След вируса в Южна Италия мафията чака в готовност

След вируса в Южна Италия мафията чака в готовност

© ReutersВ Баларо, историческата част на Палермо, мерките срещу заразата с коронавируса имаха драматични последици за шумния някога квартал. "Когато започна затварянето, веднага се видя, че ситуацията може да стане взривоопасна, защото много семейства внезапно останаха без перспектива", казва Алесия Ротоло. Тя е доброволка в "Ес О Ес Баларо" - местна група, която разпределя хранителни помощи сред 1500 нуждаещи се благодарение на успешна обществена кампания за набиране на средства.


Сърцето на Баларо е прочутият пазар на храни - туристическа атракция, датираща от Х век и основен източник на доходи за обитателите на района, които са от различни етноси.


Сега пазарът е само бледа сянка на това, което беше. Половината от сергиите са затворени. Баровете, ресторантите и повечето магазини наоколо също са затворени. Стотици хора, които често работеха от време на време или на черно и затова са извън социалната система, останаха без средства за преживяване. "Има много хора без документи или които нямат жителство в Палермо. Те са изключени [от схемите за социални помощи] и ние се опитваме да стигнем до тях", казва Ротоло.
Общонационалната карантина в Италия, която е в сила от 10 март, помогна за забавяне на опустошителната епидемия в богатите северни региони и предотврати географско разпространяване на катастрофата за общественото здравеопазване. Но икономическата цена на ограниченията бе усетена в цялата страна и засегна тежко исторически слаборазвития Юг - известен като Медзоджорно.


Според Svimez, мозъчен тръст за развитието на Медзоджорно, около 1.4 милиона души в италианския Юг са загубили редовните си доходи и не могат да искат помощи от държавата. Бройката включва около 600 хиляди временни работници, които не се водят официално като безработни или са извън схемите за финансово подпомагане, и над 800 хиляди работещи в т.нар. черна икономика.


"Говорим за зона, в която равнищата на бедност са вече над средните, и има много семейства, успявали преди да вържат двата края, които сега обаче изпадат в бедност", казва директорът на Svimez Лука Бианки. "Това може да породи социално напрежение", добавя той.


Към края на март неколцина души се опитаха да откраднат храна от супермаркет в Палермо, вероятно окуражени от бунтарски послания в социалните мрежи, разпространявани от хора, свързани със сицилианската мафия. В отговор полицията започна да охранява магазините за хранителни стоки, а правителството задели 400 милиона евро за ваучери за храна за гладните.


Няколко експерти по криминалистика изтъкват риска, че мафията може да се възползва от кризата и да представи себе си като единствената общност, която е в състояние да помогне на хората в тежки времена. Бандитите могат да раздават храна, за да подобрят статута си сред населението и да сложат ръка на кретащи бизнеси чрез обичайните си методи от типа "предложение, което не можеш да отхвърлиш", твърдят експертите. "Едно от най-големите ми притеснения е, че организираната престъпност, единствената общност с големи количества ликвидни средства в момента, може да разшири влиянието си върху легалната икономика", казва Бианки.


Ограничителните марки в Италия ще бъдат отслабвани от 4 май, но без да се прави разлика между по-заразения Север и по-слабо засегнатия Юг. По данни от вчера в Италия са регистрирани близо 27 700 починали от Covid-19 и около 203 500 инфектирани - един от най-големите епидемиологични рекорди в съвременния свят. В ден, когато в страната е имало над 200 новозаразени, в южните региони като Сардиния, Калабрия, Базиликата и Молизе е било съобщено за между пет и нула нови случаи.


Според плановете за излизане от затварянето на държавата първо ще заработят фабриките. Но това носи малка утеха за слабо индустриализирания Медзоджорно. Ранното отваряне на сектора на услугите и туризма би помогнало повече.


Югът се нуждае също от разширяване на социалните мерки, насочени към настоящите аутсайдери - нещо, което правителството обмисля. Но Бианки приканва преди всичко към бързи действия. "Икономиката на Медзоджорно е като водолаз с по-малко кислород в бутилката, така че да може да стои под водата по-кратко време", казва той. "Колкото повече време отнеме на държавата да се задейства, толкова по-неуправляемо ще става вече положението, повече предприятия ще затворят, повече семейства ще страдат, а мафията чака в готовност" заключава той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Приключи един от интересните конкурси в щатите. Победител е Финкантиери. Голяма победа за италианския корабостройтел , но не и за италианската икономика като производството е изцяло отвъд океана/ основно в Уисконсин/.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Любопитно

  Тези винаги са в готовност , а и следват добри примери.....

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  "Сърцето на Баларо е прочутият пазар на храни - туристическа атракция, датираща от Х век и основен източник на доходи за обитателите на района, които са от различни етноси."
  "Има много хора без документи или които нямат жителство в Палермо. Те са изключени [от схемите за социални помощи] и ние се опитваме да стигнем до тях"
  =================
  Веднага се сетих за един друг пазар, от който тръгва вирусът. Прилепи има ли?
  Какво да коментираме мафията, щом имате хора без документи? Това е проблем на полицията, не на социалните служби.

  Еретик
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  У нас мафията действа и в условията на вирус, усвоявайки това, което властта и подарява - и под формата на заеми, и под формата на помощи, и под формата на обществени поръчки ! С една дума - нищо ново !

 5. 5 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Когато чета за южна Италия ме насигат сепаратистки настроения....

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  У нас на власт е мафията и раздава порциите на послушните

 7. 7 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Мафията (организираната престъпност; държавата в държавата) е проникнала във всички сфери на обществено политическия живот на капиталистическия свят във всички държавни структури и обществени фондове за финансиране. Цялото съвременно законодателство е писано под диктовката на мафията и поставяне в привилегировано положение на всичките и любими бизнеси експлоатиращи най-низките, най- примитивните човешки инстинкти като: проституция, хазарт, бързо и лесно кредитиране, лихварство, залагания. Парите! Парите идват естествено от необезпеченото, безотговорно, ненаказуемо бързо кредитиране; още повече, събирането на лихварите е гарантирано от ЧСИ, на които дори държавата отпуска огромни кредити (уж обезпечени, уж гарантирани) от държавните банки. След пандемията от ковид-19 светът няма да е същият. Бавно и полека, с войни или без войни, ще се върви към някакво хибридно, постиндустриално общество с характеристиките на пазарен социализъм; общество без мафия , с мощни държавни структури (повече държава). Пандемията ясно показа, че там където има държавно функциониращи органи като РЗИ-та , ХЕИ- та, държавни и общински болници, по- добре се справят в такава хуманитарна и икономическа криза. Там, където има силно общество, мафия няма! Комунистите не плащат, както обичаше да повтаря КРЪСТНИКЪТ!

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Бандитите могат да раздават храна, за да подобрят статута си сред населението и да сложат ръка на кретащи бизнеси чрез обичайните си методи от типа "предложение, което не можеш да отхвърлиш......"

  У нас такова работи не могат да се случат.

  У нас мафията никога не дава - тя само взима.

  У нас мафията въобще не се интересува какво мисли населението за нея.

  У нас мафията слага ръка не на кретащи, а на успяващи бизнеси.

  У нас мафията не прави предложения - за това тя си има прокуратура.

 9. 9 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Не, в Баляро не се продават прилепи, но е любим на всички организации за трафик на хора (НПО-тата със „спасителните“ кораби) от Африка към Европа и крайно левите медии, точно там е и ресторантът „MoltiVolti“, който издържа един от тия кораби и храни африканците безплатно.

  По принцип в Палермо си ги искат и харесват, така че не ги мисли.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  ++++++++++++++

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Пионерска организация. Ние тук държава си имаме. Друго си е нещата да са поставени на научни марксистко ленински основи. Да живей Първи май.

 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  НПО, мпзъчен тръст /каквото о да значи това/ и "иважавани" криминалисти алармират. Така им повярвах. Веднага, моментално. Колкото повярвай и на дедо цар и 800-те му дни. :-)

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Едно е ясно и това е ,че Мафията още повече ще си засили позициите в Италия!

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#9] от "zo":

  "По принцип в Палермо си ги искат и харесват, така че не ги мисли."
  =============
  Добре, оттеглям съчувствието.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK