Китай е скрил и унищожил важни данни за COVID-19, твърдят служби от 5 държави

Китай е скрил и унищожил важни данни за COVID-19, твърдят служби от 5 държави

© Associated PressСлужбите от разузнавателната общност "Петте очи" (Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия) смятат, че Китай умишлено е скривал новини за появата на коронавируса, причиняващ COVID-19, и за проведени опити с него в лаборатории.


Това съобщава в. "Сатърдей телеграф", позовавайки се на доклад от 15 страници, подготвен от разузнавателния съюз. Според документа, с който изданието разполага, това е основание Китай да бъде обвинен в небрежност.


В документа се обяснява, че Китай - страната, от която започна пандемията - е изложил на риск други държави с действията си. Твърди се още, че е отказал на учени в чужбина, работещи по създаването на ваксина, достъп до биоматериали, свързани с вируса.
Припомнят се информациите за заглушаване на критични гласове и "изчезване" на доктори, решили да говорят за вируса (първият лекар, за което е известно, че е повдигнал темата в края на декември, почина от COVID-19). Посочват се обаче и други случаи: Пред "Саут чайна морнинг пост" изследовател от Уханския вирусологичен институт говори за слухове в китайски социални мрежи, че самата тя е "нулевият пациент", но впоследствие изчезва, а биографията и изображението ѝ са изтрити от сайта.


Според авторите на доклада Пекин е имал доказателства за предаването на заразата от човек на човек още през декември (а потвърждението от азиатския гигант - и от Световната здравна организация - дойде едва месец по-късно). Още през март "Саут чайта морнинг пост" писа, че "нулевият пациент" може да е бил регистриран на 17 ноември, като се позова на държавни документи.


Въпреки това на 3 януари Националният комитет за здравеопазването е дал указание да бъдат унищожени проби и да не се публикуват данни за тогава неизвестната инфекция.


Рисковани изследвания


Докладът на службите разказва за група учени от Уханския вирусологичен институт, изследвали проби от фекалии на подковоноси прилепи в провинция Юнан през 2013 г. и предоставили в последните години данни за предаването на подобни вируси (те открили заболяване, 96.2% сходно със SARS-CoV-2, в поне една от 50 проби) от човек на човек, описвайки откритията си в съвместно изследване с университета в Северна Каролина от 2015 г. (в което се говори за огромните опасности при научната работа и за невъзможността за лечение със съществуващите методи).


Няколко години по-късно, през март 2019 г., в медицинско списание същият екип обяснява, че е много вероятно бъдещите епидемии на коронавируси, подобни на SARS или MERS, ще тръгнат от прилепи.

Австралийското правителство обаче е обучавало и спонсорирало учените, чиято лаборатория според доклада модифицирала генетично подобни коронавируси, за които се знае, че могат да се предават от прилети на хора и за които няма лек. Същият екип, ръководен от изследователката Ши Джънли, е проучвал смъртоносни патогени в живи прилети (сред тях SARS) в Австралийската лаборатория за здравето на животните като част от партньорство между академиите на науките на Австралия и Китай.

В Уханския вирусологичен институт (разположен "недалеч" според "Телеграф", а всъщност на 18 км от пазара) Ши работи със защитно облекло, но разазва на американско списание, че когато чула за коронавируса, не можела да спи, защото се притеснявала дали нейната лаборатория е отговорна за заразата. Впоследствие генетичното изследване посочило, че вирусът не е тръгнал оттам.


Спорове


При това в "Петте очи" има разделения, отбелязва "Сатърдей телеграф" - австралийските служби подкрепят официалната версия на Китай, че коронавирусът е тръгнал от пазар в Ухан, а разузнавателната общност в САЩ (в нея влизат 17 служби като ФБР и ЦРУ) не е напълно съгласна, макар да няма окончателно становище.


Тази публикация съвпада с настояването на американския президент Доналд Тръмп, че Китай носи отговорност за вируса и че има доказателства, че той е изкуствено създаден - идея, която американските служби отхвърлиха едва часове преди Тръмп да повтори тезата за пореден път. Президентът и други американски представители са споменавали конкретно и Уханския вирусологичен институт, без да дават подробности.


Изследвания в тази насока обаче са дошли дори от Китай - например от Южнокитайския технологичен университет на 6 февруари, когато в изследване се посочва, че "коронавирусът убиец вероятно е дошъл от лаборатория в Ухан". Това е твърдение, което "Сатърдей телеграф" не подкрепя изрично, но потвърждава, че е включено в документа като част от работата на правителствата за обвиненията срещу Китай.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (254)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  И нашите управници вече не могат да скрият, че Китай е скрил.

  подпис
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Шефън на СЗО каза по телевизията, че СЗО били съобщили, че вирусът се предава между хора "достатъчно навреме" на 30.01.2020.
  За информация известна от декември до края на януари май не е съвсем достатъчно.

  подпис
 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Призоваваме жълтите да разсекретят рецептата за супа от крилце на прилеп! Така де, и други нации искат да стават над милиард.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Ако е вярно, Китай трябва да се изправи пред отговорност за всичко, причинил на света с този китайски вирус ! Американците съвсем сериозно обмислят, да не признаят своите облигации, притежавани от китайското правителство, а те са на стойност над трилион ! Щетите за световната икономика, в следствие на китайското умишлено премълчаване на информация за този вирус, далеч надхвърлят 5 трилиона дотук, а говорим и за човешко страдание и смърт, които не се съизмеряват с каквато и да било валута !

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  С всичките си глупави приказки Тръмп принуди светът да заговори подобни неща които Тръмп говори.

  подпис
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Гневно

  Оня ден обявиха, че България е купила от Китай маски и лекарства.
  Не посочиха какви са лекарствата.
  Нашите управничи црябва веднага да обяват с какви китайски буклуци искат да ни тровят.

  подпис
 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2101 Любопитно

  Интересно четиво с малки пропуски, но ние вярваме че е случайно.
  Институт съсдазен от Френския Президент и финансиран от грантове от САЩ, и унищожил информация, но за това са виновни китайците
  Още по интересно на фона че Тръмп отряза ноември искането на една фондация (ние знаем коя) за грант от 1,5млд за изследване на заплахата от корона вируси

 8. 8 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Тръмп го каза още онзи ден. Но на Интернационалът не му хареса и се скъса от квичане, включително представителите му на местно ниво

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 9. 9 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Днешен Китай показа на цял свят истинското си лице - китайските другари доказаха че няма по-лоша комбинация от комунистическата наглост и азиятско коварство............
  Китайските другари заради тази си престъпни действия трябва да бъдат натикани веднъж- завинаги от световната общественост в едния ъгъл на глобалната политика

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Престъпна комунистическа хунта. Китай трябва да плати за това, че изпозарази света.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Може да пяостъпим канибалски, в задаващите се времена на глад където има китаец в казана, а някои наши по-дебелички политици ги правим бартер - един за трима китайци и пак в супата.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Covid-19 е китайският Чернобил.

  Там, където има тотален контрол върху информацията, а медиите са с намордник и казващите истината се смятат за “изменници на родината”, е така.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ако е вярно, Китай трябва да се изправи пред отговорност за всичко, причинил на света с този китайски вирус ! Американците съвсем сериозно обмислят, да не признаят своите облигации, притежавани от китайското правителство, а те са на стойност над трилион ! Щетите за световната икономика, в следствие на китайското умишлено премълчаване на информация за този вирус, далеч надхвърлят 5 трилиона дотук, а говорим и за човешко страдание и смърт, които не се съизмеряват с каквато и да било валута !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Цивилизованият свят трябва да изтегли всичките си производства от тази кочина и да я върнем 50 години назад.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ако китайците смятат, че ще излязат сухи и на върха на света след пандемията, ги чака голяма изненада. Няма как да се случи това след като с (без)действията си си нанесъл щети за трилиони във всички държави без изключение.

 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Че китайците са мърлячи е ясно, но като гледам как са си прехвърляли вируса насам натам - тези с години са си играели с огъня.

 16. 16 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Де го комундето Иво, което твърдеше, че китайците били супер и нищо не са крили?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  На СЗО им се губи периода от Януари до Март. Не случайно Тръмп им спря финансирането.
  Сега също като Борисов търсят спешно виновен и най-удобен е Китай.
  А защо в САЩ има над милион диагностицирани? Май СЗО каза, че вирусът няма да мине извън Китай, когато той вече е върлувал и убивал в САЩ, но никой не е изследван.

 20. 20 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":
  Леко се подминава и факта че тия китайски учени от Ухан са работили в Тексас заедно с международен екип от САЩ, Австралия и още страни в лаборатория финансирана от Бил Гейтс , с публикации в световни научни списания как точно тоя вирус могъл да бъде пренесен в тъкани близки по характеристика до човешките. Как други учени пищат, че това е опасно, и всичкото с година 2015...

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Ето защо прогресивните сили в лицето на пРезидента Радев ни убеждават, че такъв вирус няма. Прогресистите не могат да признаят за ръководната роля на ККП, в разпространението на вируса. Ето защо цялата прогресивна общност у нас е насочила усилията си срещу Мутафчийски. Трябва да спасяваме имиджа на брацката ККП, която след рухването на КПСС и безсилието на Жужето, стана пътеводна светлина срещу омразния капитализъм.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Ако китайците смятат, че ще излязат сухи и на върха на света след пандемията, ги чака голяма изненада. Няма как да се случи това след като с (без)действията си си нанесъл щети за трилиони във всички държави без изключение.
  —цитат от коментар 14 на Индиана  До коментар [#14] от "Индиана":

  Лъжеш! Европа и Америка сами спряха икономиките си (защо?!) обявявайки карантина от която нямаше нужда!

  Въпросът е кога Китай е решил да укрие част от информацията? В началото на заразата или когато е разбрал,че Запада се готви да въведе карантина и спре икономиките си? Във вторият случай не може да бъде държан отговорен Китай...

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Значи всеки, който е искал и е имал какво да каже, различно от официалната версия, е изчезнал. Няма човек, няма проблем. Струва ми се обаче, че проблемите на Китай тепърва започват.

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Основна вина за сегашното положение носят ККП и СЗО.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Службите от разузнавателната общност "Петте очи" (Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия)"!!!!!!!!?

  Не ти трябва да четеш по-нататък.

 28. 28 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Няколко години по-късно, през март 2019 г., в медицинско списание същият екип обяснява, че е много вероятно бъдещите епидемии на коронавируси, подобни на SARS или MERS, ще тръгнат от прилепи."

  И какво до този момент е попречило на 19 да предизвика подобна епидемия преди 10-30 години?
  Нещата започват да се изясняват и клонят към генетично модифициран вирус. Още повече, че 19 не е познат на науката("нов вирус") за разлика от други CV. Кой знае за коя по ред генетична модификация става въпрос.

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Службите от разузнавателната общност "Петте очи" (Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия)"!!!!!!!!?Не ти трябва да четеш по-нататък.
  —цитат от коментар 27 на Judjuk


  Ако пишеше "... и ФСБ" щеше да е повече от съмнително...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Китайската ком. партия лъже и прикрива истината. Това е установен факт от доста държави, включително и в тоя доклад, и дори няма нужда да изреждам защо. Иначе зз лично считам за перверзия всеки опит за защита на действията на ККП.

 32. 32 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Китай закъсня с предаване образци от вируса, това е факт. Но обяснението е съвсем друго - просто Китай искаше да е пръв в разкодиране генома на вируса, ваксини, тестове и лекарства, защото това струна пари. После обаче публикува данните в международните бази данни и предаде образци, но това бе чак началото на февруари. Руския "Вектор", който е в перфектни отношения с китайците постоянно ревеше че няма образец или данни за вируса, и пусна затова първият си тест на 11 февруари, седмица след получаване данните на вируса.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Дааа, явно истината е някъде там, скрита удобно от световната общност. Но няма как да бъде крита вечно, все някога ще излезе наяве. А наяве ще излезе също и броя на заразените и починали хора в Китай, официалните им данни са силно занижени според мен.
  Надявам се останалия свят се обедини в искането си за търсене на отговорност от ККП за дезинформацията, с която манипулираше света дълго време от началото на плъзналата зараза...

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#24] от "deaf":Китайската ком. партия лъже и прикрива истината. Това е установен факт от доста държави, включително и в тоя доклад, и дори няма нужда да изреждам защо. Иначе зз лично считам за перверзия всеки опит за защита на действията на ККП.
  —цитат от коментар 31 на Индиана  До коментар [#31] от "Индиана":

  Значи колегата от коментар №5 е перверзник според теб!

 37. 37 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Шефън на СЗО каза по телевизията, че СЗО били съобщили, че вирусът се предава между хора "достатъчно навреме" на 30.01.2020.За информация известна от декември до края на януари май не е съвсем достатъчно.
  —цитат от коментар 2 на Иван K


  Само че СЗО на 30.01. казва, че не трябва да се спира движението на хора от Китай и към него и търговията, защото това ще доведе до излишно усложняване на ситуацията. Казва на базата на китайската информация от 31. 12., че става дума за вирус с респираторни проблеми и 40 заразени в 11 милионен град Ухан. Знае се, че са унищожавали документацията от лабораторията от която се предполага, че е тръгнал вируса, че американците са предупредили за занижени мерки за сигурност в тази лаборатория и че два пъти Китай отказа разследване.
  Интерсно е да разберем подробности за доклада на ЕС за появата на пандемията и защо той така вбеси другарите в Пекин.

 38. Междудругото Тръмп никога не е казвал, че вирусът е изкуствено създаден.

  Wornoxmaniak
 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Любопитно

  " Посочват се обаче и други случаи: Пред "Саут чайна морнинг пост" изследовател от Уханския вирусологичен институт говори за слухове в китайски социални мрежи, че самата тя е "нулевият пациент", но впоследствие изчезва, а биографията и изображението ѝ са изтрити от сайта."

  Специалистите смятат, че именно т. нар. нулев пациент е ключа към намирането на ефективна ваксина срещу ковида, но Китай е отказал да предостави каквито и да са данни по въпроса ! Мъките продължават !

 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Виж това че не знаеш не те оправдава
  Когато работиш с грантове отпуснати от фондации САЩ или ЕС подписваш договор и всички резултати притежава Фондацията. Дали нещо ще се публикува те решават
  За разпространяването на получени данни ика клауза за отговорност. И унищожените данни са именно от китайските подизпълнители, когато китай реши да национализира института

 41. 41 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  Не виждам какво общо имат действията на китайския режим с мнението на колегата. Това е някакво твое умозаключение. В автократични държави с абсолютен монопол на една партия върху властта, и тотален контрол върху цялата информация, няма как да получиш достоверна информация и за дневната температура. В момента от целият сват се иска да повярва на една изфабрикувана истина от ККП, която най-добре пасва на разбиранията им за бъдещето. Е, няма да стане. А какво казва Доньо няма никакво значение.

 42. 42 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Убеден съм, че Китай дълго време е покривал истинските размери на епидемията в страната. Убеден съм, че е заблуждавал и СЗО за същината на проблема. И проявените жестове на щедрост съвсем не са искрени. Ако има хора, които се съмняват в това, значи не познават тези "приятелчета".

 43. 43 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  другари,това че лъсна неподготвеността на държавите да се справят с подобен проблем не трябва да обвиняваме само една държава

 44. Ей, аз бех шокиран как БНТ излъчи филм за борбата на китайците с коронавируса? Абсолютна 100%-това пропаганда! Кой разреши?

  Wornoxmaniak
 45. 45 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не се съмнявам във вината на Китай - твърде дълго живях в България преди 90-та - и затова така съм уверен , че тоталитаризма е лошо нещо!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Убеден съм, че Китай дълго време е покривал истинските размери на епидемията в страната. Убеден съм, че е заблуждавал и СЗО за същината на проблема. И проявените жестове на щедрост съвсем не са искрени. Ако има хора, които се съмняват в това, значи не познават тези "приятелчета".
  —цитат от коментар 42 на citoyen


  На какво се гради дълбокото ти познаване на китайските приятелчета? Предполагам си живял там дълги години или пък от години се занимаваш с изследване на въпроса, писал си трудове?

 49. 49 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#47] от "Wornoxmaniak":

  провала е за всички държави

 50. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ако китайците смятат, че ще излязат сухи и на върха на света след пандемията, ги чака голяма изненада. Няма как да се случи това след като с (без)действията си си нанесъл щети за трилиони във всички държави без изключение.
  —цитат от коментар 14 на Индиана


  Какво ще се случи?

 51. 51 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  сащ имаха достатъчно време да реагират но нали първо беше грипче,после незнам си какво и накрая китай ни напълни гащите

 52. 52 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  руснаците ясно но те и претенции нямат

 53. 53 Профил на though
  though
  Рейтинг: 8 Неутрално
 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":Не виждам какво общо имат действията на китайския режим с мнението на колегата. Това е някакво твое умозаключение. В автократични държави с абсолютен монопол на една партия върху властта, и тотален контрол върху цялата информация, няма как да получиш достоверна информация и за дневната температура. В момента от целият сват се иска да повярва на една изфабрикувана истина от ККП, която най-добре пасва на разбиранията им за бъдещето. Е, няма да стане. А какво казва Доньо няма никакво значение.
  —цитат от коментар 41 на Индиана  До коментар [#41] от "Индиана":

  Не се съмнявай,че ще излезе и "изфабрикуваната истина" от Брюксел за "нуждата" от карантина. Това ти го гарантирам,че ще стане! Тогава когато се разбере,че е нямало нито епидемия,нито пандемия,ще те потърся тук във форума да чуя обясненията ти.
  И каква "страшна" е скрил Китай?! Дори Китай да беше публикувал всички данни за коронавируса,то и тогава щеше да се види,че е е нямало нужда от налагане на карантина по света...

 55. 55 Профил на though
  though
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Индиана":

  Кофти е да искаш пари от по-силен,който освен това ти произвежда и всичко, от което се нуждаеш...

 56. 56 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Ако това е подривна операция на ККП да зарази света, значи са гениални. От два месеца Китай стои на 82,000 заразени, а всички останали държави, начело с Америка, растат неудържимо.

 57. 57 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Фактът, че китайските комунисти са китайски комунисти, не отменя факта, че оранжевият пишман фармацевт е дебил.

 58. До коментар [#49] от "свети георги груп от последните дни на герп":

  Ама Корнелия Нинова преди малко каза че от 10 години апелира за реиндустриализация!

  Wornoxmaniak
 59. 59 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Весело

  Мирише ми на яки междунатодни шамари по кирливия китайски врат😎

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 60. 60 Профил на though
  though
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  "Американците съвсем сериозно обмислят, да не признаят своите облигации, притежавани от китайското правителство, а те са на стойност над трилион! "

  -това съществува само в твоя мозък...

 61. 61 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  "В Уханския вирусологичен институт (разположен "недалеч" според "Телеграф", а всъщност на 18 км от пазара) .."

  Дневник, явно за вас километри са от голямо значение. Лабораториите в Ухан са две, както вече написах. Втората, Wuhan center for disease control and prevention lab е с нисък клас 2 и намира се 3,9 километра от пазара в Ухан, на който между другото според научна статия НИКОГА не са се продавали прилепи. Ето тука бай руснак го е написал на руски, за да не се затрудняват българските журналисти с превод от google translate:

  https://eadaily.com/ru/news/2020/04/18/rassledovanie-kak-covid-19-mog-vyrvatsya-v-mir-iz-biolaboratorii-v-uhane

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#51] от "свети георги груп от последните дни на герп":

  “сащ имаха достатъчно време да реагират но нали първо беше грипче,после незнам си какво и накрая китай ни напълни гащите...”

  Дръмбю е бил предупреден от разузнаването още през ноември, че около Ухан се върши нещо подозрително, но е изтеглил екипа на CDC от Китай непосредствено преди избухването на епидемията.

  После проспа два месеца, защото беше твърде зает да играе голф и да лиже **** на Си Дзинпин.

  Между другото, Джо Байдън би тревога за коронавируса още през януари:
  https://nymag.com/intelligencer/2020/04/nobody-expected-the-coronavirus-pandemic-joe-biden-did.html

  Лъжите на Китай + глупостта на Дръмб = ЕДИН МИЛИОН ЗАРАЗЕНИ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#57] от "До руските мекерета":

  “Фактът, че китайските комунисти са китайски комунисти, не отменя факта, че оранжевият пишман фармацевт е дебил.”

  Виж пост 62.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. До коментар [#51] от "свети георги груп от последните дни на герп":

  Абе на 11 милиона кво са 40 човека умрели. Да живее ККП.

  Wornoxmaniak
 66. 66 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#48] от "von_seeckt":

  Опазил ме Господ! Трудове не пиша но дълго време живях в региона и имах достатъчно време да опозная хората. Освен, че съм католик по душа и вяра прихванах неща от конфуцианството и дзен-будизма. Малко странно но е така. Предполагам, че сте удовлетворен от отговора ми? А и да искате повече-няма да получите!

 67. 67 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Весело

  Де го комундето Иво, което твърдеше, че китайците били супер и нищо не са крили?
  —цитат от коментар 16 на bulgarofilche


  Днес е на църква! Неделя ходи на църква, петък на джамия, а събота обикаля около синагогата (не го пускат вътре)😄😄

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 68. 68 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  И как ще докажеш че е вярно след като грам не може да се вярва на американското разузнаване? Всичко което изнасят през последните години, всички войни които направиха са на база лъжливи обвинения или скалъпени такива. Дори все повече това се вижда в много американски и сериали и филми. На Канада, Англия и Австралия изобщо също не може и не трябва да се вярва. Те са верните пудели на американската върхушка. Те също получават част от баницата.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  " Посочват се обаче и други случаи: Пред "Саут чайна морнинг пост" изследовател от Уханския вирусологичен институт говори за слухове в китайски социални мрежи, че самата тя е "нулевият пациент", но впоследствие изчезва, а биографията и изображението ѝ са изтрити от сайта."
  —цитат от коментар 39 на samoedin

  В началото на януари са арестувани 7 лекари в Ухан, защото са споделили информация за вируса в социалноте мрежи. Веднага след това ККП издава разпореждане, че всеки който публикува нещо за вируса без държавен контрол е заплашен от затвор от 3 до 7 години. Цензура под формата на държавен контрол е наложена и на всички китайски учени, които искат да публикуват нещо свързано с вируса в световни медицински списания. След като това се прави в Китай е ясно колко е била достоверна информацията им и към СЗО. Категорично Китай и СЗО са виновни за пандемията.

 71. 71 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "Индиана":

  И какво ще се случи? Предполагам същото като с Крим и Путин. 😁😁😁😁
  Нищо не може да им направят на китайците. Късно либе за китка.

 72. 72 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2036 Весело

  До коментар [#17] от "bulgarofilche":

  Tръмпистите - по-тихичко. 2 месеца Вожда хвалеше Китай и Си и рисуваше розови картини.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  "Ако пишеше "... и ФСБ" щеше да е повече от съмнително..."
  [quote#29:"bez_ime2"][/quote]

  Я ти кажи ким умря ли?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 390 Неутрално


  "Няколко години по-късно, през март 2019 г., в медицинско списание същият екип обяснява, че е много вероятно бъдещите епидемии на коронавируси, подобни на SARS или MERS, ще тръгнат от прилепи."

  ОК! Тогава си изтегляйте производствата от прилепоядите, и ги оставяйте да си строят Комунизма!

 78. 78 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Както винаги ЛИБЕРАЛИТЕ са тотално безотговорни. Те са УМНИ и изключителни ( в западните обществени системи всичко е перфектно) , ала едни ЛОШИ спъват обществения ПРОГРЕС. Къде може да се намери по хубав враг от СВЕТОВНИЯ КОМУНИЗЪМ ? Защо има АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ лаборатории в УКРАЙНА...., гр ОДЕСА ( каква изненада .., те се занимават с вируси от тип КОВИД , и отново с прилепи) . Лабораторните в Украйна са 11 и пряко се финансират от ФБР, хората които работят са с ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ИМУНИТЕТ, Има една в Казахстан ,две в Гузия ....взе американска собственост . Тази в УХАН , не прави ли нещо съвместно със САЩ? Има огромен ПУБЛИЧЕН ДОКЛАД за работата на лабораторията в УХАН ....изтекъл в Американски медии. Не трябва ли първо САЩ да каже ,....какво правят тези лаборатории ??

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80
  bulgarofilche
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#69] от "bulgarofilche":Не го гони ... мола ти се от все сърце. Форума не е същия, един път беше на косъм да се откаже. Жив да си!
  —цитат от коментар 79 на Wornoxmaniak


  Имам сериозни основания да смятам, че Дръмб нещо е злоупотребил с разни близки роднини от женски пол на Весолр и Грънчо. Чак такава патологична омраза може да е само нещо лично.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  Аз отдавна съм писал,че комунистически ,престъпен Китай крие реалните данни за разпространението,заразата и починалите от коронавируса.Такива държави от болшевишко-ислямски тип е нормално да крият и манипулират данните.Такива държави са също Турция,Русия,Катар,СА и тем подобни .....Тръмп съвсем справедливо обвинява Китай за престъпна небрежност и манипулация и марионетната на Китай СЗО,независимо,че главен донор е САЩ....Спиране на всички средства за СЗО и санкции срещу престъпен Китай....

  shlshlshlshl
 83. До коментар [#78] от "dejmos":

  Защото баце, прилепи има абсолютно в целия свет, даже и в Лехчево, но вируса тръгна от Китай.

  Wornoxmaniak
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на though
  though
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай_1":

  Хали лайкли обвиненията унищожават моментално презумцията за невинност , нали?

  ХАХАХАааа

 86. До коментар [#84] от "xsi09650940":

  Ми, доволен е? Тръмпо ореза парите наполовина, а се задава втори мандат...

  Wornoxmaniak
 87. 87 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мирише ми на яки междунатодни шамари по кирливия китайски врат😎
  —цитат от коментар 59 на venci4


  Да, обаче са интересни коментарите от вашата бг. чугунария. Забележителна кръгова отбрана за китайския вирус. :)

 88. 88 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Освен да се изтеглят всички производства на западни фирми, трябва да се намалят и поръчките към китайски производители в дългосрочен период.
  Това няма да е лесно ии бързо, защото Запада допусна Китай да стане основен производител на повечето смартфони, телевизори, дисплеи, климатици, текстил, играчки и т.н. Освен това, Китай произвежда голяма част от основни суровини и материали за голяма част от световното производство. При всички положения глобалистите ще бранят Китай до смърт, там е голямата далавера на мултинационалния капитал и надеждата на световата болшевишка общественост.

 89. 89 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Весело

  Китай е скрил и унищожил важни данни за COVID-19, твърдят служби от 5 държави
  ---------------------------------------------------------

  А знаменитите "Пет очи" упорито крият факта, че лабораторията в Ухан е международен проект.....
  Кой крие повече?
  Хайде, да кажат тукашните експертни папагали, те вече го знаят, казано им е ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 90. 90 Профил на though
  though
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Wornoxmaniak":

  Пълни глупости!

  Никой не е доказал,че коронавируса е тръгнал от прилеп!

  Вирусите на прилепите имат различен геном с около 2 % и се различават ,както шимпанзето се различава от човека!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на though
  though
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "dfjftriktrcdt":

  САЩ вече не са главен донор на СЗО !

 93. 93 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#17] от "bulgarofilche":Tръмпистите - по-тихичко. 2 месеца Вожда хвалеше Китай и Си и рисуваше розови картини.
  —цитат от коментар 72 на vesolr


  Глупости !Тръмп още от началото критикувше Китай и марионетната и организация СЗО и споря финансирането и.Вежди, от безсилие и неграмотност пишеш поредните бисери.Но,ноември наближава и ще те скъсам от подигравки.Заслужаваш го....

  shlshlshlshl
 94. 94 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#82] от "dfjftriktrcdt":САЩ вече не са главен донор на СЗО !
  —цитат от коментар 92 на though


  Защото Тръмп спря финансирането,докато Обама ги хрантутеше на халос в полза на комунистическата пропаганда на Китай.Не случайно дирекорът на СЗО е комунист от Етиопия,т.е марионетка на Китай...

  shlshlshlshl
 95. До коментар [#90] от "though":

  Доказано 1000%. Попрочети малко повече и пак се върни да коментираш, че ще ти се смеят останалите.

  Wornoxmaniak
 96. 96 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2036 Весело

  До коментар [#94] от "dfjftriktrcdt":

  Хаха - “на халос”
  Пише се нахалост. Научи правописа първо, а после се мъчи с неверни обвинения към Обама.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 97. 97 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 403 Весело

  Отговорността на комунстическия режим е ясна и ще си платят. Единствената им надежда остава на есен в Белия дом да се настани техният приятел Байдън. Ще се борят със зъби и нокти, ще помагат на американската левица по всякакъв начин.

 98. 98 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2036 Весело

  До коментар [#81] от "Wornoxmaniak":


  Гербаджиите удобно забравят хвалбите на Вожда по адрес на Си и Китай, амнезия или нещо по-www.politico.com/amp/news/2020/04/15/trump-china-coronavirus-188736

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 99. 99 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  войната срещу Китай стана световна. САЩ са в дъното на плана.

 100. 100 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#97] от "Black Hawk":

  Китай няма по-голям приятел от Тръмп. Те използват нарцисизма му много умело, Ким го върти на пръста си, какво остава за Си.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK