Гърция започва да отпуска мерките: кога ще отворят курортите и хотелите

Гърция започва да отпуска мерките: кога ще отворят курортите и хотелите

© ReutersГърция започва да разпуска мерките против COVID-19 от днес, съобщи в сайта си гръцката Национална туристическа асоциация. Точни дати ще бъдат обявени след 18 май, но засега се знае, че ограничения ще падат от днес, на 11 май, на 18 май и от 1 юни.


Основните послания на правителството са собствениците на магазини и клиентите да поддържат дистанция; да се носи маска в магазините, обществения транспорт, такситата и болниците.


От 1 юни ще започне постепенно отваряне на моловете, откритите ресторанти и кафенета, летните кина, целогодишно работещите хотели, увеселителните паркове, площадките за игра, закритите ресторанти и кафенета, сезонните хотели и курорти и закритите спортни клубове. Очаква се в идните дни правителството да обяви правила за ресторантите, хотелите, салоните за красота, плувните басейни и ползването на плажовете.
Министърът на туризма Хари Теохарис коментира преди дни, че се надява туристите да се върнат в страната през юли, след като на 1 юни отворят първо целогодишно работещите хотели. "Този сезон няма да е като другите. Трябва да съм глупак, за да го вярвам. Но има много неща, които можем да направим, за да отворим отново туризма", каза още той.


Масовите събирания - за фестивали, концерти и спортни събития - вероятно няма да бъдат разрешени през цялото лято.


До вдигането на всички ограничения работят само някои хотели - пълният списък и контактите им можете да видите в прикачения файл.Може ли да се влезе в Гърция


Информацията от българското външно министерство към днешна дата е следната:


През ГКПП на сухопътната българско-гръцка граница ще бъдат допускани български граждани, работещи в Гърция.


Същите следва да носят у себе си документ за самоличност (ЛК или паспорт), както и надлежно попълнен формуляр от работодател тип А (удостоверение за придвижване на работещ, издава се и се заверява от работодателя. Подробна информация и формуляри се намират на https://forma.gov.gr/en/#employee на английски език и на https://forma.gov.gr/#employee на гръцки език).


Възможно е преминаването и по други основателни причини, като всеки един случай ще бъде разглеждан поотделно. В тази връзка на българските граждани се препоръчва предварително да се свързват по телефон със съответните ГКПП на сухопътната граница с цел предварително да запознаят компетентните органи с конкретния случай, да се информират какви документи и формуляри следва да имат и да представят при поискване от компетентните гръцки органи, както и дали ще бъдат допуснати на гръцка територия.


До полунощ на 15 май местно време се удължава временната забрана за граждански полети от и до Италия, Испания, Турция, Обединеното кралство, Нидерландия и Германия (извършват се полети единствено по линията Атина - Берлин). Дотогава важи и временната забрана за влизане на гръцка територия на граждани на трети страни, пишат още от МВнР.


14-дневна карантина


На всички пристигащи, независимо от дестинацията, както с редовни полети, така и гръцки граждани, които се репатрират по тяхно желание, се правят тестове, като до излизане на резултатите пътниците се настаняват в хотел. При отрицателен тест те могат да се приберат по домовете си или на друго място, където да прекарат задължителната 14-дневна карантина. Тези с положителни проби остават в хотела, а при необходимост ще бъдат транспортирани до някоя от референтните болници, предупреждават от МВнР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK