ЕБВР: Рецесията в България ще е поне 5% от БВП

ЕБВР: Рецесията в България ще е поне 5% от БВП

© ReutersРецесията в българската икономика ще е сериозна, като възстановяването до нивото от миналата година няма да се случи преди 2022 г.


Ако 2019 г. е приключила с растеж 3.4% от БВП, то през 2020 г. това ще бъде заличено и резултатът ще е -5% от БВП. Това не е най-лошият резултат в района, а и фискалната позиция и нивото на дълговете на България ѝ позволяват да смекчи удара. Но е факт, че свиването реално ще е с 8% от БВП спрямо очакванията допреди няколко седмици.


Такава е актуализираната прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие, разпространена днес.
В нея се казва, че написаното в нея трябва да се приема с известна условност, тъй като реализирането ѝ зависи от "безпрецедентна несигурност" и много неща може да се променят до края на годината.


ЕБВР посочва още, че влизането в механизма за подготовка за членство в еврозоната се очаква през юли 2020 г., но не е изключено да има поредно отлагане.


Базовият сценарий за възстановяването догодина сочи за България ръст 4% от БВП.


За района на Югоизточна Европа банката изтъква, че ударът по туризма тази година ще се усети особено силно в икономиките на България, Гърция и Кипър.


Ако ограничителните мерки постепенно се облекчат и има завръщане към нормално състояние през втората половина на годината, свиването на икономиките на страните от нашата група от ЕС (България, Румъния, Гърция и Кипър) ще е средно -4.8% от БВП, а възстановяването догодина - с плюс 4% от БВП. "Този сценарий допуска умерени последици от кризата върху дългосрочната траектория на развитие, но пандемията може да има значителен икономически, политически и обществен ефект в дългосрочен план. (..) Ако социалното дистанциране се задържи по-дълго от очакваното, рецесията може да бъде много по-дълбока, като равнището на производство от 2019 г. няма да бъде постигнато отново години наред."


Спадът в България през 2020 г. ще се дължи основно на месеците на ограничения, започнали от 13 март. "Очакваме значителен спад в потреблението на услуги и трайни стоки, от което ще бъдат засегнати особено дребният и средният бизнес. Ефектът върху търсенето вероятно ще бъде голям предвид това, че почти 25% от БВП се формира от търговията на дребно и други услуги, пряко засегнати от мерките. Ще има забавяне на износа на стоки заради намалялото глобално търсене и отлагане на инвестиции покрай растяща несигурност и песимистични настроения на пазарите. Смекчаващият ефект се очаква основно по линия на помощните програми от бюджета на България."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK