На живо

Турция разхлабва мерките, смъртността в Бергамо е скочила с 586% през март (хронология)Дневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
Турция разхлабва мерките

Турция разхлабва ограниченията, наложени заради коронавируса, от понеделник, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".


Анкара, която не наложи карантина от европейски тип, но блокираше живота в по-голямата част от страната за почивните дни, се разделя с най-радикалните си мерки. Ще се облекчи забраната за излизане но хара под 20 и над 65 г., която бе абсолютна (с изключение на работещите млади) в продължение на над месец. Те вече ще могат да излизат един път седмично, за общо 4 часа.


Освен това бе ограничено пътуването между градовете. Тази мярка сега ще бъде отменена за седем града, между които обаче не са Истанбул, Анкара и Измир. От 11 май отварят търговските центрове, фризьорските салони и няки магазини. Университетите възстановяват работа на 15 юни. Ердоган обаче обяви, че е готов да затегне мерките, ако не се спазват инструкциите за социална дистанция.


Смъртните случаи, обявявани за ден, намаляха над два пъти за последната седмица, а потвърдените заразени днес са 1614 (до 127 659) - значително под обявяваните над 3000 преди десет дни.

И в Италия жертвите на COVID-19 са много над обявените

Починалите заразени с коронавирус в Италия също са много повече от регистрираните, както сочи статистиката от други европейски държави.


Заключението е на статистическото бюро на страната ISTAT. В първия си доклад за ефекта на пандемията върху смъртността агенцията отбелязва, че от 21 февруари, когато са регистрирани първите случаи, до 31 март смъртността е скочила с 39% над средните нива за последните 5 години.


Тези проценти съответстват на 25 354 починали "над обичайното". От тях коронавирусът е регистриран като официална причина от Службата за гражданска защита в 13 710 случая. Това повдига въпроса за причината за 11 600 случая.


Повечето "необичайни" смъртни случаи са в северна Италия, която бе най-тежко засегната от вируса (при това на север увеличението е 95%, при 9 на сто в централна Италия и 2 на сто на юг). Само в Ломбардия - италианския епицентър - увеличението за март 185% над средното за този период през предходните пет години. В Бергамо увеличението е 568%.


Според ИСТАТ е разумно да се допусне, че хората или са починали от COVID-19, без да им бъде направен тест, или са починали по други причини, но не са били лекувани, заради натоварването върху здравната система.


Официално до снощи в Италия има 28 884 смъртни случая, свързани с коронавируса - вторият най-голям брой в света след този на САЩ (макар британските жертви вече да се доближават до италианските).

Чехия разхлабва ограниченията за пътуване в чужбина от 11 май

Чехия съобщи, че премахва забраната за пътувания в чужбина от 11 май, съобщи държавната новинарска агенция CTK. Новината по-късно потвърди транспортният министър Карел Хавличек, който каза, че е направил предложението и кабинетът го е приел.


"Хосподарске новине" пише, че не е известно какви санитарни мерки ще са в сила по границите и как ще се проверяват пътуващите.


Пътническите превози спряха на 14 май заради разпространението на коронавируса.

Под 100 случая в Сърбия

Едва 93 нови случая на коронавируса са регистрирани в Сърбия, след като седмици наред новите заразени не спадаха под 100 на ден, сочат новите данни от кризисния щаб на страната. В пика имаше дни с по 400 или дори над 500 потвърдени случая за 24 часа.


Общият брой потвърдени случаи достига 9557 души, починалите са 197, оздравелите - 1574 души. Направените тестове са 106 461.


В страната отвориха ресторантите, заработиха междуградските автобуси и междуградският транспорт.

Германия ще продължи до 15 май контрола по границите си

Германия ще продължи до 15 май контрола по границите си, съобщи днес говорител на вътрешното министерство в Берлин, цитиран от "Ройтерс" и БТА.


По думите му мярката е в унисон с политиката на Европейската комисия. "Ние се ръководим от европейския дух да не действаме едностранно или по некоординиран начин", каза той.


Голям брой страни от шенгенската зона за свободно придвижване наложихаи по изключение контрол по своите граници като мярка срещу разпространението на коронавируса, припомня агенцията.

Над 570 хил. безработни в Австрия

Равнището на безработицата в Австрия през април е достигнало исторически максимум. Това е последица от парализирането на икономиката, предизвикано от мерките в битката срещу коронавируса. Това съобщи днес австрийският институт по заетостта, цитиран от АФП и БТА.


В края на април 571 477 души в трудоспособна възраст са се регистрирали в бюрата по безработица в сравнение с 361 202 души година по-рано. Това е увеличение с 58 на сто, което отразява рязкото понижение на активността, свързано с коронавируса от средата на март.


Равнището на безработицата в края на април е достигнало 12.8 на сто спрямо 8.1 на сто през февруари преди да започне кризата. Националната система за измерване на безработицата е различна от схемата на Евростат. Европейската статистическа служба все още няма данни за април, но за февруари отчета 4.4 на сто

Германската автоиндустрия и коронавирусът

Ситуацията в германския автомобилен сектор драстично се е влошила, сочи изследване на бизнес климата на германския икономически институт "Ифо" (Ifo), изпратено до БТА.


Според проучванията индексът, измерващ сегашната бизнес ситуация, е потънал през април до минус 85,4 пункта спрямо минус 13.2 пункта през март. Това представлява най-големият спад и най-ниската стойност на показателя, откакто се води тази статистика след обединението на Германия.


През финансовата криза индексът спадна до минус 82.9 пункта през април 2009 година.


Поръчките продължават да намаляват. При тях индексът е спаднал до минус 76.7 спрямо минус 10.1 пункта през март. Бизнес очакванията за идните месеци са още по-мрачни, като индексът, които ги измерва, е потънал до минус 45,7 пункта през април спрямо минус 34.6 пункта през март.

Ливан е принуден да разхлаби ограничения

Ливан обяви днес смекчаване на някои от ограниченията, въведени заради пандемията от COVID-19, в опит да помогне на затъващата икономика, която е в най-лошото си състояние след гражданската война в периода 1975-1990 г., предаде ДПА.


Според съобщение на вътрешното министерство, ресторантите ще могат да работят от 05.00 ч. сутринта до 21.00 вечерта, а бръснарите и фризьорите могат да работят три дни в седмицата, но само по предварителни заявки.


Хората ще могат да се разхождат по крайбрежната алея на столицата Бейрут от 05.00 ч. сутринта до 19.00 ч. вечерта, но само с маски и при спазване на изискванията за физическо дистанциране от околните.
Кафенетата, спортните клубове и детските площадки (както открити, така и закрити) остават затворени.
Регистрираните заразени с коронавируса в страната досега са около 740, а смъртните случаи - 25.


Миналата седмица Ливан за първи път поиска критична финансова помощ от Международния валутен фонд, но се очаква условията за получаването ѝ да бъдат строги. Миналата седмица в страната избухнаха улични протести срещу девалвацията на ливанската лира, скока на цените и корупцията. Лирата е се е обезценила с 60 процента спрямо щатския долар от октомври насам. /БТА

Украйна удължава карантината, но разхлабва ограничения

Правителството на Украйна реши днес да продължи националната карантина заради коронавируса до 22 май, но се съгласи да отмени някои от ограничителните мерки от 11 май, предаде "Ройтерс".


Извънредното заседание на кабинета бе предавано по телевизията. След него премиерът Денис Шмигал отбеляза "важността карантината да бъде приключена по правилен начин". След 22 май "ще видим, как ще се развива пандемията, за да решим как да действаме по-нататък", добави той, цитиран от ТАСС.


Според плана на правителството от следващия понеделник се планира отварянето на парковете и местните градинки, зоните за отдих, лесопарковете, крайбрежните зони (освен детските площадки) фризьорските салони, студията за красота, тренировките в отборните видове спорт, магазините за нехранителни стоки, заведенията за хранене, но само за изнасяне на храна навън, автомивките, велосипедните магазини. Ще заработят нотариусите, адвокатите и одиторите.


Според премиера в началото на май е пикът на заболеваемостта от COVID-19, но ситуацията е под контрол и "се приближаваме към т.нар. умерено плато, когато кривата върви хоризонтално и няма рязък ръст". Той добави, че "вървим според оптимистичната прогноза за развитие на епидемията в Украйна". Заболеваемостта през последната седмица се движи между 400 и 550 за ден, отбеляза Шмигал. По данни на украинското здравно министерство, заразените от коронавируса са достигнали 12 331 души. Най-много случаи са отбелязани в западноукраинската Черновицка област, следвана от столицата Киев. Най-малко заразени са регистрирани в Луганска, Черниговска и Донецка област.

Пуста Италия

Италия облекчава от днес близо двумесечните карантинни мерки, но опасенията, че хората ще излязат масово по улиците, не се оправдаха, предаде ДПА.


Не се забелязва в обществения транспорт или по пътищата в Рим да е пълно с хора. Гара Термини, основната жп гара в италианската столица, беше почти пуста в сутрешния час пик. Понеже училищата остават затворени, това автоматично означава 50 процента по-малко хора, казва шофьор на автобус от компанията за обществен транспорт Атак.


Служител в хранителен магазин в историческия квартал Трастевере, който пътува с колата си от Дженцано, на 30 км югоизточно от центъра, казва, че движението е било слабо. Беше като неделя сутрин, нямаше и 10 процента от трафика в обичаен работен ден, отбелязва той и допълва, че е пътувал между 40 минути и час по-малко от обикновено.


Една от най-видимите промени е отварянето на баровете, макар и само за да си вземеш вече поръчана храна. Това дава на обожаващите еспресото италианци възможност да се върнат към сутрешния си ритуал. Положението е съвсем същото като вчера, само че сега можем да си купим кафе. Нищо не се е променило, казва майка с малко дете пред кафене в римския квартал Монти.


Турция разхлабва мерките, смъртността в Бергамо е скочила с 586% през март (хронология)


Линари, известно с пицата си кафене в друг римски квартал - Тестачо, също отново отвори врати, и бързо беше посетено от местен полицай, който провери дали се спазват изискванията за социална дистанция.


Италия, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни с близо 29 хил. починали и над 210 хил. заразени, беше под строги карантинни мерки от 10 март. От днес е позволено да възобновят работа строителството и различни производства, така че се очаква на работните си места да се върнат около 4,5 милиона души.


Хората имат и повече свобода да излизат, да правят физически упражнения и да посещават близките си, макар че има неяснота кой попада в тази категория. Правителството най-сетне даде знак, че хората могат да виждат родителите и роднините си, но не и близки приятели, както беше предложено миналата седмица.


Отворени за посещения са парковете и гробищата, отново са разрешени погребенията, но забраната за масови публични събирания остава в сила. Защитните маски в затворени обществени пространства, включително в автобуси и влакове, станаха задължителни. Правителството обеща отпадане на още ограничения от средата на май, включително за магазини за нехранителни стоки, ресторанти и фризьорски салони, ако кривата на заразата се запази ниска. "Колкото по-добросъвестно спазваме указанията за безопасност, толкова по-скоро ще си върнем свободите", подчерта в пост във Фейсбук снощи италианският премиер "Джузепе Конте".

Ситуацията в Източна Европа

Броят на новите случаи на заразяване с коронавируса в Чехия трайно намалява през последните десет дни, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


Регистрираните заразени в събота са 18, а в неделя - 26. От началото на март в Чехия, която е с население от около десет милиона души, бяха регистрирани 7781 случая на заразяване с коронавируса. Смъртните случаи са 249.


В Словакия през изминалото денонощие бяха регистрирани пет нови случая на заразяване с коронавируса. Общият брой на заразените в Словакия е 1413, регистриран бе и един смъртен случай. Броят на заразените с коронавирус в Полша днес достигна 13 937. Статистиката сочи, че от регистрирането на първия случай на заразяване на 4 март, всяко денонощие в Полша се заразяват средно по 300-350 души. Смъртните случаи са 683.


Литовските власти отмениха днес забраната за излизане от страната, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на литовската Служба за охрана на държавните граници. Литва обяви на 16 март национална карантина във връзка с пандемията от коронавируса и затвори границите си. Срокът на карантината изтича на 11 май. Смъртните случаи от коронавируса в Литва са 46, а броят на заразените - 1410.

Румъния преминава към "положение на тревога" от 15 май

Румъния няма да удължи действието на извънредното положение, което изтича на 15 май, но ще премине към "състояние на тревога". Така ще може някои от ограниченията да бъдат облекчени, заяви президентът Клаус Йоханис, цитиран от "Ройтерс". "За нещастие, тази епидемия още не е отминала. Трябва в бъдеще да бъдем отговорни и много внимателни", допълни той. Според него някои забрани са отменени, "но е забранено пътуването в групи над трима души". Събиранията на обществени места не са разрешени, напомни Йоханис.

Губернаторът на италианския регион Венето Лука Дзая е изгряваща звезда, която може да отнеме подкрепата на Матео Салвини, пише в. "Файненшъл таймс". Венето и Ломбардия бяха първите региони в страната, ударени от масови заразявания. И докато в Ломбардия починаха 14 хил. души, във Венето жертвите бяха само 1500 и справянето на Дзая с кризата му спечели слава. Той заложи на добре координирана програма за тестове и проследяване на контактните лица, а сега някои италиански медии го наричат "Г-н 80%" заради рейтинга му. Очаква се той да спечели трети мандат на регионалните избори по-късно тази година.

Виртуалните абитуриенски балове стават хит в социалните мрежи и приложенията за видеочатове, разказва Би Би Си. Снимки у дома със специалните тоалети и празник през екрана на телефона – така много юноши отбелязват този момент.


"Държахме се, сякаш бяхме лице в лице. Една приятелка започна разговора, покани няколко души, пусна музика, дори танцувахме", разказва пред медията Изабела Домидиън от Кентъки.


Сенайда Нг от Торонто пък се е присъединила към случаен разговор в Zoom, където е срещнала връстници от целия свят. "Беше забавно да говорим и да се опознаваме", разказва тя.

Полша може да отложи изборите

Броени дни преди гласуването в Полша за президент управляващата партия "Право и справедливост" намекна днес, че може да отложи вота с 1-2 седмици. Това ще е отговор на засилените критики, че посред пандемията поставя политическите ползи пред здравето на хората. В страната има официално 14 000 заразени и 683 починали, а има и много въпросителни дали провеждане на избори не противоречи на Конституцията в състояние на извънредно положение.

Експо 2020 в Дубай се отлага с година

Световното изложение Expo 2020 Dubai ще бъде отложено с една година заради пандемията от коронавируса и ще се проведе между 1 октомври 2021 г. и 21 март 2022 г. Продължава гласуването на страните участнички за това решение, но вече над необходимите две трети са се изказали за това то да бъде пренесено, съобщи Международното бюро за изложения (Bureau International des Expositions, BIE). Обединените арабски емирства предложиха преместване на датите по молба на много от страните участнички. Досегашните дати бяха между 20 октомври 2020 г. и 10 април 2021 г.

Броят на новите случаи в Русия се увеличи с нови 10 хил. души за последните 24 часа. 10 581 са новите заболели в сравнение с 10 633 предишния ден. Общият брой на заразените в страната вече е над 145 хил., починалите са 1356.

Дж. К. Роулинг дари 1 млн. лири

Авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг дари 1 милион британски лири в помощ на жертви на домашно насилие и бездомници по време на пандемията от коронавирус, предаде агенция "Ройтерс".


Британската писателка каза, че парите ще бъдат разделени между благотворителните организации "Крайзис" и "Рефюдж".


"Както винаги в криза от този тип бедните и най-уязвимите са най-тежко засегнати", написа тя в "Туитър". Дарението е направено месец след като 54-годишната Роулинг - която е омъжена за лекар - каза, че се е възстановила след двуседмично заболяване, което подозира, че е било COVID-19.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви в телевизионно интервю, че има "огромни доказателства", че коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан. Той не представи никакви факти в подкрепа на това твърдение. Според СЗО вирусът е от "животински произход" и не е произведен от човека.

Италия отпуска мерките за изолация от днес: ресторантите вече могат да предлагат храна за вкъщи, парковете се отварят, разрешен е спортът на открито, хората могат да посещават свои роднини, позволява се до 15 души да присъстват на погребения, разказва Би Би Си. Премиерът Джузепе Конте предупреди италианците да не рискуват постигнатия досега прогрес. "Бъдещето на страната повече отвсякога е в ръцете ни", каза той.


Турция разхлабва мерките, смъртността в Бергамо е скочила с 586% през март (хронология)

© Reuters

Четвъртата най-засегната страна в света от COVID-19, но също и втората туристическа дестинация в света, Испания предвижда от 11 май постепенно и контролирано да започне да отваря барове, хотели и ресторанти. Повече подробности четете тук.

От днес в редица европейски страни започват да се вдигат някои от ограничителните мерки, наложени заради пандемията от COVID-19, предаде агенция "Франс прес". По този повод агенцията представя кратка справка какво и къде ще заработи днес.

Нито един нов случай в Нова Зеландия за пръв път

Нова Зеландия не отчита нито един нов случай на COVID-19 за денонощие за пръв път от 11 март, предадоха агенциите.


На пресконференция днес главният здравен инспектор на Нова Зеландия Ашли Блумфилд заяви, че фактът, че за цяло денонощие няма нито един нов случай, е повод за празнуване, но призова нацията да остане бдителна.


"Определено днешните данни са окуражаващи, но това е само един отделен отрязък от време", каза той.


На 29 април Нова Зеландия смекчи строгите си карантинни мерки. Блумфилд предупреди, че възможни нови случаи на заразяване, станало в периода оттогава досега, е още рано да се появят при тестването.


"Истинският тест ще бъде по-късно тази седмица, когато вече ще отчитаме като фактор и инкубационния период на вируса, и времето, което е нужно да мине, за да покажат хората симптоми", каза той.


Новозеландското правителство предстои да вземе решение за по-нататъшното отхлабване на мерките на 11 май.
Нова Зеландия е регистрирала общо 1487 случая на COVID-19 и 20 починали.

Тръмп очаква 100 хил. починали в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че вече смята за възможно близо 100 000 американци да умрат от COVID-19, след като броят на починалите надмина предишните му оценки, но изрази увереност, че до края на годината ще бъде разработена ваксина срещу новия коронавирус, съобщи агенция "Ройтерс".


"Ние ще загубим някъде от 75, 80 до 100 000 души. Това е ужасно нещо", заяви Тръмп в ефира на телевизия "Фокс нюз". В петък той бе изразил надежда, че по-малко от 100 000 американци ще умрат, а по-рано миналата седмица говореше за 60-70 хиляди жертви, припомня агенцията.


"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса, работим активно по въпроса", каза президентът.


В отговор на въпрос как би реагирал на факта, че някоя друга държава може да създаде ваксина преди САЩ, той каза: "Все ми е едно. Просто искам да има ваксина, която да помага. Ако това го направи друга страна, шапка й свалям." Тръмп отбеляза също, че САЩ си сътрудничат в това направление с Великобритания и Австралия.

Над 3.5 млн. заразени по света

Над 3.5 милиона случаи на заразяване с новия коронавирус са регистрирани по целия свят. Това показват данните на американския университет "Джонс Хопкинс", водещ статистика въз основа на информация от международни организации, федерални и местни власти.


По негови данни броят на заразилите се към момента е 3 502 126 души, починали са 247 107. Общо са оздравели 1 119 817 пациенти. Най-много случаи на инфектиране - 1 156 924 - са установени в САЩ, където има 67 451 починали. По-нататък по брой на заразявания следват Испания (217 466), Италия (210 717) и Великобритания (187 840).

Сърбия отменя извънредното положение

Сърбия ще отмени извънредното положение на 7 май, съобщи президентът Александър Вучич пред телевизия "Пинк" снощи. "Утре правителството, премиерът и аз като президент ще получим аргументите на министерството на отбраната, след това ще получим заключението на правителството с подписа на премиера Ана Бърнабич и моя, след което в сряда, на Джурджевдан (деня на св. Георги, който в Сърбия е национален празник), ще го внесем в парламента, за да бъде отменено извънредното положение. Ако (документът) веднага бъде публикуван в Държавен вестник, в четвъртък повече няма да имаме комендантски час", заяви Вучич.


Тази седмица Сърбия ще възобнови движението на автобусите и влаковете, ще позволи и пътническите полети по-късно през месеца. Моловете, кафенетата и ресторантите ще отворят, при условие че се спазва социална дистанция.


Броят на случаите на заразяване с коронавирус в Сърбия е 9464, а броят на тези с фатален изход се увеличи до 193. Сърбия напълно затвори границите си и на територията й са в сила извънредно положение и комендантски час, отменени бяха парламентарните избори. В интервюто за "Пинк" Вучич съобщи, че парламентарните избори в Сърбия ще се състоят на 14 или 21 юни в съответствие с нейната конституция.


"Изборите ще бъдат произведени в съответствие със законовите срокове - на 14 или 21 юни", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK