СЗО започва първата си виртуална среща на фона на напрежение между Китай и САЩ

СЗО започва първата си виртуална среща на фона на напрежение между Китай и САЩ

© ReutersСто деветдесет и четирите страни - членки на Световната здравна организация (СЗО), ще проведат днес първата си виртуална годишна сесия в историята, за да обсъдят международния отговор на пандемията от коронавируса. Очаква се на форума да има търкания по въпроси, свързани с напрежението между Китай и САЩ, и дискусиите Тайван и ваксините.


Голям брой държавни и правителствени ръководители и министри ще вземат думата по време на сесията, която е орган за вземане на решенията на СЗО. Форумът ще започне в 10.00 ч. по Гринуич и ще приключи утре по обед.


Въпреки ескалацията на напрежението между Вашингтон и Пекин страните членки се надяват да приемат с консенсус пространна резолюция, предложена от Европейския съюз. В нея се съдържа искане "възможно най-скоро да започне процес по оценка" на международния здравен отговор и мерките, взети от СЗО във връзка с пандемията.
Текстът съдържа призив към СЗО да "си сътрудничи тясно със Световната организация за здравеопазване на животните, с Организацията на ООН за прехрана и земеделие и с държавите (...), за да идентифицира животинския произход на вируса и да определи по какъв начин се е прехвърлил на хората (...) главно чрез научни мисии и мисии за сътрудничество на място".


В текста се настоява също за "универсален, бърз и справедлив достъп до всички продукти (...), необходими за отговор на пандемията", и се подчертава ролята на "масова ваксина срещу COVID-19 като обществено благо от световна величина, за да бъде предотвратено, възпрепятствано и елиминирано разпространението на вируса и да бъде сложен край на пандемията".


"Нито една избегната тема"


"Постигнато бе неофициално съгласие за приемането на резолюцията с консенсус. Това ще бъде важен резултат, тъй като СЗО ще бъде първият световен форум, който ще одобри текст единодушно", заяви европейски дипломатически източник. Според този източник в резолюцията са разгледани дори трудните въпроси, включително произходът на вируса и реформата на СЗО, за която гръмко настояват Съединените щати.


"Нито една тема не беше избегната" в резолюцията, в която се казва, че "реформата на СЗО трябва да продължи с фокус върху възможностите й, които се оказаха недостатъчни за предотвратяването на криза с такъв мащаб", изтъкна пред "Франс прес" същият европейски източник.


"Надявам се, че ще можем да се присъединим към консенсуса", заяви в петък американският представител в ООН в Женева Андрю Брембърг.


Вашингтон, който обвинява Пекин, че е скрил мащаба на епидемията, е в противоборство със Световната здравна организация, която бе обвинена от американския президент Доналд Тръмп, че се е "намесила" в управлението на пандемията на страната на Китай. Впоследствие Тръмп спря американската вноска в бюджета на СЗО.


Вирусът и Тайван


Институционалната реформа, Тайван, достъпът до ваксини, изпращането на експерти в Китай... Теми, провокиращи несъгласие, не липсват, но най-големият повод за словесни престрелки между Китай и САЩ си остава произходът на вируса. Съединените щати искат разследване по случая, както и Австралия, и подозират, че Пекин крие лабораторен инцидент, който е довел до пандемията.


Вашингтон обвинява Китай в опити за пиратство на американските изследвания за ваксина на фона на съперничеството между САЩ и Европа за бъдещата ваксина. Американският президент Доналд Тръмп заплаши да преустанови всякакви отношения с Пекин.


В същото време американското правителство твърди, че СЗО е игнорирала предупредителен сигнал от Тайван за сериозността на коронавируса - нещо, което СЗО отрича. САЩ, подкрепяни от някои страни, призоваха СЗО да покани Тайван на годишната си сесия въпреки противопоставянето на Китай.


След като се ползваше със статут на наблюдател, Тайван бе изключен от СЗО през 2016 г. - годината, в която на власт дойде Цай Ингвен. Президентът отказва да признае принципа за "Един Китай".


В Женева СЗО уверява, че само страните членки могат да вземат решение дали да приемат Тайван или не. Предстои да разберем дали някоя от страните ще предложи гласуване.


Ако се стигне до гласуване, това ще осуети функционирането на годишната сесия, тъй като ще създаде логистични проблеми, заяви дипломатически източник./ БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  СЗО и Китай имат най-голяма вина за епидемията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Любопитно

  "В същото време, американското правителство твърди, че СЗО е игнорирала предупредителен сигнал от Тайван за сериозността на коронавируса - нещо, което СЗО отрича."

  И как точно "отрича", като тайванците показаха мейла от декември 2019 г.? Правилното определение в случая е "СЗО лъже като дърт комунист, какъвто е шефът на организацията.", а не "отрича".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на zvz45665100
  zvz45665100
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Два месеца зимен сън в Европа и Америка, после друг им е виновен.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "zvz45665100":

  Ако Китай бяха предупредили....
  Ако Китай си бяха затворили границите.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  "След като се ползваше със статут на наблюдател, Тайван бе изключен от СЗО през 2016 г. "
  Страпията Китай след 1526 последно предупреждение, ползва СЗО като слугинаж за наказване на Тайван.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на zvz45665100
  zvz45665100
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Ако, ако, ако ... Затвори ги ти бе. Какво има да те предупреждават? Месеци, след като стана ясно, че епидемията се разпространява от човек на човек, Европа и Америка не предприемаха нищо. Едва когато избухнаха огнища в градовете им, тогава почнаха да умуват и да си блъскат главите.

 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Гебрейсус да си ходи в Етиопия и да изберат един компетентен шеф на СЗО. Аман от китайски креатури без мнение и професионализъм.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 8. 8 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 690 Неутрално

  СЗО трябва да се закрие. От Януари насам, имаха поне 5 послания не само грешни, но фактически ВРЕДНИ за света. Освен това е ясно, че са Китайски мекерета. Нужно е повече Западни страни да последват Щатите и Австралия. Освен това, СЗО не изпълнява предназначението си.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  СЗО на Китай, не СЗО и Китай.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Напрежение между Китай и САЩ се натрупва във все повече области

 11. 11 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Китай спря всички полети от Ухан и Хубей (60 милионна провинция) на 23 Януари 2020 при 570 регистрирани случая в онзи момент!

  Нещо, което друга страна не би направила при подобна ситуация.
  (САЩ не спират дори един полет по време на пандемията от Свински Грип 2009)

  А при сегашната пандемия САЩ при милиони регистрирани случаи какво са спрели досегаи защо никой не им държи сметка?

  Въобще как очаквате втората най-голяма икономика в света с население 1.4 милиарда души да каже “От утре спираме. Всички билети, екскурзии, бизнес пътувания. Стоп.”

  Ами милионите чужденци в Китай? Те остават на заточение ли 😆

  И това заради заболяване с по малко от 1000 потвърдени случая и десетина смъртни случая към онзи момент. (първия смъртен случай регистриран е началото на Януари 2020)

 12. 12 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тюфлекчия":


  Мейлът е от 31 Дек 2019 и иска от СЗО потвърждение дали ситуацията в Китай е такава каквато Китай е репортнал на СЗО.

  Това какво предупреждение е точно?

 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Относно това кой има вина за епидемията интересно е изследване в университета Станфорд, което открива, че тип А, който е ancestral type (родителския тип) най-близък до първичния животински антиген, основно се намира сред самплите в Америка и Авсралия. Докато в Азия основно има тип Б, който е дъщерен на тип А.

  https://www.genengnews.com/news/spread-of-early-coronavirus-lineages-reconstructed-using-genetic-network-technique/

  "Forster and colleagues found that type A, which was the original human virus genome, was present in Wuhan, but surprisingly was not the city’s predominant virus type. Their analyses showed that mutated versions of A were seen in Americans reported to have lived in Wuhan, and a large number of A-type viruses were found in patients from the United States and Australia.

  Wuhan’s major virus type was lineage B, and this was prevalent in patients from across East Asia. However, the variant didn’t travel much beyond the region without further mutations, implying a founder even in Wuhan, or resistance against this type of COVID-10 outside East Asia, the researchers noted.

  The C variant was identified as the major European type, and was found in early patients from France, Italy, Sweden, and England. It was absent from the study’s Chinese mainland sample, but was found in Singapore, Hong Kong, and South Korea."

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#10] от "pet_fire":

  И това напрежение ще расте с напредъка на Китай във всички области

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#8] от "transvaal":


  Това е линк към репорт за Ковид-19 публикуван на 28 Февруари след като 25 международни специалисти прекарват 2 седмици на визита в Китай.

  https://www.who.int/publications-detail/report-of-the-who-china-joint-mission-on-coronavirus-disease-2019- (covid-19)

  Според вас е безполезен подобрн реоорт така ли?

  Ще си позволя да отговоря.
  Безполезен е за тези които не са го прочели!

  В този ред на мисли може би някои други институции трябва да се замислят за смисъла на съществуването си :)

 16. 16 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#4] от "EU defender":


  Как точно да предупредят? Както Франция ли? 😊

  Във демократичната и свободна Франция се забранява на спортисти били в Ухан на игрите Октомври 2019 да споделят пред медиите че са изкарали заболяването. Това обаче минава за нормално някак си.

  Ето и статия в Дейлимейл по въпроса:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8291755/Did-European-athletes-catch-coronavirus-competing-World-Military-Games-Wuhan-OCTOBER.html

  И Френските власти им казват да не говорят пред медиите. Военните щели да отговарят вместо тях. Цитат от статията.

  "Local media report that since she spoke up on March 25, many athletes have been asked not to answer questions from journalists and to refer media enquiries to the head of communication of the French armies."

  Ама защо така бе братя демократи репресирате горките спортисти?
  Къде отиде свободата на словото в Меката на демокрацията?

  Явно Франция се е уплашила, че току виж Големия брат нарочи и тях да му плащат репарации! хахаха

 17. 17 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Ако Китай си бяха затворили границата, доста държави щяха до писнат - наши граждани са задържани там.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  До коментар [#12] от "dpnps":

  Да бе - виждам че си фен на болшевизма. Не ме занимавай със себе си - знам че за вашата вяра "бронебойни патрони няма открити". Айде отивай да палиш свещ пред портрета на другаря Си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#3] от "zvz45665100":Ако Китай бяха предупредили....Ако Китай си бяха затворили границите.....
  —цитат от коментар 4 на EU defender


  Китай предупредиха СЗО още през 31.12.2019 г., а СЗО след това предупреди всички държави членки на тази международна организация.

  Истината е, че много държавни лидери подцениха този нов коронавирус и действаха много бавно и мудно срещу неговото разпространение в техните държави. На първо място това е Тръмпи патологичния Лъжец, а на второ място Борката Джонсън и точно заради това в момента има най-много загинали хора от COVID-19 точно в тези две държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Източника на вируса са прилепи. Най-вероятно събираните между Май и Октомври, както вече Китай писаха. При инцидент в лабораторията в Ухан между 6-11 Октомври се е заразил някой техен служител. От там нататък управляващите Китай са виновни за прикриването на ситуацията и съобщаването на опасността с от 10 до 20 дни забавяне, което беше фатално за разспространението.

 21. 21 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Да, на 31.12.2020 са предупредили. Два месеца след като изпуснаха вируса. И до 20 Януари твърдяха, че нямало предаване между хора, нямало било никаква опасност и нямало защо да затварят международното летище. Действията на Тръмп и Джонсъс си доведоха до съответните последствия. Най-добре са тези, които НЕ повярваха на Китай и СЗО - Тайван и Виетнам. Те знаят колко струва китайската комунистическа партия и не са се поддали на тяхната пропаганда, че няма никаква опасност.

 22. 22 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 608 Неутрално

  [quote#19:"Иво"][/quote]

  Комундето Иво пак на амбразурата да брани китайските комуняги.

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  [quote#19:"Иво"]
  —цитат от коментар 22 на bulgarofilche
  Комундето Иво пак на амбразурата да брани китайските комуняги.[/quote]

  Е ти съмнявал ли си се? Даже се изненадах, че не е сред първите 5 коментирали.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  До коментар [#19] от "Иво":

  Ивчо, я пак си прегледай историята, щото там пише други неща.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#10] от "pet_fire":И това напрежение ще расте с напредъка на Китай във всички области
  —цитат от коментар 14 на neut


  Напредъкът на Китай във всички области е обречен на СПИРАНЕ. Защото десетилетия наред, Америка купуваше половината Китайски експорт и десетилетия наред позволяваха на Китай да краде и копира Американски и въобще Западни технологии. Тръмп удари спирачката и затова реват неистово Демократите, зад чийто гръб е спекулативният капитал, който трупа милиарди от аутсорсинга в Китай. Зад гърба на Демократите, както и зад естаблишментите в Европа е също Биг-Фарма. Зад гърба на Тръмп са здравите и градивни сили в света - петролът, военно-промишленият комплекс, който е двигателЯТ на световния напредък, производителният капитал. Първият мандат на Тръмп подготви нещата. Вторият му мандат ще бъде на действието в тази посока. Това ще отвори милиони работни места в Америка и на Запад, ще свие Китай, така че той да не бъде световен политически и военен фактор. Хубавото е, че Европа сравнително бързо се нарежда на Американска страна в този конфликт. На същата страна е Япония, дори Русия, защото има да защитава Сибир от Китайски попълзновения.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#19] от "Иво":Да, на 31.12.2020 са предупредили. Два месеца след като изпуснаха вируса. И до 20 Януари твърдяха, че нямало предаване между хора, нямало било никаква опасност и нямало защо да затварят международното летище. Действията на Тръмп и Джонсъс си доведоха до съответните последствия. Най-добре са тези, които НЕ повярваха на Китай и СЗО - Тайван и Виетнам. Те знаят колко струва китайската комунистическа партия и не са се поддали на тяхната пропаганда, че няма никаква опасност.
  —цитат от коментар 21 на Симо


  Симчо, няма доказателства за това което пишеш в коментара си. Никой не е представил такива, че вируса е започнал да се разпространява в Ухан още от октомври месец. Никой няма доказателства, че китайското правителство е знаело, че подобен "изпуснат" вирус от лабораторията в Ухан и въпреки това не е направил нищо за неговото разпространение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#22] от "bulgarofilche":

  Не браня никакви комуняги, а фактите такава каквато я имаме към момента. А, тя е това което писах в предишните си коментари. Китай предупреждава СЗО на 31.12.2019 г. за ново заболяване от неизвестен произход в Ухан. Това е ФАКТ!

  Факт е още, че Тръмпи патологичния лъжец подцени ситуацията с новото заболяване и коронавирус който го причинява и се забави най-малко с два месеца в своята реакция срещу неговото разпространение в САЩ! Ето виж сам какво имам в предвид:

  https://www.youtube.com/watch?v=2eB_xCk5ABw

  https://www.who.int/csr/don/05-january-2020-pneumonia-of-unkown-cause-china/en/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  За каква история говориш Тюфлече? Какво пише в нея!? Кажи ти щом знаеш по-добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  Според свръхполитизираните съфорумници, всеки който дръзне да нарече ситуацията такава каквато е, базирана на факти, е Китайски трол.

  Браним комунистите и ще ни съдят на трибунала. хахаха

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Весело

  До коментар [#29] от "dpnps":

  Точно, повечето от тях са параниоци според мен. А друга част откровени и открити расисти и синофоби. Днес теб US defender-a (a.k.a. US accuser) те нарече предател на бялата раса. :-D

  На трибунала който ние двамата ще бъдем съдени най-вероятно ще чуем това обвинение.

  Това ще е някакъв трибунал организиран от някакви нови нацисти... те така са обвинявали германците, които се противопоставят на престъпната расистка политика на нацистките уроди.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#3] от "zvz45665100":
  "Два месеца зимен сън в Европа и Америка, после друг им е виновен."

  Не е два месеца а двадесет години. 20 години ззапаните държави поддържат комунистически сатрапи по света и днес плащаме.

  подпис
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#11] от "dpnps":
  "Китай спря всички полети от Ухан и Хубей (60 милионна провинция) на 23 Януари 2020 при 570 регистрирани случая в онзи момент!"

  Спря вътрешните полети, но външните НЕ. До края на януари само към Австралия са излетяли 2200 човека към Милано пак почти тобкова. Има публикувани проучвания от УИВЕРСИТЕТИ а не от политици.
  Не се прави, че не знаеш това подреждане на датите.

  подпис
 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Весело

  До коментар [#30] от "Иво":

  Ивчо, противно на това, което са те индоктринирали по фейк нюза дето гледаш, това да мразиш болшевишкото тоталитарно правителство на Китай и да посочваш зверствата и престъпленията му не е расизъм. Апропо, по-големи расисти от китайците на тоя свят няма. Там си е официална държавна политика не-китайците да се смятат за по-нисши хора. И само не ми спори дали е така, щото нямаш абсолютно никаква идея за какво говориш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":

  А да посочим добрите неща може ли?
  Или не може, защото значи защитаваме комунизма.
  А ако посочим лошите неща в нашата система това пак ли е защита на комунизма?

  Въобще повечето плювачи тук не базират изложението си на никакви аргументи. Пеят си за някакви зверства, за човеконенавистна доктрина, милиардно репресирано население.

  Сигурен съм че нито един от тия хора не си е направил пруда да проследи през какво е минал Китай през вековете и в резултат на какви процеси в момента е на позицията на която е.

  Фактите и числата не лъжат. Но на форумните експерти анти-комунисти, каквито и факти, каквито и числа да им се дадат те си знаят тяхното.

  Сатрапия било, милиарди хора с наведени глави прегърбени над поточните линии а към слепоочията им са насочени червените дула. Предполагам такава е представата на повечето хора тук за Китай.

 35. 35 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иван K":

  Разбира се, че ще спре първо вътрешните полети. Външните ги спряха постепенно. Вие нали сте наясно че в град като Ухан има хиляди и десеткихиляди туристи, бизнесмени и така нататък.

  Тях къде да ги заточат? Тогава щяхте да плюете за това как лошия Китай нарушил човешките права на горките чужденци и не им дал да се приберат по домовете.

  После след като напълно спряха и международните полети предполагам знаете че имаше и чартърни полети за да изкарат Американски и други граждани оттам -- който не е успял да се прибере. Доста от тия хора (граждани на ЕС, САЩ и тн) след като ги прибраха по по страните им ги пуснаха по домовете. За това кого да обвиним? Пак Китай ли?

  Ето ви една статия от Ню Йорк Таймз по въпроса. Прочетете я внимателно.

  https://www.nytimes.com/2020/03/13/opinion/china-response-china.html

  При подобни мерки в останалата част на света, да се обвинява Китай, че не спрял полети, че не затворил страната. Това са абсурдни обвинения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK