След ново изследване Австрия допусна, че масовото заразяване с COVID-19 е илюзия

След ново изследване Австрия допусна, че масовото заразяване с COVID-19 е илюзия

© Associated PressВторото изследване за броя на предполагаемите заразени с новия коронавирус лица, базиращо се на подбрани на случаен принцип австрийци, сочи, че максималният брой на заразените в края на април е бил 11 хил. души, без да се броят настанените в болничните заведения хора.


Резултатите от експерименталното изследване, възложено от Министерството на науката, бяха представени от министър Хайнц Фасман. Изследваните лица са били тествани за антитела.


Първото подобно изследване беше извършено в началото на април и показа, че максималният брой на официално неоповестените случаи на лица над 16 години е около 60 хил. Актуалното второ изследване е направено от 21 до 24 април. Австрийският статистически институт е направил репрезентативна извадка от 2800 души над 16 години и е извършил изследването заедно с Австрийския червен кръст и Медицинския университет на Виена. Изследването се базира на PCR тестовете на 1432 души.
Докато в първото изследване най-вероятният брой на официално неоповестените случаи на хора, срещнали вируса, е бил 28 500, което представлява 0.33 процента от общото население над 16 години, актуалната студия, чиито резултати бяха представени днес, сочи още по-ниски нива. Според новата студия броят на официално неоповестените хора е 10 823 души, което представлява 0.15 процента от населението над 16 години.


"Представата, че вирусът ще обхване незабелязано големи части от населението и това ще действа като инфекциозна спирачка при евентуална втора вълна, изглежда илюзия" - така министър Хайнц Фасман обобщава резултатите. "Може да дойде втора вълна, но тя няма да бъде спряна от високия процент на вече заразените. Трябва да останем нащрек."


Австрийската вирусоложка Елизабет Пуххамер потвърждава този извод: не се знае дали изобщо може да бъде създаден стаден имунитет при това заболяване, за който е необходимо да са заразени 60 процента от хората. От тези стойности сме много далече, заключава специалистката.


В представеното днес изследване са били проучени и страховете, които австрийците изпитват, и отношението им към мерките срещу пандемията. Страховете се различават до голяма степен в зависимост от ситуацията на анкетираните: 19 процента от хората с деца в предучилищна възраст са споделили страхове от финансови проблеми, 14 процента - от проблеми в семейството. Дванадесет процента от хората със заболявания, които ги поставят в рискова група, се страхуват да не заболеят тежко от COVID-19, от останалите само 2 процента се страхуват от болестта.


Над 90 процента от анкетираните считат за необходими мерките на правителството - карантина в кризисните райони, спазване на дистанция, забрана за събиране на повече хора и носене на маски. По-малко са хората, одобряващи затварянето на магазините - 69 процента, и престоят навън само в извънредни случаи - 56 процента. Около две трети от австрийците не оставят пандемията да помрачи настроението им - 64 процента са най-често в добро разположение на духа, спокойни са и не изпитват напрежение. Значително по-нисък е процентът на доброто настроение при хората с влошено здравословно състояние - 33 процента, както и на хората с малки деца - 58 процента. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK