По 560 евро подарък от държавата: успешен ли беше финландският експеримент

По 560 евро подарък от държавата: успешен ли беше финландският експеримент


През 2017 и 2018 Финландия проведе експеримент: в продължение на две години финландци получаваха 560 евро месечен безусловен доход. Сега резултатите бяха оповестени. Успешен ли беше експериментът?


През 2017 година Финландия стартира един дързък експеримент, наречен безусловен базов доход. Сега резултатите от него бяха анализирани и представени на широката публика. Финландският експеримент трябваше да покаже дали безусловният доход може да допринесе за намаляване на големите разлики в доходите на населението, дали ще ограничи излишната бюрокрация в сложната система за социални помощи и дали ще мотивира безработните да започнат почасова или пък по-зле платена работа или дори и собствен бизнес.


По-сигурни и по-здрави


Участниците в експеримента са били избрани на случаен принцип - общо 2000 безработни на възраст между 25 и 58 години. Вместо помощи за безработни, в продължение на две година всички те са получавали 560 евро месечно - доход, който не е подлежал на данъчно облагане, нито е бил обвързан с някакви условия. Всеки е можел и е бил длъжен обаче да изкарва и някакви пари отгоре - също необлагаеми.
Зина Мартинен е една от участниците в експеримента. С помощта на безусловния доход тя отворила кафене. Особено в началото, когато създавала своя бизнес, се убедила в ползата от безусловния доход. "В този първоначален период на голяма нестабилност видях, че безусловният доход е "нещо прекрасно"", казва тя.


Далеч не при всички обаче резултатът е бил толкова добър. Участниците са посочили, че са чувствали по-голяма социална сигурност, че е намаляла зависимостта им от държавната бюрокрация, както и че здравословното им състояние се е подобрило. Видяло се също и това, че след експеримента броят на безработните е спаднал.


Само че експертите предполагат, че този ефект се дължи и на друго, казва Мина Юликаньо, ръководителка на изследователския екип към финландската Социална служба. Тя обяснява, че през януари 2018 е бил въведен и допълнителен инструмент за активизиране на онези безработни, които не получават безусловен доход. Предполага се, че спадът в броя на безработните може би се дължи и на това нововъведение.


Ще въведе ли Финландия безусловния доход? Ще разберем след 8 години.


Така основният въпрос - за ползата от безусловния доход - остава без окончателен отговор. Финландия явно няма да го въведе в практиката завинаги. Предполага се, че вместо това страната ще опрости системата на социалното подпомагане - вместо да се изчисляват конкретните потребности на всеки отделен безработен, при което се отчитат безброй конкретни критерии, вече ще се отпускат твърди суми, а извънредни плащания ще има само за онези безработни, които по своя инициатива извършват общественополезна дейност. Окончателното решение ще се вземе след задълбочен политически дебат. Най-рано след 8 години, казва Мина Юликаньо.


Това е лоша новина за хора като Алиа Йесканен. Тежко болната жена също е участвала в експеримента и е получавала безусловния доход, но въпреки това не е успяла да си намери работа. "Откакто не получавам безусловния доход, животът ми се влоши. Отнасят се с мен като с отрепка. Отново трябва да чакам безкрайно дълго, докато си получа парите. И за всичко трябва да се моля най-унизително", казва тя.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3140 Весело

  Идеята е добра но да се получава от 18 г. нагоре като отпаднат всиччки други помощи , включ. и детските !

  Така ще намалее и циганската раждаемост ...

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4396 Весело

  Победената във ВСВ бивше руска колония ФИНЛАНДИЯ
  има БЕЗУСЛОВЕН ДОХОД за БЕЗРАБОТНИТЕ
  ДВА ПЪТИ ПО-ВИСОК от
  доходите на СРЕДНАТА КЛАСА ха-хаааааа !!!!!!!!!
  в ПОБЕДИТЕЛКАТА от ВСВ ха-хаааааааааа русия

  Безценно !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Товарищ, победителката във ВСВ беше СССР, а не Русия. Малка, но съществена разлика.
  Така че по-леко с кикотенето.

  А за експеримента какво да кажа. Може би ще работи в протестантските страни. Там където има много паразити и орки - в никакъв случай.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Продъжаването да се търси път към комунизма винаги ще свършва по познатия ни вече болезнен начин. Светлото бъдеще ще стане особено кърваво с промяната на етническия състав. По-младите, които четат тези редове, може и да станат свидтели на тези събития.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  ...руските банкии нямат право да дават кредит в рубли
  —цитат от коментар 3 на zqb46650877


  А в какво ги дават, в юани или турски лири?


 7. 7 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Ако във Финландия останеш само с тези 500 евро, работите ти не са много добре. Инак в доста страни в Западна ЕВропа по един или друг начин, хората останали без никакви получават суми близки тази плюс безплатни здравни услуги. Е, трябва да се подадат документи. Някои твърдят, че е по-евтино да се дават както във Финландия, на калпак и да се спестят парите за бюрокрацията заета със социалните грижи.

 8. 8 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Щом участват само 2000 души, експериментът не е реален. Винаги ще се намери 1 милион месечно, който да им подарят. В реални условия ще им трябват към 5 милиарда. Размерът има огромно значение, съотношението е 5000- ширината на Цариградско шосе, съотнесена към разстоянието София-Свиленград.

 9. 9 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Луда завист тресе родния тулуп бай Ганя. Гризе си ноктите и подсмърча: Абе така, абе вака...

 10. 10 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#5] от "1908":

  +1
  Това си е левундерщина. Не се говори кой плаща, а то е ясно, другите които работят.
  Да се стимулира изкуствено равенството е демотивиращо за амбициозните работещи.
  Недостатъците на осигурителната система трябва да се анализират и да се оптимизират по друг начин. Надявам се да са го разбрали.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това беше много важен експеримент за развитите държави. Намираме се в началото на новата технологична революция. Много дейности вече може да се извършват от машини/техника вместо от това. В момента подмяната на хората е бавна но този процес ще се ускори. По този начин се изправяме пред основният въпрос. Какво ще правим с хората?

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вместо от хора.

  Авторедактор, някой да знае как се изключва авторедактор?

  Модератора е неадекватен!
 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3326 Любопитно

  Дааа пример за социална държава...пример за нация която мисли за поданиците си!Не разчитаща на суровини,оръжие и "ихтамнети"....
  Смешно е да се сравнява "победената" Финландия със своя войнсващ но гладен източен съсед!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Първо, не става дума за въвеждане на ББД на случайно подбрана група граждани, а само на безработни. Заместват се помощите за безработни.
  Второ, получаваните суми над помощта не се облагат с данъци, което може да е само за експеримент, но не и за постоянно прилагане.
  Не е правен експеримент със случайна извадка от работещи и неработещи за да се правят заключения. Освен това е било ясно, че експериментът е временен и участниците в него или трябва да си намерят работа или да се върнат на старото положение.

 15. 15 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ivan_":

  Важен въпрос, на фона на това, че човека е станал такъв защото е работил.
  Какво ще остане от неговата същност, ако всичко се върши само от машините (дори и творческите дейности)?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":

  "Второ, получаваните суми над помощта не се облагат с данъци, което може да е само за експеримент, но не и за постоянно прилагане."

  Напълно е възможно да е за постоянно прилагане. Подоходните данъци никъде не представляват сериозна част от приходният дял на бюджетите.

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "zz_s":

  Отворен въпрос.
  както виждаме мисле се, експериментира се, бъдещето ще покаже...

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  "На 19 декември 2007г., EAPN стартира
  схеми за минимален доход. 24 от 27-те
  планове за минимален доход, но
  относно тяхната достъпност и
  адекватните планове за минимален
  за Европейски съюз, основан на
  възможности
  Минималният доход може да се определи
  като гарантиран, независещ от приноса
  доход, който дава възможност на хората,
  които не могат да се грижат за себе си, да
  получават минимален паричен приход.
  Наличието на достатъчно пари, за да се
  преживява е съществено условие за
  нормален живот, дори ако бедността
  не се определя само от
  парите. Схемите за
  минимален доход са също
  и крайъгълния камък на
  социалната защита.
  В рамките на липса на
  напредък в борбата срещу
  бедността, има три
  основни причини, поради
  които EAPN сега провежда
  кампания за минималния
  доход.
  Плановете за минимален доход
  днес не са достъпни за всички и
  нивата са твърде ниски, за да
  позволят дори сносен стандарт
  на живот.
  Не във всички държави членки
  съществуват планове за минимален
  доход. Италия, Гърция и Унгария нямат
  такива планове, организирани на
  национално ниво. А там, където
  съществуват, не е гарантиран достъпа за
  всички. Някои групи нямат право на
  схема за минимален доход поради
  възраст, заетост или статут на
  преселници. Сложността на системата е
  причина хората да не се възползват от
  правата си: плановете за подкрепа, които
  съществуват често представляват сложна
  и оплетена мрежа, която много от хората
  намират трудна за преодоляване, и която
  действа като бариера срещу постигането
  на това, което по право е тяхно.
  Плановете за минимални доходи не са
  поставени на ниво, достатъчно адекватно
  за да помогне на хората да излязат от
  бедността."

 19. 19 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 957 Неутрално

  ББД изглежда като комунизъм, но точно ББД е път към чистия капитализъм. Наличието му би освободило бизнеса и държавата от социалните им функции. Процент от ДДС-то раздаван по+равно на всички 18 годишни и отпадане на всички други видове социални услуги (колко много администрация ще отпадне).

 20. 20 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1587 Весело

  Всъщност уважаеми, Финландия не е пробвала да въвежда ББД както си го представят миленял-комунистите, а да си опрости системата за социално подпомагане, като първо намали бюрокрацията и второ (много по-важно) - отмени "бонусите" за болест, деца и т.н., които водят до най-големи злоупотреби. Така че борците за светло бъдеще да не се превъзбуждат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Браво бе! Бат Сали си лежи цял ден, сръбва ракийка и сапикясва Айшето и накрая на месеца-туп 1120 лева заслужени! Хубава работа, ама финландска!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Не съм привърженик на доходи без труд. Ако все пак има такива, те трябва да са около
  екзистенц-минимума - т.е. както беше този проект във Финландия - никой да не е оставен да умре от глад, но и никой да няма стимул да не работи.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#15] от "zz_s":

  Във варианта на Ювал Харари за бъдещето заедно с роботизацията и изкуствения интелект сред най-богатите ще се създаде елит с интегрирани технологии в човешкото тяло заедно с модифициран ДНК с много по-суперчовешки способности. Разбира се,ще има нива на интеграция на човека с машината. А останалите извън борда - на "осигурен минимум за преживяване" (осигурен доход) в търсене на "социална заангажираност, защото при такъв доход мобилността ще бъде силно ограничена.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3730 Весело

  До коментар [#11] от "Ivan_":Важен въпрос, на фона на това, че човека е станал такъв защото е работил.Какво ще остане от неговата същност, ако всичко се върши само от машините (дори и творческите дейности)?
  —цитат от коментар 15 на zz_s


  Ами не,мисля дето Монтескьо беше казал че философ може да бъде само човек който няма други никакви проблеми! Освен туй не си спомням Платон или Аристотел да са работили нещо!
  В българия това ще има много положителен ефект на фона на всеобщата многознайковщина и суперспециализация по всички въпроси,ще се освободи много време за размисъл и кой знае какви нови философски и научни открития ще се направят,така ще заемем полагаещото ни се место в Европа че и света!

  klimentm
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Предполагам дори че генното модифициране и биотехнологиите ще доведат до много повече соц антагонизми в бъдещото общество отколкото разликата в доходите днес.

  klimentm
 26. 26 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ...Ами не,мисля дето Монтескьо беше казал че философ може да бъде само човек който няма други никакви проблеми! Освен туй не си спомням Платон или Аристотел да са работили нещо!....
  —цитат от коментар 24 на klimentm


  Бъркаш, мислили са, това си е работа. Задай си въпроса какво ще се случи с човека ако и това престане да 'работи'.

  То е близко до поведението на циганите на помощи за какво ли не. Ми може и с малко, без да се работи, две три поколения и вече оформен поведенчески модел. За какво да учим, за какво да работим, те мама и тати не са го правили....

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#26] от "zz_s":

  Ако мога да споделя своя опит след самопенсионирането ми.
  1. Огромен проблем у дома. Оказва се, че когато и съпругът и съпругата са заедно в къщи през целият ден постигането на хармонична връзка е доста сложно.
  2. Липсата на служебни задължения избива в допълнително усвояване на информация и развитие на хобита.
  3. В крайна сметка в зависимост от характера си намираш някаква дейност/работа....

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  Да, защото, спекулативно погледнато, "генно модифицираните" и "изкуственоинтелектуално и екзоскелетно ъпгрейднатите" ще имат работа с огромни популации от прости, бедни и гладни. Нищо чудно да се мине към теоретично обосновани органичения на раждаемостта и създаване на общества от книгите на Азимов.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#27] от "Ivan_":

  Едно от предупрежденията преди пенсиониране е: поне една година работи по създаване на социална мрежа извън сегашното си поле на дейност. Изследванията показват, че затваряне в цикъла "четене-писане-мислене" не са особено полезни без социален отдушник. Затова гледам при нас "Ротари" е добър формат с различните си инициативи. Един бивш колега например ръководи група от пенсионери и млади хора която събира пари за книжки за децата до 7 години от малцинствата. Всички, включително и студенти, ходят да четат на децата в детските градини и програмите за бедни (Head Start).

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3730 Весело

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Нека споменем и тукашния форум като възможен душевен одушник

  klimentm
 31. 31 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 531 Любопитно

  "Отново трябва да чакам безкрайно дълго, докато си получа парите. И за всичко трябва да се моля най-унизително"

  Надявам се, че е някава грешка в превода това...

  Иначе, ако правилно съм разбрала, тази жена е трайно безработна. Няма как да си получава нейните пари.
  Просто защото такива тя няма.

 32. 32 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "SS":

  Само дето ще отпаднат и доста други неща...
  Безплатното образование, поддръжката на инфраструктурата, здаравеопазването...
  Визирам:

  Според синдикатите за да живее човек някак му трябват около 600 лева, линията на бедност е 300.
  Данъците и осигуровките, които правителството успява да събере, са около 30 млрд. лв. / 6900000=4347/12=363 лв на месец.

  Новия слоган ще е "Сички ша омреееееееем" само че от болести, неграмотност и липса на инфраструктура. :)

  Но пък Вие сте прав- няма да плащаме детски. :))))))

 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Така е но когато го комбинираш с преместване в друга държава...

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#30] от "klimentm":

  Тука за мен е друга фатката. Упражняване на български език, убиване на време и причина да се поразровя и прочета информация за неща които иначе не биха ми минали през ума да гледам...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK