За по-малко от час Европа обеща над €3.5 млрд. за ваксина и лечение на COVID-19

За по-малко от час Европа обеща над €3.5 млрд. за ваксина и лечение на COVID-19

© Associated PressЕвропейският съюз ще мобилизира 1 млрд. евро в усилията за отговор на коронавирусната пандемия, а други държави на континента, членуващи в блока и извън него, увеличиха тази сума с над 2.5 млрд. по-малко от час след началото на виртуална световна конференция за коронавируса.


Събитието, на което ЕС е домакин, започна набирането на първоначални 7.5 млрд. евро (близо 8 млрд. долара) за финансиране на изследвания, намиране на лечение и изработване на ваксина за защита от новия коронавирус.


Обявената за момента от европейски държави сума надхвърли половината от тази обещана сума (подробности за идеята на конференцията четете тук). Идеята също е да се синхронизират национални и корпоративни усилия, така че терапиите и ваксините да не са само от полза за богатите държави, в които се откриват и произвеждат, а и за стотици милиони хора в бедните страни.
Само Германия ще задели 525 млн. евро директно като резултат от тази конференция. Канцлерът Ангела Меркел обаче добави, че в усилията за укрепване на глобалното здравеопазване Берлин смята да задели общо 1.3 млн. евро. Френският президент Еманюел Макрон каза, че сумата, която страната му ще даде за ваксина и начини за лечение на коронавируса, достига 500 млн. евро.


Приносът на Великобритания е известен от сутринта, тъй като премиерът Борис Джонсън обяви, че размерът на финансирането ще е около 388 млрд. лири (441 млн. евро).


Още по-голям в създаването и разпространението на ваксина е приносът на Норвегия - премиерът Ерна Солберг обяви, че става дума за 1 млрд. долара (914 млн. евро).


Испания ще допринесе за фонда със 125 млн. евро, от които 50 млн. ще бъдат дадени за разработка на ваксина, а 75 млн. ще отидат при Коалицията за иновации в подготовката за епидемии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK