Пред фалит ли е Турция

Пред фалит ли е Турция

© Associated PressТурция е пред планина от дългове, а приходите й от износ и от туризъм спадат драстично. Без помощ отвън държавният фалит е неизбежен, обобщава "Дойче веле" публикации в германската преса.


"Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира" - с такива заглавия излязоха през последните дни някои близки до управляващите вестници в Турция. Поводът - турската валута достигна ново историческо дъно: един щатски долар вече струва повече от 7 лири. От началото на тази година турската валута се е обезценила с 15 процента, припомня "Франкфутрер алгемайне цайтунг"(ФАЦ).


Така за по-малко от две години Турция върви към втора рецесия - след тази от август 2018 година, когато причината бе спорът със САЩ заради задържането на един американски пастор от турските власти. Сега причините са комплексни, се отбелязва в публикация на "Тагесцайтунг" (ТАЦ). Основната от тях е планината от дългове: през тази година Турция трябва да погаси обществени и частни дългове на стойност 170 млрд. долара. На този фон водещи международни финансисти изразяват мнението, че не виждат как турското правителство би се справило с тази тежка задача.


Спад в приходите от износ и туризъм
Макар дотук да се справя добре с пандемията, Турция може да стане първата страна в света, претърпяла икономическа катастрофа заради кризата с коронавируса. Анкара покрива разходите си чрез износ (180 млрд. долара през последната година), от приходи от туризъм (36 млрд.) и от чужди инвестиции. Но през тази година турският износ е намалял с 40 процента, отбелязва ТАЦ.


Приходите от туризъм също се очаква да спаднат драстично, а свежи пари не влизат в страната, след като под натиска на президента Ердоган лихвите паднаха под границата на инфлацията. Сега проличават последствията от влагането на значителни средства в огромни инфраструктурни проекти през последните години, като например новото международно летище на Истанбул, което в момента почти не работи. Или в мостове, които никой не ползва, но за които правителството трябва да плаща.


От публикацията на ТАЦ става ясно и че в началото на тази година валутните резерви на турската Централна банка са намалели от 40 млрд. на 28 млрд. долара - след като банката безуспешно се опита със спешни покупки да стабилизира турската лира. По политически причини Ердоган се отказа да иска заеми от МВФ, а преговорите с американската Централна банка за тъй наречените суапови кредитни линии, които биха осигурили на Турция достъп до пазара на долари в брой, очевидно са се провалили. Условията за това са независима Централна банка и ниска инфлация - две неща, които Вашингтон не вижда в Турция в момента.


Как изглежда възможното спасение


Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция.


Турската централна банка би могла да повиши драстично лихвите, за да привлече пари отвън. Това би стабилизирало донякъде лирата, а от стъпката биха спечелили големите компании, които имат дългове в долари. Но в същото време това би погубило по-малките фирми, които и така се борят за оцеляване в кризата с коронавируса. Синдикатите се опасяват, че безработицата ще скочи от 14 на 20 процента, а нови осем милиона турци могат да останат без работа.


ТАЦ помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. От унищожение обаче са заплашени последните остатъци от демокрацията и скромното благосъстояние, което турците успяха да си изработят с много усилия през последните години".

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Само с износ на гевреци не става...

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Да очакваме скоростно обезценяване на турската лира!

 3. 3 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Разтревожихте Ети.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2355 Весело

  Ердо Ш сА оправи....Не го мислете вие него...

 5. 5 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Весело

  Обаче пък къкъв алъвериш ще падне в Одрин като отворят границата ....

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Сорос де ли си вика “ако бях 10 години щях да бутна лирата под 7 за долар”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Весело

  А имат пари за С 400,серсеми!

  klimentm
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "Ердо Ш сА оправи..."

  По-вероятно е да го оправят...

 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Всички диктатури накрая го докарват до държавен фалит.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира"

  Кой ни сра в шалварите...

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Весело

  "ТАЦ помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. "

  Да влиза в директна атака......срещу тъмните сили ! Чуждите ! Може дори да престане да търгува с тях ! За какво са му техните валути ? Да видим какъв ще бъде резултата !

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  “ Само с износ на гевреци не става...”
  ——
  Ногу си оригинален!👏 Експорт от $150-200 млрда на година ...гевреци

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6611 Неутрално

  Тръгналда фалира а война води и оръжия купува 😂.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Любопитно

  "Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция."

  Не бих заложил на Китай ! Досега Турция критикуваше "лицемерния Запад"и се опитваше да му извива ръцете по всякакъв начин ! С Китай е друго - там цената е висока и турците не е лошо да изпитат на гърба си какво точно значи да имаш вземане - даване с китайци ! Руснаците могат да му кажат ! Имат опит ! Със силата на Сибир, например........

 15. 15 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 24 Неутрално

  То е ясно, че рано или късно ще дефолтират, но не разбирам защо се шири такова злорадство. И султана им няма да е вечен, но не е хубаво съсед с такава военна мощ да изпада в дълбока криза без видим изход.

 16. 16 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  вече 20 мин след публикуването но новината вест ни кост от ЕТИ то D:D:DD:D: това е многооо странно чакат се "наставленията"явно :D:DD:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2787 Неутрално


  "Пред фалит ли е Турция"

  Не.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Весело

  До коментар [#7] от "klimentm":

  " А имат пари за С 400,серсеми!"

  И за военна интервенция в Сирия, също и в Либия......

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Много интересна Турция за Дойче Веле. И има защо САЩ и Германия да най-големите инвеститори. Тези 170 милиарда долара Турция определено не ги дължи на България.
  Иначе в анализа да прави общо взето.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Весело

  Мега Турция, има по-малко валутни резерви от България...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  След като не взеха нищо от САЩ и ЕС, сега турчулята преговорят молейки се на Катар, Китай и Великобритания !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#15] от "Python":

  Не е злорадство, една икономически силна и светска Турция ще има огромно положително значение за България.

  klimentm
 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Да очакваме скоростно обезценяване на турската лира!
  —цитат от коментар 2 на bat_plamen


  Тя лирата може и да се обезцени, но стоките (предполагам че това и имаш предвид) едва ли. От обезценката на лирата ще загубят само обикновените турци. Стоките бързо ще върнат реалната си цена, но не и заплати, пенсии, спестявания .

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  България както пиша от години има добре структурирана икономика. 92% от продуктите да ни български, а не чужди марки. И затова нямаме нищо общо с Турция и Румъния където 85% да чужди марки.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  Онези "гении" от "Фолксваген" няма ли да откриват завода?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Весело

  Колко са военните разходи на Турция в Сирия? А в Либия?! На "голо шкембе" сложили пищови?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Весело

  Онези "гении" от "Фолксваген" няма ли да откриват завода?!
  —цитат от коментар 25 на hamiltonf


  Задължително трябва да бъде открит за да бъде спасена безценната Турция носеща светлината на прогресивният ислям сред европейската тъмнина и бездуховност! Също да бъде приета във вълутният съюз и да и се отпуснат милиарди безлихвени и безсрочни заеми!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Вирусът нанася щети навсякъде, вкл. и у нас, но проблемите на Турция радват сърцата соросоидни. Щото Турция яко се опъва на Началниците. Нещо отчетливо политнекоректно. Турската лира е с плаващ курс и не е световна валута. Лирата поевтинява откак се помня. Но е стотици пъти по-стабилна отколкото беше преди 20 години. Щото Турция има икономика. Оставете я Турция, мислете за сринатия зимен сезон и за предстоящият провал на летния. И за спрелите 200 Бокови автомобилни завода. За изгонените тираджии и завърналите се берачи на ягоди и аспержи. И си купете валутка навреме за къпане на Халките.

 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Лирата се стабилизира от няколко дни. В момента
  1 лира=6,90$ и 1 лира =7,45 €

 30. 30 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  мда а Дойче веле кога ще пусне статия Пред фарит ли е Германия
  че нещо май 6 мандат на Меркел се очертава демократични ценности

 31. 31 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  Ще се оправят по-бързо от нас

 32. 32 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Нищо нали имат нови летища , мостове на Босфора и други мегаломански проекти.

 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1263 Весело

  ние си имаме аллах те долар...ами сега???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":България както пиша от години има добре структурирана икономика. 92% от продуктите да ни български, а не чужди марки. И затова нямаме нищо общо с Турция и Румъния където 85% да чужди марки.
  —цитат от коментар 24 на Да вярваме на истината


  Какво си сръбнал бе, бро!?

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  Вай бе.....машаллах....!
  Гробокопачите на Турция отново са се насъбрали на лаф муабет чеверме........
  Ке падне ли..... А....?

  Bukalemun
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Ок пред фалит е , щом това толкова тревожи ДВ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#30] от "1001":

  мда а Дойче веле кога ще пусне статия Пред фарит ли е Германия
  ========
  Не, колега......не и днес....
  Днес, Ердо откри последния етап от проекта "1915 Чанаккале"......
  Днес, за DW е деня на анти анадолска полемика.....с цел, истинската новина да остане в сянка....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Мислят си за парите Германия и САЩ. 170 милиарда само тази година са си пари. Логично. И затова е интересна Турция.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#16] от "MititU":

  вече 20 мин след публикуването но новината вест ни кост от ЕТИ
  =======
  Ееее, какво пък сега.....голяма работа....!
  Ети ви чака как от 20 години громите турската държава.....на теб 20 минути ти се свидят.

  Bukalemun
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Върви надолу, ама се въоръжава и воюва. Изпокара се с всички, които му помагаха в миналото. Сега да се оплаква на Путин, ама и той го закъса.

 41. 41 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1781 Весело

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Ети, нали няма да има проблем с плащанията, понеже Ердо мега проектите ги строеше по специална схема “построй-експлоатирай-предай“(уаp-işlet-devret) ??
  Да му мислят другите дето строят с кредити .

 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#41] от "half truth":

  Ами то това беше основата на икономическата политика на Ердоган. Сто пъти съм обяснявал. Мегапроекти. Това дава растеж естествено. Все едно България да строи Белене веднага ще има растеж. Ама в момента никой не иска ток. И тука мъждука. Та и Ердоган така.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#22] от "klimentm":

  една икономически силна и светска Турция ще има огромно положително значение за България.
  =======
  Какви времена бяха....помниш ли?
  В България.....петилетка след петилетка....
  В Турция.....преврат след преврат....

  И двете съфтяха и просъфтяваха по свой светски тертип....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#42] от "Да вярваме на истината":

  Мегапроекти
  =========
  За да строиш мега проекти, най вече трябва да си mangal yürekli......
  Не знам как да го преведа, щото тукашния тролетариат като чуе за мангал.....се оглежда наоколо за някой братчет.....
  После трябва да се мисли в едър план.....а не светско превратаджийски......как да се задуши народната неприязън към светските лакеи тип "Башар асад".....
  А иначе, Турция е могъща държава.....хранеща почти всичките си съседи....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Мегапроекти. Това дава растеж естествено. Все едно България да строи Белене веднага ще има растеж.
  До коментар [#42] от "Да вярваме на истината":

  Да де. Ама Ердоган развиваше теории, че строи мега проекти без да заборчва страната. Без да взема кредити.
  Ердоган си имаше специална схема:Чужди фирми идват и строят със собствени пари. После щели да експлоатират обектите докато си вземат парите. От това всички печелели.
  После се подучу, че договорите имат клаузи, че ако обекта не се изплати за 5 години, турската държава поема плащането. И понеже 5 г. още не са минали, дълговете за мега проектите още не са минали към държавата. Те не са в тия 170 мрда. Ердоган заборчи бъдещето на страната.

 46. 46 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Тъкмо щях да пиша каква е основната причина за фалита, и гледам Ети ме е изпреварил. Мегапроекти, великотурски амбиции в основата на огромни разходи в Северна Африка и Азия. Финансиране на глупости. Огромни военни разходи. Преди години бяхме някъде на кръчма и идва едно турче да чисти масата. Студент на лятна бригада, като хилядите български студенти на бригади в Америка. За разлика от тях които си плащат всички разходи, Ердоган му плащал самолетни билети и всичко останало за да види как е, да научи нещо. Хиляда долари тука, милион там, и фалита е зад ъгъла. Както съм каЗвал и преди, проблемът е пред полу-великите нации. Хем не могат да си позволят, хем се напъват да станат велики.

 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Тъкмо щях да пиша каква е основната причина за фалита, и гледам Ети ме е изпреварил. Мегапроекти, великотурски амбиции в основата на огромни разходи в Северна Африка и Азия. Финансиране на глупости. Огромни военни разходи. Преди години бяхме някъде на кръчма и идва едно турче да чисти масата. Студент на лятна бригада, като хилядите български студенти на бригади в Америка. За разлика от тях които си плащат всички разходи, Ердоган му плащал самолетни билети и всичко останало за да види как е, да научи нещо. Хиляда долари тука, милион там, и фалита е зад ъгъла. Както съм каЗвал и преди, проблемът е пред полу-великите нации. Хем не могат да си позволят, хем се напъват да станат велики.

 48. 48 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  “ Само с износ на гевреци не става...”
  ——
  Ногу си оригинален!👏 Експорт от $150-200 млрда на година ...гевреци

  Да, ама то вече е в минало време! 😁 😈 😠

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#45] от "half truth":

  :Чужди фирми идват и строят със собствени пари.
  =======
  А защо дойдоха, знаеш ли?
  Понеже държавата стана по спокойна, стабилна и независима.....
  Периодичните светски преврати престанаха.
  Зароди се истинска турска икономика.....а не както преди.....когато Турция искаше разрешение от запада да произведе дори едни клечки за зъби....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#47] от "Таралеж":

  Финансиране на глупости
  =======
  Ха ха....ясен си......

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":
  меню

  търсене
  Дневник Експрес
  Видео
  Към статията
  Пред фалит ли е Турция
  Дойче веле, 22:12, 16 / 05 / 2020, 48 / 2134
  Добавяне на коментар
  Коментари (48)
  Подредба: Сортирай
  1

  palav_nik
  Рейтинг: 3002
  22:16, 16 май, '20 / Неутрално
  Само с износ на гевреци не става...


  Отговор 14 16 Докладване
  2

  bat_plamen
  Рейтинг: 4267
  22:18, 16 май, '20 / Неутрално
  Да очакваме скоростно обезценяване на турската лира!

  Отговор 10 11 Докладване
  3

  2LOOP
  Рейтинг: 2649
  22:18, 16 май, '20 / Неутрално
  Разтревожихте Ети.

  Отговор 2 19 Докладване
  4

  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2670
  22:20, 16 май, '20 / Весело
  Ердо Ш сА оправи....Не го мислете вие него...

  Отговор 12 4 Докладване
  5

  Quo Vadis?
  Рейтинг: 879
  22:21, 16 май, '20 / Весело
  Обаче пък къкъв алъвериш ще падне в Одрин като отворят границата ....

  Отговор 2 16 Докладване
  6

  Gretel
  Рейтинг: 1469
  22:22, 16 май, '20 / Неутрално
  Сорос де ли си вика “ако бях 10 години щях да бутна лирата под 7 за долар”

  Отговор 12 2 Докладване
  7

  klimentm
  Рейтинг: 5048
  22:22, 16 май, '20 / Весело
  А имат пари за С 400,серсеми!

  Отговор 3 24 Докладване
  8

  palav_nik
  Рейтинг: 3002
  22:22, 16 май, '20 / Неутрално
  "Ердо Ш сА оправи..."

  По-вероятно е да го оправят...

  Отговор 1 17 Докладване
  9

  PavelCZ
  Рейтинг: 2176
  22:22, 16 май, '20 / Неутрално
  Всички диктатури накрая го докарват до държавен фалит.

  Отговор 1 25 Докладване
  10

  palav_nik
  Рейтинг: 3002
  22:25, 16 май, '20 / Неутрално
  "Нападение срещу Турция" и "Тъмни сили атакуват турската лира"

  Кой ни сра в шалварите...

  Отговор 1 23 Докладване
  11

  samoedin
  Рейтинг: 4386
  22:27, 16 май, '20 / Весело
  "ТАЦ помества и коментар по темата, в който се заявява: "Президентът Ердоган е притиснат до стената. Най-вероятно страната няма да е в състояние да обслужва кредитите си през тази година и ако не получи помощ отвън, държавният фалит е неизбежен. Но в миналото Ердоган нееднократно е показвал, че когато властта му е застрашена, винаги преминава в настъпление. Сега виновни са му опозицията и някакви чужди тъмни сили, които застрашавали Турция, и които затова трябвало да бъдат унищожени. "

  Да влиза в директна атака......срещу тъмните сили ! Чуждите ! Може дори да престане да търгува с тях ! За какво са му техните валути ? Да видим какъв ще бъде резултата !

  Отговор 1 17 Докладване
  12

  Gretel
  Рейтинг: 1469
  22:27, 16 май, '20 / Неутрално
  До коментар [#1] от "palav_nik":

  “ Само с износ на гевреци не става...”
  ——
  Ногу си оригинален!👏 Експорт от $150-200 млрда на година ...гевреци

  Отговор 17 9 Докладване
  13

  Peni Nikol
  Рейтинг: 8687
  22:30, 16 май, '20 / Неутрално
  Тръгналда фалира а война води и оръжия купува 😂.

  Отговор 1 14 Докладване
  14

  samoedin
  Рейтинг: 4386
  22:32, 16 май, '20 / Любопитно
  "Така Китай остава единствената страна, на която Турция може да разчита за помощ. Последно по този канал Анкара получи един милиард долара, но експертите са на мнение, че Пекин едва ли ще бъде склонен да отпусне още средства на Турция."

  Не бих заложил на Китай ! Досега Турция критикуваше "лицемерния Запад"и се опитваше да му извива ръцете по всякакъв начин ! С Китай е друго - там цената е висока и турците не е лошо да изпитат на гърба си какво точно значи да имаш вземане - даване с китайци ! Руснаците могат да му кажат ! Имат опит ! Със силата на Сибир, например........

  Отговор 2 20 Докладване
  15

  Python
  Рейтинг: 771
  22:32, 16 май, '20 / Неутрално
  То е ясно, че рано или късно ще дефолтират, но не разбирам защо се шири такова злорадство. И султана им няма да е вечен, но не е хубаво съсед с такава военна мощ да изпада в дълбока криза без видим изход.

  Отговор 8 20 Докладване
  16

  MititU
  Рейтинг: 1368
  22:33, 16 май, '20 / Неутрално
  вече 20 мин след публикуването но новината вест ни кост от ЕТИ то D:D:DD:D: това е многооо странно чакат се "наставленията"явно :D:DD:D:

  Отговор 2 11 Докладване
  17

  Един препатил
  Рейтинг: 3178
  22:33, 16 май, '20 / Неутрално

  "Пред фалит ли е Турция"

  Не.


  Отговор 15 2 Докладване
  18

  samoedin
  Рейтинг: 4386
  22:36, 16 май, '20 / Весело
  До коментар [#7] от "klimentm":

  " А имат пари за С 400,серсеми!"

  И за военна интервенция в Сирия, също и в Либия......

  Отговор 3 11 Докладване
  19

  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3225
  22:36, 16 май, '20 / Неутрално
  Много интересна Турция за Дойче Веле. И има защо САЩ и Германия да най-големите инвеститори. Тези 170 милиарда долара Турция определено не ги дължи на България.
  Иначе в анализа да прави общо взето.

  Отговор 7 1 Докладване
  20

  hamiltonf
  Рейтинг: 4831
  22:41, 16 май, '20 / Весело
  Мега Турция, има по-малко валутни резерви от България...

  Отговор 1 17 Докладване
  21

  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2433
  22:43, 16 май, '20 / Неутрално
  След като не взеха нищо от САЩ и ЕС, сега турчулята преговорят молейки се на Катар, Китай и Великобритания !!

  Отговор 2 15 Докладване
  22

  klimentm
  Рейтинг: 5048
  22:43, 16 май, '20 / Неутрално
  До коментар [#15] от "Python":

  Не е злорадство, една икономически силна и светска Турция ще има огромно положително значение за България.

  Отговор 6 9 Докладване
  23

  dorn
  Рейтинг: 1588
  22:43, 16 май, '20 / Неутрално
  Да очакваме скоростно обезценяване на турската лира!
  —цитат от коментар 2 на bat_plamen


  Тя лирата може и да се обезцени, но стоките (предполагам че това и имаш предвид) едва ли. От обезценката на лирата ще загубят само обикновените турци. Стоките бързо ще върнат реалната си цена, но не и заплати, пенсии, спестявания .
  Отговор 2 12 Докладване
  24

  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3225
  22:44, 16 май, '20 / Неутрално
  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  България както пиша от години има добре структурирана икономика. 92% от продуктите да ни български, а не чужди марки. И затова нямаме нищо общо с Турция и Румъния където 85% да чужди марки.

  Да бе!
  Вместо Бош/Сименс-Елдом, вместо Филипс - Велико Търново, лаптоп Правец вместо...... избери си!
  Много сме структурирани, пък и 92%😁

 52. 52 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Чужди фирми идват и строят със собствени пари.
  =======
  А защо дойдоха, знаеш ли?
  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Знам само една причина и заради нея причина. Заради нея идваха и преди , ще продължават да идват и за в бъдеще.
  Населението на Турция расте. След 10г. ще сте 90 млна.
  Е, мечтата на Запада беше освен прираста да развиете средна класа (хора с покупателна способност). Ердоган уж това правеше, после стана ясно че не.

 53. 53 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 291 Неутрално

  вече 20 мин след публикуването но новината вест ни кост от ЕТИ то D:D:DD:D: това е многооо странно чакат се "наставленията"явно :D:DD:D:
  —цитат от коментар 16 на MititU


  Може да са му съкратили тролския щат. То в тая криза.

 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Аз наистина съм ясен. Жал ми е да финансирам военни инванзии, анексиране на страни, убийства. Не ми е ясно как хора като теб, или студентчето бършещо маси се връзвате на великотурски амбиции на един идиот. Всъщност, грешка, ясни сте ми, същите комплексари сте като подкрепящите идиотите Трамп и Путин, като подкрепящите в миналия век Хитлер и Сталин. Заради такива комплексари са си отишли милиони хора. И още милиони ще загинат.

 55. 55 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alexander97":

  “ Да, ама то вече е в минало време! ”
  ——
  Ми то и вашто бвп от къмто 1/4 от износа само на турците е също в минало време... ко искаш да кайш?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#44] от "eti mehter":

  Това за храненето на съседите не го казвай, че е много смешно. Я дай пример как храните Гърция например?!

 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#54] от "Таралеж":

  Жал ми е да финансирам военни инванзии,
  =======
  Ха.....че кой те кара да финансираш....?
  Не знаех това....
  И после.....тая лъжица не е за твоята уста.....това са големи работи, бе драги.....
  Хи хи.....виж го ти.....ежкото.... :)

  Bukalemun
 58. 58 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#54] от "Таралеж":

  На някой държави трябва поне веднъж на 100 години да им се начуква канчето профилактично. Тука си прав много.
  Само, че Турция е много маломощна държава и никой не й обръща внимание. А и времената са други. Сега това става по други начини.

 59. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#57] от "eti mehter":

  Хахахаха. Я ми покажи една голяма работа да е постигнала Турция за последните 20 години. Нещо не си в ред.
  Освен, че откраднахте Атила и го потурчихте нещо дето унгарците бе си позволяват дори друго не се сещам.

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#56] от "Да вярваме на истината":

  не го казвай
  ==========
  Еййй, алоооу.....габровец......ти си тоя който трябва да мълчи по тая тема.......
  До вчера купувахте от "Капалъ чаршъ".....чорапи на килограм.....и после ходете в Димитровград да въртите бизнес..... :).....
  Забрави ли го.....?
  Не ме карай тук сега.....да ти напомням до икиндия.....:)

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5588 Неутрално

  Ако Ердо ще се заиграва с "браткото Си", ще трябва да се прави, че не забелязва, какво се случва с "турците в Китай", както край Босфора наричат населението на западните китайски провинции.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#57] от "eti mehter":

  Ети, устите ли ще си сравняваме или финансирането? Не знам колко данъци плащаш на Ердо, и колко ще плащат поколенията ти. Аз обаче плащам десетки хиляди. И не мога да прежаля че голяма част от тях отива за войни, за помощ на терористи, за смърт. Замисли се!

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Мухахаха. Точно Габрово не купува боклуци. Това първо. Второ колкото внасяме толкова и изнасяме за Турция ако не ти е ясно. А, че сте унизително евтини и продавачки и други ходят в Истанбул на евтиния не знам каква гордост е.

 64. 64 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":

  “ една икономически силна и светска Турция ще има огромно положително значение за България.”
  ——
  “Икономически” тя е силна, “светска” ... тяхна си работа кво искат да е. Я специфицирайте кво ша риче “ огромно положително значение ” ако обичате. Така изречено са празни приказки

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 65 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#61] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В момента има само една група запазете етнически турци в света-гагаузите. В българският етнос имаме около 40% турци скити кумани, печенеги авари, узи. В днешна Турция няма и един процент турци. Там основно са дребни, черни, тъпи и грозни траки 51% населението на Мала Азия. Селджуците да се претопили в това море. И имало китайски турци. Това е като македонските египтяни.

 66. 66 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":

  Ако Турция изнася гевреци, то БГ изнася на гевреците ... ъъъъъ... дупките.
  Айде сега и на мен ш'е ми бият минусите.
  Преди няколко дена, пиша на Ети за некачествено турско изделие/ ремаркета за камиони / ,ама това е само едно от малкото неща, които Турция ПРОИЗВЕЖДА и изнася. Произвеждат автомобили, камиони , автобуси и още каквито се сетите машини.
  Няма да фалират. Не знам как ще се оправят с тая дървена глава на чело на държавата, но няма кой да ги остави да фалират.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#62] от "Таралеж":

  Кой си ти, бе човек.....?
  Я дай кратко описание на историята си.....ако е възможно....
  Какви инвестиции във военната индустрия бълнуваш?

  Bukalemun
 68. 68 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ети, ти като все се хвалиш колко е силна турската ви икономика, що си държиш парите в долари? Нещо май не слушаш кво приказва "бога" - май викаше всеки верен турчин да обръща доларите в лири, ама ти нещо си се скатал?
  Като се обезцени лирата преди време квицеше от кеф как хотелите се пълели с английски отрепки налетели на евтинията, сега да споделиш как е туризма? Какви мерки взе падишаха ви? Или си подвил опашка и си се прибрал в България?

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#66] от "sandman":

  Ами само ти давам числа а пък ти пак си смятай. България изнася стоки за 8300 лева на човек. Турция за 4000 лева на човек. Китай за 4900 лева на човек, Германия за 29 300 лева на човек:)

 70. 70 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  Ако Турция е пред фалит *- нищо хубаво не чака България !

  [email protected]
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#62] от "Таралеж":

  :).....
  На пръсти се броят хората и държавите на тоя свят......на които им е позволено да пипат във военната индустрия.....
  На нас се опитаха държавен преврат да ни направят, че и ние влезнахме в тоя бранш......
  147 милиарда долара загубихме за една нощ.....за да ни се позволи.....
  Ти имаш ли 150 милиарда.....за харчене?

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#71] от "eti mehter":

  Аз какво ти казах преди година помниш ли?

  Хиперинфлацията чука на вратата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#71] от "eti mehter":

  Стига тресе глупости бе. България изнася военна продукция за 114 държави. Ти се фукаше, че Турция изнасяла за 13. Не съм видял някой да ни е забранил. Заводите си работят.
  Днес да не си изял някой отровен корен или пък халюциногенни гъби.

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#72] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Още много ще го казваш.....но все ще е в мечтите ти.... :)

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#74] от "eti mehter":

  Аз не съм Вуте и не мечтая за бедни съседи.
  Ако го няма турският зеленчук ще измрем от глад.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Как пред фалит, бе хора???
  Г-н Ердоган и родата са корифеи в икономиката и държавните финанси.
  Освен това , всички икономически и финансови беди на Турция са в резултат на световния заговор срещу люлката на цивилизацията :):):)

 77. 77 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Статията не казва някои неща.
  1. Просто тази година така се случи с вируса, и с тези 170 млрд. долара, които а на краткосрочни и дългосрочни кредити (но с падеж през тази година). Резервът в банката е някъде между 50-60 млрд. долара (не се сещам точната сума, но май беше 54 млрд. долара). Остават кредити за 40-50 млрд. долара.
  МВФ ако даде пари (долари) ги дава с ниска лихва, но договорът с него е такъв, че фондът определя как да се харчат взетите от него пари (т. е. губиш финансовата си независимост), и Турция трябва да забрави за всичките си мега проекти. Затова МВФ не става. Китай няма да даде повече от този 1 млрд. А САЩ не искат да направят суапова операция с Турция. Въобще цялата статия прилича на анализите на един турски икономист в ютуб. Не знам кой от кого е взимал.

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#70] от "karabastun":

  Многократно съм го казвал.....
  Щом се държи Турция да е някакъв еталон......фалирала ли е тя.....гладна ли е......то значи че голяма част от света е отдавна отписан.....
  Това е истината......а не някаква демагогия.....

  Bukalemun
 79. 79 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#66] от "sandman":

  “ Няма да фалират. Не знам как ще се оправят с тая дървена глава на чело на държавата, но няма кой да ги остави да фалират.”
  ——
  За дървения съм съгласна, но тоя кютюк направи за държавата си неизмеримо повече отколкото нашта подлога. И за другото нямам несъгласия. А дали ще фалират ... тя, Аржентина фалира на всеки 10-тина години ... за последното столетие... тъй че няма страшно

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#76] от "debruckere":

  Къде си бе готин....?
  Откога те търся.....
  Как е.....виждаш ли......пак погребват Турция, под егидата на DW....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":

  За света едва лли
  ана за Бъкгария ДА !!!

  [email protected]
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#77] от "anonim440":

  Макар дотук да се справя добре с пандемията, Турция
  =======
  Ето я и първата бомба.....
  Това е фърст обратно изповедание от страна на DW, че Турция едва ли не е във бирусен колапс....
  До вчера пишеше статии в напълно обратна посока....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 502 Любопитно

  До коментар [#80] от "eti mehter":

  Алооо, музиканта, тия ти прецакаха граматиката бре. един смислен отговор не съм видял досега...

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#77] от "anonim440":

  По политически причини Ердоган се отказа да иска заеми от МВФ,
  =========
  Ето я и сърцевината на статията......абсурда....парадокса.....
  Или иначе казано......как да помагаме на една държава която прави същото на 61 други....
  Мъката на МВФ е голяма......че не може да тикне едни пари в Турция....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#77] от "anonim440":

  От унищожение обаче са заплашени последните остатъци от демокрацията и скромното благосъстояние, което турците успяха да си изработят с много усилия през последните години".
  ========
  А на финала на четивото.....направо капе сарказъм..... :)....
  Оказва се че при управлението на диктатора Ердоан, Турция е станала по демократична.... :)

  Bukalemun
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  До коментар [#79] от "Gretel":

  тя, Аржентина фалира на всеки 10-тина години ... за последното столетие... тъй че няма страшно
  ========
  Тя и Турция на времето фалираше по същия начин.....само дето тогава терминологията бе по различна.....
  След всеки преврат ставаше все по светска и светска......

  Bukalemun
 88. 88 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Чети с разбиране, а не както ти изнася. В статията ясно е казано, че от демокрацията са останали някакви остатъци, но и тях ще загробите. Голяма точка Гайдур паша.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Любопитно

  До коментар [#88] от "Ogyges":

  От коя демокрация, бе зюмбюл.....?
  Ти знаеш ли какво беше положението в Турция, преди Ердоан......?
  Имаш ли си поне малко на представа.....каква Турция имаше до края на миналия век?
  Стига си правил бош лаф....

  Bukalemun
 90. 90 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#89] от "eti mehter":

  Лека нощ, не искам да се гавря с фалиралата ви държавица. Хайде със здраве....

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ogyges":

  Лека нощ,
  =======
  А така....
  Направи поне едно полезно нещо за себе си.....
  И друг път не лягай на пачи яйца......
  Научи каква е била преди ердоганова Турция.....и така ми ела на среща......

  Bukalemun
 92. 92 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  До коментар [#89] от "eti mehter":

  Измислената от Байрон и ВБ Гърция няма как да не изчезне романтично нали - заедно с Турция която се качва нагоре !!!
  ------------------
  Турция се качва нагоре - Гърция надолу
  нали
  СКАЧЕНИ СЪДОВЕ
  -----------------
  Пред фалит ли е Турция
  *-------------------------
  а Как ви изглежда възможното спасение

  [email protected]
 93. 93 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  До коментар [#88] от "Ogyges":

  Аа Как ви изглежда възможното спасение - ПАК ОТ есъто ли

  [email protected]
 94. 94 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  Наведете се на ВБ - Брекзита може да ви спаси от Турция
  ама едва ли

  [email protected]
 95. 95 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#55] от "Gretel": Ако не си къдъна,те на!!!😂😂😂 Много го отряза нещо БВП на БГ,чак пък 25% от 180 млрдния износ(за 2019) на комшиите??? Пак послъгваш Каке!!!

 96. 96 Профил на today
  today
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Беше въпрос на време, дори и без коронавирус, Турция да глътне вода. Неграмотен грандоман да управлява държава - то е ясно докъде ще се стигне.
  Последна линия на отбрана срещу "злите сили" ще бъдат призивите на пишман-султан към населението да си държи спестяванията в турски лири и да набляга на молитви в джамиите.
  Турция докато не стане пак светска държава няма да има светлинка в тунела.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1802 Весело

  държавният фалит е неизбежен, обобщава "Дойче веле"
  ...
  О НЕ!
  МИЛОСТ!
  😂
  Добре, че още в началото ни информирате за Дойче Зеле!

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Весело

  До коментар [#64] от "Gretel":

  Огромно положително значение ще рече:
  1. Икономическо - турският пазар за наши стоки и услуги,турски частни и държавни инвестиции в българската 'икономика',смесени предприятия местни и в трети страни,съвместни инфрастуктурни проекти,сигурно има още много но сега не се сещам.
  2. Политическо - всичко онова което може да произтече от добросъседските отношения на две държави на Балканския полуостров

  klimentm
 99. 99 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 213 Неутрално
 100. 100 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#79] от "Gretel":тя, Аржентина фалира на всеки 10-тина години ... за последното столетие... тъй че няма страшно========Тя и Турция на времето фалираше по същия начин.....само дето тогава терминологията бе по различна..... След всеки преврат ставаше все по светска и светска......
  —цитат от коментар 87 на eti mehter


  Във видеото от предният ми пост се казва, че досега САЩ са фалирали цели 9 пъти, най- много в света...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK