На живо

Близо 43 хил. починали във Великобритания, рекордна смъртност в Швеция (хронология)

Стокхолм, април 2020 г.Дневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
Швеция е с най-висока смъртност в Европа за седмица

Швеция, която избра по-свободна стратегия в борбата с коронавируса от останалите европейски страни, регистрира най-високата смъртност от вируса в Европа на глава от населението през последните седем дни, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Швеция остави училищата, ресторантите и фирмите отворени по време на пандемията. Макар смъртните случаи да спадат, Швеция регистрира средно 6.25 смъртни случая на един милион души на ден за период от седем дни от 12 до 19 май, според информационния портал Ourworldinsata.org. Това е най-високата смъртност в Европа за този период от време - по-висока и от тази във Великобритания (5.75 смъртни случая на един милион души).


Въпреки това за целия период на пандемията Швеция е регистрирала по-малко смъртни случаи на глава от населението в сравнение с Великобритания, Испания, Италия, Белгия и Франция, които въведоха карантинни мерки. Смъртността в Швеция обаче е доста по-висока от тази в други страни в Северна Европа като Дания, Норвегия и Финландия.

Много повече жертви във Великобритания според "Ройтерс"

Близо 43 хил. са починалите от COVID-19 във Великобритания, което я превръща в европейската страна с най-висока смъртност от вируса и повдига все повече въпроси за начина, по който премиерът Борис Джонсън реагира на кризата, предаде "Ройтерс".


Нови данни от Англия и Уелс сочат, че смъртните случаи са най-малко 42 990. В обобщената информация на Ройтерс са включени и по-ранни данни от Шотландия и Северна Ирландия, както и данни за смъртността в английските болници.


Оповестените днес от Британския статистически институт числа рисуват мрачна картина в домовете за възрастни хора, където са регистрирани почти една трета от смъртните случаи от вируса. Към 8 май починалите от вируса в тези домове са били над десет хиляди.


Великобритания е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни. Коронавирусът отне живота на повече от 317 хил. души по целия свят, отбелязва "Ройтерс".

Санчес иска само 2 седмици извънредно положение

Испанското правителство се отказа да иска едномесечно удължаване на извънредното положение заради коронавируса. След като няколко партии в парламента, от които зависеше подкрепата на мярката, дадоха сигнал, че са против, социалистите на премиера Педро Санчес се договориха с центристката "Сиудаданос" да получи подкрепа ново, но последно удължаване от две седмици - до 7 юни. Всички подновявания на извънредното положение от средата на март досега бяха за период от две седмици.


Това означава, че Мадрид ще продължи извънредното положение въпреки спада в новите случаи. Новите данни за починалите и заразените в Испания сочат, че жертвите на COVID-19 са се увеличили с 83 за 24 часа - повече от 59-те вчера, но за трети пореден ден под 100.


С това починалите стават 27 778. Заразените са най-малко 232 037, с 295 нови - втори ден с под 300 случая.

Сърбия може да премахне карантината при влизане от петък

Сръбският щаб за справяне с коронавируса ще препоръча влизането в страната да става без тест и самоизолация от петък, 22 май, съобщава телевизия N1. Освен това се препоръчва да се отмени изискването за отрицателен PCR тест за коронавирус, каквото имаше досега.


Всички влизащи в страната ще получават разяснения на здравните власти, че в Сърбия все още има коронавирус, съдържащи и начините за превенцията му. Препоръката би трябвало да бъде утвърдена на заседание на правителството в четвъртък.


Тя следва решение на среща с лидерите на България и Гърция от 1 юни да бъдат разрешени пътувания без карантина през българо-сръбската граница за определени категории пътуващи.


За ден в страната са регистрирани едва 34 потвърдени случая на COVID-19 - 15 пъти под пиковите стойности отпреди месец - при 5298 теста за денонощие.


С това общият брой заразени от началото на кризата достига 10 733. Починалите от тях са 234 души, оздравелите - 4904.


Близо 43 хил. починали във Великобритания, рекордна смъртност в Швеция (хронология)

© Associated Press

Китайската реакция

Китай заяви, че Съединените щати се опитват да прехвърлят другаде вината за собственото си несправяне с епидемията от новия коронавирус, в отговор на писмото на американския президент Доналд Тръмп, с което той заплашва да спре да финансира бюджета на Световната здравна организация, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Вчера Тръмп заплаши да преразгледа членството на САЩ в СЗО, ако организацията не се ангажира да направи подобрения в работата си до 30 дни, и заяви, че тя е проявила "тревожна липса на независимост" от Китай.


Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза днес, че Съединените щати се опитват да оклеветят Китай и са направили погрешна преценка в опита си да използват Китай, за да не поемат отговорност за собствените си действия.

Румъния ще опита да задържи върналите се

Румънският финансов министър Флорин Къцу заяви, че страната ще се опита да задържи румънците, които са се върнали от чужбина заради пандемията от COVID-19, като отбеляза, че има сектори, които търсят да наемат 10 хил. служители, съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА.


"Търсехме квалифицирана работна ръка и искахме да си дойдат румънците в страната, за да работят тук. Допреди месец и нещо имахме проблеми с работната ръка. И сега в сектора на търговията на дребно се търсят 10 хил. души. Големите компании търсят 10 хил.. служители", заяви Къцу. Той отбеляза, че строителният сектор, в който работят голяма част от румънците в чужбина, не е спирал работа по време на здравната криза и напомни, че има няколко големи строителни проекти като магистралата Сибиу-Питещ и разширяването на букурещкото летище Отопени, за които ще има нужда от работна ръка.


"Мисля, че това е най-важното предизвикателство за това правителство: да намери решения, за да задържи в страната румънците, които се върнаха. Тук е предизвикателството. Те си дойдоха в страната сега, хайде да направим нещо за тях, да осигурим условия, за да останат тук! Мисля, че ще успеем да направим това", подчерта министърът. Той добави, че правителството търси решения, включително чрез отпускане на помощи за работодателите.

Хърватия отвори границите

Всички гранични пунктове на Хърватия са отворени от днес за товарни автомобили, предаде "Танюг". Щабът за гражданска защита реши, че няма да продължава решението за ограничаване на граничните пунктове, през които е разрешен транзит на товарни автомобили, взето на 18 април, съобщи хърватската Стопанска камара.


Според новото решение шофьорите на товарни автомобили в международния транспорт вече няма да бъдат поставяни в самоизолация заради коронавируса.

Испания разрешава полети от Италия

Испания премахна днес забраната за всички преки полети и корабни маршрути от Италия, въведена от 11 март, когато влязоха в сила ограничителните мерки срещу коронавируса, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на испанския държавен вестник.


Пристигащите от Италия обаче ще трябва да спазват двуседмична карантина, като останалите чуждестранни туристи, докато е в сила извънредното положение.

Жертвите в домовете

Близо десет хиляди са смъртните случаи от новия коронавирус в домове за възрастни хора в Англия и Шотландия, заяви днес британският статистически институт, цитиран от "Франс прес".


Общият брой на свързаните с коронавируса смъртни случаи в Англия и Шотландия е 39 071.


Броят на смъртните случаи, оповестени от статистическия институт, е по-голям от този, съобщен от британското министерство на здравеопазването. Причината за разликата между двете статистики се крие в това, че министерството се фокусира върху починалите, които преди това са дали положителна проба за коронавирус.


Техният брой вчера беше 34 796, с което Великобритания се нарежда на второ място по смъртност от коронавируса в света.


Близо 43 хил. починали във Великобритания, рекордна смъртност в Швеция (хронология)

© Associated Press


В Англия броят на свързаните с Ковид-19 смъртни случаи в домовете за възрастни хора към 8 май е 9495, а в Уелс - 480, сочат данни на статистическия институт.

Като част от пакета с мерки за спешна подкрепа за справяне с икономическите последици от кризата с COVID-19, ЕС въведе инструмент с временно действие, който да помогне на хората да запазят работата си по време на кризата.
Днес Съветът прие SURE — временна схема, която ще осигури до 100 милиарда евро под формата на заеми при благоприятни условия за държавите членки.

Броят на новите заразени с коронавируса в Чехия отбеляза най-голямото си увеличение за един ден от четири седмици и надхвърли 100 души за пръв път този месец, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от агенция "Ройтерс".


Днес са регистрирани 111 нови случая на заразяване, с което общият им брой в страната става 8586. Няма нови смъртни случаи. Техният брой остава 297.


Близо 43 хил. починали във Великобритания, рекордна смъртност в Швеция (хронология)

© Associated Press


През март Чехия затвори училищата, магазините и границите си и в последно време регистрира растящ брой оздравели хора.


Чешките власти постепенно отварят наново икономиката, като вече са заработили повечето магазини, както и киносалоните, театрите и хранителните заведения на открито. Планира се от следващата седмица ресторантите да отворят и закритите си помещения.


Правителството възнамерява от 8 юни да облекчи и пътуването до и от страни, които са смятани за нерискови за коронавируса, заяви здравният министър Адам Войтех.

Полша може да отвори границите от 15 юни

Полша може да отвори отново границите си от 15 юни и да отмени всички оставащи ограничения за коронавируса от 1 юли, заяви вицепремиерката Ядвига Емилевич в интервю за в. "Пулс бизнесу", предаде агенция "Ройтерс".


Михал Дворчик, началникът на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки, пък изрази надежда, говорейки по националното радио, президентските избори в страната да се състоят на 28 юни. По най-нови данни регистрираните заразени с коронавирус в Полша са достигнали 19 080. 941 от тези хора са починали.


През последното денонощие в страната са били регистрирани 195 нови заразени и пет смъртни случая.

Германската държавна железопътна компания Дойче бан (Deutsche Bahn) планира да засили хигиенните си практики в периода на коронавирусната пандемия и до юли ще удвои броя на почистващия персонал във влаковете, информира медийната група Функе, цитирана от ДПА.


Жп операторът ще има до юли 500 "чистачи в движение", а до август те ще станат 600. По време на пътуването ще бъдат почиствани и дезинфекцирани бравите, дръжките, парапетите и тоалетните.

Убийствата на жени в Аржентина достигнаха рекорд

Броят на жените, убити в Аржентина заради пола им, достигна рекорд за последните 10 години по време на ограничителните мерки заради коронавируса, съобщи вчера водеща правозащитна група, цитирана от агенция "Ройтерс". За по-малко от 2 месеца убитите жени са над 50.


Три от тях са били убити през последните 4 дни, според "Ла каса дел Енкуентро" - базирана в Буенос Айрес феминистка група, която каза, че се увеличава не само броят на жертвите, но и жестокостта на престъпленията.
"Силно загрижени сме. Това е най-големият брой от 10 години", каза Ада Рико - председателка на проекта за наблюдение на убийствата на жени в организацията.


Рико каза, че жените биват пребивани до смърт и удушавани. В Латинска Америка всеки ден 10 жени са убивани само заради това, че са жени, в престъпления, наричани "фемицид", според ООН. В региона се намират 14 от 25-те държави, където броят на тези убийства е най-голям в световен мащаб.

Всички пълнолетни датчани ще могат да се тестват

Всички пълнолетни датчани могат да си направят тест за COVID-19 тази седмица, в съответствие със стратегията на Дания за масирано увеличаване на броя на изследваните за коронавирус граждани, предаде ДПА.


Пълнолетните датчани трябва да си направят тест дори и при най-леко съмнение за зараза, каза вчера министърът на здравеопазването Магнус Хойнике. Малко след това съобщение десетки хиляди датчани посетиха сайта за регистрация за тест.


В момента се приема регистрация на граждани на възраст от 18 до 25 години, а по-възрастните ще могат да се запишат по-късно през седмицата.


Дания има капацитет да тества около 50 000 души седмично, макар че определен брой тестове остават запазени за хора с проявени симптоми, медицински персонал, социални работници и обитатели на старчески домове, както и за нехоспитализирани болни.

Бразилия изпревари Великобритания по брой заразени

Бразилия излезе на трето място в света по брой на случаите на зараза с коронавирус, изпреварвайки Великобритания, сочат обновени данни на здравното ведомство на южноамериканската държава.


Броят на заразените за денонощие се е увеличил с 13 140 и е достигнал 254 220 души, при 247 706 в Обединеното кралство, съобщи американският университет "Джонс Хопкинс", цитиран от ТАСС. Починалите от COVID-19 в Бразилия са 16 792. Оздравели са 100 459 пациенти. Изясняват се причините за други 2 277 смъртни случаи, които също може да се дължат на коронавирус.


Близо 43 хил. починали във Великобритания, рекордна смъртност в Швеция (хронология)

© Reuters


Епицентърът на заразата в Бразилия са щатът Сао Пауло и едноименната му столица, където живеят над 21 милиона души. В региона има над 63 000 заразени и повече от 4.8 хиляди починали.


Втори по брой на заразените е югоизточният регион Рио де Жанейро (26 665). Бразилия е на първо място сред латиноамериканските държави по брой на потвърдените случаи на зараза с коронавирус и свързани с него смъртни случаи.

103-годишна полякиня оздравя

Полякиня на 103 години се излекува от COVID-19 и вчера беше изписана от инфекциозна болница в Южна Полша, съобщиха от медицинското заведение, цитирани от агенция "Франс прес". Това е най-възрастният човек в страната, победил коронавируса.


Като цяло жената е прекарала леко заболяването, уточни началникът на неврологичното отделение д-р Михал Глонек. Пациентката прекарала по-дълго време в болница, защото се чакали резултатите от втория й тест, каза д-р Глонек, цитиран от агенция ПАП.


Възрастната дама живеела в дом за стари хора и според внучката й никога не е приемала антибиотици.
Полякинята обаче не е най-възрастният човек, преборил болестта. Рекордът държи 113-годишен испанец, чието излекуване беше обявено на 12 май. Във Великобритания има 106-годишен оздравял пациент, а във Франция - също 103-годишен.

Заразените в САЩ са над 1.5 млн.

Броят на заразените от новия коронавирус в САЩ надхвърли 1.5 милиона, а жертвите са над 90 хиляди души, съобщи вчера университетът "Джонс Хопкинс", който следи данните въз основа на сводки на федералните и на местните власти.


Понастоящем в САЩ с коронавирус са диагностицирани 1 500 753 души, а починалите са 90 312. Миналия понеделник беше прехвърлен прагът от 80 000 смъртни случаи, а вчера - този от 90 хиляди.


Въпреки това, в САЩ на милион население има по-малко починали в сравнение с Белгия, Испания, Великобритания, Италия, Франция и Швеция, според сайта Worldometer. В щата Ню Йорк са около една трета от смъртните случаи в САЩ - над 28 300, според "Джонс Хопкинс". Властите съобщават само за 22 700 починали, но те не включват смърт, "вероятно свързана" с коронавируса, каквито са няколко хиляди случаи.

Тръмп пие лекарство срещу малария превантивно

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри вчера, че взема превантивно лекарството срещу малария хидроксихлорохин, за чийто предимства говореше, независимо от предупрежденията на медицински специалисти за негови странични ефекти, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". "Приемам го от седмица и половина. По една таблетка дневно", каза Тръмп пред журналисти. Президентът обяви, че има "нулеви симптоми" от хидроксихлорохина.


Тръмп каза, че лекарството не му е било препоръчано от лекаря му, но той по своя инициатива е поискал да му го изпише лекар от Белия дом. "Почнах да го приемам, защото мисля, че е добро лекарство", каза Тръмп. "Чувал съм много добри неща за него". Американският държавен глава каза, че приема и хранителна добавка от цинк.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Той оранжевия и белина пие ама не казва

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  То хубаво превантивно, ама страничните ефекти?

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  2012г в Аржентина проведоха доста агресивна кампания, под надслов "Less guns, less violence" (по-малко оръжия, по малко насилие). А през 2015-та хептен затегнаха режима. За нормалния, законопослушен гражданин е нереално да се сдобие с техническо средство, изравняващо шансовете му срещу дрогиран и нацепен нападател.
  РезИлататите, както се казва, са налице! Не знам защо обаче се акцентира само и единствено на убитите жени, а не на общото лавинообразно увеличение на тежките престъпления (срещу личността включително).

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Ако се чувствам добре, не виждам причина да се тествам. Мога да се заразя ден след теста.
  Ако съм зле, трябва да ми поставят диагноза, нали? Ако трябва, да тестват.
  Пак се припомня сравнението със СПИН - колко от вас ходят да се тествят ей така? Пък болестта не е изчезнала.

  Еретик
 5. 5 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Баламурници, тестове ще си правят.. Живял съм в Норвегия и Дания по проекти - балъци са. Здравното ще им предоставя тестове сега. То хубаво,, ама тестве.. При нас е къде-къде по-добра схемата, минаваш един ТЕЛК и ето ти го единствения тест нужен до края на живота ти (по корем).

 6. 6 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора, регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  2.236.350 приключени случая
  1.916.024 оздравели (86%)
  320.326 починали (14%)

 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Ако се чувствам добре, не виждам причина да се тествам.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов

  Може да си заразен и съответно заразяваш другите и без симптоми. Или съвсем леки симптоми от рода на леко дразнене в гърлото и т.н. Около 80% така прекарват короната, заразяват околните без дори да подозират това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Докторът на Белият Дом никога не би си позволил да даде на президентът нещо, което може да го убие. 100% му дават тик-так и му казват, че е лекарство. Както миналият му доктор му слагаше броколи в картофеното пюре, и му криеше сладоледа... Да спре да дебелее.

  https://www.esquire.com/uk/latest-news/a31103674/trump-doctor-hid-cauliflower-in-his-food/

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Животът лека-полека се връща към нормата. Например немските вестници отново започнаха да облизват Меркел. Заедно с Макрон щяла да "спасява Европа" (цитат) с 3 трилиона евро -- т.е., немците ще плащат, а Макрон ще маха с ръчичка. През това време останалите страни ще се опитат да се възползват от оживлението след кризата и от общия стремеж да се привлекат обратно производства от Китай. Курц е в медийна немилост, защото бил на друго мнение, а за капак Зелените отново започнали да дигат одобрение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#8] от "Разумен Октопод":


  Показаха писмото от лекаря, и дума не обелва, че е предписал лекарството или че Тръмп го пие. Вероятно Лечителя лъже, както обикновено, но и твоята версия е възможна.
  С глезени деца трябва да се пипа внимателно - иначе си хвърлят играчките и плачат по цял ден ... в туитър.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Чехия отвори и после хоп скок на заразените - ама точно по график след 4 седмици. Точно толкова си требе да се разпространи и да почне да се регистрира.

  Дано и при нас не стане така, че пак ще трябва да затваряме и пак ще има умно-красив рев. :)

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Не знам защо обаче се акцентира само и единствено на убитите жени, а не на общото лавинообразно увеличение на тежките престъпления (срещу личността включително).
  —цитат от коментар 3 на ivanpopov


  Защото е много политкоректно да се говори за насилието над жени.

  И хич (ама хич) не е политкоректно да се говори за носене на оръжие. Общ брой престъпления и причините за тях.

 14. 14 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 598 Неутрално

  По отношение на Тръмп това е още един пример как той в действията си се ръководи не от действителността, а от някакви свои представи за нея, нещо типично за психично болните.
  За Чехия още няма признаци за втора вълна на епидемията, но в Иран тя е очевиден факт.

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Весело

  "Чехия регистрира най-много заразени за ден от месец насам"

  Пуснаха им капанчетата за бира и заразените се увеличиха. Да не би чешката бира да е вироносител

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  По отношение на Тръмп това е още един пример как (бла бла бла)
  —цитат от коментар 14 на blagoj


  Ми нали го мразите -- ако се отрови, ще празнувате. Чак пък толкова загриженост. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#13:"realguru"][/quote]

  Аз и толкова не разбрах. Все още се чудя какво общо имат убийствата на жени в Аржентина с коронавируса по света, и откъде тези много умни феминистки знаят колко жени са били убити "заради пола си" и колко -- по други причини.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#6] от "xkoleva":

  Хубаво е и да се проследява как тази статистика се изменя във времето. Преди няколко седмици процентът починали от приключилите случаи беше 21, а сега вече е 14% и тенденцията е надолу. Намалява и разликата между активни и приклчючили случаи.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#9] от "Разумен Октопод":

  Не половината, ами девет десети от заразените в Испания не са разбрали, че са се срещали с ковид-19.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  "Чехия регистрира най-много заразени за ден от месец насам"Пуснаха им капанчетата за бира и заразените се увеличиха. Да не би чешката бира да е вироносител
  —цитат от коментар 15 на pet_fire


  Бе ти ми дай една каса черен Велкопоповички Козел и после си приказвай глупости до насита.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 213 Весело

  Той оранжевия и белина пие ама не казва
  —цитат от коментар 1 на lino_santino


  Напротив, вчера каза че пие... "Президентът Тръмп призна в понеделник, че приема хидроксихлорохин с цинк като предпазна мярка срещу коронавируса - каза на репортерите: „Случайно го вземам“ и „Няма да се нараня от него“... https://t.ly/xw1t

 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#14] от "blagoj":

  Той не го пие, приказва от инат, защото не може да признае, че прибързано е хвалил едно лекарство рекламирано от шарлатани. Помним как с маркерче измени траекторията на урагана за да "удари" Алабама, че за едно лекарство ли няма да излъже.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Най-голяма смъртност има там, където са най-възрастните. И не защото са такива, а защото имат и други заболявания.

 24. 24 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#7] от "Fred":

  " Ако се чувствам добре, не виждам причина да се тествам.

  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов

  Може да си заразен и съответно заразяваш другите и без симптоми. Или съвсем леки симптоми от рода на леко дразнене в гърлото и т.н. Около 80% така прекарват короната, заразяват околните без дори да подозират това. "

  Въпросът е, колко ЧЕСТО е нужно да се тестваш? Щото както каза колегата, може 15 мин. след теста да се заразиш...

 25. 25 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#21] от "margin call":

  Не вярвате?! 🙄😷

  "Тръмп: Всеки ден пия хидроксихлорохин (ВИДЕО)" https://t.ly/GvBL

 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":Баламуго, не разбра ли, че почти половината заразени са АСИМПТОМАТИЧНИ?! Типичният българин, мама му дееба "мене нищо ми нема, оправяйте се".
  —цитат от коментар 9 на Разумен Октопод

  ^^^^^^^^^^^^^^
  Като изключим това, че всеки може да те напопържа, както ти се изпускаш, какъв ти е проблемът да си го прекарал асимптоматично? Нали любимият ви Мангъров точно това говореше? Че едва ли не всички ще се разсополявим в един момент и после обеществото /стадото/ ще е имунизирано.
  Останалото е в полза на статистиката, да се похвалим, че тестваме повече от..... някого. Французите, като са толкоз печени, защо се оляха след италианците? Хем имаха пример.
  Говорим за страни в Г7.

  Еретик
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#26] от "Костадин Иванов":
  И англичените също. Те дори повече и от Италия пострадаха.

  Днес в ББС шефа на тяхната статистика говори по темата за завишената обща смъртност в Англия за периода.

  И, да правилно е по-висока смъртност "е свързана" с ковид, но не поради заболяване от вируса като такъв. Имаше уточняващ въпрос от водещия и човека откровено си поясни, че много случаи, особено в старческите домове са си отишли поради липса на достъп до здравни услуги, а не защото са биле болни от грип - инфаркти, инсулти, диализи, диабети, рак и пр.

 28. 28 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#9] от "Разумен Октопод":

  не е типично за българина ...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Survivorship_bias

  обаче типичното за нас е, че сме голеееми пичове

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 771 Неутрално

  ШВЕЦИЯ НЕ ИМ СЕ ПОКЛОНИ И СЕГА ШЕ Я ПРАВАТ ПО-ЧЕРНА ОТ НОЩА!
  ШВЕДИ, ОБИЧАМЕ ВИ!

 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#29] от "scott":

  кои са ТЕ

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "Въпреки това за целия период на пандемията Швеция е регистрирала по-малко смъртни случаи на глава от населението в сравнение с Великобритания, Испания, Италия, Белгия и Франция, които въведоха карантинни мерки. Смъртността в Швеция обаче е доста по-висока от тази в други страни в Северна Европа като Дания, Норвегия и Финландия."

  Епидемията още не е приключила. Прилагането и поддържане на комплекс от мерки есе променя във времето, съобразно текущите резултати. Чертата вероятно ще се тегли най-рано догодина...

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#30] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Сички, дето се направиха на безсмъртни и ръководни: издаваш безмислени заповеди и ти ги изпълняват - марионетките. Сега ше сриват сека държавност със собствено мнение. Швеция,Беларус,Русия.
  По-точно "те" са рептилите-евреи. Дето почнаха - 500 милки макс органични на земята, пише в техната тора. И затва - ошошовяй и убивай всичко, дет е паднало в капана.

 33. 33 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тия писачи на статии по адрес на Швеция дават ли си сметка, че от 10 милиона народ 35% (тоест 3.5 милиона) са хора над 75 годишна възраст. Само си помислете, нашите възрастни ако живееха толкова и България щеше да е 10 милиона.
  С техните умрели от вируса общата им смъртност няма да мръдне и с десета от процента. Но до месец ще имат т.н. групов имунитет. При тях цялата история почти е приключила, другите дето са взели много хубави мерки тепърва има да патят.

 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Британците още не могат да се изправят

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Шведите да носят вода и да мият краката на ген. Мутафчийски и останалите членове на НОЩ.

 36. 36 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Въпреки това за целия период на пандемията Швеция е регистрирала по-малко смъртни случаи на глава от населението в сравнение с Великобритания, Испания, Италия, Белгия и Франция...

  Мутафчийски да се гръмне, ако знае как се борави с оръжие, този толкова зъл генерал...

 37. 37 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#35] от "subaru":

  Точно така, да носят вода, защото в нощ са много мръсни хора....

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "Бразилия излезе на трето място в света по брой на случаите на зараза с коронавирус"

  Бразилия не отмени фиестата и събра заразени от цял свят. Положението е сериозно, защото там сега действат всички възможни щамове на вируса.

 39. 39 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Тия писачи на статии по адрес на Швеция дават ли си сметка, че от 10 милиона народ 35% (тоест 3.5 милиона) са хора над 75 годишна възраст. Само си помислете, нашите възрастни ако живееха толкова и България щеше да е 10 милиона.С техните умрели от вируса общата им смъртност няма да мръдне и с десета от процента. Но до месец ще имат т.н. групов имунитет. При тях цялата история почти е приключила, другите дето са взели много хубави мерки тепърва има да патят.
  —цитат от коментар 33 на petiopit


  Не 35% над 75 а 18% са над 65 год.
  Цялата им история въобше не е приключила - поради тази причина околните държави се не желаят да отворят границата с Швеция.
  Две независими изследвания се издъниха - Каролинска академия гузно оттеглиха доклада си, а второто изследване на главният им мангър Андерс Тегнел (вече го наричат д-р Тенгеле) е толкова точно, че според него в Стокхолм (1 милион) има 6 милиона заразени и са много далече от стадото.
  Умориха възрастните (основно тях трябваше да пазят), прогнозите на централната банка хич не са розови - правителството отпуска 52 милиарда долара за бизнеса - модел та дрънка.

 40. 40 Профил на легионер
  легионер
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пилците ще се броят на есен.
  Стратегията на шведите предвижда по-висока смърност на този етап. Здравната им система се държи. С възрастните в домовете обаче се издъниха.

 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#6] от "xkoleva":Хубаво е и да се проследява как тази статистика се изменя във времето. Преди няколко седмици процентът починали от приключилите случаи беше 21, а сега вече е 14% и тенденцията е надолу. Намалява и разликата между активни и приклчючили случаи.
  —цитат от коментар 18 на hinchastewart


  Не си прави изводи от публикуваните цифри. Те са само това което се знае със сигурност. Но също се знае че има голям % хора които не са обвързани и регистрирани. Както заразени, така и болни, така и починали. Никой не казва че тези цифри са окончателните. Напротив, всички казват че това не са реалните цифри.
  Има си формули по които се изчисляват и прогнозират тези неща.
  Правят се контролни тестове на група от населението в един район който се смята за представителен. Теста е за антитела не е RCP. това показва каква е разликата от реалната картина до цифрите които са публикувани. За Калифорния се оказа че разликата е 84 - т.е. заразените са 84 пъти повече от тези които показват регистрираните случаи. Тези измервания се правят непрекъснато на все по-големи групи на различни места и данните се настройват по-точно. Преди 4, 5 дена измерванията показаха че не е 84 а 56 пъти. Очаква се модела да става все по-точен колкото повече тестове се правят. Според последните данни от преди 2, 3 дена смъртността в Калифорния е 0.3%. Изглежда малка но при сезонния грип е 0.1%. При Ковид19 е 3 пъти по-висока при карантина! Това не е много добре.
  Но разбира се и дума не може да става смъртността да е 14%. Дори 5% е огромно число. Оценката на експертите е че ще бъде най-много до 2, 3% в най-лошия случай. Но това са милиони хора по света! Испанския грип от 18г е имал смъртност 5%.
  П

  California Über Alles
 42. 42 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Пилците ще се броят на есен.Стратегията на шведите предвижда по-висока смърност на този етап. Здравната им система се държи. С възрастните в домовете обаче се издъниха.
  —цитат от коментар 40 на легионер


  Никога не са предвиждали висока смъртност.
  Ръководителят на щаба за борба с коронавирус в Швеция, заяви, че големият брой на смъртните случаи в страната е изненада за тях.

 43. 43 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#33] от "petiopit":

  Намали малко бирата дето я пиеш.35 процента над 75 години.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Тва 43000 с черепно - мозъчните травми , простреляни по време лов и обири, парашутистите с неотворили се парашути,терминално- раково болните и потрошени при катастрофи ли е или само Ковид?

 45. 45 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Ше мрете яко. Улиците ше се покрият с трупове,лешояди и чакали ше ръфат още топли тела,във въздуха ше се носи мирис на леш,смърт и мазен пушек от екерисажите.

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Но до месец ще имат т.н. групов имунитет. При тях цялата история почти е приключила, другите дето са взели много хубави мерки тепърва има да патят.
  —цитат от коментар 33 на petiopit


  И кое те кара да мислиш, че ще имат групов имунитет? ;)

  Щото другите са се разболели и са го прекарали ли?

  Ами ако се окаже, че другите са се пазили, седели са си по къщите и хич, ама хич не са и помирисвали вируса. :)

 47. 47 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#43] от "Петър Петров":

  Кво да намаля бе пич. Това е поколението на последния бейби-бум в Европа. Те и БГ са били толкова преди да ги заровим.

 48. 48 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#46] от "realguru":

  Заявлението на министъра на здравеопазването им ме кара да мисля така. И резултатите от изследванията за антитела.

 49. 49 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#46] от "realguru":Заявлението на министъра на здравеопазването им ме кара да мисля така. И резултатите от изследванията за антитела.
  —цитат от коментар 48 на petiopit


  Май не си прочел пост #39 - точно двете независими изследвания са пълен провал.

  Коронавирус: две фундаментални грешки в Швеция
  https://www.dw.com/bg/коронавирус-две-фундаментални-грешки-в-швеция/a-53228710

 50. 50 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#3] от "ivanpopov":

  Политиката на надеждата ,се заключава в толерирането на слабия пол с цел , може да ми излезе късмета. Като един от основополагащите елементи в тази политика е синонимът жена -жертва , те всички са жертва по презумпция и то от векове, инерция някаква , която обслужва по неравностойната част от мъжкото население. Колкото до липсата на средства за отбрана в Аржентина , не мисля че е факт , защото до 1998, поне докато Аз съм я посещавал , тя беше последната страна , където свободно се продаваше оръжие, от останалите латино-американски страни, като режимът беше само с един формуляр на министерството на отбраната 004, попълваш го и си купуваш предимно късоцевно, но имаше в по- големите градове и дългоцевно . Така ,че не знам , какво точно се е променило за последните 20 години и те са станали толкова беззащитни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK