Как се влиза в "придворната полиция" на Ердоган

Как се влиза в "придворната полиция" на Ердоган

© Associated PressПравителството на Ердоган се огражда с "придворна полиция". Става въпрос за т.нар. бекчи-патрули, чиято официална задача е да бдят за спазването на реда нощем. Но това ли е истинската им цел, обяснява "Дойче веле".


"Не можем повече да гарантираме реда в нашите градове с традиционните сили за сигурност. Имаме нужда от нови методи", каза наскоро Ердоган. За това информира германската редакционна мрежа RND. Затова неговото правителство назначава все повече "нощни пазачи". Става дума за т.нар. бекчи-патрули. Официално те би трябвало да оказват подкрепа на полицията нощем и да следят за реда и спокойствието в Истанбул и други турски градове. Т.нар. бекчи-патрули всъщност съществуват отдавна, но през последните години Анкара започна да назначава още по-масово такива хора.


"Работим през нощта и можем да правим всичко, което полицията прави денем. Можем да използваме сила и оръжие. За нас граници няма", казва пред "Ди Велт" един от патрулиращите, който обикаля в група с още двама свои колеги. Те не съобщават имената си от "съображения за сигурност", но пък споделят, че са "братя по оръжие", както и че мечтаят да влязат в престрелка с престъпниците на улицата. Засега това не им се е случвало, тъй като са отскоро в бранша. Преди да започнат тази работа, те са били безработни или продавачи. Но съдбата почукала на вратата им, както казва единият от тях. "Държавата търсеше нови патрули. Аз винаги съм искал да стана полицай, но не успях. А ето, че сега имам работа, за която много полицаи ми завиждат", казва един от патрулиращите пред "Ди Велт". "Всички искат да бъдат бекчи", добавя колегата му.


Как се става "бекчи"
"Ди Велт" посочва, че към никоя друга професия в Турция интересът не е толкова голям, колкото към т.нар. бекчи. За да започнат обучение, кандидатите трябва да издържат тест с въпроси от типа на: Коя е думата, която се използва, когато винаги казваш истината? (любов, уважение, дружелюбие, честност); Кой от изброените уреди се използва за почистване? (хладилник, компютър, телевизор, миялна машина). Издържалите теста преминават през тримесечно обучение. След това започват да работят в патрул. Заплащането е двойно повече от минималната работна заплата.


Ако през 2018 година в Турция е имало около 8000 "бекчи", то сега те са 23 хил.. А по данни на вътрешното министерство до края на годината трябва да бъдат назначени още 7000 и така общият им брой да достигне 30 000. Повечето "бекчи" работят в лъскавите и спокойни квартали. Те почти не стъпват в проблемните части на градовете, където има повече престъпност. В това няма нищо чудно, посочва депутатката Хюда Кайа от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите (HDP): "Патрулите са тук не заради сигурността на народа, а заради Ердоган. Те са един вид придворна полиция и имат за задача да разпространяват неговата идеология."


Какво цели Ердоган?


Дали Ердоган би могъл да изпълни желанието си за тотален контрол чрез послушната нему полиция?


Високопоставен представител на управляващите, който желае да остане анонимен, отрича категорично пред "Ди Велт". Т.нар. бекчи не са в състояние да сторят това, смята той, защото за съответното идеологическо образование са нужни години. Тримесечното обучение за т.нар. бекчи не стига дори за добра огнева подготовка, да не говорим за правна и психологическа квалификация, добавя още той.


С други думи: хората с финансови затруднения и без особено добро образование, търсещи сигурна заплата, не биха могли да се превърнат в това, което иска Ердоган - полиция, която да се подчинява само на него, която ще направи държавните служители излишни и ще гарантира господството на властолюбивия политик. Така смята политикът, пожелал анонимност. Според него в случая става дума за провален проект на Ердоган и знак за това, че неговата власт отслабва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK