Е-консулски услуги ще са достъпни само за хората с документи с биометрични данни

Е-консулски услуги ще са достъпни само за хората с документи с биометрични данни

© Надежда Чипева, КапиталБългарските граждани в чужбина, на които досега не са снемани биометрични данни, няма да могат да се възползват от електронните консулски услуги и занапред. Това обясниха от пресцентъра на Министерството на външните работи за "Дневник".


Става въпрос за онлайн системата за подававане на заявление за преиздаване на лични документи, която трябваше да започне да работи през 2016 г. Тя обаче е била разработена така, че използването ѝ е практически невъзможно и в рамките на четири години е приела само две заявления. (Повече по темата четете тук.)


В идните дни МВнР ще обяви нова обществена поръчка, обясняват още от ведомството, като целта е обновената система да може да приема заявления от 1 октомври тази година. За тях за разлика от преди няма да се изисква квалифициран електронен подпис (КЕП), но остава необходимостта гражданите да имат снети биометрични данни.

"Снемането на биометрични данни при издаване на нови документи е регламентирано в Закона за българските лични документи и по-конкретно: чл. 16, чл. 17, чл. 39 и чл. 39б. Извършването на подобна услуга в електронен вариант следва да е в съответствие с тези законови изисквания", пишат от пресцентъра. "Биометричните данни са изображението на лицето на гражданина и пръстовите му отпечатъци съгласно допълнителните разпоредби на Закона за българските лични документи (ЗБЛД)."


Какво да правят българите в чужбина по време на кризата с коронавируса
Тези от тях с откраднати, изгубени или изтекли лични документи могат да се върнат в България с издаден от консулската служба временен паспорт, обясни министър Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос миналата седмица. Той се издава в рамките на един ден. Вариант е и прибирането с изтекли документи - България е уредила с няколко държави това да бъде позволено на гражданите на двете страни. Това са Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Норвегия, Словакия, Франция, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Германия, Унгария, Полша, Швейцария, Черна гора, Турция, Катар, Грузия и Алжир. Други 11 държави признават със специални условия или срокове изтекли български документи - САЩ, Япония, Канада, Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, Монако, Иран, Индонезия, Нигерия и Никарагуа.


Хората, които не могат да се върнат в страната, но се нуждаят от подновяване на документите, трябва да подадат заявление в консулската служба. По този начин от 13 март насам вече са изпратени над 6500 лични карти и паспорти на българи в чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK