Колективният имунитет е далеч - заразените са много по-малко от очакваното

Колективният имунитет е далеч - заразените са много по-малко от очакваното

© Associated PressПо-малко са заразените до момента в държавите, превърнали се в епицентрове на COVID-19, отколкото очакваха учените. Това показват изследвания за антитела, публикувани в последните дни в големи европейски държави и САЩ.


Откакто започна пандемията, водеща хипотеза бе, че заразените са много повече от клинично потвърдените случаи.


Всички агенции, натоварени с отговора на кризата, не криеха, че очакват много повече хора да са заразени, а това би подпомогнало изграждането на колективния имунитет, който ще помогне при пълното отваряне на обществата. Зад това широко употребявано понятие, разделило мненията по света (някои експерти препоръчваха да се разчита изцяло на него, а не на социални ограничения), се стои ситуация, при която голяма част от населението е преминала през вируса и това му пречи да се разпространява.
Засега изследвания във Великобритания, Испания и Франция, а и в тежко засегнатия град Ню Йорк, попарват тези надежди.


Колективният имунитет е далеч и социалното дистанциране трябва да продължи според експерти в тези държави: повечето хора са изложени на риск, докато няма ваксина.


Антитела и имунитет


Засега повечето изследователи подкрепят хипотезата за имунитет срещу COVID-19 - повторните положителни проби в някои държави се тълкуват по-скоро като сигнал, че вирусът не се е изчистил от организма. Имунитетът вероятно е траен, макар да са необходими още изследвания. Евентуална втора вълна ще покаже дали твърдението издържа проверката на времето. Основният защитници на тезата за повторни заразявания - Южна Корея - призна, че 260 случая, за които се е смятало, че са оздравели и са се разболели отново, всъщност са дали фалшиви положителни проби. В други държави бяха отчетени и обратните случаи - имаше пациенти, дали отрицателни проби при PCR тест, без тялото им напълно да се е изчистило от вируса, които след дни отново имаха положителни резултати.


В най-мащабното до момента изследване от този тип, публикувано преди няколко дни и осъществено сред 1343-ма души в Ню Йорк - най-тежко засегнатия град в света - се потвърждава очакването, че 99% от заразените развиват антитела срещу SARS-CoV-2. Предстои изследването да бъде оценено от независими експерти, но авторите се смятат за част от най-авторитетните в областта.


Пикът на производство на антитела според това изследване е около 15 дни след като изчезнат симптомите, затова се препоръчва да се чака около две седмици, за да се избегнат фалшиви отрицателни резултати. Авторите смятат, че вероятно това е причината предишни изследвания да сочат, че не всички оздравели развиват антитела.


На въпроса колко продължава имунитетът няма как да се отговори преди на е минало време. Тестове с най-близките генетично вируси, SARS и MERS, показват, че периодът е поне няколко години, в случая със SARS има и пациенти с антитела 13 години след заразяване. Дали обаче те все още биха предпазили човек от вируса след толкова време, е трудно да се каже.


Испания - 5%


Националният здравен институт "Карлос Трети" публикува в сряда данни именно за наличието на антитела, с проби от десетки хиляди домакинства в страната. Според тях в контакт с вируса са били едва над 2.3 млн. испанци или 5% от хората.


Властите смятат, че на Испания ѝ "липсва защита, която да дава колективният имунитет и трябва да останем разумни и предпазливи по време на разхлабването". Дори в столицата Мадрид, където са голяма част от заразените, резултатът е едва 11.3%.


Колективният имунитет е далеч - заразените са много по-малко от очакваното


Франция - 4.4%


В сряда в сп. Science бе публикувано изследване на института "Луи Пастьор", според което едва 2.8 млн. души са се заразили - 4.4 на сто от населението. Това е десет пъти над официалните стойности във Франция, но това не променя очевидното - страната остава далеч от стандартния праг за "колективен имунитет".


В района на Париж и Източна Франция, най-тежко засегнати от SARS-CoV-2, процентът е по-голям - 9 или 10 на сто. Изследването обаче отбелязва, че ако пандемията ще се контролира само с имунитет, нужната стойност може и да е над 60 на сто - до 65%.Данните са актуални към 11 май, когато започна да се разхлабва продължилата два месеца блокада във Франция - страна с най-малко 27 хил. починали. "Резултатите ни сочат, че без ваксина само колективният имунитет няма да е достатъчен срещу втора вълна в края на блокадата. Трябва да има ефикасни мерки за контрол след 11 май."


Великобритания


Обединеното кралство, което одобри тестове за антитела едва в последните дни, публикува проучване за активните случаи в момента.


Според сегашните данни от 234 хил. потвърдени случая са починали над 33 хил. души, липсват точни данни за оздравелите. Проучването на статистическия институт предполага, че активните случаи (болните в момента) са 179 хил. - доста повече, отколкото във всички други европейски държави.


Статистическата служба потвърди плановете за данни за развилите антитела, които следователно "може да имат имунитет", "в бъдеще".


Ню Йорк - (вероятно) 21%


Данните са от втората половина на април, но тогава бе и пикът на заболяванията в град, който със своите стотици хиляди заразени и десетки хиляди починали с COVID-19 може да даде представа как протича епидемията, ако мерките закъснеят.


В края на април губернаторът Андрю Куомо каза, че над 21% от участвалите в теста за антитела в града са ги развили. Ако проучването е точно, преболедувалите в града биха били близо 1.7 млн. души в града и 2.6 млн. в щата (днешните данни сочат близо 350 хил. потвърдени случая на щатско ниво, от които 27 617 смъртни).


Данните от Ню Йорк трябва да се приемат с известни резерви заради качествата на наличните тестове. Ако много проби на доставените от Китай тестове са фалшиви положителни, както твърдят експерти, това също означава единствено че делът на преболедувалите може да е под 21%; а и това число е под предписваните от изследователите 60%. Така и в двата случая резултатите не биха били повод за задоволство. Те биха означавали, че въпреки периода, в който заразата е върлувала безконтролно, въпреки огромния брой жертви в Ню Йорк колективният имунитет не е факт.


Другаде


От същия период в края на април е и последният доклад на Европейския център за контрола на заболяванията. Изследванията в него са правени на ранен етап - края на март и началото на април. Тогава обаче в част от изследваните страни, градове или региони вече са действали строги ограничителни мерки.Антитела са установени в началото на април при 1.9% от изследваните в Дания, 3.2% от тези в Холандия и 3.4% от тези във финландската столица Хелзинки. В община Гангелт в Северен Рейн-Вестфалия, Германия, където бяха регистрирани множество случаи, делът в началото на април е 14%.


Тези, както и всички цитирани изследвания, са много различни, трудно съпоставими, и точните числа в тях може да се променят или оспорват, а последвали анализи да поставят методологията им под въпрос. Много от изследванията например се правят на хора със симптоми. Тенденцията, която обаче очертават, е сравнително нисък дял на заразени към момента, в който се предполага, че е бил пикът.


От гледна точка на Европейския център за контрол на заболяванията данните му означават, че "асимптоматичните заразявания на много места в Европа и Съединените щати" (има откъслечни данни за САЩ) са значително повече от тези, за които се съобщава, а в много случаи вирусът се е разпространявал асимптоматично.


А Швеция?


Ще мине известно време, преди да се знае дали шведският експеримент с разхлабени ограничения и създаване на имунитет е успешен - с изключение на домовете за възрастни и мигрантските общности, където резултатът от липсата на достатъчно мерки е недвусмислен. В страната бяха потвърдени десетки хиляди заразени и няколко хиляди починали, които обаче са са по-голям процент от населението ѝ, отколкото в съседни страни, но не и в най-тежко засегнатите в Европа. Главният епидемиолог Андерс Тегнел смята, че колективен имунитет от 40% е достатъчен за справяне с вируса (т.е. реалният брой заразени ще е достигнал милиони в страната с едва няколко млн. жители повече от България) а той ще е достигнат след месец.


Вече има и прогнози, че шведската икономика няма да бъде пощадена заради глобалния срив, въпреки че не се затвори, а заразяванията няма започнат да намаляват толкова скоро, колкото другаде в Европа.


Швеция се надява, когато светът преминава през втора вълна, да е защитена. Тегнел обаче разчита на математически модели. В момент, когато след два месеца блокада по-голямата част от Европа преминава към режим, по-близък до шведския тип, обаче е рано за заключения. За много от държавите той бе неприложим - Великобритания, с лавината от жертви, след като мерките закъсняха, го потвърди. Здравните системи, които изнемогваха много преди пика, спечелиха време.


Днес е по-важно как обществата и икономиките ще се справят и няма значение кой е "прав", но въпросът на бъдещите месеци, ако има втора вълна, вероятно ще е "кой е защитен". Тази тема е деликатна не само заради сравнението с шведския модел. Германия например, след началото на масови тестове, временно потвърди, че ще внимава с данните за тях с всякакви идеи за "имунизационни паспорти", докато не изчисти етичните си съображения. Здравният министър Йенс Шпан обаче подчерта: в бъдеще кой е имунизиран и кой - не ще трябва да се удостоверява и с документи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1551 Весело

  Горещи новини ! Ловците на вампири стачкуват, защото обявените мерки против корона вируса са усложнили работата им, тъй като поведението на нормалните хора започнало прекалено много да наподобява поведението на хищниците.

  Сърдечно молим всеки, които иска да помогне да го направи като излезе на слънце, освен че е ефективно срещу вампирите, също така и помага на имунната система да работи по стабилно, а повечето умрели от корона вирус се оказва, че са с много ниски нива витамин Д. Интересното е, че там където има най малко смъртни случай хората също така подсилват храната си с витамин Д

 2. 2 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Вирусът е наличен, Сред 95% от населението, както в самото начало иминитет няма.

  Въпрос:
  Защо сега е допустумо да има масови събирания, мачове и всякакви други дейности,
  а преди две седмици беше "фатално" да идеш в Морска градина, където няма да се разминеш с никой на по-малко от пет метра ?
  Мутафчийски?
  Тиква?

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Тези проценти са ниски заради строгите мерки, иначе щяха да са поне двойни и тройни.
  Истината е, че най-тежки последствия има за възрастните хора, но заради прекомерното натоварване на здравната система трябваше да я подкрепим.
  Снощи на Тръмп пак му обещаваха няколкостотин милиона ваксини до края на годината, ама както каза Фочи - кой гарантира, че ще бъдат ефективни тези ваксини...

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Който гледа ведро на живота, поддържа здрав духа и физиката си, не го лови никакъв вирус. Т.е. по-малко паника и стрес, повече спорт и четене.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на tvn35646372
  tvn35646372
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Какви антитела? Пийте каналин" - каза им Тръмп на медицинските специалисти. "За по-сигурно си го инжектирайте с 1-2 лампи през отверстията."
  Тръмпанарите го погледнаха с щастливи очи.

 7. 7 Профил на tvn35646372
  tvn35646372
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ню Йорк - най-тежко засегнатия град в света"'Управляван' от 'демократи' горещо подкрепяни от умнокрасивите деца на капитан Грант
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  Най-големият американски град, за който американският президент отрича да е негов.

 8. 8 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Какви антитела? Пийте каналин" - каза им Тръмп на медицинските специалисти. "За по-сигурно си го инжектирайте с 1-2 лампи през отверстията."Тръмпанарите го погледнаха с щастливи очи.
  —цитат от коментар 6 на tvn35646372


  Хахаха, представям си ги какъв опулен кравешки възторг ги е обзел.

 9. 9 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#6] от "tvn35646372":

  Пък тука ме облъчваха, че рашистите пиели Бояришник. Пък каква излезе истината...
  Ха.. Ха.. Ха..

 10. 10 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Джонката, дето ходеше да целува пациентите, не беше ли привърженик на някаква такава теория за групов имунитет?


  Малоумник Тръмп номер 2.

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  На 23 май изтича 14 дневния карантинен период на парада в Беларус.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Антитела изграждат само тези, които преболедуват с вдигане на температура. А нали уж 80% от заразените са носители без да боледуват. Ясно че те нямат антитела.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Аха! 4-5% имат имунитет, демек човечеството няма тотално да се затрие? Махайте ограниченията! 95% с опасност за живота не е чак толкова много!

 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Корона вируса крака няма... Нито ще ви скочи в устата като сте навън, няма страшно.. Ако ще го хванете ще е в някое затворено помещение, някъде където някои е казал ких и е паднало на някоя повърхност, оня не почистил ти си пипнал и не си си измил ръцете, засърбял те е клюна почесъл си се и на тъй... На слънце мал шанс....

  Затова в затворени помещения някаква маска парцал задължително, да задържа тея бацили... Навън да те хване трябва да си интимно в личното пространство на някои, а ако е така може преди да хванеш корона да хванеш херпес... Статистически шанса е по голям са херпеса...

  Пазете се, но не изпадайте в крайности.. Има по лоши кошмари от това ама ще разберете като почнат утре да ви чипират кат кучета :) Както винаги като е късно се усещате :)

 15. 15 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ню Йорк - най-тежко засегнатия град в света"'Управляван' от 'демократи' горещо подкрепяни от умнокрасивите деца на капитан Грант
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  Не е капитан Грант бе - капитан ГранД е: питай грамотния си скъп лидер.

 16. 16 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Цитат:
  Колективният имунитет е далеч - заразените са много по-малко от очакваното

  -----
  Ахтунг, ахтунг, както се казва...

  Информационно-терористичната плоча е сменена!

  Досега беше - аууууууууууууууу, колко е страшно да си заразен, аууууууууууу, колко много са заразени...

  Сега ще е - аууууууууууууу, колко малко са заразени, ауууууууууууууууу, колко е страшно, че заразените са малко...……….

  Аууууууууууууууууууууууууууууу……….

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Доколкото разбирам, колкото повече се разболеят и съответно повече умрат, има някаква вероятност останалите да получат някакъв имунитет, но не се знае колко и дали изобщо. Четете корифея Трифонов и се радвайте, ако се разболеете.

 18. 18 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление, никой още не знае нищо със сигурност. Ни докторите как да откриват или лекуват болестта, ни политиците какви мерки да предприемат. Вероятно ще минат години преди да разберем кой всъщност е бил правилния ход, и най-вероятно той няма да е бил никой от досега приетите ходове където и да е. Всички са сгрешили по някакъв начин.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4125 Весело

  До коментар [#9] от "nkk81":

  Ама май са прави щото докторите в Рассия падат от прозорците като груши?!

  klimentm
 20. 20 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Ню Йорк - най-тежко засегнатия град в света"'Управляван' от 'демократи' горещо подкрепяни от умнокрасивите деца на капитан Грант
  —цитат от коментар 5 на Saint of Me


  Срамота. Да делиш умрелите хора на леви, десни, демократи и републиканци, от Ню Йорк или от Арканзас. Привържениците на Тръмп нямате никакъв срам.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  По-малко са заразените до момента в държавите, превърнали се в епицентрове на COVID-19, отколкото очакваха учените"

  Всичко е по малко отколкото очакваха учените. Освен напечатаните трилиони.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Аха! 4-5% имат имунитет, демек човечеството няма тотално да се затрие?
  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Няма, Борис Джонсън е между тях.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ваксина срещу вирус е много забавно нещо. Вирусите мутират. Както няма универсална ваксина за грипа вече 102 години.
  Вирусът ще мутира и ще се молим да стане по-малко агресивен.

 24. 24 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е каква пандемия е тогава при тези проценти?

 25. 25 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някои си направи брутален експеримент с цялото човечество,.... И някои каза ли какво се случи със сезонният грип

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#25] от "свети георги груп от последните дни на герп":какво се случи със сезонният грип

  Озоновата дупка го погълна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Иначе др. Хрушчов може да се окаже, че е познал за моето поколение, че ще живеем в комунизъмъ…

  Мотиви за горното заключение:
  1) само 5% били имали вече изграден имунитет
  2) и понеже се говори, че само хората с изграден имунитет щели били да бъдат допускани до работа,

  то сл. тия 5% ще опъват, останалите 95% ще си пребиваваме в нирвана и ще лежундрим по цял ден...

  Т.к. все пак 5% ще работят, няма да е хептен комунизъм, ще е нещо като предверието на комунизъмъ, но и това е нещо...

  Слава!

 28. 28 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":

  Ако няма роби, не е истински комунизъм :D

 29. 29 Профил на Rodrigo
  Rodrigo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кваизмодото Мангъров как би коментирал тези научни изследвания на най-сериозно ударените държави?

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Колективният имунитет е колективна глупост !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Някои си направи брутален експеримент с цялото човечество,.... И някои каза ли какво се случи със сезонният грип
  —цитат от коментар 25 на свети георги груп от последните дни на герп

  Спускал съм инфо... Съвсем в началото на истерията с короната, нали съм гадняр, следях как се развиват...
  Баналният грип водеше УБЕДИТЕЛНО някъде с 10 на 1 на короната….

  След това, с нарастване на истерията за короната, баналният грип НЕОЧАКВАНО започна да се представя АДСКИ ЗЛЕ, резултатът бе изравнен и короната дръпна ЯКО...

  Към днешна дата резултат е - банален грип - починали 182,372, корона - починали 310,010.

  За всеобщо съжаление на пресата по отношение на заразяването короната се представя АДСКИ ЗЛЕ - до момента 4,671,341.

  В добри години БЕЗ карантина баналният грип заразява към 1,000,000,000 (един милиард) - т.е. засега короната се представя около 200-250 пъти по-слабо от грипа...

  -----
  Понеже статистиката по цял свят в момента е най-лъжовното нещо, то ще видим как догодина ще обясняват НЕЧУВАНО И НЕРЕГИСТРИРАНО малкото починали от обикновен грип...

 32. 32 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3025 Весело

  Пускайте , публиката на стадионите и стадото ще се имунизира ...

 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ваксина срещу вирус е много забавно нещо. Вирусите мутират. Както няма универсална ваксина за грипа вече 102 години.Вирусът ще мутира и ще се молим да стане по-малко агресивен.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  Той вече е мутирал. Досега са установени 198 мутации. Колкото повече го борят с някакви медикаменти с недоказана ефективност, толкова по-непредсказуем става.
  Засега...да оцелеем до есента. След това ще стане ясно с какво точно си имаме работа.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Има изследвания и се говори вече за аерозолно разпространение на вируса -вероятно за това мегаполиси и гъсто населени области не успяват да огранчат заразата.
  Означава и че сме много по-уязвими отколкото си мислехме в затворени пространства без циркулация на въздуха. . .

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Пускайте , публиката на стадионите и стадото ще се имунизира ...
  —цитат от коментар 32 на SS


  Може, ама билетите да са поименни.
  И онези които са си ги купили, да нямат право на лечение.

 36. 36 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Науката, религията и политиката отдавна само привидно са три различни неща :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 37. 37 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2209 Любопитно

  Не е капитан Грант бе - капитан ГранД е: питай грамотния си скъп лидер.
  —цитат от коментар 15 на Получател на грандове


  А колко стенДа са му вградили?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Весело

  Ваксина срещу вирус е много забавно нещо. Вирусите мутират. Както няма универсална ваксина за грипа вече 102 години.Вирусът ще мутира и ще се молим да стане по-малко агресивен.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  Значи за вирусите трябват нов вид ваксини, които да могат бързо да се променят. Вярно че "ваксина за грипа няма от 102 години", но то и за много други болести не е имало с хилядолетия, докато не са се появили...

 39. 39 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално


  Пускайте , публиката на стадионите и стадото ще се имунизира ...
  —цитат от коментар 32 на SS

  Може, ама билетите да са поименни.
  —цитат от коментар 35 на atmanpg


  И ще настъпи едно джиросване...
  Мани, мани...

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Как да се изгради този колективен имунитет като по сто пъти на ден обясняваха на хората че трябва да се свирят по апартаментите като мишки. Фактът че няма толкова много заразени и фактът че вече охладиха мерките навсякъде е поредното доказателство ме този вирус нито е много заразен нито е много опасен. Остава само да разберем кой стоеше зад тази театрална постановка която ни разиграха и даже щем нещем ни направиха и участници.

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Информационно-терористичната плоча е сменена!
  —цитат от коментар 16 на Аскет


  Това е задължителен елемент в агитпропа. Последно така "глобалното затопляне" беше заменено с "климатични промени". Или в по - старо време "зрелият социализъм" замени "развитото социалистическо общество"
  Както ни учеше юдеят Бернщайн "Целта е нищо - движението е всичко" , или иначе казано "Плашилото е нищо - борбата е всичко"

 42. 42 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":Ако няма роби, не е истински комунизъм :D
  —цитат от коментар 28 на Ramon Asvalda


  Както е установил преди милениуми колегата Аристотел - "всеки трябва да е свободен и да има минимум по три роба..."

 43. 43 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Тези проценти са ниски заради строгите мерки, иначе щяха да са поне двойни и тройни.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Вярно, но жертвите щяха да са непропорционално по-високи ако системата за здравеопазване се бе задъхала. Това особенно се отнася за по-бедни (и откъм средства и откъм медицински персонал) страни като България.

 44. 44 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Еми така е. Тези които работиха за създаването на колективен имунитет скоро ще го имат. А тези, които се затваряха, сега ще се отварят, после пак затварят , отварят, затварят, отварят, затварят ....... и така докато не се натрупа колективен имунитет въпреки мерките.

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Колективният имунитет -- това е стадният имунитет, когато нямаме за задача да насъскваме срещу министър-председателя на Великобритания.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#38] от "plamen_b":

  Дай боже. Дай боже. Скоро да намерят:)
  Че в момента гледам Карнавала в Габрово онлайн по Фейсбук.
  За пръв път от незапомнени времена няма Карнавал на живо:)
  Тъй че по-весело все пак трябва да е в света.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#34] от "linard":Означава и че сме много по-уязвими отколкото си мислехме

  Означава според учените от статията поне, че са го смятали за далече по похотлив този вирус. 0.05% доказано заразени

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1551 Весело

  Хората по скоро страдат от коронавампиризъм в момента.. НЕ знам за борбата срещу вируса, но срещу слънцето се оказа доста ефективна :D

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6164 Неутрално

  Вирусът е непобедим, защото е прилепски, т.е. северомакедонски, а шо е маке, се е юнак!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Така, стига вече с този вирус. Малко байгън ми дойде. Отивам си НА Гърция за три месеца, кажете на Ангелкова да ме пусне обратно после. А на Слънчака нема да ѝ стъпим 😁

 51. 51 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Дано да открият ваксина, де... Мнозина обещават...

  Все пак се говори, че срещу РНК вируси май досега няма открити, сл. ще е пробив.
  Но пък короната мутира, те всички вируси мутират, и ще е трудно.
  Както при грипа - доколкото знам ваксините са малко тото - ако не улучат щама, резултатът не е много добър.

  Има и друго - не са ми ясни тези работи, но всеки го знае и от собствен опит, че от време на време си караме грип - т.е. както няма гаранция, че като си прекарал грип един път, няма да те повтори друг щам, така би следвало да е и с короната.
  Досега никой не е казал, че короната е уникална и не се подчинява на същите закони, както безбройните други вируси.

  С една дума - ще видим!

 52. 52 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Интересни са генетичните изследвания за въздействието на вируса на различните народи. Оказа се, че ДНК-то на българите е съвсем различно в сравнение с тъй наречените "славяни"...

 53. 53 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Поздравления за редакцията за този хубав и много смислен статия!

 54. 54 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много добре систематизирани данни от Холандия - за техния парламент, т.е. сериозен анализ - на шанса за безсимптомно изкарване на вируса, хоспитализация и смърт, подредени по възрастови групи.

  Всеки може да погледне къде е, да си прецени къде стои и как да постъпва по-нататък. Лично за моята възрастова група, доста рискови пенсионери, опасността при шофиране е значително по-висока. Това не значи, че вирусът не е опасен - просто че е по-малко опасен от много други неща, които са част от живота.

  https://www.conservativereview.com/news/horowitz-one-chart-exposes-lie-behind-universal-lockdowns/

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 55. 55 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ksharp":

  Нито някой те кара да ходиш в Слънчев бряг, нито някой го интересува, къде ще прекараш следващите три месеца. Странно защо си мислите, че е голяма гордост да киснеш три месеца в някакво забутано село пък било то и гръцко. И само между другото, като фен на наистина хубавата Гърция, не тази на която изкарвате по три месеца, да те светна, че където е хубаво мечтата на българина, безплатния шезлонг, е мираж. А и не забравяй, че коронката може да те гепне и в София, и в гръцкото село, въпрос на късмет.

 56. 56 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4525 Любопитно

  Това което се набива в очи като се чете статията е постоянното повторение на една и съща дума, независимо за коя държава става въпрос. Думата е : "ПРЕДПОЛАГА", и какво се оказва сега? Де факто никой не знае, тази цялата "пандемия" и срутването на икономиките и "затворите" за хората са базирани само на предположения??

  Много благодаря.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 57. 57 Профил на svg64
  svg64
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако приемем, че 5% в Испания имат антитела, на 45 милиона испанци това са 2,25 милиона. Жертвите към днешна дата там са 27563, което означава смъртност от 1,23 %, а не както се изчислява върху официалния брой заразени(230698) или 11,95 %. Разликата е един порядък.
  Това казваха различни вирусолози в много европейски страни, но никой не ги чуваше.

 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  "В най-мащабното до момента изследване от този тип, публикувано преди няколко дни и осъществено сред 1343-ма души в Ню Йорк - най-тежко засегнатия град в света - се потвърждава очакването, че 99% от заразените развиват антитела срещу SARS-CoV-2. Предстои изследването да бъде оценено от независими експерти, но авторите се смятат за част от най-авторитетните в областта."

  Това е много добра новина, на фона на досегашните опасения на учените, че имунитет срещу този вирус не само не се развива, но и имунната ни система трайно се уврежда ( имунна недостатъчност) ! Статията е доста интересна, наистина !

 59. 59 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":Ако няма роби, не е истински комунизъм :D
  —цитат от коментар 28 на Ramon Asvalda


  При капитализма човек експлоатира човека.
  При комунизма е обратното.

 60. 60 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#52] от "palav_nik":

  Кумис, БЦЖ и Slayer \m/

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 61. 61 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#18] от "Получател на грандове":

  Абсолютно съм съгласен с теб Стюпи. Докторите по цял свят все още гадаят. Политиците общо взето работят на принципа проба-грешка. Обаче пък я виж нашия форум. Категорични мнения. Хората знаят. Не, като разни измислени професори по света.

 62. 62 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шоуто на щаба":

  Мутафчийски тиква ,ама като се разболееш или някой твой близък ,ще тичаш при тиквата да те лекува и спасява мизерния ти живот .

 63. 63 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Нещата са прости, ако ще и 90% да е имунитета ,ако те срещне заразен и не си прекарал заболяването ,се разболяваш и изхода ти е неясен ,дори да си млад ,просто и ясно ,всеки да си прави собствената сметка ,а не сметката на имунитета в държавата и да вика ,мен не ме засяга ,засяга те и то много ,щото медици ,мотивирани да те спасяват с риск за собствения си живот тук няма и няма и да има скоро .

 64. 64 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  "Кумис, БЦЖ и Slayer \m/4

  Това по никакъв начин не влияе в Рассия, където на ден се заразяват по 10 000...

 65. 65 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да арестуват Мангъсърляка и да го накарат да препише 100 пъти тази статия на ръка.

 66. 66 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#58] от "samoedin":

  Заключенията са точно противоположни на това, което ти си мислиш.

 67. 67 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#57] от "svg64":

  Още от началото на пандемията се прогнозираше около 1% смъртност, базирано на китайските данни. Никой не е говорил за 11.5% смъртност, защото беше ясно, че не всички заразени се тестват, и че има безсимптомни.

 68. 68 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#65] от "piliferus":

  На Мангъра му е достатъчно да го вкарат да прегледа няколко ковида , ще му държи дълго влага ,ама не от скафандъра .....

 69. 69 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#49] от "Незнайко в Слънчевия град":

  :D :D :D

 70. 70 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  какво стана със срезовото тестване в Пловдив ?
  Случайно и доброволно ....

 71. 71 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#65] от "piliferus":

  Форумните ганьовци разбира се са много по компетентни от специалист по инфекциозни болести като Мангъров. Човека ви обясни хиляда пъти ама няма кой да слуша, даже и реалността около вас не можете да осмислите. Ей го, цял свят охлаби мерките. Защо ли го правят ако короната беше такъв мор а още не е изграден въпросния имунитет?

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Ако приемем, че 5% в Испания имат антитела, на 45 милиона испанци това са 2,25 милиона. Жертвите към днешна дата там са 27563, което означава смъртност от 1,23 %, а не както се изчислява върху официалния брой заразени(230698) или 11,95 %. Разликата е един порядък. Това казваха различни вирусолози в много европейски страни, но никой не ги чуваше.
  —цитат от коментар 57 на svg64


  Че малко ли е 1.23% да ти умре от населението ей така за месец.

  Между другото има и един друг фактор за който някои учени говорят, но той не се споменава в статията. Нарича се - доза.

  Има безопасна доза която може да поемеш.
  Има инфекциозна доза. Има и смъртоносна доза. Все пак и имунната ти система има граници. Отделно инфекциозната доза ако е малка - може и леко да го караш, ако е голяма може да имаш и по-сериозни симптоми.

  И за капак смъртността варира. В най-заразените региони където е центъра на пандемията смъртността е една. В периферията смъртността е друга. Разликата най-вероятно е дозата - ако поемаш редовно големи дози вируси от околната среда е едно, ако поемеш еднократна малка доза, която просто да те зарази може и да си безсимптомен.

 73. 73 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#61] от "zle_platen_trol":

  "Политиците общо взето работят на принципа проба-грешка"

  Единствената им опция, на читавите де, умнокрасивите фанатици нямат проблем да изтрепят милиони 'в името' на 'идеали'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  какво стана със срезовото тестване в Пловдив ?Случайно и доброволно ....
  —цитат от коментар 70 на stenlyaka


  Би трябвало да го правят в момента. В Банско излезе и там са около 5% с антитела.

 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Весело

  Който гледа ведро на живота, поддържа здрав духа и физиката си, не го лови никакъв вирус. Т.е. по-малко паника и стрес, повече спорт и четене.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  -----------
  две щипки мащерка и три цветчета от лайка на чай, това пропуснахте....

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#65] от "piliferus":Форумните ганьовци разбира се са много по компетентни от специалист по инфекциозни болести като Мангъров. Човека ви обясни хиляда пъти ама няма кой да слуша, даже и реалността около вас не можете да осмислите. Ей го, цял свят охлаби мерките. Защо ли го правят ако короната беше такъв мор а още не е изграден въпросния имунитет?
  —цитат от коментар 71 на Billy Pilgrim


  ------------

  той го е обяснил, обаче статистиката показва друго и то точно обратното н анеговите бръщолевения.

  Не може да слушаме всеки, на когото звездите му говорят разни безмислици..

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#57] от "svg64":Още от началото на пандемията се прогнозираше около 1% смъртност, базирано на китайските данни. Никой не е говорил за 11.5% смъртност, защото беше ясно, че не всички заразени се тестват, и че има безсимптомни.
  —цитат от коментар 67 на piliferus

  Смъртността при короната би следвало да е като при другите грипове.

  Както писах съвсем-съвсем в началото на истерията, поначало при нови щамове отначало заразяване и смъртността е по-височка, защото нашите организми се борят срещу нещо относително непознато и пр.

  Пак повтарям - според мен, без да имам каквито и да е специални познания, смъртността от короната едва ли ще се различава значително от другите инфекции, предавани по въздушно-капков път.

  Тук има една голяма питанка, вече го споделих - ЗАЩО заразяването с короната е стотици пъти по-ниско от заразяването с банален грип?
  Да кажем - сега е краят на първия полусезон.
  При "добри" години на грипа годишно се заразяват около 1 млрд, т.е. по около 500 млн на полусезон.
  При короната, колкото и задъхано да се брои и надписва, до момента заразените за полусезона са около 4-4.5 млн, т.е. около 100-125 ПЪТИ по-малко от грипа.

  Дали това се дължи на почти всеобщата карантина - не знам.
  Или не се откриват и броят достатъчно точно заразените от короната или короната е слабо заразен вирус (за разлика от грипа).

  В общи линии до момента картината по данните, доколкото може да им се вярва, при условията на карантина, е следната:
  1) баналният грип се движи в границите си за "слаба" година,
  и
  2) грипът корона се движи в границите между "средна" и "относително добра" година по грипни показатели.

  Оставям настрана недописванията или надписванията в едната или другата посока.

 78. 78 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#71] от "Billy Pilgrim":

  Две основни версии се въртят в публичното пространство.
  1. Разхлабват мерките, защото разбраха, че вируса не е чак толкова страшен.
  2. Разхлабват мерките, защото световната икономика е пред тотален колапс в сравнение с който Ковид-19 е абсолютно безобиден.
  Коя от двете е по-достоверната няма да разберем никога, така че по-добре въобще да не го мислим.

 79. 79 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#71] от "Billy Pilgrim":Две основни версии се въртят в публичното пространство.1. Разхлабват мерките, защото разбраха, че вируса не е чак толкова страшен.2. Разхлабват мерките, защото световната икономика е пред тотален колапс в сравнение с който Ковид-19 е абсолютно безобиден.Коя от двете е по-достоверната няма да разберем никога, така че по-добре въобще да не го мислим.
  —цитат от коментар 78 на zle_platen_trol


  И двете са верни.

 80. 80 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "zle_platen_trol":"Политиците общо взето работят на принципа проба-грешка"Единствената им опция, на читавите де, умнокрасивите фанатици нямат проблем да изтрепят милиони 'в името' на 'идеали'
  —цитат от коментар 73 на Saint of Me


  Говориш за хилядите протестиращи против социалното дистанциране гласоподаватели на Тръмп, нали?

 81. 81 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Значи се очакват в нашата страна починали ако е 0.5% - 25,875 или най-големия възможен процент от 1.8% смъртност починали-93,150.
  Това е при 75% процента от населението ако го изкарат за да се придобие имунитета.
  Лошото е, че сме още много в началото, а се разпищолихме с ограниченията много бързо.

 82. 82 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#35:"atmanpg"][/quote]

  Лекарите без това работят за тези, които не се интересуват за тях и не плащат здравни осигуровки.

 83. 83 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Мангъров, Слави чалгата, Бирата да и геймърите от Дневник не харесват това.

 84. 84 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#77] от "Аскет":

  Личи ти колко разбираш. Коронавирусът НЕ Е грипен вирус.

 85. 85 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#64] от "palav_nik":

  То и в България не влияе, доколкото има нещо забавно в цялата история е колко хора си въобразяват че човечеството сме кой знае колко порасли сравнено с времената на шаманите и молитвите :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 86. 86 Профил на ХонГилДон
  ХонГилДон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Голямо плашене, голямо нещо! Четете и търсете фактите, не се поддавайте толкова лесно на психозата! Има умисъл зад всичко и то нездрав!

 87. 87 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Получател на грандове":Абсолютно съм съгласен с теб Стюпи. Докторите по цял свят все още гадаят. Политиците общо взето работят на принципа проба-грешка. Обаче пък я виж нашия форум. Категорични мнения. Хората знаят. Не, като разни измислени професори по света.
  —цитат от коментар 61 на zle_platen_trol


  То вече всеки знае всичко. Това ще е новата прокоба. Тя вече си казва своето.

 88. 88 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Лоши новини, надявах се да е минал през доста повече безсимптомни носители и да му виждаме вече края, обаче явно няма да стане по лесния начин. Ще се влачи дълго време и ще мрът още хора, яко.

 89. 89 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "palav_nik":То и в България не влияе, доколкото има нещо забавно в цялата история е колко хора си въобразяват че човечеството сме кой знае колко порасли сравнено с времената на шаманите и молитвите :)
  —цитат от коментар 85 на Saint of Me


  Някои членове на човечеството са, но разни други не са и дърпат всички назад.

 90. 90 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#72] от "realguru":

  По отношение на дозата вече има и реални данни - тези, спазвали дистанция поне до известна степен на изолация, дори и да се разболеят, боледуват по-леко от тези, които не са. Именно дозата е разликата.

 91. 91 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#77] от "Аскет":Личи ти колко разбираш. Коронавирусът НЕ Е грипен вирус.
  —цитат от коментар 84 на piliferus


  А ти вероятно си завършил вирусология. Специалист един вид.

 92. 92 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#80] от "Получател на грандове":

  Засега исторически хитлеровите, сталиновите и полпотовите умнокрасивци са сред водещите в трепане на 'врагове' заради 'идеали'.

  Сегашните умнокрасивци по шега на Мада Нейча не мое да догепят как им се иска власчица та да подобрят постиженията

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 93. 93 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#89] от "Получател на грандове":

  "но разни други не са и дърпат всички назад"

  хитлер също е считал така

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 94. 94 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#87] от "Получател на грандове":

  А колко хубаво би било в ПРАВИЛНИЯ свят с АВТОРИТЕТИТЕ от 'университетите' на ФИЛАНТРОПА, еххх :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 95. 95 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Получател на грандове":Засега исторически хитлеровите, сталиновите и полпотовите умнокрасивци са сред водещите в трепане на 'врагове' заради 'идеали'.Сегашните умнокрасивци по шега на Мада Нейча не мое да догепят как им се иска власчица та да подобрят постиженията
  —цитат от коментар 92 на Saint of Me


  Както съм ти казвал нееднократно, интелигентността си личи най-вече в това да можеш да анализираш критически явления и да откриваш дали приликите между тях са повърхностни, има ли ги изобщо и т.н. Ако наистина откриваш някаква прилика между хитлеристи, сталинисти и т.н., и почтените хора, срещу които всеки ден сипеш кафяви храчки и по гьобелски наричаш "умнокрасивци", проблемът е най-вече твой и най-вече с интелекта ти.

 96. 96 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Получател на грандове":Засега исторически хитлеровите, сталиновите и полпотовите умнокрасивци са сред водещите в трепане на 'врагове' заради 'идеали'
  —цитат от коментар 92 на Saint of Me


  Апропо, тва че ти си неспособен да имаш по-високи идеали от фалоса на Тръмп, не значи, че всички хора с идеали искат да трепят някого. Даже повечето не искат и не са, също исторически.

 97. 97 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ПЪРВО КАРАХ ГО ТОВА МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ВЕЛИКДЕН , ВТОРО ЗНАМ ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС ЩЕ МЕ СМЕТНАТ ЗА СМАХНТ АМА ТОВА СИ Е ЗА ВАШЩА СМЕТКА ЗАЩОТО ИМАМ МНОГО ЦЕННА ИНФОРМАЦИЯ

 98. 98 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Какъв стаден имунитет, когато с подобни мерки и грипа би изчезнал!

  Важното на тези мерки беше да дадат време на обществото да свикне да поддържа дистанция и да си мие ръцете, без да се целува с всеки срещнат. Това е рефлекс, който всяко общество трябваше да изгради.

  Днес, когато хората са навън, вече всеки има едно на ум, а така вируса трудно би имал вече шанс за развитие.

 99. 99 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Пародия.
  Която пък много се харесва на нискочелите.

  Заразените били много по-малко от очакваното.
  А за мъртвите не отварят дума.

  Ма как да е друго, като епидемия няма!
  Няма епидемия!
  Даже според постулатите обгрижваната със стотици милиони долара СЗО няма!
  Не излизат чисълцата.

  Пък щом няма епидемия, само идиот или изрод може да говори за пандемия!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 100. 100 Профил на Получател на грандове
  Получател на грандове
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#89] от "Получател на грандове":"но разни други не са и дърпат всички назад"хитлер също е считал така
  —цитат от коментар 93 на Saint of Me


  Хитлер и до кенефа е ходил. Ти, Говлампи, си същия като Хитлер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK