Не всички вярват на турския "успех" срещу COVID-19

Турските градове изглеждаха сковани от блокада в последния месец, но само за почивните дни.

© Associated Press

Турските градове изглеждаха сковани от блокада в последния месец, но само за почивните дни.Турция премахва ограничение след ограничение, разхлабва наложени икономически мерки, тръби успеха на отличното си здравеопазване в овладяването на COVID-19. Поне 64 държави (до снощи) са получили медицински доставки от нея заради коронавируса - самолети ги разнасят от Анкара и Истанбул до няколко континента.


Числата разкриват чудо - най-острия ръст и най-резкия спад на случаите. Информация за необичайно висока смъртност и несъобразяване със стандартите на СЗО обаче вървят ръка за кампания срещу всички, които оспорват турския успех, и с отказ да се допусне, че здравните системи може би улавят малка част от случаите.


Защо югоизточната съседка на България реагира по този начин и защо данните ѝ не се приемат единодушно? "Дневник" обобщава как Турция се изправи срещу COVID-19 и потърси турски експерти за коментар.


Турция избра друг път
Турция е транзитна точка между Европа и Азия по суша и един от най-важните възли в международния въздушен транспорт, но обяви първите си случаи сравнително късно - на 11 януари. За месеца, който последва, случаите се разрастваха рекордно бързо. Турция рискува да стане новата Италия, заяви пред независимото издание "Дувар" професорът по биология от Бостънския колеж Емрах Алтъндъш. Опасността се потвърждаваше от здравите връзки и по-честите контакти между поколенията в Турция, влошили ситуацията и в Южна Европа.


Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу предупреждаваше, че в града с 16 млн. население може да се стигне до епидемия от невиждан мащаб ако дори само малка част от хората отидат на работа. "Цунами идва в градовете ни," каза още Алтъндъш за "Ню Йоркър".


Блокади, каквито въведе Европа, обаче нямаше. Президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че няма да жертва икономиката и да скове мегаполиси като Истанбул в работни дни. Опасно слабата лира, високият дълг, свиващите се чужди резерви, нарастващата безработица не превърнаха страната в най-подготвената за справяне с пандемии. Затова той опита друго: постави под пълна карантина хора под 20 и над 65 години, увеличи тестовете, подсили интензивните отделения (препълващи се 2 седмици след първите случаи) и спря връзките между големите градове. През април започна да налага и забрани за излизане в почивните дни. Първата, обявена часове преди началото, предизвика панически струпвания.


Независимо от това стратегията, изглежда, даде плодове.


Страната с най-острата крива не просто рязко премина към плато на новите случаи. Графиката показва рязък спад; здравният министър Фахретин Коджа смая мнозина анализатори с идеята, че вирусът вече е "победен" в момент, когато (според сегашните изчисления) Турция е минавала през пика на заразяванията.

В последните дни оздравелите надхвърлят няколко пъти новите случаи. Броят на починалите е значително по-малък дори от този на Германия (който нараства в последните седмици). През ден се обявява ново разхлабване на мерките, а в по-голяма степен освобождаването би трябвало да е факт след края на свещения месец Рамазан.


Може ли обаче да се вярва на тези данни?


Здравният министър Фахретин Коджа и лекари аплодират президента Реджеп Тайип Ердоган след негова реч за откриване на болница в Башакшехир, Истанбул, 20 април 2020 г.<br /><br />В последните години в Турция, където почти цялата власт се оказа и формално в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган след официалния преход към президентска република, вярата в турските данни често може да бъде силно разклатена.

© Associated Press

Здравният министър Фахретин Коджа и лекари аплодират президента Реджеп Тайип Ердоган след негова реч за откриване на болница в Башакшехир, Истанбул, 20 април 2020 г.


В последните години в Турция, където почти цялата власт се оказа и формално в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган след официалния преход към президентска република, вярата в турските данни често може да бъде силно разклатена.


Как се броят случаите


"Дневник" потърси Емрах Алтъндъш няколко седмици след първите му предупреждения. "Имаме над 117 хил. (към момента на разговора - бел. ред.) случая и 3000 жертви - това самото е цунами", каза той, попитан дали смята, че опасенията му са се оправдали.


Алтъндъш, критикувал първите колебливи стъпки на Турция, е със същото впечатление от разговори с колеги и познати там. "Приятелите ми казват, че виждат намаляване на случаите в сравнение с преди 2 седмици", каза той в телефонния си разговор с "Дневник" миналата седмица. Турските медии обаче представят борбата с COVID-19 като успех и това може да е опасно, смята той.


"Пандемията не спира, а само се забавя... А хората се успокояват, виждаме истории от турските градове за хора, които се разхождат без маски, без социално дистанциране и съм загрижен какво може да видим през следващите 2 до 4 седмици."


Емрах Алтъндъш,

биолог


Алтъндъш цитира члена на научния съвет към парламента Алпай Азап, според когото вероятно има толкова заразени с отрицателни PCR тестове, колкото са заразените с положителни. "Числата не отразяват броя и трябва да го удвоим", смята Алтъндъш. Проблемът с точността на PCR тестовете обаче не е турски, а световен.


По-спорен се оказа друг проблем - необичайно високата смъртност. Равносметката само за Истанбул, където са над половината случаи в страната, бе за 2100 повече починали между 9 март и 12 април, отколкото за същия период в предишните години, показа материал на "Ню Йорк таймс". В цяла Турция до 12 април има регистрирани 1198 починали заразени.


Половин дузина турски експерти забелязаха несъответствието. Сред тях бе Дженгиз Зоплуолу от университета в Маями. Той откри чрез (сега частично изтрити) данни от държавния портал, че между 1 и 27 март в Истанбул смъртността само сред хората над 64 години е с 234 души над предишната година в период, когато всички починали пациенти с COVID-19 в Турция бяха 92-ма.


Абдула Айдоган от Колумбийския университет установи чрез същия ресурс, че между 20 и 27 март са починали с 325 души повече в сравнение със средното за 10 години.


В отделна публикация Айдоган забеляза, че смъртността в Турция остава забележително устойчив дял от потвърдените случаи в изследван 10-дневен период - толкова ниска вариация има само в Китай и Иран. "Може да има разумно обяснение отвъд манипулацията на данните в официални доклади. За него обаче ще научим само ако Турция направи значими стъпки в подобряването на прозрачността и отчетността в споделянето на данните", пише за "Ахвал".


Би ли си позволила обаче Турция да манипулира толкова чувствителни данни? Досега е имало достоверни "обвинения относно досегашната тенденция на (Партията на справедливостта и развитието) да манипулира данни за инфлацията, безработицата, изборните резултати и други," каза Айдоган, потърсен от "Дневник" за уточнения. Попитан какви данни му липсват, за да може да се изследва картината на заболяването, той отговори по имейл: "разбивка на смъртността от COVID-19, положителните случаи по възраст, място и друга основна информация", както и "разбивка на общата смъртност в страната по възраст, място и причина за смъртта". По думите му е нужно властите също така да "отговарят точно на въпроси, които хората повдигат за статистиката".


Последните две изисквания не са силна страна на турския кризисен щаб.


Анкара не предоставя изчерпателни данни за случаите на коронавируса по градове, липсва и пълноценна информация по провинции. Коджа показа една карта на 9 април.


За публикацията на "Ню Йорк таймс" той каза, че става дума за данни за "необичайно много погребения" в Истанбул заради прекъснатите връзки с други градове (теза, която прие и "Файненшъл таймс" и не включи Истанбул в изследване на смъртността). "Писах за това и доказах, че историята няма нищо общо с "погребения на грешното място", защото изследваните данни не са за това къде са погребани хората, а къде умират", обясни Айдоган за "Дневник".


Срещу тезата на Коджа говори и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. В телевизионно интервю той предупреди и че починалите в мегаполиса са се увеличили рязко. По-скромна оценка даде "Файненшъл таймс", чиито изследователи внезапно промениха мнението си за турския случай, според Айдоган - след разговор с него.


В. "Дейли сабах" <a href="https://www.dailysabah.com/politics/altun-urges-nyt-to-correct-mistake-of-ignoring-turkeys-success-in-covid-19-efforts/news" target="_blank">съобщи</a>, че директорът на комуникациите на президента е написал писмо до "Ню Йорк таймс" с искане да поправи грешката, която допуска, пренебрегвайки турския успех в борбата с COVID-19.

© Associated Press

В. "Дейли сабах" съобщи, че директорът на комуникациите на президента е написал писмо до "Ню Йорк таймс" с искане да поправи грешката, която допуска, пренебрегвайки турския успех в борбата с COVID-19.


Със смъртните случаи има още един проблем, за който съобщи Турската лекарска асоцация преди месец. Доктор в Мерсин, починал след лечение на коронавирус, но записан като жертва на пневмония, даде повод на асоциацията да предупреди, че Турция не използва стандартите на Световната здравна организация за вписване на COVID-19 в смъртния акт независимо от основната причина.


Други експерти са по-радикални от Айдоган и направо говорят за "прикриване" на смъртни случаи. Попитан дали допуска манипулация, Алтъндъш каза: "Искам да вярвам, че не ги намаляват изкуствено." Обясни обаче, че ако има скрити случаи, те може да са колкото официално обявените (и това се отнася и за смъртните) и начина на броене. "Тази настройка се подкепя от политиците - те не искат броят да се показва по-голям, а дори с тези числа сме седми по случаи (малко след разговора това място получи Русия - бел. ред.) и мисля, че има политическа мотивация." Дори само съобщаването на заразените, доказани с PCR, е начин на манипулация по неговите стандарти, но това не е само турски проблем.


"Смели професори говорят, но ни нападат"


Турските власти са внимателни с информацията за COVID-19. Най-малко 402-ма души са задържани за месец и половина за споделяне на "фалшиви и провокативни" данни за коронавируса след проверка на най-малко 6000 профила в социалните мрежи. Потребителите опитали да "всеят паника", например с обвинения, че властите не правят достатъчно или че заразените и починалите са много повече, обяснява за "Асошиейтед прес" служител на вътрешното министерство в Анкара.


Затова повечето съмнения в турските данни са от чужбина. "Липсата на свобода на словото се отразява на дебата", каза Алтъндъш. "Ако хората се чувстват заплашени, се самоцензурират. Но въпреки потистивечството срещу хората турските доктори и Турската лекарска асоциация дават много гласност и бих препоръчал да се следи какво казват 80% от докторите; те обаче не могат да си намерят място в турските медии. Все още има и смели професори, които говорят за проблемите, но ги нападат, правителството се опитва да ги маргинализира."


Турската лекарска асоциация не отговори на въпроси на "Дневник" по темата.


Турски медицински дарения за САЩ, изпратени на 28 април. Турция постоянно изтъква на колко държави помага в битката с COVID-19.

© Associated Press

Турски медицински дарения за САЩ, изпратени на 28 април. Турция постоянно изтъква на колко държави помага в битката с COVID-19.


Равносметката - качествена медицина, некачествена информация


При все това Турция се справя по-добре от други големи държави, засегнати от пандемията, дори данните за заразени и починали да не са точни. Предвид непълната блокада, избрана заради икономиката, ситуацията можеше да е по-лоша.


Алтъндъш отчита като успех поставянето под пълна карантина на всички извън активната възраст и увеличените легла в интензивните отделения. Той критикува ниските здравни разходи на страната в сравнение с другите в ОИСР (едва 4.2%, при средно 8.8). Признава обаче: "Турция има най-доброто здравеопазване в Югоизточна Европа и Близкия изток. Университетите помагат значително в изследването на вируса и вариантите за лечение."


Турският отговор срещу COVID-19 има един проблем: недоверието.


"Процесът на справяне с пандемията не е прозрачен. А с тези данни казват, че Турция е свършила страхотна работа и смъртността е по-малка, отколкото в Европа, а политиците разказват истории за успех, които просто не са верни", продължава биологът.

В Европа и (почти навсякъде) другаде - и тук България не прави изключение - властите признават, че данните, с които разполагат, може да са само върхът на айсберга. Турция се защитава, нападайки източниците на различни твърдения, макар феноменът "необичайна смъртност" да се забелязва в повечето засегнати и добре изследвани държави и да не е нещо, за което властите, неподготвени за сблъсък с пандемия, да могат еднозначно да бъдат държани отговорни.


След множество посегателства срещу права и свободи и затягане на хватката около медиите Турция трудно убеждава критичните гласове, че не лъже, дори всъщност да не го прави.


Страховете на критиците може да се окажат пресилени. В момента обаче те са основателни - мащабите на турската икономика, на населението и свързаността ѝ с Европа (и с България) предполагат, че фалшиво самочувствие за "победа" над заразата - каквото властите опитват да предадат на жителите с политическа цел - може опасно да прелее. Космополитният SARS-CoV-2 показа, че лесно преминава граници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Любопитно

  Преди да мине Байрама Турция няма да отлепи !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ердоган, замени часовете по биология за дарвиновата теория с часове по вероизповедание - при следваща пандемия след 10-20 години очакваме още по-впечатляващи резултати само чрез молитви.

  Ердоган върви по стъпките на Путин - първо криене, отричане и тръбене как няма вирус в държавата, после криво-ляво признаване на проблема, после изпращане на някой и друг самолет нейде по света и тръбене с цел изчистване на имидж и накрая - манипулация на данните.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3529 Весело

  "Турските власти са внимателни с информацията за COVID-19. Най-малко 402-ма души са задържани за месец и половина за споделяне на "фалшиви и провокативни" данни за коронавируса, след проверка на най-малко 6000 профила в социалните мрежи. Потребителите опитали да "всеят паника", например с обвинения, че властите не правят достатъчно или че заразените и починалите са много повече, обяснява за "Асошиейтед прес" служител на вътрешното министерство в Анкара."

  Турските власти се борят срещу истината, не срещу ковида.......

 4. 4 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Много ми се иска да им вярвам, ма като ги знам как послъгват, просто няма начин.

  "Турция не използва стандартите на Световната здравна организация за вписване на COVID-19 в смъртния акт "
  Имат си техни стандарти хората.

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2439 Гневно

  Мамка ви отличникът е само един и той е България.
  Според демографията и масовото връщане на населението от чужбина .
  Тука трябваше да е мор но не стана.
  Страхът е че някой щесе усети и ще попита.
  А защо при българите не беше така?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Турция може много да се ежи, ама летен туристически сезон НЯМА да има. Всичката храна която произвеждат, ще трябва да си я ядат сами.

 7. 7 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ами турската светска опозиция има нужда от поводи да реве и да хули правителството, дори когато то очевидно се справя отлично със овладяването на епидемията ковид 19.

 8. 8 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  Ще има, ще има. Да му мислят Гърция, Италия и Испания.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2983 Любопитно

  Само като видя, че имат 2 пъти по-малко починали от Германия, и разговорите приключват. Чудеса не стават....

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  Аз вярвам само на Ети! Сега като дойде ще ни обясни как геврекчията е спасил Анадола от тази гюленистка чума🙈🙊🙉🐫

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Че са "първооткриватели" на ефективните военни дронове знаех, може илач и ваксина да са открили срещу Коронта, тайно.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3529 Весело

  В Турция ковида беше победен - със заповед на султана ! Край на поредната гюленистка пропаганда ! Да заповяда Фолксваген да си строи завода, султана го очаква.......

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Към днешна дата в Турция вече има над 78 000 излекувани и под 50 000 активни случаи на болни с ковид 19. Като цяло броят на случаите бързо намалява. А светската опозиция преди 2-3 седмици ревеше как интензивните отделения били пълни и скоро нямало да има места в болниците.

 15. 15 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Ами имат малко починали, да. По-младо население, по-добро здравеопазване, по-малко демокрация и либерални светски ценности. Нищо чудно не виждам.

 16. 16 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 40 Весело

  не всички вярват и в корона вируса.

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2983 Весело

  До коментар [#15] от "ygo11542256":

  за по-младо население и по-добро здравеопазване - добре, малко ми се загуби връзката с по-малкото демокрация и либералните ценности, ама карай.
  ще се радвам турция да овладее пандемията и да се възстанови, само идиот може да желае лошото на съседите си, а и при първа възможност пак ще посетя Истанбул.
  но ще ме прощаваш, ще продължа да не вярвам на данни от сегашната турска власт.
  пак повтарям, чудеса не ста-ват, анадънму?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 40 Весело

  До коментар [#12] от "samoedin":

  споко ще дойдат да си го построят. а ти тогава пак ще квичиш.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Какво значи наложилото се "спазват социална дистанция"? На старото "физическа дистанция" или само дистанция какво не им харесаха?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#7] от "ygo11542256":

  нелду ве аркадаш бизим... ?

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2746 Любопитно

  ...
  При все това Турция се справя по-добре от други големи държави, засегнати от пандемията, дори данните за заразени и починали да не са точни. Предвид непълната блокада, избрана заради икономиката, ситуацията можеше да е по-лоша ...
  —цитат от коментар 0 на матряла

  Ключовото в матряла.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#14] от "ygo11542256":

  официалната пропаганда я знаем ... Реджеп е велик , а ти очевидно си неговия пророк ... та Аферим машаллах чожум

 25. 25 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Просто трябва да започне туристическият сезон и вече по турските медии дават репортажи от хотелите, които в момента се ремонтират и как се подготвят за новият сезон, с дезинфекции, с разредени резервации и т. н. Даже се обсъжда дали само турци от Турция ще идват да почиват или ще има и чужденци. Хотелите ще се пълнят максимално на 60 % от капацитета си за да има социална дистанция. Но всичко това за да се случи трябва вирусът да отмине.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Не знам дали лъжат за починалите ама за излекуваните лъжат на килограм. Няма държава дажее и Китай дето да дава такова бързо изчистване.
  Ама статистиката бе е най-важното.
  Лирата се срива със скоростта на скоростен влак.

 27. 27 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Иначе турските блогъри в ютуб коментират, че явно идват нови избори, защото Турция е в криза, доларът мина границата от 7 лири за 1 един долар и продължава да расте. Турция печата лири, което е една от причините лирата да пада. Отделно резервите в момента са 50 млрд. долара, а дълговете които скоро трябва да се плащат са 175 млрд. долара.
  Турция имаше доста голям резерв от долари, но след 2018 г. и кризата предизвикана от бездарната външна политика на Ердоган и арестуването му на пасторът Брансън докара Турция до положение да е принудена постоянно да продава долари, за да задържа курса на лирата.

 28. 28 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Иначе в Турция има и хора с пари, гледах вчера в ютуб една блогърка, която казваше че родителите ѝ (изселници от България) до такава степен скучаели заради карантината, че мислели да вдигнат още 2 етажа на къщата и от 3 етажна да стане 5 етажна.

 29. 29 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Не знам дали лъжат за починалите ама за излекуваните лъжат на килограм. Няма държава дажее и Китай дето да дава такова бързо изчистване.Ама статистиката бе е най-важното.Лирата се срива със скоростта на скоростен влак.
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  Нямат избор. Идва турист. сезона и ако не закрепят положението нещата ще загрубеят доста.

 30. 30 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Е как да вярват хората, като няма успех.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#29] от "dpnps":

  Трябва да си пълен идиот световен, че да вярваш, че тази година ще има туристически сезон по света. Аз разбирам Гърция, Турция и Кипър, че икономически загиват без туризма ама пазарите на туристите да най-заразените страни. Съответно дори тези могъщи икономики не е ясно от какво ниво ще стартират. Сиреч какви доходи ще имат.

 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 958 Разстроено

  А Мутафчийски твърдеше, че труповете не можело да се скрият...

 33. 33 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Не само тази година. Докато не се открие ваксина и хората не се успокоят, няма как да има международен туризъм. Сега може някой да си пътува в самата страна на планина или даже на море (има и слабо посетени пустинни места все още), на палатка отделно дистанцирано.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  "В последните дни оздравелите надхвърлят няколко пъти новите случаи. Броят на починалите е значително по-малък дори от този на Германия (който нараства в последните седмици). Може ли обаче да се вярва на тези данни?"

  По принцип не може да се вярва на авторитарния режим на изкукалия Ердо-ганчо. Така, че краткия отговор е не.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonim440":

  Туризмът няма да е същият. Ще започне от нулата. Затова България не трябва да излива и един лев в туризма. Като почне, който се адаптира и оцелее ще оцелее. Това е положението.

 36. 36 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  В София ще преоткрием Витоша и може да започнат хората да правят градски туризъм, София го позволява, защото има голяма планина. И то не да се ходи на ски или организирано на групи, просто всяко семейство може през уикенда да е на Витоша. Хората може и да престанат да се вглеждат много надалеч, просто ще започнат да ценят това, което имат у дома си. И вие в Габрово си имате планина, бил съм там на хижа, много беше хубаво. Въобще България може да предложи страшно много на туристите, има си планини, море, язовири, реки, езера...

 37. 37 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1908 Весело

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":В София ще преоткрием Витоша и може да започнат хората да правят градски туризъм, София го позволява, защото има голяма планина. И то не да се ходи на ски или организирано на групи, просто всяко семейство може през уикенда да е на Витоша. Хората може и да престанат да се вглеждат много надалеч, просто ще започнат да ценят това, което имат у дома си. И вие в Габрово си имате планина, бил съм там на хижа, много беше хубаво. Въобще България може да предложи страшно много на туристите, има си планини, море, язовири, реки, езера...
  —цитат от коментар 36 на anonim440


  .......и....СТАРА ПЛАНИНА е БЛИЗО.......!!!!????!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#36] от "anonim440":

  В Габрово сме си като парк. Но и тука туризмът е ударен. Ама никой не хленчи въпреки, че 1500 безработни още първата седмица. Ама Боженци, Узана и особено Трявна ги удари. Но пък после шивашките фирми, а те в Трявна да особено много ги върна на работа щото за прословутите маски има все още голямо търсене. Само, че вместо бански в Трявна шият маски например:)

 39. 39 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  До коментар [#37] от "kesh":

  То в България всичко е близо...
  Руснаците като кажат "рядом" и разбират 200-300 км. разстояние...

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  И аз желая на Турция, както и на всички, епидемията да минава и заминава, но тези неща не стават по заповед, па била и султанска.
  То същото е и с туризма, може да отварят курорти и хотели, но нали някой трябва да ходи в тях и както, не казвам че е добре, но огромен процент от хората с възможности са се панирали, че и на самолет ги е страх да се качат, да отидат да почиват, при това баш в Турция, та да проверят как работят мерките на Ердо...малко се съмнявам.
  Всички сме чували колко сериозен е процента на руските турсито в Турция, които също в момента са затънали в епидемията, та едва ли ще им е до Турция и второ, голям брой туристи от силно заегната дуржава са опасни и за останалите, та се съмнявам, че света ще почива и налива пари в Турция.
  За Фолксваген също не се знае, още повече че автомобилната промишленот също е заегната и продажбите са силно намалени.

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Много турски учени смело казват, че режима не им дава всички данни !!
  Факт е, че аскера отложи много учения и това е доста показателно !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Ердоган върви по стъпките на Путин - първо криене, отричане и тръбене как няма вирус в държавата, после криво-ляво признаване на проблема
  —цитат от коментар 2 на Аз


  Що бе, Тръмп по адекватна политика ли имаше? В страни, където 1/3 - 1/4 от населението е събрано в няколко мегаполиса и за един ден всички минават през метрото, мерките за социална дистанция са коренно различни от тези в Добрич, например.

 43. 43 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Карантината на хората на възраст над 65 години може да намали смъртността, но заразата се разпространява не само от млади хора до 20 години, а и от всички останали, които сега ходят на работа. Разбира се те имат и възрастни родители, баби и дядовци с които сигурно контактуват и могат да заразят, защото заразата се разпространява и от хора, които нямат симптоми. Епидемията в Турция няма да бъде победена скоро.

 44. 44 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  Напълно съм съгласен с теб!

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Къде е турският Ленин да обяви, че комунизмът може да победи и в една отделно взета държава стига да има партия хегемон и планово стопанство.

 46. 46 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":В София ще преоткрием Витоша и може да започнат хората да правят градски туризъм, София го позволява, защото има голяма планина. И то не да се ходи на ски или организирано на групи, просто всяко семейство може през уикенда да е на Витоша. Хората може и да престанат да се вглеждат много надалеч, просто ще започнат да ценят това, което имат у дома си. И вие в Габрово си имате планина, бил съм там на хижа, много беше хубаво. Въобще България може да предложи страшно много на туристите, има си планини, море, язовири, реки, езера...
  —цитат от коментар 36 на anonim440


  Седя и размишлявам върху това дето си написал. А беше ли нужно цялата тая работа със затварянето на градовете. Не можеше ли по-добре да се затворят външните граници на държавата, вместо те да са отворени, а вътре да седим затворени по градовете. Това си е безумие...

 47. 47 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":В София ще преоткрием Витоша и може да започнат хората да правят градски туризъм, София го позволява, защото има голяма планина. И то не да се ходи на ски или организирано на групи, просто всяко семейство може през уикенда да е на Витоша. Хората може и да престанат да се вглеждат много надалеч, просто ще започнат да ценят това, което имат у дома си. И вие в Габрово си имате планина, бил съм там на хижа, много беше хубаво. Въобще България може да предложи страшно много на туристите, има си планини, море, язовири, реки, езера...
  —цитат от коментар 36 на anonim440


  Седя и размишлявам върху това дето си написал. А беше ли нужно цялата тая работа със затварянето на градовете. Не можеше ли по-добре да се затворят външните граници на държавата, вместо те да са отворени, а вътре да седим затворени по градовете. Това си е безумие...

 48. 48 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":В София ще преоткрием Витоша и може да започнат хората да правят градски туризъм, София го позволява, защото има голяма планина. И то не да се ходи на ски или организирано на групи, просто всяко семейство може през уикенда да е на Витоша. Хората може и да престанат да се вглеждат много надалеч, просто ще започнат да ценят това, което имат у дома си. И вие в Габрово си имате планина, бил съм там на хижа, много беше хубаво. Въобще България може да предложи страшно много на туристите, има си планини, море, язовири, реки, езера...
  —цитат от коментар 36 на anonim440


  Седя и размишлявам върху това дето си написал. А беше ли нужно цялата тая работа със затварянето на градовете. Не можеше ли по-добре да се затворят външните граници на държавата, вместо те да са отворени, а вътре да седим затворени по градовете. Това си е безумие...

 49. 49 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#29] от "dpnps":Трябва да си пълен идиот световен, че да вярваш, че тази година ще има туристически сезон по света. Аз разбирам Гърция, Турция и Кипър, че икономически загиват без туризма ама пазарите на туристите да най-заразените страни. Съответно дори тези могъщи икономики не е ясно от какво ниво ще стартират. Сиреч какви доходи ще имат.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  Възможно е и да има. Респираторните вируси не държат на жега.

 50. 50 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Не можеше ли по-добре да се затворят външните граници на държавата, вместо те да са отворени, а вътре да седим затворени по градовете.
  —цитат от коментар 46 на T.M.


  Вярно, но нали се сещате каква врява щеше да се вдигне как държавата е мащеха за гражданите си. Как не допуска да се приберат предприемчивите и работливите, които изхранват нас тъпите и мързеливите, които сме останали тук.
  Е, през последните дни точно видяхме кой колко струва. Прибират се с поставена диагноза или симптоми, бягат от здравния контрол на летището, отказват да се изследват, качват се в таксито и отиват на село, като междувременно наръсят вируса на куп неподозиращи хора около себе си.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  САЩ и други западни държави инвестираха във времето трилиони,а Турция продължава да е изостанала и банкрутирала държава..Така е защото в тази ориенталска и лукова държава не се извършват никакви реформи.Сегха при този калпав режим от ислямски тип нещата станаха трагикомични....Манипулациите,терора и корупцията са ежедневие в Турция....Ердоганчо скоро ще го бият с тояги, гладните и мизерстващите..

  shlshlshlshl
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  А някой вярва ли,ч е в Русия на над 160 000 заразени има малко над хиляда починали?

 54. 54 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":

  А НЯМА ДА ИМА ,КОЙ КАЗА? .щЕ ИМА И ОщЕ КАК.КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ВЯРВА ТУРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е НАД ЕВРОПЕЙСКОТО ТАКОВА(ТАКА СЕ ОКАЗА)А ТУРСКИЯТ ТУРИСТИчЕСКИ ПРОДУКТ Е С НАЙ-ДОБРОТО СЪОТНОшЕНИЕ ЦЕНА -КАчЕСТВО В СВЕТА(ФАКТИ )ОБОРЕТЕ МЕ АКО МОЖЕТЕ.Аз пътувам на 7 юли и после на 4 октомври.МНОГО БЪЛГАРИ ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА ПРИЕМАТ ,чЕ ТУРЦИЯ Е ЕДНА ОТЛИчНО РАЗВИВАщА СЕ ДЪРЖАВА И В МНОГО АСПЕКТИ Е ПО-НАПРЕД ОТ СТРАНИ СТАРИ чЛЕНКИ НА Т.НАР ЕВРОПЕЙСКИ СЪюЗ.ОБИчАЙТЕ ИСТИНАТА,ТЯ ПРАВИ СВОБОДНИ А СВОБОДАТА Е ПОчТИ ВСИчКО.

 55. 55 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#53] от "Роси":

  Какво общо има Русия със тази статия? Признайте си че сте платен трол!

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#34] от "Иво":

  Благодаря ти Ивчо. ...
  Единствения ти коментар в статията , ми е мерило. .....че каквото кажеш е точно обратното. ...

  Bukalemun
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#55] от "Веселяк У":

  До коментар [#53] от "Роси":

  Какво общо има Русия със тази статия?
  =======
  Росито е нещо като отбой ,колега ....:)
  Охладнее ли интереса към една статия , Тя и сваля кепенците.....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#54] от "bnc59488372":

  ОБИчАЙТЕ ИСТИНАТА,
  ======
  :)......тук вече сте поискали много. ...!

  Bukalemun
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#41] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Много турски учени смело казват, че режима не им дава всички данни !!
  =======
  Смело ли ?
  Как така смело , бе човек. .....Турция не беше ли ислямска диктатура?
  Я си свери данните, че нещо си се оплел....!

  Bukalemun
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Ха ха .......викаш ....на инат на скуката към просперитет. .....
  Спокойно.....ти не си трол. Коментара ти , го потвърждава. ....

  Bukalemun
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#61] от "dfjftriktrcdt":

  но от страх пишете както ви нареди оня глупак
  =======
  Статията за Тръмп ще излезе довечера.....
  Успокой топката....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1908 Разстроено

  До коментар [#61] от "dfjftriktrcdt":но от страх пишете както ви нареди оня глупак=======Статията за Тръмп ще излезе довечера..... Успокой топката....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  .......в тези трудни времена се питам дали има МЯСТО за ПРЕТЕСНЕНИЕ.......!!!!???!!!!....въпреки ,че съм УБЕДЕН ,че БЕРАТ ще се СПРАВИ....!!!!!.... https://www.investor.bg/novini/130/a/turskata-lira-udari-rekordno-dyno-spriamo-dolara-303830/

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 64. 64 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1908 Весело

  До коментар [#61] от "dfjftriktrcdt":но от страх пишете както ви нареди оня глупак=======Статията за Тръмп ще излезе довечера..... Успокой топката....
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  https://tradingeconomics.com/turkey/gold-reserves

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 65. 65 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3866 Любопитно

  До коментар [#64] от "kesh":

  Това някаква колосална сума ли е?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 66. 66 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2988 Весело

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Губиш си хладнокръвието !!
  Вече не разбираш и какво четеш !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  He всички вярват, ама са на улицата. По пазарите вървят един през друг. Същото е и по улиците на гъсто населените квартали. От една страна тълпи, от другата броя на новозаразените бързо пада. Странна работа.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#66] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Хайде без увъртания......
  Задал съм ти въпрос, който дори не е риторичен.....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Весело

  До коментар [#55] от "Веселяк У":

  Вчера си отеорил профила и вече знае кой е трол и кой не.

  ¡¡¡ трол !!!

 70. 70 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Какво значи наложилото се "спазват социална дистанция"? На старото "физическа дистанция" или само дистанция какво не им харесаха?
  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Както и да е. В Истабул липсват всички видове дистанция. Не можете да прекосите нито един квартален пазар без физически допир с поне 50 човека. Поне.

 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Турция не беше ли ислямска диктатура?
  До коментар [#59] от "eti mehter":

  Ключовото е диктатура, а ислямът е само средство.
  Какво стана, Ердо нали щеше да редактира корана ? ЧакЧакаме с нетърпение.

 72. 72 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 502 Любопитно

  До коментар [#68] от "eti mehter":

  Я първо отговори за прехвалената помощ от Турция към 55? държави.

  https://edition.cnn.com/2020/05/07/uk/uk-turkey-ppe-gowns-safety-gbr-intl-scli/index.html

  Връщат я като негодна, ако не знаеш английски, ползвай транслатора. Ставате смешни в безсилието си!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#71] от "half truth":

  Какво стана, Ердо нали щеше да редактира корана ?
  ========
  Корана бе редактиран (хаша) през 1923 та......
  Ердо само ще припомни оригинала....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#71] от "half truth":

  Ключовото е диктатура....
  Ха така.....кажи му....че гръка се самозабрави.....в анти турския си екстаз.....
  Не може и двете едновременно.....
  Хем да казваш че е диктатура, а от друга страна да виждаш смелите заявления в нея....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Весело

  До коментар [#73] от "eti mehter":

  Тц. Ердоган говореше за осъвременяване на корана (за güncelleme), a не за връщане в миналото. Каза,че, никой не можел да настоява законите на исляма да се прилагат като в 7- ми век. Аз го изслушах с отворена уста. От де беше намерил тая смелост? Ама нещо не му се получи и на следващия ден замлъкна. Хи хи.. Това ще е голям майтап. Ердо не забравя, падне ли му случай пак ще се пробва.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Весело

  До коментар [#75] от "half truth":

  Дай линк или видео.....че много ти е провокативна иддиата....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Неутрално
 78. 78 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Весело

  До коментар [#76] от "eti mehter":
  Ето ви го и от устата на самият Ердоган ходжа :
  https://youtu.be/uR5DA7i3aIs

  Спекулирам ли? Това е риторичен въпрос. Можете да не отговорите или да отговорите след рамазана.

 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#77] от "half truth":

  İslamın güncellemesi......не е редактиране на Исляма, Мария......
  Защо провокираш от първа инстанция, не е ясно?
  Güncelleme е преди всичко актуализиране, а не редактиране.....
  Провокативния ти подход е поразяващ.....
  Това да не ти е Библията.....редактирана стотици хиляди пъти......!?

  Bukalemun
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#78] от "half truth":

  Щом си се закахърила толкова много за Корана......къде беше когато Гюлен го редактираше ежедневно чрез монолозите си....?
  А когато американците създадоха ДАЕШ..... защо мълчеше?
  Ти ще си нито първата....нито последната която си позволява да петни Книгата......

  Bukalemun
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3763 Разстроено

  До коментар [#77] от "half truth":

  Паднах ми от очите, да знаеш......
  Не трябваше да го отваряш този дебат.....
  И преди го правеше, но си запушвах ушите, белким си усетиш грешката.....
  Много исках да ти кажа..... "какво знаеш ти за Исляма".....но там е работата, че ти знаеш, но въпреки това провокираш.....
  Не знаеш обаче нещо друго.....
  Че с този си начин на мислене......ставаш евтин инструмент на едни по големи душмани на една религия.....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nick":

  Уважаеми "господине", ако правилно съм разбрал съм профан, защото смятам, че часовете по биология са по-важни от часовете по вероизповедание?
  Не занам как разбрахте, че призовавам към консуматорско общество, което явно презирате, затова хайде да ми покажете как се прави - откажете се от всичко, което консумирате - електричество (махнете - телефон, лаптоп, котлон, фурна), бензин (вече без кола), плодове, зеленчуци и т.н. хванете корана, натоварете се в каруцата си с жената и заминавайте на село - там алах каквото ви даде.

 83. 83 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2019 Весело

  Провокативния ти подход е поразяващ..
  До коментар [#79] от "eti mehter":

  Провокативен е Ердоган ходжа. Затова като ги пита журналистката “как възприемат думите на Ердоган за актуализиране на курана” се оказва че всеки уличен минувач го е разбрал по различен начин.
  Най ми хареса онзи дето отговаря, “Ердоган е нашият лидер, щом той казва че трябва да се актуализира, значи трябва.”


 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#51] от "dfjftriktrcdt":

  Защо лъжеш за ети че бил с едно око? Не ти ли омръзна да обиждаш?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 85. 85 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#51] от "dfjftriktrcdt":Защо лъжеш за ети че бил с едно око? Не ти ли омръзна да обиждаш?
  —цитат от коментар 84 на vesolr


  Мале,ти не виждаш ли какъв аватар е сложил???Е, нали сте от един етнос и се защитавате.....Кога ще ходиш в Турция да си видиш роднините????Пиши на БоДжо да ти прати пари,той ще рти помогне по етническа линия...

  shlshlshlshl
 86. 86 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Провокативния ти подход е поразяващ..До коментар [#79] от "eti mehter":Провокативен е Ердоган ходжа. Затова като ги пита журналистката “как възприемат думите на Ердоган за актуализиране на курана” се оказва че всеки уличен минувач го е разбрал по различен начин. Най ми хареса онзи дето отговаря, “Ердоган е нашият лидер, щом той казва че трябва да се актуализира, значи трябва.”
  —цитат от коментар 83 на half truth


  Ети и Весолрчо ги остави,те винаги ще защитават своя вожд,докато е жив и на власт...

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK