронавирусът може да попада в главния мозък.

Костта (в розово), през която коронавирусът може да попада в главния мозък.Вирусът SARS-CoV-2 може да попадне в главния мозък - не само по кръвоносните съдове, но и през носа. Това се казва в новата версия на методичните указания на министерството на здравеопазването на Русия от 28 април.


В текста се посочва, че мястото, през което може да бъде поразен главният мозък, е хоризонтална пластина в решетъчната кост (Lamina cribrosa), която образува черепната основа, носната кухина и очницата. Тя е с около 30-40 отвора, през които преминават кръвоносни съдове и обонятелни нерви.


В документа се казва още, че промяната или загубата на обоняние - един от световно признатите симптоми на заразяване с коронавируса - може да е свидетелство за поразяване на зентралната нервна система, както и за оток на лигавицата на носоглътката.
От руското министерство подчертават, че тепърва трябва да се изучават много аспекти на тази инфекция. Засега в Русия смятат, че вирусът попада в организма през епителното покритие на горните дихателни пътища, стомаха и червата.


На първия етап на заразяването SARS-CoV-2 прониква във вид клетки, рапространени в дихателната система, бъбреците, хранопровода, пикочния мехур, тънките черва, сърцето и централната нервна система. Но основна мишена са алвеоларните макрофаки от втори тип (AT2) в белите дробове, което именно води до развитието на пневмония.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK