Консулските служби на България в чужбина поетапно ще започнат работа

Консулските служби на България в чужбина поетапно ще започнат работа

© Велко АнгеловКонсулските служби на Република България постепенно ще възстановяват нормалната си работа и приемното време за граждани, следвайки постепенно облекчаване на противоепидемичните мерки в отделните държави. Това решение е взел извънредният щаб за ограничаване на разпространението на коронавируса в Министерството на външните работи, който под ръководството на вицепремиера Екатерина Захариева е направил преглед на работата на задграничните ни представителства в условията на пандемия.


Заради пандемията от коронавируса голяма част от консулствата преустановиха работа и обслужваха само спешни случаи.


Мисиите ни зад граница ще получат указания постепенно да върнат в пълен обем услугите за граждани в зависимост от конкретната обстановка във всяка приемаща държава. Ще се спазват стриктно санитарно-епидемиологичните изисквания и изискванията за сигурност.
Гражданите, които искат да се възползват от услугите, ще открият подробна информация за приемното време, услугите и предприетите мерки на съответната интернет страница на задграничните представителства, съобщават от външно министерство.


С приоритет ще бъдат обслужвани гражданите с предварително записани, но впоследствие отменени часове.


Към поетапно нормализиране на приемното време вече премина генералното ни консулство във Франкфурт, което от 27 април приема българските граждани, а консулската служба на посолството ни в Берлин предстои да възобнови редовния прием на граждани от 5 май.


През настоящата година изтича срокът на валидност над 996 000 лични карти и над 630 600 паспорта, като значителна част от засегнатите български граждани пребивават в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK