Защо COVID-19 превърна старчески домове в морги - Испания търси отговори

Защо COVID-19 превърна старчески домове в морги - Испания търси отговори

© Associated PressКакви грешки доведоха до толкова много смъртните случаи в старческите домове? Испания започва разследване на драмите в затворените помещения, където хиляди смъртни случаи са приписвани коронавируса.


Що се отнася до старческите домове, където няма много смъртни случаи, те са използвали своите добри практики, като онзи социален център, в който половината от персонала остава затворен почти един месец с обитателите му.


Разследвания в 86 старчески дома


Прокуратурата започна криминални разследвания в 86 старчески дома, включително 40 в района на Мадрид, въз основа на жалби от семейства или служители.
Ако най-малко 1054 обитатели са починали от коронавируса между 8 март и 17 април в старческите домове в района, други 5688 смъртни случая са "свързвани" с вируса според местните власти. "Всички сме правили грешки", каза местният служител по социалната политика Алберто Рейеро, като призна, че старческите домове не са били "достатъчно подготвени". Служителят посочи трудността да се изолират обитателите, липсата на лични предпазни средства за персонала, забавянето на получаването на диагностични тестове...


В град Алкоркон, близо до Мадрид, най-малко 116 души са починали в четири старчески дома.
Двайсет старчески дома са разследвани в Каталуния, втората най-засегната област, където 2621 смъртни случаи в домове за стари хора са представени като следствие от потвърдени или предполагаеми случаи на коронавируса.


Напускане на персонала


Директорка на семейна компания, притежаваща седем частни старчески дома в Испания, Беатрис де Виламор Пиментел заяви, че е преживяла "ситуация на голяма безпомощност и тъга". "В края на февруари предвиждаме закупуването на маски и предпазни средства за всички професионалисти и увеличаваме персонала", каза 29-годишната управителка.


За съжаление този непознат вирус е проникнал в три от седемте старчески дома. В един от тях починаха 10 обитатели, включително два "потвърдени случая на коронавирус". Според нея старческите домове разполагат с "екип от медицински персонал и медицински специалисти, както и с голям човешки капитал".


Но в старчески дом в Мадрид, "където са настанени 55 обитатели и има 25 души персонал", 12 служители спряха работа, след като бяха заразени или се уплашиха да не бъдат заразени, "и беше почти невъзможно да им се намерят заместници", казва тя. Предвид препълнените болници "не беше възможно да се преместят много обитатели на домовете в интензивните отделения на болниците и трябваше да се трансформираме в медицински центрове без адекватни средства за управление на тази криза".


Бърза реакция


Старческият дом "Лас Прадерас" в Посуело де Аларкон, богато предградие на Мадрид, беше пощаден от смъртни случаи вследствие на коронавируса. Всяка сутрин служител пръска с дезинфектант навсякъде.


От първата седмица на извънредното положение, въведено на 14 март, 90-те обитатели бяха затворени всеки в стаята си, а персоналът бе облечен в защитно облекло от главата до петите, преди да влезе при тях. В старческия дом, в който работят двама лекари и две медицински сестри, 35-годишният директор Даниел Ага Родригес ежедневно измерва температурата на обитателите. "Това ни позволява да реагираме много бързо".


"Когато възрастен човек започне да се чувства зле", той незабавно бива изолиран за 14 дни или дори се изпраща в болницата.


Петима обитатели са починали от 8 март насам, но от съществуващи отпреди заболявания, а не от коронавируса, уверява той. След извършване на тестове е установено, че само трима от общо 90 обитатели са заразени.


Персонал, затворен заедно с обитателите


Други домове за възрастни хора са се защитили от вируса, като са затворили персонала си заедно с обитателите.
Старческият дом в Лерида, Каталуния, беше първият, който направи това на 13 март. "Можем да станем преносители, нашите обитатели са от най-уязвимото население, а не можахме да си купим маски или дезинфекциращи гелове", спомня си директорката Карол Митхана.


"Така видяхме, че единственият начин да спрем преноса на Ковид-19 е да останем затворени вътре", каза 35-годишната управителка, която "прекара в дома 28 дни с половината персонал - 22 души, грижещи се за 89 обитатели".


След като старческият дом успя да получи защитни средства и тестове, той възобнови работата си почти в нормален ритъм на 9 април, но чрез значително увеличаване на персонала си и прилагане на строги правила. "Много сме щастливи, че продължаваме да бъдем старчески дом с нула случаи на Ковид-19", каза директорката. "Все пак имаме и малко късмет", признава тя. Ако дори един служител от персонала се беше заразил навън, преди да бъде подаде сигнал, "всичко щеше да е по-сложно", добави директорката на старческия дом. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че основните вектори са старчески домове и вътрешноболнични инфекции.

  И оти ги ручахме жабетата, фатмак Мутафов?

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Ми то в старческите домове на един човек има повече персонал от колкото на един болен човек в болница !!!

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  В тези старчески домове хората са на умиране. Те умират от всякакъв грип. Статистиката ще отчете,че и коронавирус и без коронавирус умират еднакъв брой хора в този период. В САЩ са умряли по-малко хора,сравнено с предишните 4 години.
  Съвсем очевидно е,че коронавирусът е една лайняна история. След като медицинските власти и науката дадоха някакви абсолютно невярни апокалиптични прогнози,които изобщо не се оправдават,те започнаха да натискат докторите на всяка смърт да й приписват коронавирус,за да вдигат бройката на умрелите от коронавирус. Калифорнийските доктори направиха това признание по местна телевизия, обясниха също,че супер малка бройка има умрели от коронавирус и изобщо не е било необходимо да се затваря икономиката. Филмът с техните признания бе свален от ютуб и отвсякъде. Това говори за международен заговор.

 4. 4 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Заговор или колосална колективна глупост.

  Аз съм оптимист и клоня към второто.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  В старческите домове хората това правят,умират. Това са хора,които повече не могат да се обслужват и са на умиране.

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Така е и в ИТАЛИЯ. Там обаче живеят хора от 77+ .В България може да има жени в тази възрастова група. Другите от ЛИБЕРАЛЕН ЖИВОТ са на друго място. От глад, от липсата на лекарства , от побоища за 10 лева ...Българските ВЪЗРАСТНИ ХОРА са свободни хора ,за разлика от тези в ИТАЛИЯ и ИСПАНИЯ. Те трябва да сеят ,палят печка ,да готвят ...

 7. 7 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 618 Любопитно

  "В края на февруари предвиждаме закупуването на маски и предпазни средства за всички професионалисти и увеличаваме персонала", каза 29-годишната управителка.

  тва догодина?
  па некое мисирче спало

 8. 8 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Искрено умолявам форумните вирусолози да престанат да твърдят, че това е обикновено пролетно грипче..

  Благодаря им предварително..

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Така е и в ИТАЛИЯ. Там обаче живеят хора от 77+ .В България може да има жени в тази възрастова група. Другите от ЛИБЕРАЛЕН ЖИВОТ са на друго място. От глад, от липсата на лекарства , от побоища за 10 лева ...Българските ВЪЗРАСТНИ ХОРА са свободни хора ,за разлика от тези в ИТАЛИЯ и ИСПАНИЯ. Те трябва да сеят ,палят печка ,да готвят ...
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  Как е в савецкия саюз и каква е смъртността над 70 плюс? Там няма убити за 10 рубли, няма гладни има и лекарства. Защо мъжете живят до 60?

 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 468 Неутрално

  "Защо COVID-19 превърна старчески домове в морги ""

  Защото не е предприето лечение с хлорхинин. Защото не е предприета инфузионна терапия с дезинфектанти и старците не са осветявани с UV лампи орално, ректално и вагинално.
  Ей това е причината да станат морги.
  Интересно защо старческите домове не са фалирали толкова време заради циркулацията на грипни щамове ежегодно, а си съществуват от време оно в развита Европа и Северна Америка.
  Сега изведнъж мор от нищо и никакъв вирус. Нещо мътно има ви цялата работа.

 11. 11 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че основните вектори са старчески домове и вътрешноболнични инфекции.
  —цитат от коментар 1 на philipeto


  Сефте! Кога е било различно? Особено вътрешноболничните. Всяко (умно) хлапе знае, че най-голямата опасност при влезане в болница са именно вътрешноболничните инфекции.

  А сега изведнъж всички са изненадани. На "мисирките" им е простено, те са льольовци с изключително ниска обща култура, но разбирачите от НОЩ със сигурност го знаят това много добре.

 12. 12 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 700 Весело

  "каза 35-годишната управителка, който "прекара в дома 28 дни с половината персонал"

  " преди да бъде подаде сигнал, "

  Дневник, Лоранс ли е от малцинствата или редактора ви?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 13. 13 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Заговор или колосална колективна глупост.Аз съм оптимист и клоня към второто.
  —цитат от коментар 4 на philipeto


  И аз клоня към второ, но не защото съм оптимист, а защото съм реалист и съм съм съгласен с Айнщайн за безкрайните неща в този живот.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Един българин, зареждаш един такъв дом с храна даде отговора. След като вече коронавируса е бил в Испания, Италия, старческите домове са продължили да приемат посетители, отделно всяка вечер в домовете продължили да се организират парти, игра, постановка, където всички са заедно, заедно пеят, смеят се, кихат, кашлят. Фактически, са били обречени.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2676 Любопитно

  До коментар [#6] от "dejmos":

  ". Те трябва да сеят ,палят печка ,да готвят ..."
  Щастлив е всеки втзрастен човек, който може сам, без чужда помощ да върши тези неща. Или щастието е в това, да чака някой да го облече и му приготви закуска?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 629 Неутрално

  След като вируса умори старите,слабите и болните по света ще останат само както при животните най-жизнените екземпляри.

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  Ами те писаха, че подбират пациенти.

 18. 18 Профил на Иван Кавръков
  Иван Кавръков
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Свтът и природата в своето разнообразие пази един баланс ,който не предизвиква епидемии и пандемии. Но ние успяваме да да постигаме все повече дисбаланс в интерес на нашите представи за цивилизация и печалба от всичко и всички. Макар и да изглежда крайно ,ние режем клона на който стоим . Тези домове са абсолютна измислица и са подобие на изолация или разделяне в семейство и общество .Уж за добро . Дифрагментация на човечеството .На бедни и богати ,на сити и гладни ,на мръсни и чисти, на стари и млади и т.н. Трябва да намалее усещането ,че можем да правим пари от всичко и сме достатъчно умни и криативни да реализираме всяка прищявка на всеки ,ако той или ние имаме пари за това.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Това казвам ГЕРБ прави всичко възможно за ЩАСТИЕТО на хората по селата.

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван Кавръков":

  Станахме прекалено материално фокусирани и загубихме много от човечността си. Всичко вече се измерва в коли, пари, почивки и показност. Хората забравиха да бъдат хора.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  В неделя испанците им охлабиха малко мерките и вчера пак имат с двеста починали повече от завчера.
  Както казах Италия ще е детска игра спрямо Испания, а Испания детска игра спрямо САЩ. И познах.

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2379 Весело

  До коментар [#9] от "4ort":

  Концентрирай се малко за БЪЛГАРИЯ, или можеше само за КРАСТАВИЦАТА ?

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Весело

  До коментар [#15] от "DDR":Щастлив е всеки втзрастен човек, който може сам, без чужда помощ да върши тези неща.

  ++++, безспорно си прав. А знаеш ли какво е в 7:30 да ти звънне телефона и "трябва да ме заведеш до вилата да си видя разсада" и на плах отговор , че що го полея следва"като си направиш ти разсад ще си го поливаш"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos":

  В американската армия имаме 27 починали. Значи не умират само старци.
  В Белгия измират и 30 годишни без никакви други заболявания. Даже не са пушачи.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4049 Любопитно

  Полезна статия. Старческият дом "Лас Прадерас" в Посуело де Аларкон, предградие на Мадрид всъщност дава отговор на въпроса как трябва да се процедира в старческите домове по време на пандемия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Весело

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":В американската армия имаме 27 починали

  Имате "американска армия" в Габрово?
  Нас ...... знаме роди ни, нас ....... на всеки километър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  В американската армия имаме 27 починали. !? Откога имаме Американска армия :)) Умират и млади хора ,ако имат съпътстващи болести. Какво ли не става в Американската армия !? Това публична информация ли е ....имаше един САМОЛЕТОНОСАЧ, КЪДЕТО 30% бяха заразени , после това стана тайна.

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Имам подозрение, че всъщност върлува вирус "дъртомор" , а китайците нарочно са ни пратили за зелен хайвер с коронавируса, къде го откраднаха от Америка. Докато матряла го правят на маймуни с маски и карантини и тестове за корона, дъртоморът си действа, понеже никой не го знае и не тества за него.

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Това е въпрос на който ще даде отговор "съдебната им система" след заведени вече стотици дела от наследниците им на тези хора срещу правителството.......

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":В американската армия имаме 27 починалиИмате "американска армия" в Габрово? Нас ...... знаме роди ни, нас ....... на всеки километър
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Те всичко си мат в Габрово, а икономиката....икономика за пример, всеки ден ти се обяснява :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#30] от "padrino":

  В момента в Габрово си имаме най-важното - природата. Само нея не можеш да си купиш. Затова присмехът е нелогичен.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Когато има опашка за интензивни легла, обитателите на старческите домове нямат шансове да бъдат закачени на вентилатори.
  Най-тежък проблем е че няма рецепта какво да се прави първите дни, когато болеста може да се овладее. Засега не е отречен варианта човек да пали по една цигара превантивно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Колко струва на близките погребението на един записан като починал от Коронавируса?
  Включена ли е като подфирма Траурна агенция в семейната верига от старчески домове?
  Особеното на този вирус е, че удря здравословно старите хора и затваря устите и джобовете на младите.

 34. 34 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван Кавръков":
  Вярно е, че природата се самобалансира. Дори когато някой биологичен вид се преразмножи - т.н. Каламитет на популацията, много скоро се появява някакъв "мор" и връща нещата в естествените им рамки. А от десетилетия се алармира за пренаселеността на човечеството...

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3493 Любопитно

  До коментар [#30] от "padrino":В момента в Габрово си имаме най-важното - природата. Само нея не можеш да си купиш. Затова присмехът е нелогичен.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  Пускат ли ви до Узана?

  Еретик
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Заглавието е бонба, а отговорът е ясен -- ако сички бехте гласували за Подемос, немаше да е така.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Разстроено

  " Директорка на семейна компания, притежаваща седем частни старчески дома в Испания, Беатрис де Виламор Пиментел заяви, че е преживяла "ситуация на голяма безпомощност и тъга". "

  Когато гледането на старите хора в края на техния житейски път се превръща в бизнес, генериращ печалби, резултата е такъв ! То болниците и клиниките нямат надеждни условия за ефективно противодействие на вируса, та има си хас това да се случи в условията на бизнес, където ако не си плащаш вноската, любовта и усмивките към старите хора бързо преселват ! Навсякъде по света, не само в Испания, тези домове се превърнаха в препълнени морги на починали възрастни ! Много жалко !

 38. 38 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1479 Любопитно

  кофти е ама Дарвин това го нарича Естествен отбор
  Малко си бяхме помислили- че сме надвили природата и ни свалиха наземята

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Възрастта на хората в тези домове е била доста висока. В някои може да са си отишли просто от старост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK