Здравеопазването в САЩ загуби 1.5 млн. служители в най-лошия момент

Здравеопазването в САЩ загуби 1.5 млн. служители в най-лошия момент

© Associated PressБлизо милион и половина в сектора на здравеопазването в САЩ са загубили работните си места от март досега. От тях 135 000 са служители на болниците, чиито приходи спаднаха поради намаляването на броя на пациентите без COVID-19.


От март насам в повечето болници в страната са отменени операциите и прегледите, които не се извършват по спешност. Мерките за изолация намалиха броя на инцидентите, а много пациенти, страдащи от хронични заболявания, избягват болниците поради опасения от зараза с новия коронавирус.


В Ню Йорк медици от всякакви специалности, дори от други части на страната, помогнаха за справяне с вълната цунами от пациенти с COVID-19. Но в други региони, по-слабо засегнати от пандемията, някои болници се оказаха с празни легла.
В Маями спешното отделение на детската болница вече приема до 100 души на 24 часа, двойно по-малко отпреди. Свободните работни места за медицински сестри на хонорар са съкратени в началото на април, като това на Дейна Джеймс, 40-годишна, която е работила в спешното отделение два дни в седмицата. "В южната част на Флорида няма достатъчно пациенти, болницата няма средства да плаща на всички служители, които нямат нищо за правене", разказва медицинската сестра пред АФП. "Тъжно е. Това беше моето призвание и кариерата ми от 17 години".


Тя остава "в запас": болницата я повикала в неделя, когато се отбелязваше денят на майката. "Никой не искаше да работи, но аз бях отчаяна. Разбира се, че отидох на работа", споделя тя.


Здравеопазването в САЩ загуби 1.5 млн. служители в най-лошия момент

© Associated Press


През март във Вашингтон операциите на тазобедрените стави или коленете, апендектомиите, операциите без неотложна нужда за премахване на пикочен мехур и дори медицинските изследвания за образна диагностика бяха отложени за неопределено време. Но не се стигна до пик на епидемията новия коронавирус, който да изисква обща мобилизация на персонала.


"COVID превърна работата ми в част от миналото", казва 34-годишна медицинска сестра, която предпочита да остане анонимна. Тя е отговаряла за предоперативни и следоперативни грижи. "От два месеца не сме правили операции по избор на пациентите. Това беше основният източник на приходи за нашата услуга," допълва тя.


В американската система много медицински сестри не са на трудов договор и получават заплащане "на ден", което позволява на болницата да намалява разходите за персонал от ден за ден. Сестрата във Вашингтон вече работи само девет часа седмично срещу 36 часа по-рано.


COVID не е рентабилен


"Американската система за здравеопазване се финансира (и обогатява много хора), като предоставя много скъпи прегледи и операции, от които няма неотложна нужда, и чрез изграждане на гигантски болници въз основа на този икономически модел", каза пред "Франс прес" професор Хауърд Маркъл, директор на центъра по история на медицината към Университета на Мичиган. Самият университет обяви, че няма да плаща пенсионни вноски на служителите през следващата година поради спада на приходите в медицинския му център.


Здравните застраховки, частни или държавни, плащат, "когато поставите тръба на някого, а не когато говорите с него", казва Хауърд Маркъл, за да опише системата, която насърчава инфлацията. Поради липсата на един платец - роля, която на други места играе държавата, цените не са ограничени и зависят от съотношението на силите между болниците и застрахователите.


Американската федерация на болниците оценява загубите за периода от март до юни на 200 млрд. долара. Тя очаква, че заплащането за лечение на пациенти с COVID и финансовият пакет от Конгреса в размер на 100 милиарда долара ще се окажат недостатъчни за покриване на действителните им разходи, които могат да надхвърлят 80 хил. долара на пациенти, ако се наложи реанимирането им с респиратор, според Фондацията на семейство Кайзер.


Извън болниците части от здравната система бяха затворени изцяло по време на карантината. Зъболекарските кабинети загубиха за един месец половин милион работни места според правителствени статистики. Със същата катастрофа се сблъскаха и ортопеди, офталмолози и физиотерапевти... Дори в Ню Йорк пулмолозите затвориха кабинетите си. Доктор Лен Хуровиц, който осигурява работа на двама служители, затвори преди пет седмици. "През третата седмица на март телефонът спря да звъни", разказва той пред АФП. Той компенсира с малко дистанционна медицина и днес отвори отново врати с нов източник на приходи: извършва тестове за откриване на COVID-19. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Статията е абсолютна и изчерпателна. САЩ е най-назад от целият развит свят по отношение на здравеопазването, дато тази криза да накара нещата да се размърдат.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Здравеопазването в САЩ е на пазарен принцип !

  [email protected]
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Здравните застраховки, частни или държавни, плащат, "когато поставите тръба на някого, а не когато говорите с него", казва Хауърд Маркъл, за да опише системата, която насърчава инфлацията. Поради липсата на един платец - роля, която на други места играе държавата, цените не са ограничени и зависят от съотношението на силите между болниците и застрахователите."

  Точно подобна дълга ръка на пазара се мъчат да наложат тук с мантрите за много здравни каси

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Здравеопазването в САЩ е на пазарен принцип !
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  Не само че е на пазарен принцип, но и приходите от този пазарен принцип позволяват инвестирането в разработването на лекарства и апаратура, от която впоследствие се възползва целия свят, който може да си позволи социална медицина. Нали има кой да разработва технологиите...
  Ето научна статия на тази тема: Canít We All Be More Like Scandinavians? Asymmetric
  Growth and Institutions in an Interdependent World
  https://scholar.harvard.edu/files/jrobinson/files/varieties_of_capitalism_april_9_2013.pdf

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 5. 5 Профил на khs12646386
  khs12646386
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е малка част от близо 40-45 милиона, които останаха без работа. Лошото е,
  че са в такава сфера, която в момента е много важна, заради бездарното подценяване на вируса.

 6. 6 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#4] от "RingRoad":

  Баланс няма. В Германия примерно са избрали много добър и балансиран модел, където имат достъпно здравеопазване за работещите и младите, но и средства за разработване и прилагане на ужасно скъпи и сложни лечения.
  Майките във България постоянно събираме пари/ то и по новините дават/ за много дечица, които се лекуват и в Германия и в САЩ от много редки и много скъпи заболявания.
  Това добре, но не е редно майките в САЩ / българи по произход/ да си лекуват детето за съвсем редовни съпъстващи заболявания с БГ педиатри, защото там един рутинен преглед е майка си и баща си. И са със застраховки.
  Зъболечението им е неоправдано скъпо, вадене на зъб, по-евтино от лечение. Това го няма никъде! В САЩ всяка година умират хиляди деца поради не проведено лечение, защото е много скъпо. Това няма как да го одобрявам! Това е геноцид над собствената си нация!

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Цитат:
  От тях 135 000 са служители на болниците, чиито приходи спаднаха поради намаляването на броя на пациентите без COVID-19.

  ---------
  Был бы пациент, ковид найдется…
  Мдааааааааа…………..

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Американската система е като нашите търговски дружества - няма ли приходи, няма и заплати. Тъй като болниците са частни, собствениците освобождават лекари и медицински сестри, но това правило важи и за държавните болници, ако има такива в САЩ. Ако епидемията се разрасне, въпреки, че САЩ разполагат с огромен медицински персонал, може в един момент да се окажи, че няма кой да лекува болните.

 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "...и днес отвори отново врати с нов източник на приходи: извършва тестове за откриване на COVID-19"

  В целият свят остана само един бизнес - борбата с коронавируса. Може да пукнете от всичко друго на тоя свят, само да не е от коронавирус. Истинска загриженост на държавите, не може да отречем. Да благодарим на правителствата и експертите, които ги съветват. Но най-вече да благодарим на китайските ни приятели.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Американската система за здравеопазване се финансира (и обогатява много хора), като предоставя много скъпи прегледи и операции, от които няма неотложна нужда, и чрез изграждане на гигантски болници въз основа на този икономически модел",

  Докопат ли те, ще ти измислят какви ли не изследвания, само и само да източат пари от застраховката. Всички манипулации, прегледи и операции са страшно скъпи и понякога ненужни. Нямам им доверие, защото са меркантилни и поставят своите финансови интереси на първо място. И нашите напоследък са меркантилни, но поне са далеч по-скромни в претенциите си.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Средният годишен доход на офталмолог със своя клиника и магазин за очила, типичният случай, е над 1.2 милион долара годишно. Анестезиолог със специалност и 3 години работа като такъв в болница е с доход от около 325 хиляди на година. Болниците в САЩ не са медицински институции, с изключение на университетските които обучават лекари, а икономически предприятия. Най-често лекар на щат там е главният администратор и старши медицинските сестри-ръководители смяна, всички останали са на временни договори. Хирурзите например работят по договор в който плащането се разпределя между тях и болницата, а те плащат на екипа. Отделно лекарите имат свои кабинето в които са основните дейности освен по-сериозните операции, които се правят в болницата, КАТ сканове и подобни тестове изискващи много скъпо оборудване. С други думи системата на медицинското обслужване е многослойна бизнес операция на доста институции ръководени главно от икономически интереси.
  Здравната система в САЩ има сериозна нужда от реорганизация, но тя не може да стане без задължителна застраховка на младите и здрави хора, и там е проблемът в който се препъна администрацията на Обама - търговският закон съгласно който не можеш да продадеш на клиент нещо без негово желание.

 12. 12 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Здравеопазването в САЩ е на пазарен принцип !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Не съвсем. За да има пазар е нужно да има предлагане и консуматори, но в САЩ реално консуматорите на здравни услуги са много малко. Под консуматори имам предвид хора, които взимат свои решения какво да консумират и после плащат за това от джоба си.

  Иначе статията по-горе е предимно вярна. Много от здравните услуги в САЩ не са особено необходими и за ирония в този момент те не са осъщесвими и съответно хората наети за тази дейност сега се оказват без работа.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Тука се оказа същото, макар и в по-малки размери.

 14. 14 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Здравните застраховки, частни или държавни, плащат, "когато поставите тръба на някого, а не когато говорите с него", казва Хауърд Маркъл, за да опише системата, която насърчава инфлацията. Поради липсата на един платец - роля, която на други места играе държавата, цените не са ограничени и зависят от съотношението на силите между болниците и застрахователите."Точно подобна дълга ръка на пазара се мъчат да наложат тук с мантрите за много здравни каси
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Здравната система в САЩ не е "пазарна". Точно това един от големите им проблеми.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Здравеопазването в САЩ е на пазарен принцип !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  За това е толкова неадекватна реакцията по всяка логика освен пазарната.
  Покзателен е примерът в който нормалните страни като Китай и Русия се мобилизираха за справяне с проблема, а "пазара" после.
  Корона-вирусът извади на показ всички предимства на социалистическите здравни системи и всички недостатъци на пазарните системи - пример = Италия и Испания

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравеопазването в САЩ е на нивото на ислямска държава, образованието - също, но Пентагона им дава право да твърдят, че са развита държава...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Бях си създал друга представа за здравеопазването в САЩ.
  Оказа се уви, че са много, много зле.
  Още по-лошото е че и ние вървим по този път.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Това е малка част от близо 40-45 милиона, които останаха без работа. Лошото е, че са в такава сфера, която в момента е много важна, заради бездарното подценяване на вируса.
  —цитат от коментар 5 на khs12646386


  Не знам дали вируса е подценен в САЩ, но там повечето болници, дори в Ню Йорк, в момента работят под капацитете си. Това е факт. Т.е. ако има проблеми те не са свързани с липсата на легла в болниците (или обслужващ персонал).

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Много важно. Застрахователите нали са добре. Те са важните

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Да Кара, така е. Там това е бизнес и то доста печеливш. На гърба на обикновения човек.
  Няма да коментирам $16 хапче аспирин, явно е изхвърляне… Но това, че доктора не си губи времето с разговори с пациента, защото му се плаща на брой пациенти, а не на отговорността към тях. При това им назначава ненужни процедури, ако разбира се пациента е здравно осигурен. Досега и болниците и осигурителните компании печелиха неимоверно. Можеш да видиш това в нета, печалбите им са обществено достояние… Всички те платиха на Тръмп, за да изхвърли Обамакеър - държавните здравни осигуровки. И той започна, само дето си нямаше и представа какво е това. Сам призна, че било нещо доста комплицирано.
  Само дето короната пораздруса изоснови цялата система. По същия начин, по който показа колко беше прав Андрю Йънг с Основния Базисен Доход...

 22. 22 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Покзателен е примерът в който нормалните страни като Китай и Русия се мобилизираха за справяне с проблема, а "пазара" после.
  Корона-вирусът извади на показ всички предимства на социалистическите здравни системи и всички недостатъци на пазарните системи - пример = Италия и Испания
  —цитат от коментар 15 на dark'star


  Някой те е излъгал за Китай. Там здравната система не работи на "социалистически" принцип. За Русия не знам как.

  Ако някой се интересува за китайската здравна система и разбира английски може да изслуша това:
  https://youtu.be/mzIvmhW9R6o


 23. 23 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Без изненади.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Весело

  До коментар [#6] от "Tsveta":

  " В САЩ всяка година умират хиляди деца поради не проведено лечение, защото е много скъпо."

  Не говори глупости

  klimentm
 25. 25 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Това е така защото младите хитреят - не искат да плащат задължителна осигуровка както е в други страни, защото смятат, че е малко вероятно да се разболеят.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":

  Така е. Дори в Джорджия има така наречената ПичКеър, т.е. всяко дете живеещо там, независимо дали е на граждани, или резиденти, или нелегални, е 100% здравно осигурено от щата. Родителите да се погрижат за себе си сами, но децата са национална ценност!!

 27. 27 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  тя не може да стане без задължителна застраховка на младите и здрави хора, и там е проблемът в който се препъна администрацията на Обама - търговският закон съгласно който не можеш да продадеш на клиент нещо без негово желание.
  —цитат от коментар 11 на daskal1


  Тук грешиш. Всъщност Обама (или по-точно неговата администрация) намери цаката точно на този проблем като определи глобата за хората без застраховка като "данък", определение, което беше потвърдено от Върховния съд на САЩ. Проблема е, че глобата беше много ниска и после (при Тръмп) републиканците изцяло я отмениха. Т.е. начин има, но няма политическа воля за използването му.

 28. 28 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#4] от "RingRoad": В САЩ всяка година умират хиляди деца поради не проведено лечение, защото е много скъпо. Това няма как да го одобрявам! Това е геноцид над собствената си нация!
  —цитат от коментар 6 на Tsveta


  Глупости.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":

  Хората не разбират,че системата е най-неприветлива към хората със средни доходи, особено собственици на малки бизнеси. За бедните, за които адвокатства госпожата/госпожицата си има осигуряване чрез Медикейд.
  Проблем са тези бедни, които отиват само при криза в отделенията за "бърза Помощ" на болниците, оттам се набират дефицитите в бюджета и този дефицит се прехвърля на клиентите със застраховки чрез оскъпяване на процедури и консумативи.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#26] от "charlesdegaulle":

  Така е, по принцип всички учащи се имат застраховка чрез училищата в системата на щата. Не е голяма, но върши работа, оособено за бедните от малцинствата.
  Апропо, има и бедни бели които не искат държавна застраховка за да не ги смятат че ползват системата като афро-американците. Глупаво, но заседнали глупави убеждения.

 31. 31 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 599 Неутрално

  В Москва са започнали задължителни текстове за COVID 19 които са безплатни. Вече трети пореден ден се отчита намаление на случаите с корона вируса

 32. 32 Профил на khs12646386
  khs12646386
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оранжавото диктаторче съвсем овапца работата.

 33. 33 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Разликата е , че тука глезят всякак индианците , щото чрез тях точат най лесно системата !

  Там индианците ако нямат лицензирано казино в резервата си и много кеш , пукат отма или при шамана да ги цери !!!

 34. 34 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Тъй като болниците са частни, собствениците освобождават лекари и медицински сестри, но това правило важи и за държавните болници, ако има такива в САЩ.
  —цитат от коментар 8 на Voiko


  В САЩ естествено има държавни болници и там в момента не уволняват (освен евентуално чистачите/санитарите, които често работят като "контрактори").

 35. 35 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 511 Неутрално

  В Москва са започнали задължителни текстове за COVID 19 които са безплатни. Вече трети пореден ден се отчита намаление на случаите с корона вируса
  —цитат от коментар 31 на madridchanin


  От 10 899 преди три дни днес са паднали на 10 598.

 36. 36 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Americans should oust President Trump from the White House and elect a leader who will support – rather than undermine – public health experts who are battling the COVID-19 pandemic, British medical journal The Lancet says in an editorial Friday."

  https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/05/15/856733300/replace-trump-and-bolster-the-cdc-a-leading-medical-journal-urges

  Айде махайте го тоя на есен, че да си отдъхне целия свободен свят.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Любопитно

  "COVID не е рентабилен

  "Американската система за здравеопазване се финансира (и обогатява много хора), като предоставя много скъпи прегледи и операции, от които няма неотложна нужда, и чрез изграждане на гигантски болници въз основа на този икономически модел", каза пред "Франс прес" професор Хауърд Маркъл, директор на центъра по история на медицината към Университета на Мичиган. Самият университет обяви, че няма да плаща пенсионни вноски на служителите през следващата година поради спада на приходите в медицинския му център."

  Ами сменете си модела, господа ! Ковид не се интересува от печалбата на индустрията ви ! Не е лошо и вие да си припомните, че сте дали Хипократова клетва и да разберете, че тази система е нещо по - различно от всяко друго търговско предприятие......

 38. 38 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Весело

  Тръмп е велик :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  До коментар [#16] от "Мишо Петров":

  Вие в медресе във Визиристан ли сте учил?
  Питам, защото явно нямате понятие нито за ислямското, нито за американското образование.

 40. 40 Профил на BU
  BU
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#31] от "madridchanin":

  Ми стани "moscovchanin"!

 41. 41 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Нищо - не се притеснявайте! Новият проект на Пелосито за следващата вълна от помощи включва точка, за улеснено издаване на имигрантски или работни визи, за хора с медицинско образование! Щото явно има липса на кадри... Републиканците я подпукаха по темата цитирайки цифрите от статията и естествено се оказа, че са расисти и искат хората да умират...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 42. 42 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Здравните застраховки, частни или държавни, плащат, "когато поставите тръба на някого, а не когато говорите с него", казва Хауърд Маркъл, за да опише системата, която насърчава инфлацията. Поради липсата на един платец - роля, която на други места играе държавата, цените не са ограничени и зависят от съотношението на силите между болниците и застрахователите."Точно подобна дълга ръка на пазара се мъчат да наложат тук с мантрите за много здравни каси
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  И затова Тръмп иска Германия да му продаде евентуалната ди ваксина , и затова по брой на ненужни ш козметични процедури, са ва първо място. ДА инвестират корпорациите в проучвания ,но само ако ще им донесат роне 10000 пъти повече печалба, иначе ве си мърдат пръста

 43. 43 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Отговора отгоре е за номер 4

 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  "Американската система за здравеопазване се финансира (и обогатява много хора), като предоставя много скъпи прегледи и операции, от които няма неотложна нужда, и чрез изграждане на гигантски болници въз основа на този икономически модел"

  Досущ като у нас! Несъществената разлика е, че у нас всички смучат от една единствена здравна каса. Съществената разлика е че у нас няма експериментална медицина, поради стремително топящото се количество на мат'ряла и ниският му жизнен стандарт.

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#4] от "RingRoad":

  "Не само че е на пазарен принцип, но и приходите от този пазарен принцип позволяват инвестирането в разработването на лекарства и апаратура, от която впоследствие се възползва целия свят"

  Това не е точно така:
  - нито е на пазарен принцип (има държавен натиск за осигуряване/застраховане на всяко лице. Напр., училищните застраховки са си чист рекет - "няма не искам, няма не мога);
  - приходите от "иновативно" лечение (с ботокс, силикон, импланти и други услуги) не отиват за разработването на лекарства и апаратура;
  - разходите на гражданите за лекарства са най-високи в света и това осигурява печалба на фирмите, която частично инвестират в разработването на лекарства и апаратура;
  - В САЩ, лекарствата, създадени в университети са с най-висок процент в сравнение с Дания, Швеция, Швейцария, Франция, Германия и Япония. Сиреч, разходите за предварителните проучвания се финансират "непазарно", а чрез държавния бюджет. Грубо казано, създаването/анализирането на 500 нови молекули са за сметка на държавата, а клиничното изследване на една от тях (която става единственото лекарство от тия 500 молекули) е за сметка на (частната) фармацевтична компания (има много нюанси в зависимост на кой етап се включва частната компания или университетските учени започват работа в частната компания) ;
  - впоследствие целият свят "не се възползва", а плаща монополно висока печалба, в продължение на минимум 15 години. Има държави, които отказват да плащат (отричат иновативността или налагат принудителна лицензия)
  - графиката за патентната сила на САЩ е спекулативна:
  "Figure 3 plots the numbers of patents granted per one million residents for
  Denmark, Finland, Norway and Sweden relative to the United States between 1980 and 1999."
  Сравняваме "сливи" (САЩ) с "тикви" (Европа, Япония) - различни патентни системи и различна философия - в САЩ в полза на бизнеса, в Европа - в полза на обществото. Отделно в САЩ се издават патенти за "алгоритми" - бизнес методи/методи на лечение. И поради това много от патентите са угаснали, но се разбира чак петата година от издаването поради четиригодишния гратисен период (таъкв няма в Европа - плаща се всяка година).
  Нагледно мога да илюстрирам веществото кандесартан на Такеда (японска компания) е защитено с десет патента в САЩ за периода 1990-2012 г., в Европа с един - 1991 г., в Япония с два (1990-1992). Въпреки, че компанията е японска и е с пет японски приоритета (в Европа само три признават), патентоването започва с САЩ (теоретически е американски патент), защото:
  - САЩисаната патентна система позволява да се допълва заявката ( и да се издадат нови патенти чрез многократно разделяне и продължаване от части на първата заявка),
  - може да се спекулира със срока на мономопола/патента (17 години от датата на издаването плюс времето за клинични изследвания, нейде 30 години и повече срещу твърди 20 години от датата на заявяване плюс не повече от пет години вЕвропа);
  - това е най-скъпия пазар и е задължително компанията да стартира продажбите от там, при това без опасност монополът да изтече преди останалите държави.

  Зная, че има либертасти, които говорят за "свободен пазар" при яки държавни субсидии (за университети), регулация (доказан лечебен ефект, а не прост дезинфектант) и "гарантирана печалба" (абсолютен монопол за 15 години, в САЩ средно е 26 години). Но всеки е луд с номера си!

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#44] от "2.5":

  "Досущ като у нас!"
  Тц, много по-напред са. Имат неизчерпаем приток на "консуматори" (от зелена карта до мексиканската "прескочи" стена). Нашите "консуматори" все терминал гледат да хванат с максимална транзитна скорост.

 47. 47 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ехото на Гласът":

  Прави ми впечатление че видеоъо което сте споделили се базира основно на западни медийни публикации по въпроса. Щом знаете английски може да изгледате това видео адресиращо филм на Ню Йорк Таймс за Китайската здравна система.

  https://youtu.be/mvpo2jv5eqI

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Един вирус трябваше да разсекрети толкова много неща......които съм обеснявал не веднъж.

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "RingRoad":Баланс няма. В Германия примерно са избрали много добър и балансиран модел, където имат достъпно здравеопазване за работещите и младите, но и средства за разработване и прилагане на ужасно скъпи и сложни лечения. Майките във България постоянно събираме пари/ то и по новините дават/ за много дечица, които се лекуват и в Германия и в САЩ от много редки и много скъпи заболявания.Това добре, но не е редно майките в САЩ / българи по произход/ да си лекуват детето за съвсем редовни съпъстващи заболявания с БГ педиатри, защото там един рутинен преглед е майка си и баща си. И са със застраховки.Зъболечението им е неоправдано скъпо, вадене на зъб, по-евтино от лечение. Това го няма никъде! В САЩ всяка година умират хиляди деца поради не проведено лечение, защото е много скъпо. Това няма как да го одобрявам! Това е геноцид над собствената си нация!
  —цитат от коментар 6 на Tsveta


  Абсолютни глупости говориш. Рутинен преглед от специалист тук в зависимост от застраховката струва между $20-$30 и 10%-20% от цената на прегледа. Има термин - максимум пари от джоба, които на година може да са между $1000 и $3000 на човек. Стигнеш ли го, натам плаща 100% застрахователя. Моята застраховка в момента е - $25 от мен за специалист, без плащане за изследвания, $400 за лежане в болница (без значение колко време и за какво). Баща ми си смени клапа на сърцето и си постави стент в една от най-добрите сърдечни болници в света, професор който дава лекции на цял свят му беше водещ лекуващия и плати за всички изследвания, операциите и лежането в болницата около $1200.
  Та вземи и си ги заври твоите познания, ти и Франс Прес и Дневник, по американското здравеопазване там дето слънце не изгрява.

 50. 50 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Статията е абсолютна и изчерпателна. САЩ е най-назад от целият развит свят по отношение на здравеопазването, дато тази криза да накара нещата да се размърдат.
  —цитат от коментар 1 на Tsveta


  а това ще да е бисер на годината. Смени дилъра!

 51. 51 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Четейки и другите коментари...в който се обяснява как нормални държави били Русия и Китай, как здравеопазването в САЩ било на нивото на ислямска държава, на цветка дето плащала на деца да ги лекуват в САЩ ама в друг коментар обяснява как здравеопазването тук е погром.....си мисля, че е време да сменя източника ми на информация. Икономедия ще стане същата като дир.бг...с една торба "патриоти" и "социалисти", които да си обясняват колко готин е Путя и как да влезем в БРИКС...и нормален човек не се и весва там.......
  Сполай ви...другари...

 52. 52 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Както и да се погледне ,САЩ са най напред от всички и това ,че някой медик е почивал месец и бил без заплата ,не ги прави по изостанали от нас , защото тук пък е обратното ,комунистите разчитата на натиск върху медиците с ниски заплати в държавните болници и постоянни обяснения ,как бюджета е малък ,пари няма ,но трябва да работиш яко и задължително , ако не ти харесва ,върви на втори договор в частен кабинет или си рекетирай пациентите и изкарай ,системата си затваря очите .От друга страна пък ,масово недоволни пациентите , ама пропускат ,че 75% от тях нямат нито лев здравни осигуровки от собствените си доходи ,държавата ги освобождава по социалистически , опитва се да извива ръцете на частните медици и да ги кара да работят денонощно ,но безплатно ,без никой да покрива реалния разход за обслужване на закрепостените за тях пациенти ,създава неистови очаквания за пълни здравни грижи ,но във същия момент упорите не желае да ги остойности и да покрие разхода на медицинските заведения ,така създадения конфликт ,че хем ти се полага ,но хем не плащаш ,а медика хем ти е длъжен ,но да е безплатно , довежда до там ,че масово населението вече особено извън големия град няма никакъв достъп до медицинска грижа ,щото няма луд ,който да работи денонощно и безплатно , независимо кой какво пише по договорите .Въпреки това системата ни е не е лоша и достъпа все още е поносим , с тенденция да стане много скъп ,особено в тази обстановка ,защото тук също паднаха доходите на медицинските заведения поради липса на дейност ,а това ще доведе до съкращения на персонал и затрудняване и оскъпяване на достъпа за нормалните нуждаещи се .

 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това ви го обяснявах преди месеци. Накараха всички болници да се подготвят за пациентите от коронавируса,после се оказа,че болниците стоят празни,защото няма пациенти с короновирус. И съответно болниците нямат работа,няма приходи и започнаха да уволняват медицински работници. Коронавирусът го чакаха,че ще натовари здравната система, а той така я разтовари,че уволниха здравните работници, защото няма работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK