Грешки, премълчаване на факти и провали са довели до катастрофата в Бергамо

Грешки, премълчаване на факти и провали са довели до катастрофата в Бергамо


Грешки, умишлено премълчавани факти и провали на здравните власти са довели до катастрофата в Бергамо. Анализът на ситуацията там показва защо този район в Италия беше така тежко покосен от коронавируса, разказва "Дойче веле".


Целият драматизъм може да бъде изразен с една статистическа стойност: броят на починалите в Бергамо и едноименната провинция през първите седмици на епидемията е бил с 568% по-голям от обичайния, отбелязва "Зюддойче цайтунг". От многобройни репортажи на различни медии тогава стана ясно, че нито един друг район в Европа не е толкова тежко засегнат от COVID-19, колкото Бергамо.


Какъв е бил броят на починалите от коронавирус


Ново изследване, цитирано от "Зюддойче цайтунг", хвърля светлина по този въпрос. Проучени са били данните за средната смъртност на хората в 6866 от общо 7904 италиански общини между 2015 и 2019 година и във времето от 20 февруари до 31 март.
Данните са били сравнени със смъртността през същия период на тази година, когато броят на починалите е бил средно с 25 354 повече, отколкото в годините преди това.


Повечето жертви са от северните райони на страната. Освен Бергамо другите провинции с най-голямо увеличение на смъртните случаи са били Кремона (+391%), Лоди (+371%), Бреша (+291%), Пиаченца (+264%) и Парма (+208%). В същото време в Централна и в Южна Италия смъртността се е задържала на обичайните си нива.


Наложените в цяла Италия ограничения не само възпрепятстваха разпространението на COVID-19 в икономически по-слабите райони на страната, но и доведоха до понижаване на смъртността в тях поради това, че по време на строгата карантина намаляха жертвите от катастрофи или трудови злополуки.


Централният въпрос е каква част от тези 25 354 души действително са починали от COVID-19. От тях 13 710 фигурират и в статистиките на Гражданската защита. Остават 11 644 души, за които авторите на изследването приемат, че са починали вследствие на коронавируса - пряко или косвено засегнати от него. От своя страна те са били разделени на три групи: хора, починали в старческите домове или вкъщи, които изобщо не са били тествани; пациенти с придружаващи заболявания, при които заразяването с коронавирус е ускорило фатално болестта; и хора, на които им е било отказано лечение, тъй като болниците са били препълнени с пациенти.


Имало е хора, които е можело да бъдат спасени


Властите бяха призовали гражданите без COVID-19 или такива с леки симптоми да не ходят в болниците, за да не ги претоварват, отбелязва "Зюддойче цайтунг". Сред тях е имало обаче голям брой пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които при други обстоятелства е можело да бъдат лекувани и спасени.


Значи не всичко е било съдба, заключава изданието и се аргументира така: били са допуснати и много грешки, довели до задълбочаване на кризата. Кметът на Бергамо Джорджо Гори смята, че в началото на епидемията е било допуснато "всеобщо и надпартийно подценяване" на заплахата от вируса, като той включва и себе си в това число.


Прокурори междувременно проверяват няколко случая от Северна Италия, които ще покажат дали е било само подценяване, или има основания да се смята, че е ставало дума за престъпна небрежност и причиняване на смърт по невнимание. В този случай под съдебна отговорност ще бъдат подведени конкретни служители и политици.


Един скандален случай


Германското издание цитира и случая с болницата "Пезенти Фенароли" в малкото градче Алцано Ломбардо, недалеч от Бергамо, превърнала се в едно от най-големите огнища на заразата в цяла Италия. Италианско журналистическо разследване установило поредица от нередности в здравното заведение, чието ръководство очевидно е изпълнявало указания на местните здравни власти.


Разбрало се, че ръководството на клиниката не е взело никакви мерки за сигурност и защита, независимо от факта, че там са били разкрити вече първи случаи на инфекция с коронавирус. Нещо повече: не са били извършени крайно необходими неща - не са били изолирани и изпратени под карантина близките на болните от COVID-19, нито лекарите и болногледачите, работещи на същото място.


И не само това: италианското предаване оповести, че разполага с текста на чат между болногледачи в клиниката, на които шефът на отделението забранил да казват, че има болни от COVID-19. Никой не бивало да узнае за тях. "В противен случай ще има "наказания", пишело в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK