Путин: Няма как да се отблагодарим на поколението на победителите

Путин: Няма как да се отблагодарим на поколението на победителите

© ReutersОтношението ни към Деня на победата е свещено. Това е нашата памет и гордост, част от историята на нашата страна, от историята на всяко семейство, част от нашата душа. Прекланяме се пред великото поколение на победителите. Те сториха за Родината толкова много, че няма как да го измерим, няма как да им се отблагодарим."


Това заяви президентът Владимир Путин в кратко слово по повод 9 май, който в Русия отбелязват като Деня на победата във Великата отечествена война (1941-1945). "Те спасиха Отечеството, живота на бъдещите поколения, освободиха Европа, защитиха целия свят, възстановиха градове и села, извършиха грандиозни постижения."


Той говори още за "великия, жертвен път на съветския народ" и "стоманената сила на духа", като в заключение каза, че "знаем и твърдо вярваме, че сме непобедими, когато сме заедно."
В словото му този път нямаше елементи, свързващи годишнината с актуални геополитически процеси и събития.


Президентът положи цвета ня Гроба на незнайния воин, поклони се и след минута мълчание се обърна към руснаците. Обръщението му бе предавано по телевизионните канали, в някои градове - от улични високоговорители, а в Москва - от големи екрани и билбордове. След речта му отново пред Вечния огън премина малка представителна част от няколко десетки души на различните родове войски с копие на знамето, което е издигнато над Райхстага преди 75 години.


Тази година парадът на Червения площад, както и по-малките му версии в няколко града в провинцията, е отложен с изключение на прелитането на военната авиация. В Москва времето е дъждовно, но организаторите прецениха, че все пак 75-те хеликоптера и самолети ще могат да преминат под ниската облачност. Шествие ще има и на бойни кораби в Севастопол и Санкт Петербург, но публика няма да има и тези събития ще се наблюдават само по телевизията.


Парад за Деня на победата на 9 май тази година няма да има на Червения площад, след като властите прецениха, че заради пандемията е твърде опасно да се събират хиляди хора.

© Reuters

Парад за Деня на победата на 9 май тази година няма да има на Червения площад, след като властите прецениха, че заради пандемията е твърде опасно да се събират хиляди хора.


Събитията в Русия се провеждат по единен сценарий, разпратен в регионите преди 2 седмици. В него се определят такива подробности като появата на доброволци под прозорците на ветераните, които трябва да си стоят у дома заради заразата.


Акцията "Безсмътния полк" - започнала преди години като гражданска инициатива, но превзета от държавата и пренесена и в чужбина - ще бъде виртуална. За 22 часа е насрочена акция "Фенерите на победата" с поставяне на фенери и запалени свещи на прозорците.


След минутата мълчание гражданите на Русия са поканени да излязат на терасите или прозорците и да изпеят със съседите си песента "День победы", превърнала се в своеобразен химн на празника на 9 май.

Ключови думи към статията:

Коментари (206)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Помощта, без която нямаше да има Велика отечествена война

  Три страни оказват изключителна помощ на Съветския съюз по време на Втората световна война (ВСВ): САЩ, Великобритания и Канада, като предоставят оръжие, оборудване, боеприпаси, суровини, храна, лекарства, дрехи и какво ли не. САЩ помагат съгласно приетия по-рано акт Ленд-лийз. По същество този акт е програма, опълномощаваща американския президент да предлага по определени правила помощ на всяка страна, чиято защита е преценена като жизненоважна. Одобреният от Конгреса акт е подписан от президента Рузвелт на 11 март 1941г. Помощите за СССР се осъществявали основно по 3 маршрута: през Северния/Южния Атлантически океан, от Персийския залив през Иран и през Тихия океан. Без претенции за пълнота и безспорна точност на величините, помощта, получавана от СССР до края на ВСВ по програмата Ленд-лийз, изглежда така:

  * Самолети: 18 700 броя;
  * Танкове и самоходни установки– 12 700 броя; Бронетранспортьори 7 000 бр.
  * Оръдия – 9600 броя; Противотанкови оръдия – 5000 броя; Зенитни оръдия – 8000 бр.
  * Камиони: 375 000 броя; Джипове – 51 000 броя; Мотоциклети – 35 000 броя;
  * Влекачи – 8000 броя;
  * Военни кораби – 281 броя; Транспортни кораби – 128 броя; Ледоразбивачи – 3 броя;
  * Готови барути – 123 хиляди тона; химикали за производство на барут150 хил. тона;
  * Стрелково оръжия - 150 000 бр; Картечници – 132 000 броя; Снаряди - 472 млн. броя;
  * Локомотиви – 2860 броя; Вагони – 11 700 броя; Релси 620 000 тона;
  * Нефтопродукти - 2,6 млн. тона;
  * Цветни метали – над 500 000 тона;
  * Взривни и химически вещества - 1,2 млн. тона;
  * Корабни радиолокационни станции (РЛС) – 550 бр. (плюс 640 от Великобритания);
  * Радиостанции - 35 800 броя;
  * Храни и продоволствие – повече от 4,5 млн. тона;
  * Металорежещи машини – 44 600 броя;

  Великобритания изпраща първия конвой с помощи още през юни 1941 година. А до май 1945 г. воюващата и сама получаваща помощи държава доставя 7000 самолета,
  27 бойни кораба, 5218 танка, 5000 противотанкови оръдия, 4020 камиона и линейки, самолетни двигатели на стойност 1,5 млрд. лири, 600 радара и сонара и стотици корабни оръдия. Също така храни, дрехи, медикаменти – 4 млн. тона, както и 15 милиона чифта обувки.

  Само през първата половина на 1942 г. Западът доставя на СССР три пъти повече танкове отколкото са унищожените от германците руски танкове. Предоставените американски самолети са в пъти повече от руските. Ескадрилата на героя на Съветския съюз Покришкин лети на американски изтребители Еъркобра. Директорът на Международния център за история и социология на Втората световна война Олег Будницки посочва, че Покришкин е свалил 48 от 59-те немски самолета летейки на изтребителите Еъркобра. Бензинът за самолетите също е доставян от съюзниците понеже СССР не могъл да призвежда бензин с високо октаново число.

  Руският историк Борис Соколов е категоричен, че „Без тези западни пратки СССР не само нямаше да е в състояние да спечели войната, но не би могъл дори да се противопостави на немците тъй като не е могъл сам да произведе достатъчно колоичество оръжие, военно оборудване, гориво и боеприпаси...“

  До лятото на 1942 г. танковите, авиационните и други заводи в СССР работят предимно с американски и английски материали. Повечето от съветските танкове Т-34 са изработени с английска стомана. Шасито на танка е лицензиран вариант на американския образец М1940 конструиран от Джон Кристи. През 1930 г. СССР закупува с необходимата документация два прототипа М1940 – без купол и оръдие, които поставят началото и дават правото на съветската страна да произвежда и продава за 10 години бързоходни танкове БТ. Прототипите на Кристи получават обозначение БТ-1, а първите серийно произвеждани копия – БТ-2. Подобрението на танковете БТ с увеличаване на бронята и мощността на въоръжението води появата на Т-34. До декември 1934 г. танковете БТ са с двигател М-5 аналог на американския Либерти, заменен по-късно с М-17Т – аналог на германския БМВ-6. Двигателят М-17Т се монтира на танк Т-34 до края на 1939 г. и по-късно – в периода октомври 1941г. до април 1942 г. Очевидно при започването на войната Т-34 е хибрид от американско шаси, германски двигател и съветски купол. Затова е, меко казано, нескромно твърдението, че Т-34 е изключителен продукт на съветските конструктори. Поради куп конструктивни недостатъци и обективни причини само за два месеца германците унищожават през 1941-ва всичките 1225 танка Т-34. През април 1942 г. два от 5-те най-добри танка Т-34 с дизелов двигател В-2 са изпратени за тестване във Великобритания и САЩ. На полигона Абърдийн в щата Мериленд първата повреда става на 60-тия километър – къса се верига. След 343 км танкът излязъл окончателно от строя. Животът на двигателя едвам надхвърлял 100 мото-часа. Не издържал теста той бил изоставен за музеен експонат. Т-34 ще стане далеч по-добър танк през 1943 г. след отсраняване на недостатъците му с помощта на американските специалисти, машини и материали за производство, и като такъв – много добър танк – ще има масово участие в бойните действия през 1944 година.
  Ако си произвел продукт който не отговаря на очакванията, не се помайваш, а го грабваш и хукваш при точните специалисти, та дори и да са отвъд океана. Обратно, ако продуктът е надеждно техническо произведение – не ходиш по специалисти, а ги каниш вкъщи като публика пред които да демонстрира своите неоспорими качества.
  Т-34 е „руски“ по произход колкото автомат Калашников – изобретен от Хуго Шмайзер и изработен по германски чертежи, от германски специалисти, на германски машини.

  Още през 1941 г. Червената армия губи 58% от автомобилите си. Съюзниците компенсират тези загуби като внасят 400 хил. автомобила. Без американските камиони и джипове настъпателните операции са били невъзможни тъй като СССР не е в състояние да задоволи нуждите си нито като обем нито като качество. Възпятите „Катюши“ са монтирани на американски камиони “Студебейкър”.

  Американците доставят общо 4 915 818 тона храни. Доставените от САЩ и Канада храни са били достатъчни да се издържа 10 милионна армия до края на войната. По съветски маниер значителна част от храните не са стигнали до войниците и гладуващото население. Една част се появяват в тъй наречените „затворени магазини“ предназначени само за висши партийци. Друга част се появява в ресторантите и дори на черния пазар.

  След капитулацията на Германия на 8 май 1945г. по програмата Ленд-лийз СССР получава освен 455 хил.т. нефтопродукти и тръби за 222 милиона долара, стругове, хидравлични преси, електрогенераторни станции и пр., които ще се окажат решаващи за старта на съветската газова промишленост.

  Общо 36 държави получават помощ по американската програма. Общият обем на отпуснатите лизингови активи е възлизал на 48 млрд. долара (11 млд. за СССР) по текущи цени или повече от 713 млрд. по цени през 2019 година. А помощта на САЩ, Великобритания и Канада за СССР отнесена към 2019 година е повече от 160 млрд. долара. Без помощта на Запада съветската страна я очаквало само едно – разгром. И това е било ясно на съветските ръководители. В края на войната маршал Жуков посочва: „Сега казват, че съюзниците никога не са ни помагали, но не трябва да се отрича, че американците ни доставяха толкова материали, без които ние не бихме могли да оформим резервите си и не бихме могли да продължим войната Нямахме експлозиви, барут. Нямаше с какво да зареждаме патроните на винтовките. Американците наистина ни спасиха с експлозивите и барута. А колко листова стомана ни доставяха! Нима бихме могли бързо да организираме производството на танкове, ако не беше американската помощ. А сега представят нещата така, сякаш сме имали всичко това в изобилие. Без американските камиони нямаше да има с какво да теглим нашата артилерия“. Това изказване на Жуков е цитирано в секретно донесение на председателя на КГБ В. Семичастни до Хрушчов, (книга „Маршалы и генсеки“ на Н. Зенкович, Москва, 1997, стр. 161-162).

  Според клаузите по Ленд-лийз не подлежат на заплащане доставените автомобили, военна техника, оръжие, боеприпаси, суровини и прочие унищожени или изгубени, но използвани по време на войната. Останалото след войната годно имущество трябва да се заплати напълно или частично чрез предоставени от САЩ безлихвени кредити. През 1947 г. дългът за плащане на СССР е определен на 2,6 млд. долара. През 1948г. е редуциран на 1,3 млд. долара, но СССР отказва да го заплати. През 1951г. е редуциран отново на 800 млн., но не се подписва договор. Договор за изплащане на дълга е подписан през 1972 г. за 722 млн. долара със срок на изплащане до 2001г. През 1973г. съветската страна отново спира изплащането след като е платила само 48 млн. долара. През 1990 г. е поредната редукция до 674 млн. със срок на погасяване до 2030г. Днес се счита че дългът на Русия като приемник на СССР е 100 млн.долара. Погасителните вноски досега са покрили едва 7% от дълга. Като се вземе предвид обезценяването на долара спрямо 1945г. изплатените от СССР/Русия суми са малко над 1%.

  Както е отбелязал самият Жуков, само няколко години след края на войната съветското чувството на признателност за изключителната помощ на западните страни е изчезнало напълно. Започналото още по време на войната омаловажаване ролята на Запада прераства в яростна пропаганда целяща да се скрие истината и заблудят хората в целия социалистически лагер, че Червената армия е била изоставена да се бие сама в най-тежките периоди от ВСВ, а западните страни започнали да помагат чак когато изходът на войната бил вече предрешен. Сталин, който нееднократно е изразявал своята признателност за оказваната помощ по време на ВСВ и лично пише благодарствено писмо до Рузвелт веднага след нацисткото нападение от 22 юни 1941 г., след войната поощрява и награждава разпространяващите лъжи за ролята на западната помощ.
  И днес има хора приемащи за истина неморалната, отвратително пошла руска пропаганда!

  Българин

 3. 3 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поклон пред Подвига на Съветския Съюз!

  niki
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  РОА хубаво ги беше започнала болшевиките, но Хитлер се оказа недалновиден и не въоръжи милионите руснаци, които се предаваха в първите дни на войната и искаха оръжие да се бият срещу червената пасмина.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 5. 5 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Горкото ми парадче...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Вечна Слава на ПОБЕДИТЕЛИТЕ - Британия , СССР, САЩ, Китай (Чан Кайши) .... и много други страни ... включително нашите партизани и нашите фронтоваци по бойните полета на югославия, Унгария и Австрия ... ПОКЛОН !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#1] от "PMG Baba Tonka Tonka":

  Знамето на РОА (руският трибагреник) е горено заедно с нацистките знамена на Третият Райх на Красная площадь. Да но сега същото това знаме е знаме на Руската Федерация.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Освен лентички и военни маршове тов. Путин нищо не може да предложи на горките мужици...

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2847 Разстроено

  Вие им се "отблагодарихте" тавариш чекист....С пенции равняващи се на 150 евра и медали, грамоти и...лентички..Пропагандата обаче смятате за "благодарност"...нали?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":

  Да така е! Абсолютен позор!

 11. 11 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Победителите са само едни - тези който забодеха знамето на победата върху Рахстага!

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Така ми се искаше днес в РФ да имаше манифестации и там да са всички управляващи и всички възрастни ветерани и така да си покашляваха един на друг.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Никой не оспорва жертвите и героизма на армията.
  Но това, което СССР стори след това, граничи със филм на ужасите продължил 45 години.
  Да замениш фашизъм с комунизъм е все едно да замениш електрически стол с разстрел.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  "Той говори още за "великия, жертвен път на съветския народ"!?  Жертвен, в смисъл колко руски войници са загинали с куршум в гърба, изстреляни от политкомисарите?! Колко? Дори и някои руски изследователи, които открехнаха тази "вратичка" преди години, не могат да ви отговорят, но ориентировъчно, става дума за милиони. Отделно, другите милиони, загинали безмислено след поредната глупост на военачалниците им..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#10] от "PMG Baba Tonka Tonka":

  Ами не е позор, просто това е едно от националните Руски знамена. Позор е, че болшевиките завладяха Русия и ѝ смениха името на СССР.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#2] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  Помощта от съюзниците за СССР е сравнима с тази на Монголия !
  идва чак след Сталиград ... но всяка помощ е принос в ощото дело.
  Британия също е дала на СССР каквото е могла за момента
  за това ПОБЕДАТА Е ОБЩА и НЕ СЕ ДЕЛИ !!! колко пъти да ви го казват

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Как няма?
  Нили ти дал на тези ветерани, цели 75 хил рубли!🤬
  Дори няма 1 000 €❗
  А по това време плащаш по 1 млн€❗ на другарчета си и пропагандисти телевизиони!

  "Чуждестранен агент"
 20. 20 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Чудя се, ако Хитлер беше победил, дали щеше да устиска 45 години. Дали пораженията в Източна Европа щяха да са толкова болезнени, както след управлението на нискоинелигентната североазиатска нация.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Победителите живееха в комуналки в едни стаички цели семейства с общ санитарен възел на етажа и обща кухня, нямаха право да излизат от концлагера (СССР), и живееха оскъдно, бедно, в мизерия, нещастно, караха Запорожец и Масквич и мечтаеха да избягат на Запад.
  А победените след 10 г. вече бяха първа икономика в Европа живееха добре, пътуваха навсякъде по света и караха Мерцедеси и BMW.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 22. 22 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Руската наглост е безгранична....каква Отечествена война бе ватници! Нали на 17.91939 г. нападнахте подло Полша, през октомври 1939 окупирахте Прибалтика и Бесарабия, а на 1.11.1939 г. ордите Ви нахлуха във Финландия! А ако след 22.6.1941 г. "гадните" американци и британци не ви доставиха всичко от самолети до храна и от нефт до копчетата на панталоните , още през лятото на 1942 г. болшевишката сган воглаве със Сталин щеше да виси обесена по улиците на Москва!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "цар" путин: Няма как да се отблагодарим на поколението на победителите...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Проблемът си е ваш!
  На България, тези "победители" докараха 45 годишен комунистически диктат, с десетки хиляди избити невинни българи!

  За България, руснаците бяха и си остават враг номер едно, докарал само беди и страдания!
  Вземайте си "победата" е се махайте от живота ни!

  Днес е Денят на Европа!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Това е ябълково дърво в градината на Валаам.
  Два пъти на ден, „самовари” (обитателите на "къща" за военни инвалиди с увреждания, които нямаха ръце и крака), носили до тук. Те бяха окачени на клони от дървета в торбички и те можеха да общуват помежду си - псуват, да се примиряват, да плачат.
  Искате пак да повторите това, путенофили⁉️🤬
  https://pbs.twimg.com/media/EXhEHewWoAItFrI?format=jpg&name=medium

  "Чуждестранен агент"
 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#20] от "juk35625824":

  Какви поражения за нас в България? Щяхме да сме си обединили Македония и да имаме излаз на Бяло море. Стандартът и начинът на живот нямаше да са скотски болшевишки, и въобще за цяла Източна Европа нямаше да го има този проблем с болшевиките. А и Русия сега нямаше да е само бензиностанция.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 28. 28 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Имаше как да им се отблагодарите, ама вие ги оставихте да измрат в мизерия!

  Сутринта си зададох въпроса - какъв нихилист трябва да си, за да "празнуваш" победата на врага над себе си. Говоря за празнуващите в България.
  ВЪв втората световна война България е победена държава, окупирана, и ни е наложен мракобеснически режим, какъвто и при Хитлер не е имало. Отнесен ни е държавния архив, а по-късно и държавния златен резерв.

  Дали наистина е по-добре, че червената чума спечели над кафявата чума?!
  Тесните социалисти спечелиха над националните социалисти...
  Какво спечели България и какво загуби от този резултат на войната?!
  По-добре ли беше, че от портретите от стената ни гледаха Ленин, Сталин и Димитров, вместо Хитлер, Химлер и Цар Борис?
  Не казвам, че едното зло е по-малко от другото зло... ама ...за какво точно да празнуваме?!

  За да ме разберете, трябва да се отърсите от насажданите ни 45 години (че и до днес) политически постулати, като започнете от там, че Хитлер НЕ Е фашист (такъв е Мусолини), а е социалист, лидер на Германската национална социалистическа работническа партия.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  До коментар [#2] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  ".....Както е отбелязал самият Жуков, само няколко години след края на войната съветското чувството на признателност за изключителната помощ на западните страни е изчезнало напълно. Започналото още по време на войната омаловажаване ролята на Запада прераства в яростна пропаганда целяща да се скрие истината и заблудят хората в целия социалистически лагер, че Червената армия е била изоставена да се бие сама в най-тежките периоди от ВСВ, а западните страни започнали да помагат чак когато изходът на войната бил вече предрешен. Сталин, който нееднократно е изразявал своята признателност за оказваната помощ по време на ВСВ и лично пише благодарствено писмо до Рузвелт веднага след нацисткото нападение от 22 юни 1941 г., след войната поощрява и награждава разпространяващите лъжи за ролята на западната помощ.
  И днес има хора приемащи за истина неморалната, отвратително пошла руска пропаганда!

  Българин"


  Руснаците и днес не могат да си признаят, че победата им над нациска Германия се дължи на подкрепата, която омразните янки и Запад им оказват в ключовия момент, когато Райха е помел над половината от войските им и близо 60 % от автомобилите им! Това е руската благодарност !

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2129 Весело

  Знамето на РОА (руският трибагреник) е горено заедно с нацистките знамена на Третият Райх на Красная площадь. Да но сега същото това знаме е знаме на Руската Федерация.
  —цитат от коментар 7 на anonim440


  Просто си кажи, че си привърженик на другото руско знаме.
  Аватара те издава.

  Честит Празник на победата!

 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Поклон пред Подвига на Съветския Съюз!
  —цитат от коментар 3 на niki


  Този "подвиг" донесе 45 годишна окупация на страната ни, комунистическа диктатура и безброй беди и страдания!
  Кремълският поглед на тази дата не е празник за нас, а началото на една трагедия, чиито плодове берем и днес!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Любопитно

  " До лятото на 1942 г. танковите, авиационните и други заводи в СССР работят предимно с американски и английски материали. Повечето от съветските танкове Т-34 са изработени с английска стомана. Шасито на танка е лицензиран вариант на американския образец М1940 конструиран от Джон Кристи. През 1930 г. СССР закупува с необходимата документация два прототипа М1940 – без купол и оръдие, които поставят началото и дават правото на съветската страна да произвежда и продава за 10 години бързоходни танкове БТ. Прототипите на Кристи получават обозначение БТ-1, а първите серийно произвеждани копия – БТ-2. Подобрението на танковете БТ с увеличаване на бронята и мощността на въоръжението води появата на Т-34. До декември 1934 г. танковете БТ са с двигател М-5 аналог на американския Либерти, заменен по-късно с М-17Т – аналог на германския БМВ-6. Двигателят М-17Т се монтира на танк Т-34 до края на 1939 г. и по-късно – в периода октомври 1941г. до април 1942 г. Очевидно при започването на войната Т-34 е хибрид от американско шаси, германски двигател и съветски купол. Затова е, меко казано, нескромно твърдението, че Т-34 е изключителен продукт на съветските конструктори. Поради куп конструктивни недостатъци и обективни причини само за два месеца германците унищожават през 1941-ва всичките 1225 танка Т-34. През април 1942 г. два от 5-те най-добри танка Т-34 с дизелов двигател В-2 са изпратени за тестване във Великобритания и САЩ. На полигона Абърдийн в щата Мериленд първата повреда става на 60-тия километър – къса се верига. След 343 км танкът излязъл окончателно от строя. Животът на двигателя едвам надхвърлял 100 мото-часа. Не издържал теста той бил изоставен за музеен експонат. Т-34 ще стане далеч по-добър танк през 1943 г. след отсраняване на недостатъците му с помощта на американските специалисти, машини и материали за производство, и като такъв – много добър танк – ще има масово участие в бойните действия през 1944 година.
  Ако си произвел продукт който не отговаря на очакванията, не се помайваш, а го грабваш и хукваш при точните специалисти, та дори и да са отвъд океана. Обратно, ако продуктът е надеждно техническо произведение – не ходиш по специалисти, а ги каниш вкъщи като публика пред които да демонстрира своите неоспорими качества.
  Т-34 е „руски“ по произход колкото автомат Калашников – изобретен от Хуго Шмайзер и изработен по германски чертежи, от германски специалисти, на германски машини."

  Дори руската гордост - Т - 34 се оказва подарък на Русия от съюзниците им! Няма да засягам темата за Калашников, да не им дойде много за днеска на русофилите !

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ние сме от другата страна. На победените от съветскоруския ботуш. Ние загубихме българските си територии и братя, а и бяхме поробени от една изостанала , но мракобесна държава и система-руско- съветската. Руснаците създадоха македонската нация и убиха българския дух.

  Руснаците ни унижиха максимално, като въведоха ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗУЧАВАНЕ НА РУСКИ ЕЗИК В НАШИТЕ УЧИЛИЩА.
  и комунистите от бкп се съгласиха.........

 36. 36 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  [quote#25:"dark'star"][/quote]

  Само една от изброените е вмирисана кочина, бе, каун!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 37 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  "Помощта, без която нямаше да има Велика отечествена война"

  1) Помоща коато Великобритания получава с програмата Ленд-лиийз е четири пъти поголяма отколко тази за СССР.
  2) Хитлер ще посмееше ли да почне война без помоща от съюзниците му Италия, Унгария, България, Вишиевска Франция... Огромна помощ с суровини, оръжие, промишлено производство за армията, храна, военни резерви, влакове...
  Дори и да почнеше войната без тази помощ СССР ще я спечалеше още в първата година като Райха сам срещу СССР беш едно джудже.

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Весело

  " Той говори още за "великия, жертвен път на съветския народ"

  Не знаех, че имало и съветски народ ! Освен ако Русия не се отъждествява на 100 % със СССР ! Нещо, което те и постоянно правят, но САМО що се отнася до неговите активи ! За фалита на СССР е виновен коварния Запад, разбира се !

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Няма за какво да се коментира, Хитлер е искал да завладее Европа, Азия и парчета от Африка, дори света, Сталин и КПСС, след като не можеха да чакат Годо( световната революция) използваха войната и победата за да завладеят източната част на Европа.
  За какво и с какви методи помним и знаем всички по-възрастни.
  До друго не можеше да се случи - хора, които са избили в лагерите милиони свои сънародници, няма как да бъдат други с българи, поляци, чехи, немци и всички останали от т.н. източен блок.
  Да не говорим за изоставането спрямо останлите европейски страни, резултат от тоталитарно и некадърно управление - това е основната причина за падането на желязната завеса и истинската свобода, която имаме днес и срещу която продължават да се борят петоколонниците, подкрепяни от путинова Русия.
  Те друго не могат и не знаят, освен деструктивни действия и безмилостно използване на всичко до което се докопат, включително и на собствените си огромни природни ресурси в ущърб на своя собствен народ.

 40. 40 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  "Освен лентички и военни маршове тов. Путин нищо не може да предложи на горките мужици"

  Тръмп ще помогне с белило дето дава на поданиците си.

 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#31] от "Virgin":

  Да привърженик съм на Руската Империя, и не само на тази Империя, също съм привърженик на Източната Римска Империя, а също и на двете Български Империи по тези земи. Просто такива са ми разбиранията.
  Но онова червено знаме на болшевиките няма нищо общо с Русия.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 42. 42 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  ние пък снимаме Баце. Той може да ни предложу само суджуци и фурми. Бее-бее-еее-беее...

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  И нито дума на благодарност към тези, които са воювали по всички фронтове срещу Германия и нейните съюзници и тези, които са им пращали оръжия и транспортни средства.
  "Те спасиха Отечеството, живота на бъдещите поколения, освободиха Европа, защитиха целия свят, възстановиха градове и села, извършиха грандиозни постижения."
  Руска наглост. Дали сам си вярва на това, което казва или то е за пред публиката.

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7840 Любопитно

  До коментар [#2] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  Що си се писал '' Българин '', а даже не си споменал за 40-те хиляди български мъже , загинали във ВСВ, а изреждаш, колко тона желязо били загубили САЩ ?

  [email protected]
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1743 Весело

  ......с ДНЬОМ ПАБЕДЬЙ.......!!!!!.......ПАЗДРАВЛЯЮ.....!!!!!.... https://www.youtube.com/watch?v=1vRYwaJC5FY

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 47. 47 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Този "подвиг" донесе 45 годишна окупация на страната ни, комунистическа диктатура и безброй беди и страдания!
  —цитат от коментар 32 на Рим

  Най-хубавите години за България.
  Хората живееха спокойно, имаше добро образование, отлично здравеопазване, силна армия, бяхме световна сила и в спорта, културата бе на почит.
  Преди 3 дни Борисов се хвалеше, че никога българската армия не е била толкова модерна, колкото под неговото мъдро ръководство.
  В Ютуб има видео за един парад на БНА от 1981.
  Пуснете си го!
  След това си пуснете и видео от парада през 2019 г.
  И ... плачете!

 48. 48 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Рим":

  "Този "подвиг" донесе 45 годишна окупация на страната ни, комунистическа диктатура и безброй беди и страдания!"

  Верно ли!? Да не искаш да ти изпълнят музически желания след като си съюзник на Хитлер. Ако не беше СССР, България ще беше освободена от югословяни и гърци също и от турски дивизии дето чакаха на границата.

 49. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Най-потърпевша от болшевизма е именно Русия, но болшевиките така са промили мозъците, че вече има всякакви сектанти дето само ръкопляскат.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  "Те спасиха Отечеството, живота на бъдещите поколения, освободиха Европа, защитиха целия свят, възстановиха градове и села, извършиха грандиозни постижения."
  Руска наглост. Дали сам си вярва на това, което казва или то е за пред публиката.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  Кое е наглост Роси?
  Поне веднъж отговори!

 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  За руснаците щеше да е по-добре да загубят тази война. Щяха да живеят в пъти по-добре.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Вие им се "отблагодарихте" тавариш чекист....С пенции равняващи се на 150 евра и медали, грамоти и...лентички..Пропагандата обаче смятате за "благодарност"...нали?
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt


  Обаче от сърце. Тавариш Медведев даже им пожела харошева настраения.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  ".....В края на войната маршал Жуков посочва: „Сега казват, че съюзниците никога не са ни помагали, но не трябва да се отрича, че американците ни доставяха толкова материали, без които ние не бихме могли да оформим резервите си и не бихме могли да продължим войната Нямахме експлозиви, барут. Нямаше с какво да зареждаме патроните на винтовките. Американците наистина ни спасиха с експлозивите и барута. А колко листова стомана ни доставяха! Нима бихме могли бързо да организираме производството на танкове, ако не беше американската помощ. А сега представят нещата така, сякаш сме имали всичко това в изобилие. Без американските камиони нямаше да има с какво да теглим нашата артилерия“. Това изказване на Жуков е цитирано в секретно донесение на председателя на КГБ В. Семичастни до Хрушчов, (книга „Маршалы и генсеки“ на Н. Зенкович, Москва, 1997, стр. 161-162)."


  За благодарност, Русия е заплаха за целия свят, а спрямо съседите си е излишно да пиша в какво се е замесила - Грузия, Украйна,Балтийските държави, Източна Европа ( не че и е непосредствен съсед !) - навсякъде, където стъпи ботуша на червената армия последва смърт, разруха и геноцид за отделните народи и техните управляващи елити ! Излишно е да казвам, че няма нищо по - различно в политиката на Русия и днес !!!

 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#1] от "PMG Baba Tonka Tonka":

  респект към воювалите за тяхната саможертва, но до къде го докараха техните тогавашни и настоящи политици - народа им се напива със препарати за баня, и мечтае е за кола втора употреба от някой от победените...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 57. 57 Профил на k_man
  k_man
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Четете Виктор Суворов.
  Той описва истинската история с факти от кухнята.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":"Освен лентички и военни маршове тов. Путин нищо не може да предложи на горките мужици"Тръмп ще помогне с белило дето дава на поданиците си.
  —цитат от коментар 40 на Staro-nov Dnevnikar


  Не знам -- на пресконференцията в Тексас обещаваше респиратори.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2129 Весело

  Как няма?....
  —цитат от коментар 19 на putinxujlo


  Честит празник!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  За руснаците щеше да е по-добре да загубят тази война. Щяха да живеят в пъти по-добре.
  —цитат от коментар 52 на anonim440


  А щеше ли да има руснаци?

 63. 63 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "anonim440":

  "Най-потърпевша от болшевизма е именно Русия"

  Само дето Хитлер не удари на Русия заради болшевизма а да им вземе земята.

 64. 64 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 735 Неутрално

  За периода !941- 45 година в СССР умират 52 812 000 хора. От фактора война умират около 19 000 000 военнослужещи и около 23 000 000 гражданско население . Тоест войната е струвала живота на 41 979 000 граждани на СССР.Умират 5 760 000 деза под 4 год възраст, От фронта се връщат около 3 милиона с една ръка и още толкова с един крак. Връщат се още около 800 000 военни които са ги наричали "самовари "- без ръце и крака придвижващи се в колички...Около 500 000 с черепни травми , още толкова с травми в гръбначлния стълб, 40 000 без гениталии.. А тези които са били с психични травми - това са били почти всички ветерани. Не случайно в спомените на всички техни потомственици на днешния ден докато са били живи не им е било до празник а са плачели. Защото войната е нещо страшно !! Войната не е показване на военните униформи на празници на площада.. Затова АЗ СМЯТАМ че Путин ОТКРАДНА на ветераните техния подвиг и го омърси използвайки ги го за собствени цели. Това което става сега, е една ДЕМАГОГИЯ : Погледнете числата - ТОВА ЛИ ИСКАТЕ какато се появи слогана - "Можем повторит ""??? Това ли ще повторите ??? Готови сте да имате изгорял в танка брат , баща без крака и ръце ? Майка умряла от глад ?? Путин и шайката му не трябва да достигнат дори до Хага , мефдународен трибун ал е чест която не заслужават- те тряббва да бъдат осъдени от собствения си народ .. Пък както той реши.. И това решение ще покаже има ли бъдеще за тоя народ или не

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#53] от "Един вампир броди из Европа":

  Ами масовата пенсия в Русия въобще не е 150 евро. Повечето взимат 8000 рубли, това са точно 100 евро по курса на деня. Те и на Медведев това казваха, че 8000 рубли не стигат за нищо, а той им отговори "Денег нет, но вы держитесь".

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 67. 67 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Ден пореден за българският хейтър. Завист, хейт, лъжи, грантдаджии и чуждопоклонничество.Честит празник на Русия! Останалите може да мрете от яд!
  —цитат от коментар 34 на Rocketman


  Радвам се, че Вашето чуждопоклонничество е от правилния вид, и Ви пожелавам, как беше -- харошева настраения. Ние, хейтърите, не искаме другите да мрат -- нито от яд, нито от болести.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 68. 68 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 916 Неутрално

  За Пут-ин и другите от крадливата шайка има начин да се отблагодарят: да си направят сепуко.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 69. 69 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  Не само, че не ги въоръжи, ами ги и изби.
  Измите са вредни, това е ясно!

 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Да окупираш цяла Източна Европа за 45 г. според мен въобще не е никакво освобождение.
  Освободили са хората от свободата им. Българите са си били свободни. Идва болшевишката сволач и всички свършва.
  Ама някои проститутки мечтаят това време да се върне.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 71. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Весело

  Вечна Слава на ПОБЕДИТЕЛИТЕ - Британия , СССР, САЩ, Китай (Чан Кайши) .... и много други страни ... включително нашите партизани и нашите фронтоваци по бойните полета на югославия, Унгария и Австрия ... ПОКЛОН !
  —цитат от коментар 6 на dark'star


  Таньо, вашите шумкари са голям срам за победителите. Една единствена акция имат и тя е призната за ВОЕННО престъпление на Нюрнбергския процес...

 72. 72 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nick":

  Братчед, ти да мълчиш. твоите сънародници бяха палачите
  ===============

  Руснаците?! Всичко е наред с теб путенофил?!
  Но ти сигурно имаш предвид украинци(както обикновено)
  Да ти напомня 41 млн човека загинали в СССР . И там нямало- казахи, украинци, беларуси!
  Смъртта изравнява всички.
  Ти, душичка страхлива няма да ми обидиш:))
  Вие путенофили, както НКВДшники по време на война - стреляли в гърба на войници, убивали ги в ГУЛАГ. Измъчвали техните деца и съпругите в затворите
  НЕ ВИЖДАЛ НИТО ЕДИН ГЕРОЙСКИ ПУТЕНОФИЛ:)))

  "Чуждестранен агент"
 73. 73 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Путин: Няма как да се отблагодарим на поколението на победителите
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Отблагодарихте им се!
  Като ги оставихте да умрат забравени, в бедност и безнадежност.
  Сещахте се за тях веднъж годишно и ги използвахте, за да си вдигате рейтинга.
  Позор!

 74. 74 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Во время визита Медведева 23 мая 2016 года в Феодосию к нему подошла пенсионерка Анна Буянова, которая сказала, что у неё размер пенсии 8 тысяч рублей и спросила:
  "Вы же сказали, будет индексация, где она в Крыму, эта индексация? Что такое 8 тысяч? Это мизер. Ноги вытирают об нас здесь! На пенсии невозможно прожить, цены бешеные."
  Медведев ответил:
  "Её (индексации) нигде нет, мы вообще не принимали, просто денег нет сейчас. Найдём деньги, сделаем индексацию. Вы держитесь здесь, вам всего доброго, хорошего настроения и здоровья!"

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 75. 75 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Весело

  Май само коронавирусът днес присъства на Червения площад, даже и Летчика го няма. Горкият Вова, толкова подготовки и накрая няма парад, хо-хо-хо...

 76. 76 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonim440":Да така е! Абсолютен позор!
  —цитат от коментар 10 на PMG Baba Tonka Tonka


  Позор е точно ти да се регистираш с името на Баба Тонка.

  Разправата с "фашистите" от семейството на баба Тонка през 1944 г.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/23/2349159_razpravata_s_fashistite_ot_semeistvoto_na_baba_tonka/

 77. 77 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  "Те спасиха Отечеството, живота на бъдещите поколения, освободиха Европа, защитиха целия свят, възстановиха градове и села, извършиха грандиозни постижения."

  Тук Путин се е объркал!
  Току що осем нации плюс Щатите се отрекоха от "освобождението"!
  Да пази Господ руснак да те освобождава, т.е. да те върне десетилетия в развитието ти!
  Пък за целия свят...
  Пропуснал е и "всички земни кълбета"!

 78. 78 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#69] от "Paolo Di Canio":

  Изби ги защото толкова му беше акъла. После вече другите руснаци в Русия като виждат (чуват0 какво е направил Хитлер и са в потрес. Хитлер е бил тъп на гъдулка. Хората са искали да воюват за него, а тоя ги е убивал.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 79. 79 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Има как да се отблагодарите не само на поколението, което воюва, ами и на всички поколения! Това става като отидете по дяволите! Ай чао!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 80. 80 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Вярно за помоща , вярно за технологиите …...има доста верни неща , но - как биха се развили събитията при спазване на договора Рибентроп - Молотов и днес щеше ли да е необходимо да се надценява или подценява сътрудничеството между съюзниците ?! Руснаците са дали 28 млн. загинали - убити , измрели по лагерите , милиони цивилни от глад......съсипана икономика , стопанство......а , без тази жива сила......В ден като днешният е неморално да се говори за помощта , която е обективно мотивирана и и да не се почетат всички жертви на цялата война.....Все пак е ден на Европа , а не на някой друг през морета и океани....

 81. 81 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Весело


  В России только война отечественая

  ВСЕ ОСТАЛЬНОЕ ИМПОРТ

 82. 82 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Любопитно

  За руссияните съществува само

  МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА

  тази между БРАТСКИТЕ ДОТОГАВА НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ

  СССР и Германия

  Войната от 1939 до 1941 когато СССР и Германия са СЪЮЗНИЦИ

  и ЗАЕДНО ПОДЕЛЯТ ПОЛША за руските пишман-историци не съществува

 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Русия няма никакво право да се нарежда до победителите от ВСВ. На 1 септември 1939г. те бяха съюзници на Хитлериска Германия и трябва да бъдат третирани като подпалвачи на войната.

 84. 84 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Весело

  Най-смешното и най-жалкото за така наречените победители е

  че ПОБЕДЕНАТА БИВША РУСКА и СЪВЕТСКА КОЛОНИЯ ФИНЛАНДИЯ

  днес ПЛАЩА НА БЕЗРАБОТНИТЕ и БЕДНЯЦИТЕ СИ БЕЗУСЛОВЕН МИНИМУМ

  ДВА ПЪТИ ПО-ВИСОК от ЗАРПЛАТАТА НА СРЕДНАТА КЛАСА на победителите

  ха-хааааааааааааааа

  За ПОБЕДЕНИТЕ ГЕРМАНИЯ ЯПОНИЯ ИТАЛИЯ и НОРВЕГИЯ няма какво да говорим

  Техния ЖИЗНЕН СТАНДАРТ е В ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-ВИСОК от този на победителите

  ха-хаааааааааа

 85. 85 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 1116 Весело

  Руснаците?! Всичко е наред с теб путенофил?!Но ти сигурно имаш предвид украинци)
  —цитат от коментар 72 на putinxujlo


  Украинецо, ти нали се представяше за руснак???
  Издаде се.
  И да - Победата е дело на всички народи на СССР - руснаци, украинци, белоруси, грузинци, казахи, узбеки, евреи...
  Но е и факт, че имаше украинци, които влизаха в SS. Факт са и украинците-бандеровци, които извършиха лвовския погром и волинското клане.

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#85:"Локомотив"][/quote]

  Факт е, че има и много руснаци, които се бият на страната на германците...

 87. 87 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Александър Стоянов
  "Седемдесет и пет години от Третата национална катастрофа.
  Също както снимката по-долу, истината за преврата на 9-ти септември е една голяма манипулация, която едва през последните години намери по-трезв и достоверен прочит.
  Законното правителство на К. Муравиев, което на 28 август е обявило неутралитет, а на 5 септември къса всички дипломатически отношения с Германия, е свалено от комбинация на частична окупация на страната от СССР и преврат на т.нар. Отечествен фронт, организиран чрез и спонсориран от Москва. Целта е проста - Сталин иска да диктува условията в България без САЩ и Великобритания да имат думата. Това няма как да стане спрямо една неутрална държава. (Апропо, през 1945 г., същата схема по едностранно обявяване на война е приложена към Япония, с цел дял от плячката и гарантиране на съветските интереси в Манчурия, Сахалин и Курилските о-ви - б.а.)
  Западните Съюзници са оставили страната ни в съветската сфера още след конференцията от Техеран и малко или много, дипломатическите им ходове спрямо София са про форма.
  Самият преврат е извършен с помощтта на българската армия и т.нар. НОВА има не чак толкова забележителна роля в събитията, каквато се тиражира преди 1989г. Пълното завземане на властта от БКП е постепен процес, който се развива в синхрон със сходните процеси в целия Източен Блок - Народен съд, постепенно разпускане на другитя политически сили и накрая прочистване на собствените редици от неудобни елементи.
  Паралелно, изкуствения икономически модел, копиран сляпо от СССР (България е единствената източноевропейска страна с такова поголовно одържавяване - б.а.) води до пълен колапс на икономиката в страната между 1947 и 1954г. Няма да коментирам за унищожението в социален план, свързано с ликвидирането на частния сектор.
  Самият Народен съд е най-жестокият в Източния блок - повече осъдени и убити, отколкото във всички останали държави, без СССР.
  Националният въпрос е безсрамно потъпкан от комунистите, които съдействат на Тито за изобретяване на "македонската нация" и "македонски език" и са готови да се откажат от Пиринския край, а в последствие се опитват да принудят местното население да се обяви за "македонци" при проведено преброяване.
  България е вкарана във Втората световна война с недобре подготвена армия, чийто морал е смазан от кадровите промени и вкарването на комунисти в редиците, под формата на специални наказателни роти и политически надзорници на офицерите. 32 000 души са убити и ранени, често поради неграмотно използване на силите в боя - печален пример е съдбата на Парашутната дружина, хвърляна на заколение в безумни атаки.
  Без всякакво съмнение, днешният ден бележи една от най-черните страници в българската история, а тежките последици от онези дни продължават и до днес да предопределят незавидната съдба на българите в собствената им държава. Преоценката и ясното осъзнаване на събитията през съдбовната 1944г., са задължителна спирка по пътя към преодоляването на този исторически воденичен камък, който ни тегли все назад и надолу през последните 30 години."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 88. 88 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3231 Весело

  До коментар [#69] от "Paolo Di Canio":Изби ги защото толкова му беше акъла. После вече другите руснаци в Русия като виждат (чуват0 какво е направил Хитлер и са в потрес. Хитлер е бил тъп на гъдулка. Хората са искали да воюват за него, а тоя ги е убивал.
  —цитат от коментар 78 на anonim440


  Ако Хитлер не беше обезумял то той щеше да унищожи до основи СССР
  само и единствено с армия съставена от НЕДОВОЛНИ ОТ СЪВЕТИЗМА и
  КОМУНИЗМА СЪВЕТСКИ КРЕПОСТНИЦИ които с радост щяха да видят
  сметката на комисарите и партийните секретари и щяха да изтрият
  от земята и спомена за СССР

 89. 89 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  ВСВ е европейската междусъюзническа война! Не е "Отечествена" както се мъчат да я изкарат руснаците! Тя и по много други критерии не е "ОТечествена"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 90. 90 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#86] от "bez_ime2":

  В РОА са 2 млн. души. Интересно колко немеца са се били на страната на Сталин?

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 91. 91 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#85:"Локомотив"][/quote]

  Между другото, победата е и на всички бивши народности в състава на СССР, но не и на управляващата комунистическа номенклатура, която е подпалвач на войната.

 92. 92 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#3] от "niki":
  Направо на колене и няма смисъл да ставате!

 93. 93 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1080 Гневно

  Виждаме ние как се грижите и колко сте благодарни на ветераните.

  И тази година стотици репортажи за ветерани живеещи в крайна мизерия, без адекватни грижи, до пълно оскотяване. С години чакат и недочакват нормални жилища да получат или поне ремонт на копторите в които живеят...

  За тях парите никога ги няма, зер не са любимите олигарси на пути дето при най малък повод дърпат милиарди от бюджета.

  Гнус ме е от рашистите!!!

 94. 94 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#86] от "bez_ime2":В РОА са 2 млн. души. Интересно колко немеца са се били на страната на Сталин?
  —цитат от коментар 90 на anonim440


  Има немски войници, които са комунисти и дезертират още преди обявяване на войната. За съжаление са пратени в затвора като немски шпиони...

 95. 95 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  [quote#85:"Локомотив"]
  —цитат от коментар 86 на bez_ime2
  Факт е, че има и много руснаци, които се бият на страната на германците...[/quote]

  Има.
  Но в Русия се гнусят от тях.
  А в Чехия им правят паметници и такива като теб се радват на това.
  В днешна Украйна пък бандеровците са герои, въпреки кланетата над цивилни.

 96. 96 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#86] от "bez_ime2":В РОА са 2 млн. души. Интересно колко немеца са се били на страната на Сталин?
  —цитат от коментар 90 на anonim440


  Ако Хитлер не беше такъв изрод, цяла Русия щеше да приеме немската армия като освободителка...

 97. 97 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  През ВСВ България е обявена за победена страна.
  Днес русофилите се поздравяват с "деньпабедъй" - значи и срещу България.
  Русофилистиците винаги са презирали България и българите.
  Никакво съчувствие към тях при връхлитащата ги катастрофа!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 98. 98 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  Другаря Путин да прочете малко, какво е казал Виктор Астафьев, 95 лет.:
  "Днепровские плацдармы! Я был южнее Киева, на тех самых Букринских плацдармах (на двух из трех). Ранен был там и утверждаю, до смерти буду утверждать, что так могли нас заставить переправляться и воевать только те, кому совершенно наплевать на чужую человеческую жизнь. Те, кто оставался на левом берегу и, "не щадя жизни", восславлял наши "подвиги". А мы на другой стороне Днепра, на клочке земли, голодные, холодные, без табаку, патроны со счета, гранат нету, лопат нету, подыхали, съедаемые вшами, крысами, откуда-то массой хлынувшими в окопы. Ох, не задевали бы вы нашей боли, нашего горя походя, пока мы еще живы".

  "Вместо парадного картуза надо надевать схиму, становиться в День Победы на колени посреди России и просить у своего народа прощение за бездарно "выигранную" войну, в которой врага завалили трупами, утопили в русской крови""!

  Тъжно, както са тъжни и много от коментарите под тази публикация, ето един, обобщаващ повечето:
  Evgenia Glebova
  "Мой покойный отец, фронтовик, инвалид войны, очень высоко ценил творчество В.Астафьева, считал созданные им произведения, лучшими из всего написанного о войне"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 1116 Весело

  [quote#95:"Локомотив"]
  —цитат от коментар 99 на bez_ime2
  Точно така, правят им паметници, защото го заслужават. А вас, кремльовските орки, ви третират наравно с нацистите...[/quote]

  Харесваш си колаборационистите на Хитлер.
  Ох, то и ние бяхме съюзници с него.

  Честит празник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK