Демокрацията в България още отстъпва заради контролиране на медии и избори

Само 6 от анализираните 29 държави са определени тази година като стабилни демокрации. България е сред четирите "полуконсолидирани демокрации". Най-много (10) са хибридните режими. Само Армения е "полуконсолидиран авторитарен режим" и останалите 8 държави са твърдо авторитарни.

© Дневник

Само 6 от анализираните 29 държави са определени тази година като стабилни демокрации. България е сред четирите "полуконсолидирани демокрации". Най-много (10) са хибридните режими. Само Армения е "полуконсолидиран авторитарен режим" и останалите 8 държави са твърдо авторитарни.България достигна най-ниското ниво в развитието на демокрацията за последните 10 години. След като почти неотклонно влошаваше показателите си от 2010 г. насам, тя така и не успя да излезе от групата на бившите комунистически държави с полуустановена демокрация и пропада към категорията на хибридните режими между демокрация и авторитаризъм. Тази година заслугата за поредното отслабване на демокрацията в нас е на два фактора - продължаващото унищожаване независимостта на медиите и намесата на ГЕРБ в изборния закон и финансирането на партиите.


Това посочва в годишния си доклад за страни в преход американската фондация "Фрийдъм хаус". Този път авторите са избрали и заглавие, което обобщава всичко, случило се в района за 10 години: "Падането на демократичната фасада".Отстъплението от демократичните принципи е водещата тенденция на отминалото десетилетие сред обхванатите 29 държави от бившия СССР и неговите сателити страни на изток от Желязната завеса.
На територията на бившия Съветски съюз днес има 3 страни в преход между демокрация и авторитаризъм (Украйна, Молдова и Грузия), една е полуавторитарна и показва подобрение (Армения), но всичко останало е море от авториторизъм между Полша и Китай.


Всичките 6 държави от Западните Балкани, с които ЕС проведе вчера среща на върха, са хибридни режими. Към тях тази година за пръв път се присъединява и Унгария - единствената страна от Европейския съюз с такава оценка и напомняне за всички останали, поели по нейната траектория надолу от консолидирана демокрация до хибриден режим.


Полша - някога флагман на демократичните промени - е другият пример за пропадане, и то доста бързо, от 2015 г. насам, от консолидирана в полуустановена демокрация днес, каквито са България, Румъния и Хърватия. Това са страни, които "отговарят на относително високите стандарти за избор на националнилидери, но показват слабост в защитата на политически права и граждански свободи".


Единствено трите балтийски републики, Чехия и Словакия и Словения оформят групата на успелите да се изравнят по качество на демокрацията със Западна и Северна Европа.За какво е споменавана България


Националният доклад за България още не е публикуван, но тя е помената на няколко пъти в общия доклад.


Първото е по повод опитите на управляващи в района от всякакви части на поитическия спектър да манипулират рамката за провеждане на избори. Става дума за прокарването на изкуствени процедури и създаване на такъв невидим за обществото процес, така че да се получава изгоден за властта резултат в гласуване, което би трябвало да е свободно и честно. "В България и Словакия правителствата подкопаха прозрачността навота и се месиха в изборните правила в ущърб на опонентите си", пишат авторите, даващи подобни примери от Унгария и Албания.


Пълен или частичен бойкот на работата на парламента от страна на опозицията (вкл. в България) е сигнал за объркване дейността на най-важната демократична институция и за липса на честност и легитимност на взетите там решения, казват още от "Фрийдъм хаус". "В някои случаи практиката за се форсира приемането на закони и ограниченията върху достъпа на опозицията до законодателен процес отдавна са го превърнали в посмешище. През миналана година важни поправки бяха приети без консултации, посред нощ или чрез извънредн иправомощия в Полша, Румъния и Унгария."


България е спомената и за нещо ново, на което се обръща внимание: "Пъстър сбор от крайно десни, екстремистки групи, накараха да се съобразяват с тях в страни като балтийските, Полша, България, Украйна, Грузия и Армения. Тези групи и техните ксенофобски послания не е задължително да са нови, но сега те демонстрират ново равнище на трансгранично сътрудничество и растяща подкрепа от техните американски и западноевропески партньори."


Има ли връзка между степента на демократичност и чистотата на въздуха? Данните са за броя смъртни случаи (на 100 000 души) заради мръсен въздух и индекс за демократичност в доклада от 2020 г. Графиката илюстрира част от доклада, дискутираща има ли демократизиращ потенциал в екологичните движения в района.

Има ли връзка между степента на демократичност и чистотата на въздуха? Данните са за броя смъртни случаи (на 100 000 души) заради мръсен въздух и индекс за демократичност в доклада от 2020 г. Графиката илюстрира част от доклада, дискутираща има ли демократизиращ потенциал в екологичните движения в района.


В доклада се посочва още, че медиите и гражданското общество продължават да понасят удари не само в автокрациите, но и все по-често в демокрациите в района. България например е с показател 3.50 пункта (от максимални 7) в категорията "Независими медии". Това е най-слабият резултат в използваните 7 категории, дори в "Корупция" индексът е по-добър, 3.75 пункта.


"Ново явление е превръщането на охулването и атаките срещу съдебната система и особено на конкретни съдии в толкова масов феномен, че той вече не е ограничен до известните случаи от Полша. През 2019 г. и началото на 2020 г. политиците отслабват независимостта на правораздаването и върховенството на закона във всички подкатегории, обхванати от "Държави в преход". Резултатът е понижаване на показателите в Чехия, Грузия, Латив, Черна гора, Полша и Словакия.


Нетният спад на демокрацията през годините винаги е бил водещата тенденция. В синьо е броят на държавите, отбелязали напредък през съответната година, в червено - броят на отстъпващите от постигнатото.

Нетният спад на демокрацията през годините винаги е бил водещата тенденция. В синьо е броят на държавите, отбелязали напредък през съответната година, в червено - броят на отстъпващите от постигнатото.


За България тази година показателите са следните (при 1 пункт най-лош, а 7 - най-добър резултат):


4.25 - демократичен характер на системата за управление; взаимна зависимост, ефективност и отговорност на законодателната и изпълнителната власт


5.50 - национални избори, рамка за провеждането им, функциониране на многопартийна система, участие на населението в политическия процес


5.50 - оценка организационния капацитет и финансовата стабилност на гражданския сектор, правната и политическа атмосфера, в която той действа, функциониране на профсъюзите, участие на лобисти групи в политическия процес, заплаха от антидемократични екстремистки групи


3.50 - състояние на свободата на медиите, включително какви са законите за оклеветяване, тормозът над журналисти и над редакционната независимост, функциониранена финансово жизнени и независими частни медии, функциониране на обществените медии


4.75 - оценка за защитата на конституционните и човешките права, независимост на правораздаването, статут на правата на етническите малцинства, гарантиране равенството пред закона, отношение към заподозрени и затворници, изпълнение на решенията на съда


4.50 - децентрализиране на властта; отговорности, избиране и капацитет на органите на местното самоуправление; прозрачност и отговорност на местните власти


3.75 - обществено възприятие за корупцията; бизнес интереси на високопоставени политици; закони за разкриване на финансовото състояни е и конфликта на интереси, ефективност на антикорупционни инициативи


4.54 - крайният резултат от изброените показатели, обобщен в "оценка за за демократичност"


59% - "процент на демократичност", отбелязващ къде се намира страната в скалата от 0 до 100 единици.

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Айде пак смешен плач! Ами плачете си, няма кой да ви чуе!

 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Според неолибералните разбирания, всеки който има възможност да се изразява политически некоректно, е с нарушена свобода. Точно както беше през комунизма - вярна е само линията на партията.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#1] от "Santos":

  Верно е. Боко не чува, той само говори. Едни и същи неща до втръсване. А откакто взе и думата и медийното време на Щаба нема спиране. Отклоненията се чувстват все повече....

 4. 4 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Изглежда достоверно изследване. Проблемът е дали някой ще му обърне внимание. И пак да повторя еретичната си мисъл: Най-верните неща за нас ги пишат чужденците.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 5. 5 Профил на fck30638506
  fck30638506
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами нормално е, по-добрите побеждават. Преди едни бяха по-добрите, сега са други, общо взето нищо ново в човешката история.
  Важното обаче е България как ще я направим държава за уважение в каквито и времена да идват !

 6. 6 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами само с контролиранин медии и с контролирана
  демокрация България ще остане членка на ЕС/НАТО. Нека управляващите предложат референдум по въпроса ако посмеят.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Весело

  "След като почти неотклонно влошаваше показателите си от 2020 г. насам, тя така и не успя да излезе от групата на бившите комунистически държави с полуустановена демокрация"
  ===========
  Кво рече? От 2020 година? Че тя не е преполовена.

  Еретик
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#6] от "Staro-nov Dnevnikar":

  Референдум и за Белене, ЮП, и въобще за външната политика. За да ритнем соростутките, мурзилките и хоса здраво отзад.

 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Тва е щото искат да сложат измервателни уреди на лукоил. Ква демокрация е тва а ???

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Тва е щото искат да сложат измервателни уреди на лукоил. Ква демокрация е тва а ???

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Поредната измислена сороска класация.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 452 Весело

  Freedom House is a U.S.-based,[4] U.S. government-funded[5] non-profit non-governmental organization (NGO) that conducts research and advocacy on democracy, political freedom, and human rights.[6]

  Ако си купим самолети за още 2.5 милиарда долара, може и да ни се вдигне нивото на демократичност следващата година!

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#8] от "Tsveta":

  Лошото е че "новата либералния шитня" работи от Аляска до Ню Йорк - и в двете посоки.

 16. 16 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Съжалявам да ви информирам, но демокрацията в България мина в режим "Демо" след Костов.
  От тогава насам е в ръцета на мутрата от Банкя и неговите олигарси. В поддържащите роли: Царчето, БКП

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Путин и Ердоган доказаха, че от демокрацията фахдъ няма. За кво да се мъчим.

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Демокрацията не съществува. Тя е морковчето с което лъжат магаретата.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Весело

  До коментар [#4] от "Емо":

  "И пак да повторя еретичната си мисъл: Най-верните неща за нас ги пишат чужденците."
  ============
  Нормално е да е така. После от написаното всяка редакция подбира това, което и изнася. Понякога и невярното.
  Освен това у нас има твърде много "активни граждани", за които е чест да наклеветят родината си пред същите тези чужденци. Спомняш си случая с убитата журналистка от Русе, дето и "затворили устата".

  Еретик
 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1651 Любопитно

  Наличието на МОЧА и другите паметници на окупатора и преклонението пред тях спада ли към демократичните свободи?

 21. 21 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Весело

  Съжалявам да ви информирам, но демокрацията в България мина в режим "Демо" след Костов.
  —цитат от коментар 16 на Ksharp


  Съжалявам да те информирам, но след "Погрома Костов", вече никой не обръща внимание на "информациите" ви!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Демокрацията не съществува. Тя е морковчето с което лъжат магаретата.
  —цитат от коментар 18 на Маршалов


  Демокрацията работи, когато са на лице някакви базови условия за интелектуалното ниво и нивото на образование на населението. Иначе свободата на словото се изражда в едно надвикване. По-свитите и скромни хора, каквито са мнозинството хора на науката например, избягват да се конфронтират с груба сила и викове и в крайна сметка преобладаващото мнение, което зазвучава навсякъде в общественото пространство е това на лумпенизираните фанатици.

  Същото нещо се отнася и за политиката. На теория всеки може да се изкачи на ръководна позиция, всеки има равни възможности на хартия. На практика се изкачват съвсем не най-способните. Алеко го е описал много сполучливо в Бай Ганьо прави избори още в зората на нашата нова държава.

  Демокрацията във вида, в който трябва да е на теория, може да съществува само в страни със сравнително малко и много добре образовано население каквато е Швейцария например. Това което се случва в САЩ и на Запад е идиокрация.

 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  По думите на Борисов, той е най-големия демократ в България. Като знаем отношението му към независимите медии, извънпарламентарната опозиция и склонността към еднолични решения, става ясно какво е нивото на демокрацията у нас.

 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ksharp":

  Демокрация в зародиш имаше по времето на Филип Димитров. По времето на Костов имаше само надежда за демокрация и само за два месеца. Само един от пазарите за милиони, които Костов даде срещу два лева, ще ти посоча - вноса на техника - с на кой го даде ще те оставя да сетиш сам(а).

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  Нищо изненадващо по отношение резултата на България. Докато Боко и ГЕРБ са начело на страната нищо няма да се промени в сравнение с това което в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Иначе Старончето и Цветето са несъгласни да се скача на мурзилките... ясно защо.

 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 423 Неутрално

  10 години тулуп, 10 години надолу. Така ще сме, докато той и калинките му са начело.

 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  "намесата на ГЕРБ в изборния закон и финансирането на партиите."----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Това как да го разбираме?Кой трябва да се "намесва"в създаването на закони,ако не най голямата партия в парламента,съюзът на пчеларите ли?В желанието си да чернят България,някои не се и замислят какви простотии пишат.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Боко и ГЕРБ да модела бащица - той трябва да се промени и то в главите на хората. ЦелИването на "Тежка Железна десница" е робски манталитет. Робите се нуждаят от Бог, Бащица, Господар, Универсален едноличен самодържец.

 31. 31 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Падането на демократичната фасада".

  Точно това е.
  Фасадна демокрация с добре структурирано задкулисие.
  Посттоталитарна система с дълбоко влияние от североизток.
  Кой има интерес да е така? Включително и приспособилите се дребни душици изпаднали в институционален комфорт.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  "намесата на ГЕРБ в изборния закон и финансирането на партиите."----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Това как да го разбираме?Кой трябва да се "намесва"в създаването на закони,ако не най голямата партия в парламента,съюзът на пчеларите ли?В желанието си да чернят България,някои не се и замислят какви простотии пишат.
  —цитат от коментар 29 на uvtest


  Сороса и неговите НПО-та трябва да имат ексклузивни права над законите, правата и свободите на гражданите. Тя нали и ИК е над-правителствена, над-законова.
  К'ви са тия правителства-мравителства!?
  Юруш на нео-марксизма и това е!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#31] от "gmbh":

  Тя демократичната фасада пада от 95-та, ала гледам още стои постната синя боица и още има хора, не разбрали кой служи на Москва след 97-ма. То още има хора, които си мислят че Доган е турски, а не руски агент.

 37. 37 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "да манипулират рамката за провеждане на избори"
  Какво рамки, бе хора, направо си ги фалшифицираха последните местни избори със средно за страната 15% невалидни бюлетини, на места стига и до 30

  I shave with Occam's razor
 38. 38 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тангра":

  Но съгласете се, че в днешно време всеки лунатик си има трибуна и свободата на словото му е дадена по конституция. И понякога е забавно действително, но когато хора започнат масово да пръскат дезинформация сред стотици хиляди последователи/зрители/читатели в социалните мрежи и медиите, нещата започват от смешни да стават страшни. А на Запад това минава за свобода на словото. В САЩ всеки кукавелник върви с първата поправка на конституцията под мишница.

  Дори президентът им говори за вътрешно лъчение и пиене на белина и някак си това минава за нормално. И в същото време се изживяват като съдници на това кой е достатъчно демократ и кой не.

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Весело

  До коментар [#14] от "dpnps":

  Толкова евтино? Не вярвам. Поне пет милиарда още и тогава.

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 346 Весело

  От 3 години Доньо само говори , че медиите му били фейк.
  Че не били обективни, пък те сред най демократичните ...

  Преди години точно преди кризата, която тръгна от щатите, пак едни банки бяха с най големите рейтинги пък те се срутиха и потопиха целия свят

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Любопитно

  До коментар [#33] от "Reporter US":

  И защо да я дъвче? "Аз съм прост и вие сте прости. Затова се разбираме". И който говори срещу грешките на Партията и Вожда - клати стабилността на управлението. Две характерни черти на лъжедемокрацията у нас. И пак да попитам : след като тези са "умнокрасивите", то вие - православните гербери" тъпо грозни" ли се имате?

 42. 42 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#14] от "dpnps":Толкова евтино? Не вярвам. Поне пет милиарда още и тогава.
  —цитат от коментар 39 на Vlado Nikolov


  Той Каракачанов каза: Модернизацията тепърва почва.

  Което не е лошо разбира се, стига обаче с държавните пари да се купи най-добрата техника на най-изгодна цена.

 43. 43 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 274 Неутрално

  При самопостилащи се в краката на властта и парите МЕСИРКИ какво друго да очакваме?!

 44. 44 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Весело

  Какво рамки, бе хора, направо си ги фалшифицираха последните местни избори със средно за страната 15% невалидни бюлетини, на места стига и до 30
  —цитат от коментар 37 на Сахаров


  Апселютно! Азбучна истина е, че всички избори, които не се спечелят от БКП (БСП+ДСБ+ДПС), са фалшифицирани!

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#35] от "Reporter US":

  Не, ти коленичиш. Ако си следил, па прочетеш и тук - умнокрасивите са ме заклеймили като "Врага с партиен билет" - макар силно да се съмнявам някои от тях да са ваши герберски тролове под прикритие. Вие сте на власт и обслужвате интересите на Москва, пък се оправдавате с аргумента "Кой ми сра в гащите" пред ЕС и НАТО. АйКю половин третина.

 46. 46 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#12] от "lz2":


  До коментар [#13] от "Reporter US":

  Фриидъм хаус Няма нищо общо с любимият ви Сорос . Организацията е финансиранаот правителството на САЩ. На тиквите четенето не им е по силите...

 47. 47 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Клетите грантаджии… Какво ли не правят, за да се намърдат във властта, а тогава ще настане такава "демокрация", че не ми се мисли! Като отчетем, че Гуруто им носи партизанското име "командира", нямам никакво съмнение, че ще станем един сплотен и непобедим партизански отряд!
  —цитат от коментар 13 на Reporter US


  Ти като виден репортер , мисирка ли си? Щото аз съм 2loop/

  SHADOWS of SOFIA
 48. 48 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  "Фрийдъм хаус" май 2020г:
  "Демокрацията в България още отстъпва заради контролиране на медии и избори"

  "Фрийдъм хаус" юни 2019г:
  "Фрийдъм хаус": България е сред държавите с висока медийна свобода"

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/05/3917682_friidum_haus_bulgariia_e_sred_durjavite_s_visoka/

  Който има желание нека им се "връзва"!


  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 49. 49 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  До коментар [#18] от "Маршалов":

  Л.Панов го каза най-точно : Демокраци има там , където има силна опозиция , независим съд и свободни медии . Кое от трите го имаме?

 50. 50 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":До коментар [#13] от "Reporter US":Фриидъм хаус Няма нищо общо с любимият ви Сорос . Организацията е финансиранаот правителството на САЩ. На тиквите четенето не им е по силите...
  —цитат от коментар 46 на hodounski


  Нацели го в десетката.

  SHADOWS of SOFIA
 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Индексът за демократичност се покачва единствено през периода, през който РБ, включващо и ДСБ, участваше в управлението, през цялото друго управление на ГЕРБ, патриоти, Орешарски индексът върви убедително надолу. А герберите тук викат най-важно е градската десница да стои под опашката на коня. И в същото време се правят на демократи и претендират, че са за европейско развитие на държавата.

 52. 52 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#19] от "Костадин Иванов": - Ние нямаме Родина, имаме си боковина!Кой клевети, кой предава, важното е лаф да става.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Нивото на форума на Дневник пада по-бързо и от изчезването на демокрацията. Къде изчезнаха коментатори като ZOOM Politikon, VenRus, Graf, Erebus и много други свестни от първите години. Сега е пълно с тролове. Ще взема да се махна и аз. Тази онлайн война дава вече резултати. Не вярвам хората да са толкова изпростели и озверели, ще ми се да вярвам, че пишат тези гадости за пари.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 56. 56 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#41] от "Vlado Nikolov":

  Герберите са като крепостните - достатъчно им е техния Вожд да е на власт.

 57. 57 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Демокрацията не съществува. Тя е морковчето с което лъжат магаретата.
  —цитат от коментар 18 на Маршалов


  Ами то и диктатурата тогава не съществува. Да вземем да я пробваме ли, а?

 58. 58 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Ами нормално е, по-добрите побеждават. Преди едни бяха по-добрите, сега са други, общо взето нищо ново в човешката история.Важното обаче е България как ще я направим държава за уважение в каквито и времена да идват !
  —цитат от коментар 5 на fck30638506


  Не по-добрите, а по-организираните побеждават в политически план. А у нас и преди и сега, най-добре са организириани ДС наследниците.

  No Pain No Gain
 59. 59 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Сигурно няма друга държава, в която журналисти да си позволяват да представят “доклади” на частни фирми, като обективнаТА истина.

 60. 60 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Сигурно няма друга държава, в която журналисти да си позволяват да представят “доклади” на частни фирми, като обективнаТА истина.
  —цитат от коментар 59 на svoboden


  Излиза , че данните се огласяват от невидима сила. Според теб а не от медиите.
  Това може и да е така у нас. Нали затова направиха медийно НСО.

  SHADOWS of SOFIA
 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Винаги съм критикувал българските медии и журналисти.... но вече им влизам в паложението!!! Ако напишат, ще им го изтрият, ако публикуват, ще го заличат в нета!!! Лично на мен вече 5-ти профил във Фейсбук ми затриват българската ДАНС/ГДБОП!!! Да напишат някакви правила какво да не коментираме или да питаме, ще ги спазваме.
  Интересно ми е на колко хора вече са затрити/терминирани личните профили и акаунти във Фейсбук?
  Знам че така правят в Северна Корея, опитват се да го направят и в Китай. Но в европейска България?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 62. 62 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Съгласен съм с твоето мнение!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Народа се опаричил и е време да обеднее та да слушка.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Отстъпва, отстъпва, накрая съвсем ще изчезне.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Генерало-сарайският кръжец пазарува избори, уволнява журналисти с едно обаждане на 5 уискита, командирова компирски и прокурорски бухалки да тормозят собственициите на независимите медии

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#42] от "dpnps":

  А дано, ама - нада ли.

 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Весело

  До коментар [#56] от "Deaddark":

  😀👍

 74. 74 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Любопитно

  До коментар [#61] от "chichka":

  Е, то това е интересното. С метода проба - грешка да разбереш, какво може и какво - не. Аз отдавна съм деактивирал фейсбук. Оставих само регистрацията.

 75. 75 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  За България има отделна графа, тиквокрация.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 76. 76 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Дневник се е постарал да извади всичко най-лошо от тези данни. Аз пък ще опитам обратното:
  1. Б-я е преди всички страни в жълто и лилаво. Интересното е, че авторите смъкват Унгария от светло зелено в жълто. /"демократи"? :) / В този дух интересно е, че Чехия със Земан и Бабиш е в тъмно зелено...
  2. Сред страните в светло зелено Б-я е преди Хърватия и Румъния. Преди Румъния беше пред нас. В този сектор само Полша е преди нас.

  Хай сега си припомнете 111-тото ни място в класацията на широкия съвет на Европа в каква група страни ни поставя. :) Дали имаме нещо общо с Румъния и Полша?

  "111-тото място" стана точно като "Цацаров и Чайка". :)

 77. 77 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#61] от "chichka":

  "Чиче", сигурно си обиждал, или си бил циничен, или расист, или доста твои коментари са били тип спам или фейк. Чак да те изтрият без нищо, само за някаква опозиция, няма как да стане.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#55] от "Емо":

  Спокойно, бат Емо, гледай след няколко месеца за какво ще иде реч...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 79. 79 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Според неолибералните разбирания, всеки който има възможност да се изразява политически некоректно, е с нарушена свобода. Точно както беше през комунизма - вярна е само линията на партията.
  —цитат от коментар 2 на Мизийски


  Пишете абсолютни глупости, родени в главата ви вероятно след тежък махмурлук.

 80. 80 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#76] от "plebs": - продължение:

  Сега погледнах и класацията на "Репортери без граници". Тяхната класация определено ми заприлича на внушенията на "социолози на повикване". Смях и пак смях дори само от картинките:

  "Репортерите" - https://rsf.org/en/ranking

  За сравнение, дори признатото тук "3.50 - състояние на свободата на медиите" е по 7 степенна скала и отговаря на 50 %. "Репортерите" пък ни слагат наравно с Турция и Русия... :)
 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#69] от "Тангра":

  + Съгласен съм с вас. Интересно ми е след колко време ще наредят на Дневник да ми изтрият коментара и дали ще ми терминират профила?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 82. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#74] от "Vlado Nikolov":

  ++ Доста мои познати ми казват същото, но аз не вярвах. При мен дори профилите ми терминират! Доста се рових и достигнах до официална информация от централата на Фейсбук, че за територията на България ГДБОП имат администраторски права. Нормално е , трябва да се борят с педофилски мрежи, да следят за разпространяването на информация за тероризъм, направа на бомби.... Но да заличават източник на въпрос "Къде е Брендо?" или "Какъв прокурор е бащата на Симона от колата убила Милен Цветков?".... смешно е! Няма да питам повече.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 83. 83 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Някакви хибридчици, фриийдъм ненам си кво си, се загрижили за "демокрацията" ни. Ай у лево ...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 84. 84 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#77] от "hamiltonf":

  Повярвай ми, вече разбрах за какви въпроси ме ликвидират. Никога не съм призовавал за насилие, нито използвам цинизми. Въпреки неколкократните заплахи за живота ми от опоненти... не съм отговарял със същото!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 85. 85 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Ха-ха-хааа!

  "Демокрацията в България още отстъпва заради контролиране на медии и избори"

  И само преди няма и година същите тия от "Фрийдъм хаус" и пак в "Дневник":

  "Фрийдъм хаус": България е сред държавите с висока медийна свобода"
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/06/05/3917682_friidum_haus_bulgariia_e_sred_durjavite_s_visoka/

  Шизофрения, сър!

  Аре у лево!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Повтарям, съчувствам вече на журналистите! И се извинявам за отклонението от темата. Утре вероятно вече ще отсъствам от този форум.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 87. 87 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 606 Неутрално

  "Дневник", да ви питам:
  Вие контролирана медия ли сте?
  Щото гледам от няколко дни палатки пред президентството с искания за оставка, а от вас нито думица! Когато пък преди два месеца пред МС имаше палатки с искания за оставки, публикувахте по десетина статии на ден.
  Как да разбирам това?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 88. 88 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 268 Неутрално

  ТУЛУПА ТРИФОНОВ-ВСЯКА ВЕЧЕР УСМИВА ПРЕМИЕРА ,ПРСТО СЕ ГАВРИ С БОРИСОВ

  ТУЛУПА ТРИФОНОВ НИТО ВЕДНЪЖ НЕ Е КАРИКАТУРИЛ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТУЛУПИ ОТ РАДЕВ ДО КУНЕВА
  НЯМАЛО СВОБОДА ЗА МЕДИИТЕ
  АМИ ТО 90% ПРОЦЕНТА ОТ НАШИТЕ МЕДИИ СА КОМУНИСТИЧЕСКИ

  СЪЩИТЕ ТЕЗИ СТАРИ КОМУНИСТИ /СЕГА МИЛИОНЕРИ/ НАЛИВАТ ПАРИ В ЧУЖДИ МЕДИИ ЗА ДА ПРОПАГАНДИРАТ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА СВОБОДА ЗА МЕДИИТЕ
  НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО ТОВА КОЕТО ПИША ИЗЧЕЗНЕ

 89. 89 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#48] от "todor._89":

  Прощавай, дето съм те дублирал с коментара си... Ама и "Дневник" са едни - едната ръка не знае какво пише другата...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 90. 90 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#84] от "chichka":

  Тези които са те заплашвали, що не ги докладваш, веднага изтриват коментара и ако се повтори, и профила.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 91. 91 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поредно признание за гербавите "корифеи".

 92. 92 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "намесата на ГЕРБ в изборния закон и финансирането на партиите."----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Това как да го разбираме?Кой трябва да се "намесва"в създаването на закони,ако не най голямата партия в парламента,съюзът на пчеларите ли?В желанието си да чернят България,някои не се и замислят какви простотии пишат.
  —цитат от коментар 29 на uvtest


  Само че, когато се намесва така, че промените да са в неин интерес и в ущърб на конкуренцията, това не е ок, Айнщайн.

 93. 93 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 268 Неутрално

  КЪДЕ ? СЕ Е НАМЕСИЛА ДЪРЖАВАТА В ИНТЕРЕС НА ГЕРБ
  ХАЙДЕ КАЖИ ТОЧНО КЪДЕ ?
  ТУЛУПА ТРИФОНОВ ,ВСЯКА ВЕЧЕР В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 4 ГОДИНИ КАРИКАТУРЕШЕ ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ
  ГЕРБ НЕ СА МУ ЗАБРАНЯВАЛИ ДА КРИТИКУВА ПЛЕВНЕЛИЕВ
  ТУЛУПА ТРИФОНОВ Е ПИОНКА В РЪЦЕТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И НА БКП ИЛИ БСП ВСЕ ТАЯ
  ЗА КАКВА АНТИСВОБОДА НА МЕДИИТЕ СТАВА ДУМА -ХАЙДЕ ДАЙТЕ ПРИМЕРИ

 94. 94 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Генерало-сарайският кръжец пазарува избори, уволнява журналисти с едно обаждане на 5 уискита, командирова компирски и прокурорски бухалки да тормозят собственициите на независимите медии
  —цитат от коментар 70 на cinik


  + Вече го вярвам!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 95. 95 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 825 Весело

  До коментар [#87] от "ТНТ":

  "Как да разбирам това?"

  Тече проверка на достоверността сигурно, то не може сяко нещо току така да се публикува, мое да тренират за чомолунгма примерно хората с тея палатки което е некво нишово нещо, важните теми са как Тръмп и Баце са лоши и България е зле понеже корифеите изпод опашката не са у Министерски Съвет, има си приоритети

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 96. 96 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#87] от "ТНТ":"Как да разбирам това?"Тече проверка на достоверността сигурно, то не може сяко нещо току така да се публикува, мое да тренират за чомолунгма примерно хората с тея палатки което е некво нишово нещо, важните теми са как Тръмп и Баце са лоши и България е зле понеже корифеите изпод опашката не са у Министерски Съвет, има си приоритети
  —цитат от коментар 95 на Saint of Me


  А може и да са същите физиономии, които митингуваха в подкрепа на един от любимците ти - Гешев. Така поне мернах наскоро в един пост, но честно казано, не съм се задълбочавал. Все пак, леко илюзорно е да си представя човек, че в момента спонтанно някакви хора ще простестират против президента с палатки.

 97. 97 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#88] от "antoni":

  Трифонов измести Къци точно с машинации, за които му помогна Първанов, после Трифонов провокира Стоянов и Бонев да се скарат в ефир и върна жеста, правейки Архара президент. А докато Борисов бе с НДСВ и БСП - Трифонов го хвалеше.

 98. 98 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#95] от "Saint of Me":

  Той е гербер, нищо друго,
  и ще е така до края,
  и не може ник'во чудо
  него да разколебае.

  Той е гербер и не спира,
  Бащица си да величае,
  даже онзи да му го на...
  ще стиска зъби и ще трае.

 99. 99 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Глупости. Всеки плямпа, каквото му падне . Включително и този некадърен лъжец.

 100. 100 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Не веднъж съм споменавал тук че ГЕРБ, в продължение на години, централизираха държавата. Колкото повече се централизира, толкова повече центърът ще се стреми да упражнява и налага контрол над периферията. В даден момент идва свръхцентрализация. Последното е по-скоро авторитаризъм или хибрид някакъв, но не е демокрация. Смея да твърдя че Родината с бодри крачки и устремно се доближава до...свръхцентрализирана система.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK