В Германия: #доносничество по време на коронавирус

В Германия: #доносничество по време на коронавирус

© ReutersДвайсет души са се събрали на барбекю тази слънчева априлска неделя в Шверин, Северна Германия. Извикана от една съседка, полицията обаче се намесва и им съставя протокол за неспазване на изолацията по повод коронавируса.


"Скандализирана от това поведение", съседката им дори се хвали с постъпката си в социалните мрежи, отваряйки дискусия за доносничеството, подновено в разгара на епидемичната криза.


Въпросът е особено деликатен в тази страна, обсебена от миналото си - издайничеството е било издигнато едва ли не в ранг на държавна доктрина по време на нацисткия режим, после и в комунистическата ГДР. Затова под хаштага #Denunziant ("доносник") се редят все нови туитове, изпълнени с възмущение, все повече сравнения с Третия райх и политическата полиция на бившата ГДР.
"Всичко това затвърждава един предразсъдък, дълбоко вкоренен у германците и насочен срещу самите тях: в несигурни времена част от населението е готово да се превърне в продължение на държавната власт", разсъждава Кристиан Щьокер, преподавател по психология, в седмичника "Шпигел".


Според него впрочем тук няма нищо специфично германско - в тревожна атмосфера хората навсякъде са раздвоени между рефлекс за солидарност и желание за ред, за санкциониране на непокорните.


Подозрителност


Поток от подобни съобщения се забелязва и в ред други страни, въвели карантинни мерки, за да възпрат разпространението на COVID-19: един специализиран сайт в Нова Зеландия се срина под лавината от сигнали. Анонимно обаждане прекъсна брачна церемония в Южна Африка, а френският номер за спешни повиквания 17 е претоварен с телефонни доноси.


"Явлението е всеобщо, но с различна специфика по места. Това става по-често в градските зони, където мнозина зависят един от друг, отколкото в по-слабо населените райони, в които човек разполага с повече пространство", обяснява за АФП Рафаел Бер, преподавател по криминология и социология в Хамбургската полицейска академия.


По думите му, "колкото по-дълго трае извънредното положение, толкова по-рядко се среща просоциално поведение и толкова повече се развиват недоверчивост и подозрителност".


В Германия например полицията получава дневно стотици подобни сигнали по телефона, с имейли или чрез социалните мрежи, сочат изчисления на АФП. Само в Мюнхен "към 100 до 200 граждани се обаждат всеки ден" по такъв повод, посочва Свен Мюлер, говорител на градската полиция.


От 20 март до 7 април полицията в Бранденбург се е намесвала 2930 пъти при нарушения на санитарните правила. "Близо две трети от тези акции са били по сигнали от граждани", споделя с радост говорителката й Щефани Клаус.


Разрушително действие


В повечето случаи става дума за поява на публични места със забранен достъп, примерно стадиони, за тържества по частни апартаменти, дори за присъствие на коли с номера от други региони.


"Не се намесваме обаче задължително след всяко обаждане", изтъква Хайди Фогт, говорителка на берлинската полиция. Претрупана с повиквания от този род, полицията в германската столица настоя в края на март чрез "Туитър" жителите да спрат да товарят спешния номер 110, "непредназначен за сигнали във връзка с нарушения на изолацията".


Андреас Гайзел, вътрешен министър на берлинското регионално правителство, прикани гражданите да проявят здрав разум. "Не желаем доносничество", отсече той в ефира на радио Ер Бе Бе.


"В случай на лека изолация, както в Германия сега, относителната свобода идва от възможността за самоограничаване", коментира за АФП Клаус-Петер Зик, историк и политолог. При липса на самодисциплина за постъпките, сметнати за "безотговорни", може да се сигнализира.


Но наред със стремежа да защитят обществото, разкривайки провиненията, някои може да се възползват от ситуацията за разчистване на лични сметки.


"Така става винаги по време на криза, особено щом нови правила предвиждат правосъдието да реагира: всеки, който има зъб на съседа си, може вече да го издаде за най-малкото нарушение на разпоредбите срещу коронавируса", твърди Бер. "Това руши социалните връзки", казва той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Германците са № 1 в света по доносничество, и това е доказано.

 2. 2 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Нашият двор между 3 блока е отворен - без ограда. В него редовно се събират около 20-тина младежи. Ядат, пият, пушат. След тях е погром. Донос ли е, ако се обадя в полицията, за да предпазя децата си, които излизат за около 30 минути на разходка в НАШИЯ двор. И тъй като аз трябва да присъствам, защото съм се оплакъл, кой ще ме защити, когато тези .... ме пребият?

 3. 3 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Да, дори има обяви по станциите на метрото, че донеслите за погроми получават 500 евро награда. Аз, обаче, го одобрявам това социално доносничество. Даже ако го направи някой там, всички съседи са с него, а не против. Виж им чистите градове и села и тогав говори. Навсякъде в Катите има така наречената "Съседска охрана" и всеки, който забележи нещо подозрително, не задължително доказано, съобщава на шерифа. И това е доносичество. В Швейцария, ако се обадиш на полицията за нещо подозрително, веднага идват. И най-важното, не те санкционират, а ти благодарят. Така че, помисли къде живееш.

 4. 4 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Щатите не "Катите" - извинете!

 5. 5 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  Snitches get stitches.
  Хубаво е, че сам си научил тази максима и с право се притесняваш от последствията. ;)

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":


  Германците са № 1 в света по доносничество, и това е доказано.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Мисля, че в България се правят повече доноси от където и да е другаде.

 7. 7 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darulio": Snitches get stitches"

  Не мога да преценя дали се подиграваш или си ироничен към нашата действителност. Моля, поясни се!

 8. 8 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Нищо ново. В ЮЖНА Корея това е бизнес. Главно за студенти, които получават процент от глобите за нарушения, които са докладвали. Но им аи професионални "доносници", които могат да докарат еквивалента на $10 000 месечно от таква дейност. Докладват се всякакви неща - от продажба на цигари и алкохол на непълнолетни в супермаркета или раздаване на неекологични торбички в магазина, до тежки данъчни измами.

  И за протокола - във Франция "спешният номер 17" е нормалният телефон на полицията. Това, което в България беше 166. Бърза помощ е 15, пожарната е 18. Има си и 112, разбира се, но старите трдиционни кратни номера никога не са бии закривани. Не знам защо в България примерно 150 на"Бърза помощ" беше спрян.

  Жизнь или Life - избор има.
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  “ #доносничество”
  ——
  Чакам на Грънчо експертното мнение по въпроса

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  1. Полицията не може да се намеси на територията на частен имот, освен ако не става дума за криминално деяние. А това пиене на бира и купонясване не е.
  2. Наемете си чистачка да оправя погрома.
  3. Оправете си правилника за вътрешния ред, за да се знае "кой пие и кой плаща (на чистачката)".

  Жизнь или Life - избор има.
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#7] от "evtimvz":

  Подигравам се.
  Ако искаш да си играеш на съседски патрул като в Щатите, би трябвало да имаш подкрепата на съседите ти.
  Все пак, ако наистина има проблем със събиращи се тумби пришълци пред блоковете ви, ще се намерят и други недоволни освен теб. Тогава съберете се няколко недоволни съседи и отидете да обясните като на хора на забавляващите се младежи, че на живущите не ви е приятно това явно незачитане на правилата и/или се опасявате за вашето и за здравето на децата си. Едва след това някой може да се обади на полицията.

  Това, че първото нещо, за което се сещаш, е да пускаш доноси в милицията, не говори добре за тебе. Според статията точно това поведение възмущава и германците.

  П.П. Тия младежи не са от блока ти, нали? Щото тогава доносничеството става още по-грозно. Така се започват съседски войни, които могат да продължат през поколенията.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Това си е част от народопсихологията им. Ако те хванат в погрешка, ще ти го кажат, нищо няма да ти спестят, няма да си затворят очите... примерно от страх, че може да ги набият или да им теглят една майна. За някои може да е доносничество, за други активна, гражданска съвест... Ударението пада на 'активна'

  I shave with Occam's razor
 13. 13 Профил на reality_check
  reality_check
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  Няма нужда да слизаш, звъни смело. Имахме два чифта съседи, дето много обичаха лятото да си изкарват колоните в двора и да надуват музиката (областен град, кооперации и двуфамилни къщи в карета ни е квартала).
  В началото имахме проблеми, звъняхме в полицията няколко пъти за шума (всеки петък и събота, ако зависи от тях - от 22:00 до 3-4 сутринта) - ако дадеш точен адрес рано или късно идва патрулка, няма нужда да слизаш или да се обясняваш с тях, те се оправят.

  Шумните младежи между блоковете ги толерират още по-малко полицаите, звъни смело и гледай сеир през прозореца. Ако си късметлия, някой ще е подпийнал и ще се отговаря на полицаите, или ще имат малко козче у тях и ще стане още по-забавно.

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Донос или активна гражданска позиция, изразена в нетърпимост към нарушенията на въведените норми. Всеки има право на мнение и оценка.
  Ще си позволя няколко елементарни примера.
  1. Донос ли е информацията изхвърлени отпадъци по неправилен начин на неправилно място, предизвикала санкция за нарушителите? Държавата и общините изразходват бюджетни средства за поддържане на чистотата. Които могат да бъдат различни по размер в зависимост от поведението на гражданите.
  2. Донос ли е информацията, че в някои заведения се пуши масово? Тези заведения не са ли пример за нелоялна конкуренция?
  3. Собственици на хотели обявиха, че в условията на извънредно положение те не работят. Но къщите за гости са приемали посетители през Великденските празници. Няма санкции. Няма доноси. Всичко е ОК. Лоялна конкуренция...
  ...
  Доноси? Или хитреците прогресират за сметка на стремящите да спазват установените норми?
  Колко хубаво би било тези установени норми да важат за почти всички и да се спазват от почти всички.

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Хвалените за всичко германци са като всички останали. Разположеното в една двуетажна къща, с 20 служители Гестапо и наложило пълен контрол в цяла Германия именно чрез доброволни сътрудници или доносници. Разправят, че през социализма у нас всеки трети е бил доносник на Държавна сигурност. И най-вероятно вярно ще да е. Ама сега вече в България няма нито един доносник. Щото на никой не му пука за никого и за нищо. И за държавенцето на никой не му пука.

 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Германците са такива, това е една от причините държавата им да е толкова подредена.
  Разбира се, освен активна гражданска позиция (в държавата на Андрешковците наричаме това "доносничество"), трябва и държава, която да обработва тези сигнали.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4486 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darulio":

  Вие призовавате към саморазправа и публични конфликти, тип каато навремето "махла на махла". Именно затова е полицията, да пристигнат и вежливо, или по-малко вежливо, в зависимост от ситуацията, да елиминират саморазправи и побои. Затова се плащат данъци.
  Иначе отивате да им се карате, те са пийнали и започват да ви бият, вие имате оръжие и го използвате и някой или няколко се озовават в болница или в погребалното бюро. Или нямате оръжие и ви пребиват като журналиста. По-добре ли е така?

 18. 18 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Това не е доносничество, това е гражданска съвест, която е характерна за германското общество. Точно вчера, пазарувайки в малко квартално магазинче , нахлуха двама господа без маски и най-демонстративно се навряха във врата ми и започнаха да ми развиват с ироничен тон тяхната теза, че вируса на съществува и маските са безсмислени. Бях на ръба да не извикам патрулката, която минаваше в този момент по улицата. Съжалявам, че не го направих. Собствениците гледаха безучастно,въпреки че са сложили табела "само по един". Просто ме загубиха като клиент,оттук нататък.

 19. 19 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Ако не сте живяли дълго сред немци, няма как да знаете, че това там е направо национален спорт. Мигът, в който немецът съзре, че някой не спазва разпоредба е всъщност момент на върховно вътрешно задоволоство, защото знае...пардон, вярва си, че с едно обаждане в полицията, че секне плановете на закононарушителя. Шаденфройде пур! Реалността, разбира се като за всяка една полиция, е много по-различна и не винаги се оправдават очакванията.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4486 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дразнител":

  Говорите неверни неща при създадената ситуация с извънредното положение сега, затова и колегата споменава за 30-те минути позволени за излизане на децата. Такива събирания са нарушение и е в пълното си право да извика полицията. А за статуса на частния имот - общ двор като едва ли не неприкосновена територия за полицията си е тотална измишльотина. Ей затова в България сме на това дередже - анархия и липса на гражданско отношение и отговорност.

 21. 21 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Хвалените за всичко германци са като всички останали. Разположеното в една двуетажна къща, с 20 служители Гестапо и наложило пълен контрол в цяла Германия именно чрез доброволни сътрудници или доносници. Разправят, че през социализма у нас всеки трети е бил доносник на Държавна сигурност. И най-вероятно вярно ще да е. Ама сега вече в България няма нито един доносник. Щото на никой не му пука за никого и за нищо. И за държавенцето на никой не му пука.
  —цитат от коментар 15 на Judjuk


  Иронията е, че именно Държавна сигурност разби държавата... Надявам се, някой ден да осъзнаеш и по чии давления

  I shave with Occam's razor
 22. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Към какви публични конфликти призовавам? Призовавам към човешки разговор между равни, разумни същества. И за теб не говори добре това, след като първата асоциация ти е махала срещу махала, караници, саморазправи и побои.
  Имам чувството, че живеете сред хора отскоро и затова единствените ви решения на проблемите са дръвцето в главето или донос в милицията.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Това, че първото нещо, за което се сещаш, е да пускаш доноси в милицията, не говори добре за тебе. Според статията точно това поведение възмущава и германците.
  —цитат от коментар 11 на Darulio

  Кои германци се възмущават?
  Сигурно основно новите, дето идват от Африка и Азия.
  Друго си е да ходиш, да говориш с гаменчетата, те да ти теглят една майна, после или да си замълиш, или да търсиш някой бабаит да ги разгони...
  В България е така, защото хората не очакват помощ от държавата.
  В Германия хората приемат, че след като държавата е приела, че нещо не трябва да са прави, те също трябва да се включат и да посочват конкретни случаи на нарушения.

 24. 24 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1363 Весело

  До коментар [#23] от "Yotce":

  Ето го и поредният, който решава проблемите си или с доноси, или с бабаити.... Като ВИ теглят една майна гаменчетата, вече можеТЕ да се обадиТЕ в полицията и да се оплачеТЕ.

  П.П. Обърни се към Франс прес с искане да ти посочат точно кои германци са възмутени. Статията е тяхна.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 25. 25 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Доста от добре подредените страни по света са такива точно, защото населението само следи за спазването на правилата.

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#3] от "evtimvz":

  " Да, дори има обяви по станциите на метрото, че донеслите за погроми получават 500 евро награда. Аз, обаче, го одобрявам това социално доносничество. Даже ако го направи някой там, всички съседи са с него, а не против. Виж им чистите градове и села и тогав говори. Навсякъде в Катите има така наречената "Съседска охрана" и всеки, който забележи нещо подозрително, не задължително доказано, съобщава на шерифа. И това е доносичество. В Швейцария, ако се обадиш на полицията за нещо подозрително, веднага идват. И най-важното, не те санкционират, а ти благодарят. Така че, помисли къде живееш."


  Огромна част от доносите при комунизма си бяха точно на този принцип - донасяш на властта всяко нещо, което ти се струва подозрително или нередно от страна на лицето, за което го правиш ! Даже имаше зачислени шпионки към много хора, които смятаха за неблагонадежни ! Не може да се отвращаваме от това, което е било преди 50 години у нас, а ние да го правим с лекота толкова време по - късно и да казваме, че е плод на " активна гражданска позиция" днес, защото дрехите са други, същността си е същата ! Но истината е и, че каквото правим, то ни се връща, за да видим харесва ли ни всъщност ! Аз хора в полицията не съм докладвал досега, но при извършени престъпления или сериозни нарушения, а не за каквото се сетиш, мисля че е пределно ясно, че не е донос обаждането към властта - при кражби, грабежи, изнасилвания, побоища, пиянски свади, купони с висока музика......мисля, че това е пределно ясно ! Иначе в Германия се обаждат в полицията за каквото се сетиш и те донасят - малко по - встрани да ти е паркирана неправилно колата и вече си донесен !

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  "Всичко това затвърждава един предразсъдък, дълбоко вкоренен у германците и насочен срещу самите тях: в несигурни времена част от населението е готово да се превърне в продължение на държавната власт"
  *
  Има огромна разлика между доносничеството с цел да се навреди на човека и сигнал за нарушение, което може да доведе до разпространение на заразата и смъртта на хора.
  Дали при социализЪма някой, който е подал сигнал, че негов съсед разпространява наркотици може да се квалифицира като доносник?

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 959 Неутрално

  ЩАЗИ още съществува във душите на германците !!!

 29. 29 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1271 Весело

  Нека уточним понятията:

  Когато умнокрасивци плющят отровни доноси против държавата чиито граждани са формално това е 'будна гражданска съвест'.

  Когато хора подадат сигнал за нарушение което импонира на умнокрасивата линия до оторизираните точно за това органи по точно установените правила това е 'донос'.

  Да са ясни нещата

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  ... Дали при социализЪма някой, който е подал сигнал, че негов съсед разпространява наркотици може да се квалифицира като доносник?
  —цитат от коментар 27 на pamela

  Дали има осъдени "при социализЪма" за разпространяване на наркотици, за кражби и др. криминални прояви, които след преврата на 10.11.1989 г. се изкараха репресирани от комунизма?

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  +1

  Като се заговори за доносничество, все се сещам как децата на другарите ако преписваха и го кажеш - ставаш "мръсен доносник" , но ако кажеш че някой само от равните мами - ставаш борец за успеха на комунизма.
  Ако се чудите 'що хора с тройки от соца знаят повече от отличниците оттам - ей това е причината - тройката може да е за знание, а шестицата да се полага по партийна линия.

 32. 32 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  Не можах да разбера спора за самия термин ли е, или за крайния резултат? Понеже без значение дали е донос, или не реакцията в България и Германия е коренно различна 😉 накратко в единия случай я има,в другия- не!

 33. 33 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#25] от "dpnps":

  Така е, но целта на статията е да внуши обратното и да се разруши този механизъм. И всички да са наднационални, надрелигиозни, надрасови и надполови...Че да се постигне едно емпатично неолиберално неомарксистко #govegan щастие, защото останалото е фашизъм и расизъм, нали. 😉

 34. 34 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4036 Весело

  Този материал е писан от едноок журналист....

 35. 35 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  ... Иначе в Германия се обаждат в полицията за каквото се сетиш и те донасят - малко по - встрани да ти е паркирана неправилно колата и вече си донесен !
  —цитат от коментар 26 на samoedin

  Демонстрирате ясен поглед върху живота в Германия. Дори с образен пример на паркираната "малко по - встрани" кола. Без значение, че тази кола понякога блокира други паркирани автомобили, пречи на други автомобили да ползват паркинг, затваря движението по някоя улица... Голяма работа, само малко и за малко.
  Между другото и в България не е рядкост гражданите да информират полицията, в частност "паяка" за неправилно паркирани автомобили. По-често си траят и се примиряват с реалностите. А понякога вземат нещата в свои ръце. Нещата могат да бъдат пирон, макетно ножче, саксийка с изсъхнало цвете, подходящ материал за полагане върху покрив, капаци и калници на паркиралия "малко по - встрани" автомобил. Без да ги одобрявам приемам с разбиране реакциите от третата група. Някои твърдят, че действали възпитателно.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  "Иронията е, че именно Държавна сигурност разби държавата... Надявам се, някой ден да осъзнаеш и по чии давления...."
  До коментар [#21] от "Сахаров":

  "стане ли тя тъй...., докторът вика всичко еж......!"
  Не че ги оправдавам тези от ДС /аз доносниците винаги съм ги мразил/, но не намирам за какво да ги обвинявам. Комунизмът се разпадна и се предаде, беше световен процес, какво можеха да направят те, освен да си спасяват задниците или да си оправят положението, щом им се отдава такава възможност? Както обичат да казват достойните представители на сегашният елит "Ако можеш и както можеш да си го позволиш". Социализмът го убиха едни люде с много ресурси и мангизи за да властват над планетата и да и цицат ресурсите. И го правят успешно, засега, а докога, въпрос на диалектика.

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2344 Неутрално  Аз също звъня в полицията, когато съм свидетел на масови сбивания във Франкфурт. Последният път преди два дни.
  Казаха ми "Знаем вече за инцидента и сме пратили патрулки!"
  От патрулките излязоха освен полицаи и полицайки, а също и една зла немска овчарка на каишка, лаеща силно.

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#33] от "voodoo_child":

  Искаш да кажеш че гражданите, които ги е еня да се спазват правилата и сезират за нарушения и нарушители, се заклеймяват като доносници, с цел да не се пречи на въпросните нарушители да си вършат нарушенията. Че то си е жив комунизъм. Значи от такива "идеи" идват сравненията на неолиберализма с неокомунизъм и либерастия. Либерастията е когато един шаман казва кой има повече права и кой повече задължения - нещо като Патриции и Плебеи, само че базирано само на субективната преценка на шамана.

 39. 39 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  "Доноси? Или хитреците прогресират за сметка на стремящите да спазват установените норми?
  Колко хубаво би било тези установени норми да важат за почти всички и да се спазват от почти всички."

  Общество, чийто положителни герои са Андрешко и бай Ганю, е обречено да живее в кочина.
  ('91, гледаме Купа на шампионите у съседа. На полувремето каза, че отива да изхвърли боклука и да донесе бира и мезе от кухнята. След 3-4 минути влиза и като го питах няма ли да слиза долу (апартаментите са на горните етажи във висок блок), каза: "А, хвърлих го" и се смее... След време се разчу, че си изхвърля завързаната найлонова торба от терасата.)

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Ееее, ма пак затънахме в дълбокомислие. Тук има два напълно различни аспекта. Първият е съобщаване за нередности, нарушаване на обществения ред, грубо отношение към колеги, кражби, грабежи, пиянстване, оргии и ПТС. Вторият аспект третира политическата полиция, орязване на права, малтретиране на политически опоненти и противници, подтискане на опозиционни групи и организации, забрана на политически прояви. Става дума за съвършено различни ценности.

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5831 Неутрално

  Границата между гражданското общество и масовото доностичество е много тънка. Но в Германия наистина е прието, да се звъни на полицията (тел 110), ако се забележи нарушение на реда. И полицията пристига. А виновният плаща разходите. Ако си ги извикал без причина - ти плащаш фактурата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Абсолютно манипулативна статия!

  Значи баламите трябва да са стоически търпими към нарушителите на обществените порядки, и в същото време ще сочим с пръст всеки, който е дръзнал да се оплаче срещу безчинствата на шепа тарикати?!
  Такива да си ги нямаме!
  Правилата ще са за всички, всички ще ги спазват! Като искаш да се тарикатееш - направи си къща в планината и няма да се съобразяваш с обществото!

  Не, не е донос да съобщиш за нарушение на обществения ред! Стига са ви втълпявали полуистини от времето на ДС!

  Клевета е да излъжеш и да манипулираш истината пред властите с цел да навредиш някому!

  Правете разлика между тези неща, защото тя е ОГРОМНА!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#35] от "zhivko6461":

  " ... Иначе в Германия се обаждат в полицията за каквото се сетиш и те донасят - малко по - встрани да ти е паркирана неправилно колата и вече си донесен !
  —цитат от коментар 26 на samoedin

  Демонстрирате ясен поглед върху живота в Германия. Дори с образен пример на паркираната "малко по - встрани" кола. Без значение, че тази кола понякога блокира други паркирани автомобили, пречи на други автомобили да ползват паркинг, затваря движението по някоя улица... Голяма работа, само малко и за малко.
  Между другото и в България не е рядкост гражданите да информират полицията, в частност "паяка" за неправилно паркирани автомобили. По-често си траят и се примиряват с реалностите. А понякога вземат нещата в свои ръце. Нещата могат да бъдат пирон, макетно ножче, саксийка с изсъхнало цвете, подходящ материал за полагане върху покрив, капаци и калници на паркиралия "малко по - встрани" автомобил. Без да ги одобрявам приемам с разбиране реакциите от третата група. Някои твърдят, че действали възпитателно."

  Не, не съм съгласен с идеята на гражданите, които все повече водени от добри мотиви, се превръщат в своебразни съдии над другите, смятайки, че могат да е обаждат по всякакви дребнави поводи в съд, прокуратура и пр. Примерът в Германия, който давам, е паркиране на паркинг за излет, където колата е спряла 20 - тина сантиметра отвъд зададените очертания за паркиране ( там почти всичко е регламентирано до сантиметър !), без да пречиш никому. Гражданите просто ги дразни факта на нарушението - както се казва съгласно закона, на " формално извършване ! Има и много други подобни - хвърлил нещо до кошчето вместо в него, но не искам да задълбавам, мисля, че става ясно какво имам предвид ! Някои казват, че доносите били на идеологическа основа, а другото било закононарушение и следователно било напълно оправдано да го правиш ! Не смятам, че подобни привидни успокоения за съвестта на този, който прибягва до обаждания до полицията, има нужда да се коментират особено ! Скоро един във форума писа, че се обадил на полицията на 112 за кола, която много дълго време стояла без номера на неговата улица - имал подозрения човека за нещо нередно ! Та дошли полицаите, огледали я и....му съставили акт за неправилно използване на номер 112 !?! И заключението му беше: съвестно и чинно ги изчаках, докато дойдат, а накрая те ми съставиха акт на мен, следователно никога повече няма да им се обаждам по подобни поводи !
  Но истинските причини да не виждам смисъл да правя подобни " съвестни сигнали до властта", за мен е съвсем друга ! Много хора казват, че големите престъпления в обществото започват от липсата на възпитание и усет за безнаказаност, който престъпниците са изградили още от малки, в подобни прояви ! Добре, има логика, съгласен съм ! Не може да се превърнеш в убиец просто ей така - трябва да си нарушавал правилата и преди или поне да си изградил в себе си добро отношение към престъплението ( живот във виртуални игри, където това се прави на всяка секунда !). Но тези разсъждения имат и сериозен минус - те не отчитат най - важното, а то е, че хора, които рапортуват за пияни съседи, неправилно паркиране и боклуче извън кошчето, не искат да видят 30 години реалността у нас, че именно техните синове и дъщери участват в мащабни престъпни схеми, крадат, купуват ТЕЦ - ове, ВЕЦ - ове, разпределят милиони на вълци, черепи, оправдават открито в обществото бай Тошовци, почитатели са на царската школа и прочее престъпни явления у нас ! Защо ? Как така става, че при толкова " граждани с будна съвест ", в момента ни управлява мафия и ОПГ, начело на успели млади хора, почетния, КОЙ им даде обществените ресурси, защо доносниците се хабят на дребно с кокошкарските истории, а на друго ниво прибирал милиони крадени пари - те , децата им, внуците им ? Какво стана с " будната гражданска съвест", с паркирането накриво ? Чувал съм и за комични случаи като тази, че маргините се обаждат за техен в Драгалевци, също успял българин, спор няма, да докладват за дребни нарушения в използването на общия водопровод, който минавал през двата имота ! Смях, нали ? Ето това представлява в общи линии реалността у нас !
  Затова аз съм възприел следната проста позиция: ще възприема докладването до полицията за дреболии, само и когато видя правосъдие срещу почетния, срещу успелия млад човек, срещу силните на деня, срещу Цеко, Вальо белота, редник Киро, вълци, черепи, срещу властите, които гласуват 75 000 в полза на варненските мутри, срещу самите варненски ( и всякакви други !) мутри, срещу безхаберни управници, които вдигат рамене до ушите при всеки опит някой да им потърси сметка как ГЕПИ груп правят ремонт за десетки милиони, който има нужда от....ремонт след няколко месеца ....схващате ми идеята, нали ? Когато се почисти КОЧИНАТА, тогава да чистим хартийката паднала до кошчето ! Иначе, драги му съграждани, още дълго може да си успокояваме съвестите как правим това, което " зависи от нас", а обществото ни си остава един " разбойнически вертеп" и пример на превзета от ОПГ - то държава пред целия ЕС !
  Какво казваше Спасителя към фарисеите : Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето давате десятък от гьозум, копър и кимион, а сте оставили най-важното в закона: правосъдие, милост и вяра; това трябваше да правите, и онова да не оставяте !

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  Не мисля, че това е доносничество.

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Двама изтъкнати агенти на ЩАЗИ купиха най-големия берлински вестник, те ревнали за едно барбекю.

  Немците са такива. Доносници, верноподаници, щастливи съучастници във всяка мерзост.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  ...Не, не съм съгласен с идеята на гражданите, които все повече водени от добри мотиви, се превръщат в своебразни съдии над другите, смятайки, че могат да е обаждат по всякакви дребнави поводи в съд, прокуратура и пр. Примерът в Германия, който давам, е паркиране на паркинг за излет, където колата е спряла 20 - тина сантиметра отвъд зададените очертания за паркиране ( там почти всичко е регламентирано до сантиметър !), без да пречиш никому. Гражданите просто ги дразни факта на нарушението - както се казва съгласно закона, на " формално извършване ! Има и много други подобни - хвърлил нещо до кошчето вместо в него, но не искам да задълбавам, мисля, че става ясно какво имам предвид ! ... Но истинските причини да не виждам смисъл да правя подобни " съвестни сигнали до властта", за мен е съвсем друга ! Много хора казват, че големите престъпления в обществото започват от липсата на възпитание и усет за безнаказаност, който престъпниците са изградили още от малки, в подобни прояви ! Добре, има логика, съгласен съм ! Не може да се превърнеш в убиец просто ей така - трябва да си нарушавал правилата и преди или поне да си изградил в себе си добро отношение към престъплението ( живот във виртуални игри, където това се прави на всяка секунда !). Но тези разсъждения имат и сериозен минус - те не отчитат най - важното, а то е, че хора, които рапортуват за пияни съседи, неправилно паркиране и боклуче извън кошчето, не искат да видят 30 години реалността у нас, че именно техните синове и дъщери участват в мащабни престъпни схеми, крадат, купуват ТЕЦ - ове, ВЕЦ - ове, разпределят милиони на вълци, черепи, оправдават открито в обществото бай Тошовци, почитатели са на царската школа и прочее престъпни явления у нас ! ...
  —цитат от коментар 43 на samoedin

  Колко старателно обяснявате! Някои биха го нарекли опит за манипулиране. Не допускате ли, че и други хора живеят около Вас, дори пътуват в чужбина, а някои посещават и често даваната за пример Германия. Представете си и аз съм виждал в германски градове автомобили, които са застъпили линия, очертаваща място за паркиране. И хартийки изхвърлени до кошчето. Не ми е наппавило впечатление да приситгат полицейски автомобили с включени сирени и глобяващи нарушителите. Но съм бил свидетел как хора, които се намират до паркиралия по този начин автомобил правят забележка на водача и той се коригира. Многократно съм бил свидетел как на паркинги в България два автомобила, паркирали на "20 см" от линията "изяждат" третото място за паркиране.
  Колко ловко обобщавате!!! Как определихте, че точно синовете и дъщерите на рапортували за пиянски оргии, изхвърлени на неправилно място отпадъци и неправилно паркирали автомобили участват в мащабни престъпни схеми, крадат, купуват ТЕЦ - ове, ВЕЦ - ове, разпределят милиони на вълци, черепи, оправдават открито в обществото бай Тошовци, почитатели са на царската школа и прочее престъпни явления у нас? Споменатите не са ли по-скоро синове и дъщери израснали сред привилегии, свикнали да бъдат недосегаеми и неподлежащи на наказание?
  ...
  Припомних си вица за посещението на Папата в Париж.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Не мисля, че това е доносничество.
  —цитат от коментар 44 на Роси


  Доносничество е, ако те наколадят на ГРУ, че не обичаш Русия.

 48. 48 Профил на tdq11647726
  tdq11647726
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От Гестапо до Щази доносничеството е задължително...

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Чувам, че Швейцария доносничеството било много популярно.

 50. 50 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Там всяка пенсионерка е нещатен сътрудник в полицията

  гошо
 51. 51 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Доносници и у нас винаги е имало, ей такива да изразяват "гражданската си позиция" без значение дали става дума за COVID-19 или е за пушене в кръчмите

  Бог да благослови Америка за България!
 52. 52 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  Абсолютно! И трите примера са очевадни доноси - да наклепаш комшията пред ченгетата или други администрации, за да го глобят. Особено това за пушенето в кръчмите! Това е ярко доносничество - да навредиш на свободния бизнес, като в резултат на донос да изпратиш инспектори от РИОКОЗ да го затворят

  Бог да благослови Америка за България!
 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  До коментар [#45] от "Един вампир броди из Европа":
  Немците са такива...
  >>> Даа, казал го е и мъдрия руски народ: "Что русскому хорошо- немцу смерть."
  Ето и още един актуален анекдот :
  - А вот эти пальчики, Штирлиц, мы обнаружили на чемодане русской радистки.
  - Группенфюрер, я советский разведчик.
  - Да хоть американский! Почему без перчаток, позаражать нас всех хотите?!

 54. 54 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Весело

  Едно време, по времето на мракобесния кървав комунистически режим някои от хората изразяваха гражданската си позиция в борбата срещу империализъма, като информираха властта срещу разни такива нарушители, които се събираха и злословеха.
  После избухна демокрацията и учредителите на мозъчния тръст на Цецо Цветанов като известният журналист Христо Христов и проф Келбечева ги стигматизирана като "доносници"

  Бог да благослови Америка за България!
 55. 55 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Явно на много германци доносничеството им е в кръвта. Дали е нацистка, комунистическа или демократична властта, няма значение, важно е да им какво и кога да се докладва.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 56. 56 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":Абсолютно! И трите примера са очевадни доноси - да наклепаш комшията пред ченгетата или други администрации, за да го глобят. Особено това за пушенето в кръчмите! Това е ярко доносничество - да навредиш на свободния бизнес, като в резултат на донос да изпратиш инспектори от РИОКОЗ да го затворят
  —цитат от коментар 52 на Günther

  По закон пушенето в закрити помещения, в т.ч. и кръчмите е забранено. Дали и доколко е е справедливо е друга тема. В интерес на истината в голям брой заведения забраната се спазва. Но има немалко заведения, в които всеки, който желае може да пуши съвсем свободно. Включително заведения, разположени в централната част на големи градове. Тези заведения не подлежат на санкции. По лесно обясними причини, разбираеми от всеки българин. Никой не пречи на бизнеса им. А заведенията, в които се спазват въведените норми? Всеки трябва да приеме установения ред с разбиране. Защото това е свободен бизнес. Поне според Вашите знания и разбирания.
  "Комшията" може да прави каквото си желае. Без значение дали действията и поведението му отговарят изискванията на нормативните документи. Без значение дали създава дискомфорт, неприятности и дори тормоз за съседите и не се ъобразява с направените забележки. Съседите трябва да свикнат и реалността и да я приемат с разбиране.
  Много често в България законът е врàта у пòле. За някои. Може би и за Вас. Елитният материал на България. Много често Елитният материал е недосегаем, не подлежи на наказание. Понякога някои граждани решават сами да санкционират Елитните, за които не важат законите. Тихичко, спокойно, без излишен шум.

 57. 57 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Явно на много германци доносничеството им е в кръвта. Дали е нацистка, комунистическа или демократична властта, няма значение, важно е да им какво и кога да се докладва.
  —цитат от коментар 55 на andreas_hofer

  Явно на много граждани андрешковщината, хитруването, заобикалянето на законите, чувството за превъзходство над останалите им е в кръвта. Включително и в България. Няма значение дали преди комунистите да вземат власста, по време на комунизма или в условията на комунистическа демокрация.

 58. 58 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#56] от "zhivko6461":

  Ето, точно това е! Гражданите свободно изразяват своя граждански протест срещу един мракобесен закон като не го спазват, а доносниците ги клепат, доносничат и сочат с пръст като примерни комсомолци

  Бог да благослови Америка за България!
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4486 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  Съвсем правилно постъпваш. А иначе примера с мексиканско-еврейския американец Цимерман във Флорида. Решил да си играе на смел жител на махлата и искал да спре млад афроамериканец да не минава през комплекса. Афроамериканецът го ударил, счупил му носа и го съборил на цимента и започнал да блъска главата му в него. Цимерман имал скрит пищов и застрелял младежа от страх за живота си. Съдът оправдава самоотбраната на Цимерман, но натискът от пресата и гласовете на афроамериканските гласоподаватели само нараства. В резултат на тази пресия явно не много стабилният психически Джордж Цимерман започва да прилича на много от странните "целебрити", дори е интервюиран от Нюзуик с политически позиции, а миналата година започна дело срещу семейството на убития Трейвон Мартин за 100 милиона за материални и психически щети. Е, иска ли някой да се разправя с подобни?

  вижhttps://www.newsweek.com/what-happened-george-zimmerman-5-weird-things-hes-done-killing-trayvon-martin-751302
  и
  https://www.nbcnews.com/news/us-news/george-zimmerman-sues-trayvon-martin-s-family-100-million-damages-n1095916

 60. 60 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#56] от "zhivko6461":Ето, точно това е! Гражданите свободно изразяват своя граждански протест срещу един мракобесен закон като не го спазват, а доносниците ги клепат, доносничат и сочат с пръст като примерни комсомолци
  —цитат от коментар 58 на Günther

  Точно така ли виждате картинката? Да сте чували или чели, че въведените норми трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани? Нещо за силата на правото? Или Вие сте от тези, които прилагат провото на силата.
  Обвинявате другите, наричате ги пламенни комсомолци. Нима не са точно партийните и комсомолски ръководител и наследниците им тези, за които законите не важат? Тези, които изразяват граждански протест като не спазват законите и ехидно се присмиват на живеещите и работещите в рамките на правилата.
  Уви, такива са реалностите в България. Споменатият Елитен материал със споменатите качества, назначен за демократична номенклатура извърши прехода и ръководи строителството на капитализма и комунистическата демокрация. Чудно ли е, че българският капитализъм и българската комунистическа демокрация си имат характерни особености.
  П.П. Не е прецедент бивши партийни и комсомолски функционери и хора с техните разбирания, манталитет и поведения да наричат опонентите си или други групи хора комунисти.

 61. 61 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Понятието доносничество за действия, които утвърждават ГФР като страната на правилата и дисциплината, звучи глупаво!

 62. 62 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#60] от "zhivko6461":

  Точно по този начин говореха и през комунизма, когато слушахме Свободна Европа и ББС. Съвестни граждани информираха властите, че слушаме и разпространяваме капиталистическата зараза

  Бог да благослови Америка за България!
 63. 63 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#60] от "zhivko6461":Точно по този начин говореха и през комунизма, когато слушахме Свободна Европа и ББС. Съвестни граждани информираха властите, че слушаме и разпространяваме капиталистическата зараза
  —цитат от коментар 62 на Günther

  Ех, дисиденте! Наистина по манталитет, поведение и стил приличате на назначената номенклатура, която да извърши прехода от комунизъм към комунистическа демокрация и да строи комунистическия капитализъм в България. Дисиденти, които се появяват през есента на 1989 г. и в първите години след преврата. Дисиденти, които парадират как са репресирани от комунистическата власт, а почти всички са били преподаватели във ВУЗ и научни работници в БАН, основно в сферата на идеологическите науки. Дисиденти, които преди и след преврата са доказвали, че за тях не важат закони и норми. Защото са нещо повече от обикновените хора.
  П.П. Доста от слушалите "Свободна Европа" и "ВВС" често за били привиквани в милицията. За да информират, кои други са слушали заедно с тях и какви коментари са си позволявали. Партийни и комсомолски активисти са разказвали политически вицове. Но и са информирали кои от слушащите по какъв начин са възприемали вицовете. Чудно ли е, че елитът на антикомунистическата опозиция, т.е. назначените опозиционни лидери са били агенти на просолвутото Шесто управление на ДС.

 64. 64 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#63] от "zhivko6461":

  Хайде сега, няма нужда да търсиш оправдания за доносничеството си. Ще те натъжа, но с него ще си останеш, а после ще продължиш да се оплакваш "как комунистите са ти пречили" да се развиеш в кариерата, въпреки че си правил всичко за тях ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 65. 65 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#63] от "zhivko6461":Хайде сега, няма нужда да търсиш оправдания за доносничеството си. Ще те натъжа, но с него ще си останеш, а после ще продължиш да се оплакваш "как комунистите са ти пречили" да се развиеш в кариерата, въпреки че си правил всичко за тях ;)
  —цитат от коментар 64 на Günther

  Аз не търся оправдания. Не съм бил и не съм доносник. Казвам открито мнението си. Включително и на хората, с чийто манатлитет, стил и поведение не съм съгласен. Не посещавам заведения, в които всеки кийто пожелае може да пуши открито. Нищо че според Вас те са честни бизнесмени. Приемам като даденост, че тези честни бизнесмени са от недосегаемите. Открито правя директна забележка на позволяващите си да паркират неправилно, с което затрудняват другите участници в движението и "изяждат" паркоместа. Правя открито забележка и на хора, които с поведението си създават дискомфорт, затруднения и неприятности на съседите, колеги и други свързани по някакъв начин с тях лица. Не съобщавам в полицията. Знам че няма смисъл. Защото много често тези граждани са от недосегаемите. Това е ясно и на полицията. Затова и те предпочитат да не започват предварително загубени мачове. Този факт е ясен на много от потърпевшите. Които понякота решават да раздават лично правосъдие. Както казах не одобрявам, но приемам с разбиране подобни действия.
  Раздавате свободно квалификации. Със самочувствието на бившо комсексче. Придобило в ранно детство чувството за превъзходство над околните и усещането за недосегаемост. Комсексче, което е решило, че трябва да се промени, да стане демократче. И наистина се чувства като такова. Отново част от номеклатурата, отново недосегаемо от закони и норми. Уважаващо правото на подобните на него да не спазват правила и норми. Демократчето, убедено, че обикновените хора трябва да свикнат и да приемат, че за него и подобните му не важат правила, норми и закони.
  Както казах не съм бил и не съм доносник. Затова нямам нужда от оправдание. Не се оплаквам. Доволен съм от реализацията си. Не съм усетил комунистите да са ми пречели сериозно. Дори и в съвременните условия ,когато се налага да приема като даденост назначения икономически елит. Оплакванията са характерни за комсексчетата-демократчета.

 66. 66 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#65] от "zhivko6461":

  Не сте бил доносник, а оправдавате доносничеството. И то с постове по половин страница А4 формат. Не е нужно толкова дълго. Ясно е на всички. Този манталитет е познат не само у нас. Вижда се и в Германия

  Бог да благослови Америка за България!
 67. 67 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#65] от "zhivko6461":Не сте бил доносник, а оправдавате доносничеството. И то с постове по половин страница А4 формат. Не е нужно толкова дълго. Ясно е на всички. Този манталитет е познат не само у нас. Вижда се и в Германия
  —цитат от коментар 66 на Günther

  Не оправдавам доносничеството. Но не оправдавам и не приемам поведението на такива като Вас ( сам се определяте като такъв), които желаят да не спазват правила, да не се съобразяват с правата на околните, да ползват небосновани привилегии. Нагли, безскрупулни, недосегаеми... Манталитет, стил и поведение на типично комсексче, преродило се в демократче и наследниците му.
  Налага се да Ви обяснявам дълго и подробно. Да повтарям обясненията. Няма смисъл. Няма да разберете. Не смисъла на анписаното. Няма да разберете и да въприемете, че действащите закони и други нормш трябва да се спазват. Вие и подобните Ви сте над тях. Така сте възпитани, така живеете, така възпитавате наследниците си. Демократични комунисти.
  Уви, реалности.

 68. 68 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#67] от "zhivko6461":

  Е как да не оправдавате доносничеството? Прочетете се внимателно! Дълго и напоително го пишете, че това било "активна гражданска позиция". Добре, съгласен съм. Приемам, че това е политкоректния термин.
  Всъщност Saint of Me в 29 коментар го е обобщил най-добре

  Бог да благослови Америка за България!
 69. 69 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#67] от "zhivko6461":

  и именно заради такива оправдания като вашите, в "немския" Туитър и Фейсбук е популярен хаштага:
  #Denunziant

  Бог да благослови Америка за България!
 70. 70 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  За какво са се били?

 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#67] от "zhivko6461":Е как да не оправдавате доносничеството? Прочетете се внимателно! Дълго и напоително го пишете, че това било "активна гражданска позиция". Добре, съгласен съм. Приемам, че това е политкоректния термин.Всъщност Saint of Me в 29 коментар го е обобщил най-добре
  —цитат от коментар 68 на Günther

  Трудно е да се обясни на човече с манталитета на комсексче-демократче, че трябва да спазва някакви правила. Няма да го разберете.
  П.П. Не е необходимо да ми давате примери от Германия и да ме запознавате с живота в тази страна. Имам достатъчно познания. Това не пречи да вдигнете гордо комсомолското челце с ярката звезда!

 72. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#70] от "Finland":

  Бият се чужденци по между си... турци с/у кюрди, араби с други араби, наркотрафиканти.

 73. 73 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 155 Весело

  До коментар [#70] от "Finland":Бият се чужденци по между си... турци с/у кюрди, араби с други араби, наркотрафиканти.
  —цитат от коментар 72 на Нинов


  Чудесно😁😁

  В истината вярваме
 74. 74 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#72] от "Нинов":

  Не знаех че е толкова масово :(

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK