Китай е скрил и унищожил важни данни за COVID-19, твърдят служби от 5 държави

Китай е скрил и унищожил важни данни за COVID-19, твърдят служби от 5 държави

© Associated PressСлужбите от разузнавателната общност "Петте очи" (Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия) смятат, че Китай умишлено е скривал новини за появата на коронавируса, причиняващ COVID-19, и за проведени опити с него в лаборатории.


Това съобщава в. "Сатърдей телеграф", позовавайки се на доклад от 15 страници, подготвен от разузнавателния съюз. Според документа, с който изданието разполага, това е основание Китай да бъде обвинен в небрежност.


В документа се обяснява, че Китай - страната, от която започна пандемията - е изложил на риск други държави с действията си. Твърди се още, че е отказал на учени в чужбина, работещи по създаването на ваксина, достъп до биоматериали, свързани с вируса.
Припомнят се информациите за заглушаване на критични гласове и "изчезване" на доктори, решили да говорят за вируса (първият лекар, за което е известно, че е повдигнал темата в края на декември, почина от COVID-19). Посочват се обаче и други случаи: Пред "Саут чайна морнинг пост" изследовател от Уханския вирусологичен институт говори за слухове в китайски социални мрежи, че самата тя е "нулевият пациент", но впоследствие изчезва, а биографията и изображението ѝ са изтрити от сайта.


Според авторите на доклада Пекин е имал доказателства за предаването на заразата от човек на човек още през декември (а потвърждението от азиатския гигант - и от Световната здравна организация - дойде едва месец по-късно). Още през март "Саут чайта морнинг пост" писа, че "нулевият пациент" може да е бил регистриран на 17 ноември, като се позова на държавни документи.


Въпреки това на 3 януари Националният комитет за здравеопазването е дал указание да бъдат унищожени проби и да не се публикуват данни за тогава неизвестната инфекция.


Рисковани изследвания


Докладът на службите разказва за група учени от Уханския вирусологичен институт, изследвали проби от фекалии на подковоноси прилепи в провинция Юнан през 2013 г. и предоставили в последните години данни за предаването на подобни вируси (те открили заболяване, 96.2% сходно със SARS-CoV-2, в поне една от 50 проби) от човек на човек, описвайки откритията си в съвместно изследване с университета в Северна Каролина от 2015 г. (в което се говори за огромните опасности при научната работа и за невъзможността за лечение със съществуващите методи).


Няколко години по-късно, през март 2019 г., в медицинско списание същият екип обяснява, че е много вероятно бъдещите епидемии на коронавируси, подобни на SARS или MERS, ще тръгнат от прилепи.

Австралийското правителство обаче е обучавало и спонсорирало учените, чиято лаборатория според доклада модифицирала генетично подобни коронавируси, за които се знае, че могат да се предават от прилети на хора и за които няма лек. Същият екип, ръководен от изследователката Ши Джънли, е проучвал смъртоносни патогени в живи прилети (сред тях SARS) в Австралийската лаборатория за здравето на животните като част от партньорство между академиите на науките на Австралия и Китай.

В Уханския вирусологичен институт (разположен "недалеч" според "Телеграф", а всъщност на 18 км от пазара) Ши работи със защитно облекло, но разазва на американско списание, че когато чула за коронавируса, не можела да спи, защото се притеснявала дали нейната лаборатория е отговорна за заразата. Впоследствие генетичното изследване посочило, че вирусът не е тръгнал оттам.


Спорове


При това в "Петте очи" има разделения, отбелязва "Сатърдей телеграф" - австралийските служби подкрепят официалната версия на Китай, че коронавирусът е тръгнал от пазар в Ухан, а разузнавателната общност в САЩ (в нея влизат 17 служби като ФБР и ЦРУ) не е напълно съгласна, макар да няма окончателно становище.


Тази публикация съвпада с настояването на американския президент Доналд Тръмп, че Китай носи отговорност за вируса и че има доказателства, че той е изкуствено създаден - идея, която американските служби отхвърлиха едва часове преди Тръмп да повтори тезата за пореден път. Президентът и други американски представители са споменавали конкретно и Уханския вирусологичен институт, без да дават подробности.


Изследвания в тази насока обаче са дошли дори от Китай - например от Южнокитайския технологичен университет на 6 февруари, когато в изследване се посочва, че "коронавирусът убиец вероятно е дошъл от лаборатория в Ухан". Това е твърдение, което "Сатърдей телеграф" не подкрепя изрично, но потвърждава, че е включено в документа като част от работата на правителствата за обвиненията срещу Китай.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK