Половината работещи по света може да останат без доходи, предупреди ООН

Половината работещи по света може да останат без доходи, предупреди ООН

© ReutersБлизо 1.6 млрд. души, работещи в неформалната икономика и представляващи поти половината от работещите по света, са застрашени от загуба на доходи заради пандемията от коронавируса.


Заплатите на 2 млрд. души в този сектор вече са рухнали и са намалели средно с 60% през първия месец на кризата във всеки район на света


Около 436 милиона фирми, включително на самонаети - са изправени пред голям риск да прекратят дейността си.
Данните и предупрежденията се съдържат в новия доклад на Международната организация на труда (МОТ), която е част от структурите на ООН. В него рязко се влошават прогнозите за ефекта върху икономиката от ограничителните мерки за овладяване на пандемията от COVID-19.


"Показваме по възможно най-категоричен начин, че кризата със заетостта и всички последици от нея се задълбочават в сравнение с предишните ни оценки само преди 3 седмици", казва генералният секретар Гай Райдър. Според него ще има "мащабни последици" за бедността по света.


В неформалния сектор са най-слабо защитените от около 3.3. млрд. души в работоспособна възраст. В масовия случай те нямат социална защита, достъп до добро здравеопазване или средства да работят от вкъщи.


"За милиони работещи спирането на доходите означава да нямат храна, сигурност и бъдеще", казва още Райдър. "Милиони фирми по света едва дишат. Хората в тях нямат спестявания и достъп до кредити. Това е истинското лице на работещите и ако не им помогнем, те просто ще изчезнат."


Неформалният сектор е тачи част от икономиката, която държавите в повечето случаи не регулират и от която не събират данъци. Той се е превърнал в характерна черта на развиващите се икономики, но в същото време той е възможност хората да се изхранват и да не чакат от държавата да ги спасява при всяка криза. Икономистите използват и други термини като "сива икономика", "черен пазар", работа срещу пари "на ръка" или да свършиш нещо "под масата".


По изчисления на КНСБ от миналото лято сивата икономика в България през 2018 г. е с размер около 21% от БВП, или над 23 млрд. лева. Недекларираната заетост е била около 16 на сто от общата при 11% средно в ЕС и показатели като 38% в Полша, 29% в Румъния и 16.7% в Совакия.


Сега от МОТ коментират, че продължителното затваряне на предприятия и офиси ще доведе до по-лошо от очакваното намаляване на работните часове през второто тримесечие. Най-засегнати а производството, хотелиерство и ресторантьорство, търгови на едро и дребно и дейностите с имоти и обслужване на бизнеса.


Между април и юни работните часове ще намалеят с 10.5%, което се равнява на загуба на 305 милиона работни места със седмична заетот от 48 часа. Едва на 7 април МОТ прогнозира изхвърляне от пазара на труда на 195 милиона работещи на цял ден, или 6.7% по-иска почасова заетост.


За второто тримесечие най-големи ще са загубите в двете Америки (минус 12.4% спрямо нивата преди кризата), Европа и Централна Азия (11.8%) и над 9.5% за останалите райони на света.


"Евентуалното увеличение на заетостта през 2020 г. зависи в значителна степен от това в какво състояние е световната икономика през второто полугодие и колко са ефективни мерките за съхраняване за работните места и увеличаване търсенето на служители с началото на фазата на възстановяване", пише в доклада.


Препоръките са правителствата да ускорят процедурите за помощ за безбаротица, да подкрепят и т.нар. независими работещи и бързо да помагат с достъп до кредити на дребния и неформалния бизнес.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK